Connect with us

CULTURA

FOTO. La Cluj-Napoca s-a deschis Contemporar, un spațiu cultural unde vizitatorii pot dialoga cu creatorii de artă contemporană

Publicat


contemporar

Centrul Cultural Clujean și Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB)  au deschis ”Contemporar”, un nou spațiu dedicat culturii la Cluj-Napoca, un spațiu de cercetare, dialog și cunoaștere al scenei de artă contemporană din România. Inaugurarea acestuia a avut loc prin vernisajele a două expoziții colective moderate de curatori experți.

Inițiat ca un proiect-pilot, Contemporar este un teren de testare pentru proiectul emblematic al Centrului Cultural Clujean și anume Centrul European de Artă Contemporană (ECCA). Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea și prezentarea unui program de artă contemporană cuprinzând 3 expoziții și 3 discuții publice, în perioada noiembrie 2024 – februarie 2025. Totodată, organizatorii își doresc consolidarea cooperării internaționale și coproducției bilaterale prin participarea profesioniștilor culturali din România și  Norvegia.

„Cultura și arta au ceva de zis”

„Colaborarea aceasta înseamnă o șansă de a intra în relație cu domenii artistice, domenii de creativitate, de meditație asupra lumii în care suntem.

Credem că în această zonă a artei sunt foarte mulți oameni pe care merită să-i ascultăm și cu care merită să dialogăm. Noi, din perspectiva unei comunități academice foarte mari avem în grijă diverse domenii de cunoaștere care se înțeleg mai bine pe ele însele și, deasemenea, lumea în care funcționează, intrând în dialogul de care vorbim aici. Atunci, prezența artiștilor în Universitatea Babeș-Bolyai mi se pare un act firesc de regândire a ideii de universitate: pentru sfera public în sens larg, pentru un student emancipat…

Practic Contemporar este un spațiu-pilot pentru un proiect mai vechi al comunității artiștilor clujeni care este un centru de artă contemporană la Cluj. Astfel e bine ca atunci când va exista acest centru să avem o experiență cum dialoghează artiștii cu oamenii de știință, cu publicul. De fapt, asta vom testa în anii care urmează în acest loc! ”, a declarat Horea Poenar, prorector UBB responsabil cu componenta socio-culturală, pentru Cluj24.

„Pentru noi arta nu se rezumă la muzeu”

„Clujul visează la un Centru European de Artă Contemporană, iar Contemporar ne duce cu un pas mai aproape de îndeplinirea acestui obiectiv: aici scena locală de artă va putea explora și imagina, în diferite formate, cum ar putea funcționa în viitor o asemenea instituție.

Pe termen scurt, Contemporar este benefic scenei locale de artă și publicului ei și prin simplul fapt că oferă comunității un nou spațiu de expunere pentru arta contemporană, însoțit de o componentă de mediere”, spune directorul executiv al Centrului Cultural Clujean, Ștefan Teișanu.

„Întâlnirea dintre comunitate și artă creează forme noi”

„Pentru noi, întotdeauna când vorbim de artă contemporană ne referim nu doar la ce producem, dar și la relația cu realitatea pe care aceasta o poate genera. Încercăm să analizăm cum ajunge arta contemporană la public, prin programele de mediere culturală pe care le dezvoltăm, printre care este și cel lansat acum.

Contemporar devine, astfel, al 31-lea spațiu dedicat expunerii artei din Cluj care va experimenta diferite formate: expoziții, dezbateri, ateliere, evenimente și tururi ghidate.

Acestea vor fi coordonate, prin rotație, de un curator invitat de Centrul Cultural Clujean, care va lucra cu artiștii locali, va implica actori cheie ai scenei și va activa teme și formate care construiesc treptat atât un discurs, cât și o practică a viitoarei construcții instituționale. Prima parte a programului este realizată cu contribuția curatorială a Asociației Young Actions and Abstractions”, a declarat Corina Bucea, director de dezvoltare culturală în cadrul Centrului Cultural Clujean, pentru Cluj24.

„Primul mini-sezon de expoziții este despre colectiv”

„Perspective din punctul zero” propune o interacțiune cu lucrările de artă la nivelul percepției copiilor. Expoziția este organizată de Plastic, un spațiu de artă din Cluj inițiat în strânsă legătură cu colecția de artă Mircea Pinte, văzută ca un organism dinamic al cărui scop este de a genera un dialog cu alte lucrări de artă contemporană și publicuri diverse. Echipa Plastic este compusă din: Norbert Costin, Lucia Ghegu, Ciprian Mureșan, Mircea Pinte, Cristi Pogăcean, Șerban Savu.

Expun artiștii Norbert Costin, Lucia Ghegu și mai mulți artiști din colecția Mircea Pinte.

Cea de-a doua expoziție inaugurată este „Ziua crește”, coordonată de galeria Aluvial.

„Acesta este un spațiu transdisciplinar de expoziții și proiecte, pe care l-am deschis acum doi ani. Venim dinspre istoria artei și colaborări cu artiștii, dar ne axăm și pe sociologie, științele naturii și chiar geografie. De când am ajuns prima dată în spațiul Contemporar, primul lucru pe care l-am văzut a fost garderoba.

Am decis că o vom transforma în camera noastră a curiozităților, creând o expoziție „sight specific”. Expoziția era în plan deja de 2 luni, dintr-o perioadă caracterizată de instabilități politice sau dificultăți naturale și acest detaliu ne-a motivat să le transferăm în conceptul propriu-zis, un concept menit să insufle speranță.

Pentru această expoziție, am selectat atât artiști anonimi, amatori, cât și de renume. Creațiile acestora sunt acompaniate de fotografii reazilate de Emmanuel de Martonne, fotografii din „Muzeul Armenesc” și o colecție de cărți ilustrate”, menționează curatorul expoziției Székely Sebestyén.

Perspective de viitor

Contemporar va funcționa în incinta Colegiului Academic al UBB Cluj, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 5, parter, Cluj-Napoca. Primele două expoziții – „Ziua crește” și „Perspective din punctul zero” – vor putea fi vizitate la Contemporar până în 15 februarie, de marți până sâmbătă între orele 15:00 – 19:00. Prima dezbatere va avea loc joi, 23 ianuarie, de la ora 17:00 și aduce în discuție relația dintre educație și arta contemporană. Pentru mai multe detalii puteți urmări paginile de social media și pe site-ul www.contemporar.ro

Proiectul Contemporar se desfășoară în perioada 28 octombrie 2024 – 28 februarie 2025. Valoarea totală a finanțării proiectului este de 621.946,21 lei, adică echivalentul a 124.979,14 euro. Sprijinul nerambursabil din Granturi SEE și Norvegiene este de 100%, bani care au fost investiți în amenajarea spațiului și organizarea primelor expoziții. Ulterior, activitățile din cadrul spațiului Contemporar se vor desfășura cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Băncii Transilvania și a altor sponsori.

Paula Mariuța

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA

Publicat

cupa 1

Cupa României reprezintă cea mai rapidă cale spre Europa League. Câștigătoarea se califică în primul tur al competiției. Miercuri se joacă Hermannstadt – Rapid, prima semifinală, în timp ce joi are loc cea de-a doua, CFR Cluj – Farul Constanța.

În cazul în care CFR Cluj câștigă Cupa României, clubul ar urma să fie cap de serie, ținând cont de parcursul european pe care l-a avut în ultimii ani. Formația lui Dan Petrescu ar putea avea parte de adversari mult mai accesibili, scrie GSP.

Ce echipe ar putea întâlni CFR Cluj în primul tur din Europa League, în cazul în care câștigă CUPA

Spartak Trnava (Slovacia)
FC Ballkani (Kosovo)
Puskas Akademia (Ungaria)
Hammarby (Suedia)
Levski Sofia (Bulgaria)
Zira (Azerbaidjan)
Ilves Tampere (Finlanda)
FK Aktobe (Kazahstan)

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

AVERTIZARE de vreme rea în județul Cluj. A fost transmis un mesaj RO-Alert

Publicat

furtuna

A fost transmis mesaj RO-Alert de avertizare, cod portocaliu de vreme rea, care vizează mai multe orașe și localități din sud-estul județului Cluj.

Printre acestea se află Turda, Câmpia Turzii, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Moldovenești, Călărași, Căianu.

AVERTIZARE de vreme rea în județul Cluj. A fost transmis un mesaj RO-Alert

Conform ISU Cluj, sunt așteptate averse torențiale, frecvente descărcări electrice sau vânt puternic. Avertizarea este valabilă până la ora 19.40, iar până acum nu s-au înregistrat solicitări din partea cetățenilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Dansul care dăruiește”, eveniment caritabil la Cluj-Napoca. Pași de speranță pentru fetițele de la Căsuța Bucuriei

Publicat

De

căsuța

Într-o lume în care fiecare pas poate schimba o viață, Frizzante Dance Studio invită clujenii să celebreze Ziua Internațională a Dansului printr-un gest de solidaritate și iubire. „Dansul care dăruiește” este un eveniment caritabil dedicat sprijinirii fetițelor de la Casa de copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca.

”Vom transforma dansul într-un limbaj al inimii, aducând împreună oameni de toate vârstele pentru a oferi speranță și bucurie celor care au cea mai mare nevoie”, au spus organizatorii.
Evenimentul va avea loc marți, 29 aprilie, de la ora 17:30, la Casino în Parcul Central din Cluj-Napoca.

Programul artistic

Momente de dans susținute de Frizzantiștii noștri plini de energie
Participarea specială a Seniorilor de la Centrul de Zi nr. 2 și Clubul Seniorilor Observator
Momente de stand-up comedy și muzică live
Încheiere emoționantă cu părintele Marius Ciprian Pop
Intrarea este liberă, iar donațiile sunt binevenite pentru a sprijini micuțele de la ”Căsuța Bucuriei”.

Despre Căsuța Bucuriei

Casa de Copii ”Căsuța Bucuriei” din Cluj-Napoca este o organizație non-profit, o alternativa la sistemul de îngrijire de stat, care oferă un cămin pentru 10 fetițe din acest sistem.

“Căsuța Bucuriei” asigură un serviciu de tip rezidential pentru copiii care urmează o formă de învățământ la zi, și are misiunea de a asigura accesul copiilor pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, reabilitare, sprijin emoţional, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, educație, consiliere psihologică și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale și eventual adopției.

casuta

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Viceprimarul Dan Tarcea: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”

Publicat

Viceprimarul Dan Tarcea a dat asigurări clare: „Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca”.

În cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Cluj-Napoca, desfășurată miercuri, 23 aprilie 2025, consilierul local USR Paul Helmer a tras un semnal de alarmă cu privire la gradul scăzut de execuție bugetară înregistrat în primul trimestru al anului. Intervenția sa a avut loc la punctul 2a al ordinii de zi, dedicat aprobării execuției bugetului general al municipiului la data de 31 martie.

„Din ce am observat, este primul an în care nu avem trecut explicit care e gradul de realizare pe partea de venituri și cheltuieli în referatul de aprobare. Am făcut calculele și e vorba de 16,4% pe partea de venituri și 8,31% pe partea de cheltuieli, ceea ce ne duce la cele mai mici valori din ultimii cinci ani”, a declarat Helmer.

Clujenii și-au plătit taxele și impozitele într-un grad mare

Acesta a felicitat clujenii pentru gradul bun de colectare a taxelor și impozitelor: „Aș vrea să felicit clujenii că și-au plătit taxele și impozitele, astfel încât în anul acesta, să avem colectare pe partea de taxe și impozite, atât din partea persoanelor fizice, cât și din partea persoanelor juridice foarte bună”, a mai spus consilierul local.

Încasări slabe din PNRR în primul trimestru

Totodată, acesta și-a exprimat îngrijorarea privind atragerea fondurilor europene și naționale, mai ales în contextul în care, din cele 226 milioane de lei prognozate din PNRR pentru primul trimestru, s-au încasat doar 2 milioane.

„Un semnal de alarmă pe care vreau să îl trag este pe partea de atragere a fondurilor naționale și europene, unde, de exemplu, pe partea de alocări de sume din PNRR aferente componentei de împrumuturi, pe tot anul am prognozat 709 milioane de lei, iar pe primul trimestru, până la 31.03, 226 milioane, iar, după cum vedem, încasările au fost de doar 2 milioane, ceea ce înseamnă doar 1%. Corespunzător, pe partea de cheltuieli stăm la fel de prost pe zona aceasta. Aș vrea să vă întreb ce putem face să ne asigurăm că atragem, totuși, suficiente fonduri europene și bani de la bugetul național?”, a mai arătat Helmer.

„Îi asigur pe clujeni că nu vom rata niciun euro”

În replică, viceprimarul Dan Tarcea a explicat că execuția bugetară se concentrează în a doua jumătate a anului și a dat asigurări ferme cu privire la atragerea fondurilor europene.

„Datele dumneavoastră sunt corecte. Execuția bugetară se întâmplă în partea a doua a anului. La începutul anului, avem restricții de bugetare, până se aprobă bugetul. Ce pot să îi asigur pe clujeni este că nu vom rata nici un ban european și niciun euro care se cuvine municipiului Cluj-Napoca. Nu există niciun proiect din fonduri europene care să fie întârziat din motive imputabile Primăriei municipiului Cluj-Napoca, de aceea îi asigur pe clujeni că banii europeni îi vom atrage în proporție cât mai mare”, a spus Tarcea.â

Clujul, campion la atragerea de fonduri europene

Viceprimarul a amintit totodată că, între 2007 și 2021, Cluj-Napoca a fost lider național în atragerea fondurilor europene, surclasând inclusiv Capitala și sectoarele acesteia.

„Aș vrea să amintesc că în perioada 2007-2021, municipiul Cluj-Napoca a fost campion în atragerea fondurilor europene, am atras cele mai multe fonduri europene din întreaga Românie, depășind sectoarele și Capitala României”, a mai arătat viceprimarul.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate