ADMINISTRAȚIE
FOTO. Lupte de câini în Cluj. Reţea criminală internaţională. Servicii secrete ale SUA şi Europol. Autorităţi clujene implicate

O asociaţie clujeană de protecţie a animalelor, cu activitate în România şi Marea Britanie, reclamă existenţa la Cluj a unor lupte organizate între câini. În acest caz există dosare penale pe rol la instanţele clujene. Redăm cazul prezentat de Asociaţia Sirius Animal Rescue. Asociaţia cere ajutorul societăţii civile în acest caz.
Instanţe clujene implicate
„23 octombrie 2022:
Încă nu ne vine să credem că în orașul nostru, Cluj-Napoca, anul 2022, se organizează lupte de câini și există public consumator pentru acest abuz. Dincolo de faptul că la nivel moral și etic nu se returnează ființe vii abuzatorului și celor care i-au exploatat, acești câini sunt probe vii în cadrul unui dosar penal, dar se întorc în locul de unde au fost luați de poliție, printr-o decizie judecătorească. Arme încărcate, probe, câinii abuzați și antrenați să ucidă sunt puși în mâna inculpaților. Câini ce reprezintă un pericol public sunt dați înapoi fără nici un control sau sistem de monitorizare.
În condițiile acestea ce îi oprește pe inculpați să vândă acești câini și puii lor pe piața neagră, să îi folosească în continuare pentru reproducție, să organizeze mai departe lupte și ce îi oprește să îi omoare sau să îi facă dispăruți?
Așadar cerem ajutorul societății civile, organizațiilor de profil și al instituțiilor să punem presiune pe acest caz și să cerem autorităților responsabile să realizeze un plan de monitorizare și control care prin microcipare, sterilizare și asigurarea asistenței sanitar veterinare, să prevină noi abuzuri și infractiuni și să asigure îngrijirea necesară pentru bunăstarea câinilor. În lipsa lor avem toate motivele de îngrijorare având în vedere ca un câine a fost furat de sub sechestru asigurator. Din punct de vedere legal este necesară constituirea unor echipe formate din medic veterinar DSV și poliție, care să supravegheze predarea și îngrijirea continuă prin vizite la domiciliu.
Sperăm totuși că răspunsul Tribunalului Cluj la contestațiile depuse va fi nereturnarea câinilor inculpaților. În acest caz fericit noi putem să ne asumăm îngrijirea lor. Însă e nevoie să găsim o soluție împreună, toți cei implicați, prin care să primim aprobare pentru sterilizarea și microciparea câinilor, oferirea de asistență medicală potrivită, să primim custodia puilor, mai ales că nu au fost antrenați pentru luptă și pot fi reintegrați în societate, și să găsim împreună o modalitate de a susține acest demers și din punct de vedere financiar, până ce lacuna legislativă este depășită.
În oricare din aceste cazuri, fie că inculpatul își asumă custodia și se reușește o monitorizare atentă a câinilor și a siguranței lor, fie că ajung în grija noastră, este necesară o evaluare chinologică și sanitar-veterinară care să stabilească caracteristicile rasei, agresivitatea și capacitatea de reintegrare într-un mediu sigur, precum și afecțiunile cronice/degenerative care compromit calitatea vieții. Pe baza rezultatelor investigațiilor se pot face dispuneri de îngrijiri corespunzătoare, rectificarea carnetelor medicale actuale și încadrarea lor în rasa corectă, microciparea și sterilizarea. Dacă aceste prevederi nu vor fi duse la îndeplinire este necesară deschiderea unui nou dosar penal pentru cruzime.
Acești câini, dacă s-ar fi implementat și respectat legea sterilizării, nici nu ar trebui să existe. Dar ei exista și sunt afectați direct de neglijența mai multor instituții, a organizațiilor civice și a cetățenilor. Abuzul asupra lor este un abuz și asupra noastră”, arată asociaţia clujeană.
Lupte de câini în Cluj
„24 iunie 2022, ora 7:26:
Am primit un apel de la comisarul șef al Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, care zicea: „e grav, e o acțiune fără precedent în România, e vorba de un flagrant cu lupte de câini și sunt implicați 20 de câini de luptă, printre care avem și răniți. Locația e Baciu, ne vedem la ora 10 la secția de poliție ca să mergem împreună pe teren.
„Era clar că avem nevoie de transport, un veterinar care poate să trateze astfel de cazuri și un loc sigur unde să îi adăpostim. La fața locului erau prezenți 70 de oameni ai forțelor de ordine, cu uniforme diverse, care inventariau numărul și starea câinilor. La ora 14, erau inventariați 59 de câini, dintre care doi necesitau îngrijire medicală de urgență. La ora 2:00, 25 iunie, câinii erau în siguranță”.
Servicii secrete din SUA şi Europol
„Aveam să aflăm din presă, că investigația este una de durată și flagrantul a fost realizat printr-o colaborare interjudețeană (IPJ, BPA, IJJ – Brașov, Cluj, Sălaj) și internațională (serviciile secrete SUA, România și Europol), vizând infracțiuni printre care “efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos” și “organizarea de lupte între sau cu animale”, de către 7 inculpați din Cehia, Italia, Serbia și România”.
4-6 octombrie 2022:
„80% din câinii de luptă din Africa de Sud provin din Balcani (România, Bulgaria, Serbia).” – Morgane James, Warriors against Dog Fighting in South Africa, ICAWC Sofia 2022, organizat de DogTrust Worldwide.
14 octombrie 2020:
Ordonanța de urgență nr.175 privind înființarea poliției animalelor atribuie acestei structuri responsabilitatea de a emite ordine de plasare pentru animalele aflate în pericol către consiliul județean, care este responsabil de preluarea și îngrijirea acestora. Animalele sunt ținute în custodie 45 de zile, urmate de o perioada de 30 de zile în care pot fi revendicate.
5 aprilie 2022:
Federația pentru Drepturile Animalelor Transilvania, o asociere de ONG-uri locale, își definește zonele de intervenție în teritoriu pentru a acoperi întreg județul și a compensa lipsa unei structuri de gestionare a animalelor din subordinea Consiliului Județean Cluj, pâna ce această investiție va fi creată administrativ. Astfel se stabilește un protocol informal de colaborare cu CJC pentru ca în cazul unui ordin de plasare, federația să poată asigura cazarea, îngrijirea și intervențiile medicale necesare.
25 iunie 2022:
Triajul medical veterinar al celor 59 de câini a identificat 23 de femele nesterilizate, 5 pui de două luni și 31 de masculi necastrați, suferind de afecțiuni diverse (Ehrlichia Canis, Borrelia Burgdorferi, Anaplasma, Babesia Gibsoni, insuficiență renală și hepatică, malnutriție, mastită/endometrită, biometru, deces fetal intrauterin, bătături decubitale, boli respiratorii).
O primă frustrare vine din faptul că îngrijirea medicală este îngreunată de lipsa unui istoric medical, câinii neavând carnete de sănătate, majoritatea lor nefiind microcipati, iar cei înregistrați în RECS au date care nu corespund cu realitatea (câini considerați a fi o rasă agresivă ce trebuie declarată la poliție, sunt trecuți ca fiind rase de vânătoare “plott hound” sau “american bully”).
Din păcate în România, medicul veterinar este obligat să înregistreze rasa în conformitate cu declarația proprietarului, deși în cazul de fata câinii sunt în mod evident metis de rasă comună cu caracteristici amstaff/pitbull. O altă frustrare mare vine din încadrarea câinilor ca și probe materiale în procesul penal, fapt care împiedică acordarea îngrijirilor necesare (investigații medicale, tratament medicamentos și chirurgical, reabilitare, integrarea și socializarea puilor), permițând doar intervenții de urgență (cezariană, operație pentru deces fetal intrauterin), orice alte intervenții medicale necesitând acordul proprietarului.
Pe lângă nenumăratele amenințări pe care echipa le-a primit de-a lungul acestor perioade de îngrijire a câinilor și riscului căruia s-a supus, stresul de a mânui acești câini reactivi oricărei prezențe masculine, nesterilizarea a fost unul din factorii cei mai puternici care ne-a îngreunat situația, ducând la incapacitatea de a-i ține într-un singur adăpost, masculii săpând șanțuri, sărind garduri și provocându-și răni pentru a intra la femele în călduri. Tot în această perioadă o femelă și puii ei nu ar fi supraviețuit fără cezariană.
22 iulie 2022:
Parchetul de pe lângă judecătoria Brașov a impus măsura de sechestru asigurator asupra câinilor, pentru a prelungi perioada de custodie legală, până la pronunțarea sentinței. Fapt ce mută responsabilitatea financiară a îngrijirii pe durata procesului, de la consiliul județean la Ministerul Justiției. Aceasta complică lucrurile deoarece cheltuielile curente generate de îngrijirea câinilor nu pot fi decontate decât la pronunțarea sentinței și recuperarea prejudiciilor, iar câinii de luptă nu pot fi considerați bun valorificabil financiar.
7 octombrie 2022:
Consiliul Județean Cluj se constituie parte civilă în proces pentru a-și recupera cheltuielile cu îngrijirea.
17 octombrie 2022:
În ședința de cameră preliminară, inculpații cer ridicarea măsurilor asiguratorii asupra câinilor considerați bunuri, declarând că îi pot îngriji mai bine, având o canisă cu cuști încălzite.
18 octombrie 2022:
Judecătoria Cluj se pronunță pentru păstrarea măsurii de sechestru asigurator pentru 4 câini, returnând restul câinilor în grija inculpatului fără a impune nici o altă măsură.
20 octombrie 2022:
Sirius Animal Rescue și Consiliul Județean Cluj depun contestații împotriva returnării câinilor”.
Sirius Animal Rescue. Pentru că iubim animalele
„Suntem un ONG înregistrat cu sediul în Cluj, România. Salvăm, reabilităm și adăpostim câini și pisici în România și Marea Britanie. De asemenea, derulăm un program de sterilizare și castrare și educație”
„Pentru ca iubim animalele.
Cu acest gând a luat fiinţă asociaţia Sirius Animal Rescue. Gândul acesta vrem să ajungă la fiecare dintre voi, şi voi să îl daţi mai depatre, căci numai împreuna putem face o comunitate frumoasă.
Cea mai stralucitoare stea observată cu ochiul liber este Sirius, acesta este cunoscuta ca fiind steaua câinelul. Fiecare animăluţ care va fi în grija noastră merită o steluţă norocoasă. Însa trebuie să fim uniţi pentru aceeaşi cauză”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un candidat din Cluj care a fotografiat, marți, subiectele de la limba și literatura română a fost eliminat din examenul de Bacalaureat și nu va mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
”Candidatul a avut asupra lui o cameră amplasată într-un instrument de scris și a fost identificat ulterior accesului in sălile de examen. Acesta a recunoscut tentativa de fraudare a examenului și a fost eliminat pentru încălcarea prevederilor Anexei 2, din O.M.E.C.T.S., nr. 4799/2010, cu modificările și completările ulterioare și a prevederilor O.M.E. nr. 6481/2024, privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2025, Art. 11, alin. 1-7″, arată ISJ Cluj.
Acesta era la centrul de examen de la Colegiul Economic ”Iulian Pop” din Cluj-Napoca.
ADMINISTRAȚIE
Stradă din Florești închisă temporar circulației rutiere. Se execută diverse lucrări edilitare

Primăria comunei Florești informează că, în perioada 12 iunie – 26 iunie 2025, se vor desfășura lucrări de relocare a rețelelor de canalizare menajeră și pluvială într-o zonă a drumului care face legătura dintre străzile Stejarului și Alexandru cel Mare.
”Pe toată durata lucrărilor, circulația rutieră va fi complet închisă în zona respectivă.
Vă rugăm să consultați schița pentru a identifica exact perimetrul afectat și să vă planificați rutele alternative din timp.
Atenție! Perioada estimată pentru finalizarea lucrărilor poate suferi modificări în funcție de condițiile meteorologice.
Ne cerem scuze pentru orice inconvenient creat și vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare!”, transmite Primăria Florești.
EDUCATIE
FOTO. SUBIECTELE de Bacalaureat 2025 la Limba și literatura română au fost „scurse” dintr-un centru de examen din Cluj

Subiectele de Bacalaureat 2025 la Limba și literatura română au fost „scurse” dintr-un centru de examen din județul Cluj, potrivit unei fotografii postate pe rețelele sociale și obținută de Edupedu.ro.
Subiectele sunt fotografiate cu o cameră din sala de examen și par a fi subiectele de marți, 10 iunie 2025, din ziua probei la Limba și literatura română.
FOTO. SUBIECTELE de Bacalaureat 2025 la Limba și literatura română au fost „scurse” dintr-un centru de examen din Cluj
Fotografia a circulat pe grupuri/ comunități dedicate examenului de bacalaureat. Ora și data de pe ecranul laptopului din fotografie pe care se redau imaginile live cu subiectul indică ora 09:19, 10.06.2025, iar pe document se observă că ar fi vorba de centrul 1650 din județul Cluj.
La subiectul III, potrivit documentului, candidații au avut de realizat o caracterizare de personaj dintr-un text de Ioan Slavici sau Ion Creangă. Nu este clar dacă subiectul este pentru real/ tehnic sau uman/ pedagogic.
La subiectul al II-lea, candidații ar fi avut de comentat rolul notațiilor autorului pe un text dramatic de G.M. Zamfirescu, „Domnișoara Natasha”.

„U” Cluj se întărește în apărare în vederea sezonului următor. Clubul a ajuns la un acord cu fundașul central Jonathan Cisse, în vârstă de 28 de ani, care a evoluat în ultimele două stagiuni pentru Oțelul Galați.
„Născut în Coasta de Fildeș, la Divo, Jonathan Cisse a debutat în fotbalul profesionist în 2016, la echipa secundă a celor de la AS Monaco. Timp de trei sezoane, atât cât a jucat pentru formația monegască, stopper-ul de 1,95 metri a strâns 45 de meciuri în al patrulea eșalon francez, reușind să marcheze două goluri.
„U” Cluj se întărește în apărare. Și-a luat un FUNDAȘ central de aproape doi metri
În vara anului 2019, Cisse a făcut pasul în campionatul israelian, la Hapoel Hadera. Utilizat în 12 meciuri în primul său sezon în Israel, ivorianul a devenit treptat un om de bază al echipei sale, evoluând în 31 de meciuri în toate competițiile în stagiunea 2020-2021. Cisse a continuat să joace constant pentru Hapoel Hadera și în sezonul 2021-2022, când a strâns 36 de prezențe, urmate de alte 30 de meciuri în ultimul său an petrecut la Hadera, pentru care a marcat, în total, de șase ori, contribuind și cu o pasă decisivă.
După experiența din Israel, Cisse a fost transferat de Oțelul Galați, pentru care a evoluat în 32 de partide în toate competițiile în stagiunea 2023-2024, marcând cinci goluri, dintre care unul chiar în poarta Universității, în semifinala de Cupa României câștigată cu 2-1 de gălățeni. În această stagiune, fundașul ivorian a mai bifat 29 de prezențe în tricoul Oțelului, reușind să marcheze chiar în penultima etapă din play-out, împotriva celor de la Petrolul”, scrie pe site-ul clubului.