EVENIMENT
FOTO. Pârtiile de SCHI din Cluj și împrejurimi vin cu OFERTE în noul sezon. Nocturnă, conexiune la internet și mâncare caldă
Când vine vorba de sporturile de iarnă, județele Cluj, Alba și Maramureș promit experiențe deosebite pentru turiștii pasionați de schi. Ofertele se adaptează condițiilor pandemice, dar aduc și noutăți în ceea ce privește variantele de distracție în zona montană.
Pârtia Feleacu
Pârtia Feleacu se situează pe Dealul Feleacului, la 12 km de Cluj-Napoca și se va deschide în data de 23 decembrie 2021, începând cu ora 14:00.
„Pentru moment, deschidem pârtia de inițiere, banda de urcare, centrul de închirieri, școala de schi, tubing și rotondo. Pârtia aferentă teleschiului este în curs de amenajare, vom anunța momentul deschiderii cât de curând”, precizează Radu Mureșan, administratorul pârtiei Feleacu, pentru Cluj24.
Până atunci, turiștii se pot bucura de pârtia de inițiere, banda de urcare și de școala de schi, având acces și la zonele pentru tubing și rotondo, respectiv la centrul de închirieri, în fața căruia este amenajată o zonă specială, destinată echipării.
„Tubingul este un traseu cu colaci, ca un tobogan, urcarea se face pe banda rulantă, această activitate fiind potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți. Rotondo este un traseu rotativ cu colaci, pentru cei mici”, afirmă Mureșan.
Echipa a anunțat pe pagina oficială de Facebook că a luat toate măsurile de siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19, motiv pentru care turiștii trebuie să respecte distanța minimă de 2 metri unul față de celălalt și să poarte masca de protecție.
Pârtiile din Mărișel
S-au deschis și pârtiile din Mărișel, situate la 50 de km de oraș.
„Momentan, ne folosim de instalația de zăpadă artificială pentru a o mixa cu cea naturală, care nu este suficientă pentru desfășurarea activităților de iarnă”, transmite administratorul pârtiilor pentru Cluj24.
Acestea sunt clasificate în funcție de gradul de dificultate.
Astfel, pârtia albastră e destinată începătorilor, având o lungime de aproximativ 2000 de metri, iar la capătul acesteia se află telescaunul T3 cu 4 locuri. Există și varianta în care turiștii pot lua teleschiul T1 cu 2 locuri după 750 de metri.
Pârtia roșie are 1600 de metri lungime și un grad de dificultate mai ridicat prin prisma faptului că este mai înclinată, începând de la cota 1240. Primii 450 de metri au o dificultate mai redusă, punând la dispoziție urcarea cu teleschiul T2.
Pârtia neagră, de 1400 de metri, are un început facil de 450 de metri, distanță după care dificultatea ajunge în cel mai înalt punct, promițând creșterea adrenalinei.
La cele 3 pârtii se adaugă și o pârtie de săniuș, la care au acces persoanele de orice vârstă.
Pârtiile din Mărișel dispun, de asemenea, de instalație de nocturnă și de o parcare special amenajată pentru vizitatori.
Resortul Buscat din Băișoara
Buscat este un resort din Băișoara, în cadrul căruia turiștii se pot plimba în aer curat, pot servi o masă în Apreski-ul Cota 1600, sau se pot bucura de pârtiile de schi care, asemenea celor din Mărișel, sunt împărțite în funcție de dificultate.
Pârtia pentru începători este dotată cu sistem Babylift, restul fiind clasificate după cum urmează: pârtia albastră, pârtia verde, pârtia roșie și pârtia neagră, prima având cel mai ușor traseu, iar ultima, cel mai dificil.
În prezent, este deschisă pârtia albastră și cea pentru săniuș, de 1300, respectiv 200 de metri.
Doritorii se pot caza la cabana de la cota 1600, care dispune de conexiune la internet și de restaurant. Cele 7 camere pot găzdui 14 persoane, prețul fiind de 150 de lei pe noapte.
Abonamentul la schi all-day pentru adulți este 140 de lei iar pentru copii este 110 lei.
Pârtia Șuior, din Maramureș
În Șuior, se află 7 pârtii amenajate pe diverse niveluri de dificultate, care vor fi deschise începând cu data de 26 decembrie.
„Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă, cu o instalație nocturnă, avem și un parc de distracții, dar cu petrecerile nu ne putem lăuda momentan, din cauza condițiilor pandemice”, menționează directorul de marketing Horia Buhan pentru Cluj24.
Pe lângă acestea, există și un telescaun, cu o capacitate de 1200 de persoane pe oră, dar și un centru modern de închiriere a echipamentelor de schi și snowboard, dotat cu peste 250 echipamente.
O călătorie dus-întors cu telescaunul costă 20 de lei pentru adulți și 17 lei pentru copii. Schiorii pot apela și la abonamente.
Domeniul schiabil Șureanu din județul Alba
În Alba, toate pârtiile sunt deschise în cadrul domeniului schiabil Șureanu. Sezonul a început devreme, din data de 10 decembrie 2021. Programul este normal și de sărbători.
„Spre deosebire de alte domenii schiabile din țară, la noi veți găsi trei apres-ski-uri cu structuri constructive inedite ca forme arhitecturale, situate pe versanți diferiți, pentru a percepe vizual perspective deosebite asupra întregului ansamblu al domeniului schiabil unde, dacă poposiți, veți avea parte de odihnă plăcută și o servire ireproșabilă”, punctează echipa domeniului schiabil pe pagina de Facebook.
Anul acesta turișii se pot aștepta la 3 instalații de ridicare pe cablu, 11 pârtii și 4 bretele de legătură care însumează 14 km de pârtii, 3 apres-ski-uri și un restaurant de tip autoservire.
”Avem acum peste 60 de cm de zăpadă bătută pe pârtii și peste un metru de zăpadă în zonele de freeride”, au spus aceștia.
În plus, la baza pârtiei s-a deschis un restaurant pentru schiorii obosiți de la sportul de iarnă, unde pot servi mase calde. Tot din acest sezon, domeniul dispune de semnal Vodafone, Orange și Digi, iar certificatul verde nu este obligatoriu pentru schi.
Amalia Oprescu
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Președintele Ungariei, în vizită la Cluj-Napoca. S-a întâlnit cu episcopii reformați și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor
Președintele Ungariei, Sulyok Tamas s-a aflat, sâmbătă, într-o scurtă vizită la Cluj-Napoca, și a avut o primă întânire la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu cu episcopul Eparhiei Reformate a Ardealului, Béla Kató, care s-a pensionat, dar și cu noul episcop ales Vilmos József Kolumbán.
De asemenea, șeful statului ungar s-a întâlnit și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor.
”L-am felicitat pe domnul președinte pentru rezultatul obținut la alegeri și mi-am exprimat bucuria că nicio decizie cu privire la comunitatea maghiară din Transilvania nu poate fi luată în viitor fără maghiari.
Cheia supraviețuirii maghiarilor transilvăneni este reprezentarea puternică și unitară a intereselor. Împreună reușim mereu”, a spus Sulyok.
Președintele Ungariei va avea sâmbătă o serie de întâlniri la Deva și la Timișoara, unde se va întâlni cu fostu episcop reformat Tokes Laszlo, la comemorarea Revoluției din decembrie 1989.
Sulyok va ține și un discurs la o gală organizată în memoria victimelor Revoluției de la Timișoara.
Sursa foto. Kiss Gabor
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Explozie și incendiu la o locuință pe str. Sighișoarei din Cluj-Napoca. Doi răniți. Intervin trei autospeciale ISU
O explozie urmată de un incendiu a avut loc, sâmbătă, la o locuinta pe str. Sighisoarei din municpiul Cluj-Napoca.
ISU Cluj intervine cu trei autospeciale de stins incendii, fiind trimisă la fața locului și o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Cluj.
Din primele informații, sunt raportate două victime soț și soție, bărbatul fiind intubat în ambulanță, iar soția are arsuri minore.
UPDATE. ISU Cluj: Victimele sunt conștiente
”Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pe strada Sighișoarei din Cluj-Napoca unde, din primele date, s-a produs o explozie urmată de incendiu.
Flăcările se manifestă pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Două persoane, un bărbat și o femeie, necesită îngrijiri medicale. Ambele victime sunt conștiente și cooperante.
Acționează la fața locului 3 autospeciale cu apă și spumă, iar partea medicală este asigurată de un echipaj SAJ”, arată ISU Cluj.
Explozia ar fi avut loc când bărbatul, proprietarul casei, a încercat să conecteze o butelie la cuptor, iar aceasta a explodat.
EVENIMENT
FOTO. Imagini de coșmar la Spitalul de Copii Cluj-Napoca. Gândaci, cădiță ruginită de bebeluș, lenjerii pătate
O mămică din Cluj-Napoca a împărtășit, sâmbătă, experiența sa extrem de neplăcută de la Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii de pe strada Moților din Cluj-Napoca. Mizerie, gândaci, rugină, asta a văzut în spital.
”Am fost internată timp de 5 zile la spitalul de Pediatrie 1 din Cluj-Napoca. Am ajuns acolo deoarece copilul meu de doar 2 luni a făcut laringită. Condițiile de igienă au fost ceva de nedescris.
Gândaci, mobilier vechi, 2 băi pentru toate saloanele de la etajul 1,” recent renovate”, în care era o cabina de duș cu perdea de care nu-ți venea sa te atingi, imposibil să faci duș deoarece se înfunda si ieșea mizerie.
În salon nu este apă caldă pentru a spăla copilașii, “cădița” bebelușului ruginită, pereții stropiți.
Lenjerii pătate, pânze de păianjen, scările de acces periculoase și lista continuă. Pe balcon au fost depozitate parti de mobilier, pătuțuri, televizor vechi și alte lucruri care nu mai sunt folosite.
Singurul loc în care poți arunca pampersul copilului este la baie, care se află la capătul coridorului. Copilul meu avand diaree a trebuit să merg de mai bine de 10 ori într-o zi până acolo.
Curățenie precară
Curatenia se face extrem de precar, totul șters superficial cu clor.
Mamele sunt constant mutate dintr-un salon în altul, fără a se lua in considerare ca pot fi transmise bolile de la un pacient la altul. Copii mici împreună cu copii mari.
Investigatii minime, toată lumea primea acelasi tip de antibiotic si tratament.
Când am cerut externarea și am spus că motivul plecării este faptul că nu pot ține copilul împreună cu gândacii, mi s-a raspuns ca și la apartament sunt gândaci. Doctorița care se ocupa de cazul nostru, Kiss Eva, total lipsită de empatie față de mame. Ar fi foarte multe de spus. O experiență dureroasă!”, a relatat Alexandra.
CULTURA
A murit actorul Mircea Diaconu. Peste 10 zile ar fi împlinit 75 de ani. A jucat în numeroase filme și piese de teatru
Actorul și politicianul Mircea Diaconu a murit, sâmbătă, acesta suferind de o boală cruntă. Peste 10 zile, pe 24 decembrie, ar fi împlinit 75 de ani.
Diaconu s-a născut în 24 decembrie 1949, în localitatea Vlădești din județul Argeș. A fost actor, director al Teatrului „Nottara” din București, dar a cochetat și cu politica, fiind ales senator PNL în 2008, după care europarlamentar independent din 2014 până în 2019.
A jucat în peste 60 de filme, cele mai cunoscute roluri fiind cele din Mere roșii, Buletin de București, seria ardelenii, Asfalt Tango, Filantropica.
Mircea Diaconu fost căsătorit cu actrița Diana Lupescu.
Trupul neînsuflețit al actorului va fi depus luni la Teatrul ”Nottara”, înmormântarea urmând să aibă loc marți la Săftica, lângă București.