ACTUALITATE
FOTO. Precizări InfoTrafic la petiția online care vrea desființarea difuzoarelor din stațiile CTP Cluj-Napoca. Sunetul, ajustat

InfoTrafic – Radioul de pe strada ta a transmis Cluj24 precizări în urma petiției online prin care se strâng semnături pentru desființarea difuzoarelor din stațiile de transport în comun din Cluj-Napoca pe motiv de poluare fonică.
Proiectul InfoTrafic a început cu 5 locații în anul 2004, având aprobată instalarea până în 2019 într-un număr de 31 de staţii de autobuz din municipiu, în baza unui protocol semnat cu Primăria Cluj-Napoca şi Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. (CTP).
Programul de funcționare al postului de radioficare este intervalul orar 7 – 22. Proiectul este o investiție 100% privată a firmei QSound SOFT. În ultimii 18 ani, InfoTrafic nu a primit fonduri publice din partea Primăriei sau a CTP, profitul anual fiind împărțit cu Compania de Transport Public.
Știri și noutăți
Scopul InfoTrafic este de a transmite știri și noutăți importante pentru cetățeni, informații despre evenimentele care au loc în oraș, agenda culturală, acțiuni și anunțuri ale Primăriei, mesaje referitoare la organizarea transportului public din municipiu etc. Costurile pentru conexiunile internet, mentenanța sistemului și plata salariaților care operează InfoTrafic sunt acoperite de sumele obținute din vânzarea spațiilor publicitare.
În ultimii 18 ani, InfoTrafic a difuzat zilnic, în fiecare oră, 8 calupuri de informații de interes public pentru clujeni – inclusiv materiale documentare pe teme culturale, informații despre festivaluri, evenimente, programul instituțiilor culturale pe care le promovăm, în parteneriat – Opera Română, Teatrul Național și Teatrul Maghiar, Teatrul de Păpuși Puck, Cinema Florin Piersic etc.
În ceea ce privește reclamele, trebuie subliniat faptul că majoritatea promovează locuri de muncă, oferte de școlarizare și evenimente locale, așadar tot informații utile pentru cetățenii interesați.
Mesaje gratuite
În perioada pandemiei, am susținut autoritățile publice în mod gratuit prin difuzarea mesajelor privind regulile de sănătate publică și am promovat centrele de vaccinare cele mai apropiate de fiecare locație InfoTrafic.
Considerăm că toate aceste știri și mesaje audio se dovedesc folositoare pentru cetățenii în vârstă și categoriile de public care nu au acces atât de facil la internet sau la mijloacele moderne de comunicare și încă se bazează pe cele clasice – inclusiv radioul din stațiile de autobuz.
De asemenea, în fiecare an s-au desfășurat la inițiativa și cu ajutorul InfoTrafic campanii umanitare și de informare, campanii de conștientizare și de educare pe diverse teme. InfoTrafic s-a dovedit un partener și un instrument util pentru cetățenii nevăzători, acționând ca un ghid în stațiile de transport în comun și ca mijloc de educare a publicului clujean în ceea ce privește atitudinea față de nevăzători.
Sistemul SAFE
Nu în ultimul rând, InfoTrafic pune la dispoziția Primăriei municipiului Cluj-Napoca și Companiei de Transport Public sistemul SAFE de alertă a populației (Semnale Alarmă Fenomene Extreme), gestionat de Serviciul Situații de urgență, care poate interveni și difuza în mod direct anunțuri în cazul producerii unor evenimente neașteptate sau a unor calamități naturale.
De asemenea, dispeceratul CTP are acces direct în platforma InfoTrafic, pentru a difuza mesaje adresate călătorilor în cazul întreruperii energiei pe liniile de troleibuze, sau al devierilor de traseu cauzate de accidente sau evenimente publice din oraș.
Nivelul, sub cel al zgomotului stradal
Menționăm faptul că nivelul de sonorizare este în acord cu Planul de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului ambiant în municipiu, fiind setat sub nivelul zgomotului stradal. Nivelul de sunet este ajustat pe intervale orare în funcție de intensitatea estimată a traficului rutier din fiecare locație InfoTrafic.
În acest moment sunt active sistemele audio din 27 de stații, celelalte fiind în curs de modernizare, cu un design modern și adaptat noilor planuri urbanistice ale municipalității, conform cu imaginile atașate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un locuitor din comuna Tureni trage un semnal de alarmă în legătură cu o problemă care îi afectează pe săteni: zgomotul și pericolul provocat de ATV-urile care circulă cu viteză prin sat.
Bărbatul acuză lipsa de reacție a autorităților în fața unei situații care se repetă deja în fiecare weekend, dar și în alte zile ale săptămânii.
Locuitorii din Tureni sunt exasperați de ATV-uri
Zgomotul produs de motoarele turate ale vehiculelor de teren tulbură liniștea comunității în fiecare sfârșit de săptămână și pune în pericol siguranța copiilor și a bătrânilor, a transmis cititorul Cluj24.ro.
„Liniștea satului este spulberată de motoare turate la maxim, de ATV-uri care trec în viteză printre case, pe ulițe înguste, pe lângă copii și bătrâni, ca și cum s-ar afla pe un circuit de raliu, nu într-o comunitate în care oamenii trăiesc, muncesc și vor doar puțină pace”, spune cititorul.
Acesta amintește și cadrul legal în vigoare. Potrivit OUG 195/2002, ATV-urile pot circula pe drumurile publice doar dacă sunt înmatriculate și conduse de persoane cu permis. În plus, Legea 61/1991 prevede sancțiuni pentru tulburarea liniștii publice.
„Vrem respect”
„Nu cerem decât respect pentru copiii care dorm, pentru bătrânii bolnavi, pentru cei care vor să audă păsările, nu tobele de eșapament modificate. Să trăiești la sat nu înseamnă că trebuie să-ți pui dopuri în urechi”, a mai spus bărbatul din Tureni.
El cere intervenția fermă a autorităților, respectiv controale, amenzi și măsuri clare, pentru ca locuitorii din Tureni să trăiască liniștiți.
EDUCATIE
Absolvenții clujeni de clasa a XII-a încep examenul de Bacalaureat. Calendarul complet al probelor scrise. Noutatea din acest an

Absolvenții de clasa a XII-a din acest an, dar și cei din promoțiile anterioare care nu au trecut de probele scrise, încep examenul de Bacalaureat.
Prima probă a sesiunii de vară a BAC-ului va avea loc marți, astăzi fiind zi liberă.
Absolvenții clujeni de clasa a XII-a încep marți examenul de Bacalaureat
Absolvenții de liceu din Cluj au avut termen de înscriere vineri, 6 iunie.
Calendarul probelor scrise la BAC:
- 10 iunie – Limba și literatura română
- 11 iunie – Proba obligatorie a profilului
- 13 iunie – Proba la alegere a profilului și specializării
- 16 iunie – Limba și literatura maternă
Rezultatele vor fi afișate în data de 20 iunie, până la ora 12:00, iar candidații nemulțumiți de notele primite pot vizualiza lucrările și pot depune contestații în aceeași zi, între orele 14:00 și 18:00, dar și în zilele de 23 și 24 iunie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 30 iunie.
Care este noutatea la examen în acest an
Probele încep la ora 9:00, iar accesul candidaților în săli este permis până la ora 8:30. Pentru rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei ore, calculate din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video.
Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare va publica subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro. În zilele în care se desfășoară probele scrise, Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TelVerde 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind organizarea sau desfășurarea examenului.
Activitățile de evaluare a lucrărilor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează prin intermediul platformei dedicate evaluării digitalizate. Afișarea primelor rezultate este programată în data de 20 iunie. Noutate pentru acest an, este accea că la examenul național de bacalaureat 2025 este prevăzută etapa de vizualizare a lucrărilor de la probele scrise.
În ceea ce privește organizarea programului școlar în perioada susținerii probelor scrise din această sesiune a examenului național de bacalaureat, în funcție de particularități, activitățile didactice se pot desfășura în format asincron și se vor identifica soluții pentru suplinirea cadrelor didactice implicate în comisiile de examen.
EVENIMENT
Spitalul Regional de Urgență din Cluj, aproape de faza de construcție. Rafila: Proiectarea și amenajarea s-a finalizat

Se fac pași concreți pentru realizarea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că etapele de proiectare și amenajare a terenului au fost finalizate.
Construcția Spitalului Regional de Urgență din Cluj, unul dintre cele mai așteptate proiecte medicale din România, se apropie de etapa de execuție. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, au fost depășite două etape-cheie: proiectarea și amenajarea terenului.
Lucrările pregătitoare pentru Spitalul Regional Cluj s-au încheiat
„Pentru cele trei spitale regionale, Cluj, Craiova și Iași, am făcut licitațiile pentru proiectare. Proiectarea a durat un an și s-a terminat. Am făcut licitații pentru amenajarea terenului, care nu e o glumă. De exemplu, la Iași am avut 500 de mii de metri cubi de escavat, întărirea perimetrului, utilități, devieri. A fost complicat. S-au terminat și astea”, a declarat ministrul Rafila, la Prima TV.
Spitalul Regional de la Cluj intră în linie dreaptă
În acest moment, Ministerul Sănătății a intrat în etapa de evaluare a ofertelor depuse pentru execuția lucrărilor. Rafila subliniază că depășirea acestor faze birocratice și tehnice reprezintă un pas esențial.
„Termenul limită este sfârșitul anului 2028. Faptul că am reușit să parcurgem deja două etape consistente, proiectarea și amenajarea terenului, e important”, a declarat ministrul.
Finalizarea construcției, până în 2028
Spitalele regionale din Cluj, Iași și Craiova sunt proiecte de infrastructură medicală finanțate din fonduri europene, cu scopul de a aduce servicii medicale avansate în regiuni-cheie. Dacă nu apar noi întârzieri, lucrările de construcție ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2028.
Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj, care se ridică în Florești, au început anul trecut. În luna decembrie 2024 a fost termenul limită pentru procedura de atribuire a lucrărilor principale de construcții, pachetul 2 de lucrări, iar nouă asocieri de companii românești și internaționale au depus oferte.
Spitalul Regional de Urgență Cluj va avea o suprafață construită totală de 184.013 metri pătrați, din care 176.638 reprezintă clădirea principală, structurată pe 8 niveluri, care va avea și heliport. Suprafața terenului pe care este construit viitorul spital este de 143.064 de metri pătrați.
EVENIMENT
FOTO. Patru persoane au ajuns la spital după ce au zburat cu mașina de pe drum, la ieșirea din Gherla spre Nicula

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp, la ieșirea din Gherla spre Nicula.
O mașină în care se aflau cinci persoane a ieșit în decor.
Patru persoane rănite în accident
Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și ai Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit la accident.
La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.
Cinci persoane au fost consultate la locul accidentului de către echipajele SMURD și SAJ, iar ulterior, patru dintre acestea — respectiv patru bărbați cu vârste de aproximativ 40 de ani — au fost transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.
Conform primelor evaluări, aceștia erau în stare de conștiență și erau cooperanți.
Foto: ISU Cluj