Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

FOTO/ O sticlă de vin sau whisky din bucătăria ta poate fi artă pentru Irina BBota

Publicat


Clujeanca Irina BBota și-a descoperit pasiunea pentru artă la 43 de ani și reușește să transforme complet ceea ce unii aruncă. Sticlele de vin sau whisky pentru majoritatea reprezintă gunoi după ce le-au consumat, dar pentru Irina reprezintă artă în transformare.

Casa Irinei Bbota este propriul ei atelier. Aici scrie și pictează cât poate fi ziua de lungă. De profesie este învățătoare, dar a ales să iasă din sistem din cauza puținelor posturi de profesori titulari în școli. Povestește că fiecare an o găsea ca suplinitoare și era ,,aruncată când pe un deal, când pe altul”.

A ales la un moment dat calea străinătății, ca mulți români care nu își găsesc locul aici. Astfel, a plecat în Anglia unde a lucrat timp de 4 ani la un birou de preluare comenzi.

În timpul ăsta și-a scris și propria carte și începea să cocheteze cu arta.

Sticlele care pot ajunge la gunoi prin artă ajung în vitrină

S-a întors de curând în țară unde și-a schimbat locuința, aici a vrut să aducă un aer personal noului spațiu. A observat ce formă specială au unele sticle și cum ar putea fi redecorate.

,,De ceva vreme am pus ochii pe o sticlă și mi-am zis că dacă tot s-a  hotărât griul și galbenul să fie culoarea anului să încerc să mă joc cu  nuanțele de gri să văd ce iese. Am realizat cele două sticle și vaza. Le fac cu pistol de silicon să aibă efect 3D și le vopsesc. Iar sticlele sunt un fel de mixt din pictură și lucru manual cu acele mărgele. Eu fiind de profesie învățătoare, la școală decoram diverse alături de copii la ora de lucru manual, activitate care îmi plăcea mult”, povestește Irina BBota.

Nu are studii în domeniu, creează după ceea ce simte

Povestește sfioasă că nu are studii în domeniul artei, dar cu toate acestea explorează acest domeniu și este autodidact.

,,Să știți că nu am școală în acest sens, nu am făcut nici o școală de artă, nimic. Totul vine din mine. Învăț singură prin experiență și se vede diferența din desenele mele, progresul este vizibil. Dacă aș putea să stau închisă mult timp în casă nu aș avea nici o problemă pentru că am cu ce să mă ocup. Inițial nu am pornit cu ideea să le vând ci, cum v-am spus, doar să îmi decorez casa. Așa am ajuns să și cer sticle pe pagini de Facebook, așa și reciclez și vorba aia gunoiul unora este și comoara altuia. Îmi place ideea de a transforma ceva în artă”, a mai spus artista.

Prețul unei sticle pleacă de la 100 de lei

Irina BBota a cerut de curând pe un grup de Facebook, unde oamenii donează lucruri de care nu se mai folosesc, sticle pentru a le putea decora și a postat câteva exemple ce vrea să facă din ele. Valul de comentarii de apreciere și comenzi a început să apară.

,,Prețul pentru sticlă este de 100 de lei cred că este în regulă. O astfel de sticlă eu o lucrez în 6 ore. De exemplu, în Anglia o vinzi la 40-50 de lire bucata, acolo se apreciază mult mai mult lucrul hand-made. În România abia acum începe a se căuta, dar încă nu suntem la nivelul să apreciem muncă depusă de om. Plus că este o activitate interesantă și benefică, nu poluează, este durabilă și o poți realiza după gustul fiecăruia”, a mai spus Irina BBota.

A încheiat un capitol de viață publicând și o carte

Pasiunea sa pentru scris a început în 2014 pe când participa la niște antologii de poezii, dar s-a materializat în timpul petrecut în Anglia într-o carte în limba engleză ,,Eternal Tears of Deception” în care vorbește despre trăirile ei.

,,Sunt foarte mândră de cartea asta. Cartea mea prezintă trăirile mele, dacă știe cineva să citească printre rânduri mă poate cunoaște în ce am scris acolo. Acolo este toată viață mea. Sunt poezii de iubire, de decepție, de depresie, de rugăciune, despre copii și mama”, ne-a povestit Irina BBota.

Inspirația pentru ea este acolo unde unii nu văd

Irina își găsește inspirația pretutindeni, povestește că simte că este ca într-o transă să creeze cât mai mult, să se joace cu tot felul de culori și texturi. Are o fire melancolică, dar folosește asta în ceea ce face ca sursă de inspirație.

,,În desenele mele experimentez mai multe stiluri, tehnici și încerc să îmi găsesc cumva propriul stil. Anul trecut am pictat destul de mult, încât am ajuns să nu mai am loc în casă de picturi, erau pereții plini. Am și vândut în Anglia câteva.

Mă inspiră orice, am momente în care atunci când sunt pe stradă și văd doi bătrânei ținându-se de mâna mă inspiră. Depinde mult de starea mea de spirit, dar orice poate fi o sursă de inspirație. În carte, de exemplu, sunt lucruri dureroase pe care mi-a fost foarte greu să le pun pe hârtie. Dar tind să cred că un poet scrie mult mai frumos atunci când e trist.

Tristețea este o sursă fenomenală de inspirație. Îmi amintesc că una dintre purtătoarele de cuvânt a editurii Națiunea spunea că sunt poeta eternelor dileme și a iubirii împlinite. Poate pentru că toate poeziile mele de atunci erau precum niște întrebări retorice. Când o să scriu a doua carte în limba română o voi numi Eternele mele dileme”, a încheiat Irina BBota.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO FOTO. Surpătura de pe strada Uliului, „izolată” cu o prelată de mari dimensiuni

Publicat

De

Autoritățile au acoperit zona surpată de pe strada Uliului cu o prelată, pentru a proteja aria de ploaie și alte fenomene care pot duce la surpare.

Angajații RADP au fost surprinși desfășurând o prelată de mari dimensiuni pe strada Uliului, în zona alunecării de teren de vineri, 26 aprilie.

Autoritățile nu au dat momentan detalii legat de măsurile luate. Soluția protejării zonei cu o prelată de mari dimensiuni a fost însă discutată și anterior.

Soluția, propusă de locuitori de la început

Unul dintre cei mai vechi locuitori ai străzii propunea izolarea ariei cu o prelată impermeabilă, încă din ziua de după surpare: „Dacă plouă aici peste ruptură, ce fac sacii ăia cu nisip? O să înmoaie pământul și o se rupă și mai rău. Aici trebuiau puse două prelate mari, de TIR, din folie groasă, legate împreună, ca să nu intre apa aici”, arăta acesta.

 

Amintim că o alunecare de teren s-a produs în noaptea de 26 aprilie, pe strada Uliului, în dreptul numărului 90. A fost afectată o bandă de mers, pe o lungime de circa 20 de metri.

Autoritățile au pus ulterior la dispoziția locuitorilor o sursă alternativă de deplasare, prin pădurea Hoia, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului. De asemenea, reprezentanții companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate monitorizeză în permanență zona.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vreme RECE în următoarele zile. Temperaturile vor CREȘTE după 15 mai

Publicat

nori

Vremea se va răci în majoritatea regiunilor ţării în următoarele zile, însă de la mijlocul săptămânii viitoare maximele termice vor atinge 28 de grade Celsius, conform prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 6 – 19 mai 2024.

Precipitaţiile vor predomina în majoritatea regiunilor în următoarele două săptămâni, în anumite intervale de timp, scrie Agerpres.

Vreme RECE în următoarele zile. Temperaturile vor CREȘTE după 15 mai

Banat

Vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade Celsius, însă la mijlocul săptămânii, în special în zilele de 9 şi 10 mai se va răci, iar temperaturile maxime vor fi general de 19 – 20 de grade. Pentru intervalul 11 – 14 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 22 – 23 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi în general de 10 – 12 grade Celsius, cu valori uşor mai ridicate după jumătatea lunii.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse în zilele de 9 şi 10 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Crişana

Vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne de 25 – 26 de grade Celsius, însă pentru perioada 8 – 14 mai sunt prognozate temperaturi maxime mai scăzute, dar în general apropiate de mediile climatologice, cuprinse între 19 şi 22 de grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoza se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi în general cuprinsă între 9 şi 12 grade.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Transilvania

În primele două zile din interval (6 şi 7 mai), valorile termice se vor situa peste normalul climatologic, cu o media a maximelor de 24 – 25 de grade Celsius, însă va urma o răcire semnificativă în zilele de 8, 9 şi 10 mai, când vremea va deveni răcoroasă, media regională a maximelor urmând a oscila între 16 şi 18 grade. Pentru intervalul 11 – 14 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 20 de grade, iar după 15 mai sunt estimate valori în jurul a 25 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 6 şi 10 grade, cu valori mai scăzute în depresiunile intramontane.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Maramureş

Prima zi din interval va fi caldă, cu temperaturi maxime în jurul a 24 de grade Celsius, însă pentru perioada 8 – 14 mai sunt prognozate temperaturi maxime mai scăzute, dar în general apropiate de mediile climatologice, cuprinse între 18 şi 21 de grade. Spre finalul celor două săptămâni de prognoză se va încălzi, astfel că media temperaturilor maxime va urca la 24 – 25 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 6 – 8 grade în perioada 9 – 15 mai şi de 10 – 12 grade în restul intervalului.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi pe parcursul zilei de 8 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

Moldova

Vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie a valorilor termice diurne în jurul a 26 de grade, însă pe 8 mai se va răci accentuat, iar media regională a temperaturilor maxime va fi de 16 grade. Pentru intervalul 9 – 15 mai, media temperaturilor maxime va avea
mici variaţii de la o zi la alta şi se va situa între 18 şi 22 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 26 de grade. Media temperaturilor minime va fi de 6 – 8 grade în perioada 9 – 15 mai şi de 10 – 12 grade Celsius în restul intervalului.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în perioada 7 – 9 mai şi după 13 mai.

Dobrogea

În primele două zile din interval (6 şi 7 mai), media regională a temperaturilor maxime va fi de 22 – 24 de grade Celsius, va scădea la 18 grade pe 8 mai, iar în cele mai răcoroase zile din interval, respectiv pe 9 şi 10 mai se vor situa în jurul a 16 grade. Ulterior se va încălzi uşor până la valori de 20 – 21 de grade, iar după 17 mai sunt estimate maxime de 24 – 25 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8 şi 12 grade, cu valori mai ridicate în dimineaţa zilei de 8 mai şi spre finalul intervalului de prognoza.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în jurul datei de 9 mai şi în perioada 13 – 15 mai.

Muntenia

Vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26 – 28 de grade. Ulterior vremea se va răci, iar pentru zilele de 9 şi 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în general de 18 – 19 grade Celsius. Pentru intervalul 11 –
15 mai, media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 21…23 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8 – 12 grade, cu valori uşor mai scăzute în 10 şi 11 mai.

Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în 8 şi 9 mai şi în perioada 13 – 15 mai.

Oltenia

Vremea va fi caldă în primele două zile (6 şi 7 mai), cu o medie regională a temperaturilor maxime de 26 – 27 de grade. Ulterior vremea se va răci, iar pentru zilele de 9 şi 10 mai sunt prognozate temperaturi maxime în jurul a 18 grade. Pentru intervalul 11 – 15 mai,
media temperaturilor maxime va urca uşor până spre 21 – 23 de grade, iar după 16 mai sunt estimate valori în jurul a 28 de grade. Media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 8 – 12 grade Celsius, cu valori uşor mai scăzute în 10 şi 11 mai.

Vor fi ploi în zilele de 8 şi 9 mai, iar în restul intervalului, pe arii mai restrânse şi mai ales în timpul după-amiezelor.

La munte, media temperaturilor maxime va fi de 14 grade la începutul intervalului, va oscila între 8 şi 10 grade în perioada 8 – 14 mai, iar spre finalul celei de-a doua decadă sunt estimate valori în jurul a 16 grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi în cazul temperaturilor minime, care vor avea o medie de 6 grade în primele nopţi, va scădea spre 1 – 2 grad în 10 şi 11 mai şi va urca spre 8 grade la finalul intervalului.

Vor fi ploi pe arii relativ extinse începând cu după-amiaza zilei de 7 mai şi în zilele de 8 şi 9 mai, iar intervale cu ploi locale vor fi posibile şi în restul intervalului îndeosebi în timpul după-amiezelor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Institutul ”Matei Balș” București: Florin Piersic nu este la Terapie Internsivă, ci internat pe o secție normală

Publicat

De

piersic

Actorul Florin Piersic a ajuns, marți seara, la ora 22,30 la Institutul de Boli Infectioase „Matei Balș” din București, acesta fiind transferat cu un avion SMURD de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca la cererea sa și a familiei.

”Nu este pe sectia de Terapie Intensiva, este internat pe o sectie normala, este stabil si urmeaza sa fie evaluat in cel mai scurt timp.
Familia isi doreste sa se pastreze confidentialitatea informatiilor legate de pacient”, a transmis conducerea Institutului ”Matei Balș”.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Florin Piersic a ajuns la București cu un avion SMURD. Va fi internat la Institutul „Matei Balș”

Publicat

De

Florin Piersic transferat la Institutul Matei Balș

Florin Piersic a ajuns marți seara la București cu un avion SMURD. Actorul clujean a fost dus apoi cu ambulanța la Institutul Matei Balș unde va fi internat pentru tratament.

Florin Piersic a fost internat până astăzi la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde a fost supus unei operații.

Florin Piersic a ajuns la București cu un avion SMURD. Va fi internat la Institutul „Matei Balș”

Actorul a fost transferat de la Cluj la București la cererea sa și a familiei, pentru continuarea tratamentului cu antibiotic.

 

Managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, a declarat pentru Cluj24 că transferul nu este unul de urgență, ci unul progranat.

Acesta a mai precizat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este una bună.

Actorul a fost supus, la institutul Inimii din Cluj unei intervenții de extragere a sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac.

Înainte de a fi internat la Institutul Inimii, Florin Piersic a fost internat și la Spitalul Militar din Cluj-Napoca.

Sursa video: IGAV

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax