EVENIMENT
FOTO. Mercedes-urile bicicletelor electrice, la Cluj. Autonomie de 250 km. „Bicicleta electrică nu e viitorul, e prezentul”

Pentru cei pasionaţi de biciclete, dar şi pentru cei care deplasarea cu ele a devenit o necesitate, Clujul oferă un showroom, E-bike Store, de biciclete electrice Atala și Whistle. Unele dintre biciclete au 750Wh şi autonomia lor poate să ajungă până la chiar 250 de kilometri.
Bicicleta electrică nu e viitorul, este prezentul
Bicicleta electrică nu e viitorul, este prezentul. Este cel mai la îndemână mijloc de locomoţie în aglomerările urbane, mai ale în oreşe precum Clujul, în care este mult dezvoltată infrastructura şi este inhibat, cât se poate, transportul cu autoturismul personal. Clujul, oraş cu dealuri – e foarte greu să te deplasezi cu o bicicletă normală, iar bicicleta electrică chiar face diferenţa şi poţi urca orice pantă, fără efort.
Mai mult decât atât, când va fi gata proiectul pistei de biciclete de la Gilău la Apahida, oamenii vor putea veni foarte uşor pe bicicletă la serviciu în oraş.
Dar bicicleta electrică este mult mai mult decât atât. Nu este vorba doar depre mobilitate urbană; este vorba despre pasiune, este vorba despre sport, este vorba despre ieşire în natură. Bicicleta electrică este un instrument care îţi îndeplineşte visele. Adică, poţi ajunge unde n-ai fi visat că ajungi cu bicicleta, poţi să pedalezi alături de oameni cu care n-ai visat că poţi să ţii pasul, poţi să stai lângă campioni la bicicletă, dacă tu ai un motor şi o beterie pe bicicletă. Bicicletele pe care le comercializăm, brandurile Atala şi Whistle, sunt branduri de tradiţie, fabricate în Italia, construite în Italia cu grijă şi cu acea pricepere pe care o au italienii, o ţară în care ciclismul este foarte, foarte dezvoltat. Whistle este un brand nord-american preluatt de italieni şi făcut brandul lor de performance, biciclete de munte, foarte performante, biciclete cu cadru de carbon şi foarte bine echipate. Acestea sunt bicicletele pe care le propunem pentru publicul clujean”, a spus reprezentantul magazinului E-bike Store din Cluj-Napoca.
Istorie de campioni
Este demn de remarcat faptul că prima ediție a Giro d’Italia, în 1909, a fost câștigată de Luigi Ganna, cu o bicicletă Atala. Şi a existat un lung șir de victorii ale bicicletelor Atala, atât cele din Il Giro (Turul Italiei la ciclism), dar și cele din alte competiții majore, inclusiv multiplele succese de la începutul anilor ’80, iar acum bicicletele Atala, împreună cu brandul subsidiar Whistle sunt disponibile în România cu o gamă largă de modele, cu asistare electrică sau fără. La Cluj, se vând la un showroom de pe strada Tăbăcarilor, nr. 2.
Brandul Atala s-a născut în 1907, compania fiind fondată de Angelo Gatti. Din 1921 Cesare Rizzato, un meșter care construia cadre în Padova, a adăugat marca Atala brandului Ceriz, urmată apoi și de prestigioasele Maino și Dei, care în anii 60 au animat scenele competiționale internaționale. În 2002, compania a luat numele de Atala S.p.A si cu sediul in Monza, iar din 2011 face parte din Accell Group, lider european în industria de biciclete și accesorii. Atala realizează acum biciclete tradiționale sau cu asistare electrică, o linie completă de accesorii, dar și aparate de fitness.
Italienii se laudă că de peste 100 de ani angajamentul Atala a rămas neschimbat: proiectarea și fabricarea bicicletelor de înaltă calitate și performanță. De la primele etape de proiectare a cadrului și alegerea tehnologiilor si materialelor, cei de la Atala monitorizează cu atenție fiecare detaliu pentru a se asigura că ciclistul are cea mai bună ergonomie în șa, manevrabilitate și stabilitate maximă. Cadrele de carbon sunt fabricate din fibre Toray pentru maximizarea rigidității și reducerea concomitentă a greutății. Construcția triunghiului frontal cu tehnologie monococă permite eliminarea punctelor de sudură în favoarea unei linii mai curate și optimizarea distribuției tensiunilor din aceste elemente. Și cadrele din aluminiu sunt foarte performante. Acestea utilizează aliaje din seria 6000 care sunt durabile, ușor de modelat și sudabile, permițând obținerea de profiluri speciale datorită procesului de hidroformare.
Cumpărarea și deținerea unei biciclete Atala înseamnă alegerea unui produs de excelență, care își are rădăcinile adânci în Italia, un leagăn al ciclismului, țară care are și astăzi un rol primordial în industria europeană de profil. Cu cuvinte puține, un produs capabil să răspundă nevoilor tuturor celor care doresc să meargă pe bicicletă.
WHISTLE, al doilea brand al grupului, este o marcă originală din Colorado, care păstrează la rândul său imaginea și filosofia originilor și care se poziționează într-un segment mai performant. O gamă completă de MTB, biciclete de curse (road) și E-bikes din segmentul mediu-expert, destinată atât profesioniștilor cât și amatorilor, este rezultatul unui design și a unei proiectări atente a componentelor și a produsului.
Împreună, Atala și Whistle oferă o gamă completă de biciclete, de la cele pentru performanță pură, până la cele de loisir sau cele pentru copii. MTB, Road, BMX, Trekking, Urban și, bineînțeles,urmând trendul actual, o paletă completă de biciclete electrice.
EBike-ul stimulează tendința de mișcare și este unul dintre cele mai durabile și sănătoase mijloace de transport din vremurile noastre. Un E-City te poate transporta la și de la locul de muncă mult mai rapid decât mașina și, în orice caz, mai economic și ecologic. Si poți merge și in ținută office pe bicicletă, pentru că transpiri doar dacă vrei. E-Trekking-ul te ajută să descoperi lumea într-un mod relaxant și să parcurgi pe bicicletă distanțe la care doar visai. E-MTB Hardtail te duce mai departe decât puteai până acum pe cărări sau pe lângă ele, sau, mai important, te integrează în gașca de prieteni cu care nu puteai ține ritmul. E-MTB Full, Carbon sau Alu, te ajută să ajungi și mai sus, pe orice teren, cu un grad de efort în limite rezonabile, oferindu-ți apoi bucuria downhill-ului, oricât de tehnică ar fi coborârea.
ATALA si WHISTLE le au pe toate cele de mai sus, în diferite variante, de la Full Suspension Carbon până la Trekking sau City, echipate cu motoare Bosch, AM80 sau Ecologic. E de subliniat că Atala continuă o fructuoasă colaborare cu Bosch, cel mai bun producător mondial de motoare electrice. Acesta oferă bicicletelor italiene sistemul inovator Bosch Intelligent System, noua generație Bosch eBike System, motoare noi, baterii mai eficiente, dar și noua aplicație eBike Flow.
Însă, noutatea și elementul care face diferența într-o piață ultracompetitivă , este motorul Atala AM80 care concurează fără probleme cu mărcile consacrate de motoare și care a dus la o scădere semnificativă a prețurilor la bicicletele electrice pe care le echipează.
AM80 (Atala Motor 80Nm) a fost dezvoltat pe baza unei idei a Departamentului R&D Atala, in colaborare cu OLI si Ananda, pentru a răspunde nevoilor clienților de calitate și performanță eBike cu motor central puternic. Bicicletele electrice cu motoare AM80 aduc ciclistului toate avantajele motorului central la preturi apropiate de motoarele pe roata din spate.
Aceasta motorizare Atala acopera intreaga paleta de biciclete electrice: AM80 pentru MTB Hardtail, AM80 Agile pentru City si Trekking iar in aceasta vara se lanseaza o gama noua de Full Suspension de carbon cu AM80 OliEDS M03, cu cuplu de 90Nm!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un bărbat a fost lovit mortal de un tren, vineri seară, în Cluj-Napoca.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină în apropiere de strada Fabricii de Zahăr, lângă trecerea la nivel cu calea ferată, unde un bărbat a fost lovit de tren.
Din nefericire, victima prezintă leziuni incompatibile cu viața. Am intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare”, informează ISU Cluj.

Un accident în care au fost implicate 3 maşini a avut loc vineri seară în Livada.
„La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 20.00 a fost sesizat un eveniment rutier, produs între 3 autovehicule pe DN1C – E576, în localitatea Livada.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că pe sensul de mers Cluj-Napoca spre Gherla, un tânăr de 19 ani, care se afla la volanul unei autoutilitare, nu ar fi păstrat distanță suficientă în raport cu autovehiculul din fața sa, intrând în coliziune cu o autoutilitară, care a fost proiectată într-un autoturism.
În urma evenimentului au fost înregistrate doar pagube materiale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, informează IPJ Cluj.
*imagine de arhivă

Poliţiştii clujeni din Huedin au reuşit să recupereze o barcă car fusese furată de pe lacul Tariniţa şi dusă în Mărişel.
„La data de 28 septembrie a.c. polițiștii din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Huedin, în baza activităților și a informațiilor de interes operativ, au identificat, în comuna Mărișel, o barcă de agrement în valoare de peste 6.000 de lei, care ar fi fost sustrasă în perioada 12 – 15.07.2020 de pe malul lacului de acumulare Tarnița.
Ambarcațiunea a fost descoperită în posesia unui bărbat de 30 de ani, din comuna Mărișel, care nu a putut prezenta documente specifice de proveniență. Totodată, în contextul verificărilor, polițiștii au constatat că a fost schimbată culoarea originală a ambarcațiunii.
În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt, în vederea stabilirii situației de fapt și a împrejurărilor în care a fost comisă fapta”, informează IPJ Cluj.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Jungla urbană a Clujului. Vegetația invadează TROTUARELE. Ce măsuri a luat Primăria

Acum câteva luni, Cluj24 trăgea un semnal de alarmă în ceea ce privește faptul că există porțiuni de trotuare, din ce în ce mai multe, invadate de vegetație, pietonii fiind astfel obligați să circule pe carosabil, expunându-se accidentelor. Cine trebuie să se ocupe de această problemă? RADP sau proprietarii terenurilor lăsate în paragină ori care nu-și toaletează copacii de pe proprietate?
Citește și: Atunci când NATURA își cere drepturile. Un trotuar din Cluj, INVADAT de vegetație. Pietonii în PERICOL
Cluj24 s-a adresat Primăriei Cluj și a primit următorul răspuns:
„Ca urmare a solicitării dvs. vă comunicăm următoarele:
În conformitate cu prevederile H.C.L. nr. 191/2009, privind buna gospodărire a municipiului
Cluj-Napoca, Art. 5, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei
„neefectuarea lucrărilor de curățenie și întreținere a terenurilor, spațiilor verzi, căilor de acces,
parcărilor, zonelor din preajma garajelor din imediata apropiere a imobilelor pe care le dețin sau își desfășoară activitatea, astfel încât acestea să fie în permanență curate, cu un aspect corespunzător și îngrijit” și Art. 7, pct.23, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1000 lei ,,neluarea măsurilor de menținere în perfectă stare de curățenie a terenurilor pe care le dețin sau le utilizează sub orice formă.”
Precizăm că în perioada 01.01.2022 – 25.09.2023 polițiștii locali din cadrul Serviciului
Control protecția mediului au întocmit 765 de înștiințări (somații) cu termene de conformare pentru
neîntreținerea terenurilor în stare corespunzătoare prin luarea măsurilor de cosire și toaletare a
vegetației, iar pentru neconformare la măsurile dispuse, au aplicat un număr de 193 de procese-
verbale de constatare a contravenției, în valoare totală de 91.050 lei”, a transmis Primăria Cluj.
Având în vedere că pe anumite străzi situația nu s-a schimbat de ani de zile, întrebarea este dacă nu cumva amenzile sunt prea mici, având în vedere că nu generează nicio reacție din partea unor proprietari?