Connect with us

EDUCATIE

FOTO Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” deschis oficial la Cluj-Napoca. Povestea Maiei, elevă transferată de la stat

Publicat


liceu spectrum

Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” Cluj-Napoca s-a deschis, oficial, luni, în cadrul unui eveniment în care inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a oferit două diplome pentru excelența în educație pentru ”Lumina Instituții de Învățământ” și Școlii Spectrum. Cei de la Școala Spectrum Cluj pun copiii și dezvoltarea lor emoțională și cea a caracterului și a valorilor pe primul plan. Cele șase valori de bază promovate în școală sunt: curajul, acceptarea, respectul, integritatea, naturalețea și generozitatea. 

Este o comunitate, o familie

Maia Spectrum

Maia Rădulescu este elevă în  clasa a VII-a și s-a transferat de curând la Spectrum de la o școală de stat. Spune că viața ei s-a schimbat radical și că în doar câteva luni a avut șansa să își descopere noi talente la care nici nu se gândea și să le dezvolte.

”Cinci luni pe calendar am. Sunt venită din iarnă, dar pot să vă spun un lucru: în aceste 5 luni mi s-au oferit niște oportunități care nu mi s-au oferit în opt ani de școală.

Ce se întâmplă aici nu e școală. Este o comunitate, o familie. Profesorii ne tratează ca și cum am fi copiii lor. Ne învață ce sunt valorile precum ”caring”. Eu aici am descoperit, la Project Based Learning, că am talent în public speaking.

Aici mi s-a oferit șansa să descopăr că am acest talent prin activitățile extra ale curriculei”, a povestit Maia.

Știu exact  ce îmi doresc pentru copilul meu

Cristiana Oșan, mama unui alt elev, a declarat că își aduce aminte când fiul ei, Ianis, care acum e în clasa a VIII-a, alerga spre școală.

”În clasa zero, nu mă putem ține după el. Și acum, pe clasa a VIII-a, e la fel! Pentru noi e un vis împlinit faptul că va putea continua aici studiile de liceu. Eu de profesie sunt formator de profesori, țin cursuri și dezvolt proiect de dezvoltare profesională cu profesori din toată lumea.

De aceea știu exact  ce îmi doresc pentru copilul meu. Asta îmi doresc!

Că poate să meargă în orice direcție, ca excelența în educație să nu fie doar rezultate pe hârtie. Să fie bucurie.

Bucuria de a explora! Să lucreze cu oameni care văd în copii un suflet. O educație holistică”, a spus Cristiana.

De la școală la liceu

Spectrum este primul liceu privat de informatică din Cluj-Napoca.

Până acum, Spectrum oferea în Cluj educație nivel grădiniță primar și gimanzial. Inaugurată în 2010, Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” a adunat peste 200 de medalii câștigate de elevii săi la competiții și olimpiade internaționale și peste 300 de premii la olimpiadele naționale.

Școala pregătește și înscrie anual candidați pentru a susține calificările Cambridge English în cadrul programului Advantage, coordonat de British Council.

În noua unitate școlară vor funcționa două profiluri principale, respectând prevederile din curricula  națională:

  • Profil Real-Matematică-Informatică
  • Profil Uman-Filologie

Acces la tehnologie

Unul dintre atuurile Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” este accesul la tehnologie de avangardă. Elevii au acces la laboratoare moderne, inclusiv un Smart Lab, clase VR, tablete, PC-uri, imprimante 3D și o fermă sintetică Flex Farm.

Diana Cojocnean, coordonator Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” a aformat că elevii vor avea ocazia să se implice în numeroase proiecte și competiții internaționale, plus cluburi extra-curriculare: de robotică, de lectură, sau alte opționale precum teatru sau artă cinematografică.

Numărul maxim de elevi din fiecare clasă este 20, tocmai pentru a face posibilă desfăşurarea activităţilor într-un mediu familial şi sigur, cu atenţie deosebită pentru fiecare elev în parte. Deja primii s-au înregistrat primele înscrieri.

Primii înscriși

Ioana Vîrva, directorul Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” a precizat că deja sunt înregistrați primii elevi înscriși la liceu, iar pe unii dintre ei îi cunoaște deja, de la doi ani, și așteaptă rezultatele lor peste patru ani, când vom avea și mai multe validări.

”Școala a început în 2010 în mansarda unei clădiri din cartierul Zorilor, cu trei copii și trei profesori, iar acum, alături de Lumina Instituții de Învățământ, am reușit să prindem aripi, să transformăm Școala Internațională Spectrum în Liceul Internațional de Informatică Spectrum.

Spectrum este, de fapt, o floare care are mai multe petale, fiecare semnificând ceva, valori sociale, cum ar fi curaj, inovație, autenticitate și multe altele. Mulțumim întregii echipe, dar și părinților clujeni care au validat de fiecare dată planurile noastre în ceea ce privește educația copiilor”, a spus Vîrva.

Școală deschisă spre comunitate

Inspectorul școlar general Cluj, Marinela Marc, a declarat la rândul său că a vizitat multe școli, atât din tară, cât și din Europa, și de aceea apreciază și mai mult efortul peroanelor care investesc la Cluj în educație pentru a produce efecte benefice pe termen lung.

”Și la Cluj-Napoca, din ce în ce mai mulți părinți se îndreaptă spre școala Spectrum pentru că este o școală care a crescut frumos, în care atmosfera este sănătoasă, iar copii sunt încurajați să se dezvolte, să exceleze.

Spectrum este o școală deschisă spre comunitate, așa cum ar trebui să fie toate școlile noastre”, a subliniat Marc.

Standarde de educație

Deschiderea Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” din Cluj-Napoca coincide cu aniversarea a 30 de ani de activitate în România a ”Lumina Instituții de Învățământ” este cel mai mare grup educațional privat din România, cu un număr de peste 5000 de elevi din peste 40 țări, dintre care 85% români și 14% străini, cu peste 450 de cadre didactice și peste 3000 de elevi absolvenți.

Tuturor elevilor le sunt asigurate cele mai înalte standarde de educație prin dotarea școlilor cu laboratoare și săli de clasă moderne și complet utilate, ateliere de artă, săli de sport și festivități.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Grădinița din Borhanci va fi construită de Compania Națională de Investiții, cu peste 22 milioane de lei

Publicat

De

Grădinița din cadrul hub-ului educațional Borhanci va fi finanțată de Compania Națională de Investiții, cu peste 20 de milioane de lei. Primăria Cluj-Napoca va preda amplasamentul către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației.

Grădinița din Borhanci, una dintre componentele hub-ului educațional dezvoltat de administrația locală în acest cartier, va fi finanțată de Compania Națională de Investiții.

Consilierii locali vor aproba, în următoarea ședință, două proiecte de hotărâre: unul pentru actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului și altul pentru cedarea amplasamentului.

Investiție de peste 22,2 milioane de lei

Astfel, suma asigurată de CNI va fi de 20,7 milioane de lei, iar suma de 1,4 milioane de lei va fi asigurată de Primăria municipiului Cluj-Napoca.Valoarea totală a investiției este de circa 23,3 milioane de lei fără TVA, din care au fost suportate din bugetul local costurile aferente proiectării, în valoare de 1,1 milioane de lei.

Durata de realizare a investiției este de 38 luni din care durata de realizare a lucrărilor de construcții este de 24 luni. Până în prezent, a fost încheiat contractul de proiectare si execuție şi a fost obținută Autorizația de construire.

Depunerea proiectului spre finanțare din bugetul național este explicat de administrația locală prin nevoia „de a degreva bugetul local de suportarea contravalorii întregii investiții”.

Amplasamentul, predat Companiei Naționale de Investiții

Un alt proiect de hotărâre de pe ordinea de zi prevede predarea amplasamentului către Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Naţională de Investiții pentru ridicarea grădiniței. Amplasamentul se predă viabilizat.

De asemenea, administrația locală va asigura finanţarea şi realizarea lucrărilor pentru asigurarea utilităților (electrica, apa, canal, gaz), dar și  suprafețele de teren necesare pentru depozitarea şi organizarea şantierului.

Prin acest protocol de colaborare, municipiului Cluj-Napoca se obligă ca, după predarea amplasamentului şi a obiectivului realizat, să mențină destinaţia acestuia şi să asigure mentenanța pe o perioadă de minim 15 ani.

Grădinița va face parte dintr-un complex mai mare de clădiri destinate învățământului preuniversitar, hub-ul educațional Borhanci. Acesta va cuprinde și o creșă, o școală gimnazială, un liceu și un bazin olimpic. Investiția se ridică, potrivit primarului Emil Boc, la 100 de milioane de lei.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Încă trei clujeni au primit titlul de Tezaur Uman Viu. Ce tradiții duc mai departe?

Publicat

De

Trei noi titluri de Tezaur Uman Viu au fost obținute de clujeni recunoscuți drept păstrători ai patrimoniului cultural imaterial. Județul Cluj deține acum 13 astfel de titluri.

Județul Cluj a obținut încă trei titluri de Tezaur Uman Viu, acordate de Ministerul Culturii, în cadrul Programului Tezaure Umane Vii, ediția a XII-a.

Este vorba despre geamgiul Ioan Goga din Bociu, comuna Mărgău, bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu și ceterașul Emil Mihaiu din Gherla.

Geamgiul Ioan Goga din Bociu, comuna Mărgău, alături de soția sa

13 titluri de Tezaur Uman Viu, în județul Cluj

Astfel, județul Cluj deține acum 13 titluri de Tezaur Uman Viu. Aceste distincții onorează contribuția însemnată a unor persoane recunoscute de comunitatea lor drept păstrătoare, purtătoare, creatoare și transmițătoare de elemente din patrimoniul cultural imaterial.

Ceterașul Emil Mihaiu din Gherla

„Acești oameni extraordinari sunt adevărați păstrători ai tradițiilor noastre, contribuind esențial la conservarea și transmiterea valorilor culturale autentice generațiilor viitoare. Îi felicit pentru această realizare remarcabilă și le mulțumesc pentru eforturile lor de a menține vie moștenirea culturală. Ei sunt exemple vii de pasiune, talent și angajament, demonstrând că tradițiile noastre nu sunt doar un tezaur al trecutului, ci și o componentă vitală a identității noastre prezente și viitoare”, a declarat managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Adriana Irimieș.

Bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu

Bărbuncarul Teodor Tătar din Zorenii de Vale, comuna Mociu

Programul Tezaure Umane Vii vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Accident pe centura Vâlcele – Apahida, cu o cisternă RĂSTURNATĂ. Șoferiță dusă la spital

Publicat

cisterna

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în cursul nopții de joi spre vineri să intervină la un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele-Apahida.

”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit o cisternă, încărcată cu bitum, răsturnată în afara părții carosabile.

Conducătorul acesteia, respectiv o femeie în vârstă de aproximativ 40 de ani, era ieșită din cabină. Acesta a fost consultată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru investigații de specialitate.

Conform primei evaluări, femeia prezenta afecțiuni ușoare”, arată pompierii clujeni.

cisterna

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Firmele care angajează elevi sau studenți în vacanța de vară 2024 vor PRIMI bani de la stat. Vezi în ce CONDIȚII

Publicat

Indicii ROBOR aproape de 6%

Firmele care angajează elevi sau studenți în vacanța de vară 2024 pot primi bani de la stat, în anumite condiții, precizează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Acesta se acordă lunar și este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă. Valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, scrie Alba24.ro.

Firmele care angajează elevi sau studenți în vacanța de vară 2024 vor PRIMI bani de la stat. Vezi în ce CONDIȚII

Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă.

Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza:

– unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial
– unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor/studenţilor.

Excepții

Nu beneficiază de stimulentul financiar:

– angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi
– angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax