CULTURA
FOTO: Prețiosul ansamblu de pictură MURALĂ al bisericii de lemn din Silivaș, Cluj, trebuie SALVAT. Lăcașul de cult e DEZAFECTAT
O adevărată operă de artă trebuie salvată. Estre vorba de ansamblul de pictură murală a bisericii de lemn din Silival, care are statut de monumentistoric, dar este dezafectată.
Pe un deal al satului Silivaș, la marginea orașului Gherla, se ridica în 1827 o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril“ care, în acel moment, venea să înlocuiască un edificiu mai vechi.
De-a lungul existenței sale de un veac și jumătate a servit ca lăcaș de cult atât credincioșilor greco-catolici, cât și celor ortodocși, însă, de la începutul anilor ʼ80, nu mai este în folosință. Biserica are statut de monument istoric, dar este dezafectată în prezent, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Prețiosul ansamblu de pictură murală al bisericii de lemn din Silivaș, Cluj. Lăcașul de cult e dezafectat
Silivașul apare menționat în documente pe la 1777 ca un centru artistic important, cu prilejul întemeierii la Gherla a primei asociații a zugravilor, în componența căreia intrau la acel moment și doi artiști din Silivaș. Acest fapt ar putea fi pus în legătură cu valorosul ansamblu de pictură murală din interior, insuficient studiat până în prezent, care merită toată atenția și o restaurare pe măsură.
„Monumentul este construit din bârne subțiri de brad, îmbinate în coadă de rândunică și în cheotoare dreaptă. Planimetric, se compune dintr-un pronaos și naos, înscrise într-un dreptunghi unitar, continuat la răsărit cu altarul poligonal, cu pereții retrași.
Mai târziu s-a adăugat un portic mic la sud, în dreptul intrării. Soluțiile de acoperire a spațiilor sunt cele clasice: tavan pentru pronaos, peste naos o boltă, mai degrabă ascuțită decât rotundă, ridicată de pe o bârnă din interiorul bisericii. Turnul clopotniță are o bază pătrată, cu galerie parțial închisă, peste care s-a așezat coiful octogonal. În anii 1950 acoperișul din șindrilă a fost învelit cu tablă”, arată specialiștii clujeni.
Figuri de sfinți și scene din Vechiul și Noul Testament
Realizat în intervalul 1841 -1847, probabil în mai multe etape, ansamblul de pictură murală cu care a fost înfrumusețat lăcașul compensează lipsa decorului sculptat. Urme mai vizibile găsim la iconostas, în absida altarului şi în pronaos, spun cei de la CJCPCT Cluj.
În altar se văd figuri de sfinţi, alături de scene din Vechiul și Noul Testament. Adam și Eva, împreună cu Jertfa lui Avram, au fost pictate în partea inferioară a iconostasului, în timp ce registrul Apostolilor ocupă bârna de deasupra golului ușilor. Tâmpla este de tip deschis în partea superioară, golul găzduind o cruce de mari dimensiuni, alături de care a rămas o singură molenie.
„În pronaos, pictorul a ales să înfățișeze Pilda Fecioarelor, o reprezentare tipică pentru acest spațiu, cu figuri feminine având atitudini grațioase, prinse parcă într-un dans. Cromatica este caldă, pictorul folosind roșu deschis sau portocaliu, verde palid și albastru deschis.
În unele scene, detaliile sunt elaborate și duc spre stilul baroc. Există diferențe stilistice între altar și pronaos, care susțin ipoteza mai multor etape de pictare a interiorului. Un alt argument în acest sens este folosirea unor inscripții variate, atât în alfabetul chirilic, cât și în română, latină, maghiară sau germană.
Astfel, în absida altarului, atrag atenția câteva scene din Noul Testament, precum Nașterea sau Întâmpinarea Domnului, însoțite de același text scris în patru feluri: în alfabetul chirilic, în latină, germană și maghiară”, au mai spus cercetătorii clujeni.
Obiectele din patrimoniul bisericii au fost duse prin 2005 în biserica nouă de zid, întrucât cea de lemn nu mai era în folosinţă și nu dispunea de sistem de pază.
Fiind scos din uz, edificiul prezintă deja semne ale trecerii timpului, fiind nevoie de o intervenție grabnică la nivelul întregii construcţii. În același timp, trebuie salvat și pus în evidență prețiosul ansamblu de pictură murală.
Sursa info și foto: CJCPCT Cluj
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
„U” Cluj le răspunde CONTESTATARILOR: E lipsă de fair-play să comenteze despre arbitraje și să creeze scenarii SF
După meciul de sâmbătă cu Gloria Buzău, „U” Cluj a fost ținta atacurilor din partea președinților și antrenorilor cluburilor angrenate în lupta la titlu, din cauza celor două penalty-uri acordate cu VAR.
Andrei Nicolescu, administrator special la Dinamo, Sorin Cârțu, președinte de onoare Universitatea Craiova și Gigi Becali, patron FCSB, au criticat arbitrajul și în special pe Istvan Kovacs, care a fost în camera VAR.
„U” Cluj le răspunde CONTESTATARILOR: E lipsă de fair-play să comenteze despre arbitraje și să creeze scenarii SF
„Nu comentez arbitrajele. De două sezoane nu mai comentez deloc arbitrajele, nici ce primește echipa noastră, nici ce e împotriva echipei noastre. Mi se pare lipsă de fair-play din partea colegilor mei, președinți la alte echipe, să comenteze despre arbitraje și să creeze niște scenarii SF.
Noi suntem parteneri în competiție și creăm un produs pe care vrem să-l ducem la nivelul următor. Dacă ne atacăm între noi, nu cred că putem să creștem. Nu am nicio declarație despre alte cluburi, decât dacă suntem nevoiți să răspundem la unele atacuri.
E o practică generalizată să găsim legături, să ne imaginăm tot felul de legături. Foarte rar, aproape deloc, se întâmplă asta în campionatele din afară. Eu mi-am spus opinia.
Nu știu dacă Istvan Kovacs locuiește sau nu în Cluj. Și dacă ar locui, nu cred că e o problemă, atât timp cât echipele din București sunt arbitrate de arbitri din Buzău”, a declarat Radu Constantea, președintele clujenilor, la GSP Live Special.
Accidentul de luni de pe str. Baia Mare din Dej a fost provocat de o femeie din Republica Moldova care a furat mașina dintr-o spălătorie.
„La data de 20 ianuarie a.c., în jurul orei 15:40, o femeie de 37 de ani, cetățean străin, a sustras un autoturism lăsat neasigurat, cu cheile în contact, din incinta unei spălătorii situate pe strada 1 Mai din municipiul Dej.
Ulterior, aceasta a condus autoturismul pe aceeași stradă, îndreptându-se în direcția orașului Baia Mare.
VIDEO. Femeia care a provocat accidentul din Dej a FURAT mașina dintr-o spălătorie
Proprietarul vehiculului a alertat un echipaj al Biroului Rutier Dej, aflat în zonă, care a demarat imediat urmărirea. În sprijinul acestuia, au fost mobilizate alte două echipaje de poliție.
Femeia a fost reperată de echipajul rutier, însă, în timp ce se deplasa pe strada Libertății, în apropierea unui supermarket, ar fi intrat în coliziune cu un alt autoturism. Incidentul s-a soldat cu pagube materiale.
Aceasta și-a continuat deplasarea, dar pe strada Baia Mare ar fi pierdut controlul direcției, intrând în coliziune cu un cap de pod, moment în care autoturismul s-a răsturnat pe plafon.
În urma impactului, femeia a suferit vătămări corporale și a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale și pentru recoltarea de probe biologice.
Ulterior, aceasta va fi internată într-o unitate medicală de specialitate.
În cauză, se efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment si pentru luarea măsurilor legale”, a transmis IPJ Cluj.
Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni seara, atenționări nowcasting Cod galben de ceață pentru localități din județele Suceava, Brașov, Mureș, Sibiu și Cluj, valabile până la ora 23:00.
În județul Cluj, se va semnala ceață în Turda, Câmpia Turzii, Huedin, Aghireșu, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Săvădisla, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Căpușu Mare, Gârbău, Călărași, Suatu, Petreștii de Jos, Sâncraiu, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aiton, Ploscoș.
Cod galben de CEAȚĂ în Cluj și în alte 4 județe
Vizibilitatea este redusă, local sub 200 metri și izolat sub 50 metri, ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.
Donald Trump a depus luni jurământul pentru a deveni cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, un moment așteptat cu înfrigurare de aliați și inamici politici, cetățeni americani sau ai lumii largi, state partenere sau adversari geopolitici. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc în Rotonda Capitoliului din Washington. Noul președinte a pregătit deja mai multe decizii pentru prima zi, inclusiv declararea stării de urgență la frontieră și în sistemul energetic național.
„Jur solemn că voi îndeplini cu credință funcția de președinte al Statelor Unite și că voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite în măsura posibilităților mele”.
Donald Trump a depus JURĂMÂNTUL și a devenit al 47-lea președinte al SUA
Se așteaptă ca acest nou mandat al său să fie marcat de o schimbare majoră în abordarea Statelor Unite cu privire la alianțe, comerț și alte aspecte-cheie, punând în prim plan deviza sa „America pe primul loc”.
Trump a trecut rapid la nemulțumiri, promițând să pună capăt politizării departamentului de justiție.
„Suveranitatea noastră va fi recucerită, siguranța noastră va fi restaurată. Balanța justiției va fi reechilibrată”, a spus Trump.
„Epoca de aur a Americii începe acum”, a promis Trump, în debutul discursului inaugural.
„De azi, țara noastră va înflori și va fi respectată din nou în întreaga lume. Vom fi invidiați de toate națiunile și nu vom mai permite să se profite de noi”, a mai spus el.
Donald Trump va decreta stare de urgență națională la frontiera cu Mexic, va folosi armata pentru a asigura supravegherea graniței și va suprima dreptul de azil și dreptul de a obține cetățenia în mod automat pentru cei născuți în SUA din părinți cu statut de imigranți ilegali.