ECONOMIE
FOTO. Miliarde promise de ministrul Economiei pentru firme clujene. Firmele vizitate de Florin Spătaru

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat joi, la Cluj, că în viitorul program de guvernare susţinut de PSD firmele din industria materialelor de construcţii vor beneficia de un ajutor de un miliard de lei, iar cele din industria chimică, de un ajutor de 300 de milioane de euro. El avizitat mai multe companii cu capital românesc şi străin din judeţul Cluj, printre care s-au numărat Farmec, Bosch, DeLonghui. De asemenea, el avea programată o dezbatere cu mediul de afaceri local, cu scopul promovării schemelor de ajutor de stat implementate de Ministerul Economiei.
„Suntem aici, o echipă mai largă de la Ministerul Economiei, pentru că vrem să vedem cum se reflectă măsurile pe care le-am luat la minister, schemele de ajutor de stat, în economia reală. Am avut discuţii cu companii din domeniul automotive sau din domeniul industrial. Ne-au fost supuse atenţiei câteva aspecte care ţin de necesitatea de dezvoltare a acestor companii pe mai departe. Am tras câteva concluzii. Una dintre concluzii este că schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, 959, are un impact pozitiv, major, în dezvoltarea economică. Şi tocmai de aceea vrem să continuăm să extindem această schemă de ajutor de stat; am discutat de a doua etapă, a doua rundă de apeluri, pe care o vom lansa în curând şi modalitatea în care vom putea să modificăm aceste ghiduri de aplicare, în aşa fel încât şi companiile din Cluj să poată să aplice sau să poată să câştige câteva proiecte”, a spus Florin Spătaru.
El a adăugat că aceste scheme de ajutor trebuie să continue, iar în următorul program de guvernare susţinut de PSD sunt prevăzute o schemă de ajutor de stat în valoare de un miliard de lei pentru dezvoltarea de noi capacităţi de producţie pentru industria materialelor de construcţii, dar şi o schemă de 300 de milioane de euro de la buget şi din fonduri europene pentru industria chimică.
Miliarde promise de ministrul Economiei
„Cred că este un lucru foarte clar faptul că aceste scheme de ajutor de stat şi aceste politici pe care le avem trebuie continuate. Tocmai de aceea am discutat cu companiile pe care le-am vizitat despre următoarele scheme de ajutor de stat, despre viitoarele măsuri pe care Ministerul Economiei vrea să le dezvolte, vrea să le implementeze şi aici mă refer la o schemă de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcţie. Discutam de modalitatea în care am putea să avem aceste materiale de construcţii realizate cât mai mult în România şi să reducem deficitul de balanţă comercială. Discutam şi despre industria chimică, pentru că industria chimică, în acest moment, generează un deficit de balanţă comercială major. Şi o parte dintre produsele care sunt folosite atât pentru materialele de construcţie, cât şi pentru industria cosmetică ar putea fi realizate în România. Discutam despre cum putem să-i ajutăm, ca să preluăm o unitate de procesare şi să avem petrochimie în România, să reluăm această tradiţie. Tocmai de aceea, avem în programul de guvernare următor o schemă de ajutor de stat pentru industria chimică. Dacă la materialele de construcţie vorbim de o propunere de un miliard de lei schemă de ajutor de stat pentru dezvoltarea de noi capacităţi, pentru industria chimică vorbim de o propunere pe care o avem de a lua atât din fonduri europene, dar şi din bugetul de stat 300 de milioane de euro pentru producătorii de produse chimice din industrie”, a menţionat ministrul Economiei.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook referitoare la vizita întreprinsă la marii investitori din judeţul Cluj, ministrul Spătaru a evidenţiat că aceste scheme de ajutor de stat pentru industrie vor ajuta la reducerea deficitului balanţei comerciale.
„Vom continua să dezvoltăm schemele de ajutor de stat sectoriale pentru a ne adresa sectoarelor industriale esenţiale pentru: reducerea deficitului balanţei comerciale; consolidarea lanţurilor valorice; susţinerea producţiei industriale; încurajarea competitivităţii; valorificarea deşeurilor; susţinerea forţei de muncă. Toate proiectele care aduc plus valoare în economia românească şi au un efect multiplicator vor primi finanţare de la Ministerul Economiei prin noile programe pe care le pregătim”, a mai afirmat ministrul Economiei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

EDUCATIE
FOTO. Festivalul Alimentului la USAMV Cluj-Napoca. HALVA din jir, grisine cu ALGE marine sau BERE din ghindă de stejar

În 9 iunie 2023, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca organizează evenimentul anual Festivalul Alimentului, la Centrul de Cercetări pentru Biodiversitate din campus.
„Va fi ediția a X-a, aniversară, în cadrul căreia studenții Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor (FSTA) își vor prezenta lucrările de licență, majoritatea produselor alimentare inovative fiind deja medaliate la Saloane internaționale de inventică, precum ProInvent.
Printre delicatesele propuse spre jurizare se numără: Micro Orange CakePops, cu microcapsule ce conțin ulei esențial de citrice, înghețată cu semințe de pin și frunze de pătrunjel, bere inovativă obținută din ghindă de stejar, praline de ciocolată îmbogățite cu pudră de aronia, grisine cu alge marine Wakame și halva din jir sau crackers din tulpină de țelină.
Cele 55 de produse vor fi împărțite în șase categorii și vor fi evaluate de reprezentanți ai 18 companii interesate, viitori colaboratori în domeniu.
Festivalul, organizat în colaborare cu Asociația Specialiștilor din Industria Alimentară din România, va avea ceremonia de deschidere la ora 9.00, urmată de sesiunea de jurizare. Apoi, produsele vor fi prezentate publicului și reprezentanților mass-media, între orele 10.00 – 11.00, iar evenimentul se va încheia cu ceremonia de premiere.
Prof. dr. Elena Mudura, decanul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, a declarat că vizitatorii vor avea ocazia să deguste lucrările expuse.
„Artă culinară, gust și culoare, sănătate și inovație, talent și pasiune, toate acestea se regăsesc în lucrările studenților noștri, la Festivalul Alimentului. Produsele sunt realizate cu ajutorul unor tehnologii inovatoare și promovează o alimentație echilibrată. Ne bucurăm să organizăm ediția a X-a, aniversară, iar alături ne vor fi și peste 50 de parteneri din mediul de afaceri, reprezentanți ai
Ambasadei Marii Britanii la București, ai RegioConsult și ai managementului BFF (Bird Friendly Farm)”, anunță USAMV Cluj-Napoca.
ADMINISTRAȚIE
Consilier local, descoperit în incompatibilitate de ANI. A fost şi administrator de firmă a CJ Cluj

12 aleşi locali în incompatibilitate
A fost şi administrator de firmă a CJ Cluj
EDUCATIE
Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă

Cadrele didactice din Cluj ies din nou în stradă, joi, de la ora 11.00. Miercuri, liderii coaliției au semnat un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.
Au fost noi negocieri între liderii coaliției de guvernământ și reprezentanții cadrelor didactice. Deocamdată situația rămâne incertă, iar cadrele didactice nu dau semne că se vor întoarce în sălile de clasă.
Profesorii clujeni nu se lasă. Un nou marș de protest va fi organizat joi în centrul orașului, în a treia săptămână de grevă
La Cluj, joi, profesorii vor ieși din nou în stradă. Potrivit liderei Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar clujean (SLIPC), Lucia Cojocaru, un marș de protest va avea loc pe bulevardul Eroilor. Protestul va începe la ora 11.00 în Piața Unirii.
„Lumea e pe poziții. La Cluj, peste 70% dintre profesori încă protestează în a zecea zi de grevă. Oamenii rezistă și sunt foarte nemulțumiți de atitudinea Guvernului și a Ministerului Educației”, a declarata Lucia Cojocaru pentru Cluj24.ro.
Lidera SLIPC a percizat că, până la ora redactării acestei știri, nu a vorbit cu reprezentanții sindicatului la nivel național și că nu poate să spună cât va mai dura greva profesorilor.
La Cluj și un grup de părinți a anunțat un protest pentru ziua de joi, tot în Piața Unirii. Acesta este unul de solidaritate cu cadrele didactice. Cel mai probabil, părinții elevilor se vor alătura profesorilor de la ora 11.00.
Guvernul dă un memorandum
Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au semnat miercuri un angajament politic prin care își asumă că vor respecta memorandumul privind majorările salariale acordate personalului din Educație, care va fi adoptat joi de Executiv.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut Ministerului Educației și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale promovarea la nivelul Guvernului a unui Memorandum privind majorările salariale acordate personalului din Educație prin noua Lege a salarizării, anunța Executivul.
Foto: Arhivă