Connect with us

CULTURA

FOTO/ O zi de artă în stradă în Cluj. Art in the Street 2020, o ediție de succes în pandemie

Publicat


Festivalul Art in the Street – Courtyard Edition, sub sloganul ”Arta iese în stradă”, și-a propus să promoveze tinerele talente care ies în stradă, care își fac propria scenă în piețe și localuri.

Aflat la cea de-a doua ediție, festivalul a fost cu mult diferit față de anul trecut 2019. În ciuda timpurilor pe care le trăim, organizatorii și publicul s-au mobilizat și au reușit să ducă în siguranță ediția la bun sfârșit.

Evenimentele au constat în concerte de muzică clasica, jazz sau mainstream, teatru pentru copii si adulți și expoziții. Acestea s-au petrecut în curțile interioare și străzile Clujului.

Art in the Street a avut mereu altă structură, datorită organizatorilor, iar evenimentul s-a metamorfozat, reușind mereu să surprindă plăcut publicul.

Art in the Street este organizat de Asociația FAPTE, care organizează evenimente care adună comunități și inspiră.

Ediția de anul acesta a fost supusă unor provocări mari

„Ediția de anul acesta a fost complet diferită față de anul trecut pentru că, în primul rând, am avut o pandemie care a schimbat povestea noastră.

În general, evenimentele noastre au o poveste în spate, au un subiect, au o misiune de care se leagă, o problemă în comunitate pe care își propune să o schimbe sau să atragă atenția asupra ei, ei bine chestia asta a fost foarte greu de făcut pentru noi în condiții de pandemie. Misiunea principală a devenit să îl facem, efectiv, și nimic mai mult.

Asta a fost o încărcătura un pic cam mare, iar pe lângă asta hotărârea de guvern care a venit joi, pe care permiteți-mi să o cataloghez ca fiind cel puțin discutabilă, ne-a făcut să trebuiască să reorganizăm un întreg eveniment într-o singură zi.

În 24 de ore a trebuit să ieșim din curțile interioare pe care le-am rezervat, să ne mutăm în spații închise, am pierdut poate jumătate sau chiar mai bine din capacitatea evenimentului cum era gândit inițial și ne-am străduit cât se poate de tare să reușim să schimbăm tehnic evenimentul și să comunicăm cu publicul”, ne-a declarat Alin Vaida, directorul executiv a Asociației FAPTE.

Publicul a respectat toate măsurile de siguranță, în ciuda controalelor de rutină

Vaida a susținut că s-a interacționat cu publicul iar acesta a fost pregătit și deschis la ceea ce i s-a oferit, deși, pe de altă parte, au fost și mulți oameni reticenți.

”De exemplu, au fost reticinți în a merge în săli de spectacol, în spații închise pentru că toată vara ni s-a spus că evenimentele în spații închise sunt periculoase și cele în spații deschise nu sunt atât de periculoase și mai ales această hotărâre care a bulversat pe toată lumea.

În general, noi ne păstrăm reputația de a fi foarte stricți cu privire la  regulamentele implementate, avem noroc de un public care face să avem  niște oameni care aleg să respecte cu strictețe indicațiile pe care i le dăm. Din acest de vedere eu nu am avut nicio problemă la niciun eveniment pe care l-am organizat anul acesta, lucru pentru care le mulțumesc oamenilor.

Așa public să tot ai. Au fost și controale de rutină în vreme pe care autoritățile sunt obligate să le facă, totul a fost în regulă nu am avut absolut niciun fel de problemă”, a mai spus Alin Vaida.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TELENOVELA construirii Spitalului Regional de Urgență – happy end după mai bine de 10 ani

Publicat

psd

Astăzi au fost demarate, simbolic, lucrările pentru construirea Spitalului Regional de Urgență – cel mai important proiect de sănătate al județului Cluj.

psd

Despre necesitatea construirii unui mare spital în Cluj s-a vorbit de la începutul anilor 2010: dintotdeauna clinicile universitare din Cluj-Napoca au fost neîncăpătoare pentru fluxul mare de pacienți care vin din toată regiunea de Nord-Vest, atrași fiind de renumele și profesionalismul specialiștilor de aici. În plus, multe dintre aceste clinici funcționează în clădiri vechi, neprietenoase solicitărilor și standardelor actuale.

psd

TELENOVELA construirii Spitalului Regional de Urgență – happy end după mai bine de 10 ani

Următorul episod a fost în 2014, când Spitalul Regional de Urgență a ajuns oficial pe agenda autorităților naționale, în timpul guvernării PSD. Proiectul spitalului a fost inclus în Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 pentru finanțare. Dar au mai trecut încă 8 ani până când s-a mai întâmplat ceva concret.

Între timp, la nivelul județului Cluj, lucrurile s-au mișcat greu: au fost nenumărate discuții legate de locația viitorului spital. Decizia finală a fost la Alin Tișe, președintele Consiliului General, care a tărăgănat lucrurile nedrept de mult, în ciuda presiunilor constante din partea consilierilor județeni din opoziție, în frunte cu cei de la PSD, care voiau deblocarea situației. Într-un final, Tișe a hotărât să cedeze Floreștiului un teren la 10 km de Cluj-Napoca, lângă mall. În 2022 a început, în sfârșit, proiectarea propriu-zisă a spitalului.

rafila

Trebuie să menționăm că finanțarea de peste 500 mil. de euro pentru acest spital se face din fonduri guvernamentale și europene, nicidecum de la Consiliul Județean, așa că pare de neînțeles de ce Alin Tișe a pierdut atâția ani în care spitalul putea fi deja gata!

„Spitalul Regional de Urgență Cluj contribuie la modernizarea sistemului de sănătate din România”

După obținerea de la administrația locală a tuturor autorizațiilor și avizelor legale (care, apropos, a mai durat un an), la începutul lui 2024, în prezența premierului Marcel Ciolacu și a lui Vasile Dîncu – senator PSD de Cluj, s-a semnat contractul pentru prima etapă a construirii Spitalului Regional.

Salutăm așadar demararea simbolică a lucrărilor de construire a celei de-a doua clădiri din România ca mărime, după Casa Poporului din București. Spitalul Regional de Urgență din Cluj va deservi anual un număr mare de pacienți, cu estimări de 45.000 de internări continue, 100.000 de urgențe și 260.000 de servicii ambulatorii în primul an de funcționare​ (conform informațiilor oficiale de pe site-ul spitalregionalcluj.ro)​.

psd

Acest proiect este văzut ca un catalizator pentru dezvoltarea economică și socială a județului Cluj, dar și întregii regiuni. Tocmai de aceea pare greu de înțeles de ce administrația PNL din Cluj l-a amânat atâta!

psd

Spitalul Regional de Urgență Cluj contribuie la modernizarea sistemului de sănătate din România. Cu sprijinul ferm al liderilor politici și finanțarea europeană, acest spital va deveni un reper important în asigurarea serviciilor medicale de calitate superioară pentru întreaga regiune. Pentru mai multe informații și actualizări, vizitați site-ul oficial al Spitalului Regional de Urgență Cluj (www.spitalregionalcluj.ro).

cmf: 21240002

Citește mai departe

CULTURA

Bilete REDUSE cu 50% în acest weekend pentru spectacolele imersive de la MINA POP-UP, la Iulius Mall Cluj

Publicat

noaptea muzeelor

Sâmbătă, în intervalul orar 20:00 – 01:00, biletele la spectacolele imersive din cadrul MINA POP-UP, „Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii”, „Gustav Klimt”, „Lumea Subacvatica” și „Inner Constellations”, sunt reduse cu 50%. În Iulius Mall poate fi admirată și expoziția fotografică Etnostory, ce aduce în prim-plan lumea satului românesc. Vino în Iulius Mall Cluj și bucură-te de artă sub toate formele sale!

etnostory

MINA (Museum of Immersive New Art) POP-UP aduce mai aproape de publicul clujean cele mai celebre capodopere ale picturii universale, expuse în muzee renumite din întreaga lume, ce vor putea fi admirate în același spațiu. Sâmbătă, 18 mai 2024, în intervalul 20:00-01:00, biletele la toate reprezentațiile din cadrul MINA sunt reduse cu 50% și pot fi achiziționate online sau de la fața locului. MINA POP-UP se află în proximitatea Iulius Mall, în parcarea Hotelului Univers T.

iulius

Bilete REDUSE cu 50% în acest weekend pentru spectacolele imersive de la MINA POP-UP, la Iulius Mall Cluj

„Galeria celor mai faimoase picturi din istoria omenirii” cuprinde reprezentări ale unor picturi semnate de Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Michelangelo, Diego Velázquez, Rembrandt, Claude Monet, Edvard Munch, Gustav Klimt și Van Gogh. În cadrul MINA, mai puteți participa la show-urile imersive „Gustav Klimt”, „Lumea Subacvatica” și „Inner Constellations”. Proiectul itinerant marca MINA, Museum of Immersive New Art, prezintă arta digitală și noile tehnologii într-un spațiu senzorial pentru toate vârstele.

iulius

Dacă ești pasionat de fotografie, vino la etajul Iulius Mall Cluj, în zona Nike, unde poți să admiri expoziția de fotografie etnografică – Etnostory! Fiecare imagine expusă spune câte o poveste despre obiceiuri străvechi, meșteșuguri păstrate doar în anumite sate sau despre bucuria oamenilor de a duce mai departe moștenirea transmisă. Până pe 26 mai, poți „călători” prin lumea satului românesc, prin intermediul Etnostory, proiect realizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Iulius Mall Cluj-Napoca. Fotografiile expuse sunt premiate în prestigiosul proiect clujean F-DE (Fotografia-document etnografic), concurs național organizat din 2004 de CJCPCT Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Ceremonia de spargere a solului la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Publicat

spitalul regional

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate organizează, sâmbătă, pe amplasamentul Spitalului Regional de Urgență Cluj din comuna Florești ceremonia de spargere a solului, care înseamnă și începerea lucrărilor la acest obiectiv.

La eveniment participă, printre alții, fostul premier Nicolae Ciucă, președintele PSD Cluj Vasile Dîncu, ministrul Sănătății Alexandru Rafila, primarul Clujului Emil Boc, președintele CJ Cluj, Alin Tișe, rectorul UMF, Anca Buzoianu..

LIVE VIDEO. Ceremonia de spargere a solului la Spitalul Regional de Urgență Cluj

spitalul regional

spitalul regional

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Sunt foarte multe spitale în construcție în țară, prin PNRR. Aș vrea să le mulțumesc colegilor de la UMF Cluj-Napoca pentru implicare. Spitalul se va face dar trebuie să putem avea un acces rapid. Știm că traficul este o problemă aici în Florești, sperăm ca autoritățile administrative locale să rezolve această problemă.”

spitalul regional

Fostul premier Nicolae Ciucă: „Este un proiect așteptat de foarte mulți ani. Este o responsabilitate a noastră, a tuturor, să asigurăm accesul la servicii medicale performante. Este un gest de recunoaștere față de truda medicilor și al celor care-i pregătesc. Am reușit să demonstrăm că, dincolo de partea aceasta a ego-ului politic, am putut realiza ceva împreună pentru români”.

spitalul regional

Primarul Clujului, Emil Boc: „Ce se întâmplă azi la Cluj este o dovadă că forțe politice de regulă în opoziție una față de alta, au reușit să-și dea mâna pentru a realiza acest obiectiv. Sunt bucuros că metroul va fi a treia cale de acces spre spital, tot aici vom începe, pe 24 mai, lucrările pentru centura metropolitană.”

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe: „CJ Cluj a avut obligația ca, odată cu preluarea acestui teren, să-l curețe și să rezolve partea administrativă de întăbulare. Vom continua să ne implicăm în proiectele de infrastructură.”

spitalul regional

Rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu: „Consider că este un moment istoric, fundamental pentru dezvoltarea infrastructurii medicale din România. Standardele înalte din medicina clujeană nu pot fi menținute fără infrastructură. Medicina se poate face doar în spital, la patul pacientului. Vom asigura formarea și perfecționarea personalului necesar acestui spital. Apreciem spațiile generoase, laboratoarele și amfiteatrele care vor contribui la dezvoltarea actului medical”.

spitalul regional

spitalul regional

 

Citește mai departe

EVENIMENT

L-ați văzut? Minor de 13 ani, DISPĂRUT de acasă. Sunați la 112

Publicat

ajtai rafael

„La data de 17 mai a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre la faptul că AJTAI ALEXANDRU HORIA RAFAEL, în vârstă de 13 ani, din municipiul Cluj-Napoca a plecat de la locuință la data de 16 mai a.c. în jurul orei 15.00 și nu s-a întors până în prezent.

SEMNALMENTE– înălțime aproximativă – 1,60 m, păr șaten, tuns scurt.

La momentul plecării acesta purta un tricou portocaliu, pantaloni scurți, pantofi sport negri cu verde.

L-ați văzut? Minor de 13 ani, DISPĂRUT de acasă. Sunați la 112

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acestea sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax