CULTURA
FOTO. Noi, cei din linia a doua. Hermann Hajnal (machieuză și peruchieră): Pentru mine, asta nu e muncă, este PASIUNE

Îi admiri din stal, lojă sau balcon. Sunt actorii pe care îi aplauzi după un spectacol reușit. Ți-au plăcut decorurile, dialogurile, jocul lor, costumele și machiajul. O sumă de elemente care împlinesc un act artistic. Dar în spatele succesului se află și ei, cei din linia a doua: luminiști, mașiniști, sufleuri, machieuze, peruchieri, garderobieri, regizori, designeri… Oameni fără de care cei din linia întâi n-ar putea performa.
Hermann Hajnal, Hajni, cum îi spun apropiații, este machieuză și peruchieră la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. De 20 de ani, o viață de om.
„M-a sunat o cunoștință și, știind că eu am curs de peruchier, m-a întrebat dacă n-aș vrea să suplinesc pe cineva la Opera Maghiară, două-trei luni, până se întoarce persoana din maternitate. Cum persoana nu s-a mai întors, am rămas pe post”, spune Hajni.
FOTO. Noi, cei din linia a doua. Hermann Hajnal (machieuză și peruchieră): Pentru mine, asta nu e muncă, este PASIUNE
Înainte de asta, Hajni a lucrat la Fabrica de tricotaje Someșul. „Nu era pentru mine munca asta. Opt ore făceam același lucru. Mult prea monoton. Am lucrat apoi la un magazin de peruci dar din cauza penuriei de păr, acesta s-a închis. La o perucă intră cam 350-400 grame de păr. Și uite-așa, un lanț de evenimente au făcut s-ajung aici, la operă. Pentru mine nu e muncă, pentru mine e pasiune ceea ce fac”, mai spune Hajni.
A urmat cursuri de machiat și perucherie însă, așa cum spune ea, ceea ce a învățat acolo a fost doar baza pe care s-au clădit aptitudinile unui adevărat make-up artist, machieuză de teatru și operă. Ceea ce este cu totul altceva față de machiajul clasic.
„Eu mă ocup de machiajul și frizurile băieților. Suntem 4 colege, fiecare se ocupă de altcineva. Una de soliste, alta de balerine, și așa mai departe…”, spune Hajni.
Machiajul pentru teatru și operă diferă de cel de film și televiziune. Asta pentru că există un cu totul alt unghi de percepție al figurilor.
„Designerul vine la noi și luăm pe rând fiecare personaj”
„Machiajul de teatru și operă este mult mai intens, asta și pentru că trebuie să fie văzut și din spatele sălii. Așa că tușele sunt mult mai accentuate, ridurile, umbrele, petele de culoare sunt astfel marcate încât personajul să fie conturat indiferent de unde-l privești”, spune Hajni.
La primele repetiții pentru un spectacol nou care urmează a fi pus în scenă, designerul își prezintă viziunea artistică asupra fiecărui personaj, asta implicând coafură, frizură, costume și machiaj.
„Designerul vine la noi și luăm pe rând fiecare personaj căruia i se conturează aspectul artistic. După ce cădem de acord, la următoarele repetiții se analizează modul în care s-a reușit creionarea personajului prin aceste elemente, costum, machiaj, frizură. Așa, încet, reușim să sincronizăm părerile tuturor celor implicați. Ulterior, se mai intervine pentru corecturi și ajustări, astfel încât la repetiția generală totul să fie perfect”, ne mărturisește Hajni.
Spectacolele diferă ca și complexitate. Sunt cu personaje mai puține și machiaje ușoare dar sunt și montări ample.
„Unul dintre cele mai complexe spectacole la care am lucrat a fost Bank Ban, o operă foarte frumoasă dar cu un grad ridicat de dificultate în ceea ce privește machiajul și frizurile. Erau 24 de băieți în cor, vreo 10 în trupa de balet plus soliștii, vă dați seama. Toți aveau peruci. Cum machiajul și frizurile sunt ultimele în lanțul de pregătire, lucrăm contratimp. Ca pe bandă. Sub presiune. În ziua spectacolului, eșalonăm personajele. Ce s-ar întâmpla dacă ar veni toate deodată? Ar fi o harababură”, spune, râzând, Hajni.
„Avem peruci pentru toate personajele”
Arsenalul unei machieuze cuprinde fond de ten, pudră, paletar de culori, creioane, rimel, bureți, demachiant, mustăți, bărbi, lipici și câte și mai câte. Ea trebuie să aibe grijă ca stocurile să fie completate pentru a nu avea surprize în ziua reprezentației. Produsele sunt profesionale, dedicate acestui gen de machiaj.
„Folosim aquaculori, pe bază de apă, așa cum le zice și numele. Au avantajul că, în afară de faptul că se spală ușor, oferă o cromatică bogată, pastelată, vie”, spune Hajni.
În ceea ce privește perucile, acestea se cumpără în diferite forme și culori. Stocul este suficient pentru a acoperi toate nevoile operei.
„Avem peruci pentru toate personajele. Le adaptăm după cerințele designerului, mai lungi, mai scurte, mai cu bucle, zbârlite… după cum se cere. Avem un fel de catalog cu frizuri specifice anumitor perioade din istorie din care ne inspirăm când trebuie să creăm un personaj dintr-o anumită epocă, romani, greci, egipteni, evul mediu, anii 20”, ne mai spune Hajni, răsfoind câteva planșe ilustrative.
Volumul de muncă pentru Hajnal diferă de la stagiune la stagiune. Există ani cu una-două premiere, alți ani cu 3-4 premiere.
„Uneori, pe lângă machiajul clasic, e nevoie să apeleze la proteze din latex”
„Stagiunea a început în septembrie. Am avut premieră cu My Fair Lady, un spectacol superb, cu multe personaje, se joacă sold-out, o să mai fie o premieră în iunie, Jesus Chist Superstar, o operă-rock deosebit de complexă”, spune Hajni.
Există situații în care Hajni trebuie să scoată din machiaj un anumit personaj istoric. A fost cazul lui Matei Corvin în opera-rock Matei la eșafod (Matyas a verpadon).
„Pentru asemenea cazuri folosim fotografii, în cazul acesta reproduceri după tablouri. Încercăm să scoatem personajul cât mai apropiat fizic de figura istorică dar fără a ucide actorul, adică nu vrem să-i anulăm trăsăturile reale”, mărturisește Hajni.
Uneori, pe lângă machiajul clasic, e nevoie să apeleze la proteze din latex pentru a modifica o fizionomie. Este și cazul lui Quasimodo din baletul Cocoșatul, spectacol cu care Opera Maghiară a susținut un turneu de maxim succes prin țară.
„Personajul fiind diform, a trebuit să-i facem proteze faciale din latex. Bietul balerin a trebuit să danseze văzând doar cu un ochi, celălalt fiindu-i obturat de mască, Nicicum n-am reușit să-i lăsăm ochiul liber”, spune zâmbind Hajni.
Hajni nu se vede făcând altceva. Este pasionată de meserie și asta transpare din tot ce face. Pentru că așa cum spune ea, „asta nu e muncă, e pasiune”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Luni, 31 martie, pe Cluj Arena se va disputa derby-ul Clujului, un meci așteptat între cele două echipe ale orașului, „U” și CFR. Clubul oaspete a primit aproape 1.500 de bilete, cantitate ce ar putea fi suplimentată cu încă 900, dacă va exista cerere.
„Așteptarea a luat sfârșit! Acum vă puteți achiziționa bilete în galeria noastră pentru 𝐃𝐄𝐑𝐁𝐘-𝐔𝐋 𝐂𝐋𝐔𝐉𝐔𝐋𝐔𝐈.
CFR Cluj a primit aproape 1.500 de bilete la DERBY-ul Clujului. De unde se pot cumpăra
După pauza competițională, cea de-a doua etapă a play-off-ului Superligii ne aduce din nou împreună pentru un duel important! Luni, pe 31 martie, de la ora 20:30, vă așteptăm în număr cât mai mare să ne susțineți pe Cluj Arena în derby-ul cu „U” Cluj!
Clubul organizator a oferit un număr de 1.464 de locuri disponibile, situate în inelul inferior al Peluzei 2, urmând a suplimenta acest număr cu încă 895 de locuri în inelul superior în cazul epuizării locurilor oferite inițial.
Prețul unui bilet în galeria noastră este de 25 de lei, achiziționarea putând fi făcută atât online, accesând link-ul de mai jos, cât și la casele din Gruia. Dacă alegeți să vă achiziționați fizic biletele, plata poate fi făcută doar cash.
𝐁𝐈𝐋𝐄𝐓𝐄 𝐎𝐍𝐋𝐈𝐍𝐄, AICI
Programul caselor de bilete din Gruia:
VINERI (28 MARTIE) – 12:00 – 17:00
LUNI (ZIUA MECIULUI) – 13:00 – 18:00”, anunță clubul.
EVENIMENT
Traficant de droguri din Cluj, arestat preventiv. Vindea substanțe interzise inclusiv minorilor

Un bărbat de 36 de ani a fost arestat preventiv de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, fiind suspectat de comercializarea de droguri de mare risc, inclusiv către minori.
Poliția Română a desfășurat o acțiune de amploare împotriva traficului de droguri și a operațiunilor cu substanțe psihoactive în Cluj-Napoca.
„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj – Napoca, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, de 36 de ani, cercetată pentru trafic de droguri de mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, a comunicat IPJ Cluj.
Vindea droguri inclusiv minorilor
Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2024 – martie 2025, suspectul ar fi comercializat substanțe interzise, precum 3-CMC (cunoscut sub numele de „cristal”) și 2MMC consumatorilor din județul Cluj, inclusiv minori, la prețul de 100 de lei per plic.
„Din cercetările efectuate a reieșit că, în intervalul martie 2024 – martie 2025, persoana cercetată ar fi procurat, manipulat, deținut, oferit cu titlu gratuit și comercializat substanțe interzise (3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal și 2MMC) către consumatori, inclusiv minori, din județul Cluj, cu 100 de lei pentru un plic”, a mai arătat IPJ Cluj.
Arestat preventiv pentru 30 de zile
În urma unei percheziții desfășurate pe 26 martie 2025 la domiciliul suspectului, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca au ridicat mai multe probe relevante pentru dosar.
Procurorii DIICOT au dispus reținerea suspectului pentru 24 de ore. Pe 27 martie, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a fost sesizat cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca.
Pe durata întregului proces penal, suspectul beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform prevederilor legale.
Bruxelles Expres
VIDEO. Daniel Buda: UE să nu ia bani de la agricultură pentru înarmare. E important să avem parte și de securitate alimentară

Eurodeputatul PNL de Cluj, Daniel Buda, susține că UE are nevoie și de securitate alimentară, nu numai de cea militară și pledează ferm pentru ca bugetul agriculturii să nu piardă niciun euro care să fie dat pentru înarmare.
Declarațiile lui Buda au fost făcute la Bruxelles la podcastul Contraste de pe Cluj24 realizat de Florin Danciu.
”În primul rând vorbim de ceea ce înseamnă necesitatea alocării unor resurse financiare adecvate și suficiente pentru sectorul agricol și acest lucru l-am subliniat inclusiv în ședința de grup pentru că pentru noi este extrem de important, evident, să avem parte de securitatea militară, dar este la fel de important să avem parte de ceea ce înseamnă securitatea alimentară.
Acest lucru presupune un buget suficient pentru fermieri deoarece activitatea lor este extrem de vulnerabilă, este extrem de supusă unor intemperii, supusă unor fluctuații de prețuri și așa mai departe. Foarte multe provocări au de înfruntat fermierii și atunci, sigur că vrem mai mulți bani”.
Ferească-vă Dumnezeu să luați banii de la agricultură
”Există aici o dezbatere legat de ceea ce înseamnă unificarea fondurilor din agricultură și coeziune să fie pusă pe modelul Planului Național de Recuperare și Reziliență către statele membre, ceea ce ar însemna ca fermierii să nu mai aibă predictibilitatea cu privire la sumele pe care le pot accesa. Acest lucru din capul locului îl excludem.
Ferească-vă Dumnezeu să luațibanii de la agricultură și să îi puneți într-un singur fond pentru că asta ar însemna moarta sectorului agricol.
Fermierii depind de aceste resurse financiare pe care le primim de la nivelul Uniunii Europene. Și sigur că în alt context evident nu vreau ca acești bani care sunt destinați a agriculturii să fie folosiți în alte direcții de finanțare al oricăror nevoi pe care le are Uniunea Europene, inclusiv spre înarmare”.
”Avem nevoie de bani și să-i ferească Dumnezeu să facă ceva cu fondurile pentru agricultură”.
EVENIMENT
„House effects” în sondajele pentru prezidențiale 2025. Câștigătorii și perdanții, în funcție de institutul de sondare

O analiză realizată de Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, oferă o perspectivă asupra diferențelor dintre estimările diverselor institute de sondare cu privire la intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025.
„Până în prezent au fost publicate 10 sondaje (6 Sociopol, 4 alte institute) în care apar principalii candidați care s-au și înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale din 4 mai. Chiar dacă numărul de sondaje e foarte mic, pare că deja pot fi observate efectele de institut (house-effect)”, explică Comșa.
Ce înseamnă „house effects” în sondaje?
Conceptul de house effect se referă la diferențele sistematice dintre estimările prezentate de diferite institute de sondare. Aceste diferențe pot apărea din mai multe motive, precum metoda de culegere a datelor (CATI – interviuri telefonice vs. online), perioada în care sunt realizate sondajele sau modelele statistice utilizate.
„În condițiile prezente, o estimare a efectelor e doar orientativă, pentru următoarele motive:
- numărul total de sondaje e foarte mic;
- numărul de sondaje realizate în aproximativ aceeași perioadă e foarte mic;
- unele institute au publicat un singur sondaj;
- efectul de metodă (CATI vs. Online) se suprapune parțial cu efectul de institut;
- nu știm rezultatele finale, deci e posibil ca o deviere de la medie să reflecte de fapt o estimare mai corectă”, a mai arătat Mircea Comșa.
Analiza diferențelor dintre sondaje
În analiza sa, Mircea Comșa a utilizat un model de regresie logistică multinominală, care controlează influența a doi factori esențiali: perioada în care au fost culese datele și metoda de colectare a datelor (CATI vs. Online). Această abordare permite identificarea unor diferențe care nu sunt explicabile doar prin acești factori, sugerând posibile efecte specifice fiecărui institut de sondare.
„Valorile din grafic nu reprezintă estimări ale intențiilor de vot de la un moment dat, nici estimări ale procentelor care vor fi obținute de candidați la alegeri. Valorile reprezintă predicțiile realizate pe baza unui model în care am controlat influența a două variabile (numărul de zile până la alegeri și tehnica de anchetă) cu scopul de a vedea dacă mai rămân diferențe între estimările produse de către institutele de sondare”, mai explică Comșa.
Diferențele, rezultate ale unor metodologii diferite
Diferențele observate nu trebuie interpretate ca fiind manipulări intenționate, ci mai degrabă ca rezultate ale unor metodologii diferite. În plus, deoarece numărul de sondaje analizate este încă redus, aceste efecte trebuie privite cu precauție.
„E normal să apară diferențe între estimările produse de diferite institute. Firesc, ne putem întreba cât de mari trebuie să fie aceste diferențe pentru a le considera puțin probabile din punct de vedere statistic. Diferențele dintre estimările diferitelor institute, așa cum sunt ele observate „cu ochiul liber”, pot avea ca sursă o serie de factori absolut legitimi precum perioada de culegere a datelor și tehnica de anchetă. Prin modelare, am eliminat impactul posibil al acestor factori. Dacă observăm că institutele produc estimări diferite chiar și atunci când controlăm statistic factorii menționați, putem spune că diferențele respective au o altă sursă decât perioada de colectare a datelor și tehnica de anchetă (CATI vs. Online)”, mai arată analiza.
Câștigătorii și perdanții, în funcție de institutul de sondare
Câteva concluzii cu privire la estimările intențiilor de vot:
- George Simion: nu apar diferențe notabile între institute (intervalele de încredere asociate estimărilor se suprapun măcar parțial);
- Nicușor Dan: estimări mai mari în cazul institutelor AtlasIntel și Altul (Noi, cetățenii); ambele anchete au fost online;
- Crin Antonescu: estimare mai mică în cazul Sociopol;
- Victor Ponta: estimare mai mare în cazul Sociopol;
- Elena Lasconi: estimare mai mare în cazul Sociopol și CURS, respectiv mai mică în cazul AtlasIntel.