Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ Primim de la cititorii Cluj24. Trotinete electrice parcate în disprețul tuturor, pe un trotuar din Gheorgheni

Publicat


Vine primăvara și unii clujeni își reiau bunul obicei de a folosi trotinete electrice și de a le parca exact unde vor.

Imaginile cu cele două trotinete au fost suprinse în această dimineață pe strada Madách Imre, din cartierul Gheorgheni, de un cititor Cluj24.ro.

„Problema este că cele două trotinete au fost parcate pe mijlocul trotuarului, și așa îngust. Nimeni nu a putut trece pe acolo. Sigur, poate nu e un deranj prea pare să treci strada, dar pentru o mămă care are un copil în cărucior sau pentru o persoană în vârstă, care se deplasează cu greutate, nu e plăcut. Trotinele care sunt parcate așa arată un dispreț total față de ceilalți”, a scris cititorul Cluj24.ro.

Regulamentul de parcare a trotinetelor electrice la Cluj-Napoca

Reamintim că la Cluj-Napoca există un regulament de parcare a trotinetelor electrice pe domeniul public. Dacă acestea nu sunt lăsate regulamentar vor fi ridicate de angajații de la Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice închiriate prin platforme online în regim self-service a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit acestui regulament, este interzisă amplasarea/staționarea trotinetelor electrice în următoarele locații:

 •  pe trotuare cu lățimea mai mică de 2m
 •  în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25m înainte și după stație;
 • pe aliniamentele clădirilor sau gardurilor;
 • în zona standurilor de taxi, pe toată lungimea standului;
 • în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
 • pe spațiile verzi;
 • în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25m înainte și după trecerea de pietoni;
 • în intersecții și la mai puțin de 10m de intersecții;
 • în zona acceselor auto și pietonale;
 • pe șantierele în lucru de pe domeniul public;
 • pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

Dacă aveți informații sau imagini care pot deveni o știre de interes pentru clujeni, puteți să ne scrieți pe adresa redactie@cluj24.ro.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pasageri BLOCAȚI pe Aeroportul Cluj. Sunt probleme cu SCANNERELE de securitate

Publicat

De

Probleme cu scannerele de securitate la Aeroportul Cluj

Probleme la Aeroportul Cluj-Napoca, unde sute de pasageri sunt blocați din cauza unor defecțiuni cauzate de pene de curent. Potrivit unor surse cluj24.ro. scannerele de securitate se restartează frecvent din această cauză.

Probleme au fost și miercuri diminața, iar acestea început după ce au demarat lucrările la zona veche de securitate.

Pasageri BLOCAȚI pe Aeroportul Cluj. Sunt probleme cu SCANNERELE de securitate

„Sunt pasageri blocați la security check de peste o oră. Există o defecțiune tehnică la scannerele de securitate. Acestea nu au imagini deloc.

Nimeni nu a făcut un anunț oficial în aeroport, există doar câteva persoane care anunță pasageri de la următorul zbor să vină în față să așteptăm la coada”, a transmis o cititoare Cluj24.ro.

Probleme în alimentarea cu curent electric

Potrivit unor surse Cluj24.ro, miercuri dimineața au început lucrările la zona de securitate veche și a fost deschisă o alta lângă noului terminal.

Problema este că în această nouă zonă cade frecvent curentul pentru că instalația electrică nu face face consumului necesar scannerelor.

Din această cauză, scannerele de securitate se restartează frecvent.

Reprezentanții Aeroportului Cluj-Napoca nu au putut fi contactați până la publicarea acestei știri. Vom reveni cu poziția reprezentanților aeroportului atunci când o vom avea.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Vasile Țopa, reales ca rector al UTCN. Cu sprijinul Centrului Universitar Nord de la Baia Mare

Publicat

Țopa UTCN

Vasile Țopa a câștigat, joi, un nou mandat de rector al UTCN, pentru o perioadă de 5 ani, la alegerile desfășurate în cadrul universității.

Potrivit unor surse, Vasile Țopa ar fi obținut la Cluj 348 de voturi, în timp ce Dan Micu, principalul său contracandidat,  s-a clasat următorul cu 257 de voturi.

Țopa a primit și 136 de voturi de la Centrul Universitar Nord de la Baia Mare, în timp ce Micu a primit de aici doar 12.

Vom reveni cu detalii după ce rezultatele oficiale vor fi postate pe site-ul UTCN și care includ și voturile celui de-al treilea candidat, Honoriu Vălean.

Pe listele electorale au fost înscrise, în total, 911 persoane.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Aproape 115.000 de lei, la concertul caritabil pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor”

Publicat

Sfântul Hristofor

Un concert caritabil dedicat strângerii de fonduri pentru Centrul de Îngrijiri Paleative Pediatrice „Sfântul Hristofor” din Sânnicoară, a avut loc la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca.

Evenimentul a făcut parte din ediția a 12-a a Sferei Donatorilor din Transilvania, organizat de Asociația Niște Oameni, fiind susținut de această dată și de flautistul Matei Ioachimescu.

Muzicianul, unul dintre cei mai remarcabili flautiști ai momentului, a donat concertul său din cadrul turneului național ICONS pentru a sprijini această cauză nobilă.

Sfera Donatorilor

Sfântul Hristofor

„Noi suntem Niște Oameni, o asociație de antreprenori si top manageri din Cluj, care ne reunim cu prietenii noștri și cu prietenii lor, într-un cadru care se numește Sfera Donatorilor din Transilvania. Facem lucrul acesta de vreo opt ani, de două ori pe an.

De fiecare data alegem o temă, iar în cadrul evenimentului de obicei 3 proiecte, care se lansează pentru comunitate, cu bugetele îndeplinite aici.

De data asta am ales doar un proiect pentru că aceasta cauză este atât de mare și este nevoie de atât de mulți bani, încât am preferat să ne restrângem un pic opțiunile pentru o seară.

Cu atât mai mult cu cât am primit în Sfera Donatorilor din Transilvania acest dar artistic minunat al lui Matei Ioachimescu și al Irinei Rădulescu, împreună cu Maria Rizea și The Romanian Flute Ensemble”, a spus Geanina Simion, președintele Asociației Niște Oameni.

Să nu fie ultima haltă

Preotul Bogdan Chiorean, managerul centrului ”Sfântul Hristofor”, a spus, la rândul său, că la proiect lucrează o echipă multidisciplinară, iar lucrurile nu se desfășoară în funcție de prognostic.

”Nu ne interesează cât mai are de trăit un pacient, ne interesează nevoia pe care o are acesta, și cât reușim sa împlinim din nevoile respective, fără să considerăm nevoile ca fiind mai puțin importante.

Nu în ultimul rând, nu vrem să fie un fel de <<ultimă haltă>> acest spital, ci dimpotrivă,  o să fie și o formă de educație, va fi și o sală de stimulare neo-senzorială pentru cei care nu mai pot beneficia de aceste resurse”, a precizat părintele Chiorean.

Înainte de începerea concertului, a luat cuvântul și psihoterapeutul Cristina Varo, care a destăinuit o poveste privind interacțiunea sa cu o fetiță diagnosticată cu cancer, încurajându-i, astfel, pe participanți să-și deschidă inimile și să doneze pentru viitorul centru.

Licitație interesantă

Pe lângă concert, evenimentul a inclus și o licitație, în cadrul căreia au fost scoase la vânzare trei tablouri ale artistei Ramona Raus.

Licitația a generat un interes considerabil, reușind să strângă 103.700 de lei. În plus, fondurile obținute din vânzarea biletelor pentru concert au însumat 10.200 de lei.

Astfel, suma totală adunată în urma acestei inițiative caritabile a ajuns la 113.900 de lei.

Daria Mustea

Sfântul Hristofor

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Caravana „Votez pentru Sănătate” a ajuns la Cluj. Zeci de asociații cer alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate

Publicat

Zeci de asociații de pacienți și ONG-uri din domeniul sănătății au cerut, la Cluj, alocarea a 9% din PIB pentru domeniul Sănătății. În 2024, an cu patru rânduri de alegeri, finanțarea sănătății s-a situat doar la jumătate din acest nivel.

Caravana „Votez pentru Sănătate”, o inițiativă a societății civilă susținută de 31 de organizații, a ajuns joi, 16 mai, la Cluj-Napoca.

Inițiatorii cer, în an electoral cu patru rânduri de alegeri, „o sănătate nouă” pentru români, un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene. Acest lucru se poate realiza, susțin organizațiile, doar printr-o alocare corectă a resurselor pentru Sănătate, și anume prin 9% din PIB finanțare pentru Sănătate.

9% din PIB, finanțare pentru Sănătate

Coaliția „Votez pentru Sănătate” a organizat la Cluj-Napoca o dezbatere publică cu autoritățile locale, regionale și centrale și un stand de informare pentru publicul larg, ca parte a campaniei de mobilizare publică „Votez pentru Sănătate”, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din produsul intern brut pentru Sănătatea Nouă.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Cluj, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Cluj-Napoca și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.

Măsuri pentru „O Sănătate Nouă”

Evenimentul a avut loc joi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Printre invitați s-au numărat medici clujeni, reprezentanți ai spitalelor clujene, reprezentanți ai autorităților locale, oameni politici, cercetători și profesori ai UMF Cluj.

Aceștia au discutat despre mijloacele și investițiile prin care românii să poată beneficia de servicii mai bune de sănătate.

„«O Sănătate Nouă» pentru români înseamnă un sistem medical reformat, orientat către nevoile pacienților, cu acces egal la servicii de calitate și tehnologii moderne. Aceasta presupune, desigur, prevenție activă, educație medicală continuă și o infrastructură medicală de ultimă generație. Acțiuni prioritate pentru «O Sănătate Nouă» ar fi, în primul rând, investiții în infrastructură și în echipamente medicale care să cuprindă modernizarea spitalelor și a clinicilor, dotarea unităților medicale cu tehnologie de vârf pentru diagnostic și tratament, formarea și retenția personalului medical, digitalizarea și informatizare sistemului de sănătate”, a declarat Narcisa Pop, reprezentant al UMF Cluj.

„Trebuie ca pacientul să simtă nu doar că a dat niște bani în fiecare lună, ci și că a primit ceva”

Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate, a afirmat că nu doar nivelul finanțării pentru sănătate este important pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale, ci și felul în care banii sunt cheltuiți.

„E foarte important ca pacientul să aibă acces cât mai aproape la toate aceste servicii și mai ales să oferim medicilor de pretutindeni posibilitatea de a-și face meseria așa cum s-a pregătit să o facă. (…) E foarte important să ne implicăm în prevenirea bolilor prevenibile, se pot face atât de multe lucruri, cu nu foarte mulți bani, ci doar cu niște acțiuni simple. Este foarte important să convingem medicii, să îi ajutăm să rămână în România pentru că dacă avem foarte mulți pacienți și nu are cine să îi trateze este o problemă. E foarte important ca bugetul de la sănătate, cât o fi el, să ajungă acolo unde trebuie și pacientul să simtă nu doar că a dat niște bani în fiecare lună pentru sănătate, ci și că a primit ceva”, este de părere Marinela Debu.

Stand de informare, la Cluj-Napoca

În cadrul campaniei, în data de 16 mai a fost organizat un stand de informare în centrul comercial Iulius Mall din Cluj, pentru ca publicul larg să poată vota pentru Sănătatea Nouă. Cei care au ajuns la stand au aflat informații despre demersul Coaliției și au putu vedea se ar însemna o Sănătate Europeană printr-o experiență VR.

Evenimentul din Cluj-Napoca a fost al cincilea dintr-o caravană de 9 dezbateri la nivel regional și local prin care Coaliția Votez pentru Sănătate își propune să afle ce înseamnă Sănătatea Nouă pentru populație și decidenți. Astfel, în cadrul caravanei, vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara, etc.

În 2024, nivelul finanțării sănătății din surse publice a fost pe 4,5% din PIB, nemodificat față de anul anterior. Spreanța medie de viață la naștere în România era, în 2022, de 75,3 ani, a tria cea mai scăzută dinre statele membre și cu 5,4 ani sub media UE.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax