Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Rezultate de excepție în 2022 pentru sportivul de numai 13 ani din Cluj-Napoca, Tudor Paul Mureșan. Karatist de la 4 ani

Publicat


sportiv 1

Tudor Paul Mureșan are 13 ani și este membru al clubului Premier Karate Dojo din Cluj-Napoca şi elev in clasa a VII-a la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

De mic a făcut sport, dar karate a inceput sa practice de la 4 ani. Încet, dar sigur a prins drag de acest sport si experiența „marțială” l-a schimbat în mod semnificativ, nu doar fizic, ci din toate punctele de vedere. A participat la numeroase concursuri naționale dar şi internaţionale si rezultatele nu au intarziat sa apara.

Pentru Tudor, fiecare competiţie este o provocare dar si un bun prilej sa se descopere, sa isi depaseasca limitele, sa fie alaturi de prietenii de la club.

Cea mai mare performanță din acest sezon este medalia de aur – kumite individual – obtinuta la Campionatul Europen din Florenta, Italia.

Rezultatele anului 2022

Daca facem bilanutul, rezultatele anului 2022 au fost foarte bune pentru sportivul Tudor Paul Mureșan:

Aur – Kumite individual  – 12th WUKF EUROPEAN CHAMPIONSHIP, Florenta, Italia

sportiv 1

sportiv 2

Aur – Kumite individual – Transylvania Karate Cup – 13th WUKF European Champions Cup

sportiv 3

 

Aur – Kumite individual – Cupa ,,Palatul Copiilor Cluj”

Aur – Kumite individual Cupa Romaniei, Bucuresti

”Toate aceste performante s-au obtinut prin multa munca sub indrumarea antrenoarei Mihaela Mureșsan și sportivului Radu Popescu si cu sustinerea familiei.

Tudor isi doreste sa fie din nou pe podium si in 2023”, arată clubul Premier Karate Dojo, a cărui sportivi au câștigat în acest an numeroase medalii la competitiile la care a participat.

sportiv 4



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc anunță noi măsuri în Cluj-Napoca pentru colectarea medicamentelor expirate. Spitalele preiau responsabilitatea

Publicat

medicamente

Primarul Emil Boc a anunțat măsuri noi pentru colectarea deșeurilor medicamentoase în Cluj-Napoca, în urma schimbărilor legislative care au transferat responsabilitatea colectării medicamentelor expirate de la farmacii către spitale.

În prezent, există aproximativ 40 de locații în Cluj, în principal spitale și clinici, unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate pentru a fi colectate într-un program stabilit.

„În acest moment mă ocup de protocoale, de mediatizare, în urma schimbării legislației care nu mai permite colectare deșeurilor medicamentoase în farmacii. Am contactat Colegiul Farmaciștilor, am discutat cu conducerea spitalelor, am analizat prevederile legale și astăzi sunt în jur de 40 de locații în Cluj, îndeosebi spitale, clinici, unde, într-un anumit program orar, pot fi colectate medicamentele expirate”, a declarat primarul Emil Boc.

Locuri special amenajate pentru preluarea medicamentelor expirate

În contextul unor noi reglementări adoptate anul trecut, Boc a explicat că autoritățile locale lucrează la extinderea programului de colectare a deșeurilor medicamentoase a spitalelor din municipiu, astfel încât să devină mai accesibil cetățenilor.

De asemenea, se dorește crearea unor puncte vizibile în spitale unde cetățenii pot aduce medicamentele expirate sau cele de care nu mai au nevoie.

„Am început un proces de discuție cu fiecare unitate spitalicească să extindă programul, după programul de la Clujana, unde este de la 8 la 20, astfel încât pe holul spitalului, în locuri vizibile, special amenajate, să se poată duce deșeuri medicamentoase pe două categorii: cele care nu sunt expirate, dar nu mai ai nevoie de ele, și cele care sunt expirate, potrivit ultimelor norme legale incidente. După ce reușesc să pun de acord spitalele, să fie programul cât mai lung, de 12 ore, cu locații vizibile marcate special, vom ieși cu o campanie de mediatizare și de informare a opiniei publice pe acest subiect”, a adăugat primarul.

Modificările legislative, în vigoare din acest an, stipulează că spitalele și dispensarele sunt responsabile pentru colectarea medicamentelor expirate, care sunt considerate deșeuri periculoase. Aceste deșeuri trebuie eliminate prin incinerare, în unități autorizate, iar medicamentele aflate în recipiente sub presiune trebuie să fie reciclate după depresurizare completă.

Farmaciile, scoase din mecanism

Schimbările din legislație au fost impuse după ce s-au observat diferențe între numărul de medicamente predat de cetățeni și cel redirecționat spre reciclare. Astfel, farmaciile nu mai sunt implicate în procesul de colectare, iar spitalele au preluat acest rol pentru a asigura o gestionare corectă a deșeurilor periculoase. Potrivit primarului Boc, după ce vor fi puse de acord spitalele, se va lansa o campanie de mediatizare pentru a informa opinia publică despre noile reglementări.

„Măsura vine în urma modificării legislației existente care nu mai permite returnarea în farmacii, unde era eficient, dar se pare că din cauză că nu există o corespondență între numărul de medicamente predat de cetățeni și numărul de medicamente redirecționate spre reciclare, au apărut diferențe și s-au scos farmaciile din mecanism și trebuie regândit acest proces”, a mai spus edilul.

Mii de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi

Schimbările legislative răspund unei probleme semnificative legate de poluarea cauzată de aruncarea medicamentelor expirate în gunoaie sau în rețelele de canalizare, ceea ce pune în pericol mediul înconjurător și poate contribui la dezvoltarea rezistenței la antibiotice. În România, se estimează că anual 1.500 de tone de medicamente ajung în gropile de gunoi sau în sistemele de canalizare, conform datelor de pe platforma hartareciclarii.ro, citate de ZF.ro.

Potrivit normelor legale, spitalele sunt obligate să monteze containere speciale pentru colectarea deșeurilor de medicamente, care vor fi gestionate în patru categorii distincte:

  • Deșeuri de medicamente citotoxice și citostatice;
  • Deșeuri de medicamente (cu excepția celor citotoxice și citostatice);
  • Deșeuri de medicamente lichide, aflate în recipiente cu potențial înțepător (ex. seringi, fiole din sticlă);
  • Deșeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune (ex. spray-uri).

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Consiliul Local reacționează după incidentele de la derby. Boc: Sunt comportamente izolate, atât dinspre „U”, cât și dinspre CFR

Publicat

meci

Tensiunile de după meciul dintre Universitatea Cluj și CFR Cluj, care au degenerat într-un incident violent în care mai mulți tineri au fost agresați, au stârnit reacții din partea autorităților locale și a reprezentanților comunității.

Deși autoritățile au concluzionat că incidentul nu a avut o motivație etnică, Azzola Katalin, consilier local UDMR, a condamnat public actele de violență și a subliniat importanța respectării drepturilor fundamentale, în ședința consiliului local de luni, 7 aprilie.

„(…) Înțelegem și respectăm concluziile preliminare ale autorităților potrivit cărora acest incident nu ar fi avut caracter etnic. Cu toate acestea, considerăm important să reafirmăm că folosirea limbii materne, fie ea română, maghiară sau orice altă limbă, este un drept fundamental, garantat prin legislația națională și europeană. Orice formă de intimidare sau violență, indiferent de motivație, este de neacceptat într-o societate democratică. Face apel la vigilență, la respect reciproc și la dialog constant între comunități. Numai împreună putem construi o societate bazată pe încredere, solidaritate și respect pentru diversitate”, a declarat Azzola Katalin.

Emil Boc: „Violența nu poate fi acceptată și promovată”

Primarul Emil Boc a reiterat angajamentul său față de combaterea oricărei forme de violență și a salutat reacția promptă a autorităților.

„Aș vrea să reiterez că am respins întotdeauna și resping orice formă de violență, indiferent unde se manifestă, în orice domeniu, inclusiv în cel fotbalistic. Sub nicio formă, în nicio situație, în niciun cadru, violența nu poate fi acceptată și promovată, susținută sau încurajată. Acest mesaj public l-am dat de 20 de ani, de când sunt aici, și îl voi da în continuare, și Clujul este ceea ce este pentru că am reușit împreună, clujenii – români, maghiari și ceilalți care sunt aici, să clădim o comunitate bazată pe valorile europene ale toleranței, ale respectului reciproc, ale înțelegerii și ale promovării acelor lucruri care ne unesc și nu ne dezbină”, a declarat edilul.

Primarul apreciază reacția autorităților și a clubului „U” Cluj

Emil Boc a afirmat că apreciază fermitatea intervenției și că felicită clubul Universitatea Cluj pentru că s-a delimitat clar de violență și a reafirmat valorile fairplay-ului.

„Imediat după ce s-a întâmplat acest nefericit act de agresiune, am cerut autorităților statului implicate să se pronunțe cu profesionalism și cu rapiditate pentru a putea să ofere un răspuns administrativ, juridic cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Vreau să apreciez promptitudinea organelor abilitate ale statului, prin reacția rapidă și în care au venit deja cu răspunsuri clare, precise și fără echivoc și cu măsuri juridice adecvate. E un lucru care arată determinarea activității noastre, indiferent ce gândim. Am apreciat profesionalismul autorităților statului care au dat un răspuns prompt, fără echivoc, dur și pe măsura a ceea ce există ca risc să se întâmple în comunitatea noastră.

De asemenea, felicit clubul Universitatea Cluj pentru comunicatul de presă emis, unde din nou, fără echivoc, susține că nu are nimic de-a face, nu susține sub nicio formă și nu încurajează și nu are nicio legătură cu orice element de violență. Dimpotrivă, fairplay-ul rămâne o valoare a acestui club, fanion al fotbalului românesc”, a mai spus primarul.

Incidentul nu a avut motiv etnic

Emil Boc spune că înțelege îngrijorarea comunității maghiare, dar subliniază că autoritățile au confirmat că incidentul nu a avut caracter etnic.

„Înțeleg îngrijorarea legitimă a unei părți a comunității maghiare. De aceea, cred că trebuie să purtăm această discuție deschis, transparent, pentru că cu toții vrem un climat de pace, de liniște, de echilibru european în acest oraș. De aceea, m-am implicat din primul moment să solicit autorităților statului o abordare profesionistă și mă bucur că până la această oră, din toate concluziile organelor abilitate ale statului, nici până acum nu există vreun element care să conducă la ideea că în afară de dimensiunea strict legată de un act de violență ar mai fi vorba de altceva. Autoritățile statului, până la acest moment, ne-au confirmat că nu este vorba sub nicio formă de un act care să vizeze un grup etnic sau cu fundament într-o violență de natură etnică”, a mai subliniat Boc.

Boc cere autorităților să fie mai vigilente

Primarul spune că până acum meciurile U Cluj – CFR s-au desfășurat fără incidente și a cerut autorităților să fie și mai vigilente în organizarea meciurilor, pentru a preveni orice act de violență.

„Apreciez faptul că, din 2022 de când Universitatea Cluj a promovat în Liga Națională, au fost opt meciuri între U și CFR și nu am avut niciun fel de act de violență. La acest al nouălea, a fost acest incident regretabil. Sper, în continuare, că această normalitate pe care am avut-o de opt meciuri va fi în continuare regula de bază a evoluției competițiilor sportive în acest oraș. (…) Am cerut autorităților abilitate ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice cu ocazia meciurilor de fotbal să își accelereze elementele care vizează supravegherea și prevenția. Dacă nu s-a întâmplat în opt meciuri nimic, asta nu înseamnă că nu se vor putea întâmpla, dacă cineva lasă garda jos”, a mai arătat primarul.

Propunere: Campanii anti-violență în cadrul cluburilor sportive

În acest context, Adriana Cristian, consilier local USR, a propus ca finanțările nerambursabile pentru cluburile sportive să fie condiționate de campanii active împotriva violenței, propunere susținută de social-democrata Aurelia Cristea, care a atras atenția și asupra agresivității verbale din tribune:

„Am constatat, din participarea sporadică la meciurile de pe Cluj Arena, că există, în afara violenței fizice, și o violență verbală. Mi-aș dori, domnule primar, ca mesajul nostru și al dumneavoastră în special să fie acela ca legea să fie respectată și aplicată. Mi-aș dori să vedem arenele noastre sportive pline de familii cu copii. Familiile nu pot să își ducă copiii într-un mediu cu o agresivitate verbală greu de descris, o știm împreună. Cred că propunerea colegei Adriana Cristian cred că ar fi utilă pentru a încerca să facem aceste campanii de susținere a echipei sportive a cărei fan ești fără violență fizică și verbală. Este extrem de important să instaurăm acest climat de fairplay, prin pași concreți în acest sens”, a afirmat consilierul PSD.

Boc: „Să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni”

Boc susține că ambele cluburi și antrenorii lor promovează fairplay și nu încurajează violența. Edilul arată că nu trebuie demonizată nicio tabără, fiind vorba de comportamente izolate care trebuie sancționate indiferent de echipă.

„Ambele cluburi, atât Universitatea, cât și CFR-ul, dau constant asemenea mesaje publice. Uitați-vă la comportamentul antrenorilor, Dan Petrescu și Neluțu Sabău, vedeți cât fairplay, cât echilibru și maturitate dau acești oameni în ceea ce înseamnă fotbalul local. Nu cred că trebuie să punem o anatemă pe cluburi, pentru că nu veți găsi niciun element, vreodată, la niciunul dintre ele, care să denote ideea că ar promova altceva decât valorile sportive. (…)

Ce trebuie să avem grijă este ca aceste comportamente izolate, ați văzut că sunt și de la CFR spre U, și de la U spre CFR, să nu ne prefacem că unii sunt sfinți și alții demoni… nu există nici sfinți, nici demoni în orașul acesta, există oameni care greșesc din când în când și care trebuie să știe că vor fi sancționați indiferent ce culori poartă. Aceste lucruri trebuie să le știe toată lumea: poți să îți susții echipa favorită, dar dacă ai depășit granița și ai trecut la violență, legea va fi aplicată fără echivoc, și cred că aceste mesaje date de către toată lumea în continuare îi vor descuraja pe cei care ar mai dori să intervină într-o direcție sau alta”, a mai afirmat Emil Boc.

Un consilier AUR cere mai mult sprijin pentru CFR

Călin Cosma, consilier local AUR, a lansat un apel la echilibru în percepția publică și la o prezență mai activă a autorităților locale și în susținerea CFR-ului:

„Sunt perfect de acord cu colega de la UDMR, nu trebuie să ajungem la asemenea violențe. Au fost, de-a lungul timpului, probleme de etnie în scandările celor două echipe, dar eu vreau să vin cu o propunere. În momentul acesta, mentalitatea în Cluj este că Primăria susține un singur club, nu pe ambele, și eu cred că Primăria, chiar dacă nu poate financiar, ar trebui să fie puțin mai activă și în susținerea CFR-ului. Domnule primar, aici mă adresez direct dumneavoastră, pentru că sunteți cel mai vizibil și cel mai important om din urbea noastră, mi-aș dori sincer să mai participați și la evenimentele CFR-ului, nu doar când joacă cu U Cluj și să susținem și CFR Cluj în tribună. Cred că prezența dumneavoastră acolo ar putea aduce o liniște între cele două galerii”, .

Boc: „Am fost și la CFR pe stadion”

În replică, Emil Boc a subliniat că Primăria nu favorizează un club față de altul și că finanțarea diferită a celor două echipe este dictată de statutul juridic al acestora. Totodată, menționează că a susținut și CFR-ul prin prezența sa pe stadion.

„Dacă vă uitați la alocări, veți vedea că CFR-ul, pe alte ramuri decât cele care sunt imposibil de finanțat, primește finanțare, oameni buni. Deci marota asta că Primăria are o favorită este o greșeală uriașă și întreținută de cineva, poate, în mod voit. Cât timp este o societate comercială, noi nu avem posibilitatea de finanțare, știți bine acest lucru și cunoașteți legea. Doar o echipă primește bani pentru că la Universitatea Cluj, membrii fondatori ai asociației sunt universitățile și Primăria. (…) CFR are cu totul și cu totul alt statut juridic, nu noi am decis ca CFR să se organizeze sub formă de societate comercială. Nu am avut niciodată în proprietate brandul CFR. Dacă am avea cadru legal, am finanța-o la fel de bine ca pe Universitatea Cluj, în consecință, acolo unde legea ne permite, oferim alocări.

Cred că m-ați văzut, am fost și la CFR pe stadion, aveți imagini cu mine cu fularul vișiniu, nu cred că este o noutate. În rest, îmi fac programul nu după dispoziția dumneavoastră, ci după programul meu mi-l fac, nu am nevoie de aprobare de la dumneavoastră ca să decid ce fac deseară”, a mai spus edilul.

Tânăr de 19 ani, lovit cu o sticlă de un suporter „U” Cluj

Amintim că un bărbat a fost reținut sâmbătă de polițiști pentru 24 de ore, după ce a agresat doi tineri maghiari de 19 ani în parcul Central, la finalul meciului de luni, 31 martie, dintre U și CFR Cluj. El este un suporter al echipei de fotbal Universitatea Cluj. Bărbatul reținut de polițiști era cu un grup de alte 7 persoane când i-au agresat pe cei doi fani ai CFR Cluj în Parcul Central din Cluj-Napoca. Ulterior, pe Spaiul Independenței, acesta a aruncat cu o sticlă care l-a rănit în față pe unul dintre fanii CFR Cluj. Polițiștii continuă cercetările și față de celelalte persoane identificate, 7 la număr, cu vârste între 25 și 35 de ani, respectiv un băiat de 16 ani.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

Publicat

sah copii

Turdeanul Casian Tanțău a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate. Este membru al Clubului Sportiv Potaissa Turda.

Turda are campioni. Inclusiv la 6 ani și jumătate!

Tanțău Casian, tânărul talent al șahului din Turda, confirmă că performanța nu are vârstă. Sub îndrumarea profesorului Marin Fântână, de la Clubul Sportiv Potaissa Turda, Casian a devenit campion național la șah rapid și vicecampion la dezlegări și șah blitz – la doar 6 ani și jumătate!

casian tantau

Tânăr turdean, CAMPION național la șah rapid și VICECAMPION la dezlegări și șah blitz, la doar 6 ani și jumătate

O reușită care arată că, atunci când talentul este susținut cu pasiune și seriozitate, rezultatele pot depăși orice așteptări, chiar de la cele mai fragede vârste.

Un nou capitol îl așteaptă: Campionatul Mondial de Șah Rapid, la Salonic, Grecia. Casian va reprezenta România, dar și spiritul curajos și ambițios al Turzii.

Suntem alături de tine, Casian!

Felicitări profesorului Marin Fântână pentru îndrumare, părinților pentru sprijinul constant și tuturor celor care cred în forța visurilor împlinite prin muncă.

Turda crește campioni. Iar Casian e dovada vie”, a scris pe Facebook Cristian Matei, primarul Turzii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Doi alergători din Kenya au câștigat maratonul de la Cluj-Napoca la masculin și feminin

Publicat

De

Kenya

Un număr de 7.902 alergători au luat parte la ediția din acest an a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, desfășurată duminică la Cluj-Napoca, demonstrând un interes în creștere pentru evenimentul emblematic de alergare. Podiumul principalei probe de maraton, 42,2 km, a fost format din Benard Kitur (Kenya), Nicolai Gorbusco și Silviu Stoica la masculin, în timp ce Ruth Matebo (Kenya), Anca Faiciuc și MarijaVrajić au compus podiumul feminin.

”Cu o creștere de 43% a ratei de participare, peste 7.900 de alergători din 30 de țări au fost prezenți la cea de-a 14-a ediție a unuia dintre cele mai importante evenimente sportive din România. Startul a avut loc pe pista de atletism a stadionului Cluj Arena și în Parcul Central. Participanții s-au întrecut pe cele șase trasee de alergare ale competiției: FamilyRace, 4 km, 10 km, 4×10,5 km, 21,1 km, 42,2 km.

În plus, maratonul din Cluj-Napoca face parte din WIZZ RunSeries 2025, o competiție care oferă alergătorilor din toată Europa șansa de a câștiga premii interesante, precum abonamente AllYouCanFly și premii în bani.

Participanții sunt încurajați să ia parte la cât mai multe dintre cele nouă evenimente de alergare Wizz Air care au loc în întreaga Europă. Pentru a se califica, participanții trebuie să aibă vârsta de 18 ani și să fie alergători amatori. Punctele se acumulează pe parcursul seriei – 1 punct se câștigă per kilometru alergat – iar alergătorii cu cel mai mare total până la sfârșitul competiției vor câștiga patru abonamente AYCF. Câștigătorul locului al doilea va primi un voucher WIZZ în valoare de 1.000 deeuro, în timp ce câștigătorul locului al treilea va primi un voucher WIZZ în valoare de 800 deeuro– atât la categoria masculină, cât și la cea feminină”, arată reprezentanții companiei.

Cel mai important eveniment de alergare

Anastasia Novak, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus: „În acest an, suntem din nou încântați să fim parte a celui mai important eveniment de alergare din Cluj-Napoca și unul dintre cele mai populare din România. În calitate de companie aeriană dedicată să ofere călătorilor europeni opțiuni de zbor accesibile, credem, de asemenea, că accesul la un stil de viață activ și sănătos ar trebui să fie la fel de răspândit.

Prin sprijinul nostru continuu, ne propunem să încurajăm atât echipajul, cât și pasagerii din România, Europa și nu numai să rămână activi și să adopte mișcarea. În acest an, 24 dintre piloții, membrii echipajului de cabină și colegii noștri din birourile WIZZ au fost prezenți la linia de start a cursei de maraton.

Alergarea este un sport pe care oricine îl poate practica, indiferent de pregătire sau de mijloacele financiare. Nu necesită echipament scump, abonamente la cluburi sau facilități de antrenament de elită – doar motivația de a face mișcare. În mod similar, Wizz Air a democratizat transportul aerian prin oferirea de zboruri low-cost către destinații din întreaga Europă și nu numai, făcând călătoriile mai accesibile pentru persoanele din toate categoriile sociale. Atât alergarea, cât și zborurile la preț redus elimină barierele, permițând mai multor oameni să ia parte la activități care le fac plăcere, fără constrângeri financiare.”

În acest an, toți alergătorii primesc un voucher de călătorie Wizz Air în valoare de 20 de euro pe care îl pot folosi pentru un zbor la alegere.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate