Connect with us

EDUCATIE

FOTO Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” deschis oficial la Cluj-Napoca. Povestea Maiei, elevă transferată de la stat

Publicat


liceu spectrum

Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” Cluj-Napoca s-a deschis, oficial, luni, în cadrul unui eveniment în care inspectorul școlar general al ISJ Cluj, Marinela Marc, a oferit două diplome pentru excelența în educație pentru ”Lumina Instituții de Învățământ” și Școlii Spectrum. Cei de la Școala Spectrum Cluj pun copiii și dezvoltarea lor emoțională și cea a caracterului și a valorilor pe primul plan. Cele șase valori de bază promovate în școală sunt: curajul, acceptarea, respectul, integritatea, naturalețea și generozitatea. 

Este o comunitate, o familie

Maia Spectrum

Maia Rădulescu este elevă în  clasa a VII-a și s-a transferat de curând la Spectrum de la o școală de stat. Spune că viața ei s-a schimbat radical și că în doar câteva luni a avut șansa să își descopere noi talente la care nici nu se gândea și să le dezvolte.

”Cinci luni pe calendar am. Sunt venită din iarnă, dar pot să vă spun un lucru: în aceste 5 luni mi s-au oferit niște oportunități care nu mi s-au oferit în opt ani de școală.

Ce se întâmplă aici nu e școală. Este o comunitate, o familie. Profesorii ne tratează ca și cum am fi copiii lor. Ne învață ce sunt valorile precum ”caring”. Eu aici am descoperit, la Project Based Learning, că am talent în public speaking.

Aici mi s-a oferit șansa să descopăr că am acest talent prin activitățile extra ale curriculei”, a povestit Maia.

Știu exact  ce îmi doresc pentru copilul meu

Cristiana Oșan, mama unui alt elev, a declarat că își aduce aminte când fiul ei, Ianis, care acum e în clasa a VIII-a, alerga spre școală.

”În clasa zero, nu mă putem ține după el. Și acum, pe clasa a VIII-a, e la fel! Pentru noi e un vis împlinit faptul că va putea continua aici studiile de liceu. Eu de profesie sunt formator de profesori, țin cursuri și dezvolt proiect de dezvoltare profesională cu profesori din toată lumea.

De aceea știu exact  ce îmi doresc pentru copilul meu. Asta îmi doresc!

Că poate să meargă în orice direcție, ca excelența în educație să nu fie doar rezultate pe hârtie. Să fie bucurie.

Bucuria de a explora! Să lucreze cu oameni care văd în copii un suflet. O educație holistică”, a spus Cristiana.

De la școală la liceu

Spectrum este primul liceu privat de informatică din Cluj-Napoca.

Până acum, Spectrum oferea în Cluj educație nivel grădiniță primar și gimanzial. Inaugurată în 2010, Școala Gimnazială Internațională ”Spectrum” a adunat peste 200 de medalii câștigate de elevii săi la competiții și olimpiade internaționale și peste 300 de premii la olimpiadele naționale.

Școala pregătește și înscrie anual candidați pentru a susține calificările Cambridge English în cadrul programului Advantage, coordonat de British Council.

În noua unitate școlară vor funcționa două profiluri principale, respectând prevederile din curricula  națională:

  • Profil Real-Matematică-Informatică
  • Profil Uman-Filologie

Acces la tehnologie

Unul dintre atuurile Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” este accesul la tehnologie de avangardă. Elevii au acces la laboratoare moderne, inclusiv un Smart Lab, clase VR, tablete, PC-uri, imprimante 3D și o fermă sintetică Flex Farm.

Diana Cojocnean, coordonator Liceul Internațional de Informatică ”Spectrum” a aformat că elevii vor avea ocazia să se implice în numeroase proiecte și competiții internaționale, plus cluburi extra-curriculare: de robotică, de lectură, sau alte opționale precum teatru sau artă cinematografică.

Numărul maxim de elevi din fiecare clasă este 20, tocmai pentru a face posibilă desfăşurarea activităţilor într-un mediu familial şi sigur, cu atenţie deosebită pentru fiecare elev în parte. Deja primii s-au înregistrat primele înscrieri.

Primii înscriși

Ioana Vîrva, directorul Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” a precizat că deja sunt înregistrați primii elevi înscriși la liceu, iar pe unii dintre ei îi cunoaște deja, de la doi ani, și așteaptă rezultatele lor peste patru ani, când vom avea și mai multe validări.

”Școala a început în 2010 în mansarda unei clădiri din cartierul Zorilor, cu trei copii și trei profesori, iar acum, alături de Lumina Instituții de Învățământ, am reușit să prindem aripi, să transformăm Școala Internațională Spectrum în Liceul Internațional de Informatică Spectrum.

Spectrum este, de fapt, o floare care are mai multe petale, fiecare semnificând ceva, valori sociale, cum ar fi curaj, inovație, autenticitate și multe altele. Mulțumim întregii echipe, dar și părinților clujeni care au validat de fiecare dată planurile noastre în ceea ce privește educația copiilor”, a spus Vîrva.

Școală deschisă spre comunitate

Inspectorul școlar general Cluj, Marinela Marc, a declarat la rândul său că a vizitat multe școli, atât din tară, cât și din Europa, și de aceea apreciază și mai mult efortul peroanelor care investesc la Cluj în educație pentru a produce efecte benefice pe termen lung.

”Și la Cluj-Napoca, din ce în ce mai mulți părinți se îndreaptă spre școala Spectrum pentru că este o școală care a crescut frumos, în care atmosfera este sănătoasă, iar copii sunt încurajați să se dezvolte, să exceleze.

Spectrum este o școală deschisă spre comunitate, așa cum ar trebui să fie toate școlile noastre”, a subliniat Marc.

Standarde de educație

Deschiderea Liceului Internațional de Informatică ”Spectrum” din Cluj-Napoca coincide cu aniversarea a 30 de ani de activitate în România a ”Lumina Instituții de Învățământ” este cel mai mare grup educațional privat din România, cu un număr de peste 5000 de elevi din peste 40 țări, dintre care 85% români și 14% străini, cu peste 450 de cadre didactice și peste 3000 de elevi absolvenți.

Tuturor elevilor le sunt asigurate cele mai înalte standarde de educație prin dotarea școlilor cu laboratoare și săli de clasă moderne și complet utilate, ateliere de artă, săli de sport și festivități.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Publicat

rabla

Miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a făcut public în cadrul unei conferințe de presă faptul că Eco tichetul din Programul Rabla 2025 va avea valoarea de 37.000 de lei. 

„Am decis majorarea eco-tichetului, de la propunerea de 5.000 de euro la 7.500 de euro”, a spus Mircea Fechet.

Programul RABLA: Eco-tichetul va avea valoarea de 37.000 de lei

Ministrul Fechet a mai spus că statul va finanța cu 10.000 de lei achiziția de mașini noi cu motoare termice, cu 12.000 de lei pentru vehiculele de tipul hibrid și cu 15.000 de lei pentru mașinile plug-in hibrid.

Pentru lansarea Programului Rabla mai sunt necesare câteva avize, a precizat ministrul Mediului.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Publicat

mita euro bun

Furtuna declanșată de administrația de la Casa Albă în comerțul mondial, a afectat marile burse ale lumii, inclusiv cele americane, și a ridicat nivelul aversiunii față de risc.

Piața valutară locală este monitorizată cu atenție de BNR, care este nevoită uneori să vândă euro pentru a stopa tendințele de depreciere. O creștere a cursului înainte de alegerile prezidențiale din mai ar pune în pericol procesul electoral.

Tranzacțiile de miercuri se realizau în culoarul 4,9771 – 4,9777 lei, iar media euro a urcat de la 4,9772 – 4,9775 lei, față de 4,9774 lei la jumătatea săptămânii trecute.

ANALIZĂ. Euro a atins o nouă valoare MAXIMĂ de la începutul anului

Economia românească s-ar putea confrunta cu riscul intrării în recesiune, în condițiile în care bugetul de stat pentru acest an a fost calculat pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.

În comunicatul de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR se arată că, „cele mai recente date și analize indică o încetinire pronunțată a creșterii în termeni trimestriali a economiei în trimestrul I 2025, implicând o dinamică anuală a PIB relativ similară celei din trimestrul precedent, în condițiile unor evoluții divergente la nivelul componentelor cererii agregate și al sectoarelor majore.”

O scădere a economiei poate fi însoțită de înrăutățirea notelor de țară de către marile agenții de rating, ceea ce ar ridica dobânzile și ar deprecia leul.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) a revenit de la 5,90 la 5,89%”

Miercuri, modificările marginale ale indicilor ROBOR s-au menținut, la două zile de la decizia BNR de a nu modifica rata de referință, care stagnează din august trecut la 6,50%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 5,90 la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni a urcat de la 6,06 la 6,07%.

Euro a profitat de reacția piețelor la decizia administrației americane de a impune tarife vamale de 104% la importurile din China, și s-a apreciat până la 1,1090 dolari, maxim al ultimelor patru luni. La această evoluție au contribuit scăderea puternică a acțiunilor pe Wall Street și vânzările pe termen lung de obligațiuni americane, în piață existând temeri de intrare în stagflație a economiei SUA, care au majorat cererea de „monede refugiu”, în special yenul și francul elvețian.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,5556 la 4,5115 lei.

„Prețul gramului de aur a crescut”

Moneda elvețiană s-a întărit sub pragul de 0,93 franci/euro, iar cursul ei a urcat de la 5,3084 la 5,3594 lei, maxim care nu a mai fost atins de la sfârșitul lui noiembrie trecut. În schimb, s-a menținut tendința de depreciere a lirei sterline, iar media ei a scăzut de la 5,8053 la 5,7821 lei, minim al ultimelor opt luni, în condițiile în care obligațiunile britanice la 30 de ani au atins un maxim al ultimilor 27 de ani.

Prețul gramului de aur a crescut de la 440,1817 lei la 441,8413 lei, față de recordul de 463,3913 lei, atins miercurea trecută. Metalul galben s-a menținut sub recordul de 3.169,60 dolari/uncie, înregistrat în 3 aprilie, și se tranzacționa în culoarul 2.968,40 – 3.072,90 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a întărit la 4,2818 zloți/euro. În schimb, cursul celei maghiare s-a depreciat la 408,63 forinți/euro.

Căderea prețul companiilor tehnologice americane a provocat deprecierea bitcoin la 74.617 – 77.892 dolari și a ethereum la 1.390 – 1.494 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

CULTURA

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Publicat

david

Ministrul Educației, Daniel David, inspectorul Școlar General Cluj, Marinela Marc, precum și reprezentanți ai Mitropoliei și invitați din Republica Moldova vor participa la Simpozionul Internațional „Esențe Românești” ce se va desfășura la Jucu, jud. Cluj, în 11 aprilie 2025.

„Comuna Jucu va găzdui, în data de 11 aprilie 2025, cea de-a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Esențe Românești”, eveniment dedicat memoriei lui George Barițiu, fiu al satului Jucu de Jos și figură emblematică a renașterii culturale românești. Tema ediției din acest an, „Educația ca factor de coeziune culturală și inovație socială: Perspective interdisciplinare”, deschide un dialog amplu despre rolul educației în construirea unor comunități incluzive, responsabile și ancorate în valorile naționale.

Simpozionul Internațional „Esențe Românești”, la Jucu, în Cluj. Participă și ministrul Educației

Evenimentul este organizat de Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Jucu, și este înscris în CPEEJ Cluj 2025, domeniul multidisciplinar, poziția 68.

Personalități marcante din domeniul educației și vieții publice vor onora evenimentul cu prezența:

– Prof. univ. dr. psih. Daniel-Ovidiu David, Ministrul Educației și Cercetării;
– Inspector Școlar General Marinela Marc, ISJ Cluj;
– Inspector Școlar General Adjunct, prof. Anca Hodorogea;
– Pr. Consilier Cultural Cornel Coprean, cu mesajul ÎPS ANDREI, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sălajului;
– Iana Morari, Șefa Direcției Educație, Tineret și Sport Edineț, Republica Moldova;
– Pr. Prof. univ. dr. Stelian Tofană, invitat special.

Participare extinsă la nivel național și internațional

La această ediție s-au înscris aproape 250 de cadre didactice, din care peste 120 de inspectori, directori și profesori au confirmat participarea fizică. Aceștia provin din județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, București ș.a., dar și din Republica Moldova.

Pe 5 aprilie 2025, s-a desfășurat concursul interdisciplinar pentru elevii claselor a III-a și a IV-a, cu participarea a 45 de elevi, din mai multe școli din județul Cluj. La celelalte secțiuni (desene, colaje, afișe, postere, poezie, eseuri și fotografii), s-au înscris aproape 500 de elevi, reflectând interesul crescut pentru tematica simpozionului și promovarea valorilor educației prin exprimare artistică și scris creativ.

Educația – în centrul comunității

Lucrările se vor desfășura în trei locații:
– Școala Gimnazială „George Barițiu” – deschiderea oficială și evocarea lui George Barițiu;
– Așezământul social al Parohiei Ortodoxe Jucu de Jos – intervenții academice și sesiuni de comunicări;

– Căminul Cultural Jucu de Mijloc – prezentări de lucrări, festivitate de premiere și seară tradițională
românească.

Simpozionul „Esențe Românești” rămâne un reper de interdisciplinaritate, dialog cultural și valorizare a identității naționale, punând educația în centrul unei comunități unite prin valori și colaborare”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

EDUCATIE

Elevii și studenții clujeni din familii cu venituri reduse primesc ”ajutor pentru calculator”. Care sunt condițiile

Publicat

De

Bani pentru calculator pentru elevi și studenți din Cluj

Programul Euro200, care prevede acordarea unui ajutor financiar pentru achiziția de calculatoare, se derulează și în 2025, anunță reprezentanții Ministerului Educației.

Ajutorul financiar care se acordă pentru achiziția unui calculator reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro.

Elevii și studenții clujeni beneficiază și în acest an de ajutor pentru achiziția de calculatoare

Beneficiari ai acestui program sunt elevii şi studenţii din învăţământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei pe membru de familie. Ca noutate, venitul brut lunar pe membru de familie s-a majorat de la 250 de lei anul trecut, la 500 de lei.

Potrivit unui calendar anunțat de Ministerul Educației, depunerea cererilor și documentelor necesare se poate face până în 16 mai. De asemenea, anchetele sociale și evaluarea cererilor se va face pînă în data de 6 iunie, iar lista beneficiarilor va fi publicată în data de 20 iunie. Vor putea fi depuse și contestații între 1 și 4 iulie, iar lista finală se va afișa în data de 25 iulie.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate