ACTUALITATE
FOTO/ Micii producători AGRICOLI din Cluj reclamă lipsa de coerență între instituții și birocrația
Mai mulți mici antreprenori de produse românești s-au întâlnit astăzi la Ferma Luna Solai pentru a discuta problemele cu care se confruntă la nivel birocratic și financiar în relație cu autorităților. La manifestare au fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Cățean, deputatul USRPLUS Cluj Viorel Băltărețu și Ștefana Roman din partea USRPLUS Mureș.
Întâlnirea a fost organizată pe fondul campaniei ce urmează a fi lansată și promovată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – ”România cu bun gust”, program care vine să încurajeze consumul de produse locale. Acest program va debuta sub o campanie pilot și vizează producătorii, procesatorii, retail apoi consumatorul.
Gazda a fost Felicia Tulai, antreprenor și fondator al brandului de uleiuri naturale presate la rece – Luna Solai.
,,Trebuie să creăm cadrul ca produsele românești de calitate să se regăsească și în conștiința consumatorului, dar să fie și o carte de vizită pentru cei care ne vin în țară. Pentru că ne-am bucurat de această ocazie să fim gazdele lor, am invitat alături de noi și o parte din producătorii locali de dulcețuri, siropuri, legume, fructe pentru a lua direct de la sursă informațiile de care avem nevoie”, a spus Felicia Tulai, antreprenor.
Schemele de calitate aplicate industriei alimentare
Secretarul de stat George Cățean a explicat procesul schemelor de calitate din industria alimentară, avantajele aduse în urma aplicării fiind reprezentat de un TVA mai scăzut, punctaje pe finanțarea europeană și nișarea în funcție de sectorul căruia te adresezi ca producător.
,,Schema de calitate se traduce printr-un logo care se regăsește pe eticheta – produsul atestat tradițional, rețeta consacrată, produsul ecologic, produsul montan, specialitatea garantată și IGP ( Indicație Georgrafică Protejată). Eu, personal, îmi doresc să identificăm aceste instrumente și să mărim numărul de beneficiari aplicanți pe schemele de calitate”, a spus Cățean.
Informații distorsionate
În cadrul întâlnirii, producătorii și-au manifestat și nemulțumirile față de birocrația fără sens și interpretabilă de la un ghișeu la altul.
,,Primul lucru cred că este cel legat de relația cu autoritățile și modul în care fiecare autoritate percepe diferit un mesaj. Nu există o coerență nici între direcțiile din teritoriu ale autorităților și nici între ministere. Un agent economic care vrea să își desfășoare o activitate și vrea să își dezvolte un produs propriu sau să facă un pas în domeniul procesării, se lovește de lipsa de coerență.
Autoritățile dau informații distorsionate chiar și în cadrul aceluiași birou, puncte de vedere diferite și bineînțeles omul pleacă puțin bulversat, neînțelegând ce are de făcut.
Trebuie să ai un ghid foarte simplu prin care să spui, eu vreau să fac o făbricuță și urmez pașii ăștia, nu stăm să lăsăm la libera interpretare a unui funcționar public”, a mai spus Tulai.
Problema hârtiei plimbate de la un ghișeu la altul
Deputatul Viorel Băltărețu spune că soluția pe care o are în vedere nu este cea de a schimba legi, ci de a schimba proceduri, respectiv schimbarea atitudinii oamenilor care lucrează în instituțiile statului.
Un aspect care ridică dubii este cel că în timpul pandemiei au fost acceptate dosarele și actele în format online, iar acum nu mai sunt acceptate fără justificări logice.
,,Ce vorbeam un pic mai devreme că trebuie să trimită hârtii, că funcționarii au acceptat în pandemie să primească hârtiile online și acum nu mai vor să le accepte. Nu trebuie să schimbăm o lege pentru treaba asta.
Dacă va fi nevoie, și o să ne lovim de reticența funcționarilor publici, probabil că o să dăm și o lege pentru treaba asta, dar eu cred că se poate cum s-a putut în pandemie, cred că se poate face”, a spus Viorel Băltărețu.
Legile trebuie să fie schimbate sau interpretate?
Acesta consideră necesare niște discuții cu funcționarii pentru a le explica mesajul legilor a cărui înțeles se pare că poate fi multiplu.
,,Eu asta fac, discut foarte mult cu instituțiile și îi întreb «de ce cereți aceste hârtii?» și îmi explică, conform legii cutare scrie aici că trebuie să fac așa. Dar dacă o citim împreună cu ei descoperim că putem să o citim și în altă cheie și poate că putem să interpretăm un pic diferit legislația.
Ce spunea și George Cățean, că în unele județe se interpretează aceeași lege într-un fel mai benefic pentru cetățeni și în alta se interpretează foarte rigid.
Asta vreau să spun, fără să schimbăm legile eu cred că trebuie să îi facem pe funcționari conștienți că ei sunt în interesul cetățenilor acolo nu să îi încurce. Cam asta este senzația, că ne ducem la instituții și mai mult ne cer ceva de fiecare dată ce le-ai dus și ieri și alaltăieri”, susține Viorel Băltărețu.
”Statul îi consideră hoți pe antreprenori”
Deputatul USRPLUS Cluj consideră că depinde de complexitatea punctelor unor legi și în funcție de mărimea firmei, numărul angajaților, capacitatea de producție.
,,În momentul acesta, statul cere fix aceleași informații birocratice și de la unul foarte mic și de la unul mare sau mai mare, ar trebui să o tratăm diferit.
Mie îmi place să o gândesc în termenul ăsta: care este riscul fiscal? Riscul fiscal de la unul foarte mic, câtă evaziune poate să facă? Ok, o să facă, toată lumea încearcă până unde îi permite legea. Dar mi se pare că ar trebui să dăm o mai mare încredere cetățenilor, antreprenorilor.
Este o problemă de filosofie, statul român, prin legile pe care le-a dat, pleacă de la ideea ca toți suntem hoți, toate regulile sunt cum să îți taie posibilitățile. Eu aș pleca pe ideea că majoritatea cetățenilor sau companiilor sunt corecți.
Cred că, punând un pic de încredere în ei, vom avea mult mai multe beneficii decât dacă încercăm să îngrădim posibilitățile. Birocrația, de fapt cu asta vine; cu atât de multe hârtii pentru că statului îi este frică că tu vei face ceva necurat, că nu vei respecta toate regulile”, mai spune deputatul clujean.
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ATENȚIE! Kaufland RETRAGE două produse din cauza prezenței unei bacterii. Returnați-le dacă le-ați cumpărat
Rețeaua de magazine Kaufland retrage de la vânzare două produse din cauza prezenței unei bacterii. Cei care le-au cumpărat sunt invitați să le returneze.
Un sortiment de creveţi gătiţi şi unul de somon, furnizate de aceeași firmă şi vândute în magazinele Kaufland, sunt rechemate de la consumatori din cauza prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes.
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), a fost decisă rechemarea a două produse.
În prima situație este vorba despre ”Norven – creveţi gătiţi ulei condimentat 100 g”, furnizat de Norven, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 13 octombrie 2024.
Alertă alimentară: Kaufland retrage produsul ”Norven – somon de Atlantic 120 g”, furnizat de aceeaşi firmă, cu numărul de lot L0971012 şi data expirării 18 octombrie.
Motivul retragerii celor două produse din magazinele Kaufland îl reprezintă prezenţa bacteriei Listeria monocytogenes (25 g).
Consumatorii trebuie să returneze de urgenţă produsele, dacă le-au achiziţionat.
CULTURA
Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, reacreditat. Noi investiții, inclusiv la teatrul de vară, pregătite de CJ Cluj
Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea, aflat în administrarea Consiliului Județean Cluj, a fost notificat, recent, cu privire la faptul că Ministerul Culturii a emis ordinul de reacreditare în ceea ce privește funcționarea sa.
Solicitarea de reînnoire a acreditării muzeului a fost înaintată prin intermediul Direcției Județene pentru Cultură Cluj, iar întreaga documentație a fost analizată în cadrul ședinței Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor (CNMC).
Noi investiții în restaurarea obiectivului, în viitorul apropiat
„Acest document certifică, odată în plus, faptul că Muzeul de la Ciucea oferă servicii publice de calitate, asigură păstrarea și conservarea corespunzătoare a colecțiilor pe care le deține și, nu în ultimul rând, că dispune de un management performant. Ne dorim ca, în viitorul cât mai apropiat, să atragem și bani europeni pentru mai multe investiții în restaurarea și consolidarea acestui edificiu care cuprinde file importante din istoria noastră”, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Scopul procedurii de acreditare este acela de a verifica și certifica faptul că o instituție de patrimoniu îndeplinește condițiile minimale acceptabile pentru a pune în practică definiția muzeului sau a colecției publice.
Finanțare nerambursabilă pentru muzeu
Reamintim faptul că Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea se află în proprietatea Consiliului Județean Cluj, cel care îi subvenționează și coordonează activitatea. Din punct de vedere științific, muzeul este coordonat de Ministerul Culturii, reprezentat în teritoriu prin Direcția Județeană pentru Cultură Cluj.
În cursul anului 2023, forul administrativ județean a aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții Ansamblu „Octavian Goga” din comuna Ciucea, intenția fiind aceea de a obține în acest scop o finanțare nerambursabilă prin Programul Regional Nord Vest 2021 – 2027.
Investiții propuse în viitor
Investiția vizează, în principal:
- restaurarea și conservarea ansamblului monumentului istoric prin reabilitarea celor trei clădiri monument istoric (Castel, Mausoleu și Biserica din lemn) și a construcțiilor muzeale (Casa Albă, Casa Ady Endre, Casa de pe stâncă);
- refuncționalizarea clădirii Teatru de vară, în vedere amenajării unui pavilion de primire – recepție cu dotările specifice necesare;
- reabilitarea parcului și amenajări peisagistice;
- modernizarea unităților aferente clădirilor din cadrul ansamblului muzeal;
- dotări interioare pentru clădirile din cadrul ansamblului muzeal; dotări pentru expunerea și protecția patrimoniului imobil și mobil;
- amenajarea zonelor de protecție prin delimitarea și împrejmuirea ansamblului muzeal;
- construcția/ reabilitarea/ amenajarea căii de acces către clădirile din cadrul ansamblului muzeal.
Lucrările la hub-ul educațional Borhanci se desfășoară în ritm accelerat. Clădirile liceului, a sălii de sport și a școlii încep să prindă contur în teren.
La doar 4 luni de la demararea proiectului, hub-ul educațional din cartierul Borhanci prinde contur, a transmis viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.
Hub-ul educațional din Borhanci „prinde contur”
Lucrările la viitorul liceu și sală de sport, dar și la școala gimnazială din Borhanci înaintează în ritm susținut.
„Hub-ul educațional din cartierul Borhanci prinde contur la doar 4 luni de la începerea lucrărilor!”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea, pe rețelele de socializare.
Potrivit acestuia, în prezent au loc următoarele lucrări:
- Liceu: S-a turnat placa peste etajul 1 și se lucrează la stâlpii de susținere pentru etajul 2, iar zidăria parterului este în desfășurare.
- Sala de sport a liceului: A fost turnată placa peste vestiare, urmând să înceapă lucrările la acoperiș.
- Școala: Plăcile pentru demisol și parter la corpul C sunt finalizate, iar diafragmele zidurilor la sala de sport sunt în lucru.
- Bazinul olimpic: Continuă forarea și turnarea piloților.
Investiție de 100 de milioane de euro
Investiția în viitorul hub educațional se ridică la 100 de milioane de euro. Pe lângă obiectivele enumerate, acesta va mai conține o creșă cu 11 grupe și o grădiniță cu 8 grupe, o bază sportivă și o pădure-parc.
„Cu o investiție de aproape 100 de milioane de euro, acest hub va cuprinde:
- Creșă cu 11 grupe, fiecare cu câte 9 copii.
- Grădiniță cu 8 grupe, fiecare cu câte 20 copii.
- Școală gimnazială – 3 corpuri de clădire și sală de sport.
- Liceu – laboratoare moderne și sală de sport.
- Bazin de înot acoperit cu capacitate de 1000 de spectatori, ce include: bazin olimpic de înot, bazin pentru sărituri, zone de agrement, bazin de inițiere, saune, jacuzzi și vestiare.
- Bază sportivă pentru agrement și activități recreative: terenuri sportive, locuri de joacă pentru copii, zone de șah, ping-pong, aparate fitness, skate, parkour, amfiteatru deschis și grup sanitar public.
- Pădure-parc de peste 50 de hectare, cu traseu pentru dirtbike, grădină și parc tematic.
- Infrastructură completă – străzi, trotuare și rețele edilitare”, a mai transmis viceprimarul.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Doi liberali clujeni, alături de Nicolae Ciucă la depunerea semnăturilor pentru alegerile prezidențiale
Doi clujeni s-au numărat printre liberalii care l-au însoțit pe Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal și candidatul formațiunii la Cotroceni, la depunerea candidaturii și a semnăturilor pentru participarea la alegerile din 24 noiembrie.
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, şi-a depus miercuri candidatura pentru alegerile prezidenţiale, alături de cele peste 1,5 milioane de semnături de susținere. Fostul premier a fost însoțit de mai mulți lideri cu greutate în partid, inclusiv de doi liberali clujeni: vice-președintele PNL Rareș Bogdan și președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.
Ciucă: „România are nevoie de o viziune de dreapta”
În contextul depunerii candidaturii pentru alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a afirmat că România are nevoie de o viziune de dreapta.
„Ne aflăm într-o situaţie în care România s-a schimbat şi se schimbă, situaţia internaţională s-a schimbat şi vedem că, din păcate, se schimbă din ce în ce mai des, ca atare avem nevoie de o viziune liberală în măsură să gestioneze toate aceste provocări de natură economică, de natură socială, provocări de natură să afecteze democraţia, trebuie să vedem şi să găsim soluţii pentru viitorul copiilor noştri, pentru siguranţa noastră ca naţiune. Ca atare, venim cu o viziune de dreapta, România are nevoie de o viziune de dreapta şi o persoană în măsură să implementeze această viziune”, a spus Ciucă, la Biroul Electoral Central.
El a arătat că se bazează foarte mult pe PNL, care vine şi de data aceasta cu un proiect pentru familie, comunitate şi ţară. Potrivit liderului liberalilor, 1.600.000 de români au semnat pentru candidatura sa la prezidenţiale.
Rareş Bogdan: „După alegeri, o coaliţie de dreapta”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, la rândul său, că opţiunea liberalilor după alegerile de la finalul anului este realizarea unei coaliţii de dreapta.
„Noi dorim o construcţie de dreapta, o construcţie pentru progresul României, pentru dezvoltarea României. (…) Noi dorim să modernizăm România. Credem că alături de forţele de dreapta, toate în jurul PNL, pentru că PNL şi candidatul care şi-a depus astăzi candidatura – Nicolae Ciucă – cu peste 1.650.000 de semnături este singura alternativă, singurul om care poate să învingă stânga reprezentată de Marcel Ciolacu, preşedintele actual al PSD, şi de Mircea Geoană – fostul preşedinte al PSD, cel mai longeviv preşedinte al PSD din ultimii 35 de ani. Clar că reprezentăm alternativa”, a spus Rareş Bogdan, la sediul BEC, după ce Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura pentru alegerile prezidenţiale.
Discuții cu reprezentanții dreptei
Întrebat dacă în contextul în care Nicolae Ciucă ar ajunge la Palatul Cotroceni o variantă de premier ar fi Klaus Iohannis, Rareș Bogdan a răspuns că nu s-a discutat acest lucru în cadrul PNL şi nici în dialogurile cu şeful statului. El a susţinut că PNL va face toate eforturile să construiască o majoritate de dreapta.
„Aritmetica este simplă. Noi credem că vom obţine suficient de multe voturi, atât noi, cât şi celelalte forţe – REPER, Forţa Dreptei, USR şi celelalte forţe de dreapta alături de care să construim o majoritate solidă în jurul PNL. (…) Aţi văzut că deja am dat acest semnal la Bucureşti, am dat acest semnal în ţară. Dorim majorităţi de dreapta”, a subliniat prim-vicepreşedintele PNL.
Rareş Bogdan a susţinut că PNL va sta de vorbă cu toţi liderii forţelor de dreapta.