CULTURA
FOTO. Noi, cei din linia a doua. Hermann Hajnal (machieuză și peruchieră): Pentru mine, asta nu e muncă, este PASIUNE

Îi admiri din stal, lojă sau balcon. Sunt actorii pe care îi aplauzi după un spectacol reușit. Ți-au plăcut decorurile, dialogurile, jocul lor, costumele și machiajul. O sumă de elemente care împlinesc un act artistic. Dar în spatele succesului se află și ei, cei din linia a doua: luminiști, mașiniști, sufleuri, machieuze, peruchieri, garderobieri, regizori, designeri… Oameni fără de care cei din linia întâi n-ar putea performa.
Hermann Hajnal, Hajni, cum îi spun apropiații, este machieuză și peruchieră la Opera Maghiară din Cluj-Napoca. De 20 de ani, o viață de om.
„M-a sunat o cunoștință și, știind că eu am curs de peruchier, m-a întrebat dacă n-aș vrea să suplinesc pe cineva la Opera Maghiară, două-trei luni, până se întoarce persoana din maternitate. Cum persoana nu s-a mai întors, am rămas pe post”, spune Hajni.
FOTO. Noi, cei din linia a doua. Hermann Hajnal (machieuză și peruchieră): Pentru mine, asta nu e muncă, este PASIUNE
Înainte de asta, Hajni a lucrat la Fabrica de tricotaje Someșul. „Nu era pentru mine munca asta. Opt ore făceam același lucru. Mult prea monoton. Am lucrat apoi la un magazin de peruci dar din cauza penuriei de păr, acesta s-a închis. La o perucă intră cam 350-400 grame de păr. Și uite-așa, un lanț de evenimente au făcut s-ajung aici, la operă. Pentru mine nu e muncă, pentru mine e pasiune ceea ce fac”, mai spune Hajni.
A urmat cursuri de machiat și perucherie însă, așa cum spune ea, ceea ce a învățat acolo a fost doar baza pe care s-au clădit aptitudinile unui adevărat make-up artist, machieuză de teatru și operă. Ceea ce este cu totul altceva față de machiajul clasic.
„Eu mă ocup de machiajul și frizurile băieților. Suntem 4 colege, fiecare se ocupă de altcineva. Una de soliste, alta de balerine, și așa mai departe…”, spune Hajni.
Machiajul pentru teatru și operă diferă de cel de film și televiziune. Asta pentru că există un cu totul alt unghi de percepție al figurilor.
„Designerul vine la noi și luăm pe rând fiecare personaj”
„Machiajul de teatru și operă este mult mai intens, asta și pentru că trebuie să fie văzut și din spatele sălii. Așa că tușele sunt mult mai accentuate, ridurile, umbrele, petele de culoare sunt astfel marcate încât personajul să fie conturat indiferent de unde-l privești”, spune Hajni.
La primele repetiții pentru un spectacol nou care urmează a fi pus în scenă, designerul își prezintă viziunea artistică asupra fiecărui personaj, asta implicând coafură, frizură, costume și machiaj.
„Designerul vine la noi și luăm pe rând fiecare personaj căruia i se conturează aspectul artistic. După ce cădem de acord, la următoarele repetiții se analizează modul în care s-a reușit creionarea personajului prin aceste elemente, costum, machiaj, frizură. Așa, încet, reușim să sincronizăm părerile tuturor celor implicați. Ulterior, se mai intervine pentru corecturi și ajustări, astfel încât la repetiția generală totul să fie perfect”, ne mărturisește Hajni.
Spectacolele diferă ca și complexitate. Sunt cu personaje mai puține și machiaje ușoare dar sunt și montări ample.
„Unul dintre cele mai complexe spectacole la care am lucrat a fost Bank Ban, o operă foarte frumoasă dar cu un grad ridicat de dificultate în ceea ce privește machiajul și frizurile. Erau 24 de băieți în cor, vreo 10 în trupa de balet plus soliștii, vă dați seama. Toți aveau peruci. Cum machiajul și frizurile sunt ultimele în lanțul de pregătire, lucrăm contratimp. Ca pe bandă. Sub presiune. În ziua spectacolului, eșalonăm personajele. Ce s-ar întâmpla dacă ar veni toate deodată? Ar fi o harababură”, spune, râzând, Hajni.
„Avem peruci pentru toate personajele”
Arsenalul unei machieuze cuprinde fond de ten, pudră, paletar de culori, creioane, rimel, bureți, demachiant, mustăți, bărbi, lipici și câte și mai câte. Ea trebuie să aibe grijă ca stocurile să fie completate pentru a nu avea surprize în ziua reprezentației. Produsele sunt profesionale, dedicate acestui gen de machiaj.
„Folosim aquaculori, pe bază de apă, așa cum le zice și numele. Au avantajul că, în afară de faptul că se spală ușor, oferă o cromatică bogată, pastelată, vie”, spune Hajni.
În ceea ce privește perucile, acestea se cumpără în diferite forme și culori. Stocul este suficient pentru a acoperi toate nevoile operei.
„Avem peruci pentru toate personajele. Le adaptăm după cerințele designerului, mai lungi, mai scurte, mai cu bucle, zbârlite… după cum se cere. Avem un fel de catalog cu frizuri specifice anumitor perioade din istorie din care ne inspirăm când trebuie să creăm un personaj dintr-o anumită epocă, romani, greci, egipteni, evul mediu, anii 20”, ne mai spune Hajni, răsfoind câteva planșe ilustrative.
Volumul de muncă pentru Hajnal diferă de la stagiune la stagiune. Există ani cu una-două premiere, alți ani cu 3-4 premiere.
„Uneori, pe lângă machiajul clasic, e nevoie să apeleze la proteze din latex”
„Stagiunea a început în septembrie. Am avut premieră cu My Fair Lady, un spectacol superb, cu multe personaje, se joacă sold-out, o să mai fie o premieră în iunie, Jesus Chist Superstar, o operă-rock deosebit de complexă”, spune Hajni.
Există situații în care Hajni trebuie să scoată din machiaj un anumit personaj istoric. A fost cazul lui Matei Corvin în opera-rock Matei la eșafod (Matyas a verpadon).
„Pentru asemenea cazuri folosim fotografii, în cazul acesta reproduceri după tablouri. Încercăm să scoatem personajul cât mai apropiat fizic de figura istorică dar fără a ucide actorul, adică nu vrem să-i anulăm trăsăturile reale”, mărturisește Hajni.
Uneori, pe lângă machiajul clasic, e nevoie să apeleze la proteze din latex pentru a modifica o fizionomie. Este și cazul lui Quasimodo din baletul Cocoșatul, spectacol cu care Opera Maghiară a susținut un turneu de maxim succes prin țară.
„Personajul fiind diform, a trebuit să-i facem proteze faciale din latex. Bietul balerin a trebuit să danseze văzând doar cu un ochi, celălalt fiindu-i obturat de mască, Nicicum n-am reușit să-i lăsăm ochiul liber”, spune zâmbind Hajni.
Hajni nu se vede făcând altceva. Este pasionată de meserie și asta transpare din tot ce face. Pentru că așa cum spune ea, „asta nu e muncă, e pasiune”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Forumul Româno-Maghiar condamnă inducerea ideii că folosirea limbii maghiare are legătură cu bătaia de după meciul U-CFR Cluj

Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că agresiunile recente între suporterii echipelor de fotbal U Cluj și CFR Cluj ar fi fost cauzate de folosirea limbii maghiare.
Reprezentanții FRM cer moderație în declarații până la finzalizarea anchetei de către poliție, după că, luni noaptea, trei tineri, suporteri ai CFR Cluj, au fost bătuți lângă podul Elisabeta din oraș. Un băiat de 14 ani a ajuns la spital.
Forumul Româno-Maghiar: Se propagă în spațiul public ”jumătăți de adevăr”
”Forumul Româno-Maghiar/Román-Magyar Fórum condamnă încercarea de inducere a ideii că recentele agresiuni între suporterii unor echipe de fotbal din Cluj-Napoca au fost cauzate de utilizarea limbii maghiare. În spiritul respectului față de lege și față de statul de drept, considerăm că reprezentanții partidelor politice și ai societății civile ar trebui să aștepte rezultatele anchetei demarate de autorități, pentru a evita propagarea în spațiul public a unor <<jumătăți de adevăr>>”, au transmis reprezentanții FRM.
Asistăm la un val de extremism
Pe de altă parte, reprezentanții FRM spun că nu pot rămâne indiferenți în fața valului de extremism și de radicalizare a discursului în spațiul public din ultima jumătate de an.
”Considerăm că această stare de fapt regretabilă este consecința directă a lipsei unui model de conviețuire bazat pe cunoaștere și acceptare reciprocă între cetățenii României, indiferent de originea etnică. Prin misiunea și valorile sale, FRM are în vedere încurajarea unui climat de toleranță și dialog intercultural între cetățenii României.
Încă din 2022, Forumul Româno-Maghiar a propus Guvernului României și Guvernului Ungariei organizarea unor concerte comune ale Filarmonicii George Enescu și Nemezeti Filharmonikusok din Budapesta în orașe ca București, Budapesta și Cluj-Napoca, concerte în cadrul cărora urmau a fi interpretate partituri din creația compozitorilor Bartók Béla, George Enescu, Erkel Ferenc și Ciprian Porumbescu. Cu regret am luat act de faptul că cele două guverne nu au manifestat interes pentru acest proiect cultural comun. În ciuda acestui eșec de etapă, credem că o astfel de inițiativă merită reluată, ca o dovadă a respectului față de valorile umane universale”, au mai arătat aceștia.
Emil Boc: ”Nu există indicii cu conotație etnică”
Trei minori cu vârste între 14 și 17 ani au fost bătuți luni noaptea la Cluj-Napoca după derby-ul dintre echipele de fotbal Universitatea și CFR Cluj. Un băiat de 14 ani, fan CFR Cluj, lovit în zona feței, a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj în care cerea pedepsirea de urgență a celor vinovați, și a declarat că cei trei tineri au fost agresați ”doar pentru că vorbeau în limba maghiară”.
Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat, joi, că nu există indicii cu conotație etnică, cu referire la violențele care au avut loc după meciul de fotbal.
”Înțeleg îngrijorarea exprimată de unii reprezentanți ai comunității maghiare. Din analiza autorităților statului, până în acest moment, nu exista indicii cu conotație etnică, care să vizeze regretabilul act de violență”, a spus primarul.
Joi seara, peste 1.000 de maghiari au participat la Cluj-Napoca la un marș de solidaritate cu tinerii care au fost bătui după meciul de fotbal.
EVENIMENT
Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului

Președintele de la CFR Cluj, Cristi Balaj, a vorbit despre incidentele din oraș, din noaptea meciului cu „U” Cluj, pierdut de „feroviari”cu 0-1. Fostul arbitru a făcut referire și la victoria cu CSU Craiova din sferturile Cupei României, 1-1 și 5-3 la loviturile de departajare.
Cristi Balaj a venit cu noi informații legate de incidentele de luni seara, când un copil a fost lovit cu o bâtă în cap și susține că inclusiv unii dintre jandarmi, fani „U” Cluj, încurajează comportamentul violent al suporterilor „studenților”, scrie GSP.
Cristi Balaj (președinte CFR Cluj): Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de SUPORTER, chiar în timpul serviciului
„În primul rând, trebuie să-ți dorești pentru a rezolva o problemă. Suporterii noștri se plâng că sunt ridicați, nu se pot așeza pe locurile pe care le-au cumpărat. Sunt fete care au fost scuipate, lovite. Avem copilul acela… Am încercat să nu mai spun nimic. Am solicitat să stăm la inelul superior, dar am fost invitați să stăm jos.
Noi le-am mulțumit că am primit mai multe bilete decât prevede regulamentul, 2.400 față de 1.500, dar ce se întâmplă în afara stadionului pare că este încurajat. Sunt oameni care nu știu să se dezbrace de haina de suporter, chiar în timpul serviciului, chiar de la jandarmerie. Unii își întorc spatele când suporterii noștri sunt scuipați. Intervin doar când fanii noștri răspund.
Cel care a lovit cu bâta a zis că nu-l interesează dacă e fată, băiat, minor, dacă e fan CFR, nu se poate abține. Un copil de 19 ani a avut fața spartă cu o sticlă, la el se referea Kelemen Hunor.
Și a fost lovit pentru că e fan CFR. Dimineața se chinuiau să îi scoată cioburile din față. Asta s-a întâmplat în preajma stadionului”.
Cristi Balaj, despre calificarea în semifinalele Cupei României
„Este pentru prima oară în cariera lui Dan Petrescu când a câștigat la penalty-uri. Niciodată! De fiecare dată a pierdut. Eu i-am zis de ce am câștigat, dar rămâne între noi. S-au schimbat mulți jucători, am avut două zile mai puțin. Am jucat luni, față de sâmbătă, cum au jucat ei. Am făcut multe modificări, cei care au jucat au demonstrat că merită să fie la CFR. Suntem fericiți.
E greu de rezolvat problema mingii. E un contract în derulare. Dar, după discuțiile acestea, se va acorda un interes mai mare acestui aspect în sezonul viitor. Sunt convins că se va acorda un interes mult mai mare din sezonul viitor. La noi s-a discutat de mingi la antrenament, dar nu le-a criticat nimeni.
Dacă FRF va găsi o soluție pentru semifinale, e binevenită decizia. E bine pentru fotbal. Există un sponsor care a făcut niște eforturi, nu ar fi fair-play. Sunt convins că FRF va lua în considerare acest aspect”, a încheiat președintele lui CFR Cluj.
EVENIMENT
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional

Federația ”Solidaritatea Sanitară” din România, care apără interesele tuturor categoriilor de personal din Sănătate, a organizat vineri, la Cluj-Napoca, o conferință privind sistemul asigurărilor de malpraxis.
Angajații din Sănătate spun că regândirea sistemului asigurărilor de răspundere civilă este o urgență, nu doar pentru medici, ci și pentru protecția pacienților.
Profesioniștii din SĂNĂTATE cer, de la Cluj, modificarea sistemului asigurărilor de MALPRAXIS: Este nefuncțional
Practic, profesioniștii din Sănătate, reuniți la conferința „Malpraxis sau despăgubirea pacienților pentru prejudicii?” vor simplificarea sistemului.
”Noi avem o urgență care înseamnă o regândire a sistemului de malpraxis, pentru a crește posibilitatea profesioniștilor să-și facă datoria în mod adecvat, iar pacienții să beneficieze de protecția necesară. De asemenea, trebuie să regândim sistemul și din perspectiva modului în care sunt asigurate și unitățile sanitare.Vrem simplificarea sistemului, în sensul că ne dorim să creștem ponderea înțelegerilor amiabile, astfel încât nici pacientul, nici profesionistul să nu ajungă atât de frecvent la comisiile de cercetare și în instanțe. Să existe posibilitatea de a se înțelege, la nivelul asiguratorlui foarte rapid”, a declarat conf univ. Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România.
Sistemul este nefuncțional
Reprezentanții Federației spun că de mai bine de 10 ani, toate instituțiile și organizațiile din sănătate știu că sistemul asigurărilor de răspundere civilă a personalului medical (așa numitele asigurări de malpraxis) este nefuncțional. În tot acest interval au existat mai multe proiecte de acte normative menite să corecteze deficiențele, care sunt cunoscute, dar fără ca vreunul dintre ele să capete formă definitivă.
Perpetuarea în mod inexplicabil a acestei stări de drept de către decidenți, mai spun reprezentanții profesioniștilor din sistem, conduce la o situație în care personalul medical din sănătate este obligat să plătească asigurările de malpraxis fără a beneficia în întregime de protecția pe care acestea ar trebui s-o asigure, în timp ce pacienții prejudiciați nu beneficiază de fiecare dată de despăgubirile la care au dreptul.
Concluzia este că actualul sistem păgubește profesioniștii din Sănătate și prejudiciază pacienții.
Potrivit ultimului studiu sociologic făcut în România, și acesta mai vechi de 10 ani, erau 176.189 de contracte de asigurari de raspundere civilă, iar despăgubirile au fost în valoare de peste 9,2 milioane de lei, în 2012.
Ce este maplraxisul
Malpraxisul este descris ca orice deviere de la standardele de îngrijiri medicale acceptate, care determină prejudicii unui pacient. De asemenea, ”evenimentele adverse” sunt incidentele medicale – evenimente medicale nedorite care nu sunt determinate de neglijență.
Un eveniment medical nefericit este o consecința severă a unui tratament aplicat corect, care intervine rar (nu mai mult de 1% din cazuri), cum ar fi reacții alergice la medicamente sau complicații chirurgicale neobișnuite în urma tratamentului.
Niciun profesionist din Sănătate nu are dreptul să își desfășoare activitatea dacă nu are o asigurare de malpraxis, indiferent dacă lucrează în sistemul public sau privat.
La conferința de la Cluj-Napoca au participat reprezentanți ai Comisiilor de Sănătate din Parlament, Agenția Națională pentru Managementul Calității în Sănătate, inclusiv reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, avocați, juriști, dar nu și cei ai Ministerului Sănătății.
Printre cei care au luat cuvântul s-au numărat și dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, dr. Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, dr. Mihai Mleșnițe, managerul Institutului Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof.Dr.Octavian Fodor” Cluj-Napoca, dr. George Dindelegan, șeful secției de Chirurgie Generală I a Spitalului de Urgență Cluj, prorector al UMFIH Cluj-Napoca, dar și dr. Cosmin Puia, președintele Colegiului Medicilor Cluj.

Căței, pisici, pești, hamsteri, râme, păianjeni și mai nou, alpaca. Cu alte cuvinte, gama animalelor de companie se diversifică. Clujenii se simt bine alături de partenerii necuvântători, ca atare, aceștia devin nelipsiți din viața de zi cu zi a stăpânilor.
Acasă, pe stradă ori în mijloacele de transport, animalele își însoțesc prietenii umani, devenind parte integrantă a stilului de viață a acestora.
VIDEO. Ce animale de COMPANIE mai au clujenii?
Deunăzi, pe o stradă din centrul Clujului, un internaut a fimat un cuplu de alpaca, ieșite la plimbare alături de o familie, în lesă, ca niște cățeluși cuminți. Nu ne mai surprinde nimic. Așteptăm cu emoție o zebră, un hipopotam sau o girafă… Că melcii sunt prea neastâmpărați pentru noi.