Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Primarul Clujului a cărat saci cu legume și fructe pentru copiii de la ”Căsuța Bucuriei”. Cadou de la Zilele Recoltei

Publicat


primarul

Primarul Emil Boc a cărat, duminică, saci cu legume și fructe primite de la Zilele Recoltei pentru copiii de la casa de tip familial ”Căsuța Bucuriei” și centrele socio-familiale din oraș. 

”Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat!

Fiecare act de bunătate, oricât de mic, face lumea mai bună!

Aceste acțiuni nu ar fi fost posibile fără partenerii noștri Coral Impex, organizatorii (Produs de Cluj) și producătorii locali care s-au reunit în acest weekend la Zilele Recoltei”, a spus Boc.

”Căsuța Bucuriei” are în grijă 10 copii minori.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Programul complet Festivalului Internațional de Carte Transilvania Cluj-Napoca: 60 de evenimente și 116 invitați

Publicat

carte

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) își deschide porțile pentru a 10-a ediție, marcând un deceniu de excelență în promovarea literaturii și culturii. În perioada 25-29 septembrie, iubitorii de carte sunt invitați să participe la un program bogat în evenimente culturale, lansări de carte, conferințe și expoziții, cu invitați de marcă din țară și din străinătate.

Concret, anul acesta vor avea loc 60 de evenimente, dintre care 47 sunt lansări de carte. De asemenea, clujenii (și nu numai!) sunt așteptați să participe la conferințe, dezbateri și să se întâlnească cu cei 4 invitați speciali. În total, la evenimentele FICT din acest an vor fi prezenți 116 invitați.

„Ediția a 10-a este o celebrare a comunității noastre literare și a celor 10 ani de tradiție FICT. Ne bucurăm să avem alături invitați de prestigiu și să oferim publicului evenimente inedite, de la lansări de carte importante, la activități interactive pentru copii”, transmite Gabriel Bota, directorul FICT,

Momente cheie ale ediției

Miercuri, 25 septembrie:

  • Ora 11:00 – Întâlnirile FICT: Conferința „Meseria de editor azi” va fi susținută de Irina Petraș, Președinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Evenimentul marchează 10 ani de FICT și 10 ani de activitate a Editurii Școala Ardeleană. Tot atunci va avea loc lansarea volumului „Cartea cărților copilăriei”, coordonat de Irina Petraș.
  • Ora 12:00 – Întâlnirile FICT: Ioan Pintea va susține conferința „Biblioteca-Tezaur – Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița”, urmată de lansarea unei ediții anastatice a romanului „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale, îngrijită de Ioan Pintea și George Ardeleanu. Vor participa invitați de renume precum Ioan Pintea, Ion Vartic și Vasile G. Dâncu. Evenimentul include și o expoziție de Cărți de Colecție ale Editurii Școala Ardeleană.
  • Ora 17:00 – Întâlnirile FICT: Proiectul „Cartea în BOOKate”, discuție deschisă cu elevii Clubului de Lectură Cartea în BOOKate de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița.
  • Ora 19:00 – Dialog despre starea literaturii române contemporane cu scriitorii Mihaela Buruiană, Marian Coman și Goran Mrakić, într-un eveniment organizat în parteneriat cu Editura Nemira.
  • Ora 20:00: Invitatul special al FICT 2024, Daniele Dell’Agnola (Elveția), își va lansa cartea „Luna din cufăr” (Editura Școala Ardeleană), în prezența protagonistei romanului, Iolanda Giovanoli, care are vârsta de 84 de ani.

Vineri, 27 septembrie:

  • Ora 18:00 – Întâlnirile FICT: Invitata specială Lorenza Pieri (Italia) va lansa două volume: „O insulă mai mică” și „Grădina monștrilor”, eveniment sprijinit de Institutul Italian din București.
  • Ora 20:00: Mihai Măniuțiu, invitat special FICT 2024, își va lansa antologia „Soarele din oglindă (1998 – 2023)” (Editura Școala Ardeleană), cu ilustrații de Dragoș Pătrașcu, care va expune o selecție din lucrările sale.

Sâmbătă, 28 septembrie:

  • Ora 18:00 – Întâlnirile FICT –Marius Turda (UK), invitat special FICT 2024, își va lansa cartea „În căutarea românului perfect”(Editura Polirom), iar alături de el vor fi Ciprian Mihalişi Mihai Maci. Evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe.

Duminică, 29 septembrie – FICT-ul Copiilor

Festivalul dedică ziua de duminică celor mici, cu activități diverse între orele 9:00 și 17:00 în curtea interioară FICT, unde vor avea loc ateliere de pictură, face painting, dans și creație. De asemenea, în Lounge-ul FICT vor avea loc lansări de carte și ateliere.

„FICT-ul Copiilor este unul dintre cele mai iubite evenimente. Copiii, dacă vor crește în jurul cărții, vor crește fericiți. Nu e vreun citat celebru, ci la această concluzie am ajuns noi, echipa FICT. Ne-a plăcut să vedem atâția ochișori fericiți anul trecut și am revenit cu mai multe activități pentru cei mici, inclusiv personaje de poveste, roboței și pictură pe față”, spune Bianca Tămaș, PR FICT.

Toate evenimentele se vor desfășura în Lounge-ul Oficial din Piața Unirii, unde are loc Festivalul Internațional de Carte Transilvania, cu excepția celor la care este menționată specific altă locație. Toate evenimentele vor fi transmise și Online pe pagina de Facebook a FICT.

Programul complet al ediției cu numărul 10 se poate consulta pe site-ul FICT!

FICT este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Despre FICT

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput în anul 2013 cu scopul de a susține cultura română.

În timp, FICT a devenit mai mult decât un festival, fiind în prezent o umbrelă sub care au loc diferite evenimente care au în centru cartea și care au loc fie cu recurență fie ocazional, în funcție de diferite nevoi culturale.

Festivalul Internațional de Carte Transilvania are loc în fiecare an, în toamnă, adunând cele mai importante edituri naționale. În cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, printre care se numără lansări de carte, întâlniri cu scriitori români și internațional, dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru, recitaluri de poezie. Festivalul reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

Lecturile Insomniacelor este un club de carte care funcționează sub egida FICT. Întâlnirile au loc lunar, iar scopul său este de a promova și dezbate creațiile literare ale scriitoarelor contemporane.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării.

 

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Termoficare Cluj-Napoca: Încep probele de umplere cu agent termic a instalațiilor de încălzire. De când se va da căldură

Publicat

De

calorifer agent termic

Societatea Termoficare Napoca SA anunță că, avand in vedere începerea sezonului rece, în intervalul 23.09.2024-01.10.2024, se vor desfăşura probele tehnologice de umplere cu agent termic a instalațiilor de încălzire pentru clienții racordați la sistemul centralizat de termoficare din Cluj-Napoca.

”Data umplerii instalațiilor va fi afişată la fiecare scară de bloc printr-un anunt. Rugăm asociațiile de proprietari şi proprietarii de apartamente så finalizeze în regim de urgență lucrările la instalațiile de încălzire până la data afişării”, au spus reprezentanții societății.

Recomandări pentru populație

Recomandări pentru asociațiile de proprietari înaintea începerii probelor tehnologice pentru umplerea instalațiilor de încălzire:

İnştiinţarea locatarilor cu privire la perioada în care se va realiza umplerea cu agent termic-apă caldă, a instalației de încălzire,

Finalizarea tuturor lucrărilor la instalațiile interioare de încălzire din apartamente, dacă este cazul, pentru evitarea posibilelor situații de inundare a locuințelor Verificarea etanşeității instalațiilor de încălzire,

Verificarea tuturor robinetelor de pe calorifere astfel încât acestea să se afle în poziția deschis pentru a permite umplerea cu agent termic a instalației de încălzire,

Verificarea robinetelor principale de încălzire tur/retur din subsolul imobilului -poziția deschis, pentru a permite umplerea instalației cu agent termic pentru încălzire

Aerisirea instalației interioare de încălzire pentru a permite umplerea completă a instalației de încălzire

Pentru informații suplimentare cu privire la această acțiune, asociațiile de locatari pot contacta dispeceratul SC Termoficare Napoca SA, program non-stop, telefon 0264-503709.

Directorul societății, Emil Miron, a declarat pentru Cluj24 că furnizarea agentului termic ar putea începe, conform prognozei meteo, în perioada 10-15 octombrie.

Cum se prepară agentul termic

Centrala termică de zonă (CTZ) având puterea termică instalată de 143 MW, produce apă fierbinte cu parametri 110/60oC. Aceasta este formată din instalaţia nouă de cogenerare constituită din 3 motoare termice 3×1,5 MWe şi 2 cazate de apă fierbinte (14 + 8 MWt), respectiv instalţia veche a centralei având în dotare un cazan de apă fierbinte de 116 MWt.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca funcționeaă 76 centrale termice (CT), respectiv 67 de centrale termice de cvartal în cartierele Gheorgheni, Grigorescu, Mănăştur, Mărăşti, Zorilor şi 9 centrale termice de bloc în zona Dragalina – Mamaia. Aceste centrale sunt echipate cu cca. 300 de cazane de diverse tipuri, utilizează ca şi combustibil gazul natural şi au o putere termică instalată totală de aproximativ 400 MW. Agentul termic este apa caldă cu parametri 90/70oC.

De asemenea, mai sunt 2 centrale termice cu cogenerare (CTCG) în cartierul Gheorgheni, având o putere instalată totală de 13 MW , interconectate între ele şi conectate cu 2 puncte termice.

 

Citește mai departe

CULTURA

Concertul de deschidere a noii stagiuni la Filarmonica de Stat ”Transilvania” Cluj-Napoca. La vioară, Remus Azoiței

Publicat

Transilvania

Noua stagiune de concerte și evenimente muzicale ale Filarmonicii de Stat ”Transilvania” Cluj-Napoca începe, vineri, 27 septembrie, ora 19.00, cu un concert simfonic ce va avea loc la Colegiul Academic. Maestrul Cristian Mandeal, dirijor principal, se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii, avându-l ca solist pe violonistul Remus Azoiței. Din programul serii vor face parte Dmitri Şostakovici – Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară, op. 77 (99) și Johannes Brahms – Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68.

Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară, op. 77 (99)a fost compus în timpul campaniei împotriva formalismului în muzică, Șostakovici însuși aflându-se în rândul celor șase compozitori cenzurați în epocă. Din cauza acestui mediu ostil, Șostakovici a păstrat concertul nepublicat până la moartea lui Stalin în martie 1953.

Istoricul muzical Boris Schwarz a notat că, în anii postbelici, Șostakovici și-a împărțit muzica în două idiomuri. Primul era „simplificat și accesibil pentru a se conforma liniilor directoare ale Kremlinului”, în timp ce al doilea era „complex și abstract pentru a satisface propriile standarde artistice ale compozitorului”.

Având în vedere natura sa complexă, concertul mai sus menționat se încadrează în cea de-a doua categorie și, ca atare, a fost prezentat în premieră în octombrie 1955. Concertul conține faimosul motiv DSCH (într-o „ortografiere” germană a inițialelor compozitorului), de fapt o inversiune a unui tetracord, motiv pe care compozitorul rus îl folosește în multe lucrări ale sale pentru a se reprezenta.

Concertul, în patru părți

Concertul Filarmonii de stat ”Transilvania” are o formă simfonică, în patru părți. Prima parte este o nocturnă melancolică, elegiacă, urmată de un Scherzo (partea a II-a) cu tensiuni metrice inegale și un puls ritmic constant.Urmează partea a III-a Passacaglia, care se încheie cu o cadență prelungită ce conduce fără pauză la finalul burlesc.

Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68 este o lucrare la care Brahms a lucrat cel puțin paisprezece ani, unele schițe datând din 1854. Brahms însuși a declarat că scrierea simfonia, de la schițe la ultimele retușuri, a durat 21 de ani. Premiera acestei simfonii, dirijată de prietenul compozitorului, Felix Otto Dessoff, a avut loc pe 4 noiembrie 1876, la Karlsruhe, pe atunci în Marele Ducat de Baden.

Perioada lungă de timp în realizarea Simfoniei în do minor, care va fi, în final, prima sa lucrare de acest fel, are o dublă explicație. În primul rând, faptul că Brahms era extrem de autocritic, ceea ce l-a determinat să distrugă multe dintre primele sale schițe.

În al doilea rând, exista, în epocă, o anumită așteptare din partea prietenilor lui Brahms și a publicului, potrivit căreia el trebuia să continue „moștenirea lui Beethoven” și să producă o simfonie de o demnitate și o anvergură intelectuală pe măsură – o așteptare pe care Brahms simțea că nu o poate îndeplini cu ușurință având în vedere reputația monumentală a lui Beethoven.

Despre dirijorul Cristian Mandeal

Cristian Mandeal este dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii clujene ”Transilvania” începând cu stagiunea 2023/2024.

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal s-a aflat la pupitrul majorității orchestrelor din România, dar și al unor orchestre de prestigiu de pe scenele internaționale.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziția (cu Ștefan Niculescu) și dirijatul (cu Constantin Bugeanu) la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, perfecționând-se apoi cu Herbert von Karajan (Berlin) și Sergiu Celibidache (München). Parcursul său profesional a început cu activitatea de corepetitor la Opera Română din capitală (1974/1977), devenind ulterior dirijorul Filarmonicilor din Târgu-Mureș (1977/1980), Cluj (1980/1987) și București (1987/2009). De asemenea, a fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, edițiile 2001 și 2003.

În paralel cu funcțiile deținute în România, Cristian Mandeal a fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra din Haifa (1999/2002) și al Orchestrei Naționale Basce din San Sebastián, Dirijor Permanent al Orchestrei „Haydn” din Bolzano e Trento (2000/2003), Dirijor Invitat Permanent al Orchestrei „Halle” din Manchester (2005/2010), al Filarmonicii din Belgrad (2006/2007) și al Filarmonicii din Copenhaga.

Orchestre cu care a colaborat

În ampla listă a orchestrelor internaționale cu care a colaborat, se regăsesc câteva dintre ansamblurile de frunte: Wiener OperOrchester, Deutsche OperOrchester Berlin, Staatskapelle Berlin, Staatskapelle Dresden, DresdnerPhilharmonie, MünchnerPhilharmonie, BayerischesRundfunkOrchester, HessischesRundfunkOrchester, OperundMuseumsgesellschaftOrchester din Frankfurt, SüdwestRundfunkOrchester din Baden Baden și Saarbrücken, London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, BBC London Orchestra, BBC Scottish Orchestra din Glasgow, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra Liverpool, RTE-Dublin, Orchestre Nationale de Belgique, Filarmonica Cehă, Orchestra Simfonică și Orchestra Radio din Praga, Orchestra Radio Slovenă din Ljubljana, Orchestra della Santa Cecilia din Roma, RAI Milano, Orchestra National de Catalunia din Barcelona, Israel Philharmonic Orchestra din Tel Aviv, Jerusalem Symphony Orchestra, Gulbenkian Orchestra și Orchestra Națională Portugheză din Lisabona, Orchestrele Filarmonicilor din Tokyo, São Paulo, Ciudad de Mexico, Helsinki, Monte Carlo, Copenhaga, Moscova, Varşovia, Sofia, Belgrad, Zagreb, GöteborgSymphony Orchestra.

Repertoriul extraordinar de vast al dirijorului Cristian Mandeal (atât în domeniul simfonic, cât și în cel de operă) se concentrează, în special, pe secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea.

A dirijat peste șaizeci de prime audiții absolute, lucrări ale compozitorilor români, dar și ale unor compozitori străini, în parte dedicate dirijorului însuși. Este un promotor neobosit al creației lui George Enescu, promovând-o pe toate meridianele.

Un capitol aparte îl reprezintă opera Oedipe, pe care a prezentat-o în primă audiție britanică, la Festivalul de la Edinburgh (2002), și italiană, la TeatroLirico din Cagliari (2005). În anul 2008, a devenit președintele Societății „George Enescu” din Londra.

Despre violonistul Rermus Azoiței

Numit de către revista britanică The Strad ca fiind ”un virtuoz incurabil cu suflet și tehnică fabuloase”, violonistul Remus Azoiței a debutat la 8 ani cu orchestra simfonică din orașul său natal, Galați. După ce în 1995 a absolvit Conservatorul din București la clasa lui Daniel Podlovski, Remus Azoiței obține o bursă de studii la renumita Juilliard School din New York, unde are șansa să studieze cu Dorothy Delay și Itzhak Perlman, la finalul pregătirii sale obținând titlul de Master of Music. De-a lungul timpului el a beneficiat si de îndrumarea violonistului Bujor Prelipcean.

Remus Azoiței a concertat în săli prestigioase precum Carnegie Hall în New York, Concertgebouw Amsterdam, SalleCortot Paris, Konzerthaus Berlin, St-Martin-in-the-Fields și Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid sau Konzerthaus Viena, apărând de asemeni în festivalurile muzicale de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg și Santander, ș.a.

A colaborat cu artiști renumiți printre care se numără Lawrence Foster, David Geringas, Gérard Caussé, Michael Sanderling sau Adrian Brendel, fiind, de asemenea, solist al unor ansambluri de prestigiu precum Berlin Kammer Orchestre, Orchestre Nationale de Belgique, Philharmonic Chamber Orchestra of London sau Orchestre Philarmonique de Radio France.

În 2005, el a interpretat Dublul concert de Bach alături de violonistul Nigel Kennedy în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, concert preluat de către 19 posturi de radio si televiziune din Europa, incluzând BBC, Arte și Mezzo. Cu ocazia debutului său la celebra WigmoreHall din Londra, ziarul Sunday Express scria că “a cântat un concert de neuitat în fața unei săli Wigmore arhipline și a ridicat publicul în picioare. Iată un muzician excepțional”.

Înregistrare în premieră mondială

Remus Azoiței a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară și pian de George Enescu, alături de pianistul Eduard Stan, pentru casa de discuri Hanssler din Germania.

Comentând pe marginea acestei realizări, revista britanică The Strad spune că “Azoiței are toate atuurile: sensibilitate marcantă, dulceață a sunetului (dar nu dulceag) și o paletă coloristică și dinamică imensă”, pe când publicațiaGramophone descrie “Stilul rafinat și vibrant al lui Remus Azoiței… un interpret distinct care combină temperament, măiestrie șieleganță a execuției într-un mod foarte special”.

În 2009, el a susținut un turneu de 15 concerte în capitale ale Europei, Washington DC și New York alături de pianistul Eduard Stan. După debutul său în capitala americană, ziarul Washington Post a notat că “Azoiţei cântă cu sensibilitate melodică fluentă și tehnică strălucitoare.” În 2014, Remus a realizat un alt CD pentru Chandos, alături de grupul Schubert Ensemble, disc elogiat îndelungde presa internațională.

În 2001, Remus Azoiței a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind de asemeni cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a Academiei.

Bazele Societății Enescu

În 2007, el a pus bazele Societății Enescu din Londra, fiind unul din membrii fondatori precum și directorul său artistic, poziție pe care o ocupă în continuare.

În 2005, el a fost decorat de către Președintele României cu titlul de Ofițer al Ordinului Meritul Cultural, iar în mai 2013 Regele României Mihai l-a numit Ofițer al ordinului „Coroana României”. În 2016, el a fost ales câștigătorul Concursului Național “Oamenii Timpului”, care celebrează anual personalități ale viețiiromânești din țară, cât si din diaspora; el este de asemeni câștigătorul Marelui Premiu “Constantin Brâncoveanu” pe domeniul Arte în 2017.

În 2018, el a pus bazele Fundației “Azoiței” pentru susținerea muzicienilor români din țarăși de peste hotare.

Remus Azoiței cântă pe o vioară Niccolo Gagliano, creată în 1740.

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițist la Penitenciarul Spital Dej, rănit grav într-un accident rutier, are nevoie de sânge. E operat la Chirurgie 1 Cluj

Publicat

De

polițist

Un polițist, șef de tură la Penitenciarul Spital Dej, inspector Robert Lărgean, a fost grav rănit sâmbătă seara într-un accident rutier petrecut în județul Bistrița-Năsăud și este internat la Clinica de Chirurgie nr. 1 Cluj-Napoca unde este operat. Colegii săi au făcut un apel la donarea de sânge. În accident și-a pierdut viața prietena lui, Mălina Pocol, doctoriță din Dej, Mălina, sora unui alt polițist de la Penitenciarul Spital Dej, Radu Pocol.

Din primele date, Robert împreună cu Mălina se deplasau, sâmbătă seara cu motocicleta personală, pe raza localității Caianu Mic, județul Bistriţa Năsăud, când au fost loviți frontal de un autoturism care se deplasa din sens opus, acesta efectuând un viraj la stânga și neacordând prioritate de trecere.

În urma accidentului, cei doi au fost transportați la Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Bistrița, pentru acordarea de îngrijiri medicale, Robert suferind leziuni grave, iar Mălina fiind în stare de inconştienţă.

Ulterior, in jurul orei 22,45, tânăra a decedat în drum spre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj- Napoca.

Au fost sesizate organele competente pentru continuarea cercetărilor în vederea stabilirii vinovăţiei.

Mălina Pocol

Operat la Chirurgie 1 Cluj-Napoca

Robert a fost diagnosticat cu politraumatism cu fracturi multiple, inclusiv o fractură deschisă de membru superior, fiind, duminică, operat la Clinica Chirurgie 1 Cluj-Napoca, unde se intervine cu o echipă multidisciplinară ce include chirurgie generală, ortopedie și chirurgie plastică.

”Putem să fim alături de el prin donare de sânge. Se poate dona la toate centrele de transfuzie cu specificația: Lărgean Mihai Robert – Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Chirurgie Generală I”, au transmis colegii polițistului.

Sursa foto: Mesager24.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax