Connect with us

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Lupte de câini în Cluj. Reţea criminală internaţională. Servicii secrete ale SUA şi Europol. Autorităţi clujene implicate

Publicat


lupte caini bun

O asociaţie clujeană de protecţie a animalelor, cu activitate în România şi Marea Britanie, reclamă existenţa la Cluj a unor lupte organizate între câini. În acest caz există dosare penale pe rol la instanţele clujene. Redăm cazul prezentat de Asociaţia Sirius Animal Rescue. Asociaţia cere ajutorul societăţii civile în acest caz.

Instanţe clujene implicate

23 octombrie 2022:

Încă nu ne vine să credem că în orașul nostru, Cluj-Napoca, anul 2022, se organizează lupte de câini și există public consumator pentru acest abuz. Dincolo de faptul că la nivel moral și etic nu se returnează ființe vii abuzatorului și celor care i-au exploatat, acești câini sunt probe vii în cadrul unui dosar penal, dar se întorc în locul de unde au fost luați de poliție, printr-o decizie judecătorească. Arme încărcate, probe, câinii abuzați și antrenați să ucidă sunt puși în mâna inculpaților. Câini ce reprezintă un pericol public sunt dați înapoi fără nici un control sau sistem de monitorizare.

caine 1

În condițiile acestea ce îi oprește pe inculpați să vândă acești câini și puii lor pe piața neagră, să îi folosească în continuare pentru reproducție, să organizeze mai departe lupte și ce îi oprește să îi omoare sau să îi facă dispăruți?

Așadar cerem ajutorul societății civile, organizațiilor de profil și al instituțiilor să punem presiune pe acest caz și să cerem autorităților responsabile să realizeze un plan de monitorizare și control care prin microcipare, sterilizare și asigurarea asistenței sanitar veterinare, să prevină noi abuzuri și infractiuni și să asigure îngrijirea necesară pentru bunăstarea câinilor. În lipsa lor avem toate motivele de îngrijorare având în vedere ca un câine a fost furat de sub sechestru asigurator. Din punct de vedere legal este necesară constituirea unor echipe formate din medic veterinar DSV și poliție, care să supravegheze predarea și îngrijirea continuă prin vizite la domiciliu.

caine 2

Sperăm totuși că răspunsul Tribunalului Cluj la contestațiile depuse va fi nereturnarea câinilor inculpaților. În acest caz fericit noi putem să ne asumăm îngrijirea lor. Însă e nevoie să găsim o soluție împreună, toți cei implicați, prin care să primim aprobare pentru sterilizarea și microciparea câinilor, oferirea de asistență medicală potrivită, să primim custodia puilor, mai ales că nu au fost antrenați pentru luptă și pot fi reintegrați în societate, și să găsim împreună o modalitate de a susține acest demers și din punct de vedere financiar, până ce lacuna legislativă este depășită.

În oricare din aceste cazuri, fie că inculpatul își asumă custodia și se reușește o monitorizare atentă a câinilor și a siguranței lor, fie că ajung în grija noastră, este necesară o evaluare chinologică și sanitar-veterinară care să stabilească caracteristicile rasei, agresivitatea și capacitatea de reintegrare într-un mediu sigur, precum și afecțiunile cronice/degenerative care compromit calitatea vieții. Pe baza rezultatelor investigațiilor se pot face dispuneri de îngrijiri corespunzătoare, rectificarea carnetelor medicale actuale și încadrarea lor în rasa corectă, microciparea și sterilizarea. Dacă aceste prevederi nu vor fi duse la îndeplinire este necesară deschiderea unui nou dosar penal pentru cruzime.

lupte caini bun

Acești câini, dacă s-ar fi implementat și respectat legea sterilizării, nici nu ar trebui să existe. Dar ei exista și sunt afectați direct de neglijența mai multor instituții, a organizațiilor civice și a cetățenilor. Abuzul asupra lor este un abuz și asupra noastră”, arată asociaţia clujeană.

Lupte de câini în Cluj

„24 iunie 2022, ora 7:26:
Am primit un apel de la comisarul șef al Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj, care zicea: „e grav, e o acțiune fără precedent în România, e vorba de un flagrant cu lupte de câini și sunt implicați 20 de câini de luptă, printre care avem și răniți. Locația e Baciu, ne vedem la ora 10 la secția de poliție ca să mergem împreună pe teren.

„Era clar că avem nevoie de transport, un veterinar care poate să trateze astfel de cazuri și un loc sigur unde să îi adăpostim. La fața locului erau prezenți 70 de oameni ai forțelor de ordine, cu uniforme diverse, care inventariau numărul și starea câinilor. La ora 14, erau inventariați 59 de câini, dintre care doi necesitau îngrijire medicală de urgență. La ora 2:00, 25 iunie, câinii erau în siguranță”.

Servicii secrete din SUA şi Europol

„Aveam să aflăm din presă, că investigația este una de durată și flagrantul a fost realizat printr-o colaborare interjudețeană (IPJ, BPA, IJJ – Brașov, Cluj, Sălaj) și internațională (serviciile secrete SUA, România și Europol), vizând infracțiuni printre care “efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos” și “organizarea de lupte între sau cu animale”, de către 7 inculpați din Cehia, Italia, Serbia și România”.

4-6 octombrie 2022:

„80% din câinii de luptă din Africa de Sud provin din Balcani (România, Bulgaria, Serbia).” – Morgane James, Warriors against Dog Fighting in South Africa, ICAWC Sofia 2022, organizat de DogTrust Worldwide.

14 octombrie 2020:

Ordonanța de urgență nr.175 privind înființarea poliției animalelor atribuie acestei structuri responsabilitatea de a emite ordine de plasare pentru animalele aflate în pericol către consiliul județean, care este responsabil de preluarea și îngrijirea acestora. Animalele sunt ținute în custodie 45 de zile, urmate de o perioada de 30 de zile în care pot fi revendicate.

5 aprilie 2022:

Federația pentru Drepturile Animalelor Transilvania, o asociere de ONG-uri locale, își definește zonele de intervenție în teritoriu pentru a acoperi întreg județul și a compensa lipsa unei structuri de gestionare a animalelor din subordinea Consiliului Județean Cluj, pâna ce această investiție va fi creată administrativ. Astfel se stabilește un protocol informal de colaborare cu CJC pentru ca în cazul unui ordin de plasare, federația să poată asigura cazarea, îngrijirea și intervențiile medicale necesare.

25 iunie 2022:

Triajul medical veterinar al celor 59 de câini a identificat 23 de femele nesterilizate, 5 pui de două luni și 31 de masculi necastrați, suferind de afecțiuni diverse (Ehrlichia Canis, Borrelia Burgdorferi, Anaplasma, Babesia Gibsoni, insuficiență renală și hepatică, malnutriție, mastită/endometrită, biometru, deces fetal intrauterin, bătături decubitale, boli respiratorii).

O primă frustrare vine din faptul că îngrijirea medicală este îngreunată de lipsa unui istoric medical, câinii neavând carnete de sănătate, majoritatea lor nefiind microcipati, iar cei înregistrați în RECS au date care nu corespund cu realitatea (câini considerați a fi o rasă agresivă ce trebuie declarată la poliție, sunt trecuți ca fiind rase de vânătoare “plott hound” sau “american bully”).

Din păcate în România, medicul veterinar este obligat să înregistreze rasa în conformitate cu declarația proprietarului, deși în cazul de fata câinii sunt în mod evident metis de rasă comună cu caracteristici amstaff/pitbull. O altă frustrare mare vine din încadrarea câinilor ca și probe materiale în procesul penal, fapt care împiedică acordarea îngrijirilor necesare (investigații medicale, tratament medicamentos și chirurgical, reabilitare, integrarea și socializarea puilor), permițând doar intervenții de urgență (cezariană, operație pentru deces fetal intrauterin), orice alte intervenții medicale necesitând acordul proprietarului.

Pe lângă nenumăratele amenințări pe care echipa le-a primit de-a lungul acestor perioade de îngrijire a câinilor și riscului căruia s-a supus, stresul de a mânui acești câini reactivi oricărei prezențe masculine, nesterilizarea a fost unul din factorii cei mai puternici care ne-a îngreunat situația, ducând la incapacitatea de a-i ține într-un singur adăpost, masculii săpând șanțuri, sărind garduri și provocându-și răni pentru a intra la femele în călduri. Tot în această perioadă o femelă și puii ei nu ar fi supraviețuit fără cezariană.

22 iulie 2022:

Parchetul de pe lângă judecătoria Brașov a impus măsura de sechestru asigurator asupra câinilor, pentru a prelungi perioada de custodie legală, până la pronunțarea sentinței. Fapt ce mută responsabilitatea financiară a îngrijirii pe durata procesului, de la consiliul județean la Ministerul Justiției. Aceasta complică lucrurile deoarece cheltuielile curente generate de îngrijirea câinilor nu pot fi decontate decât la pronunțarea sentinței și recuperarea prejudiciilor, iar câinii de luptă nu pot fi considerați bun valorificabil financiar.

7 octombrie 2022:

Consiliul Județean Cluj se constituie parte civilă în proces pentru a-și recupera cheltuielile cu îngrijirea.

17 octombrie 2022:

În ședința de cameră preliminară, inculpații cer ridicarea măsurilor asiguratorii asupra câinilor considerați bunuri, declarând că îi pot îngriji mai bine, având o canisă cu cuști încălzite.

18 octombrie 2022:

Judecătoria Cluj se pronunță pentru păstrarea măsurii de sechestru asigurator pentru 4 câini, returnând restul câinilor în grija inculpatului fără a impune nici o altă măsură.

20 octombrie 2022:

Sirius Animal Rescue și Consiliul Județean Cluj depun contestații împotriva returnării câinilor”.

Sirius Animal Rescue. Pentru că iubim animalele

„Suntem un ONG înregistrat cu sediul în Cluj, România. Salvăm, reabilităm și adăpostim câini și pisici în România și Marea Britanie. De asemenea, derulăm un program de sterilizare și castrare și educație”
„Pentru ca iubim animalele.

Cu acest gând a luat fiinţă asociaţia Sirius Animal Rescue. Gândul acesta vrem să ajungă la fiecare dintre voi, şi voi să îl daţi mai depatre, căci numai împreuna putem face o comunitate frumoasă.

Cea mai stralucitoare stea observată cu ochiul liber este Sirius, acesta este cunoscuta ca fiind steaua câinelul. Fiecare animăluţ care va fi în grija noastră merită o steluţă norocoasă. Însa trebuie să fim uniţi pentru aceeaşi cauză”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Lansare de carte Gaudeamus Cluj. „Despre iubire ca fapt divers. În sala pașilor pierduți”, autori Daniela și Felix Ostrovschi

Publicat

De

Gaudeamus

O nouă carte aparținând istoricului Felix Ostrovschi va fi lansată în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus” din Cluj-Napoca, în ziua de joi, 25 aprilie, la ora 15.

Deja suntem familiarizați cu modul de abordare a recuperării trecutului de către istoricul Felix Ostrovschi care ne-a convins, de altfel, prin cele trei volume deja publicate, „Faptul divers în Clujul interbelic”, „Cartierele Clujului în anul 1937” și „Vremea vremurilor. Oameni sub povara extremelor”, că materialele publicate în presa de altă dată constituie o reală sursă de recuperare a trecutului.

Cartea care se va lansa în curând, „Despre iubire, ca fapt divers. În sala pașilor pierduți”, are de fapt doi autori și anume Daniela Ostrovschi (bibliotecar în cadrul Bibliotecii Universitare) și pe Felix Ostrovschi (istoric).

Această colaborare specială a celor doi a dus la finalizarea unui proiect de cercetare vizând iubirea de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, materializată într-o carte care are  trei volume și peste 1200 de pagini.

Despre iubiri

Gaudeamus

În primul volum, găsim două mari capitole dedicate „Iubirii împlinite” și „Iubirii interzise”. Iată deci, povești de iubire în antiteză, unele materializate metaforic, altele interzise tragic. Cel de-al doilea volum cuprinde povești despre „Iubiri răpite” și „Iubiri fatale”, iar ultimul volum, al treilea, ne prezintă povești de „Iubire răzbunată” și „Iubire refuzată”.

Love story din 1888

Și dacă tot am răsfoit cele trei volume, să vă redăm și una din cele peste șapte sute de povești conținute de acestea. Am ales la întâmplare o poveste reală, publicată în ziarul „Tribuna”, apărut la Sibiu în luna martie a anului 1888:

„La Bolon, o nuntă a dat peste o întâmplare de tot caraghioasă. Întorcându-se invitații de la biserică, s-au pus cu mirele, mireasa și părinții în jurul mesei și au mâncat și au băut într-atâta că au fost cuprinși de un entuziasm de nedescris pentru jocul numit ciardaș.

Tinerii au dat numai decât scaunele și mesele afară și s-au pus să bată scândurile cu tălpile, la sunetul vioarelor și cobzelor.

Tropoitura a continuat vreun ceas cu un avânt din ce în ce mai mare. Deodată se aude o trosnitură, scândurile se lăsară fără de veste în jos și invitații, cu mirele, mireasa și lăutarii, se deșteptară în pivniță.

Un invitat căzu în putina cu varză, care era descoperită; un muzicant își scrânti mâna; ceilalți se aleseseră cu spaima și arcușurile rupte.

Fetele și femeile ieșiră repede din pivniță și plecară spre casă. Bărbații continuară nunta în pivniță cu un singur lăutar și între poloboace cu mai multe feluri de vin”.

Procesul iubirii

Cei doi autori prezintă de fapt încercarea a doi tineri ziariști interbelici de a găsi un subiect fabulos pentru un viitor articol al lor.

În căutările lor, ajung în „Sala pașilor pierduți”, acolo unde se judecă „procesul iubirii”. Astfel, au ocazia să răsfoiască peste 700 de „dosare”, care conțin tot atâtea povești de iubire.

Printr-un efort gigantic, bazat pe o enormă bibliografie, cei doi autori reușesc să ne aducă în față o enciclopedie a iubirii, ante și interbelice, reușind să ne întoarcă în timp, într-o vreme de mult apusă. Citite și simțite, toate aceste povești, reușesc să ne încălzească inimile, să ne ofere o rază de speranță, să fim poate mai buni și mai iubitori.

Nu vom spune mai multe despre această carte, pentru că cel mai bine ar fi ca fiecare dintre noi nu doar să o aibă, ci chiar să o citească. Interesantă va fi cu siguranță și întâlnirea de joi cu cei doi autori, care cu siguranță ne vor explica motivele pentru care au ales să re-spună „povestea iubirii”, dificultățile cu care s-au confruntat și, mai mult decât atât, ne vor oferi și chei de lectură, cheia cu care vom reuși să pătrundem și noi, în „sala pașilor pierduți”.

Citește mai departe

EVENIMENT

O elevă a căzut de la etaj la o școală din Cluj-Napoca. Tânăra a fost transportată de urgență la spital

Publicat

De

Elevă căzută de la etaj la școală

O elevă de aproximtiv 16 ani a căzut, luni, de la etajul I al școlii la care învață. Un echipaj SMURD a transportat-o la spital cu multiple traumatisme.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, alături de un echipaj SMURD, tip terapie intensivă mobilă, au intervenit pentru a acorda asistență medicală de urgență tinerei, elevă la Liceul de Arte Plastice.

O elevă a căzut de la etaj la o școală din Cluj-Napoca. Tânăra a fost transportată de urgență la spital

Potrvit ISU Cluj, aceasta a căzut, cel mai probabil, de la înălțime în cadrul unei unități de învățământ situată pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca.

Echipajele operative au găsit tânăra în stare de conștiență.

Acesata era cooperantă, dar prezenta multiple traumatisme.

Echipajul SMURD i-a acordat asistență medicală de urgență, ulterior fiind transportată la spital pentru îngrijiri medicale.

UPDATE

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj, incidentul de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, a avut loc între orele 14.00-15.00, la ora de limba engleză, în prezența colegilor și a profesoarei.

Fata stătea pe pervazul unei ferestre din sala de clasă

Din declarațiile profesoarei reiese că eleva s-a dus înspre colegii din spatele clasei, în timp ce profesoara discuta cu un alt elev.

Când a văzut-o stând în șezut, pe pervazul geamului din spatele clasei, a atenționat-o să coboare, îndreptându-se spre ea, moment în care fata s-a lăsat pe spate și a căzut în gol.

„Precizăm faptul că directorul Liceului de Arte Vizuale <<Romulus Ladea>> Cluj-Napoca a informat imediat I.Ș.J. Cluj cu privire la incidental petrecut în spațiul școlii, potrivit procedurii de comunicare a incidentelor în regim de urgență”, au mai arătat reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Delgaz Grid investește circa 51 milioane de lei pentru modernizarea rețelei de gaze naturale din județul Cluj

Publicat

gaze naturale

Un număr de 12 proiecte de investiții în distribuția de gaze naturale, a căror valoare totală este de circa 51 milioane de lei (peste 10,2 milioane de euro), au fost planificate pentru acest an în județul Cluj. Lucrările vizează modernizarea rețelei de gaz pe o lungime de circa 49 de kilometri în 7 localități din județ. În urma investițiilor, va fi îmbunătățită alimentarea cu gaze naturale a clujenilor, fiind asigurată continuitatea și siguranța în exploatare a rețelei de distribuție.

„La nivelul întregii companii, pentru distribuția de gaze naturale ne-am planificat în acest an investiţii în valoare de 365 milioane de lei, obiectivul principal fiind modernizarea și extinderea rețelei.

Totodată, împreună cu primăriile, vom înființa distribuții în opt localități din țară.

Mulțumim autorităților locale pentru că ne sprijină în mod constant în derularea lucrărilor de investiții care duc la creșterea calității serviciilor noastre și a numărului de clienți racordați la rețea”, declară Cristian Ifrim, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Conducte înlocuite

gaze naturale

Cele mai importante proiecte de investiții, care constau în înlocuirea conductelor și branșamentelor de gaze naturale, se vor derula în comunele Baciu (cca 13 km), Gilău (cca 11 km), municipiul Cluj-Napoca (cca 10 km), Florești (7 km) și Dej (cca 6 km).

Anul trecut, în județul Cluj investițiile s-au axat preponderent pe extinderea rețelei de distribuție pentru a permite racordarea de noi consumatori. Astfel, aceasta a fost extinsă cu circa 24 km, valoarea depășind 7,5 milioane lei (peste 1,5 milioane euro).

În anul 2023, Delgaz Grid a investit în distribuția de gaze naturale circa 419 milioane de lei, în special pentru modernizarea a peste 250 km de conducte și branșamente gaz, rețeaua de distribuție fiind extinsă cu 468 km.

Totodată, în parteneriat cu autoritățile locale, au fost înființate 14 noi distribuții de gaze naturale, pe o lungime de 110 kilometri, în localități din județele Iași, Bacău, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Cluj și Harghita. Tot anul trecut au fost modernizate șapte stații de reglare măsurare a gazelor naturale în județele Sibiu, Suceava, Bacău, Satu Mare și Bihor.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.800 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 81.500 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,3 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Trei persoane, prinse de jandarmii clujeni cu droguri asupra lor

Publicat

jandarmi

Echipaje de jandarmerie aparținând Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, aflate în misiune de asigurare a ordinii publice pe raza municipiului Cluj-Napoca, au identificat, în weekend, trei persoane de 25, 29, respectiv 39 de ani, asupra cărora au fost găsite droguri, respectiv 15 bucăți de cristale care conțineau o substanță tip praf de culoare albă.

”Având în vedere suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise, jandarmii au întocmit pe numele celor în cauză actele de sesizare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de deținere de substanțe interzise, conform prevederilor Legii 143/2000.

Documentele și substanțele descoperite asupra acestora au fost înaintate organelor abilitate, în vederea continuării cercetărilor”, arată Jandarmeria.

Jandarmii clujeni vor continua să fie vigilenți pe timpul executării misunilor specifice din spațiul public.

jandarmi

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax