Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Micii producători AGRICOLI din Cluj reclamă lipsa de coerență între instituții și birocrația

Publicat


Mai mulți mici antreprenori de produse românești s-au întâlnit astăzi la Ferma Luna Solai pentru a discuta problemele cu care se confruntă la nivel birocratic și financiar în relație cu autorităților. La manifestare au fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Cățean, deputatul USRPLUS Cluj Viorel Băltărețu și Ștefana Roman din partea USRPLUS Mureș.

Întâlnirea a fost organizată pe fondul campaniei ce urmează a fi lansată și promovată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – ”România cu bun gust”, program care vine să încurajeze consumul de produse locale. Acest program va debuta sub o campanie pilot și vizează producătorii, procesatorii, retail apoi consumatorul.

Gazda a fost Felicia Tulai, antreprenor și fondator al brandului de uleiuri naturale presate la rece – Luna Solai.

,,Trebuie să creăm cadrul ca produsele românești de calitate să se regăsească și în conștiința consumatorului, dar să fie și o carte de vizită pentru cei care ne vin în țară. Pentru că ne-am bucurat de această ocazie să fim gazdele lor, am invitat alături de noi și o parte din producătorii locali de dulcețuri, siropuri, legume, fructe pentru a lua direct de la sursă informațiile de care avem nevoie”, a spus Felicia Tulai, antreprenor.

Schemele de calitate aplicate industriei alimentare

Secretarul de stat George Cățean a explicat procesul schemelor de calitate din industria alimentară, avantajele aduse în urma aplicării fiind reprezentat de un TVA mai scăzut, punctaje pe finanțarea europeană și nișarea în funcție de sectorul căruia te adresezi ca producător.

,,Schema de calitate se traduce printr-un logo care se regăsește pe eticheta – produsul atestat tradițional, rețeta consacrată, produsul ecologic, produsul montan,  specialitatea garantată și IGP ( Indicație Georgrafică Protejată). Eu, personal, îmi doresc să identificăm aceste instrumente și să mărim numărul de beneficiari aplicanți pe schemele de calitate”, a spus Cățean.

Informații distorsionate

În cadrul întâlnirii, producătorii și-au manifestat și nemulțumirile față de birocrația fără sens și interpretabilă de la un ghișeu la altul.

,,Primul lucru cred că este cel legat de relația cu autoritățile și modul în care fiecare autoritate percepe diferit un mesaj. Nu există o coerență nici între direcțiile din teritoriu ale autorităților și nici între ministere. Un agent economic care vrea să își desfășoare o activitate și vrea să își dezvolte un produs propriu sau să facă un pas în domeniul procesării, se lovește de lipsa de coerență.

Autoritățile dau informații distorsionate chiar și în cadrul aceluiași birou, puncte de vedere diferite și bineînțeles omul pleacă puțin bulversat, neînțelegând ce are de făcut.

Trebuie să ai un ghid foarte simplu prin care să spui, eu vreau să fac o făbricuță și urmez pașii ăștia, nu stăm să lăsăm la libera interpretare a unui funcționar public”, a mai spus Tulai.

Problema hârtiei plimbate de la un ghișeu la altul

Deputatul  Viorel Băltărețu spune că soluția pe care o are în vedere nu  este cea de a schimba legi, ci de a schimba proceduri, respectiv schimbarea atitudinii oamenilor care lucrează în instituțiile statului.

Un aspect care ridică dubii este cel că în timpul pandemiei au fost acceptate dosarele și actele în format online, iar acum nu mai sunt acceptate fără justificări logice.

,,Ce vorbeam un pic mai devreme că trebuie să trimită hârtii, că funcționarii au acceptat în pandemie să primească hârtiile online și  acum nu mai vor să le accepte. Nu trebuie să schimbăm o lege pentru treaba asta.

Dacă va fi nevoie, și o să ne lovim  de reticența funcționarilor publici, probabil că o să dăm și o lege pentru treaba asta, dar eu cred că se poate cum s-a putut în pandemie, cred că se poate face”, a spus Viorel Băltărețu.

Legile trebuie să fie schimbate sau interpretate?

Acesta consideră necesare niște discuții cu funcționarii pentru a le explica mesajul legilor a cărui înțeles se pare că poate fi multiplu.

,,Eu asta fac, discut foarte mult cu instituțiile și îi întreb «de ce cereți aceste hârtii?» și îmi explică, conform legii cutare scrie aici că trebuie să fac așa. Dar dacă o citim împreună cu ei descoperim că putem să o citim și în altă cheie și poate că  putem să interpretăm un pic diferit legislația.

Ce spunea și George Cățean, că în unele județe se interpretează aceeași lege într-un fel  mai benefic pentru cetățeni și în alta se interpretează foarte rigid.

Asta vreau să spun, fără să  schimbăm legile eu cred că trebuie să îi facem pe funcționari conștienți că ei sunt în interesul  cetățenilor acolo nu să îi încurce. Cam asta este senzația, că ne ducem la instituții și mai mult ne cer ceva de fiecare dată ce le-ai dus și ieri și alaltăieri”, susține Viorel Băltărețu.

”Statul îi consideră hoți pe antreprenori”

Deputatul USRPLUS Cluj consideră că depinde de complexitatea punctelor unor legi și în funcție de mărimea firmei, numărul angajaților, capacitatea de producție.

,,În momentul acesta, statul cere fix aceleași informații birocratice și de la unul foarte mic și de la unul mare sau mai mare, ar trebui să o tratăm diferit.

Mie îmi place să o gândesc în termenul ăsta: care este riscul fiscal? Riscul fiscal de la unul foarte mic, câtă evaziune poate să facă? Ok, o să facă, toată lumea încearcă până unde îi permite legea. Dar mi se pare că ar trebui să dăm o mai mare încredere cetățenilor, antreprenorilor.

Este o problemă de filosofie, statul român, prin legile pe care le-a dat, pleacă de la ideea ca toți suntem hoți, toate regulile sunt cum să îți taie posibilitățile. Eu aș pleca pe ideea că majoritatea cetățenilor sau companiilor sunt corecți.

Cred că, punând un pic de încredere în ei, vom avea mult mai multe beneficii decât dacă încercăm să îngrădim posibilitățile. Birocrația, de fapt cu asta vine; cu atât de multe hârtii pentru că statului îi este frică că tu vei face ceva necurat, că nu vei  respecta toate regulile”, mai spune deputatul clujean.

Dana Coțovanu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Publicat

isu

Un bărbat de aproximativ 60 de ani a fost lovit de o mașină, joi, pe str. Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta este conștient și a primit îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe strada Primăverii. Echipajul SMURD acorda îngrijiri medicale unui pieton, conștient și cooperant.

Bărbat LOVIT de mașină pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Acesta primește ÎNGRIJIRI medicale de la SMURD

Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 60 de ani”, a transmis ISU Cluj.

Vom reveni.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

autobuze ctp

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna Floresti in zona Podul Lunii, statiile ʺFerma 9ʺ si ʺLuna 2 Nordʺ.

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

In continuare vom analiza cu atentie toate sugestiile primite pe adresa electronica sugestii@ctpcj.ro si vom incerca sa venim in intampinarea utilizatorilor liniei M81. Va asiguram pe aceasta cale de preocuparea noastra permanenta de a oferi servicii de calitate.

Programul de circulatie al liniei metropolitane M81, valabil din data de 01.04.2024:

Ore de plecare din Savadisla: 04:40, 05:50, 06:30, 08:30, 11:50, 15:35, 16:35, 17:35, 18:35, 20:20, 21:45, 23:05.

Ore de plecare din Cluj-Napoca: 05:10, 05:45, 06:45, 11:05, 14:35, 15:35, 16:35, 17:35, 19:35, 21:05, 22:30. Programul de circulatie va putea fi consultat pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită pentru mobil Tranzy.

Mentionam faptul ca prima cursa de 04:40 cu plecare din Cluj-Napoca cat si ultima cursa de la ora 22:30, vor fi comune cu lina M23. Acestea vor avea plecarea de pe Calea Floresti statia Taberei”, se arată în comunicatul CTP Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

steag ue, romania

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european.

„Abia aștept să călătoresc la Bruxelles ca un adevărat cetățean european. Este, deocamdată, doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european. Să termine și domnul Nehammer cu alegerile în septembrie ca să putem să punem din nou problema aderării totale a României la Schengen, asta însemnând și acolo unde-i  doare mai tare pe  români, pe  cale rutieră.

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Este vorba și de o formă de respect pentru cele 4 milioane de români care au contribuit la PIB-ul țărilor în care au lucrat și care să nu fie umiliți când se întorc acasă de sărbători, stând ore în șir la coadă  la graniță.

Să ne bucurăm de acest moment. Cea mai mare provocare pentru români este libertatea de a alege să rămână acasă”, a spus edilul la Napoca Live.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Publicat

De

Swiss Air

Prima cursă aeriană care leagă Cluj-Napoca de orașul elvețian Zurich a aterizat, joi, pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind operată, în premieră absolută, de compania Swiss International Air Lines de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că debutul zborurilor Swiss Air Lines va asigura diversitate în opțiunile de călătorie ale pasagerilor din întreaga Transilvanie.

Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Swiss Air

”Este o premieră absolută, primul zbor regulat spre Elveția. Considerăm că noua destinație spre Zurich se va bucura de aprecierea pasagerilor de pe toate segmentele de trafic, respectiv business, etnic sau turistic.

A fost primul și ultimul zbor al Swiss Air la Cluj în care pasagerii au fost controlați de poliția de frontieră, pentru că din 31 martie România va intra în spațiul Schengen aerian”, a spus Ciceo.

Clujul, legat de Elveția

Swiss Air

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, este plăcere deosebită să participe la zborul inaugural care leagă Zurich de Cluj-Napoca.

”Nu se întâmplă des să văd steagul țării mele aterizând pe un aeroport din România. Sărbătorim împreună succesul României care s-a dezvoltat într-o perioadă atât de scurtă de timp atât de mult.

Succesul României se datorează în mare parte și orașului Cluj-Napoca și este o bucurie să ne aflăm aici.

Elveția este un susținător al României, iar Cluj-Napoca este una dintre municipalitățile care a beneficiat de programele noastre de cooperare.

Trei zboruri pe săptămână

În România și companiile elvețiene au o prezență ridicată, Elveția fiind în top 10 investitori străini din România”, a mai spus Baggi.

Diplomatul elvețian s-a declarat încrezător că prestigiul companiei Swiss Air și conexiunile oferite cu Zurich, vor contribui la întărirea relațiilor dintre cele două țări și va însemna o pistă de lansare pentru Cluj-Napoca.

Zborurile spre și dinspre Zurich vor fi operate cu 3 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni, joi şi duminică.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax