Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Peste 150 de modele de manichiură, pictate de o absolventă a UAD Cluj-Napoca. Carmen a pus ia tradițională pe unghii

Publicat


befunky collage1

Carmen Larisa Precup, o absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD), care a lucrat pentru branduri recunoscute, a decis, în urmă cu mai mulţi ani, să îşi folosească talentul artistic pentru a crea manichiuri mai aparte, printre realizările sale numărându-se şi manichiura cu specific tradiţional, potrivită pentru tinerele care aleg să se căsătorească în port popular.

Pe unul dintre pereţii salonului, Larisa are o expoziţie de pictură pe unghii unică, cel puţin în Târgu Mureş, realizată în timpul pandemiei, atunci când saloanele de înfrumuseţare erau închise.

Peste 150 de modele de unghii pictate: „E o muncă elaborată”

„Salonul a fost închis două luni, dar în aceste două luni am putut să fac tot ce nu am reuşit în ultimii ani de muncă. Am făcut multe lucruri pentru mine, am pictat, am desenat, am creat. Într-un fel, am fost încântată de această închidere, singura dificultate a fost că nu mi-am putut vedea familia, fiindcă nu am avut voie să călătoresc.

Am pictat peste 150 de modele de unghii, mi-am lăsat fantezia liberă. Nu sunt multe cliente care să se încumete să poarte pe fiecare unghie modelele create, însă aleg să aibă măcar o unghie pictată astfel, fie pe arătător, fie pe inelar, fie pe degetul mare. Sunt modele foarte elaborate, clientele le admiră extrem de mult, apreciind talentul cu care le-am realizat.

Fiecare unghie pictată mi-a luat între 10 minute şi o oră, pentru că e o muncă elaborată, nu întotdeauna modelul a ieşit din prima, fiind nevoie de o nouă încercare. Spre surprinderea mea, cele mai populare au fost modelele pe negru, foarte multe cliente le-au dorit. Am un model cu un imprimeu de ziar şi am avut o clientă care şi l-a făcut pe toate unghiile.

screenshot (505)

Pentru realizarea lor am folosit folii, ştampile, desene în tehnică acril, geluri colorate, pudră acrilică, pietricele, floricele. Am folosit toată gama de culori pe care am avut-o, toate sunt frumoase, dar depinde de starea de spirit a clientei ce anume alege.

Când am creat aceste modele am ţinut cont de culorile care se cer şi atunci, spre exemplu, pe o bază neagră am adăugat nişte elemente de închis-deschis, lucios-mat, suprafeţe diferite şi iată ce a ieşit. Poate că unele colege au mai realizat tot felul de modele, dar mie nu îmi place să le ţin ascunse într-un sertar, aşa că le-am pus în rame şi le-am expus. Îţi mai clăteşti ochii cât timp stai la manichiură”, şi-a prezentat expoziţia din salon Carmen Larisa Precup.

Cele peste 150 de modele unice de pictură pe unghii sunt expuse pe categorii, în rame identice, despre care artista spune că le-a achiziţionat de multă vreme, fără să ştie la ce le va folosi, fiind pasionată de vizitele în magazinele de bricolaj.

screenshot (506)

Model de unghii tradițional românesc pentru o mireasă: „Este ca o ie țesută”

Pe lângă expoziţia de unghii pictate, Larisa ne-a arătat şi un voluminos album de fotografii cu manichiuri unicat, realizate de-a lungul anilor. Printre acestea ne-a atras atenţia un model realizat sub forma unei ii tradiţionale, cu model tricolor.

„Am făcut o manichiură unei cliente pentru starea civilă, voia să se căsătorească în costum naţional. E un model simplu, dar foarte drăguţ, mi-a rămas la suflet. Simplu şi frumos: este pe un fundal alb, ca ia naţională, cu accente de roşu-galben-albastru cu contur negru, foarte frumos. Este ca o ie ţesută. Nu mi-a mai cerut nimeni până atunci, dar dacă vor fi cliente care vor dori pot să fac acest model, e foarte simplu, rapid şi de efect”, a susţinut artista.

A renunțat la branduri de top pentru a fi aproape de familie: „Oamenii nu apreciau lucrul de mână”

Dată fiind fantezia cu care realizează picturile pe unghii, am întrebat-o pe Larisa de ce a renunţat la cariera de designer, dedicându-se domeniului înfrumuseţării.

„După ce am terminat facultatea, am lucrat ca designer de lenjerie intimă la o firmă cunoscută din Cluj-Napoca şi apoi Târgu Mureş, pentru branduri recunoscute. Dorind să vin mai aproape de familie, la Târgu Mureş, am acceptat un job de designer în acest oraş, lucrând pentru un mare creator de modă român, însă condiţiile în care eram nevoiţi să lucrăm m-a făcut să caut alt loc de muncă.

screenshot (507)

Un artist nu poate sta în frig, praf, fum de ţigară, mai ales dacă are anumite alergii, aşa că am decis să plec. Nu am mai găsit în domeniu şi nici nu voiam să plec din oraş. Aşa că am început să pictez tablouri. Dar oamenii nu apreciau lucrul de mână, aşa că am decis să fac ceva astfel încât banii să vină ceva mai rapid.

Am făcut cursuri de manichiură începând cu anul 2010. O prietenă terminase cursul şi mi-am spus că e ceva ce aş putea să fac, să îmi câştig existenţa şi să mă exprim ca artist. Pot astfel să pictez, să creez, să cunosc multă lume.

Acum, ca o paranteză, aş prefera de multe ori să fiu singură. E destul de greu să te încarci cu poveştile tuturor, fiindcă nu întotdeauna clientele sunt vesele şi drăguţe. E dificil pentru un suflet de artist, fiindcă sensibilitatea atrage şi absoarbe energiile negative. Aş prefera să fiu de fier, dar nu sunt”, ne povesteşte Carmen Larisa Precup.

screenshot (514)

Ce cred oamenii despre manichiură: „Din afară pare totul banal, lipsit de creativitate”

Deşi este o artă, ne spune Larisa, manichiura nu este văzută la nivel de artă, deşi e un lucru frumos, plin de creativitate.

„Chiar dacă pentru unii pare plictisitor, fiindcă, la prima vedere, ai face acelaşi lucru, nu e deloc aşa. Fiecare om, fiecare unghie diferă, necesită alt stil de lucru, altă tehnică şi altă abordare, chiar dacă din afară pare totul la fel de banal, lipsit de creativitate.

O clientă chiar mi-a spus odată că ceea ce fac eu este un lucru la care ‘nu îţi foloseşti creierul, doar pileşti, pui o culoare şi atât’. Am lăsat-o să creadă ce doreşte, degeaba încerci să le schimbi opiniile preconcepute, fiindcă nu vei reuşi. Clienţii nu ştiu că în spatele acestei munci sunt foarte multe cursuri şi multe specializări, dar ceea ce se vede e că doar pileşti şi atât”, dezvăluie Larisa.

screenshot (512)

Jobul de manichiurist, desconsiderat: „Mulți nu cred că un om cu studii universitare poate face această meserie”

În cariera sa de manichiuristă, artista a observat că unele meserii sunt desconsiderate de cei cu un ego foarte puternic, care ţin neapărat să îşi demonstreze superioritatea în faţa tuturor, fără a se gândi că în faţa lor pot să stea oameni cu o experienţă de viaţă, cu o carieră sau cu o pregătire, inclusiv universitară, cel puţin la fel de importante ca ale lor.

„Mulţi nu cred că un om cu studii universitare poate face această meserie. Eu văd, cel puţin aici, la salon, coafezele, cosmeticienele câte cursuri de specializare urmează, e multă muncă în spate, multe ore, iar tehnicile evoluează an de an. De aceea e necesar să participăm frecvent la cursuri pentru aplicarea noilor tehnici. Dar, din fericire, sunt oameni care apreciază această muncă şi chiar o consideră o artă. Şi chiar este o artă!”, subliniază Carmen Larisa Precup.

screenshot (508)

Planuri de viitor: „Nu aș renunța la ceea ce fac acum”

Întrebată ce îşi doreşte pentru această perioadă, ea menţionează că în domeniul cosmeticii şi înfrumuseţării corporale luna decembrie este una dintre cele mai solicitante, aşa că gândurile sale se îndreaptă spre Crăciun: „să fie zăpadă şi să ne revedem cu toţi membrii familiei”.

Deşi munca de manichiuristă este solicitantă, Larisa nu crede că ar dori să facă altceva, deşi ar putea.

„M-am pregătit foarte mult, am investit mult în materiale şi în tehnică şi, în plus, eu simt că sufletul meu de artist simte că se poate exprima. Ce mi-aş dori este un pic de timp, astfel încât să pot să desenez, să pictez. Îmi plac picturile abstracte, mai puţin portretele, poate pentru că unii mi-au spus că nu sunt un portretist bun, aşa că nu am mai încercat. Oricând m-aş putea întoarce la designul de lenjerie intimă, a rămas domeniul meu preferat, mai ales că îmi plac lucrurile micuţe, dar nu aş renunţa nici la ceea ce fac acum, fiindcă o fac cu toată pasiunea”, a conchis Carmen Larisa Precup.

Sursa: Agerpres

screenshot (510)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Furnizorii vor ÎNTÂRZIA emiterea facturilor pe decembrie până în martie, spune un expert în ENERGIE

Publicat

contor inteligent energie electrica edistributiecom

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energie Inteligentă,  spune că în opinia sa, toți furnizorii vor întârzia emiterea facturilor pe decembrie până în martie, scrie Alba24.ro.

Și în prezent, sute de mii de abonaţi ai companiilor de electricitate sunt în situatia în care nu au plătit curentul de peste sase luni.

Asta pentru că societătile nu au emis facturi.

Se pare că motivul stă în multele schimbări din domeniul legislativ care au fost făcute anul trecut au bulversat sistemele de gestiune şi de facturare ale companiilor. Legea a fost schimbată de 17 ori.

„Un sistem ca să îl modifici trebuie să-l bugetezi, trebuie să-l contractezi, trebuie să licitezi, trebuie să-l realizezi, să-l verifici, adică e o chestiune de absolută normalitate.

Anormalitatea este modificare unei legi într-un an de zile de 17 ori.

Asta este anormalitatea. Estimarea mea este că toţi furnizorii vor întârzia până în martie emiterea facturilor din decembrie”, a declarat Dumitru Chisăliţă.

În situaţia în care este Hidroelectrica mai sunt şi alte companii care furnizează electricitate, motiv pentru care, Autoritatea Naţională de Reglementarte în Domeniul Energiei (ANRE) le-a amendat în noiembrie anul trecut pentru emiterea cu întârziere a facturilor de energie electrică cu peste 380.000 de lei.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO Țepari din imobiliare, arestați de polițiștii clujeni. Unul dintre ei a creat un prejudiciu de 5 milioane de euro

Publicat

De

foto perchezitii sic 2

Doi clujeni au fost arestați pentru 30 de zile în urm unor percheziții într-un dosar de înșelăciune. Potrivit unor surse în dosarul instrumentat de polițiștii clujeni apare și numele lui Traian Onuc. 

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Combaterea Infracțiunilor Informatice din Cluj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au pus în executare 4 mandate de percheziție, în municipiul Cluj-Napoca, 3 dintre acestea domiciliare, iar una într-un spațiu utilizat ca birou.

foto perchezitii 2

Activitățile au fost organizate în cadrul cercetărilor efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune în formă continuată.

Țepari din imobiliare, arestați de polițiștii clujeni. Unul dintre ei a creat un prejudiciu de 5 milioane de euro

Investigațiile derulate până în prezent au condus la stabilirea faptului că, în perioada 2021-2022, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 63 de ani, din Cluj-Napoca, ar fi indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să remită anumite sume, cu titlu de avans sau plată integrală, în scopul achiziționării unor garsoniere sau imobile aflate în construcție în municipiul Cluj-Napoca, fără deținerea unor autorizații de construcție valabile.

foto perchezitii

De asemenea, actele prevăzute de lege în scopul încheierii unor astfel de înțelegeri nu erau întocmite în fața notarilor publici sau autentificate de către notari publici, conform normelor legale, iar imobilele nu erau predate în termenele menționate în respectivele documente, încheiate în mod ilicit.

Poliția a ridicat peste 7.000 de cartele de telefon

Cu sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 Poliție, ieri, 30 ianuarie, polițiștii de investigații criminale au efectuat 4 percheziții, la imobilele celor bănuiți, precum și într-un spațiu care era utilizat de aceștia drept birou.

Au fost descoperite și ridicate zeci de sisteme informatice, printre care laptopuri și tablete, telefoane mobile, dar și peste 7.000 de cartele telefonice, despre care există bănuiala că ar fi fost sau urma a fi utilizate la comiterea unor fapte de înșelăciune similare.

photo perchezitii 1

De asemenea, au fost ridicate sume și înscrisuri de interes pentru soluționarea cauzei.

În baza probatoriului administrat, doi dintre bărbați, având vârsta de 36, respectiv 63 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior, față de aceștia, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Unul dintre bărbați este cercetat în mai multe cauze aflate pe rolul unității de parchet menționate, pentru infracțiuni similare, cu prejudiciu estimat până în acest moment la aproximativ 5 milioane de euro. Potrivit unor surse Cluj24.ro, este vorba de Traian Onuc.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitățile au beneficiat de sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 și 6 Poliție, Serviciului Criminalistic și Serviciului pentru Acțiuni Speciale.peciale.

Citește mai departe

EVENIMENT

ISU Cluj, peste 25.600 de MISIUNI în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor MEDICAL. Martie, luna „de foc”

Publicat

De

accident valcele apahida (3)

25.614 misiuni au avut salvatorii clujeni în anul 2022. Peste 18.700 au fost pentru acordarea de prim ajutor medical, potrivit bilanțului prezentat marți de Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Numărul intervențiilor salvatorilor clujeni a crescut în anul 2022. Astfel, ISU Cluj au desfășurat cu peste 2.200 de misiuni mai mult decât în 2021.

ISU Cluj, peste 25.600 de misiuni în 2022. Cele mai multe au fost pentru prim ajutor medical. Martie, luna „de foc”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj a prezentat bilanțul pentru anul 2022.
„Personalul unității noastre s-a lovit, în anul ce a trecut, de provocări diverse, dificile, pe care colectivul a reușit să le depășească prin muncă asiduă, profesionalism și spirit de echipă”, a spus inspectorul șef al ISU Cluj, general de brigadă Ion Moldovan.

ion moldovan smurd isu cluj

Astfel, în cifre, subunitățile ISU Cluj au desfășurat în 2022 nu mai puțin de 25.614 de misiuni, dintre care 18.761 au fost pentru acordarea prim ajutorului medical și 6.853 pentru alte situații de urgență. Mai mult, s-a înregistrat o creștere a numărului de intervenții față de anii precedenți.

Astfel, salvatorii clujeni au desfășurat cu 2.297 de misiuni în plus față de 2021, acest lucru datorându-se, în principal, misiunilor SMURD și deschiderii Punctului de Lucru la Gherla.

În ceea ce privește numărul intervențiilor lunare, se constată un vârf în luna martie, cu 2.372 de solicitări.

Media timpului de deplasare a fost de 15-16 minute

Totodată, salvatorii clujeni au înregistrat o medie a timpilor de deplasare în jurul valorii de 15 minute pentru intervenții în situații de urgență și 16 minute pentru echipajele medicale.

În 2022, echipajele ISU Cluj au asistat un număr de 22.133 de persoane, cărora li s-a acordat ajutor medical, iar în cadrul dispeceratului integrat I.S.U. – S.A.J. s-au primit 184.643 solicitări, dintre care 24.854 au fost preluate de dispecerii ISU Cluj.

Amenzi de peste 2,3 milioane de lei

De asemenea, ISU Cluj a făcut anul trecut 1.271 de controale de prevenire, în urma cărora au fost aplicate 2.397 de sancțiuni, constând în 2.156 avertismente și 241 amenzi contravenționale în valoare de 2,3 milioane de lei. Au fost executate și 380 de exerciții de alarmare, evacuare și intervenție la locul de muncă.

Pe partea de avizare-autorizare au fost prelucrate un număr de 2.063 de dosare și cereri, fiind eliberate 294 avize de securitate la incendiu, 67 de avize de protecție civilă și 126 de autorizații de securitate la incendiu.

Din punct de vedere al pregătirii pentru intervenție și reziliența comunităților, în anul precedent s-au desfășurat acțiuni de pregătire a personalului, precum și activități de informare preventivă. În 936 de cazuri s-a acordat asistență tehnică de specialitate și s-au executat exerciții cu SVSU și SPSU.

Un alt aspect important pentru ISU Cluj este reprezentat de munca voluntarilor. Peste 500 de tineri se formează în programele special gândite și sunt capabili să ofere o mână de ajutor în situații limită.

„De menționat faptul că, începând cu anul 2021, avem o nouă categorie de personal și anume soldați și gradați profesioniști. În cursul anul trecut au fost încadrați 45 de soldați profesioniști, care au urmat cursul de pregătire și sunt activi pe autospecialele în subunitățile de intervenție.

De asemenea, a fost organizat un nou concurs pentru încadrarea a 47 de posturi de soldați gradați profesioniști, dintre care au fost ocupate 35. Aceștia se vor încadra în perioada 2021-2024, ceea ce ne oferă posibilitatea să ajungem la un stat de organizare alcătuit din peste 900 de posturi”, a mai precizat șeful ISU Cluj, Ion Moldovan.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cantautorul Mircea Rusu Band, fost primar în Band, băgat la închisoare. Are de executat 3 ani pentru delapidare

Publicat

De

mircea rusu band facebook

Mircea Rus, fostul primar al comunei Band, cunoscut și după numele de scenă Mircea Rusu Band, a fost dus la închisoare. Acesta are de a ispăşit o pedeapsă de 3 ani, o lună şi 10 zile, după ce a suferit a doua condamnare într-un dosar penal, de această dată pentru complicitate la delapidare, cu o valoare totală de peste 500.000 lei.

Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe fostul primar Mircea Rus la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.

Cantautorul Mircea Rusu Band, fost primar în Band, băgat la închisoare. Are de executat 3 ani pentru delapidare

Potrivit portalului instanţei, întrucât Mircea Rus a mai suferit o condamnare, pentru abuz în serviciu, pentru care era condamnat la un an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Curtea de Apel Târgu Mureş a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa de un an şi 4 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 179/3 iulie 2015 a Tribunalului Mureş, modificată şi definitivă prin decizia penală nr. 348/A/20 iunie 2018 a Curţii de Apel Târgu Mureş, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acest sens, instanţa a decis că „aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”.

Banii înapoi

Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul 4881/320/2020 este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către UAT Band, cu plata penalităţilor prevăzute de Codul de procedură fiscală.

„Obligă pe inculpatul Gârbu Petru să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.197 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 lei (câte 140.782 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală.

Obligă pe inculpatul Bodor Zoltan să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 53.400 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală”, se arată în dispozitivul hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş.

Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF.

Actualul primar din comuna Band, Mircea Radu, nu a dorit să comenteze cu privire la încarcerarea predecesorului său, Mircea Rus, însă a declarat presei, luni, că după câştigarea alegerilor locale a găsit în bugetul comunei suma de 2.000 lei, o serie de lucrări începute şi abandonate, una dintre acestea, cu o valoare foarte mare, fiind achitată unei firme care a declarat la scurt timp insolvenţa.

Mircea Radu speră ca măcar o parte din sumele considerate de instanţă ca fiind delapidate să fie recuperate.
Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax