Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Razii de amploare ale poliţiştilor clujeni. Au fost verificate locurile aglomerate. Zeci de amenzi în legătură cu coronavirusul

Publicat


Poliţiştii clujeni au derulat mai multe acţiuni, în mai multe locuri din judeţ. Au fost vizate în speciale locurile de agrement, aglomerate.

ACȚIUNE CU EFECTIVE MĂRITE ÎN CLUJ-NAPOCA

La data de 11 iulie a.c., sub autoritatea Instituției Prefectului, s-a desfășurat o acțiune în sistem integrat, participând polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării mobile Cluj –Napoca, polițiști locali din cadrul Poliției Locale Cluj-Napoca, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Cluj și Protecția Consumatorului, specialiști din cadrul DSVSA Cluj, DSP Cluj și ISCTR Cluj și lucrători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

Acțiunea s-a desfășurat în 3 etape, acționându-se în zone din municipiu unde exista riscul aglomerării de persoane, respectiv piețe, supermaket-uri, parcuri, baze sportive, centre comerciale, terase, mijloace de transport în comun, săli de jocuri, zone de agrement, Lacul Tarnița și Băile Cojocna.

S-a acționat în vederea respectării măsurilor pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și conștientizarea populației cu privire la necesitatea respectării acestora.

În prima etapă, desfășurată în intervalul orar 11.00-13.00, s-a verificat respectarea măsurilor de siguranță în zona piețelor, supermarketurilor, parcurilor, bazelor sportive, zonelor de agrement Lacul Tarnița și Băile Cojocna.

Peste 80 de persoane au fost legitimate, fiind verificate 62 de societăți comerciale și 12 locații de agrement.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale.

14 persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor de protecție împotriva noului coronavirus, 7 conducători auto au fost sancționați pentru încălcări ale normelor rutiere în vigoare și alte 10 persoane au fost sancționate pentru abateri ale altor norme legale.

În intervalul orar 18.00-12.00, s-a desfășurat cea de-a doua etapă a acțiunii, efectuând-se verificări în centrele comerciale, terasele din zona centrală a municipiului și restaurante atât din municipiu, cât și din comunele arondate.

Totodată, au fost efectuate verificări în 57 de mijloacele de transport în comun.

Au fost legitimate peste 150 de persoane și au fost verificate 78 de societăți comerciale.

În urma abaterilor constatate, s-a impus aplicarea unui număr de 22 de sancțiuni contravenționale, 19 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea Legii 55/2020, privind măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Cea de-a 3-a parte a acțiunii, a fost dedicată sălilor de jocuri aflate pe raza municipiului Cluj-Napoca.

În intervalul orar 23.00-01.00, au fost verificate 42 astfel de locații, fiind legitimate peste 50 de persoane.

În urma verificărilor, nu au fost constatate abateri ale normelor de protecție împotriva virusului COVID-19, fiind aplicate 2 sancțiuni contravenționale conform Legii 61/1991R, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Acțiunile vor continua.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR RUTIERI ÎN CLUJ-NAPOCA

La data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 16.00-18.00, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Cluj-Napoca împreună lucrători din cadrul ISCTR au acționat pe  Bulevardul  Muncii din municipiul Cluj-Napoca.

Scopul acțiuni – verificarea respectării măsurilor privind protecția împotriva COVID-19.

Totodată, au fost verificate și alte aspecte privind legalitatea transportului de persoane.

În cadrul acțiunii au fost legitimate peste 70 de persoane, fiind verificate 25 de mijloace de transport în comun.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, 9 dintre acestea pentru nerespectarea măsurilor privind protecția împotriva noului virus și 3 sancțiuni pentru abateri ale normelor privind circulația pe drumurile publice.

ACȚIUNE A POLIȚIȘTILOR DIN CÂMPIA TURZII

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Câmpia Turzii împreună cu cei a Secției 4 Poliției Rurală Câmpia Turzii au acționat în vederea limitării răspândirii noului tip de coronavirus.

În cadrul acțiunii desfășurate la data de 11 iulie a.c., în intervalul orar 16.00-20.00, polițiștii au verificat respectarea măsurilor legale pe terasele din municipiu, dar și în mijloacele de transport în comun.

În cadrul acțiunii au fost verificate 21 de terase din municipiu și comunele arondate, fiind verificate 13 mijloace de transport în comun.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea măsurilor privind răspândirea COVID-19, abateri ale normelor rutiere în vigoare, dar și pentru abateri la Legea 61/1991R. privind încălcarea unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Sursa: IPJ Cluj



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Remus Lăpușan (PSD Cluj): Despre conceptul celor 3 U (PE)

Publicat

remus lapusan

Remus Lăpușan, candidat la Camera Deputaților din partea PSD Cluj, a analizat conceptul celor 3 U, trei puncte în care stă forța Clujului.

Domnule Lăpușan, ați lansat, la începutul campaniei, conceptul celor „3 U” – trei puncte în care stă forța Clujului.  Ne puteți explica de ce credeți că tocmai acestea sunt forța motrice?

Conceptul celor „3 U” reprezintă pilonii care pot consolida poziția Clujului ca un centru educațional, economic și medical de top în România și în Europa. Universitățile clujene puternice – ca și hub-uri educaționale, dar și ca furnizori de forță de muncă înalt calificată, respectiv excelența în medicină de la UMF sunt, în opinia mea, fundamentele pentru dezvoltarea durabilă a Clujului. Viziunea mea este aceea a unui oraș care pregătește generații viitoare, atrage investiții prin faptul că dispune de oameni foarte bine pregătiți și se poziționează ca un lider regional în sănătate și educație.

Remus Lăpușan (PSD Cluj): Despre conceptul celor 3 U (PE)

Ce măsuri propuneți pentru a susține universitățile puternice din Cluj?

Universitățile sunt motorul dezvoltării noastre. Pentru a rămâne competitive, ele au nevoie de sprijin constant pentru modernizarea infrastructurii și pentru asigurarea resurselor de cercetare. Propun creșterea finanțării pentru dotarea laboratoarelor și crearea de centre de cercetare care să colaboreze activ cu mediul privat. De asemenea, trebuie să susținem accesul studenților la burse și programe internaționale, care le oferă experiență globală și le crește competitivitatea.

Cum vedeți universitățile din Cluj ca bază de recrutare pentru forța de muncă?

Clujul se dezvoltă rapid și, odată cu asta, crește și cererea de forță de muncă calificată. Universitățile trebuie să fie o punte între tineri și angajatori. De aceea, propunem extinderea programelor de stagii și parteneriatele public-private, astfel încât companiile să colaboreze direct cu facultățile pentru formarea tinerilor în domenii esențiale. Sprijinul nostru va include și crearea unor pachete de stimulente pentru absolvenți, cum ar fi subvenții pentru locuințe și susținerea antreprenoriatului local, pentru ca tinerii să poată să își construiască o carieră aici, în Cluj.

„Propun să sprijinim colaborările UMF cu spitalele și clinicile de top din Europa”

UMF Cluj este un punct de referință prin excelență în medicina românească și internațională. Ce rol ar trebui să aibă, în viziunea dumneavoastră, Universitatea de Medicină și Farmacie?

UMF este una dintre cele mai respectate instituții din România și este un pilon de excelență pe care ne putem construi viitorul în sănătate. Propun să sprijinim colaborările UMF cu spitalele și clinicile de top din Europa pentru a dezvolta programe de schimburi internaționale pentru studenți și pentru a facilita accesul medicilor noștri la cele mai bune practici internaționale. UMF trebuie să devină un centru de formare și cercetare care să atragă în continuare nu doar studenți români, ci și străini, consolidând astfel poziția Clujului ca un adevărat „hub” medical european. Oricum, această poziție se va întări mai ales atunci când Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi funcțional – acesta este un alt proiect de suflet pe care îl voi susține din postura de deputat PSD în Parlamentul României.

Cum pot fi susținute aceste inițiative la nivel național?

Pentru ca aceste inițiative să aibă succes, este nevoie de o abordare coordonată între guvern, universități și mediul de afaceri. La nivel parlamentar, mă voi implica pentru a susține politici care să faciliteze investițiile în educație și sănătate.

„Tinerii să aibă acces la oportunități de formare și angajare de top”

De asemenea, vreau să promovez legislația care susține învățământul dual și parteneriatele public-private, astfel încât tinerii să aibă acces la oportunități de formare și angajare de top.

În final, care ar fi mesajul dumneavoastră pentru clujeni și, mai ales, pentru tinerii care studiază la Cluj?

Dragi clujeni, vă încurajez să priviți Clujul ca pe un oraș al oportunităților și al excelenței. Tinerilor le spun că pot contribui la dezvoltarea orașului nostru și să devină liderii de mâine, aici, în Cluj. Voi lucra cu devotament pentru a transforma această viziune în realitate, pentru a sprijini educația, medicina și crearea de locuri de muncă în județul nostru. Orașul nostru este un loc deosebit, care merită să devină un etalon în România și în Europa, iar împreună putem face acest lucru posibil! Pe 1 decembrie, votați PSD – pentru un Cluj mai puternic și o Românie unită!

CMF 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tânăr de 27 de ani din Turda, ARESTAT preventiv pentru lipsire de libertate și VIOLENȚĂ în familie

Publicat

politia

Un tânăr de 27 de ani din Turda a fost arestat preventiv de polițiști pentru lipsire de libertate și violență în familie. Acesta și-ar fi agresat repetat concubina.

„La data de 26 noiembrie a.c., polițiștii Biroului de Investigații Criminale Turda, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui tânăr de 27 de ani, în cadrul unei acțiuni vizând prevenirea și combaterea faptelor comise cu violență.

VIDEO. Tânăr de 27 de ani din Turda, ARESTAT preventiv pentru lipsire de libertate și VIOLENȚĂ în familie

În urma percheziției, au fost ridicate două dispozitive electronice, relevante pentru cercetările aflate în desfășurare.

Tânărul este cercetat pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal și violență în familie.

Din investigațiile efectuate, s-a reținut că, în perioada 13 octombrie – 4 noiembrie a.c., acesta ar fi agresat-o în mod repetat pe concubina sa, cauzându-i mai multe leziuni.

Mai mult, acesta ar fi împiedicat-o să părăsească locuința, exercitând un control asupra deplasărilor și comunicărilor sale, profitând de starea de teamă pe care i-ar fi cauzat-o.

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore de către polițiști, iar în cursul zilei de 27 noiembrie a.c., a fost prezentat Judecătoriei Turda cu propunerea de arestare preventivă.

Instanța a admis solicitarea, dispunând măsura arestării preventive pentru 30 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cluj-Napoca sărbătorește Ziua Națională a României. Programul zilei de 1 Decembrie 2024

Publicat

De

Ziua Națională a României la Cluj

Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca invită comunitatea clujeană și turiștii să sărbătorim împreună Ziua Națională a României.

Manifestările din acest an se vor desfășura în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii.

Cluj-Napoca sărbătorește Ziua Națională a României

Evenimentele debutează cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori în Piața Mihai Viteazul, de la ora 10:30. Manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” continuă de la ora 12:00 în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială și un spectacol de efecte speciale.

De asemenea, de la ora 13:00 ne aducem aminte, printr-un eveniment dedicat, de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Cântec pentru Avram Iancu”, organizat de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.

Reconstituirea evenimentelor din anul 1918 pe Bulevardul Eroilor

Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, clujenii pot rămâne cu o amintire din zona de photobooth, care va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Valeria și Traian Ilea, Maria Golban Șomlea, Cristian Totpati, Lucia Potra, Mihaela Grindean, Adriana Irimieș, Silviu Popa, Andra Cocian, Ioana Breda Morar, Mariana Morcan, ansamblul folcloric Mugurelul, ansamblul folcloric Miorița, acompaniați de Orchestra Regal Transilvan.

Iluminatul festiv va fi aprins la ora 19.00

Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul de la ora 19:00, după care vor urca pe scena din Piața Unirii Delia și Zdob și Zdub.

De la ora 20:00 – în Piața Avram Iancu – ne vom bucura împreună de un spectacol inedit de drone și lumini, care să ne aducă aminte de anii trecuți: „Să ducem așadar cultura românească, istoria și credința. limba română și identitatea neamului în orice colțișor al lumii ne-ar purta pașii. România e mai mult decât un teritoriu, e o părticică din sufletul fiecăruia dintre noi.”

Programul pentru fiecare locație

Piața Unirii

  • 15:00 – Regal folcloric19:00 – Aprinderea iluminatului festiv
  • 19:05 – Concert Delia
  • 20:15 – Concert Zdob&Zdub

Piața Avram Iancu

  • 12:00 – Ceremonia oficială
  • 13:00 – „Cântec pentru Avram Iancu” (eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România)
  • 20:00 – Spectacol de drone și lumini

Bulevardul Eroilor

  • 13:00-15:00 – Reconstituire a evenimentelor din anul 1918
  • 12:00-21:00 – Zona de photobooth

Piața Mihai Viteazul

  • 10:30 – Ceremonial de depunere de jerbe și flori

Citește mai departe

ECONOMIE

Salariul minim brut pe țară se majorează de la 3.700 de lei la 4.050 de lei, de la 1 ianuarie 2025

Publicat

De

Se majorează salariul minim

Salariul minim brut pe țară se majorează începând din data de 1 ianuarie 2025, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Acesta a mai spus că decizia luată de Guvern este validată prin consultare cu sindicatele și patronatele care fac parte din Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social.

Salariul minim brut pe țară se majorează de la 1 ianuarie 2025

”Majorăm astăzi salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 3.700 de lei la 4.050 de lei lunar”, a anunțat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern, potrivit Mediafax.

Peste 1,8 milioane de români primesc salariul minim

Acesta a mai precizat, miercuri, că majorarea salariului minim cu 9,46% se va aplica începând cu 1 ianuarie 2025 și de aceasta vor beneficia peste 1,8 milioane de salariați din țara noastră.

„Tot ca urmare a discuțiilor din Consiliul Național Pentru Dialog Social aprobăm primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Este, de fapt, un pas important în consolidarea dialogului social în România, oferind o mai bună protecție pentru cei aproximativ 45.000 de angajați din acest sector economic”, a mai spus premierul.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax