Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Noi, cei din linia a doua. Cristina Pop (machieuză, peruchieră): A trebuit s-o MACHIEZ pe Maia Morgenstern. Să vezi emoții

Publicat


„Între teatru şi comorile lumii, aş alege teatrul”, spunea marea actriță Maria Filotti. Și Cristina Pop a ales teatrul. Chiar dacă nu e pe scenă, contribuie din plin la reușita spectacolelor.

Cristina este machieuză și peruchieră la Teatrul Național clujean din 2011. A terminat USAMV secția Piscicultură în 2008. În timpul facultății a lucrat ca vânzătoare la Central, apoi în magazinul alimentar al surorii sale. Încurajată de o prietenă, a ajuns la teatru.

FOTO. Noi, cei din linia a doua. Cristina Pop (machieuză, peruchieră): A trebuit s-o MACHIEZ pe Maia Morgenstern. Să vezi emoții

„Înaintea mea au fost două surori gemene, Cristina și Tatiana care au ieșit deodată la pensie. Ele o știau pe Mariana, actuala colegă, că suntem două aici. Mariana știa că am urmat un curs de cosmetică în timpul facultății și m-a sunat să vin la teatru. Mi-am zis, e prea fain să fie adevărat”, spune Cristina.

Debutul în noul domeniu de activitate n-a fost ușor. „Nu cunoșteam pe nimeni, personal, actori… nimic. Trebuia să ne obișnuim cu ei, cu spectacolele. Doamnele au fost foarte drăguțe, ne-au lăsat un caiet în care și acum ne scriem fiecare spectacol, cu tot ceea ce ține de contribuția noastră, adică cine ce machiaj sau perucă are. Trebuia să știm fiecare actor în ce cabină stă, la ce masă… Domnul Olaru și doamna Iustina de la garderobă ne-au fost de mare ajutor”, zice Cristina.

Mâzgălea păpușile de când era mică, apoi a început să machieze mirese și în cele din urmă a ajuns make-up artist. Cu perucile n-a avut nicio tangență până a ajuns la teatru. „Mi-aș dori să găsesc pe cineva care să mă învețe să fac mustăți sau bărbi, că-mi plac lucrurile migăloase și am îndemânare. Cu perucile e mai ușor, mai vine regizorul și-mi arată cam cum ar vrea să arate personajul și atunci o modelez după exemplu”.

„Aveam de făcut niște tatuaje pe brațe”

Primul spectacol la care a lucrat a fost „Ultimul mesaj al cosmonautului către femeia pe care a iubit-o cândva în fosta Uniune Sovietică” de David Greig, în regia lui Radu Afrim. „Aveam de făcut niște tatuaje pe brațe, întâi făceam conturul cu creionul apoi veneam cu un machiaj special pe bază de ulei și completam în culoare”, spune Cristina.

Atunci când spectacolele încep la 19.00, la 16.30 Cristina este la datorie. „Pregătim cabinele, lăsăm fiecărui actor ce știm că are nevoie în spectacolul respectiv, farduri, bureți, pensule, piepteni, peruci, măști… Ei încep să vină la machiaj, uneori, când spectacolul este mai complex, și la 15.30. De exemplu, în „Furtuna” lui Shakespeare trebuia să-i fac lui Cristian Grosu tot corpul cu grimă albă, apoi puneam latex, făceam răni, apoi argilă în păr…”

În general, Cristina alternează cu colega ei prezența la spectacole. Atunci când e mai mult de lucru, sunt prezente amândouă. „Ne completăm foarte bine. Eu la curs am învățat strict bazele machiajului, nu există aici ceva specializat pe teatru-film. Am prins din mers, cu sfaturi de la scenografi, Mă documentam de pe pe YouTube sau Google și, alături de ei, m-am perfecționat. Doamna Melania Ursu era profesoară de machiaj la teatru. Am primit de la Ionuț Caras o carte pe care i-a dat-o dânsa, despre tehnica machiajului. Aici am tot ce trebuie să știu”, spune Cristina, răsfoind cartea.

„Am aici inclusiv peruca având numărul de inventar 100”

Perucile, în număr de câteva sute, se păstrează de zeci de ani. Dacă spectacolele respective nu se mai joacă, acestea se transformă pentru alte piese. „Am aici inclusiv peruca având numărul de inventar 100, vă dați seama… E din păr natural, bineînțeles. Acum, fiind foarte scumpe acestea, se iau cu păr artificial. De exemplu, Angelica Nicoară avea nevoie, în „Țiganiada”, de peruci care să-i acopere corpul de sus până jos”, a spus Cristina.

Ca și complexitate, spectacolul cu piesa „Lacrimile amare ale Petrei von Kant” a avut nevoie de multă muncă la machiaj și coafat, fiind foarte multe fete. La fel „Furtuna” și „Cântăreața cheală”. Multe personaje, machiaje, peruci și schimbări de costume. „Eu niciodată n-am considerat că un spectacol este greu. Mie-mi place ceea ce fac. Nu e o muncă monotonă pentru că de fiecare dată faci altceva. Nu te plictisești”, mărturisește Cristina.

Cristina își amintește o pățanie de la începuturile ei în teatru: „Când am venit, printre altele mi s-a arătat și borcanul cu sânge artificial. Eu pe atunci știam că e doar lichid. Într-o zi, găsesc o cutiuță cu o pudră rozalie și zic uau, ce fard mișto! Bag degetele și-mi pun pe un obraz ca să văd cum arată. Fain! După ceva vreme, îmi ating obrazul cu degetele umede și ce să vezi? Mă pomenesc cu niște dâre roșii, ca de sânge, pe față… A fost primul meu contact cu sângele-pudră”, spune râzând Cristina.

Investițiile în trusele de machiaj ajung la câteva mii de lei pe stagiune. Fiecare actriță are trusa ei, nu se machiază toți actorii cu aceleași pensule sau bureți.

„Stresul nu poate lipsi din meserie”

În ceea ce privește aptitudinile unei machieuze bune, Cristina consideră că atenția la detalii și ochiul critic sunt printre cele mai importante. „Lunar avem și 20 de reprezentații. Vă dați seama că trebuie să țin minte exact ce machiaj trebuie să aplic de fiecare dată unui personaj sau ce peruci să pregătesc”.

Munca Cristinei la o premieră începe diferit, în funcție de regizor sau scenograf. „La unele premiere, încă din prima zi primesc toate informațiile. La altele, se întâmplă să știu ce trebuie să fac cu câteva zile înainte de debut. Depinde de regizor…”

Bineînțeles, stresul nu poate lipsi din meserie. „Cel mai stresant moment pentru mine a fost când Clujul a găzduit UNITER-ul. A trebuit s-o machiez pe Maia Morgenstern și pe Mariana Mihuț. M-au trecut toate transpirațiile…”, spune Cristina.

Am întrebat-o care este spectacolul ei preferat: „La răscruce de vânturi… plângeam în culise când Heathcliff își spunea monologul. Este un spectacol extraordinar, sensibil, cu un joc actoricesc de excepție. Dintre spectacolele recente îmi place foarte mult Nu mai ține linia ocupată, un spectacol-manifest, social…

Nu s-a desprins de tot de meseria de bază, piscicultura. Încă mai merge la pescuit, nu atât pentru pește, cât pentru peisaje. „Mă liniștește pescuitul foarte tare. Ador susurul apei și să stau să nu fac nimic în mijlocul naturii”, spune Cristina.

Munca nu e muncă pentru Cristina, e pasiune. Și asta se vede în tot ceea ce face. Pentru că teatrul e lumea ei  și „lumea însăşi este un teatru imens”, după cum spunea actorul Emil Botta.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

Publicat

blanuta

Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.

Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.

Radu Constantea, președinte U Cluj

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.

Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.

„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.

Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.

„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”

Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.

Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.

Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rareș Bogdan reacționează la închiderea contului TikTok al lui Ion Cristoiu: „Jos labele de pe libertatea de exprimare!”

Publicat

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a condamnat public închiderea contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu, într-o postare amplă pe rețelele sociale. Fostul jurnalist face apel la protejarea libertății de exprimare.

Ion Cristoiu a anunțat miercuri, 9 aprilie, că TikTok i-a șters contul pe rețeaua de socializare. Într-o reacție amplă pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan vorbește despre un derapaj periculos de la libertatea de exprimare și ridică întrebări despre viitorul democrației în România: „Ce urmează, un Minister al Adevărului?”

„Jos labele de pe libertatea de exprimare!! Ce urmează, un Minister al Adevărului? Trăim vremuri complicate, periculoase pentru democrație, vă rog să citiți cu detașare, fără patimă, cele de mai jos!

Sunt revoltat până la dezgust pentru închiderea contului de Tik Tok al lui Ion Cristoiu. Asta deși am fost adesea în dezacord, timp de 4 ani, cât am realizat săptămânal o emisiune împreună, emisiune care trebuia să dureze 60 de minute, dar se lungea uneori până la 3 ore, pentru că Maestrul Jack mă purta din realitate în istorie, in politica externa, în conspirații trecute și actuale, după care mă întorcea în prezent și întorcea pe toate fețele sentințe, declarații, hotărâri de guvern și legi neroade”, a scris Rareș Bogdan, reamintind momente din colaborarea lor de lungă durată în presă.

150.000 de urmăritori și 8 milioane de aprecieri

Europarlamentarul a atras atenția că gestul platformei de a suspenda contul jurnalistului, care adunase 150.000 de urmăritori și peste 8 milioane de aprecieri, este un semnal de alarmă pentru întreaga societate.

„Pentru cine nu știe cine este Ion Cristoiu, dar și pentru cei care au preferat să uite, pentru a nu avea vreun frison în zona a ceea ce se mai numește – ce ironie! – conștiință. Ion Cristoiu – cei care-l iubesc sincer îi spun „Jack” – a inventat presa de largă audiență, a născut jurnalismul de investigație din România post-1989, a crescut generații de ziariști, i-a învățat să fie verticali și să-și apere opiniile cu orice preț, le-a demonstrat (nu opinii, ci argumente!) multor politicieni cum mint și fură fără jenă, motiv pentru care a fost pus la zid pentru lipsa de maleabilitate. A fost amenințat, dar și-a văzut de scris și – atenție mare, detractorilor! – de citit. Un om care petrece 6 ore zilnic la Biblioteca Academiei pentru a descoperi cheile acestei lumi în declin, ale acestui glob plin de lichele și trădători este considerat atât de periculos încât îi închizi, pur și simplu, tribuna! Contul său de Tik ToK, deschis în 14 decembrie 2024, avea 150.000 de urmăritori și 8 milioane de like-uri. Iar peste 75% dintre postări erau pe subiecte de politică externă!

Pentru cine e periculos un om care are curajul opiniei? Cine stabilește unde se termină sau începe adevărul? Adevărul cui?”, a mai arătat fostul jurnalist.

Îngrijorări la Bruxelles: „Ce se întâmplă în România?”

Rareș Bogdan atrage atenția și asupra impactului internațional al acestor derapaje. În calitatea sa de europarlamentar, afirmă că este întrebat frecvent de colegi din Parlamentul European și de alți oficiali europeni despre situația din România:„Ca europarlamentar, sunt întrebat mereu de colegi din alte țări, comisari, alți demnitari: ce se întâmplă în România?… Se întâmplă că trebuie să ne revenim și să pricepem că limitarea libertății de exprimare, interzicerea unor jurnaliști, damnarea lor expune România unui risc fatal”.

Un avertisment din istorie

Mesajul său se încheie cu un citat celebru al pastorului Martin Niemöller, în semn de avertisment: „Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

„Atenție mare! Friedrich Gustav Emil Martin Niemoller, pastor luteran german, antifascist, fost comandant de submarin, membru al Rezistenței germane, supraviețuitor al lagărelor de concentrare, ne-a lăsat ceva foarte valoros: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea». Noapte bună? Stingem lumina?”, încheie europarlamentarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Publicat

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.

Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.

„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.

Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.

Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.

Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.

Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.

Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.

Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate