Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Mircea Abrudean: Consumul de droguri, o problemă majoră a societății. Convingem tinerii că nu este bine să consume droguri

Publicat


Consumul de droguri a devenit o problemă majoră în societatea românească, iar autoritățile iau măsuri de combatere a acestui flagel prin care să convingă tinerii că nu este bine să consume droguri, a declarat la Cluj-Napoca secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Acesta a afirmat la conferința ”Prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni – ALEG”, la care au participat peste 250 de liceeni, că Guvernul are o strategie națională de combatere drogurilor, implementată de mai multe instituții, principala fiind MAI.

”E bine să știți ce face statul pentru a combate acest flagel care ne macină societatea din ce în ce mai mult. (…) Suntem în situația în care putem să alegem, și noi și voi, ce să facem mai departe în viață. Alegerea vă aparține, sunteți suficient de maturi ca să știți ce să faceți cu viața voastră mai departe.

Guvernul are o strategie națională de combatere drogurilor, implementată de mai multe instituții, principala fiind MAI.

E complicat să combați un astfel de fenomen care s-a accentuat la noi.

Avem o problemă majoră în societatea românească, pe care încercăm să o combatem. În lupta împotriva acestui fenomen e nevoie să implicăm părinții, biserica și societea civilă, să convingem tinerii că nu este bine să consume droguri”, a spus Abrudean.

Drogați la 12 ani

Acesta a precizat că în România s-a ajuns să fie înregistrat consum de droguri cea mai în rândul tinerilor încă de la 12 ani, iar la nivel național în ceea ce privește tinerii de 16 ani statisticile arată că unul din 10 tineri a consumat un tip de drog.

”Cannabis-ul este cel mai utilizat drog în România, fiind pe locul 1 în rândul elevilor.

(…) Concluzia studiilor este că educația e singura șansă prin care putem lupta împotriva acestui fenomen și are rol de prevenție. Dacă este un consumator de droguri în familie este afectată întreaga familie. Prevenția se face în școli și în familie, iar alegerea vă aparține”, a mai spus secretarul general al Guvernului.

Mircea Abrudean a precizat și că în primele 10 luni au avut loc 782 de acțiuni pe tema combaterii traficului de droguri ale DIICOT și BCCO, au fost 1.105 persoane arestate, iar în urma acțiunilor, au fost scoase de pe piață 680 de kg de droguri.

Șefa ISJ Cluj, Marinela Marc, a declarat la rândul său că traficul și consumul de droguri sunt cele mai îngrijorătoare probleme la nivel mondial, și a avertizat că un consumator poate provoca infracțiuni și accidente.

Lupta cu cel mai mare inamic al societății

Președintele ATOP Cluj, consilierul județean Maria Forna, a afirmat că evenimentul a fost primul dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc cu tinerii clujeni, cu părinții, cu profesorii în lupta cu ”cel mai mare inamic al societății contemporane, traficul și consumul de droguri”.

”Dorim să ajungem cu mesajele noastre și la tinerii din alte orașe și comune din județul Cluj”, a arătat Forna.

Conferința a fost organizată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj.

Cu această ocazie a fost lansată și campania publică inițiată de IPJ Cluj și ATOP „Aleg. Eu dețin controlul” care vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj.

La eveniment au fost prezenți peste 250 de elevi din clasele a 9-a și a 10-a de la licee din Cluj-Napoca precum și profesori.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), după ce Guvernul a aprobat centura: Poarta noastră spre dezvoltare și civilizație

Publicat

De

remus

Deputatul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, salută aprobarea de cărtre Guvern a tronsonului 2 al centurii metropolitane, centura Florești–Apahida, despre care a spus că este un vis devenit realitate.

”Ieri, Guvernul a aprobat proiectul de investiții de 9,3 miliarde lei pentru construirea acestei rute ocolitoare.
Mulțumesc miniștrilor PSD pentru susținere și implicare!
Cei 42 de km de centură sunt poarta noastră spre dezvoltare, spre civilizație, spre un județ mai conectat și mai curat !
Dintotdeauna am spus că este cel mai important proiect pentru noi, clujenii.
Este un angajament pe termen lung față de comunitate.
Atunci când există voință politică, viziune și colaborare între instituții, ceea ce contează chiar se întâmplă!”, a spus Lăpușan.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Preț de Cluuuj. Apartament cu o cameră în suprafață de 30 mp, de vânzare cu 114.000 de euro. Atenție, cică prețul e negociabil

Publicat

apartament

O agenție imobiliară scoate la vânzare în Cluj-Napoca un apartament cu o cameră, cu o suprafață totală de 30 mp, situat la etajul 3, într-un imobil cu 7 etaje, având lift, edificat in anul 2014, pe str. Teodor Mihali, zona Iulius Mall.

Compartimentarea apartamentului este următoarea: hol, camera, baie, bucatarie, balcon.

Dispune de usa antiefractie, geamuri termopan, parchet, gresie, faianță. Se vinde mobilat si utilat cum se vede in fotografii. Incalzirea se realizeaza prin central de imobil si calorifere.

”Zona accesibila in imediata apropiere a punctelor de interes comun cum sunt mijloacele de transport in comun, magazine, Iulius Mall, FSEGA, centrele IT, Auchan, Lidl, Kaufland, Baza Sportiva Gheorgheni, parcul Iulius etc.

Este un apartament ideal pentru investitie in vederea inchirierii. Zona are o cerere mare pentru inchiriere.

Se accepta credite bancare.

Prețul de 114.000 de euro este negociabil”, se arată în anunț.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

A fost semnat contractul pentru tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău de pe Autostrada Transilvania, cel mai SCUMP din România

Publicat

După mai bine de două decenii, Autostrada Transilvania (A3) face un pas decisiv spre finalizare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat joi, la Zalău, contractul pentru construcția ultimului tronson.

Joi, 10 aprilie, a fost semnat contractul pentru ultimul tronson al Autostrăzii Transilvania, între Poarta Sălajului și Nușfalău, care va include și cel mai lung tunel rutier din țară – Tunelul Meseș.

Pas decisiv pentru finalizarea lucrărilor la Autostrada Transilvania

Investiția este cea mai mare de până acum în infrastructura rutieră românească și aduce cu un pas mai aproape finalizarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte de autostradă din România.

„Pas decisiv pentru finalizarea construcției Autostrăzii Transilvania (#A3), după mai mult de 20 de ani! CNAIR a semnat astăzi contractul pentru construcția ultimului tronson al acestei autostrăzi foarte importante pentru economia României.

Cu o valoare de 6,62 miliarde lei (fără TVA), acesta este cel mai scump contract de infrastructură rutieră semnat până acum în România și va fi derulat de o asociere de constructori turci. Pe tronsonul de autostradă, cuprins între Poarta Sălajului și Nușfalău, cu o lungime totală de 41 km va fi construit și Tunelului Meseș (2,89 km), cel mai lung tunel rutier construit până acum în România”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cel mai mare contract din istoria infrastructurii rutiere din România

Tronsonul va avea o lungime de 41 de kilometri, iar lucrările vor fi realizate de o asociere de antreprenori turci, Makyol și Ozaltin, în baza unui contract în valoare de 6,62 miliarde de lei (fără TVA), cel mai mare din istoria infrastructurii rutiere din România.

Printre elementele spectaculoase ale proiectului se numără și Tunelul Meseș, cu o lungime de 2,89 kilometri, care va deveni cel mai lung tunel rutier construit vreodată în România.

„Tronsonul Poarta Sălajului – Nușfalău, în lungime de 41 km, va fi construit de o Asociere de antreprenori turci (Makyol – Ozaltin), în termen de 78 de luni (18 luni proiectare, 60 de luni execuție). În cadrul contractului este prevăzută și construirea celui mai lung tunel rutier din Romania (Tunelul Meseș) care va avea o lungime de 2,89 km.

Proiectul, cu cea mai mare valoare de până acum (6,62 miliarde de lei, fără TVA), finanțat prin Programul Transport 2021-2027, include construcția  a 65 de viaducte, poduri şi pasaje, cu o lungime totală de 13 km”, a declarat directorul general CNAIR, Cristian Pistol.

Proiectul, împărțit pe două secțiuni

Finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021–2027. Proiectul este împărțit în două secțiuni:

  • Poarta Sălajului – Zalău (15,14 km), care include Tunelul Meseș
  • Zalău – Nușfalău (25,86 km).

Construcția tronsonului de autostradă Poarta Sălajului-Nușfalău va asigura o legătură rutieră modernă între vestul, centrul și nordul României.

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 3.400 de părinți au apelat serviciul gratuit de telemedicină ALOPEDI în 2025. Tișe: Profesionalism, dăruire, eficiență

Publicat

ALOPEDI – 0364 917 a fost apelat de peste 3.400 de ori în primul trimestru al anului 2025. Peste 70% dintre apeluri s-au finalizat cu recomandări pentru îngrijirea copilului la domiciliu, fără a fi necesară prezentarea la medic.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tişe, împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii care gestionează serviciul de call-center ALOPEDI – 0364917, au realizat o analiză a activității derulate în trimestrul întâi al acestui an prin intermediul proiectului dedicat sfaturilor medicale pediatrice.

„Profesionalism, dăruire, eficiență și promptitudine sunt doar câteva dintre cuvintele ce definesc acest serviciu de telemedicină și specialiștii care deservesc ALOPEDI. Ne bucurăm că părinții au în continuare încredere în sfaturile și recomandările medicilor și le reamintim faptul că serviciul nostru de sfat pediatric telefonic este disponibil 24 de ore din 24, șapte zile din șapte”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Peste 70% din cazuri, finalizate cu recomandări de îngrijire la domiciliu

ALOPEDI – 0324917 a fost apelat în primul trimestru al anului 2025 de către 3.417 părinți. Majoritatea apelurilor, mai exact 71,76% dintre acestea, s-au finalizat cu recomandări ce au permis îngrijirea copiilor la domiciliu, iar părinților li s-au explicat care sunt semnele la apariția cărora este necesar consultul medical față în față.

De asemenea, pentru 253 de copii a fost recomandat consultul medical imediat, în primele două ore de la apel, iar în patru cazuri a fost necesară intervenția Serviciului de Ambulanță.

Febra și problemele respiratorii, cele mai frecvente probleme

Febra și problemele respiratorii au fost principalele motive pentru care părinții au apelat serviciul de call center pentru urgențe pediatrice ALOPEDI – 0324917, situație specifică sezonului rece.

Din totalul celor 3.417 apeluri primite în primele trei luni ale acestui an, 1.191 de solicitări au provenit de la părinți din alte județe decât județul Cluj, Bucureștiul fiind principalul apelant, iar 15 apeluri au fost preluate de la părinți români aflați în afara granițelor țării.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate