Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Micii producători AGRICOLI din Cluj reclamă lipsa de coerență între instituții și birocrația

Publicat


Mai mulți mici antreprenori de produse românești s-au întâlnit astăzi la Ferma Luna Solai pentru a discuta problemele cu care se confruntă la nivel birocratic și financiar în relație cu autorităților. La manifestare au fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Agriculturii George Cățean, deputatul USRPLUS Cluj Viorel Băltărețu și Ștefana Roman din partea USRPLUS Mureș.

Întâlnirea a fost organizată pe fondul campaniei ce urmează a fi lansată și promovată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – ”România cu bun gust”, program care vine să încurajeze consumul de produse locale. Acest program va debuta sub o campanie pilot și vizează producătorii, procesatorii, retail apoi consumatorul.

Gazda a fost Felicia Tulai, antreprenor și fondator al brandului de uleiuri naturale presate la rece – Luna Solai.

,,Trebuie să creăm cadrul ca produsele românești de calitate să se regăsească și în conștiința consumatorului, dar să fie și o carte de vizită pentru cei care ne vin în țară. Pentru că ne-am bucurat de această ocazie să fim gazdele lor, am invitat alături de noi și o parte din producătorii locali de dulcețuri, siropuri, legume, fructe pentru a lua direct de la sursă informațiile de care avem nevoie”, a spus Felicia Tulai, antreprenor.

Schemele de calitate aplicate industriei alimentare

Secretarul de stat George Cățean a explicat procesul schemelor de calitate din industria alimentară, avantajele aduse în urma aplicării fiind reprezentat de un TVA mai scăzut, punctaje pe finanțarea europeană și nișarea în funcție de sectorul căruia te adresezi ca producător.

,,Schema de calitate se traduce printr-un logo care se regăsește pe eticheta – produsul atestat tradițional, rețeta consacrată, produsul ecologic, produsul montan,  specialitatea garantată și IGP ( Indicație Georgrafică Protejată). Eu, personal, îmi doresc să identificăm aceste instrumente și să mărim numărul de beneficiari aplicanți pe schemele de calitate”, a spus Cățean.

Informații distorsionate

În cadrul întâlnirii, producătorii și-au manifestat și nemulțumirile față de birocrația fără sens și interpretabilă de la un ghișeu la altul.

,,Primul lucru cred că este cel legat de relația cu autoritățile și modul în care fiecare autoritate percepe diferit un mesaj. Nu există o coerență nici între direcțiile din teritoriu ale autorităților și nici între ministere. Un agent economic care vrea să își desfășoare o activitate și vrea să își dezvolte un produs propriu sau să facă un pas în domeniul procesării, se lovește de lipsa de coerență.

Autoritățile dau informații distorsionate chiar și în cadrul aceluiași birou, puncte de vedere diferite și bineînțeles omul pleacă puțin bulversat, neînțelegând ce are de făcut.

Trebuie să ai un ghid foarte simplu prin care să spui, eu vreau să fac o făbricuță și urmez pașii ăștia, nu stăm să lăsăm la libera interpretare a unui funcționar public”, a mai spus Tulai.

Problema hârtiei plimbate de la un ghișeu la altul

Deputatul  Viorel Băltărețu spune că soluția pe care o are în vedere nu  este cea de a schimba legi, ci de a schimba proceduri, respectiv schimbarea atitudinii oamenilor care lucrează în instituțiile statului.

Un aspect care ridică dubii este cel că în timpul pandemiei au fost acceptate dosarele și actele în format online, iar acum nu mai sunt acceptate fără justificări logice.

,,Ce vorbeam un pic mai devreme că trebuie să trimită hârtii, că funcționarii au acceptat în pandemie să primească hârtiile online și  acum nu mai vor să le accepte. Nu trebuie să schimbăm o lege pentru treaba asta.

Dacă va fi nevoie, și o să ne lovim  de reticența funcționarilor publici, probabil că o să dăm și o lege pentru treaba asta, dar eu cred că se poate cum s-a putut în pandemie, cred că se poate face”, a spus Viorel Băltărețu.

Legile trebuie să fie schimbate sau interpretate?

Acesta consideră necesare niște discuții cu funcționarii pentru a le explica mesajul legilor a cărui înțeles se pare că poate fi multiplu.

,,Eu asta fac, discut foarte mult cu instituțiile și îi întreb «de ce cereți aceste hârtii?» și îmi explică, conform legii cutare scrie aici că trebuie să fac așa. Dar dacă o citim împreună cu ei descoperim că putem să o citim și în altă cheie și poate că  putem să interpretăm un pic diferit legislația.

Ce spunea și George Cățean, că în unele județe se interpretează aceeași lege într-un fel  mai benefic pentru cetățeni și în alta se interpretează foarte rigid.

Asta vreau să spun, fără să  schimbăm legile eu cred că trebuie să îi facem pe funcționari conștienți că ei sunt în interesul  cetățenilor acolo nu să îi încurce. Cam asta este senzația, că ne ducem la instituții și mai mult ne cer ceva de fiecare dată ce le-ai dus și ieri și alaltăieri”, susține Viorel Băltărețu.

”Statul îi consideră hoți pe antreprenori”

Deputatul USRPLUS Cluj consideră că depinde de complexitatea punctelor unor legi și în funcție de mărimea firmei, numărul angajaților, capacitatea de producție.

,,În momentul acesta, statul cere fix aceleași informații birocratice și de la unul foarte mic și de la unul mare sau mai mare, ar trebui să o tratăm diferit.

Mie îmi place să o gândesc în termenul ăsta: care este riscul fiscal? Riscul fiscal de la unul foarte mic, câtă evaziune poate să facă? Ok, o să facă, toată lumea încearcă până unde îi permite legea. Dar mi se pare că ar trebui să dăm o mai mare încredere cetățenilor, antreprenorilor.

Este o problemă de filosofie, statul român, prin legile pe care le-a dat, pleacă de la ideea ca toți suntem hoți, toate regulile sunt cum să îți taie posibilitățile. Eu aș pleca pe ideea că majoritatea cetățenilor sau companiilor sunt corecți.

Cred că, punând un pic de încredere în ei, vom avea mult mai multe beneficii decât dacă încercăm să îngrădim posibilitățile. Birocrația, de fapt cu asta vine; cu atât de multe hârtii pentru că statului îi este frică că tu vei face ceva necurat, că nu vei  respecta toate regulile”, mai spune deputatul clujean.

Dana Coțovanu


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Se DESCHID târgurile. OSERUL Clujului abia aşteaptă. Alte RELAXĂRI de la 1 IULIE. Anunţul premierului

Publicat

Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie, printre acestea urmând să se regăsească şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

‘Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern’, a declarat Florin Cîţu, marţi, la TVR 1.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte portul măştii la interior se vor mai relaxa condiţiile, premierul a precizat: ‘Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru’.

‘Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat’, a adăugat Cîţu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

STUDIU: 70% dintre elevi, îngrijorați de EFECTELE adverse ale vaccinului, în special de posibilitatea INFERTILITĂȚII

Publicat

De

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse pe care le-ar putea avea vaccinul împotriva Covid-19, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Național al Elevilor.

Practic, elevii își pun întrebări privind eficacitatea pe termen lung a vaccinului, dar se tem și de posibilitatea infertilității, a declarat marți Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Potrivit lui Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 8.000 de elevi din întreaga țară.

„Vedem că rata de vaccinare în rândul elevilor crește și avem cifre bune și asta se datorează în primul rând faptului că noi facem parte dintr-o generație interconectată, care este în permanență racordată la informații, factual, de cele mai multe ori, însă, din păcate, datele pe care noi le-am colectat prin intermediul acestei consultări ne arată că informațiile venite din surse oficiale sunt foarte rar accesibile elevilor”, a spus reprezentantul elevilor.

Conform acestuia, raportul realizat arată că 40% dintre elevi vor să se vaccineze.

Cei nehotărâți trebuie informați

„Pe de altă parte, 61% dintre elevi nu sunt siguri dacă vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Din punctul nostru de vedere, munca de informare aici trebuie dusă, pe segmentul de elevi care nu s-au hotărât încă.

În același timp trebuie să adresăm și îngrijorările pe care elevii le au cu privire la vaccin.

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse, de eficacitatea pe termen lung, de posibilitatea infertilității, sunt temeri care au un fundament științific mai mult sau mai puțin adevărat, dar este important ca aceste temeri să fie adresate de către autorități și într-un mod în care să fie accesibil în mod real fiecărui elev în parte”, a mai spus Rareș Voicu.

Puțini elevi vorbesc despre vaccin la școală

Acesta a spus că, potrivit raportului, jumătate dintre elevi susțin că nu au vorbit despre vaccin la școală.

„De multe ori, comunicarea oficială din partea Guvernului nu ajunge la elevi, fie că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate nivelului de înțelegere al fiecărui elev în parte”, a mai spus președintele CNE.

Rareș Voicu a atras atenția și asupra discrepanței existente în ceea ce privește informarea elevilor din mediul urban și a celor din mediul rural.

Potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, 100.000 de minori s-au vacciat până în prezent.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

PANEMAR a scumpit pâinea albă cu un leu. Fără nicio EXPLICAȚIE. Și alte produse de panificație au prețurile majorate

Publicat

De

Producătorul clujean de panificație Panemar a scumpit de marți produsele, iar pâinea albă se vinde cu 7 lei în loc de 6 lei în timp ce pâinea artizanală costă 8 lei în loc de 7 lei. 

Toate produsele de patiserie ale Panemar, de la cornuri, croissante și cozonaci s-au scumpit fără să existe nicio explicație pentru majorarea de prețuri.

Pâinea albă cântărește un kilogram.

”Nici măcar nu au așteptat 1 iulie, au majorat de marți, 22 iunie, pe neașteptate. Ne-am trezit cu prețul majorat la mai multe produse. Mie îmi crește cineva pensia? Ei își permit …”, ne-a semnalat un cititor Cluj24.

Ultima majorare de preț la pâine a avut loc la Panemar la începutul lui septembrie 2019.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un ŞOFER se plimba cu maşina pe ACOSTAMENT într-o localitate clujeană. Poliţiştii l-au amendat

Publicat

Un şofer a fost surprins de poliţiştii clujeni în timp ce se deplasa cu maşina pe acostament, între localităţile clujene Gilău şi Floreşti.

„În urma imaginilor apărute în spațiul public, în care se observa un autoturism ce se deplasează pe acostamentul DN1, transmitem următoarele:

La data de 22 iunie a.c.,  în timp ce efectuau activități de supraveghere a traficului rutier, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au depistat un conducător auto care se deplasa pe acostamentul Drumului Național 1, din direcția Gilău spre Florești.

În acest context, polițiștii au procedat la oprirea autoturismului și sancționarea contravențională a conducătorului auto, în conformitate cu OUG 195/2002R”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate