Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Muncă în folosul comunității pentru clujeni. Pregătesc și servesc mâncare la Asociația ”O masă caldă”  

Publicat


Aproximativ 2500 de persoane se află în evidența Serviciului de Probațiune Cluj, majoritatea având de executat, în completarea unei sentințe, ore de muncă în folosul comunității. Conform legii, aceste ore se pot executa în domeniul serviciilor publice gestionate de autoritățile administrației publice locale sau în cadrul asociațiilor și fundațiilor abilitate în acest scop de instanța de judecată.

Munca neremunerată este aplicată în cazurile de încălcare a legii care nu sunt foarte grave, la prima abatere sau în cazul tinerilor, aspectul educațional fiind unul foarte important.

Povestea de viață a unui șofer profesionist din Cluj trece pe la Asociația ”O masă caldă” din Cluj

Pe 14 mai 2019 s-a întâmplat nenorocirea. Era seară, iar Attila, în vârstă de 54 de ani, era acasă, în cartierul Mărăști. Băuse deja câteva pahare, supărat fiind că viața lui de familie tocmai se destrămase. Un prieten l-a rugat să ducă o dubiță la Aeroport. Inițial a refuzat, dar după insistențe, s-a urcat la volan. În curtea Aeroportului a fost oprit de un echipaj de poliție, după ce, presupune el, un vecin a sunat la 112. A urmat legitimarea, recoltarea de probe si suspendarea carnetului. Alcoolemia era de 0,8 la mie, iar legea prevede pedepse mult mai mari în cazul șoferilor profesioniști.

Tuturor ni se poate întâmpla un necaz

În următoarea perioadă s-a reprofilat, s-a angajat la o companie din domeniul distribuției de gaz. Sentința definitivă a venit în 23 ianuarie 2021, un an și jumătate de închisoare cu suspendare, plus 80 de zile de muncă în folosul comunității, adică 160 de ore. I s-a transmis de la Serviciul de Probațiune Cluj că poate să le execute la Primăria Cluj-Napoca sau la asociația ”O masă caldă”.

Și-a imaginat că prietenii lui o să-l vadă plivind în intersecțiile din oraș, așa că a ales bucătăria comunitară. S-a apucat repede de treabă, dorea să-și execute orele cât mai repede pentru a-și vedea în continuare de viață.

Primele zile au fost timide, însă colectivul de acolo l-a primit cu brațele deschise. Raimonda Boian, coordonatorul asociației, spune că Atilla s-a apucat să repare tot ceea ce nu funcționa sau nu stătea drept în spațiul în care funcționează ”O masă caldă”. Aceasta este de părere că oricui i se poate întâmpla un astfel de necaz și că misiunea pe care și-au propus-o, aceea de a ajuta oamenii, a făcut un pas înainte  odată cu autorizarea asociației pentru a primi, alături de voluntarii și angajații asociației, persoane care au obligația de a munci în folosul comunității.

Dintr-o dată nici divorțul, nici condamnarea, nu mai păreau atât de grave

După ce lucra în bucătărie, Attila mergea în centrul orașului, pe treptele de lângă Catedrala Greco-Catolică din Piața Cipariu și împărțea mâncare alături de reprezentanții asociației. Spune că experiența l-a schimbat definitiv, realizând cât de mici erau necazurile lui, în comparație cu ale altora, care nu pot munci, nu au unde locui sau ce pune pe masă. În plus, îi place să creadă că prietenii noi pe care și i-a făcut, sunt oameni de nădejde, care nu îl vor lăsa la greu.

Asociația care gătește pentru oamenii săraci din Cluj-Napoca

Peste 250 de oameni săraci din oraș, copii și adulți, așteaptă zilnic, de luni până vineri, o caserolă cu mâncare caldă. Cu un buget minim, de până în 10 lei, zi de zi, voluntarii și angajații de la ”O masă caldă”, nu-și permit să întârzie sau să aibă probleme personale.

Când se apropie ora 15.00 spun prezent la întâlnirea cu cei care au nevoie de mâncare. Porția oferită zilnic trebuie să conțină tot ceea ce are nevoie organismul, în general: carbohidrați, proteine, minerale și vitamine.

Opt ani de grijă pentru cei sărmani

O parte dintre porțiile zilnice merge către Centrele de zi aparținând statului. De-a lungul timpului a apărut frecvent întrebarea: de ce nu face Primăria, celelalte autorități, ceva pentru ei? Răspunsul este relativ simplu…

Aceste centre aflate în administrarea Primăriei, funcționează după  legi, care prevăd foarte multe reguli și responsabilități, dar nu și cumpărarea de produse alimentare, așa încât intervenția asociației clujene care, în parteneriat cu autoritățile locale, oferă necesarul minim de hrană, este binevenită.

Printre beneficiarii ”O masă caldă” se află persoane care au sau nu o adresă, o casă cu alte cuvinte, familii cu mulți copii, oameni care nu reușesc să iasă din sfera dependențelor, bătrâni singuri pe lume. Fondurile necesare funcționării provin din donații de la persoane fizice și firme. Uneori sunt sume mici, dar adunate devin semnificative.

Cristina Pintilie Șendrea

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Vine VREME rea. Ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării

Publicat

Cod galben de viscol la Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe avertizări de tipul cod portocaliu și cod galben de vreme rea. Până miercuri dimineață vor fi ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării.

Codul portocaliu va intra în vigoare luni, la ora 20.00, și va fi valabil până miercuri, la ora 10.00. Potrivit avertizării este vorba despre „ninsoare abundentă, depunere de strat și viscol puternic la altitudini de peste 1700 m în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali”.

Vine VREME rea. Ninsori, ploi și vânt puternic în mai multe regiuni ale țării

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, la altitudini de peste 1.700 m, va ninge abundent și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 30…50 l/mp. Vântul va sufla tare, cu rafale de peste 90…110 km/h, va fi viscol puternic, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 50 m, avertizează meteorologii.

O altă avertizare cod galben de ninsori va fi valabilă în același de luni la ora 20.00 până miercuri la 10.00.

„În cea mai mare parte a zonei montane, la altitudini între 800 și 1700 m, va ninge și se va depune strat nou de zăpadă local consistent. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 20…25 l/mp. Vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 60…80 km/h, va fi viscol, iar zăpada troienită, condiții în care vizibilitatea va scădea sub 100 m”, a anunțat ANM.

Cod galben de vânt

În județul Timiș și zona joasă a județului Caraș-Severin va ninge temporar viscolit (rafale de 40…50 km/h).

O avertizare cod galben de vânt puternic va intra în vigoare marți, la ora 5.00 și va fi valabilă până miercuri, la ora 10.00. Vor fi afectate Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, estul și sudul Transilvaniei.

Vântul va avea intensificări în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei și estul și sudul Transilvaniei. Vor fi rafale de 50…70 km/h, iar în noaptea de marți spre miercuri (24 / 25 decembrie) izolat de peste 80 km/h în estul Munteniei.
Intensificări ale vântului vor fi temporar și în restul teritoriului, cu viteze de 40…50 km/h. Vântul va continua să prezinte intensificări în zilele de 25 și 26 decembrie în special în sud-estul teritoriului, mai anunță meteorologii.

Marți, de la ora 5.00, până miercuri la ora 10.00 va fi în vigoare o altă avertizare de tipul cod galben de precipitații însemnate cantitativ, predominant sub formă de ploaie. Sunt vizate Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei.

În Oltenia și cea mai mare parte a Munteniei vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie. Cantitățile de apă acumulate vor fi de 25…50 l/mp și izolat vor depăși 60 l/mp.

În restul Munteniei, în Dobrogea și sudul Moldovei va ploua moderat cantitativ (10…20 l/mp). În vestul, centrul și nordul țării vor fi precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), iar în special în zona subcarpatică a Moldovei se va depune polei, a precizat ANM.

Citește mai departe

EVENIMENT

Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon

Publicat

varga

Nelu Varga s-a decis: Dan Petrescu rămâne antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon, în vară. 

În ultimele zile s-a tot vorbit despre înlocuirea lui Dan Petrescu de la cârma celor de la CFR Cluj, în contextul în care echipa a reușit doar două victorii în ultimele 5 partide. Inclusiv antrenorul a admis că va purta o discuție cu finanțatorul echipei, luând în calcul o plecare. Luni, cele două părți s-au pus la masa negocierilor și au decis să continue colaborarea.

Pe „Bursuc” l-a prins PALTONUL! Varga îl CONFIRMĂ ca antrenor la CFR Cluj cel puțin până la final de sezon

Varga a ales să meargă mai departe pe mâna tehnicianului care a avut, de-a lungul timpului, cele mai bune rezultate la formația din Gruia, considerând că în momentul de față nu există o altă variantă mai bună pentru echipa sa.

„Am discutat și am hotărât că va rămâne Dan Petrescu. Am analizat mai bine situația și am în continuare încredere în el. Cred că este cea mai bună variantă pentru CFR, în acest moment”, a spus Varga, pentru prosport.ro.

Decizia lui Varga de a nu-l demite pe Petrescu a venit după ce antrenorul și-a asumat obiectivul de a câștiga campionatul în această stagiune și de a califica echipa în grupele Europa League sezonul viitor.

„Vor veni 3 jucători”

La schimb, pentru a realiza aceste performanțe, Petrescu a cerut întăriri. Trei jucători își dorește antrenorul în fereastra de mercato din iarnă, iar Varga a promis că va efectua modificările.

„Îi voi acorda sprijin în continuare și am încredere că vom realiza obiectivele. Ne dorim câștigarea campionatului și cel puțin grupele Europa League. Vor veni 3 jucători și nu va pleca niciun fotbalist important în această iarnă”, a adăugat Varga, pentru sursa citată mai sus.

În momentul pauzei competiționale din iarnă, CFR Cluj este pe locul 5, cu 35 de puncte, tot atâtea câte are și Universitatea Craiova, ocupanta locului 4.

CFR Cluj nu a avut o ultimă parte de sezon foarte bună în campionatul intern, dar a reușit să se califice de pe primul loc în sferturile Cupei României. Pentru a merge în semifinale, ardelenii vor lupta cu Universitatea Craiova, în manșă unică, pe teren propriu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni

Publicat

guvern

Guvernul condus de Marcel Ciolacu, din care fac parte miniștri ai PSD, PNL și UDMR, a primit luni seara votul de învestitură în plenul Parlamentului. Au fost 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”, cu doar 7 voturi peste limita minimă de 233. Noii miniștri au depus jurământul la Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.

„Potrivit prevederilor articolului 103 alin3 din Constituția României republicată, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, adică minim 233 de voturi <pentru>”, a spus deputatul Daniel Suciu, care a prezentat procesul-verbal asupra rezultatului votului.

Guvernul Ciolacu 2, ÎNVESTIT cu doar 7 voturi peste limita minimă. Noii miniștri au depus JURĂMÂNTUL la Cotroceni

Au fost prezenţi 450 de parlamentari, 383 fiind voturile exprimate. Decretul privind numirea noului Guvern condus de Marcel Ciolacu a fost publicat, luni seara, în Monitorul Oficial.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat după votul din Parlament, în legătură cu diferenţa mică de voturi cu care a trecut învestirea Guvernului, că „atât s-a putut”.

Guvernul nu are susţinere populară, doar şapte voturi în plus la învestitura în Parlament arată că „nu i-au votat românii”, a afirmat liderul AUR, George Simion, la Parlament.

Citește mai departe

Editorial Opinii

Dragoș Damian: Politicienii, STRESAȚI că economia este în faliment. Românii, stresați că magazinele sunt închise de Crăciun

Publicat

dragos damian

Dezastru, dezastru, dezastru! Economia României este în faliment. Păziți-vă! Politicienii și economiștii din noul Guvern ne avertizează că deficitul nu mai poate fi ținut sub control, că industria și agricultura sunt la pământ, că economia este la un pas de faliment. Dezastru.

Dar, din păcate, mesajul nu a ajuns la români, iată ce se vede peste tot în aceste zile.

Țara este blocată de cozi infernale de mașini.

Cozi pe orice stradă comercială din orașele României. Nu este ca în mall (și acolo sunt cozi), pe străzile comerciale predomină retailul în alternanța bancă – farmacie – sala de jocuri – magazin alimentar de proximitate – fructe-legume – magazin second hand – magazin IT& C.

Dragoș Damian: Politicienii, STRESAȚI că economia este în faliment. Românii, stresați că magazinele sunt închise de Crăciun

Așadar, la magazinul de pâine, coadă lungă și înghesuită, ca pe vremea lui Ceaușescu. La magazinul de proximitate, coadă. La discounter, coadă. La fructe-legume, coadă. Băncile se închid devreme (haha!) dar, la bancomate, coadă.

Peste tot sunt cozi aproape încontinuu, deși politicienii și economiștii ne spun că economia gâfâie.

Inflația astronomică, mai ales la alimente și utilități, din 2022 și 2023, apoi creșterile enorme de prețuri din 2024 (nu mai credeți aiureala cu inflația 5,11% anualizat până în noiembrie), nu au speriat consumul care a atins proporții spectaculoase. În ciuda avertismentelor specialiștilor pentru cumpătare, anul se termina așa cum a început, cozi peste tot, un festival de cheltuit banii la cumpărături.

Black Friday a fost un mega succes anul asta, ce-i drept este un succes în fiecare an.

Totul este sold-out la ornamentele și petrecerile de sărbători, la excursiile în țări calde, la petrecerile și vacanțele de iarnă – schiorii cumpără vacanțe în Austria, țară pe care o înjurăm de doi ani pentru că nu ne-a lăsat în Schengen.

Cozi la rezervări pentru Revelioanele din stațiunile de munte, noaptea de cazare se duce către 3000 lei.

Cozi la firmele de curierat pentru ridicat pachete, ironic, nu?

Segmentul premium bubuie, săptămâna trecută  la licitația de artă s-a înregistrat un nou record de cumpărături.

Nimeni și nimic nu au speriat consumul off- și online din 2024, nici conflictul de lângă noi, nici încetinirea economiei UE, nici tragi-comedia alegerilor, nici avertizările politicienilor și economiștilor că vor urma creșteri de taxe și impozite.

Românii, care sunt îngrijorați că 25 e liber – ba chiar unele magazine nerușinate au și 26 liber – deci nu au unde sta la cozi, nu au aflat încă de avertismentele politicienilor și economiștilor, sunt la cozi. Să le spună și lor cineva!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax