ADMINISTRAȚIE
FOTO. Patru GRAFFERI, acuzați de vandalism și amendați de polițiștii locali clujeni. Vezi ce au „pictat” tinerii

Poliția locală Cluj-Napoca are „toleranță 0 față de vandalism!”. Astfel, 4 tineri prinși că făceau graffiti în cartierul Mănăștur, au fost amendați și lăsați fără materiale. Amenda s-a ridicat la 21.000 de lei.
Mai mult, aceștia vor trebui să curețe pereții incripționați cu spray.
FOTO. Patru GRAFFERI, acuzați de vandalism și amendați de polițiștii locali clujeni. Vezi ce au „pictat” tinerii
Polițiștii locali din cadrul Secției 4 sunt cei care au depistat, la sfârșitul săptămânii trecute, cele 4 persoane care făceau graffiti în cartierul Mănăștur. 3 dintre acestea au inscripționat pereții parkingului Minerva, iar una a acționat în zona skatepark-ului din Parcul Rozelor.
„Pentru faptele comise, cei patru au primit sancțiuni în valoare de 21.000 lei, în conformitate cu Legea nr. 61/1991, și le-au fost confiscate materialele. De asemenea, prin procesul-verbal de constatare a contravenției, aceștia vor trebui să curețe și să aducă la forma inițială pereții pe care i-au inscripționat”, arată reprezentanții Poliției Locale Cluj-Napoca.
Aceștia au precizat că Primăria oferă artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale.
Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale” a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 de metri pătrați, la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.
Această zonă poate fi utilizată în baza regulamentului amplasat la locație, cu respect față de ceilalți artiști stradali.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Vineri, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod roșu de inundații pe mai multe râuri din județele Cluj, Bihor și Alba.
Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Someşul Cald – bazin amonte Ac. Fântânele (judeţele: Bihor şi Cluj), Drăgan – bazin amonte Ac. Drăgan şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Drăgan, Săcuieu, Călata – afluenţi ai râului Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba).
Cod ROȘU de inundații pe mai multe râuri din județele Cluj, Bihor și Alba
Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare între orele 15:00 – 20:00 pe unele râuri din bazinele hidrografice: Săcuieu şi Arieş – bazin amonte S.H. Scărişoara.

Vineri dimineaţa, ANM a emis o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic ce vizează zona montană a judeţului Cluj şi o atenţionare Cod galben de fenomene similare valabilă în localităţi din judeţele Braşov şi Sibiu, scrie Agerpres.
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 13:00, în zona de munte a judeţului Cluj, la peste 1.800 de metri, se vor semnala intensificări puternice ale vântului care vor depăşi la rafală 120 km/h.
Cod PORTOCALIU de vânt puternic în zona montană a Clujului
De asemenea, în judeţul Braşov, respectiv în localităţile: Braşov, Zărneşti, Codlea, Râşnov, Bran, Ghimbav, Bod, Vulcan, Hălchiu, Cristian, Sânpetru, şi în judeţul Sibiu, în Cisnădie, Avrig, Tălmaciu, Şelimbăr, Roşia, Racoviţa, Turnu Roşu, Sadu şi Boiţa, până la ora 15:00, se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăşi la rafală 55 -.65 km/h.
Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Clujul sărbătorește Ziua Națională a României. După depunerea de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, a urmat o paradă militară în Piața Avram Iancu.
Manifestările sunt organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Un tricolor uriaș a acoperit Casa Armatei.
VIDEO. 1 Decembrie: Clujul SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României

Manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie au început cu ceremonialul de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.
La ceremonie au participat printre alții președintele CJ Cluj, Alin Tișe, prefectul județului, Irina Munteanu, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, membri ai Consiliului Local, cadre militare.