EVENIMENT
FOTO. Mobilizare masivă a autorităților la Electric Castle. Controale „la sânge” pe toată durata festivalului

Sute de polițiști, jandarmi, pompieri și medici vor asigura o atmosferă „electrizantă” și fără incidente la ediția de anul acesta a festivalului Electric Castle. Autoritățile anunță filtre în trafic și toleranță zero pentru consumul de droguri.
Astăzi începe unul dintre cele mai așteptate festivaluri din Cluj, Electric Castle, organizat la Castelul Bánffy din Bonțida, în perioada 17-21 iulie. În plin scandal a testărilor antidrog în trafic, polițiștii și jandarmii clujeni declară toleranță zero pentru consumul de droguri în incinta festivalului și anunță filtre sporite în trafic pentru depistarea șoferilor beți sau drogați.
În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri dimineață la Castelul Banffy, reprezentanții autorităților au anunțat ce măsuri au luat pentru a asigura desfășurarea în siguranță a festivalului.
Jandarmii cu câini vor patrula zona 24 din 24
Pe parcursul celor cinci zile, efective de jandarmi vor acționa zilnic în cadrul patrulelor pedestre și echipajelor auto, o atenție deosebită fiind acordată zonelor din apropierea festivalului, inclusiv zonelor de acces în festival.
De asemenea, vor fi constituite echipe mobile de intervenție și echipaje cu câini de serviciu, 24 de ore din 24, pregătite să intervină în orice situație.
„Gruparea de Jandarmi Mobilă «Ștefan Cicio-Pop» Cluj-Napoca, ca instituție responsabilă cu măsurile de ordine și siguranță la acest eveniment, sprijinită de celelalte instituții din cadrul MAI, va fi prezentă atât în zona de desfășurare, cât și pe traseele de deplasare ale participanților.
Este important de menționat și sprijinul colegilor de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu-Mureș, care vor fi prezenți special pentru acest eveniment, pentru a ne asigura că toți participanții au parte de zile fără incidente”, a declarat sergent major Radu Andreea din cadrul Grupării Mobile „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca.
„Nicio abatere nu va fi tolerată”
Jandarmii clujeni recomandă participanților la festival să evite implicarea în activități sau acțiuni de natură să tulbure buna desfășurare a evenimentului, să nu vină însoțiți de bagaje voluminoase, să respecte recomandările forțelor de ordine, iar în cazul producerii unor situații de urgență, să țină cont de indicațiile acestora.
„Este important să menționăm că nu vom tolera abaterile de la normele legale. Orice neregulă constatată va fi sancționată conform legii.
Polițiștii anunță razii în trafic
Reprezentanții IPJ Cluj au anunțat controale sporite în trafic pe durata festivalului, pentru depistarea șoferilor beți sau drogați. De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți în trafic pentru a asigura fluiditatea circulației.
Zona festivalului va fi survolată cu un elicopter, au mai anunțat autoritățile.
„Vor fi intensificate acțiunile de control în trafic, astfel că recomandăm conducătorilor auto să fie responsabili și să nu consume băuturi alcoolice dacă aleg să se deplaseze cu autovehiculele.
Un elicopter va survola zona
Totodată, pe timpul desfăşurării festivalului, un echipaj al Inspectoratului General de Aviaţie al M.A.I., cu un elicopter tip EC-135, împreună cu polițiștii rutieri, va survola zona cu misiunea de a monitoriza traficul rutier şi de a transmite în timp real datele necesare pentru asigurarea fluenței traficului rutier.
Pentru a evita aglomerația sau posibilele ambuteiaje, vă recomandăm să utilizați mijloacele de transport în comun, inclusiv cursele speciale puse la dispoziție de organizatori”, a declarat Patricia Socaciu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.
Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj vor fi prezenți pe relațiile feroviare care converg înspre localitatea Bonțida, alături de călătorii care aleg să ajungă la festival cu trenul.
Combaterea traficului și consumului de droguri
Polițiștii din cadrul structurilor specializate în combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive vor acționa constant pe toată durata festivalului, fiind angrenate inclusiv echipaje chinotehnice, cu scopul descurajării oricăror activități incriminate de legislația în vigoare.
Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontierǎ Aeroport Cluj sunt pregătiți sǎ asigure un control eficient fără cresterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din Spatiul Schengen prin Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
„Având experiența anilor trecuți, vǎ reamintim, că introducerea de substanțe psihoactive în România se pedepseste conform legilor în vigoare. Dorim ca, prin aceste mǎsuri, să contribuim la asigurarea unui climat de siguranță într-o atmosferă «electrizantă»”, a precizat comisar-șef de poliție Liviu Done, șeful sectorului Poliție de Frontieră Aeroport Cluj.
Sute de pompieri, medici și paramedici sunt „pe poziții”
Peste 250 de pompieri, 78 medici SMURD și peste 30 de paramedici voluntari vor asigura necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului.
Citește și: Plouă la Bonțida? A început Electric Castle. Cum va fi vremea la Cluj în weekend. ANM a emis deja un cod portocaliu
În incinta festivalului sunt amplasate trei puncte medicale avansate deservite de personalul ISU și SMURD, iar coordonarea acțiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.
„La Bonțida vor fi dislocate în fiecare zi 3 autospeciale de stins incendii, 4 ambulanțe SMURD, precum și 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 18 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Mureș, Satu Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.
Inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului, dar și la cei existenți în incintă”, a declarat locotenent colonel Biriș Andrei, ofițer specialist în cadrul ISU Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în noaptea de Înviere în toate parohiile ortodoxe din Cluj

Sfînta Lumină de la Ierusalim va ajunge și în acest an la credincioșii ortodocși din Cluj, în noaptea de Înviere.
În seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, Sfânta Lumină va fi adusă de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, și va fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.
Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge în toate parohiile ortodoxe din Cluj
Sfânta Luminvă va fi adusă apoi cu avionul la Cluj, iar de aici va fi distribuită fiecărei parohii din județ și ”va fi luată” și de credincioși la slujba de Înviere.
”Aducerea și oferirea Sfintei Lumini de la Ierusalim tuturor parohiilor din cuprinsul Patriarhiei Române constituie, așadar, atât o mărturie a unității ecleziale, cât și o manifestare a bucuriei pascale împărtășite cu ocazia marelui praznic al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, au transmis reprezentanții Patriarhiei Române.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
VIDEO FOTO. 40 de kilometri de drum județean reabilitat complet, între Chinteni și Dealul Jurcii. Lucrări finalizate pe DJ 109A

Consiliul Județean Cluj a inaugurat miercuri, 16 aprilie, drumul județean DJ 109A Chinteni – Vultureni – Recea Cristur – Dealul Jurcii, modernizat și reabilitat pe o lungime totală de 38,36 kilometri.
Investiția, în valoare de aproximativ 89 de milioane de lei, a fost realizată cu fonduri europene și completată din bugetul propriu al județului. Inaugurarea a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale organizate pe teren, la care au participat reprezentanți ai administrației județene și locale.
Alin Tișe: „Un drum care închide lucrările în întreaga zonă”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a subliniat importanța strategică a acestui proiect pentru conectivitatea zonei rurale la rețeaua de drumuri județene.
„Acest drum de 40 de kilometri închide, practic, toată zona. Știți că în urmă cu un an s-a inaugurat drumul de la Așchileu-Vultureni-Borșa-Răscruci, de asemenea bucata de drum de la Panticeu până la Recea Cristur a fost făcută deja de anul trecut și a mai rămas această bucată de drum, o investiție de 89 de milioane de lei bani europeni, completat cu bani din bugetul județului. S-a demonstrat că atunci când există colaborare cu primăriile, cu autoritățile locale, se văd și rezultatele. Practic, în această zonă, nu mai există drum județean care să nu fie asfaltat”, a declarat Alin Tișe.
Trotuare și accese, din bani de la CJ Cluj
Președintele CJ Cluj a mai anunțat că urmează lucrări suplimentare, precum amenajarea trotuarelor și a acceselor în curți, investiții care vor fi realizate din fonduri județene.
„Acest drum mai are nevoie de câteva chestiuni importante, respectiv trotuare și accese în curți, investiții prinse în bugetul județului, care se vor realiza în acest an. În primul rând, trebuie să recepționăm acest drum, care este făcut din bani europeni, după care să continuăm cu celelalte lucrări, știu că oamenii așteaptă asta”, a mai arătat Tișe.
Lucia Suciu: „O așteptare de 15 ani pentru locuitorii din Chinteni”
Primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, a evidențiat dificultățile prin care au trecut locuitorii în timpul lucrărilor, dar și beneficiile pe termen lung ale acestui proiect.
„Este un moment extrem de important pentru comunitatea din Chinteni și nu numai, ci și pentru celelalte comunități care sunt în această zonă. A fost o perioadă foarte grea pentru locuitorii comunei Chinteni. În prima etapă, în urmă cu trei ani de zile, au început lucrările care vizau introducerea conductei magistrale de apă pentru Zalău. Pe urmă, au început lucrările de reabilitare a acestui tronson de drum, lucrări pe care le așteptăm de aproximativ 15 ani”, a afirmat primărița.
Edilul a menționat și lipsa trotuarelor, un aspect resimțit acut de localnici.
„O mare nemulțumire pentru locuitori a fost aceea că nu avem și trotuarele amenajate. Pentru cei care nu desfășoară activități în administrația publică, este greu de înțeles de ce, dacă avem finanțare pentru un tronson de drum, nu avem finanțare și pentru accese și trotuare. Așa sunt liniile de finanțare din fonduri europene, însă împreună cu domnii consilieri județeni și cu conducerea consiliului județean, am găsit soluția ca din fondurile proprii ale consiliului județean să demarăm lucrările de amenajare a trotuarelor în localitatea Chinteni. Este foarte greu pentru localnici să se deplaseze și pentru tineri să ajungă la Școala Chinteni”, a mai arătat Lucia Suciu.
Alexandru Cordoș: „Trăim o normalitate”
Prezent la conferință, consilierul județean Alexandru Cordoș, secretar executiv al PSD Cluj, a felicitat administrația locală și județeană pentru colaborare și pentru realizarea proiectului.
„Vreau să o felicit pe doamna primar, să felicit această comunitate și consiliul județean. Trăim o normalitate, care a fost construită în ultimii ani și care continuă și astăzi. Infrastructura este foarte importantă. Administrația comunei Chinteni este una dintre cele cu care și noi ne mândrim foarte mult. Doamna primar, vă dorim succes mai departe. Cu siguranță vom face ca această zonă și tot județul să arate așa cum ne-am dorit cu mulți ani în urmă”, a declarat social-democratul.
Proiectul de reabilitare a vizat tronsonul cuprins între km 10+200 și km 48+566, drum care străbate mai multe localități din nordul județului Cluj. Alături de alte tronsoane finalizate anterior, această lucrare contribuie la completarea rețelei județene de drumuri asfaltate din zonă.
După recepția oficială a lucrărilor, Consiliul Județean Cluj va demara execuția trotuarelor și a acceselor la proprietăți, cu finalizare estimată pentru anul în curs.
EVENIMENT
Caz cutremurător la Dej. Bărbați cercetați după ce au făcut SEX cu o copilă de 13 ani. 4 sunt sub control judiciar

Parchetul de pe lângă Judecătoria Dej efectuează cercetări în două cauze penale care vizează suspiciuni privind infracțiuni contra libertății și integrității sexuale săvârșite asupra unei fete de doar 13 ani.
Șapre bărbați au fost arestați preventiv în acest caz, iar patru au fost puși sun control judiciar.
Mai mulți bărbați cercetați după ce au făcut SEX cu o copilă de 13
Potrivit procurorilor, în cursul acestui an, mai mulți bărbați ar fi întreținut relații sexuale cu copila.
În 10 aprilie și în 14 aprilie, judecătorul, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Dej a dispus arestarea preventivă a şapte persoane, iar faţă de patru persoane s-a dispus măsura controlului judiciar.
În prezent, în cauze se efectuează cercetări în vederea documentării întregii activități infracţionale.
CULTURA
Miercurea Mare în satul clujean tradițional. Se pregătea prescura pentru pască și se cocea pâinea pentru Sărbătoare

În Miercurea Mare, în satul tradițional clujean, femeile pregăteau prescura pentru pasca ce urma să fie sfințită de preot, la biserică, în Joia Mare.
În satele clujene nu era bine ca omenii să fie ”sfădiți” între ei, atată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Miercurea Mare în satul clujean tradițional
Paștile, din prescură și vin, se pregăteau, în general, în biserică, de întreaga comunitate sau de un grup de săteni, prin rotație. Există și zone în care pasca, după ce prescura și vinul se sfințeau în Joia Mare, la biserică, era pregătită în Sâmbăta Mare de cel mai vârstnic bărbat din casă, arată specialiștii clujeni.
Viorica Bolba, din satul Negreni, județul Cluj, a învățat să facă prescuri de la mama ei.
„Mama mé făcé prescuri la tăt satu’. Că fiecare, când făce o liturghie de prescuri, făcé că are o durere, un năcaz, ori o bucurie. Șî făcé în fiecare duminică, de cununa anului. Când eram mnică șî mama făcé prescuri, zâce’: «Hai, pune, Viorică, ptiscornicu’ aici, pă prescuri». Eu îl punem, ea îmi tăt spune’ șî așa am învățat. Aice, la noi, trebuie să nu fie sfădită cu nime și nici în zua aceie să nu să sfădească cu nime, ori să aibă gând rău cătră oarecine. Șî de aceie, aici, la Negreni, să zâce când meri la biserică: «Dumnezeu te ierte!», șî-ț’ răspunde cu «Dumnezeu te ierte!»”, povestește Viorica Bolba.
Tot acum, arată specialiștii de la CJCPCT se pregătea și pâinea pentru zilele de sărbătoare. Frământatul pâinii era foarte greu mai demult, și se pregătea un cuptor de pâine, deoarece familiile erau numeroase.
FOTO: Pregătirea cuptorului pentru pâine – Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj