Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Pârtiile de SCHI din Cluj și împrejurimi vin cu OFERTE în noul sezon. Nocturnă, conexiune la internet și mâncare caldă

Publicat


schi sapte

Când vine vorba de sporturile de iarnă, județele Cluj, Alba și Maramureș promit experiențe deosebite pentru turiștii pasionați de schi. Ofertele se adaptează condițiilor pandemice, dar aduc și noutăți în ceea ce privește variantele de distracție în zona montană.

Pârtia Feleacu

Pârtia Feleacu se situează pe Dealul Feleacului, la 12 km de Cluj-Napoca și se va deschide în data de 23 decembrie 2021, începând cu ora 14:00.

„Pentru moment, deschidem pârtia de inițiere, banda de urcare, centrul de închirieri, școala de schi, tubing și rotondo. Pârtia aferentă teleschiului este în curs de amenajare, vom anunța momentul deschiderii cât de curând”, precizează Radu Mureșan, administratorul pârtiei Feleacu, pentru Cluj24.

Până atunci, turiștii se pot bucura de pârtia de inițiere, banda de urcare și de școala de schi, având acces și la zonele pentru tubing și rotondo, respectiv la centrul de închirieri, în fața căruia este amenajată o zonă specială, destinată echipării.

„Tubingul este un traseu cu colaci, ca un tobogan, urcarea se face pe banda rulantă, această activitate fiind potrivită atât pentru copii, cât și pentru adulți. Rotondo este un traseu rotativ cu colaci, pentru cei mici”, afirmă Mureșan.

schi 1

Echipa a anunțat pe pagina oficială de Facebook că a luat toate măsurile de siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului Covid-19, motiv pentru care turiștii trebuie să respecte distanța minimă de 2 metri unul față de celălalt și să poarte masca de protecție.

schi 2

Tarifele la urcări sunt: 1 urcare – 5 lei, 10 urcări – 45 lei, 15 urcări – 65 lei și 20 urcări – 80 lei.

Pârtiile din Mărișel

S-au deschis și pârtiile din Mărișel, situate la 50 de km de oraș.

„Momentan, ne folosim de instalația de zăpadă artificială pentru a o mixa cu cea naturală, care nu este suficientă pentru desfășurarea activităților de iarnă”, transmite administratorul pârtiilor pentru Cluj24.

Acestea sunt clasificate în funcție de gradul de dificultate.

Astfel, pârtia albastră e destinată începătorilor, având o lungime de aproximativ 2000 de metri, iar la capătul acesteia se află telescaunul T3 cu 4 locuri. Există și varianta în care turiștii pot lua teleschiul T1 cu 2 locuri după 750 de metri.

schi trei

Pârtia roșie are 1600 de metri lungime și un grad de dificultate mai ridicat prin prisma faptului că este mai înclinată, începând de la cota 1240. Primii 450 de metri au o dificultate mai redusă, punând la dispoziție urcarea cu teleschiul T2.

Pârtia neagră, de 1400 de metri, are un început facil de 450 de metri, distanță după care dificultatea ajunge în cel mai înalt punct, promițând creșterea adrenalinei.

La cele 3 pârtii se adaugă și o pârtie de săniuș, la care au acces persoanele de orice vârstă.

Pârtiile din Mărișel dispun, de asemenea, de instalație de nocturnă și de o parcare special amenajată pentru vizitatori.

schi patru

Resortul Buscat din Băișoara

Buscat este un resort din Băișoara, în cadrul căruia turiștii se pot plimba în aer curat, pot servi o masă în Apreski-ul Cota 1600, sau se pot bucura de pârtiile de schi care, asemenea celor din Mărișel, sunt împărțite în funcție de dificultate.

Pârtia pentru începători este dotată cu sistem Babylift, restul fiind clasificate după cum urmează: pârtia albastră, pârtia verde, pârtia roșie și pârtia neagră, prima având cel mai ușor traseu, iar ultima, cel mai dificil.

schi cinci

În prezent, este deschisă pârtia albastră și cea pentru săniuș, de 1300, respectiv 200 de metri.

Doritorii se pot caza la cabana de la cota 1600, care dispune de conexiune la internet și de restaurant. Cele 7 camere pot găzdui 14 persoane, prețul fiind de 150 de lei pe noapte.

Abonamentul la schi all-day pentru adulți este 140 de lei iar pentru copii este 110 lei.

schi sase

Pârtia Șuior, din Maramureș

În Șuior, se află 7 pârtii amenajate pe diverse niveluri de dificultate, care vor fi deschise începând cu data de 26 decembrie.

„Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă, cu o instalație nocturnă, avem și un parc de distracții, dar cu petrecerile nu ne putem lăuda momentan, din cauza condițiilor pandemice”, menționează directorul de marketing Horia Buhan pentru Cluj24.

schi sapte

Pe lângă acestea, există și un telescaun, cu o capacitate de 1200 de persoane pe oră, dar și un centru modern de închiriere a echipamentelor de schi și snowboard, dotat cu peste 250 echipamente.

O călătorie dus-întors cu telescaunul costă 20 de lei pentru adulți și 17 lei pentru copii. Schiorii pot apela și la abonamente.

suior

Domeniul schiabil Șureanu din județul Alba

În Alba, toate pârtiile sunt deschise în cadrul domeniului schiabil Șureanu. Sezonul a început devreme, din data de 10 decembrie 2021. Programul este normal și de sărbători.

„Spre deosebire de alte domenii schiabile din țară, la noi veți găsi trei apres-ski-uri cu structuri constructive inedite ca forme arhitecturale, situate pe versanți diferiți, pentru a percepe vizual perspective deosebite asupra întregului ansamblu al domeniului schiabil unde, dacă poposiți, veți avea parte de odihnă plăcută și o servire ireproșabilă”, punctează echipa domeniului schiabil pe pagina de Facebook.

schi noua

Anul acesta turișii se pot aștepta la 3 instalații de ridicare pe cablu, 11 pârtii și 4 bretele de legătură care însumează 14 km de pârtii, 3 apres-ski-uri și un restaurant de tip autoservire.

”Avem acum peste 60 de cm de zăpadă bătută pe pârtii și peste un metru de zăpadă în zonele de freeride”, au spus aceștia.

sureanu

În plus, la baza pârtiei s-a deschis un restaurant pentru schiorii obosiți de la sportul de iarnă, unde pot servi mase calde. Tot din acest sezon, domeniul dispune de semnal Vodafone, Orange și Digi, iar certificatul verde nu este obligatoriu pentru schi.

Amalia Oprescu

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

 

 

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Cluj-Napoca se va înfrăți cu orașul Salonic din Grecia. Anunțul unui oficial european

Publicat

De

titi

Președintele Comitetului European al Regiunilor, Apostolos Tzitzikostas, a anunțat că a inițiat demersuri pentru înfrățirea orașelor Cluj-Napoca și Salonic din Grecia.

Prezent la Innowave Summit care se desfășoară joi și vineri la Cluj-Napoca, Tzitzikostas a declarat că a discutat cu primarul Emil Boc despre această idee.

”În următoarele două săptămâni vom fi gata să prezentăm calendarul privind înfrățirea dintre cele două orașe. De ce? Deoarece Cluj-Napoca are multe lucruri în comun cu Salonic.

Este capitala IT a României, la fel și Salonic, are un cunoscut festival de film, la fel are și Salonic, este un oraș cu o politică puternică de mediu, la fel și Salonic, și, peste toate, Clujul are niște locuitori fantastici. La fel sunt și cei din Salonic”, a spus Tzitizikostas pentru Cluj24.

Oficialul grec este originar din Salonic.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Culinăria îi așteaptă pe clujeni în grădina DaPino cu muzică și bucate tradiționale

Publicat

pino

Clujenii sunt așteptați de vineri până duminică în grădina restaurantului DaPino din centrul orașului la Culinăria, eveniment gastronomic și muzical.

Astfel, în perioada 20-22 mai, gurmanzii sunt invitați la un alt proiect de suflet, organizat de DaPino, cu scopul de a aduce un omagiu tradițiilor românești într-un spațiu care reușește să readucă sentimentul primăverii la viață, unde vor fi prezenți muzicanți renumiți ai culturii române.

”Vă invităm să degustați de la bucate tradiționale desăvârșite, ingrediente alese cu grijă de la producători locali, la verdețuri de primăvară culese direct din grădina.

Vă invităm să sărbătorim împreună relația dintre cântec, artă culinară și un spațiu cu o atmosfera revigorantă de primăvară”, arată organizatorii.

culi

Programul Culinăria

Vineri, 20 mai

h18:30 • Trigon (Moldova)

Sambătă, 21 mai

h12:00 • Văzduh*

h18:30 • Luiza Zan

Duminică, 22 mai

h12:00 • Văzduh*

h18:30 • Grigore Leșe

Bilete de acces la concerte costă 150 de lei, locurile fiind limitate.

Sâmbătă și duminică accesul este liber între orele 12 și 18.

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Premierul Nicolae Ciucă va conduce prima mașină electrică ”made in Cluj”

Publicat

car 1

Premierul Nicolae Ciucă va conduce, vineri, prima mașină electrică ”made in Cluj”, un concept car realizat de un grup de investitori români, care a pus la bătaie, până acum, proape 500.000 de euro pentru acest proiect.

Voicu Oprean, CEO AROBS, unul din inițiatorii și finanțatorii proiectului, a declarat pentru Cluj24 că speră ca prim-ministrul să găsească fonduri pentru dezvoltarea noii mașini.

”Premierul Nicolae Ciucă va conduce noua mașină made in Cluj în zona Grand Hotel Italia, dar nu pe drumuri publice, pentru că, încă, mașina nu are voie să circule pe ele.

Sperăm ca domnul prim-ministru să găsească niște fonduri pentru dezvoltarea acestui proiect. Noi îi vom arăta ce am făcut până acum la Cluj cu acest nou concept de mașină electrică, început în urmă cu 4 ani.

Am reușit să livrăm ceva, iar până la urmă faptele vorbesc mai mult decât simplele vorbe”, a spus Oprean.

car 2

Design extraordinar al noii mașini

Acesta a precizat că proiectul este unul inovativ, pornit de niște tineri cu foarte mult entuziasm.

”Designul noii mașini este unul extraordinar, realizat de Peter din Târgu Mureș, care a realizat prima mașină de lemn din România și care a fost expusă în 2015 la Salonul Auto de la Frankfurt.

Ne-a venit ideea să facem altceva împreună cu echipa de implementare, cu cei de la zona de electronică, de putere.

Avem un proiect inovativ, avem motoare puse în cele două roți din spate, ceea ce este un experiment. Bateriile sunt produse de un partener al Rombat. Este un concept car, prima mașină electrică made in Cluj, made in România”, a spus Oprean.

Dusă la RAR pentru omologare

car 4

El a precizat că finanțarea de până acum al acestui proiect s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro.

”Au contribuit cu bani AROBS, eu, personal, cei doi parteneri de la Reparo, un service din Cluj, condus de Mihai și Florin, dar și Adi, un coleg de-al meu din firmă. Avem și UTCN ca susținător.

Mașina funcționează, am dus-o în decembrie 2021 la RAR pentru omologare, dar procedurile mai durează, mai trebuie verificate anumite aspect. Avem o mașină made in Cluj pe care ne-o dorim să meargă pe drumurile publice”, a explicat Voicu Oprean.

Pentru inițiatorii proiectului urmează câteva luni pentru finalizarea interiorului mașinii și implicarea altor investori și pasionați care își doresc să se realizeze o mașină electrică românească.

Autonomie de 350 de km la o încărcare

car 3

”Noi am arătat că se poate. Vrem să facem, în prima fază, 5-10 mașini și ne vom adapta strategia de dezvoltare pe parcurs. De asemenea, vrem să participăm la concursuri cu finanțare europeană. Vedem peste un an ce va fi”, a mai spus CEO AROBS.

Mașina are caroserie din fibră de carbon, și, conform ultimelor teste, o autonomie de 350 de km la o încărcare.

De asemenea, poate prinde o viteză de peste 140 de km pe oră.

Pentru noul concept car s-au vehiculat mai multe nume, însă nu a fost ales niciunul încă.

”S-a mers de la Rosso până la Nervura, ne gândeam chiar la o variată de diseminare în social-media, pentru a vedea care nume s-ar potrivi cel mai bine, să facem un fel de vot sau un concurs. Vom vedea”, a conchis Oprean.

Conform programului oficial, Nicolae Ciucă va vizita, vineri, la ora 8,40, standul AROBS – Newcar4future, un nou concept de mașină electrică, în cadrul Innowave Summit 2022 de la Cluj-Napoca.

car 5

car 6

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Indicele ROBOR la 3 luni continuă să CREASCĂ. Joi a ajuns la 5,62%

Publicat

De

bani portofel gol pixabay

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut joi la 5,62% pe an, de la 5,57% pe an în ziua precedentă, anunță Banca Naţională a României (BNR).

Un nivel mai mare a fost înregistrat în data de 6 martie 2013, când acesta s-a situat la 5,63% pe an.

Indicele ROBOR crește în fiecare zi

Indicele ROBOR la 3 luni, care a ajuns la 5,62% joi, era la începutul acestui an de 3,02% pe an.

De asemenea, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 5,87% pe an, de la 5,80% pe an anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a majorat la 6,05% pe an de la 6,03% pe an, miercuri.

Crește și indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Sursa: Agerpres

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate