Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Lupte de câini în Cluj. Reţea criminală internaţională. Servicii secrete ale SUA şi Europol. Autorităţi clujene implicate

Publicat


lupte caini bun

O asociaţie clujeană de protecţie a animalelor, cu activitate în România şi Marea Britanie, reclamă existenţa la Cluj a unor lupte organizate între câini. În acest caz există dosare penale pe rol la instanţele clujene. Redăm cazul prezentat de Asociaţia Sirius Animal Rescue. Asociaţia cere ajutorul societăţii civile în acest caz.

Instanţe clujene implicate

23 octombrie 2022:

Încă nu ne vine să credem că în orașul nostru, Cluj-Napoca, anul 2022, se organizează lupte de câini și există public consumator pentru acest abuz. Dincolo de faptul că la nivel moral și etic nu se returnează ființe vii abuzatorului și celor care i-au exploatat, acești câini sunt probe vii în cadrul unui dosar penal, dar se întorc în locul de unde au fost luați de poliție, printr-o decizie judecătorească. Arme încărcate, probe, câinii abuzați și antrenați să ucidă sunt puși în mâna inculpaților. Câini ce reprezintă un pericol public sunt dați înapoi fără nici un control sau sistem de monitorizare.

caine 1

În condițiile acestea ce îi oprește pe inculpați să vândă acești câini și puii lor pe piața neagră, să îi folosească în continuare pentru reproducție, să organizeze mai departe lupte și ce îi oprește să îi omoare sau să îi facă dispăruți?

Așadar cerem ajutorul societății civile, organizațiilor de profil și al instituțiilor să punem presiune pe acest caz și să cerem autorităților responsabile să realizeze un plan de monitorizare și control care prin microcipare, sterilizare și asigurarea asistenței sanitar veterinare, să prevină noi abuzuri și infractiuni și să asigure îngrijirea necesară pentru bunăstarea câinilor. În lipsa lor avem toate motivele de îngrijorare având în vedere ca un câine a fost furat de sub sechestru asigurator. Din punct de vedere legal este necesară constituirea unor echipe formate din medic veterinar DSV și poliție, care să supravegheze predarea și îngrijirea continuă prin vizite la domiciliu.

caine 2

Sperăm totuși că răspunsul Tribunalului Cluj la contestațiile depuse va fi nereturnarea câinilor inculpaților. În acest caz fericit noi putem să ne asumăm îngrijirea lor. Însă e nevoie să găsim o soluție împreună, toți cei implicați, prin care să primim aprobare pentru sterilizarea și microciparea câinilor, oferirea de asistență medicală potrivită, să primim custodia puilor, mai ales că nu au fost antrenați pentru luptă și pot fi reintegrați în societate, și să găsim împreună o modalitate de a susține acest demers și din punct de vedere financiar, până ce lacuna legislativă este depășită.

În oricare din aceste cazuri, fie că inculpatul își asumă custodia și se reușește o monitorizare atentă a câinilor și a siguranței lor, fie că ajung în grija noastră, este necesară o evaluare chinologică și sanitar-veterinară care să stabilească caracteristicile rasei, agresivitatea și capacitatea de reintegrare într-un mediu sigur, precum și afecțiunile cronice/degenerative care compromit calitatea vieții. Pe baza rezultatelor investigațiilor se pot face dispuneri de îngrijiri corespunzătoare, rectificarea carnetelor medicale actuale și încadrarea lor în rasa corectă, microciparea și sterilizarea. Dacă aceste prevederi nu vor fi duse la îndeplinire este necesară deschiderea unui nou dosar penal pentru cruzime.

lupte caini bun

Acești câini, dacă s-ar fi implementat și respectat legea sterilizării, nici nu ar trebui să existe. Dar ei exista și sunt afectați direct de neglijența mai multor instituții, a organizațiilor civice și a cetățenilor. Abuzul asupra lor este un abuz și asupra noastră”, arată asociaţia clujeană.

Lupte de câini în Cluj

„24 iunie 2022, ora 7:26:
Am primit un apel de la comisarul șef al Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, care zicea: „e grav, e o acțiune fără precedent în România, e vorba de un flagrant cu lupte de câini și sunt implicați 20 de câini de luptă, printre care avem și răniți. Locația e Baciu, ne vedem la ora 10 la secția de poliție ca să mergem împreună pe teren.

„Era clar că avem nevoie de transport, un veterinar care poate să trateze astfel de cazuri și un loc sigur unde să îi adăpostim. La fața locului erau prezenți 70 de oameni ai forțelor de ordine, cu uniforme diverse, care inventariau numărul și starea câinilor. La ora 14, erau inventariați 59 de câini, dintre care doi necesitau îngrijire medicală de urgență. La ora 2:00, 25 iunie, câinii erau în siguranță”.

Servicii secrete din SUA şi Europol

„Aveam să aflăm din presă, că investigația este una de durată și flagrantul a fost realizat printr-o colaborare interjudețeană (IPJ, BPA, IJJ – Brașov, Cluj, Sălaj) și internațională (serviciile secrete SUA, România și Europol), vizând infracțiuni printre care “efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos” și “organizarea de lupte între sau cu animale”, de către 7 inculpați din Cehia, Italia, Serbia și România”.

4-6 octombrie 2022:

„80% din câinii de luptă din Africa de Sud provin din Balcani (România, Bulgaria, Serbia).” – Morgane James, Warriors against Dog Fighting in South Africa, ICAWC Sofia 2022, organizat de DogTrust Worldwide.

14 octombrie 2020:

Ordonanța de urgență nr.175 privind înființarea poliției animalelor atribuie acestei structuri responsabilitatea de a emite ordine de plasare pentru animalele aflate în pericol către consiliul județean, care este responsabil de preluarea și îngrijirea acestora. Animalele sunt ținute în custodie 45 de zile, urmate de o perioada de 30 de zile în care pot fi revendicate.

5 aprilie 2022:

Federația pentru Drepturile Animalelor Transilvania, o asociere de ONG-uri locale, își definește zonele de intervenție în teritoriu pentru a acoperi întreg județul și a compensa lipsa unei structuri de gestionare a animalelor din subordinea Consiliului Județean Cluj, pâna ce această investiție va fi creată administrativ. Astfel se stabilește un protocol informal de colaborare cu CJC pentru ca în cazul unui ordin de plasare, federația să poată asigura cazarea, îngrijirea și intervențiile medicale necesare.

25 iunie 2022:

Triajul medical veterinar al celor 59 de câini a identificat 23 de femele nesterilizate, 5 pui de două luni și 31 de masculi necastrați, suferind de afecțiuni diverse (Ehrlichia Canis, Borrelia Burgdorferi, Anaplasma, Babesia Gibsoni, insuficiență renală și hepatică, malnutriție, mastită/endometrită, biometru, deces fetal intrauterin, bătături decubitale, boli respiratorii).

O primă frustrare vine din faptul că îngrijirea medicală este îngreunată de lipsa unui istoric medical, câinii neavând carnete de sănătate, majoritatea lor nefiind microcipati, iar cei înregistrați în RECS au date care nu corespund cu realitatea (câini considerați a fi o rasă agresivă ce trebuie declarată la poliție, sunt trecuți ca fiind rase de vânătoare “plott hound” sau “american bully”).

Din păcate în România, medicul veterinar este obligat să înregistreze rasa în conformitate cu declarația proprietarului, deși în cazul de fata câinii sunt în mod evident metis de rasă comună cu caracteristici amstaff/pitbull. O altă frustrare mare vine din încadrarea câinilor ca și probe materiale în procesul penal, fapt care împiedică acordarea îngrijirilor necesare (investigații medicale, tratament medicamentos și chirurgical, reabilitare, integrarea și socializarea puilor), permițând doar intervenții de urgență (cezariană, operație pentru deces fetal intrauterin), orice alte intervenții medicale necesitând acordul proprietarului.

Pe lângă nenumăratele amenințări pe care echipa le-a primit de-a lungul acestor perioade de îngrijire a câinilor și riscului căruia s-a supus, stresul de a mânui acești câini reactivi oricărei prezențe masculine, nesterilizarea a fost unul din factorii cei mai puternici care ne-a îngreunat situația, ducând la incapacitatea de a-i ține într-un singur adăpost, masculii săpând șanțuri, sărind garduri și provocându-și răni pentru a intra la femele în călduri. Tot în această perioadă o femelă și puii ei nu ar fi supraviețuit fără cezariană.

22 iulie 2022:

Parchetul de pe lângă judecătoria Brașov a impus măsura de sechestru asigurator asupra câinilor, pentru a prelungi perioada de custodie legală, până la pronunțarea sentinței. Fapt ce mută responsabilitatea financiară a îngrijirii pe durata procesului, de la consiliul județean la Ministerul Justiției. Aceasta complică lucrurile deoarece cheltuielile curente generate de îngrijirea câinilor nu pot fi decontate decât la pronunțarea sentinței și recuperarea prejudiciilor, iar câinii de luptă nu pot fi considerați bun valorificabil financiar.

7 octombrie 2022:

Consiliul Județean Cluj se constituie parte civilă în proces pentru a-și recupera cheltuielile cu îngrijirea.

17 octombrie 2022:

În ședința de cameră preliminară, inculpații cer ridicarea măsurilor asiguratorii asupra câinilor considerați bunuri, declarând că îi pot îngriji mai bine, având o canisă cu cuști încălzite.

18 octombrie 2022:

Judecătoria Cluj se pronunță pentru păstrarea măsurii de sechestru asigurator pentru 4 câini, returnând restul câinilor în grija inculpatului fără a impune nici o altă măsură.

20 octombrie 2022:

Sirius Animal Rescue și Consiliul Județean Cluj depun contestații împotriva returnării câinilor”.

Sirius Animal Rescue. Pentru că iubim animalele

„Suntem un ONG înregistrat cu sediul în Cluj, România. Salvăm, reabilităm și adăpostim câini și pisici în România și Marea Britanie. De asemenea, derulăm un program de sterilizare și castrare și educație”
„Pentru ca iubim animalele.

Cu acest gând a luat fiinţă asociaţia Sirius Animal Rescue. Gândul acesta vrem să ajungă la fiecare dintre voi, şi voi să îl daţi mai depatre, căci numai împreuna putem face o comunitate frumoasă.

Cea mai stralucitoare stea observată cu ochiul liber este Sirius, acesta este cunoscuta ca fiind steaua câinelul. Fiecare animăluţ care va fi în grija noastră merită o steluţă norocoasă. Însa trebuie să fim uniţi pentru aceeaşi cauză”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

UBB, cea mai tare universitate din ţară. Pe locul 980 în clasamentul Times Higher Education

Publicat

De

ubb3

Universitatea Babeş-Bolyai rămâne cea mai bine instituţie de învăţământ superior din România şi în faţa multor universităţi ale lumii.

 

„UBB pe podium în clasamentul Times Higher Education: 1001-1200 global (980 în componenta de cercetare) și poziția a treia (prima în relația cu industria) în țară

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziția 1001-1200 global la nivel internațional și poziția a treia în țară (alături de alte trei universități) în clasamentul/rankingul Times Higher Education (THE), făcut public astăzi, 27 septembrie 2023. De asemenea, în țară UBB este prima în componenta legată de industrie, iar cea mai bună poziționare a UBB este în componenta de cercetare (productivitate, reputație, venituri) unde ocupă poziția 980 la nivel internațional. UBB se află peste valoarea mediană (percentile) a întregului ranking internațional THE la următorii indicatori: (1) reputația predării/educației, (2) reputația cercetării, (3) veniturile atrase prin cercetare, (4) cercetarea de excelență, (5) impactul cercetării, (6) patente, (7) colaborări internaționale în cercetare-publicații și (7) mobilități studențești internaționale”, informează UBB.

În total au fost incluse în ranking 1.904 universități (din cele aproximativ 30.000 existente la nivel internațional).

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară că: „În primul rând felicitări celor care se află pe pozițiie 1 și 2 și tuturor incluși în ranking și felicitări și mulțumiri comunității UBB pentru că se află pe podium. Mă bucur să văd toate (4) universitățile clujene de știință în ranking! Așa cum am spus și în alte contexte, fluctuațiile poziției UBB în diverse rankiguri – ex. prezențe, absențe, poziții/ranguri diferite – sunt determinate mai ales de nuanțele diferite în criteriile de clasificare (spre exemplu, în THE mărimea instituției este anulată de indicatori raportați la mărime și se elimină contribuțiile de tip cărți/capitole de carte), dar sunt corectate prin metarankiguri, iar UBB are, sub acest aspect, cea mai bună performanță din istoria sa. Astfel, în „Metarankingul Universitar” (publicat pentru prima dată în 2016 pentru anul 2016 de către Ministerul Educației, iar ulterior, cu aceeași metodologie, de alte organizații academice), care reunește 9 rankinguri/clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut constant ca performanță din 2016 până în 2022. În „Metarankingul Național” (publicat pentru prima dată în anul 2022 pentru 2021 de către Ministerul Educației), care reunește 9 clasamente internaționale majore ale universităților, UBB a ocupat constant prima poziție în țară și a crescut ca performanță din 2021/2022 în 2022/2023.”

 

UBB, cea mai tare universitate din ţară

Pe parcursul anului 2023, considerând toate rankingurile incluse în metarankingurile universitare/naționale publicate până în prezent, UBB are cea mai bună performanță din România (cu excepția acestui clasament THE): (1) Poziția 801 – 850 în clasamentul britanic global QS – prima în România; de asemenea, în acest clasament pentru Europa este prima din țară, ocupă poziția 15 în Europa de Est și poziția 260 în Europa. (2) Poziția 923 (top 4,5%) în clasamentul CWUR/Centre for World University Ranking – prima în România; (3) poziția 1157 (Quartilul 1) în clasamentul Scimago al universităților – prima în România; (4) Poziția 1058 în clasamentul Leiden – prima în România. Nicio universitate românească nu a fost inclusă în clasamentul chinez Shanghai/ARWU și în cel taiwanez NTU (ambele rankinguri se bazează mai ales pe publicații de tip articol din zona științelor, indexate Web of Science); aici, din nou, așa cum a mai afirmat, rectorul UBB punctează că „nu trebuie făcut un „doliu național” în legătură cu faptul că România nu mai are reprezentare în rankingul Shanghai și NTU, dar trebuie să învățăm din asta, acționând în beneficiul dezvoltării mediului academic românesc, și anume să regândim arhitectura mediului academic românesc și a finanțării excelenței academice.”

Ca semnatari ai strategiei COARA a Comisiei Europene, semnalăm că trebuie să înțelegem că rankingurile sunt demersuri informative utile, dar nu reflectă complet complexitatea unei universități și că acestea trebuie văzute doar prin această logică.

Tradiție și Excelență prin Cultură-Știință-Inovație din 1581

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu cel mai complex profil academic din țară (prin numărul de programe și caracterul multicultural cu trei limbi academice oficiale: română, maghiară și germană), cu tradiția academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând de asemenea cea mai mare comunitate academică din țară (cu aproximativ 50.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităților de prestigiu și de referință din România, de șapte ani aflându-se pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. În plus, de mai mulți ani UBB ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universități ale lumii (din cele aproximativ 30000 existente), cu o infrastructură academică avansată (ex. unități CDI integrate în rețele europene, laboratoare didactice modernizate și integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.).

Recent (2021), în urma auditului internațional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/2022 este parte a alianței universităților europene EUTOPIA, mai arată UBB.

Citește mai departe

CULTURA

Vrei să-ţi schimbi cărţile? Ai ocazia duminică, la BookSwap. Îţi dau cartea mea, îmi dai cartea ta…

Publicat

De

schimb carti targ

Cititorii care doresc să-şi schimbe cărţile cu cele din bibliotecile altora au ocazia să o facă, duminică, la Cluj, la BookSwap.

Îţi dau cartea mea, îmi dai cartea ta…

„Într-o lume în continuă schimbare, cum putem sărbători literatura și să protejăm mediul în același timp? Răspunsul este simplu: BookSwap revine la Cluj în a doua ediție a sa, transformând cititul într-o experiență sustenabilă și captivantă. Evenimentul, organizat de către voluntarii JCI Cluj pe 1 octombrie, le oferă clujenilor cadrul necesar pentru a face schimb de cărți.

BookSwap este proiectul care a încântat inimile cititorilor în prima ediție, iar acum se întoarce mai puternic și mai plin de energie. Curioșii sunt invitați să aducă acele cărți pe care vor să le dea mai departe și, totodată, să descopere curioși noi titluri și volume dăruite de alți pasionați ai lecturii.

Mecanismul e simplu: fiecare participant va primi un cupon cu numărul de volume aduse. Pentru fiecare carte adusă, aceștia își pot alege una nouă. Volumele trebuie să fie într-o stare bună (ediții noi, fără pete sau mâzgălituri, fără notițe și fără pagini rupte).

“BookSwap nu este doar un eveniment de schimb de cărți, ci o platformă dedicată promovării lecturii și sustenabilității. Ideea din spatele acestui proiect inovator este simplă: în loc să lăsăm cărțile să adune praf, le dăm mai departe, oferindu-le astfel o a doua viață, iar în schimb plecăm acasă cu o carte nouă pentru a continua călătoria noastră în lumea literaturii. Această abordare încurajează clujenii să devină mai conștienți de mediul înconjurător și să redescopere bucuria lecturii, toate într-un cadru prietenos, unde dorim să formăm o comunitate”, spune Ioana Lazar, coordonatoarea proiectului și vicepreședinte JCI Cluj.

Evenimentul va avea loc duminică, 1 octombrie, între orele 14 și 18, la Centrul de Cultură Urbană Casino – clădire care se află în Parcul Central din Cluj-Napoca.
În cadrul BookSwap va avea loc un atelier de flori din hârtie creponată susținut de Claudia Gurzau și Livia Boldor, două pasionate ale artei neconvenționale. Participanții vor învăța câteva tehnici de bază și vor crea, pas cu pas, o floare pe care vor putea sa o ia acasă. În plus, cei prezenți la eveniment vor putea participa la mai multe tombole cu premii unde vor putea câștiga: cărți, căni de cafea, invitații la film, tricouri, o lampă în stil industrial, un set de caligrafie, vouchere, stickere, semne de carte sau postere”, anunţă orgnizatorii.

Despre organizatori

*** Iată câteva informații despre noi: Pe lângă BookSwap facem și alte lucruri frumoase: dăm o nouă viață hainelor în cadrul ReClothing, avem în un HUB pentru copiii ucraineni unde cei mici pot participa gratuit la activități educaționale, desfășurăm Serile JCI – evenimentele prin care ne propunem să inspirăm comunitatea, respectiv TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovăm tinerii remarcabili. Între proiectele care au pornit din JCI Cluj se numără și Food Waste Combat, care a ajuns să producă reale schimbări atât în comportamentul cetățenilor, cât și în industria alimentară. JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Crește numărul cazurilor de Covid. Sunt aproape 600 în Cluj-Napoca. Director DSP: În general, forma e ușoară. Sfaturi importante

Publicat

De

centru evaluare covid 11

Aproape 1.100 de cazuri de Covid au fost confirmate în județul Cluj, în perioada 10-23 septembrie pentru care s-a făcut raportarea de miercuri. Cele mai multe, repectiv 598, sunt la Cluj-Napoca. Autoritățile sanitare din Cluj recomandă luarea unor măsuri deja cunoscute, cum ar fi purtarea măștii în spațiile aglomerate și spălarea mâinilor.

În general, pacienții fac o formă ușoară, însă e important ca cei care au simptome să se testeze, să se izoleze și să țină legătura cu medicul de familie, având în vedere că boala poate avea o evoluție imprevizibilă.

Crește numărul cazurilor de Covid. Sunt aproape 600 în Cluj-Napoca. Director DSP: În general, forma e ușoară. Sfaturi importante

„Am putea spune că suntem pe un val acum. De două săptămâni numărul cazurilor crește. În general, este vorba de o formă ușoară, dar sunt și pacienți care au nevoie de internare. Cazurile ușoare și medii se izolează la domiciliu”, a declarat pentru Cluj24.ro dr. Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Astfel, medicii recomandă să luăm aceleași măsuri ca în cazul virozelor. Dacă se constată o afectarea pe partea respiratorie, febră și lipsa gustului și mirosului, bolnavii trebuie să se izoleze la domiciliu și să ia legătura cu medicii de familie.

Testările se pot face gratuit la medicul de familie, dar și în farmacii contra cost.

Potrivit raportării de miercuri, 27 septembrie, erau 96 de cazuri confirmate la Florești, 76 la Turda, dar și 30 la Apahida.

Potrivit autorităților sanitare clujene, este vorba de o subvariantă a Omicron, iar vaccinarea ajută la prevenirea cazurilor grave de Covid-19.

La Cluj vaccinarea se face în cabinetele medicilor de familie, dar și la centrul Spitalului de Urgență Cluj, de pe strada Victor Babeș nr. 1. Puteți consulta AICI lista medicilor care fac vaccin împotriva Covid-19.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Street Food Festival revine acasă, la Cluj-Napoca, în Iulius Parc, cu concerte C.T.C, The Mono Jacks, Belau, Vlad Flueraru

Publicat

street food festival iulius parc 02

Ți-e poftă de ceva bun? De mâine te poți bucura de cele mai yummy preparate la Street Food Festival. Zeci de food truck-uri cu delicatese din bucătăria spaniolă, mexicană, indiană, thailandeză, dar și autohtonă îi așteaptă pe gurmanzi în Iulius Parc, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023. Pe lângă experiențele culinare, vizitatorii se vor bucura de muzică live, DJ sets și activități pentru copii.

După un tur senzațional prin numeroase orașe ale țării, Street Food Festival se întoarce în Cluj-Napoca, orașul care l-a consacrat pentru o ediție de toamnă care se anunță cel puțin la fel de reușită precum cea din primăvară. Zeci de food truck-uri cu delicatese din bucătăria spaniolă, mexicană, indiană, thailandeză, dar și autohtonă îi așteaptă pe gurmanzi în Iulius Parc, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie.

Pe lângă experiențele culinare, clujenii se vor bucura de muzică live, DJ sets, activități pentru copii, toate fiind atent selectate pentru a se potrivi cu tema sezonului, Better Together.

Acesta reprezintă un reminder al puterii comunității, al faptului că experiențele frumoase merită să fie împărtășite, iar aromele și gusturile diverse sunt mai savuroase împreună. Pe scenă vor urca artiștii: C.T.C, Belau, The Mono Jacks, Vlad Flueraru, Francis On My Mind și Outflow.

street food festival iulius parc 04

Programul concertelor:

Vineri, 29 septembrie:

● 20:00 – Francis On My Mind

● 21:30 – Belau

Sâmbătă, 30 septembrie

● 20:30 – Vlad Flueraru

● 21:15 – C.T.C

Duminică, 1 octombrie

● 19:30 – Outflow

● 21:00 – The Mono Jacks

Ca la fiecare ediție, distracția este garantată și pentru copii. Pe cei mici îi așteaptă o zonă special amenajată, unde vor avea loc ateliere creative și activități inedite care îi vor ține în priză. Programul detaliat și mai multe informații găsești pe www.streetfoodfestival.ro.

Vino alături de cei dragi în perioada 28 septembrie – 1 octombrie la Street Food Festival din Iulius Parc – ediția de toamnă 2023 pentru o doză sănătoasă de distracție și mâncare gustoasă!

street food festival iulius parc 05

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax