Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO/ Jurnal de călătorie – Muntenegru și Croația

Publicat


Muntenegru reprezintă una dintre cele mai interesante destinații estivale ale Mării Adriatice. Deși populația din Muntenegru este mai redusă decât cea a orașului Cluj-Napoca, infrastructura rutieră este bine pusă la punct.

Drumul

Din Cluj-Napoca până în Muntenegru aveți opțiunea de a merge pe drumul din Serbia care este foarte întortocheat, cu multe restricții de viteză. Astfel, veți trece prin Canionul Tara, al doilea cel mai mare din lume după celebrul Grand Canion din SUA. Va trebui să luați în considerare să petreceți o noapte în Serbia, întrucât drumul este foarte lung și obositor.

Citește și Reguli de călătorie: 24 de țări din Europa au restricții pentru români. Carantină, la întoarcerea în țară din alte 41 de state

Cea de-a doua opțiune constă în a merge prin Ungaria și Croația, costul va fi mai ridicat, dar veți parcurge majoritatea drumului pe autostradă.

Canionul Tara

Cazarea

Prețurile de cazare variază în funcție de stațiunea pe care o alegeți. Budva și Kotor sunt printre cele mai bine cotate de pe litoralul muntenegrean.

Prețul închirierii unui apartament cu două dormitoare pe durata a șapte nopți în Herceg Novi a fost de aproximativ 350 de euro, cu tot cu taxele de stațiune, în vara anului 2017.

Budva, Muntenegru

Herceg Novi și frumusețile sale

Herceg Novi este situată chiar la granița cu Croația și a fost destinația estivală preferată a burgheziei din Viena în secolul al XIX-lea. Localitatea este plină de istorie, fiind ocupată de turci, spanioli, venețieni, ruși sau chiar de trupele lui Napoleon Bonaparte. Din 1814 până în 1918, teritoriul a făcut parte din Imperiul Habsburgic și, începând cu 1867, din Austro-Ungaria.

Vechea cetate din Herceg Novi, Muntenegru

Pasionații de istorie vor putea descoperi o catedrală a cărei fundație datează din secolul al XI-lea. Locașul de cult capătă un aer de poveste în timpul serii, fiind momentul ideal de a-l vizita. Crucea Sfântului Sava reprezintă una dintre relicvele pe care le puteți descoperi în mănăstire. Aceasta este din cristal și este decorată cu aur, argint și patru rubine. Sfântul Sava este considerat protectorul sârbilor.

Mănăstirea Savini din Herceg Novi, Muntenegru

Un loc ideal pentru fotografii este turnul cu ceas din stațiune, fiind un vechi simbol al orașului, ridicat în anul 1850. În zonă găsiți foarte multe cafenele, restaurante, dar și diferite buticuri cu suveniruri.

Turnul cu ceas din Herceg Novi

Biserica Arhanghelului Mihail reprezintă un locaș de cult spectaculos, prezentând o combinație de stiluri arhitectonice bizantin, romanic, gotic si islamic. Lăcașul de cult a fost ridicat pe locul unei alte biserici mai vechi distrusă de turci, în cinstea lui Herceg Stjepan, un fost rege bosniac care a dat numele orasului și regiunii Hertegovina, conform portalturism.com.

Biserica Arhanghelului Mihail

Nu în ultimul rând, panorama golfului din fortul spaniol este impresionantă. Fortăreața datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, iar accesul este gratuit. Cu siguranță, merită să urcați 20 de minute pentru a vedea orașul de sus!

Panorama orașului Herceg Novi

Clubul de scufundări „Peoples” vă oferă oportunitatea de a descoperi insula Mamula care se află la aproximativ 6,3 kilometri de malul stațiunii. Distracția a costat 50 de euro, dar experiența de a descoperi pe viu vegetația acvatică a meritat toți banii!

Dacă nu vă surâde ideea scufundărilor, puteți alege să vizitați insula printr-un tur cu barca organizat de diferitele companii turistice din stațiune. De asemenea, puteți închiria o barcă numai pentru dumneavoastră, dacă sunteți mai îndrăzneți.

Insula Mamula (sursa foto- tripadvisor.com)

Insula poartă numele generalului Lazarus von Mamula, deoarece el a fost cel care a decis să construiască un fort pentru a nu-i lăsa pe inamici să atace Imperiul Habsburgic, în anul 1853.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 30 septembrie 1942- 14 septembrie 1943, trupele dictatorului fascist Benito Mussolini au folosit insula drept lagăr de concentrare. 2300 de persoane au fost închise, în timp ce 130 și-au pierdut viața.

În 2016, decizia guvernului muntenegrean de a concesiona insula pentru 49 de ani dezvoltatorului Orascom a cauzat valuri în presa internațională. Acesta își propune să transforme insula într-un complex cu restaurante, plaje și discoteci. Investiția s-ar ridica la 16, 3 milioane de dolari.

Dubrovnik, perla coastei Dalmate

Dubrovnik este unul dintre cele mai emblematice orașe ale Croației, având o istorie îndelungată. De-a lungul Evului Mediu, cetatea Ragusa a cunoscut o perioadă înfloritoare între secolele al-XV-lea și al-XV-lea, din moment ce nu a fost cucerită de Imperiul Otoman din cauza zidurilor impenetrabile, înalte de 25 de metri.

În prezent, turiștii se pot urca pe ele pentru a admira frumusețea locației. Trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru că durează câteva ore până înconjurați toată cetatea!

Pe de altă parte, puteți achiziționa un bilet prin care veți avea oportunitatea de a vizita muzeele din cetate, de la Muzeul de Arheologie până la Palatul Rectorului, reședința conducătorului cetății Ragusa, care datează din 1463.

Interiorul cetății Dubrovnik

Portul cetății Dubrovnik

 

Interior venețian

 

 

 

Cetatea Dubrovnik

 

 

Bombardamentele orașului Dubrovnik

Toamna anului 1991 a adus cu sine războiul civil, iar trupele sârbe au asediat orașul timp de 80 de zile. Mulți rezidenți au plecat din oraș pentru a-și salva viețile. Luptele s-au finalizat la data de 31 mai 1992, în timp ce numeroase clădiri istorice au fost afectate de bombardamente. Nu mai puțin de șapte palate în stil baroc au fost distruse, iar numeroase muzee au fost jefuite.

Ruinele bombardamentelor

Mașini distruse în Dubrovnik

 

 

 

 

 

 

 

                                                                  Citește și

FOTO / VIDEO. Jurnal de călătorie: Sudul Italiei – de evitat sau de vizitat?

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șase pentru Consiliul Județean Cluj. Cine sunt candidații pentru funcția de președinte al CJ

Publicat

De

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Un număr de șase candidați și-au depus dosarele pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj au fost admise următoarele candidaturi:

Alin Tișe (PNL)

Alexandru Cordoș (PSD)

Adrian Oros (Alianța Dreapta Unită – ADU)

Csoma Botond (UDMR)

Eugen Cristian Șipoș (AUR)

Florian Alexandru Nicula (SOS)

Zece liste de candidați pentru CJ Cluj

De asemenea, următoarele formațiuni politice au depus liste de candidați pentru Consiliul Județean Cluj: PNL, PSD, ADU, UDMR, AUR, Partidul Alternativa Dreaptă, PUSL, Reper, SOS, PRM.

Scrutinul pentru locale se desfășoară într-un singur tur.

Campania electorală pe posturile de radio și de televiziune, publice și private, începe în data de 10 mai 2024, ora 00:00, și se încheie în data de 8 iunie 2024, ora 07:00 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024, respectiv în ziua de vineri, 7 iunie 2024, ora 07:00 pentru  alegerile locale din anul 2024.

Alegerile comasate – europarlamentare și locale – vor avea loc duminică, 9 iunie, între orele 7-21.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zece pentru Primăria Cluj-Napoca. Cine sunt candidații pentru funcția de primar

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca

Zece candidați s-au înscris în lupta electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit dosarelor admise de către Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca, cei zece candidați sunt următorii:

Emil Boc (PNL)

Aurelia Cristea (PSD)

Viorel Băltărețu (Alianța Dreapta Unită – ADU)

Olah Emese (UDMR)

Călin Cozma (AUR)

Ramona-Victoria Strugariu (REPER)

Sorin Valeriu Naș (SOS)

Dan-Mihai Iacob (PUSL)

Sabin Sărmaș (independent)

Sorin Virgil Vamoș (independent)

Liste pentru Consiliul Local

În ceea ce privește Consiliul Local Cluj-Napoca, au depus liste de candidați partidele PNL, PSD, ADU, UDMR, AUR, Reper, PUSL, SOS și PRM, dar și-a depus candidatura și independentul Sorin Virgil Vamoș.

Scrutinul pentru locale se desfășoară într-un singur tur.

Campania electorală pe posturile de radio și de televiziune, publice și private, începe în data de 10 mai 2024, ora 00:00, și se încheie în data de 8 iunie 2024, ora 07:00 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024, respectiv în ziua de vineri, 7 iunie 2024, ora 07:00 pentru  alegerile locale din anul 2024.

Alegerile comasate – europarlamentare și locale – vor avea loc duminică, 9 iunie, între orele 7-21.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bătăuși în Săptămâna Mare la Cluj. Un bărbat a fost arestat, altul plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

Publicat

bătăuși cu catuse la miini bun

Polițiștii clujeni au rezolvat cazurile a doi bătăuși care au fost acuzați de lovire în Săptămâna Mare și au suportat rigorile legii. Astfel, în primul caz, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au dispus, vineri, măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 37 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de lovire sau alte violențe.

În cursul zilei de 1 mai a.c., în jurul orei 18.20, echipajele de poliție au fost sesizate despre un conflict produs între trei persoane, în comuna Feleacu.

”Conform cercetărilor preliminare, a reieșit că, bărbatul, în timp ce se afla în vizită la o proprietate din comuna Feleacu, a observat că exemplarul canin de talie mică al proprietarului imobilului a ieșit din curte, năpustindu-se asupra unui câine de talie mare, precum și asupra minorului, cu vârsta de 14 ani, care îl însoțea.

Ulterior, câinele de talie mare a ripostat la atac, iar bărbatul s-a manifestat agresiv.

Minorul, speriat fiind, și-a anunțat imediat părinții, iar când aceștia au ajuns la fața locului ar fi fost agresați de bărbatul de 37 de ani”, arată IPJ Cluj.

Pe numele bărbatului, în temeiul probatoriului administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate sub aspectul infracțiunii de lovirea sau alte violențe.

Ulterior, după expirarea celor 24 de ore, acesta a fost plasat sub măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

A bătut doi bărbați în Băișoara

De asemenea, luni, în 29 aprilie, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Turda au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 39 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunile de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Din activitatea de cercetare a polițiștilor a rezultat că în cursul zilei de 28 aprilie a.c., în jurul orei 15.20, în timp ce se afla în proximitatea unei societăți comerciale din comuna Băișoara, acesta ar fi agresat fizic doi bărbați, de 30 respectiv 35 de ani din județul Cluj, ca urmare a unui conflict spontan.

În baza investigațiilor derulate, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Ulterior, bărbatul de 39 de ani, a fost prezentat instanței, care a emis un mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru 30 de zile.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pompierii clujeni, recomandări de Paște: „Nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate”

Publicat

De

Pompierii din cadrul ISU Cluj au venit cu o serie de recomandări, în pragul sărbătorii de Înviere, pentru evitarea incendiilor sau a altor situații neplăcute.

De Paște, 160 de pompieri cu 150 de mijloace și autospeciale vor fi disponibile în permanență pentru stingerea incendiilor, asistență SMURD sau evacuare în situații de urgență.

ISU Cluj va monitoriza permanent evoluția dinamicii din teren, iar la nevoie vor fi dispuse măsuri de răspuns la orice situație de urgență.

Controale la obiectivele religioase din Cluj

Pompierii vor fi pe teren în noaptea de Înviere la slujbele din județ. Anterior, inspectorii ISU Cluj au făcut controale la obiectivele religioase.

„Inspecția de Prevenire a desfășurat controale tematice și acțiuni de informare la obiectivele religioase din județul Cluj. Totodată, inspectorii ISU Cluj vor fi pe teren și pe timpul slujbelor”, mai arată ISU Cluj.

Sfaturi pentru prevenirea incendiilor în noaptea de Înviere

ISU Cluj a transmis o serie de măsuri care trebuie urmate atât pe timpul slujbelor religioase, cât și în locuințe, astfel încât să nu apară incendii sau alte incidente de Sărbătorile Pascale.

„Credincioșii trebuie să manifeste prudență la utilizarea lumânărilor aprinse, care trebuie ținute la distanță față de haine și păr, evitând apropierea acestora de icoane sau obiecte ce ar putea lua foc.

  • La întoarcerea acasă, este important ca lumânările sau candelele aprinse să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile.

Lumânările aprinse nu trebuie lăsate nesupravegheate

  • Lumânările sau candelele aprinse nu vor fi lăsate nesupravegheate și se va evita deplasarea cu acestea în autovehicule. De asemenea, lumânările sau alte surse de foc nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor, care trebuie supravegheați permanent.
  • O atenție sporită va fi acordată și persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor aprinse, pentru a preîntâmpina situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.
  • Parcarea autovehiculelor în apropierea bisericilor se va face astfel încât să nu blocheze căile de acces și să nu fie împiedicat accesul la hidranți.

Sperăm ca Sfintele Sărbători Pascale să treacă fără evenimente nedorite. Pe această cale, dorim tuturor credincioșilor Paște Fericit!”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax