Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Peste 150 de modele de manichiură, pictate de o absolventă a UAD Cluj-Napoca. Carmen a pus ia tradițională pe unghii

Publicat


befunky collage1

Carmen Larisa Precup, o absolventă a Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca (UAD), care a lucrat pentru branduri recunoscute, a decis, în urmă cu mai mulţi ani, să îşi folosească talentul artistic pentru a crea manichiuri mai aparte, printre realizările sale numărându-se şi manichiura cu specific tradiţional, potrivită pentru tinerele care aleg să se căsătorească în port popular.

Pe unul dintre pereţii salonului, Larisa are o expoziţie de pictură pe unghii unică, cel puţin în Târgu Mureş, realizată în timpul pandemiei, atunci când saloanele de înfrumuseţare erau închise.

Peste 150 de modele de unghii pictate: „E o muncă elaborată”

„Salonul a fost închis două luni, dar în aceste două luni am putut să fac tot ce nu am reuşit în ultimii ani de muncă. Am făcut multe lucruri pentru mine, am pictat, am desenat, am creat. Într-un fel, am fost încântată de această închidere, singura dificultate a fost că nu mi-am putut vedea familia, fiindcă nu am avut voie să călătoresc.

Am pictat peste 150 de modele de unghii, mi-am lăsat fantezia liberă. Nu sunt multe cliente care să se încumete să poarte pe fiecare unghie modelele create, însă aleg să aibă măcar o unghie pictată astfel, fie pe arătător, fie pe inelar, fie pe degetul mare. Sunt modele foarte elaborate, clientele le admiră extrem de mult, apreciind talentul cu care le-am realizat.

Fiecare unghie pictată mi-a luat între 10 minute şi o oră, pentru că e o muncă elaborată, nu întotdeauna modelul a ieşit din prima, fiind nevoie de o nouă încercare. Spre surprinderea mea, cele mai populare au fost modelele pe negru, foarte multe cliente le-au dorit. Am un model cu un imprimeu de ziar şi am avut o clientă care şi l-a făcut pe toate unghiile.

screenshot (505)

Pentru realizarea lor am folosit folii, ştampile, desene în tehnică acril, geluri colorate, pudră acrilică, pietricele, floricele. Am folosit toată gama de culori pe care am avut-o, toate sunt frumoase, dar depinde de starea de spirit a clientei ce anume alege.

Când am creat aceste modele am ţinut cont de culorile care se cer şi atunci, spre exemplu, pe o bază neagră am adăugat nişte elemente de închis-deschis, lucios-mat, suprafeţe diferite şi iată ce a ieşit. Poate că unele colege au mai realizat tot felul de modele, dar mie nu îmi place să le ţin ascunse într-un sertar, aşa că le-am pus în rame şi le-am expus. Îţi mai clăteşti ochii cât timp stai la manichiură”, şi-a prezentat expoziţia din salon Carmen Larisa Precup.

Cele peste 150 de modele unice de pictură pe unghii sunt expuse pe categorii, în rame identice, despre care artista spune că le-a achiziţionat de multă vreme, fără să ştie la ce le va folosi, fiind pasionată de vizitele în magazinele de bricolaj.

screenshot (506)

Model de unghii tradițional românesc pentru o mireasă: „Este ca o ie țesută”

Pe lângă expoziţia de unghii pictate, Larisa ne-a arătat şi un voluminos album de fotografii cu manichiuri unicat, realizate de-a lungul anilor. Printre acestea ne-a atras atenţia un model realizat sub forma unei ii tradiţionale, cu model tricolor.

„Am făcut o manichiură unei cliente pentru starea civilă, voia să se căsătorească în costum naţional. E un model simplu, dar foarte drăguţ, mi-a rămas la suflet. Simplu şi frumos: este pe un fundal alb, ca ia naţională, cu accente de roşu-galben-albastru cu contur negru, foarte frumos. Este ca o ie ţesută. Nu mi-a mai cerut nimeni până atunci, dar dacă vor fi cliente care vor dori pot să fac acest model, e foarte simplu, rapid şi de efect”, a susţinut artista.

A renunțat la branduri de top pentru a fi aproape de familie: „Oamenii nu apreciau lucrul de mână”

Dată fiind fantezia cu care realizează picturile pe unghii, am întrebat-o pe Larisa de ce a renunţat la cariera de designer, dedicându-se domeniului înfrumuseţării.

„După ce am terminat facultatea, am lucrat ca designer de lenjerie intimă la o firmă cunoscută din Cluj-Napoca şi apoi Târgu Mureş, pentru branduri recunoscute. Dorind să vin mai aproape de familie, la Târgu Mureş, am acceptat un job de designer în acest oraş, lucrând pentru un mare creator de modă român, însă condiţiile în care eram nevoiţi să lucrăm m-a făcut să caut alt loc de muncă.

screenshot (507)

Un artist nu poate sta în frig, praf, fum de ţigară, mai ales dacă are anumite alergii, aşa că am decis să plec. Nu am mai găsit în domeniu şi nici nu voiam să plec din oraş. Aşa că am început să pictez tablouri. Dar oamenii nu apreciau lucrul de mână, aşa că am decis să fac ceva astfel încât banii să vină ceva mai rapid.

Am făcut cursuri de manichiură începând cu anul 2010. O prietenă terminase cursul şi mi-am spus că e ceva ce aş putea să fac, să îmi câştig existenţa şi să mă exprim ca artist. Pot astfel să pictez, să creez, să cunosc multă lume.

Acum, ca o paranteză, aş prefera de multe ori să fiu singură. E destul de greu să te încarci cu poveştile tuturor, fiindcă nu întotdeauna clientele sunt vesele şi drăguţe. E dificil pentru un suflet de artist, fiindcă sensibilitatea atrage şi absoarbe energiile negative. Aş prefera să fiu de fier, dar nu sunt”, ne povesteşte Carmen Larisa Precup.

screenshot (514)

Ce cred oamenii despre manichiură: „Din afară pare totul banal, lipsit de creativitate”

Deşi este o artă, ne spune Larisa, manichiura nu este văzută la nivel de artă, deşi e un lucru frumos, plin de creativitate.

„Chiar dacă pentru unii pare plictisitor, fiindcă, la prima vedere, ai face acelaşi lucru, nu e deloc aşa. Fiecare om, fiecare unghie diferă, necesită alt stil de lucru, altă tehnică şi altă abordare, chiar dacă din afară pare totul la fel de banal, lipsit de creativitate.

O clientă chiar mi-a spus odată că ceea ce fac eu este un lucru la care ‘nu îţi foloseşti creierul, doar pileşti, pui o culoare şi atât’. Am lăsat-o să creadă ce doreşte, degeaba încerci să le schimbi opiniile preconcepute, fiindcă nu vei reuşi. Clienţii nu ştiu că în spatele acestei munci sunt foarte multe cursuri şi multe specializări, dar ceea ce se vede e că doar pileşti şi atât”, dezvăluie Larisa.

screenshot (512)

Jobul de manichiurist, desconsiderat: „Mulți nu cred că un om cu studii universitare poate face această meserie”

În cariera sa de manichiuristă, artista a observat că unele meserii sunt desconsiderate de cei cu un ego foarte puternic, care ţin neapărat să îşi demonstreze superioritatea în faţa tuturor, fără a se gândi că în faţa lor pot să stea oameni cu o experienţă de viaţă, cu o carieră sau cu o pregătire, inclusiv universitară, cel puţin la fel de importante ca ale lor.

„Mulţi nu cred că un om cu studii universitare poate face această meserie. Eu văd, cel puţin aici, la salon, coafezele, cosmeticienele câte cursuri de specializare urmează, e multă muncă în spate, multe ore, iar tehnicile evoluează an de an. De aceea e necesar să participăm frecvent la cursuri pentru aplicarea noilor tehnici. Dar, din fericire, sunt oameni care apreciază această muncă şi chiar o consideră o artă. Şi chiar este o artă!”, subliniază Carmen Larisa Precup.

screenshot (508)

Planuri de viitor: „Nu aș renunța la ceea ce fac acum”

Întrebată ce îşi doreşte pentru această perioadă, ea menţionează că în domeniul cosmeticii şi înfrumuseţării corporale luna decembrie este una dintre cele mai solicitante, aşa că gândurile sale se îndreaptă spre Crăciun: „să fie zăpadă şi să ne revedem cu toţi membrii familiei”.

Deşi munca de manichiuristă este solicitantă, Larisa nu crede că ar dori să facă altceva, deşi ar putea.

„M-am pregătit foarte mult, am investit mult în materiale şi în tehnică şi, în plus, eu simt că sufletul meu de artist simte că se poate exprima. Ce mi-aş dori este un pic de timp, astfel încât să pot să desenez, să pictez. Îmi plac picturile abstracte, mai puţin portretele, poate pentru că unii mi-au spus că nu sunt un portretist bun, aşa că nu am mai încercat. Oricând m-aş putea întoarce la designul de lenjerie intimă, a rămas domeniul meu preferat, mai ales că îmi plac lucrurile micuţe, dar nu aş renunţa nici la ceea ce fac acum, fiindcă o fac cu toată pasiunea”, a conchis Carmen Larisa Precup.

Sursa: Agerpres

screenshot (510)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Deputatul de Cluj, Viorel Băltărețu (USR), mesaj important pentru Republica Moldova la Forumul Economic de la Chișinău

Publicat

Deputatul Viorel Băltărețu (USR Cluj) a avut un mesaj important pentru cei aproape 300 de invitați la Forumul Economic de la Chișinău: “România susține ferm fixarea unui orizont concret de timp, până în 2030, până la care Republica Moldova să devină stat membru UE”

Oameni de afaceri, înalți oficiali români și moldoveni, reprezentanți ai elitelor academice și ai societății civile au participat la cea de-a doua ediție la Forumul Economic de la Chișinău – Investiții, Dezvoltare, Integrare europeană.

Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, membri ai Parlamentului și ai Guvernului României, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic. Forumul s-a bucurat și de prezența Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Deputatul USR Cluj, Viorel Băltărețu, a fost unul dintre invitații care au luat cuvântul în cadrul secțiunilor Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, respectiv Dezvoltare comunitară.

Întărirea instituțiilor publice

După doi ani dificili din punct de vedere economic și geopolitic, a arătat deputatul de Cluj, Moldova trebuie să-și întărească instituțiile publice, să implice societatea civilă în procesul decizional, să crească procentul intermedierii financiare bancare, integrarea pe piața muncii a populației economic inactive, să reformeze companiile de stat, să susțină antreprenoriatul și să-și fortifice statul de drept.

În discursul lui, Viorel Băltărețu a susținut că Europa e incompatibilă cu moștenirea sovietică ce presupune corupție, sărăcie, medievalism, oligarhie și că pe moldoveni îi așteaptă, în primul rând, o schimbare de mentalitate.

“Republica Moldova are încă de demonstrat la nivel de stabilitate economică. Din fericire, începerea negocierilor de aderare la UE oferă un tip de garanție pe care Moldova nu a cunoscut-o de la declararea independenței.

Investiții străine

Stabilitatea pe care o oferă acest început de drum european va atrage investiții străine și creșterea sectorului antreprenorial autohton.

De asemenea, creșterea gradului de interconectare a infrastructurii energetice, dar și a altor infrastructuri, transport, comunicații sunt pași importanți pentru realizarea premiselor necesare în vederea integrării economice și politice a Moldovei în UE.”, a susținut deputatul USR de Cluj.

El a reamintit disponibilitatea maximă a tuturor autorităților române de a sprijini Moldova în eforturile ei de dezvoltare economică și de aderare la Uniunea Europeană. â“Moldova trebuie să învețe accelerat. Situația geo-politică din zona nu lasă loc la bâjbâieli și lentoare. Și trebuie să învețe și din greșelile României.

Am greșit noi și pentru voi. Am învățat și vă vom fi alături, ferm, cu know-how instituțional, consiliere în atragerea de fonduri europene, integrarea legislației europene”, a mai spus Viorel Băltărețu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Oțelul Galați – CFR Cluj. Clujenii luptă pentru a reduce diferența de puncte înainte de play-off

Publicat

CFR Cluj și Oțelul Galați se vor întâlni, marți, de la ora 21:00 pe Stadionul Oțelul din Galați unde vor disputa partida din etapa cu numărul 28, în urma căreia CFR Cluj trebuie să se întoarcă cu cele 3 puncte pentru a rămâne relevantă în lupta pentru titlu.

CFR Cluj vine după un recital oferit „acasă”, pe Stadionul ”Dr. Constantin Rădulescu”, acolo unde a întâlnit echipa Dinamo București pe care a învins-o categoric cu scorul de 4 – 0.

După acest rezultat, CFR Cluj merge la Galați cu moralul ridicat la maxim, jucătorii lui Adi Mutu fiind hotărâți să se întoarcă la Cluj cu cele 3 puncte. Feroviarii au nevoie de victorii ca de aer deoarece se află pe locul 2 la 10 puncte în spatele FCSB-ului.

Oțelul Galați vine după un important rezultat de egalitate obținut în deplasare la Farul Constanța, campioana Superligii din sezonul trecut. Pentru gălățeni este primul meci „acasă” după 3 etape, iar ultima partidă jucată la Galați le-a adus gazdelor 3 puncte obținute împotriva echipei U Craiova 1948.

Oțelul se află pe locul 11 în clasament cu 32 puncte și are cea mai slabă formă din campionat raportat la meciurile de „acasă”, doar 12 puncte, la egalitate cu Dinamo București.

CFR Cluj nu vrea să repete rezultatul din meciul tur împotriva Oțelului

În meciul tur, CFR Cluj și Oțelul Galați și-au împărțit punctele în urma unei remize albe pe stadionul ”Dr. Ioan Rădulescu” din Cluj-Napoca. Partida din turul campionatului a fost una echilibrată atât din punct de vedere al posesiei, cât și a șuturilor pe spațiul porții.

După 27 de partide disputate în actuala ediție de campionat, CFR Cluj ocupă locul 2 cu 38 de puncte, în timp ce Oțelul Galați este pe locul 11 cu 32 de puncte.

Dacă CFR obține victoria în deplasare la Galați, se va apropia la 7 puncte de liderul FCSB și va menține distanța față de urmăritoarea de pe locul 3 Rapid București.

„Vom avea un meci de luptă la Galați”

Adrian Mutu, antrenorul feroviarilor așteaptă cu nerăbdare ca echipa sa să o întâlnească pe Oțelul Galați, dar este conștient că va fi un meci dificil, declarând că Oțelul este o echipă care joacă foarte bine „acasă” și că este revelația acestui sezon:

„Ne așteaptă un meci extrem de dificil la Galați, cu o echipă pe care o consider revelația campionatului, cu o echipă care se luptă și sperăm să ne recuperăm toate forțele și din punct de vedere medical și fizic să fim ok”.

Cosmin Olaru

Sursa foto: CFR Cluj – Facebook

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Prof. dr. Dan Vârban de la USAMV Cluj a obținut recunoaștere europeană pentru două uleiuri esențiale. Pregătește și altele

Publicat

De

Profesorul Dan Vârban de la Disciplina Fitotehnie din cadrul Facultății de Agricultură a Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca a obținut recent recunoaștere europeană pentru două uleiuri esențiale, produse din plante crescute pe câmpurile universității.

Este vorba despre uleiul esențial de lavandă și uleiul esențial de salvie care, în urma analizelor de calitate, pot fi vândute acum în tot spațiul comunitar.

Un proces costisitor, care necesită multe analize, dar care arată că sunt 100% naturale. Și pe care le puteți găsi la Cluj-Napoca, în magazinele universității.

Prof. dr. Dan Vârban de la USAMV Cluj-Napoca a obținut recunoaștere europeană pentru două uleiuri esențiale. Pregătește si altele

Prof. dr. Dan Vârban se ocupă de sectorul plante medicinale din anul 1997. Universitatea, povestește el, a avut de-a lungul timpului mai multe locuri unde se cultivau aceste plante. Dar au fost desființate rând pe rând, unele pentru a face loc constucțiilor, iar el își ducea studenții pe câmp să îi învețe.

„În 2016, profesorul Cornel Cătoi, rectorul USAMV, care îmi știa pasiunea, mi-a pus în mână 2.000 de butași de lavandă și mi-a spus să fac ce vreau cu ei. Am găsit și teren în grădina botanică a universității noastre și de atunci plantez lavandă”, spune profesorul Vârban.

Apoi a început să cultive și salvie și ideea de a face uleiuri esențiale a venit natural, pentru că profesorul s-a gândit să aducă și plus valoare.

„Patru ani am făcut deplasări la Bonțida, pentru că acolo am găsit un hidrodistilator. Din anul 2020 avem și noi la universitate, așa că putem extrage uleiul esențial aici”, povestește profesorul.

Cum se obține uleiul esențial

Profesorul Dan Vârban explică faptul că uleiul esențial se obține prin trecerea aburului prin materia primă.

„Aburul trece prin plantă, de exemplu la lavandă partea florală, este răcit și transformat în lichid. Acest lichid este apă florală, care conține și acest ulei esențial”, spune el.

Sigur, uleiul esențial este folosit la masaje și aromaterapie, dar Dan Vârban a încercat să îi dea și o altă utilizare.

„Am făcut o încercare. Ideea era să folosim apă florală la călcatul cămășilor, dar am observat că mai rămâneau pete de ulei, deci…”, a spus râzând pofesorul.

La ce este bun uleiul esențial

Acesta precizează că este important de știut să uleiurile esențiale sunt doar pentru uz extern, asta pentru că, deocamdată, s-au făcut puține studii despre beneficiile pe care le-ar avea în uzul intern.

Cel de lavandă, spune profesorul, are două caracteristici. Este un cicatrizant foarte puternic și este foarte bun pentru masaj.

Uleiul de lavandă, care a primit recet certificarea, este propus pentru a se aplica la încheietura mâinii și pe gât, fără spălare ulterioară după aplicare.

Cel de salvie trebuie folosit ca ulei esențial pentru masaj. Acesta se aplică pe corp, fără spălare ulterioară după aplicare.

„Uleiurile pot fi folosite și la aromaterapie. Cel de lavandă, în mod special, este un liniștitor al sistemului nervos și foarte bun dacă ai insomnie. Cel de salvie este foarte bun pentru căile respiratorii”, a mai declarat pentru Cluj24.ro prof. dr. Dan Vîrban, care a spune și că acestea pot fi diluate în alte uleiuri vegetale.

Ulei esențial de agastache, de isop și cimbrișor

După câmpul de lavandă și salvie au apărut, pe o suprafață de 14 ari, și alte plante. Astfel, profesorul a început să cultive agastache, cimbrișor, isop, roiniță, busuioc, oregano și tarhon. Iar studenții de la USAMV sunt implicați în tot procesul. De la întreținerea culturii, la producția de răsaduri și chiar la producerea uleiului esențial.

Anul acesta profesorul Dan Vârban pregătește o altă lucrare științifică pentru încă trei specii, respectiv agastache, isop și cimbrișor, uleiuri obținute deja în cantități mai mici.

În ceea ce privește uleiul esențial de agastache, o doctorandă de la USAMV va studia compoziția și microbiologia și urmează să se vadă și ce efecte terapeutice are. Mai mult, Dan Vârban vrea să facă și ulei esențial de trandafir.

25.000 de lei un litru de ulei esențial

Pe lângă uleiurile de lavandă și salvie, la magazinele USAMV de pe Calea Mănăștur nr. 7 și cel de la capătul străzii Liviu Rebreanu, dar și la standul de la Iulius Mall Cluj-Napoca, în cantități mai mici puteți găsi și uleiuri esențiale de mentă, agastache, isop, cimbrișor, busuioc, tarhon și oregano.

 

Ca preț, de exemplu, uleiul esențial de lavandă, care pleacă „de la sursă” la 15 lei, se vinde cu 25 de lei pentru 10 mililitri.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Două eleve gemene din Turda, CAMPIOANE naționale la șah rapid, blitz și dezlegări

Publicat

În perioada 21-24 februarie s-au disputat la Căciulata Campionatele Naționale Școlare de Șah rapid, blitz și dezlegări. Două eleve gemene din Turda, Andreea și Noelia Cristurean, au performat la aceste campionate.

Gemenele au 10 ani și sunt eleve la  Școala Generală „Ioan Opriș” din Turda. Ele fac șah de la vârsta de 6 ani și sunt legitimate atât la SC Potaissa Turda cât și la LPS Satu-Mare. Performanța lor se datorează și celor doi antrenori, Marin-Dumitru Fântână (Potaissa Turda) și Cătălin-George Ardelean (LPS Satu-Mare).

FOTO. Două eleve gemene din Turda, CAMPIOANE naționale la șah rapid, blitz și dezlegări

Noelia Cristurean a obținut titlul de dublă campioană națională la șah rapid și blitz, în timp ce sora ei, Andreea, a luat 3 medalii de bronz la șah rapid, blitz și dezlegări.

La Campionatele Naționale de Șah pe echipe de Juniori desfășurate la finele anului trecut, la Sebeș, turdencele au obținut titlul de campioane naționale la șah clasic, respectiv vicecampioane la șah rapid și blitz.

Foto: George Necula

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax