Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Laboratoare medicale de simulare ultra-moderne pentru studenții UMFIH Cluj, vor fi și echipamente cu realitate virtuală

Publicat


Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca a inaugurat, marți, cinci noi laboratoare de ultimă generaţie şi extinde Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare în Medicină. Acestea sunt dedicate pregătirii medicilor rezidenţi din diversele specialități. Laboratoarele sunt dotate cu simulatoare medicale avansate, cu tehnologie de realitate virtuală şi sisteme performante pentru instruirea în chirurgia laparoscopică şi robotică.

Rectorul UMFIH, Anca Buzoianu, a declarat că momentul este unul extrem de important pentru universitate, precizând că simularea, ca metodă didactică, este esențială pentru învățământul medical deoarece manopera pe manechine crește siguranța actului medical.

”Medicina este și o profesie practică, trebuie să știi să faci cu mâinile tale anumite manopere și tehnici chirurgicale. Ne-am asigurat în urmă cu peste 10 ani că toți studenții noștri trec prin Centrul de simulare și fac acele manopere esențiale pentru fiecare medic.

Centrul de Simulare s-a deschis în 2011 cu 5 laboratoare în care studenții învață manoperele de bază.

Am introdus din mers antrenamentul în Centrul de Simulare pe 2 module, în anul 3 și anul 6.

UMFIH a fost prima universitate din țară care a introdus în curriculă activitatea de simulare și a deschis primul Centru de Simulare din țară. Simularea a devenit acum standard național, iar pentru învățământul medical românesc a fost un mare pas înainte faptul că toți absolvenții trec pe aici”, a spus Buzoianu.

Exersarea manoperei medicale esențiale

Astfel, viitorii medici pot să se pregătească în condiții dintre cele mai moderne, similare celor din practica medicală, pot exersa tehnici şi manopere medicale esențiale, fără riscuri pentru pacienţi.

Este vorba despre laboratoarele de simulare de înaltă fidelitate destinate formării rezidenților în chirurgie robotică, medicină internă, ortopedie, ginecologie, urologie şi ecografie intervențională.

Noile echipamente le oferă posibilitatea de a exersa într-un mediu sigur, cu tehnologie similară celei din marile centre medicale internaţionale.

Care sunt cele 5 laboratoare

  1. Laboratorul de chirurgie robotică este dotat cu două simulatoare DaVinci şi le permite rezidenților în urologie şi chirurgie generală să exerseze tehnici complexe, precum prostatectomia radicală, lobectomia (intervenţii pe plămâni), histerectomia (Indepărtarea uterului) şi hernioplastia (corectarea herniei inghinale) efectuate robotic, cu o abordare minim invazivă. Aceste simulatoare reproduc cu precizie intervențiile realizate cu robotul chirurgical DaVinci, oferind viitorilor chirurgi o pregătire practică avansată dintre cele mai performante la nivel mondial.
  2. Laboratorul de medicină internă este echipat cu platforma Endo-Mentor Suite care le permite rezidenților din diverse specialități (medicină internă, urologie, pneumologie, ginecologie) să învețe tehnici esențiale pentru endoscopie digestivă (gastroscopie, colonoscopie), bronhoscopie (investigaţia căilor respiratorii), cistoscopie (vizualizarea vezicii urinare) şi alte proceduri minim invazive.
  3. Cel mai mare laborator are în dotare patru simulatoare și cuprinde trei laboratoare distincte:

Laboratorul de ortopedie cuprinde un simulator de artroscopie cu care rezidenţii exersează intervenții minim invazive la nivelul articulațiilor (genunchi, umăr, şold). Aceasta reproduce cu acuratețe realitatea unei intervenții, oferind o experienţă practică esențială viitorilor specialişti ortopezi.

Laboratorul de urologie şi chirurgie laparoscopică este dotat cu simulatorul LAP Mentor III şi simulatorul URO PERC Mentor. Ambele oferă formare în laparoscopie şi proceduri urologice complexe. Rezidenții pot exersa tratamentul stricturilor uretrale, puncţia renală pentru pacienţi cu diferite conformaţii corporale şi chirurgia minim invazivă a rinichilor şi vezicii urinare.

Laboratorul de chirurgie vasculară și intervențională este unic conține un simulator angio-endovascular intervenţional. Acest sistem permite medicilor să exerseze manevre precum angioplastia, cateterismul cardiac şi plasarea de stenturi pe un model 3D realist de anatomie vasculară. Simulatorul include şi scenarii de complicații, precum disecţia sau perforația vasculară, pentru a antrena rezidenții în gestionarea unor situaţii critice din practica medicală.

  1. Laboratorul pentru ecografie intervențională este locul în care, cu ajutorul unui simulator ecografic de înaltă fidelitate, rezidenții pot învăța ecografie cardiacă, ecografie fetală, transabdominală şi transvaginală. De asemenea, pot exersa tehnici avansate de ecografie intervenţională pentru proceduri ghidate imagistic, esenţiale în medicina modernă.
  2. Laboratorul pentru ginecologie şi obstetrică este echipat cu simulatorul de naştere complex Victoria S2200 şi permite exersarea naşterii asistate, precum şi gestionarea complicaţiilor obstetricale. Manechinul de simulare poate recrea diverse scenarii medicale, inclusiv urgenţe neonatale, pentru a pregăti rezidenții să răspundă eficient în situații critice.

Sală pentru Tehnici chirugicale avansate

La Centrul de Aptitudini Practice şi Simulare in Medicină mai există în acest moment alte cinci laboratoare, care sunt destinate studenților, de la toate liniile de studii.

Acestea sunt dotate cu echipamente de înaltă performanță, similare celor utilizate în sălile de operaţie moderne, care le permit studenților să se familiarizeze cu tehnici chirurgicale avansate într-un mediu sigur şi controlat.

În plus față de aceste laboratoare, mai există o sală specială pentru Tehnici chirurgicale avansate, chirurgie minim invazivă şi microchirurgie (simulare a intervenţiilor chirurgicale şi operații pe animale), care este destinată desfăşurării workshopurilor şi conferinţelor.

Laboratoare destinate studenților

Laboratorul pentru tehnici chirurgicale de bază, unde studenţii învaţă şi exersează tehnici fundamentale de chirurgie, esențiale în orice specialitate medicală.

Laboratorul pentru anestezie și terapie intensivă, dedicat formării viitorilor medici anestezişti este echipat cu aparatură de ultimă generaţie pentru monitorizarea pacienţilor şi gestionarea situaţiilor critice.

Laboratorul de obstetrică şi ginecologie permite exersarea manoperelor specifice naşterii şi intervențiilor ginecologice, pregătind studenții pentru situațiile reale din sălile de naştere şi secțiile de ginecologie.

Laboratorul pentru manopere medicale de bază și cel pentru manopere de urgenţă le oferă studenților posibilitatea de a se antrenena pentru intervenţii rapide şi eficiente în situaţii critice, precum resuscitarea cardiopulmonară sau gestionarea traumatismelor severe.

Sisteme și aparatură medicală de top

Pentru a oferi o pregătire cât mai aproape de realitate, laboratoarele sunt dotate cu:

Sistemul endoscopic Karl Storz SMARTCART, un echipament de chirurgie minim invazivă, care le permite studenţilor să exerseze intervenții fără incizii mari, cu ajutorul camerelor şi instrumentelor speciale. Acesta include un sistem video avansat, un dispozitiv de electrochirurgie şi echipamente pentru neurochirurgie şi chirurgie spinală.

Aparatul de anestezie Dräger Fabius Plus, utilizat pentru simularea administrării anesteziei îi ajută pe studenţi să înţeleagă cum se gestionează respirația pacienţilor şi cum se ajustează parametrii ventilației în timpul intervențiilor chirurgicale.

Sistemul de iluminat Brechtold Chromophare E650 este un sistem modern de iluminare pentru sala de operaţie, care asigură o vizibilitate optimă şi elimină umbrele, facilitând precizia intervenţiilor.

Masa pentru intervenții chirurgicale, o masă ajustabilă din inox, folosită pentru simularea intervenţiilor chirurgicale, echipată cu suporturi speciale pentru instrumente şi sistem de drenaj.

Sisteme avansate de Realitate Virtuală

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca continuă să inoveze în domeniul educaţiei medicale şi se află deja în procedură de achiziţie a unor sisteme avansate de realitate virtuală (VR) şi simulare medicală. Noile tehnologii le vor permite studenților și rezidenţilor să exerseze proceduri chirurgicale complexe şi să exploreze anatomia umană într-un mod interactiv şi realist, îmbunătățindu-şi astfel pregătirea practică.

Sistemul de anatomie VR va include 17 headset-uri de realitate virtuală şi un software specializat, care permite explorarea corpului uman în detaliu. Cu ajutorul Atlasului de anatomie 3D VR, studenţii vor putea vizualiza structurile anatomice într-un mod interactiv, iar modulul DICOM le va permite să reconstruiască în 3D imagini reale din scanări CT şi RMN, oferindu-le o înţelegere profundă a anatomiei pacientului.

Module software pentru simularea intervențiilor chirurgicale

Sistemul LAP Mentor III va fi îmbunătățit prin achiziţia de noi module de antrenament pentru apendicectomie, hernia inghinală şi colecistectomie (îndepărtarea vezicii biliare). Aceste module permit medicilor să exerseze într-un mediu virtual, cu un nivel ridicat de realism, fiecare etapă a intervenţiei, gestionarea posibilelor complicaţii şi luarea celor mai bune decizii în timp real.

Noile tehnologii utilizează realitatea virtuală şi tehnologia haptică (care reproduce senzația atingerii şi a rezistenţei ţesuturilor umane), permiţând medicilor să se antreneze în medii cât mai apropiate de realitate.

Ajutor pentru viitorii medici

”Exersarea intervențiilor în medii virtuale îi ajută pe viitorii medici să îşi dezvolte şi îmbunătățească abilitățile practice şi să se perfecționeze înainte de a efectua proceduri pe pacienţi reali, reducând astfel riscurile asociate actului medical.

Prin aceste investiții, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” îşi consolidează poziția de lider în educaţia medicală din România, oferind studenților acces la cele mai moderne tehnologii de învăţare şi pregătindu-i pentru cerințele medicinei moderne”, a precizat Anca Buzoianu.

Potrivit acesteia, UMFIH are în plan construirea unui nou centru de simulare, care va fi cel mai mare din această parte a Europei, unde vor funcționa echipamente medicale de realitate virtuală.

Noul centru va avea o suprafață de 20.000 de mp, o parte din finanțarea de zeci de milioane de euro fiind asigurată prin PNRR, iar restul din fonduri proprii.

În aprilie – mai ar putea avea loc inaugurarea începerii proiectului.

Investiții de 4 milioane de euro

Centrul de Aptitudini practice şi Simulare în Medicină este organizat pe două nivele și are o suprafață de peste 750 de mp. A costat aproape 2,4 milioane de euro (11,9 milioane de lei), din care 900 de mii de euro (4,4 milioane de lei) provin din fonduri proprii ale universității, iar aproape 1,5 milioane de euro (7,5 milioane de lei) reprezintă fonduri din PNRR.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

BEC a înregistrat 22 de candidaturi la alegerile prezidențiale. Până acum a admis 7 și a respins 8. Ce urmează

Publicat

De

BEC a respins 8 dosare de candidatură la prezidențiale

BEC – Biroul Electoral Central, a înregistrat, până duminică, 22 de candidaturi pentru alegerile prezidențiale din luna mai.

13 au fost depuse de candidați independenți, iar membrii BEC vor analiza ultimele 7 dosare luni, 17 martie.

BEC a admis 7 și a respins 8 candidaturi la alegerile prezidențiale

Perioada pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidențiale 2025 s-a finalizat sâmbătă noaptea, la ora 24.00, potrivit calendarului electoral.

Din cele 22 de dosare de candidatură, BEC a a respins, până duminică 7 dintre acestea și a admis 8. BEC mai are de analizat încă 7 dosare, potrivit Mediafax.

Ce candidaturi au fost acceptat și care au fost respinse până acum

Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion, Elena Lasconi, Lavinia Șandru, Cristian Terheș și John Ion Banu Muscel au fost validați până acum pentru alegerile din luna mai. BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă și a Mariei Marcu. De asemenea, au mai fost respinși Călin Georgescu, Petre Mîndru, Paul Ispas, Matei Vanea și Constantin Vieru. CCR a respins duminică seara ccontestațiile privind candidatura lui George Simion, care rămâne astfel în cursa pentru Cotroceni.

Biroul Electoral Central mai are de analizat 7 dosare de candidatură și trebuie să o facă în cel mult 48 de ore de la depunere, și nu mai târziu de 17 martie.

Miercuri, 19 martie, este ultima zi în care candidații înscriși pot depune la Biroul Electoral Central declarație pe propria răspundere pentru renunțarea la candidatură, dacă este cazul.

Ce dosare mai are de analizat BEC

Biroul Electoral Central a anunțat că va analiza luni ultimele șapte dosare de candidatură la alegerile prezidențiale. Printre acestea se numără cele ale liderei POT, Anamaria Gavrilă, a rectorului SNSPA, Remus Pricopie, dar și cea a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, și-a depus candidatura la prezidențiale “după o matură chibzuință”. Remus Pricopie a transmis că dosarul lui de candidatură nu va avea liste de semnături, pentru că “prevederea nu este în conformitate cu spiritul Constituției României”.

În ceea ce o privește pe lidera POT, Anamaria Gavrilă, aceasta a spus despre candidatură că este “una de conjunctură” și că nici măcar nu recunoaște aceste alegeri “ca fiind legitime”.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Pregătirea pentru Paști în satele clujene: Multă muncă, credință și rânduială

Publicat

De

Pregătiri de Paști în satele clujene din. vechime

Postul Paștilor era însoțit în satele din zona Clujului de o serie de obiceiuri care reflectau atât pregătirea spirituală, cât și cea din gospodărie.

Femeile țeseau haine noi pentru zilele de sărbătoare, iar bărbații se ocupau de curățenia din curți și livezi,  arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj

Muncă și rânduială

Această perioadă era una de muncă intensă, dar și de rugăciune și reflecție. Pe întreaga perioadă a postului, femeile torceau, țeseau și coseau, existând credința că de Înviere fiecare persoană trebuie să îmbrace haine noi.

Munca în godspodărie se intensifica în Săptămâna Mare, atunci când curățenia devenea o preocupare esențială. Specialiștii clujeni spun că era un moment de mare forfotă, pentru că fiecare familie se străduia să întâmpine sărbătoarea într-un mediu curat și primitor.

Obiceiuri străvechi pentru o casă primitoare

Hainele de sărbătoare erau scoase din lăzi și lăițere, aerisite la soare, apoi reașezate cu grijă, între ele fiind puse crenguțe de busuioc și alte plante aromatice, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.

Apoi, blidele de lut și icoanele de glajă erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. De asemenea, pavimentul casei, realizat din pământ galben, era reîmprospătat, adăugând un miros proaspăt și un aspect îngrijit gospodăriilor.

Această rânduială, transmisă din generație în generație, reflectă respectul și evlavia cu care oamenii din satele clujene se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. Dar chiar dacă multe dintre aceste obiceiuri s-au pierdut în timp, spiritul sărbătorii și al pregătirilor pentru Paști continuă să fie o parte importantă a identității locale.

Foto: CJCPCT – Casa familiei Cherhaț Simion și Haristina din Strâmbu, județul Cluj, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, demolată în 2004 – arhiva personală prof. Viorel Lăcătuș.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională. Cum se va desfășura testarea

Publicat

De

Simulare Evaluare Națională Cluj

Luni, 17 martie, elevii de clasa a VIII-a din județul Cluj vor susține simularea examenului de Evaluare Națională.

Notele obținute la simulare se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui acestuia.

Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională

Elevii clujeni de clasa a VIII-a vor începe luni ultima verificare înaintea examenului de Evaluare Națională din vară. Simularea se va desfășura la fel ca examenul propriu-zis.  Mai jos sunt câteva informații importante:

  • Probele încep la ora 9:00.
  • Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
  • Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Calendarul probelor

Luni, 17 martie, are loc simularea probei la Limba și literatura română, marți, 18 martie are loc proba la matematică, iar iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.

Vezi AICI informații utile despre REDACTAREA lucrărilor.

Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.

Important:

  • Rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare.
  • Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru adoptarea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
  • Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.

De asemenea, Ministerul Educației precizează că subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, AICI.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șeful VIP Guard Security și agenții săi, amenințați după scandalul din fața BT Arena. Urmează plângere penală

Publicat

De

scandal

Administratorul firmei VIP Guard Security din Cluj-Napoca și agenții săi de pază care au fost implicați în scandalul de duminică dimineață din fața BT Arena au primit amenințări telefonice din partea a doi bărbați, unul fiind rudă cu tânărul recalcitrant care este cercetat penal pentru ultraj după ce a lovit un jandarm.

Unul dintre bărbații care a trecut la amenință după incident, a spus despre agenți: ”Le rup coloana la fiecare pe rând, fi-mi-ar scârbă de viitorul lor și de sănătatea lor, dacă au copii și dacă nu au îi sechestrez” și ”Trecem peste Cristos și peste Dumnezeu trecem”.

Celălalt l-a amenințat direct pe șeful firmei, Lucian Bot: ”De pun mâna pe tine, fiecare oscior ți-l rup. Poți să suni și la Jandarmerie și la Poliție, tot osciorul ți-l rup. (…) De eram acolo numa caschete săreau în aer, făceam și pușcărie pentru niște grași”.

Lucian Bot a declarat pentru Cluj24 că va depune luni o plângere penală pentru amenințare, cerând instituțiilor abilitate să îi identifice pe cei doi bărbați și să îi tragă la răspundere.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate