Connect with us

CULTURA

FOTO/ O sticlă de vin sau whisky din bucătăria ta poate fi artă pentru Irina BBota

Publicat


Clujeanca Irina BBota și-a descoperit pasiunea pentru artă la 43 de ani și reușește să transforme complet ceea ce unii aruncă. Sticlele de vin sau whisky pentru majoritatea reprezintă gunoi după ce le-au consumat, dar pentru Irina reprezintă artă în transformare.

Casa Irinei Bbota este propriul ei atelier. Aici scrie și pictează cât poate fi ziua de lungă. De profesie este învățătoare, dar a ales să iasă din sistem din cauza puținelor posturi de profesori titulari în școli. Povestește că fiecare an o găsea ca suplinitoare și era ,,aruncată când pe un deal, când pe altul”.

A ales la un moment dat calea străinătății, ca mulți români care nu își găsesc locul aici. Astfel, a plecat în Anglia unde a lucrat timp de 4 ani la un birou de preluare comenzi.

În timpul ăsta și-a scris și propria carte și începea să cocheteze cu arta.

Sticlele care pot ajunge la gunoi prin artă ajung în vitrină

S-a întors de curând în țară unde și-a schimbat locuința, aici a vrut să aducă un aer personal noului spațiu. A observat ce formă specială au unele sticle și cum ar putea fi redecorate.

,,De ceva vreme am pus ochii pe o sticlă și mi-am zis că dacă tot s-a  hotărât griul și galbenul să fie culoarea anului să încerc să mă joc cu  nuanțele de gri să văd ce iese. Am realizat cele două sticle și vaza. Le fac cu pistol de silicon să aibă efect 3D și le vopsesc. Iar sticlele sunt un fel de mixt din pictură și lucru manual cu acele mărgele. Eu fiind de profesie învățătoare, la școală decoram diverse alături de copii la ora de lucru manual, activitate care îmi plăcea mult”, povestește Irina BBota.

Nu are studii în domeniu, creează după ceea ce simte

Povestește sfioasă că nu are studii în domeniul artei, dar cu toate acestea explorează acest domeniu și este autodidact.

,,Să știți că nu am școală în acest sens, nu am făcut nici o școală de artă, nimic. Totul vine din mine. Învăț singură prin experiență și se vede diferența din desenele mele, progresul este vizibil. Dacă aș putea să stau închisă mult timp în casă nu aș avea nici o problemă pentru că am cu ce să mă ocup. Inițial nu am pornit cu ideea să le vând ci, cum v-am spus, doar să îmi decorez casa. Așa am ajuns să și cer sticle pe pagini de Facebook, așa și reciclez și vorba aia gunoiul unora este și comoara altuia. Îmi place ideea de a transforma ceva în artă”, a mai spus artista.

Prețul unei sticle pleacă de la 100 de lei

Irina BBota a cerut de curând pe un grup de Facebook, unde oamenii donează lucruri de care nu se mai folosesc, sticle pentru a le putea decora și a postat câteva exemple ce vrea să facă din ele. Valul de comentarii de apreciere și comenzi a început să apară.

,,Prețul pentru sticlă este de 100 de lei cred că este în regulă. O astfel de sticlă eu o lucrez în 6 ore. De exemplu, în Anglia o vinzi la 40-50 de lire bucata, acolo se apreciază mult mai mult lucrul hand-made. În România abia acum începe a se căuta, dar încă nu suntem la nivelul să apreciem muncă depusă de om. Plus că este o activitate interesantă și benefică, nu poluează, este durabilă și o poți realiza după gustul fiecăruia”, a mai spus Irina BBota.

A încheiat un capitol de viață publicând și o carte

Pasiunea sa pentru scris a început în 2014 pe când participa la niște antologii de poezii, dar s-a materializat în timpul petrecut în Anglia într-o carte în limba engleză ,,Eternal Tears of Deception” în care vorbește despre trăirile ei.

,,Sunt foarte mândră de cartea asta. Cartea mea prezintă trăirile mele, dacă știe cineva să citească printre rânduri mă poate cunoaște în ce am scris acolo. Acolo este toată viață mea. Sunt poezii de iubire, de decepție, de depresie, de rugăciune, despre copii și mama”, ne-a povestit Irina BBota.

Inspirația pentru ea este acolo unde unii nu văd

Irina își găsește inspirația pretutindeni, povestește că simte că este ca într-o transă să creeze cât mai mult, să se joace cu tot felul de culori și texturi. Are o fire melancolică, dar folosește asta în ceea ce face ca sursă de inspirație.

,,În desenele mele experimentez mai multe stiluri, tehnici și încerc să îmi găsesc cumva propriul stil. Anul trecut am pictat destul de mult, încât am ajuns să nu mai am loc în casă de picturi, erau pereții plini. Am și vândut în Anglia câteva.

Mă inspiră orice, am momente în care atunci când sunt pe stradă și văd doi bătrânei ținându-se de mâna mă inspiră. Depinde mult de starea mea de spirit, dar orice poate fi o sursă de inspirație. În carte, de exemplu, sunt lucruri dureroase pe care mi-a fost foarte greu să le pun pe hârtie. Dar tind să cred că un poet scrie mult mai frumos atunci când e trist.

Tristețea este o sursă fenomenală de inspirație. Îmi amintesc că una dintre purtătoarele de cuvânt a editurii Națiunea spunea că sunt poeta eternelor dileme și a iubirii împlinite. Poate pentru că toate poeziile mele de atunci erau precum niște întrebări retorice. Când o să scriu a doua carte în limba română o voi numi Eternele mele dileme”, a încheiat Irina BBota.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la Dej, pe strada Baia Mare. Flăcările de la o anexă gospodărească au cuprins și o casă

Publicat

De

Icendiu la Dej

Un incendiu a izbucnit sâmbătă la o anexă gospădărească de pe strada Baia Mare din Dej.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin pentru a lichida incendiul.

Incendiu la Dej, pe strada Baia Mare. Flăcările de la o anexă gospodărească au cuprins și o casă

Potrivit ISU Cluj, flăcările s-au extins parțial și la casa de locuit, afectând o suprafață aproximativă de 80 de metri pătrați.

Acționează la fața locului două autospeciale cu apă și spumă. Au fost trimise în sprijin și echipajul de la Punctul de Lucru Gherla, respectiv o ambulanță SMURD.

Până acum, nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini pe Spaiul Independenței din Cluj-Napoca. O persoană a ajuns la spital

Publicat

De

Accident Splaiul Independenței

Un accident de circulația a avut loc sâmbătă dimineața pe strada Splaiul Independenței din Cluj-Napoca

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accident.

Accident cu două mașini pe Spaiul Independenței din Cluj-Napoca. O persoană a ajuns la spital

În accident au fost implicate două autoturisme, rezultând o victimă.

Mai exact, un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost transportat la spital.

La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalele din subordinea Consiliului Județean Cluj care asigură permanența în perioada sărbătorilor

Publicat

Unitățile sanitare aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj vor asigura permanența pe întreaga durată a minivacanței prilejuite de sărbătorile care se apropie, respectiv Nașterea Domnului Iisus Hristos și Revelionul.

În scopul menținerii continuității activității și a actului medical, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii (Str. Moților nr. 68) vor funcționa, în intervalul 25 – 29 decembrie a.c. și 1 – 7 ianuarie 2025, secțiile clinice Pediatrie I, II și III, Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, ATI, Psihiatrie Pediatrică, Neonatologie Prematuri, precum și Laboratorul Radiologie și Imagistică Medicală și Unitatea de Primire a Urgențelor. De asemenea, părinților li se reamintește posibilitatea de a apela oricând, în regim non-stop, serviciul de call center pentru urgențe pediatrice ALOPEDI 0364-917.

Programul de sărbători al spitalelor din subordinea CJ Cluj

În cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” (Str. B.P. Hașdeu nr. 6) permanența va fi asigurată, în perioada 25 – 29 decembrie a.c. și 1 – 7 ianuarie 2025, prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, chirurgie toracică și pneumologie.

Totodată, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (Str. Iuliu Moldovan nr. 23) vor funcționa, în zilele de 25 – 29 decembrie a.c. și 1 – 7 ianuarie 2025, liniile de gardă pe spital, terapie intensivă și camera de gardă.

Spitalul Clinic de Recuperare (Str. Viilor nr. 46-50) va asigura permanența, în perioada 25 – 29 decembrie a.c. și 1 – 7 ianuarie 2025, prin intermediul liniilor de gardă ale secțiilor terapie intensivă, cardiologie, neurologie, ortopedie și chirurgie plastică.

Nu în ultimul rând, Centrul de Permanență situat pe Aleea Băița va funcționa în regim de 24 de ore din 24.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Caravana NetZeroCities a încheiat al patrulea popas la Cluj-Napoca: 800 de participanți și 28 de „Nebrazi” premiați

Publicat

Caravana NetZeroCities, desfășurată între 12 și 15 decembrie la Cinema Dacia, a adus publicului activități deosebite, de la expoziții captivante, la „Târgul de Nebrazi”. Evenimentul a adus împreună sute de clujeni dornici să exploreze soluții sustenabile și idei creative pentru un oraș mai prietenos cu mediul.

Caravana NetZeroCities, organizată de către Asociația Urbannect, a încheiat al patrulea popas desfăşurat între 12 şi 15 decembrie la Centrul de Cultură Urbană Cinema Dacia. Aceasta a reprezentat etapa finală a unui periplu parcurs de caravană prin cartierul Mănăştur, în cadrul activităţii pilot a municipiului Cluj-Napoca’s Pilot parte a proiectului Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods – Proiect pentru cartiere de locuinţe colective neutre climatic.

Discuţii pe marginea tematicii neutralităţii climatice

În programul acestui popas clujenii au putut vizita expoziţia outdoor în care au fost prezentate misiunile partenerilor proiectului, au participat la proiecţia „Contraste” a călătorului fotograf Septimiu Bizo, au participat la întâlniri cu partenerii proiectului, la discuţii pe marginea tematicii neutralităţii climatice.

Copiii au fost primiţi de Gea Negustor, care a explicat pe înţelesul tuturor ce înseamnă amprenta de carbon şi au participat la două piese de teatru cu actorii de la Magic Puppet.

Târg de „Nebrazi”

Sâmbătă a fost ziua dedicată expoziţiei „Târgul de Nebrazi”. În foaierul cinematografului au fost expuşi douăzeci și opt de Nebrazi (pomi de sărbători confecţionaţi din materiale reciclate) aduşi de cetăţeni ai municipiului, elevi de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din cadrul UTCN.

Seara de sâmbătă s-a încheiat cu jurizarea Nebrazilor şi acordarea premiilor în valoare totală de 1.000 de lei. Premiul întâi a fost acordat unui colectiv de studenţi din anul I de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism format din Ardeleanu Mara, Bledea Razvan, Bejenaru Mario, Șimon Florina, Timofte Erika, Aștefanoaie Luca, Ududec Alexandra și Bordeianu David. Premiul doi a fost acordat unui grup de elevi al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” format din elevi din clasele IX-XI, îndrumat de arhitect Diana Ianaciuc, iar premiul trei a fost acordat ex-aequo, către Bogdan Chiorean, Ariana Tatar și Bucur Loredana-Alexandra.

Cei 28 de Nebrazi sunt opera unui număr de 93 creatori, cu vârste cuprinse între 14 și 76 de ani. De-a lungul celor patru zile de activitate au participat un număr de 800 de cetățeni.

Creativitate și sustenabilitate

Târgul de Nebrazi este un proiect iniţiat de Asociația Urbannect în 2017 şi are ca scop apropierea de valorile de mediu atât prin salvarea unui pom viu cât şi prin popularizarea conceptului economiei circulare printr-un mecanism atractiv şi creativ.

„Dorim să ajungem la cetăţenii de toate vârstele şi să îi îndemnăm să adopte un comportament responsabil, intrând în acelaşi timp în jocul simpatic şi interactiv al participării la workshopurile de făcut Nebrazi şi la expoziţia unde pot admira creaţiile inedite ale altor participanţi. Vă invităm să vizitaţi albumele online cu Nebrazi de la ediţiile 2017, 2018 şi 2024”, a transmis Asociația Urbannect.

În cadrul proiectului, Asociația Urbannect a anunțat concursul online NetZeroChamp, care va continua sensibilizarea publicului cu privire la neutralitatea climatică printr-o competiție deschisă tuturor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax