Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ ”Negustorii SATULUI”, în Parcul Etnografic în Aer Liber de la Hoia. Se promovează produsele locale

Publicat


Peste 70 de producători din zona Clujului au început să își monteze standurile în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”. Precum ciupercile după o ploaie de vară, tarabele au început să se coloreze, încet. Unul câte unul, oamenii au pătruns, curioși, pe porțile muzeului iar unul dintre cele mai așteptate târguri tradiționale de anul acesta avea să înceapă.

În perioada 22-25 aprilie, departe de gălăgia orașului, comercianții locali așteaptă nerăbdători venirea clujenilor la piața volantă ”Negustorii Satului”.

Oază de liniște

Odată ce intră în satul tradițional în care târgul are loc, oamenii sunt transpuși într-un univers paralel vieții cotidiene, undeva într-un trecut îndepărtat. Totul pare desprins dintr-o carpetă uitată pe un perete dintr-o casă de la țară. Și, astfel, este inevitabil ca cei care se plimbă pe aleile pietruite să uite de felul în care au ajuns acolo sau chiar de motivul pentru care au venit.

Târgul în sine este ca o pată de liniște pe un fundal de aglomerație, de mașini și de beton. Tot ce se aude este sunetul de râsete și conversațiile voioase ale persoanelor care se minunează de produse. Unii oameni se așează în hamace, alții pe căpițele de fân, savurând din plin ceea ce și-au achiziționat.

Promovarea produselor locale

De altfel, prin felul în care târgul este organizat, oamenii pot avea discuții libere cu producătorii, pentru a afla poveștile din spatele lor și, implicit, din spatele lucrurilor pe care le comercializează. Există producători care activează de ani buni în domeniul lor, dar și producători care se află abia la început.

Prin forfota poveștilor ce acoperă liniștea parcului, se întâmplă ceva extrem de important pentru comercianți – aceștia devin cunoscuți. Chiar organizatorii afirmă că acesta este scopul proiectului.

„Mergem pe ideea de a promova producătorii și produsele locale”, au spus aceștia pentru Cluj24.

Legume de acasă

Bineînțeles că pe producători îi bucură faptul că pot relaționa cu clienții, aflându-se în cadrul unei piețe volante, după atât de mult timp petrecut în mediul online. Cu un zâmbet acoperit de masca de protecție, Mihai Hodici, vânzător de legume din Gherla, povestește despre încântarea cu care participă la târg.

”Noi, împreună cu Asociația A.I.A., organizatorii, avem o relație, ca să zic așa, pentru că am participat la fiecare târg organizat de ei. Chiar ne-am bucurat, având în vedere pauza lungă care a fost”, a afirmat acesta, uitându-se cu încântare la taraba sa plină cu legume și cu fructe.

Prețurile produselor sunt de producător. O porție de sarmale de la Sarmalerărie costă 21 de lei. Legumele proaspete variază între 2 lei și 10 lei kilogramul. Produsele decorative din ceramică costă între 15 și 20 lei, iar bijuteriile din cupru se pot ridica la 120 lei.

Programul târgului este între orele 10:00 – 18:00.

Clara Mornea

Bogdan Ilea

 

 




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate