Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Proiect pilot la Cluj-Napoca. Cartierul IRIS va avea propriul „mini” Târg de Crăciun. Brad, colinde și spectacol de balet

Publicat


cartierul iris2

Începând din 6 decembrie, pentru 6 zile, Piața Karl Liebknecht din Cluj-Napoca va găzdui un „mini târg de Crăciun”.

În cadrul evenimentului vor avea loc concerte de colinde, un spectacol inedit de balet, vor fi prezenți meșteri populari locali cu obiecte lucrate manual și bunătăți, iar decorul va fi unul pe măsură.

Proiect pilot la Cluj-Napoca. Cartierul IRIS va avea propriul „mini” Târg de Crăciun

Târgul este organizat în cadrul proiectului AGORA, finanțat prin programul european Interreg și reprezintă un nou pas pentru organizarea de evenimente cu impact pentru comunitățile din cartierele clujene, spune primarul Clujului, Emil Boc.

„După spectacolul de operă „My Fair Lady” – organizat în cadrul Zilelor Clujului în aceeași locație și primit foarte bine de locuitorii din Iris – și proiectul „Străzi deschise”, testăm prin acest târg de Crăciun un concept care ulterior să poată fi dezvoltat și replicat și în celelalte zone ale orașului.

Urmărim să avem evenimente de calitate în cartiere, ne uităm la modele din alte orașe europene legate de dinamica urbană, iar feedback-ul clujenilor este foarte important în conceperea acestor evenimente”, a precizat Emil Boc.

cartierul iris1

 

În același timp, Cluj-Napoca găzduiește în 6-7 decembrie și conferința internațională AGORA, unde 17 parteneri din 10 țări vor discuta despre îmbunătățirea capacității administrațiilor publice la nivel local și regional de a dezvolta, testa și integra noi instrumente operaționale pentru reevaluarea activelor urbane și activarea temporară a spațiilor publice.

„Mini târgul de Crăciun” este organizat de Primăria Cluj-Napoca și implementat cu sprijinul Scena Urbană și Federația Tinerilor din Cluj prin proiectul AGORA, programul Interreg, co-finanțat din fondurile Uniunii Europene.

Foto: Facebook/Emil Boc – imagini de la alte evenimente organizate în cartierul IrisDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Comedie, cinematografie, caritate și concerte de tot felul, la Cluj. TOP 14 evenimente de neratat în FEBRUARIE

Publicat

carnival gbeb963a09 640

Februarie oferă clujenilor distracție pe toate părțile, de la expoziții și piese de teatru, la show-uri de comedie, filme, evenimente pentru dezvoltare personală, caritabile și concerte din mai multe ramuri muzicale. Iată un top cu 14 evenimente care te așteaptă la Cluj-Napoca în a doua lună din 2023.

NU MAI BEAU! – Stand-Up Comedy, Atelier Café, 1 februarie

Începe luna februarie cu o doză zdravănă de râs, miercuri, de la ora 20, la Atelier, alături de Sașa, Socol, Ciui și Giurgiu.

Claudiu Toderici va deschide seara. Pentru bilete, click aici.

Pentru rezervare, sună la 0740 178 125. Rezervarea telefonică a locurilor la mese este obligatorie după achiziționarea biletului, cu maxim 1 oră înainte de începerea spectacolului. În caz contrar, locurile vor fi aleatorii.

324340294 5093678150735195 3270132544995877051 n

Finisajul expoziţiei „In Memoriam Corneliu Baba”, Muzeul de Artă, 2 februarie

Muzeul de Artă Cluj-Napoca te invită joi, începând cu ora 13:00, la finisajul expoziţiei „In Memoriam Corneliu Baba (1906-1997)”, eveniment care marchează împlinirea a 25 de ani de la moartea artistului, una dintre cele mai proeminente și influente personalităţi ale artei plastice româneşti.

Prezentarea catalogului va fi asigurată de istoricul de artă Sebestyén György Székely, expert acreditat, proprietar şi director al Galeriei Quadro, oficiile de gazdă urmând să fi făcute de istoricul Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Expoziţia poate fi vizionată până în data de 5 februarie inclusiv. Aceasta a fost curatoriată de istoricul de artă Maria Muscalu Albani şi comisariată de muzeografa Alexandra Sârbu.

Cuprinde peste 70 de lucrări de pictură şi grafică din perioada 1934-1992, care nu au fost expuse public niciodată în Cluj-Napoca. Lucrările, de-o mare însemnătate pentru opera lui Corneliu Baba, provin din colecția Muzeului de Artă clujean, colecţia artistului, dar cea mai mare parte dintre ele aparțin unei importante colecţii particulare.

327653268 1696172730779183 9097936761725158236 n

Concert Șuie Paparude, FORM Space, 3 februarie

Dacă ești fan electro dar și al spiritului românesc, Șuie Paparude te așteaptă în concert vinerea aceasta.

Pentru bilete, click aici.

Accesul e interzis minorilor.

320461451 870303374214664 5648702168778410761 n

Șezătoare cu cântec, Cercul Întreg, 6 februarie

Dacă preferi să îți începi luna într-un mod alternativ, Bogdan Octav Racolța te invită să îți descoperi bucuria vocei, în cadrul unui eveniment în care facilitatorul va folosi forme arhaice de cântec liber, cântat în ison, pentru a-i ajuta pe participanți să exploreze capacitatea de a se contopi cu sunete simple, atât individual, cât și în grup.

„În a doua parte vom experimenta cu cântece inspirate din tradiții străvechi, cântece pe structura chemare-răspuns (call-and-response). Prin acestea vom descoperi frumusețea dialogului între individ și grup, între eu și noi, manifestând puterea colectivă a vocii umane”, transmite acesta.

Bogdan Octav Racolţa e fondatorul proiectului Cercul Întreg. De 13 ani e dedicat full-time studiului de diferite forme de arte comunitare. S-a (trans)format în ultimii 15 ani prin capoeira, percuţie afrobraziliană şi o dragoste profundă pentru improvizaţie muzicală liberă în grup. Iar acest drum îl conduce într-o continuă căutare de forme de exprimare ancestrale şi cum pot fi adaptate realităţii în secolul 21.

Pentru a participa, se recomandă donații între 40 și 70 de lei.

327947566 704127327844672 1351823536838669852 n

Concert Specii, FORM Space, 9 februarie

Specii revin în forță la FORM Space. Dacă îți era dor de Dragonu AKA 47 și de Chimie, evenimentul acesta e pentru tine.

Biletele se pot achiziționa dând un click aici.

Accesul minorilor este interzis.

325304093 1177437216472357 113866642680868453 n

Goran Bregović, FORM Space, 10 februarie

Goran Bregović amestecă o mare varietate de stiluri și tehnici, fără a-și pierde identitatea. O piesă de-a lui poate fi recunoscută imediat. Compozițiile sale sunt universale, inspirate din credințe multiple, Bregović unind, la nivel alegoric, religia cu stilurile muzicale orientale și clasice.

„Am crescut într-un cartier din Sarajevo, unde timpul era măsurat de clopotele bisericii catolice din apropiere, de cele ale bisericii ortodoxe și de rugăciunile muezinului. De atunci, toată viața mea și toată muzica mea au fost marcate de bogăția acestor cântece diferite. Dorința mea este ca acest privilegiu să fie un drept natural pentru toți copiii. Fie ca aceste trei scrisori să fie invocarea mea pentru pace și fie ca ea să fie auzită”, a spus artistul.

Pentru bilete, click aici.

321456893 875935826869754 8355641996087168127 n

„BAZAR” Târg caritabil, Cotton Club Cluj, 11 februarie

Organizația Something New te invită în data de 11 februarie, începând cu ora 14, la un târg pentru toți, unde vei găsi haine și obiecte decorative care merită iubite și purtate a două oară, dar și un târg de prăjituri delicioase de casă.

„Suntem o organizație non-profit cu vechime de 10 ani în Cluj care ajută copii din medii defavorizate și vulnerabile să aibă acces la educație prin meditații săptămânale, cursuri de dezvoltare personală, ateliere, tabere, excursii, materiale și alimente. În prezent, avem în program aproximativ 500 de copii”, notează asociația.

Scopul târgului este de a strânge suma necesară pentru un proiect nou în Sânnicoară.

„Avem multe solicitări de la copii cu risc de excluziune socială care au nevoie de ajutorul nostru. Vino cu voie bună la târg și cu poftă de cumpărături (stai liniștit, prețurile sunt mici). Dacă nu poți participa, ne poți ajuta cu o donație modică pe următorul link: https://doneaza.something-new.ro/”, adaugă membrii ONG-ului.

326161102 724302615991718 67434710998225364 n

Film: Strigăte și șoapte, Cinema ARTA, 15 februarie

În 15 februarie, de la ora 19, hai la proiecția dramei „Strigăte și șoapte” (Cries & Whispers), în regia lui Ingmar Bergman. Proiecția acestui film este organizată în tandem cu reprezentația spectacolului cu același nume de la Teatrul Maghiar Cluj, care va avea loc în 16 februarie, de la ora 20, ca parte din programul Focus: Intersecții, care explorează intersecțiile dintre film și teatru.

„Suedia, sfârșit de secol al XIX-lea. Karin și Maria își veghează sora bolnavă, temându-se și în același timp sperând că aceasta va muri. O serie de flashback-uri evocatoare construiesc tabloul dramatic al vieții celor trei femei, din care nu lipsesc minciuna, dezamăgirea, iubirile interzise și vinovățiile.

O reprezentare puternică a comportamentului uman în fața morții, poziționată la granițele dintre realitate și coșmar, liniște și teroare, filmul a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru cea mai bună cinematografie în 1974 și a primit numeroase nominalizări și premii la festivaluri din întreaga lume”, se arată în descrierea evenimentului.

Pentru bilete, click aici.

Nu uita că pe 16 februarie, de la ora 20, poți vedea spectacolul „Strigăte și șoapte”, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Maghiar Cluj.

327780877 747506886979663 2694615381604884687 n

Charity Night: Retro Party – Quiz Game, BlackBox Studios, 16 februarie

Alătură-te unei petreceri retro cu quiz-uri pe strada Oașului 363, și vei salva, automat, vieți.

BlackBox organizează un eveniment caritabil pentru necuvântătoare, unde intrarea costă 50 de lei. Toate veniturile din bilete vor fi donate asociaților de protecție a animalelor, în vederea susținerii campaniilor de sterilizare a animalelor fără stăpân.

„Pentru că împreună salvăm vieți, hrănim suflete și doar în echipă putem contribui la un mâine mai bun al celor care dau din codiță. Exact, vorbim despre necuvântătoarele fără stăpân din comunitatea clujeană.

Ne vom începe seara cu un quiz special, însă, dacă nu ești familiarizat cu ce înseamnă acest lucru, nu te îngrijora. Regulile sunt foarte simple și, pentru că seara trebuie să continue, ringul de dans rămâne deschis”, anunță organizatorii.

Pentru bilete, click aici.

328498980 595102479116476 8768548758490453512 n

Concert RAVA, FORM Space, 16 februarie

Direct din Giulești, pe scenă la FORM. Rava a făcut ravagii printre ascultătorii de trap, iar pe 16 februarie va susține un show plin de energie pentru fanii din Cluj.

Pentru bilete, click aici.

322397188 1360326291434394 6291840946168452951 n

Concert Cargo, FORM Space, 17 februarie

Cargo nu mai are nevoie de prezentare. Legendele rock-ului românesc vin la Cluj pentru un concert de excepție. Vino să cânți „Dacă ploaia s-ar opri”, „Aproape de voi”, „Nu pot trăi fără tine”, „Ziua Vrăjitoarelor” și multe alte piese care i-au consacrat pe rockeri.

Pentru bilete, click aici.

Accesul minorilor e interzis.

326250005 849939742729913 4016834089979573246 n

„Inimă și alte preparate din carne”, Teatrul Național, 21 februarie

O producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova vine să încânte publicul clujean cu o piesă de teatru premiată cu Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol al anului 2020.

„Despre dragoste și despre praful colorat care se alege din ea. Despre fluturele-labrador care se zbate în zadar la capătul realității. Despre umorul involuntar și singurătatea voluntară. Despre adevăr, tandrețe și sex.

Despre copii, poezie și cafea. Despre corp și despre cum duce el greul. Despre crizele mici izbucnite în plină criză. Despre frumusețe și despre sufletele tot mai uscate, întărite deja pe la margini. Despre plăcere și boală.

Despre limbaj și despre cum se scurge culoarea din lucruri. Despre cuplurile de interior. Despre viața care atârnă la câțiva cm în afara noastră. Despre inimă și alte preparate din carne”, a notat textierul Dan Coman, referitor la piesă.

Pentru bilete, click aici.

327681100 746283513588031 7750642948011894871 n

Concert Bruja, FORM Space, 24 februarie

Dacă iubești trapul, Bruja va susține un concert de Ziua Îndrăgostiților. Ai sau n-ai pereche, vino să te distrezi, trapul nu are restricții. Evenimentul, în schimb, da – accesul minorilor este interzis.

Pentru bilete, click aici.

328112909 1328031251386895 2214863149171196126 n

Timpuri noi – concert aniversar „Copilu’ a făcut 30 de ani”, Hardward Pub, 25 februarie

Timpuri noi te așteaptă la un concert aniversar, care marchează 30 de ani de la primul album, celebru pentru poza cu copilul.

„Copilu’ a crescut. Are 30 de ani. I-am făcut vinil, casetă, poster și tricouri. Pe 25 februarie îi facem și petrecere cu formația vocal-instrumentală Timpuri Noi. Da, unii vă aduceți aminte cum a fost acum 30 de ani, alții ați crescut cu povești despre albumul ăsta!

Luați-vă burta, chelia, copiii, prietenii din adolescența de atunci sau colegii de școală de acum și veniți la concertul aniversar <<Copilu’ a facut 30 ani>>. Cu siguranță veți rămâne cu o amintire de povești!”, spun gazdele.

La concert vor fi pachetele aniversare și tricourile din dotare.

Pentru bilete, click aici.

326243302 838583727216013 3779600599031691329 n

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenție la FRAUDELE online! Cum poți rămâne fără BANI în cont sau să plătești obiecte pe care nu le vei primi NICIODATĂ

Publicat

hacker pixabay.com

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a semnalat un nou tip de înşelătorie online. Hackerii construiesc site-uri care seamănă cu cele cunoscute pentru a culege date personale, scrie Alba24.ro.

Atenție la știrile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituții de presă din România.

Atacatorii promovează scam-uri cu false oportunități rapide de a obține o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt.

Textul în limba română este unul precis construit, arată Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

„Folosindu-se de mirajul câștigului rapid, atacatorii redirecționează potențialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizații media din România.

Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor și furnizează informații sensibile”, transmite sursa citată.

Pentru început, atacatorii colectează date personale – nume, prenume, adresa de e-mail și număr de telefon.

Ulterior, cel mai probabil, utilizatorii care au introdus date pe astfel de pagini de phishing vor fi contactați pe mail sau telefonic pentru false oportunități de investiții.

Prin acest ultim pas, infractorii vor încerca să vă fure datele de card sau să îi determine pe oameni să facă o plată din cont.

DNSC recomandă:

– analizați cu atenție informațiile culese din mediul online
– verificați mereu sursa informației, a mesajului primit, precum și adresa site-urilor pe care le vizitați, înainte de a acționa
– evitați accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica cu o soluție de securitate
– atenție la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceți anumite acțiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi.

Cele mai folosite tipuri de fraudă online

Dacă în trecut „neatenția” sau „vânătoarea de oferte” erau principalele cauze pentru care clienții băncilor deveneau victime ale fraudatorilor, în prezent, ingineriile sociale sunt pricipala cauză pentru care victime pot deveni din ce în ce mai multe persoane care dețin produse bancare prin care pot accesa serviciile băncilor la distanță (card, internet/mobile banking etc.). Un site dedicat siguranței online prezintă câteva tipuri de fraude online:

Frauda prin intermediul platformelor de comerț electronic (ex: olx, publi24, lajumate etc)

1) Fraudatorul este cumpărător. Acesta contactează vânzătorul și solicită mutarea conversației de pe platforma online pe un alt canal de comunicare (de regulă pe WhatsApp).

Fraudatorul (cumpărătorul) informează victima (vânzătorul) că a achitat produsul și îi trimite un link fals pentru a încasa suma. La accesarea link-ului, victimei i se solicită datele de securitate ale cardului bancar propriu (inclusiv parola statica și cea dinamica 3D Secure).

Odată intrat în posesia informațiilor, fraudatorul nu mai răspunde la conversație și inițiază tranzacții frauduloase prin utilizarea datelor de securitate furnizate de victimă (vânzător).

2) Fraudatorul este vânzător. Acesta postează anunțuri cu produse fictive la prețuri foarte avantajoase.

Pentru a cumpăra produsul respectiv, victima (cumpărătorul) este direcționată să acceseze un link destinat unei pagini de tip „phishing”.

După accesarea paginii, victimei  îi sunt solicitate datele de securitate ale cardului (inclusiv parola statica și cea dinamica 3D Secure), care sunt folosite ulterior pentru plăți înregistrate la comercianți online din alte țări.

Cele mai importante măsuri de precauție:

– Nu furniza datele cardului bancar nici online, nici telefonic, nici prin alte canale de comunicare (WhatsApp, SMS, pagini web etc.);

– Cardul este un instrument de plată și nu un instrument de încasare bani, astfel că exprimarea “îți virez banii direct pe card, iar pentru asta am nevoie de datele cardului tău” este o capcană!

Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:

– Trebuie să contacteze banca emitentă a cardului în cel mai scurt timp posibil (inclusiv telefonic) și să solicite blocarea și re-emiterea cardului cu alte date de securitate;

– Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident.

Phishing-ul

Este o metodă de fraudă prin care se încearcă obținerea ilegală de date personale de identificare și autentificare sau accesare a unor website-uri.

Cea mai utilizată metodă de phishing pentru clienții băncilor este trimiterea unor email-uri care par a fi din partea unei bănci, care conțin un link cu îndemnul de a fi accesat, fie pentru actualizarea datelor personale, în caz contrar conturile persoanei urmând a fi blocate, fie pentru diferite campanii.

Acest link deschide un website foarte asemănător cu cel al băncii, unde victimei îi sunt solicitate în mod ilegal datele personale și de autentificare, cum ar fi: nume și prenume, adresa, numărul cardului, data expirării, cod de securitate CVV2/CVC, cod numeric personal, telefon etc.

Smishing-ul (phishing-ul prin SMS)

Smishing-ul este metoda de fraudare similară pshishing-ului, fiind folosite canale de comunicare prin mesaje SMS, care par a fi transmise de bănci.

Scopul este același, respectiv obținerea de către fraudatori a unor date personale sau de autentificare, de regulă prin direcționarea victimei către un link (website clonat) unde îi sunt solicitate datele personale/datele cardului (număr card, data expirării, CVV2/CVC) etc.

Odată furnizate, fraudatorii folosesc informațiile pentru a accesa și sustrage fondurile persoanei care le-a furnizat.

Cele mai importante măsuri de precauție:

– Verifică cu atenție înainte de a deschide un mesaj sau un fișier de la banca ta;

– Fii vigilent la cererile de comunicare a unor detalii financiare, date personale, de autentificare (user/parolă), datele cardurilor (numărul, data expirării, CVV2/CVC, cod PIN);

– Băncile niciodată nu solicită date confidențiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website;

– Atenție la mesajele care conțin formule de adresare impersonale, greșeli gramaticale, de exprimare etc;

– Verifică dacă e-mail-ul provine dintr-o sursă legitimă;

– În ultimul timp, datorită acestor tipologii de fraude, băncile au început să evite inserarea de link-uri în mesajele trimise clienților, așa că, dacă ai suspiciuni, indicat este să verifici cu banca ta campania respectivă, apelând numerele de telefon de pe website-ul băncii;

– Activează și folosește o formă de autentificare în mai mulți pași pentru accesul la intenet/mobile banking.

Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:

– De pe un dispozitiv diferit (telefon, PC) trebuie să schimbe parolele pentru aplicațiile de internet/mobile banking dacă acestea au fost furnizate pe website-ul clonat.

– Trebuie să informeze banca în cel mai scurt timp posibil (inclusiv telefonic) și să solicite, dacă este posibil, blocarea/dezactivarea temporară a serviciului de internet sau mobile banking dacă nu a putut schimba parola, blocarea și re-emiterea cardului cu alte date de securitate dacă aceste date au fost furnizate pe website-ul clonat.

– Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident.

CEO Fraud sau Mesaje de la Șef

Din ce în ce mai mulți clienți ai băncilor din categoria persoanelor juridice devin victime ale acestei metode de fraudare.

CEO Fraud / Mesaje de la Șef  reprezintă un tip de fraudă care vizează angajații autorizați să efectueze plăți, care, prin inducere în eroare, sunt determinați să efectueze un transfer.

Mai exact, fraudatorul sună sau trimite un e-mail, pretinzând că este unul dintre managerii de top din companie și solicită efectuarea de urgență a unei plăți, de regulă într-un cont din afara țării, invocând că este o situație deosebită și cerând să nu se respecte procedurile obișnute de autorizare a plăților.

Cele mai importante măsuri de precauție:

– Nu efectuați transferuri și nu procesați operațiuni doar în baza unui e-mail sau a unei solicitări telefonice urgente;
– Verificați cu atenție adresele de e-mail de la care primiți solicitări;
– Confirmați printr-un alt canal (telefonic, altă adresă de e-mail) instrucțiunile de efectuare a plății;
– Nu deschideți niciodată link-uri sau documente anexate acestor mesaje;
– Implementarea unor fluxuri interne stricte cu privire la efectuarea plăților, folosind principiul celor patru ochi;
– Respectați cu strictețe procedurile/fluxurile de autorizare a plăților;
– Instruiți colegii despre această metodă de fraudare, pentru a fi vigilenți la efectuarea plăților.

Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:

– Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident, chiar dacă nu a devenit victimă;

– În cazul în care a fost inițiată plata, să contacteze de urgență banca pentru a încerca să blocheze transferul fondurilor (dacă banii nu au fost deja transferați).

Frauda cu facturi

Această metodă de fraudare are loc atunci când angajații unei companii sau chiar persoane fizice, sunt contactate fie telefonic, fie prin e-mail, de care persoane care pretind că sunt reprezentanți ai unor furnizori de servicii sau bunuri și solicită modificarea datelor de plată, de regulă a contului IBAN în care trebuie efectuate anumite plăți.

Astfel, victimele ajung să trimită bani în conturile altor persoane decât cele care ar fi trebuit să încaseze sumele respective.

Cele mai importante măsuri de precauție:

– Implementarea unor fluxuri interne stricte cu privire la efectuarea plăților, folosind principiul celor patru ochi;
– Confirmați cu furnizorul printr-un alt canal (telefonic, altă adresă de e-mail) schimbarea datelor bancare;
– Instruiți colegii despre această metodă de fraudare, pentru a fi vigilenți la efectuarea plăților.

Ce trebuie să facă o persoană care a fost victima unei astfel de fraude:

Să sesizeze organele de cercetare penală despre incident, chiar dacă nu a devenit victimă;
În cazul în care a fost inițiată plata, să contacteze de urgență banca, pentru a încerca să blocheze transferul fondurilor (dacă banii nu au fost deja transferați).

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cititorii Cluj24 cer Primăriei demolarea garajelor dintre străzile Lunii – Meteor și Pădurii din cartierul Zorilor

Publicat

Cititorii Cluj24 au semnalat faptul că, între strazile Lunii – Meteor si Pădurii din cartierul Zorilor din Cluj-Napoca există o zona mare de garaje care s-au tot promis a fi demolate, dar acestea sunt încă acolo.

”O parte sunt intr-o groapa total inestetica si un pericol atat pt copiii care se joaca pe acolo cat si pt mediu.

Pe locul acela am propus de mai multe ori realizarea unui parking pe mai multe nivele care ar rezolva problema parcarilor de pe ambele strazi, cu posibilitatea a 3 cai de acces din 3 strazi diferite. In plus ar rezolva si groapa aia care ma mira ca inca nu deranjeaza pe nimeni.

Propunere fără răspuns

Am trimis mail cu propunerea mea pe mailurile primariei pe unde am stiut, din pacate fara un raspuns.

Stau in zona de cand m-am nascut, groapa cu garaje e de cand ma stiu, consider ca e momentul de o schimbare in zona mai ales ca se promite si un parc in zona care probabil va atrage alte masini. In plus toate strazile din zona au cel putin o banda ocupata de masini parcate, de cele mai multe ori ilegal.

Va rog macar semnalati problema/ideea la cineva competent, dispus sa vada situatia in teren si sa gaseasca o solutie potrivita”, au spus locuitorii zonei.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

A fost APROBATĂ plata online pentru ajutorul de încălzire

Publicat

card energie nou 2023 fata

Guvernul a aprobat o nouă modalitate de plată privind ajutorul de încălzire. Este vorba de plata online cu ajutorul cardului de energie.

Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, cea de-a treia modalitate de a efectua plăți din ajutorul de încălzire.

Concret, beneficiarii vor putea plăti online. Ei vor accesa aplicația informatică prin introducerea seriei cardului de energie și vor face plățile cu ajutorul celor trei documente necesare, cartea de identitate, cardul de energie și factura de la furnizorul de energie. Celelalte două modalități de plată sunt la oficiul poștal și direct la poștaș.

„În acest fel avem trei modalități de efectuare a plăților din ajutorul de încălzire, de către beneficiari”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Ministrul Boloș a confirmat că începând de miercuri vor fi distribuite cardurile de energie. Ulterior, vor fi transferați bani către Poșta Română, iar de pe 20 februarie se vor putea efectua plățile.

Schema are aproximativ patru milioane de beneficiari.

 Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax