ADMINISTRAȚIE
UPDATE. Primarul Emil Boc și consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca au depus jurământul. Un mandat al REPER, invalidat
Primarul Emil Boc și consilierii locali aleși la alegerile din 9 iunie au depus jurământul vineri, 25 octombrie, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca.
Ceremonia de constituire a noului Consiliu Local a avut loc vineri, începând cu ora 13, în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca, în prezența prefectului Irina Munteanu, a președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a consilierilor aleși, dar și a reprezentanților partidelor din Cluj.
Un mandat nu a fost validat
Au fost validate 26 de mandate de consilieri din cele 27. Potrivit președintelui de ședință, un mandat al partidului REPER al lui Costache Iulia Alexandra nu a fost validat.
Ședința de constituire a fost prezidată de cel mai în vârstă consilier local, Damian Aurel – AUR și doi dintre cei mai tineri consilieri, Paul Helmer – ADU și Andacs Zsolt-Levente – UDMR.
Primarul Emil Boc a depus jurământul
După consilierii locali, și primarul Emil Boc a depus jurământul la preluarea noului mandat, al șaselea.
„În primul rând aș dori să mulțumesc clujenilor pentru încrederea acordată. În egală măsură, aș dori să acord mulțumiri echipei mele de la Primăria Cluj-Napoca, funcționari, fiecare de la portar la directorii de servici. Aș dori să mulțumesc și colegilor mei de la PNL, care m-au susținut. Le mulțumesc și colegilor de la UDMR, cu care avem o colaborare puternică, dar și reprezentanților tuturor partidelor cu care am lucrat la proiecte pentru clujeni. Nu în ultimul rând, mulțumesc familiei mele că mă acceptă așa cum sunt.
Urmează un mandat greu, avem pericole în jur, războaie. Trebuie să apărăm democrația ca niciodată șenilele tancurilor să nu mai ajungă pe teritoriul țării noastre sau a Uniunii Europene. Pentru a ne ocupa de proiectele de dezvoltare, avem nevoie de pace.
Clujul este un oraș de referință la nivel național și european, este pe primul loc în materie de calitate a vieții, al doilea, după capitală, la dezvoltare și am obținut respect la nivel european. Provocările sunt în fața noastră și trebuie să răspundem tuturor exigențelor. Clujul va continua dezvoltarea cu ajutorul noilor tehnologii, a mediului universitar și de afaceri. Avem proiecte importante, care vor intra în faza matură în acest mandat, trenul metropolitan, spitalul regional, legătura Clujului la autostradă, metrou”, a declarat primarul Emil Boc.
Update
Mandatul de consilier local al Iuliei Costache de la REPER a fost invalidat după ce aceasta a renunțat din motive personale. În locul său urmează să fie validat mandatul supleantului aflat pe locul 3 pe lista REPER, Alexandra Holom, procedura fiind în curs la Judecătoria Cluj-Napoca.
Potrivit informațiilor Cluj24, Costache a renunțat la mandat deoarece activitatea de consilier local i-ar fi afectat activitatea profesională, aceasta având un program de lucru la firma de IT unde este angajată care nu i-ar fi permis să își desfășoare în bune condiții sarcinile de ales local.
Update 2
Liderii de grup ai consilierilor locali sunt: PNL – Tarcea Dan, USR – George Trif, PSD – Săcară Ovidiu, AUR – Aurel Damian (pe o perioadă de trei luni), UDMR – Azzola Katalin.
Au fost formate șapte comisii de specialitate. Propunerile, votate cu unanimitate de voturi, sunt următoarele:
Comisia 1 – Buget-finanțe, patrimoniu: Gliga Florin, Moldovan Ionuț, Vișan Ovidiu, Rus Ciprian, Azzola Katalin, Ovidiu Săcară, Ramona Strugariu;
Comisia 2 – Probleme juridice, servicii publice și comerț: Pop Loredana, Petruș Flavia, Olah Emese, Azzola Katalin, George Trif, Vladimir Mătușan, Paul Helmer;
Comisia 3 – Urbanism, amenajarea teritoriului și protecția mediului: Dan Tarcea, Ovidiu Florian, Pop Loredana, Andacs Zsolt, George Trif, Cristea Aurelia, Anca Ciubăncan;
Comisia 4 –Învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societate civilă: Chira Beniamin, Moldovan Ionuț, Vișan Ovidiu, Olah Emese, Oană Alexandra, Vladimir Mătușan, Anca Ciubăncan;
Comisia 5 – Sănătate, muncă, protecție socială, ordine publică: Vișan Ovidiu, Petruș Flavia, Ursu Corneliu, Bodizs Gyorgy, Cristian Adriana, Cristea Aurelia, Damian Aurel;
Comisia 6 – Fonduri europene, relații externe, orașe înfrățite și strategii de dezvoltare comunitară: Gliga Florin, Petruș Flavia, Bodizs Gyorgy, Cristian Adriana, Rus Ciprian, Ramona Strugariu, Cosma Călin;
Comisia 7 – Sport, tineret, mediu și turism: Radu Constantea, Chira Beniamin, Florian Ovidiu, Paul Helmer, Ramona Strugariu, Cosma Călin.
Update 3
Pentru alegerea viceprimarului, primarul Emil Boc i-a propus pe Dan Tarcea și pe Olah Emese. Grupul USR a propus-o pe Adriana Cristian, iar grupul AUR, pe Călin Cosma.
Votul a fost secret și s-a desfășurat pe buletine fizice. Au fost exprimate 23 de voturi valabile. Trei voturi au fost anulate.
Update 4
Viceprimarul Dan Tarcea a fost reales, cu 14 voturi, la fel și viceprimarul Olah Emese, cu 16 voturi.
Adriana Cristian a obținut 7 voturi, iar Călin Cosma, 3 voturi.
Cei doi viceprimari au depus jurământul vineri după-amiază.
Cine sunt noii consilieri?
Noii consilieri ai municipiului Cluj-Napoca sunt, începând de astăzi, următorii:
PNL
- Tarcea Dan-Ștefan
- Gliga Florin-Valentin
- Florian Ovidiu
- Pop Loredana
- Moldovan Ionuț-Daniel
- Petruș Flavia Mihaela
- Vișan Ovidiu Vasile
- Constantea Radu Mihai
- Ursu Cristian Corneliu
- Chira Beniamin Marius
ADU
- Cristian Adriana
- Trif George Ionuț
- Oană Alexandra
- Rus Vasile Ciprian
- Helmer Robert Paul
UDMR
- Olah Emese
- Azzola Katalin
- Bodizs Gyorgy-Istvan
- Andacs Zsolt-Levente
PSD
- Cristea Aurelia
- Săcară Ovidiu Ion
- Mătușan Vladimir
AUR
- Cosma Călin Valentin
- Ciubăncan Anca
- Damian Aurel
REPER
- Strugariu Ramona
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
În primele nouă luni ale anului 2024, județul Cluj a înregistrat un număr semnificativ de înmatriculări de persoane fizice și juridice, cu un total de 4.466 de unități. Raportat la perioada similară din 2023, numărul înmatriculărilor a scăzut cu 23,5%.
Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a scăzut, în primele nouă luni din 2024 cu 19,29% la nivel național, comparativ cu perioada similară a anului anterior, totalizând 89.887 de unităţi.
Dintre acestea, 74,3%, respectiv 66.015, sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL), iar 22,6 (20.350) sunt persoane fizice autorizate (PFA), conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), scrie Agerpres.
Clujul, în topul înmatriculărilor
Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 21.035 (minus 8,45%, comparativ cu primele nouă luni din 2023) şi în judeţele Ilfov – cu 5.282 (minus 10,75%), Cluj – cu 4.466 (minus 23,5%), Timiş – cu 4.103 (minus 13,12%), Iaşi – cu 3.589 (minus 15,59%), Braşov – cu 3.248 (minus 15,92%) şi Constanţa – cu 3.244 (minus 20,33%).
La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat, în primele nou luni ale acestui an, în judeţele: Covasna – 437 (în scădere cu 36,85% faţă de perioada similară din 2023), Tulcea (553, minus 23,41%), Ialomiţa (574, minus 19,83%) şi Teleorman (595, minus 31,13%).
Cele mai multe firme noi, în domeniul comerţului, reparații autovehiculelor şi transport/depozitare
Potrivit ONRC, domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (17.409, minus 17% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2023), transport şi depozitare (11.377, minus 3%) şi construcţii (9.282, minus 19%).
În septembrie 2024, au fost înmatriculate 6.978 de persoane fizice şi juridice, cele mai multe în Bucureşti (1.539) şi în judeţele Ilfov (500), Cluj (332) şi Timiş (397).
EVENIMENT
Maia Sandu, VICTORIE detașată la Cluj-Napoca! Președintele în funcție a obținut 96% din voturi
Moldovenii care și-au exprimat votul la secțiile organizate la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca au votat în proporție covârșitoare cu președintele în funcție, Maia Sandu, în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
În urma procesării voturilor exprimate la cele două secții de vot organizate la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Maia Sandu a obținut o majoritate covârșitoare de peste 95,9% din totalul voturilor valabil exprimate.
Astfel, rezultatul turului II al alegerilor prezidențiale la secțiile din Cluj-Napoca arată astfel:
- Maia Sandu – 3.414 voturi
- Alexandr Stoianoglo – 145 voturi
- 17 voturi invalide
Un număr record de moldoveni s-au prezentat la vot duminică, 3 octombrie, la secțiile din Cluj-Napoca, pentru a-și alege viitorul președinte. 3.576 de moldoveni și-au exprimat opțiunea de vot la Cluj, cel mai mare număr de votanți înregistrați vreodată aici.
În total, la numărarea a 95% din voturi, Maia Sandu avea 51,68% din voturile valabil exprimate, iar oponentul său Alexandr Stoianoglo 48,32%.
Președintele AUR, George Simion, a mers în Spania, în Valencia, pentru a fi alături de românii sinistrați, care au fost victimele inundațiilor ce au avut loc în Peninsula Iberică. Liderul AUR a mers în mijlocul românilor rămași pe drumuri, oameni pe care statul român condus de Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă i-a abandonat.
Românii reprezintă cea mai mare comunitate străină din zona Valencia. George Simion a mers chiar în mijlocul sinistraților, în Comunidad Valenciana, acolo unde oamenii simt că președintele țării, Klaus Werner Iohannis, i-a uitat după ce i-a folosit la alegerile din 2014 și 2019.
Românii au împărtășit clipele de coșmar pin care au trecut
Președintele AUR a fost înconjurat de românii sinistrați, care i-au împărtășit clipele de coșmar pe care le-au trăit, dar și cum au fost afectați de fenomenele meteorologice extreme.
„Acești oameni au nevoie, în primul și în primul rând, de o vorbă bună. Au venit foarte mulți voluntari spanioli care s-au mobilizat astăzi. Dar, să știți că și românii, la evenimentul la care am fost la Madrid, împreună cu omologii noștri din European Conservatives and Reformists, cu Alvise Perez, au donat. O solidaritate absolut impresionantă din partea spaniolilor, care, la fel cum am făcut și noi la Pechea, la Slobozia Conachi și în alte localități din Galați, au venit să fie alături de sinistrați.
Sigur că și aici sunt probleme legate de lipsa infrastructurii, de incompetență, de corupție. Au fost multe acuzații la adresa guvernului Sanchez. (…) Vreau să mulțumesc tuturor voluntarilor care au dat dovadă că sunt oameni extraordinari. Vreau să mulțumesc românilor minunați din Spania care s-au mobilizat”, a spus președintele AUR din mijlocul românilor din Comunidad Valenciana.
Ajutoare și pachete pentru sinistrații din Valencia
Acesta a precizat că la Madrid, acolo unde a organizat alături de Alvise Perez, liderul Se Acabó La Fiesta, un eveniment caritabil pentru sinistrații afectați de inundații, foarte mulți români au adus pachete, au adus ajutoare. În schimb, George Simion a subliniat că vedem niște autorități indolente din România care i-au uitat pe acești oameni în noroi, afirmând că, cei dispăruți nici măcar nu sunt căutați.
„Nu știu unde este Klaus Werner Iohannis. Până acum nu l-am văzut cu vreo reacție publică. Am văzut că nu ia apărarea nici românilor sinistrați de la Pechea, din Galați. Nu mai vorbim de cei care sunt la 3.000 de kilometri distanță, în Spania. Nu mai vorbim de românii care l-au votat din diaspora și astăzi îi abandonează. Nu știu unde este Werner, nu știu unde este guvernul lui Werner”, a declarat George Simion, în cadrul unei intervenții la un post de televiziune.
Klaus Iohannis, sfidare față de poporul român
Liderul AUR l-a acuzat pe Klaus Iohannis că s-a folosit de românii din diaspora, de românii care l-au votat sperând că se va face un lucru bine făcut, nemțesc.
„Astăzi îl vedem că dă 30.000 de euro pe o noapte de cazare la Paris, vedem că are solicitări speciale pentru toalete de 30.000 de lei. Și vedem că într-o campanie electorală – și mi-au zis românii de aici, din Spania, campania electorală ar trebui să fie despre lucruri concrete, despre cum protejăm agricultorii din România, despre cum am fost închiși în case în timpul pandemiei și multe alte lucruri care privesc libertățile și drepturile cetățenești, care privesc bunăstarea românilor – astăzi discutăm despre casa din Aviatorilor 86 și despre celelalte case deținute de statul român prin RA-APPS, unde românii, vor ei, nu vor, investesc milioane de euro.
Asta este sfidarea lui Klaus Werner Iohannis față de poporul român, un popor care l-a ținut într-o funcție pe care nu o merita timp de 10 ani, un popor poate prea blând, poate prea iertător. Rezultatul mandatelor lui Klaus Werner Iohannis, Traian Băsescu și ce alți conducători am mai avut, e aici, în spatele meu. Sunt români care muncesc din greu, în agricultură, în construcții”, a mai spus George Simion.
Provocare lansată lui Mircea Geoană
Totodată, liderul AUR i-a lansat o provocare lui Mircea Geoană, candidat la alegerile prezidențiale, care, după ce AUR a făcut mai multe anunțuri legate de diaspora și de românii din Valencia, a reacționat și a spus că va strânge și el bani pentru românii sinistrați.
„Chiar îl rog! Poate vinde acele ceasuri primite de la Vanghelie, poate prietenii lui bogătași care îl susțin, cred eu ilegal, și susțin campania, și ar trebui să vedem de unde își finanțează domnul Geoană campania, poate ar trebui să-i susțină pe acești români. Am un caz concret: a venit aici în Valencia, este dintr-o localitate, din Algemesi, lucrează în agricultură, este din Teleorman, îl cheamă Victor, are 28 de ani și are doi copii, are un frate.
Au lucrat în agricultură vara trecută în Franța, acum au venit aici în Spania. Singura avere pe care o aveau erau două mașini, o mașină mică ce nu mai poate fi folosită, a intrat mâlul în ea, și o dubă cu care lucra la cules de portocale și mandarine aici. Așa că, domnul Geoană, uitați, dacă într-adevăr nu mințiți cum faceți dumneavoastră de obicei, acest tânăr are nevoie de o dubă pe care să o folosească pentru a-și crește familia, copiii”, a spus George Simion.
Acesta a adăugat că dacă nu o face Mircea Geoană, atunci o va face el alături de colegii săi din AUR.
„O să punem mână de la mână și o să-i luăm acestui tânăr o dubă”, a continuat liderul AUR.
„Oamenii aceștia nu au plecat pentru că aveau la dispoziție multe opțiuni”
George Simion a mai declarat că trebuie să dăm șansa românilor să trăiască și să muncească în țara lor, astfel încât copiii lor să nu mai crească prin Spania, prin Italia, prin Anglia, unii dintre ei nemaiștiind să vorbească limba română.
„Oamenii aceștia nu au plecat pentru că aveau la dispoziție multe opțiuni. Au făcut-o din cauza sărăciei, din cauza faptului că nu aveau cu ce să-și crească copiii și sunt alături de mine oameni care au inventat și au brevete de invenții în Italia. Sunt oameni capabili, oameni a căror minte, ale căror brațe le puteam folosi să creștem țara. Și Klaus Werner Iohannis ce a făcut? Palate după palate, case luate prin fals și uz de fals”, a adăugat George Simion.
Liderul AUR a mers în mijlocul românilor sinistrați din Valencia după ce, în urmă cu o lună, a întrerupt campania electorală și a mers în comuna Pechea, din județul Galați, pentru a veni în sprijinul românilor afectați de inundații. În vreme ce Nicolae Ciucă participa la o lansare de program politic, iar principala lui grijă era AUR, George Simion era alături de românii sinistrați din Spania, la Madrid, acolo unde strângea ajutoare pentru aceștia.
CMF: 11240014
EVENIMENT
Cum arată datele celui mai recent sondaj realizat în România? Ciolacu și Simion se duelează în turul II
Sociopol a prezentat, duminică seară, rezultatele celui mai recent sondaj realizat privind cursa pentru fotoliul de la Cotroceni. Potrivit datelor, culese săptămâna aceasta, turul II s-ar disputa între candidații PSD, Marcel Ciolacu, și AUR, George Simion.
Datele celui mai recent sondaj privind turul I al alegerilor prezidențiale, realizat de Sociopol au fost prezentate de sociologul Mirel Palada duminică seară, la România TV.
Tur II între Ciolacu și Simion
Pe primul loc, cu 28% din intențiile de vot, se situează candidatul PSD Marcel Ciolacu, urmat de liderul AUR, George Simion, cu 21%.
Pe locul trei se clasează candidatul PNL, Nicolae Ciucă, cu 16%, iar pe al patrulea loc, candidata USR Elena Lasconi, cu 12%.
Mircea Geoană scade dramatic în preferințele românilor
Cu doar 9% din intențiile de vot, Mircea Geoană ocupă a cincea poziție în clasament, urmat de candidatul independent Cristian Diaconescu, care ar obține un scor de 8% din voturi.
Sub limita de 5%, sondajul îl poziționează pe Cristian Terheș (susținut de PNCR), cu 4% din voturi și candidatul Uniunii Democrată Maghiară din România, Kelemen Hunor, cu 2% din intenția de vot.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.002 persoane, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie. Metoda de culegere a datelor a fost prin interviuri telefonice. Sondajul a fost realizat de Sociopol, la comanda România TV.