Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO/ Jurnal de călătorie – Muntenegru și Croația

Publicat


Muntenegru reprezintă una dintre cele mai interesante destinații estivale ale Mării Adriatice. Deși populația din Muntenegru este mai redusă decât cea a orașului Cluj-Napoca, infrastructura rutieră este bine pusă la punct.

Drumul

Din Cluj-Napoca până în Muntenegru aveți opțiunea de a merge pe drumul din Serbia care este foarte întortocheat, cu multe restricții de viteză. Astfel, veți trece prin Canionul Tara, al doilea cel mai mare din lume după celebrul Grand Canion din SUA. Va trebui să luați în considerare să petreceți o noapte în Serbia, întrucât drumul este foarte lung și obositor.

Citește și Reguli de călătorie: 24 de țări din Europa au restricții pentru români. Carantină, la întoarcerea în țară din alte 41 de state

Cea de-a doua opțiune constă în a merge prin Ungaria și Croația, costul va fi mai ridicat, dar veți parcurge majoritatea drumului pe autostradă.

Canionul Tara

Cazarea

Prețurile de cazare variază în funcție de stațiunea pe care o alegeți. Budva și Kotor sunt printre cele mai bine cotate de pe litoralul muntenegrean.

Prețul închirierii unui apartament cu două dormitoare pe durata a șapte nopți în Herceg Novi a fost de aproximativ 350 de euro, cu tot cu taxele de stațiune, în vara anului 2017.

Budva, Muntenegru

Herceg Novi și frumusețile sale

Herceg Novi este situată chiar la granița cu Croația și a fost destinația estivală preferată a burgheziei din Viena în secolul al XIX-lea. Localitatea este plină de istorie, fiind ocupată de turci, spanioli, venețieni, ruși sau chiar de trupele lui Napoleon Bonaparte. Din 1814 până în 1918, teritoriul a făcut parte din Imperiul Habsburgic și, începând cu 1867, din Austro-Ungaria.

Vechea cetate din Herceg Novi, Muntenegru

Pasionații de istorie vor putea descoperi o catedrală a cărei fundație datează din secolul al XI-lea. Locașul de cult capătă un aer de poveste în timpul serii, fiind momentul ideal de a-l vizita. Crucea Sfântului Sava reprezintă una dintre relicvele pe care le puteți descoperi în mănăstire. Aceasta este din cristal și este decorată cu aur, argint și patru rubine. Sfântul Sava este considerat protectorul sârbilor.

Mănăstirea Savini din Herceg Novi, Muntenegru

Un loc ideal pentru fotografii este turnul cu ceas din stațiune, fiind un vechi simbol al orașului, ridicat în anul 1850. În zonă găsiți foarte multe cafenele, restaurante, dar și diferite buticuri cu suveniruri.

Turnul cu ceas din Herceg Novi

Biserica Arhanghelului Mihail reprezintă un locaș de cult spectaculos, prezentând o combinație de stiluri arhitectonice bizantin, romanic, gotic si islamic. Lăcașul de cult a fost ridicat pe locul unei alte biserici mai vechi distrusă de turci, în cinstea lui Herceg Stjepan, un fost rege bosniac care a dat numele orasului și regiunii Hertegovina, conform portalturism.com.

Biserica Arhanghelului Mihail

Nu în ultimul rând, panorama golfului din fortul spaniol este impresionantă. Fortăreața datează de la mijlocul secolului al XVI-lea, iar accesul este gratuit. Cu siguranță, merită să urcați 20 de minute pentru a vedea orașul de sus!

Panorama orașului Herceg Novi

Clubul de scufundări „Peoples” vă oferă oportunitatea de a descoperi insula Mamula care se află la aproximativ 6,3 kilometri de malul stațiunii. Distracția a costat 50 de euro, dar experiența de a descoperi pe viu vegetația acvatică a meritat toți banii!

Dacă nu vă surâde ideea scufundărilor, puteți alege să vizitați insula printr-un tur cu barca organizat de diferitele companii turistice din stațiune. De asemenea, puteți închiria o barcă numai pentru dumneavoastră, dacă sunteți mai îndrăzneți.

Insula Mamula (sursa foto- tripadvisor.com)

Insula poartă numele generalului Lazarus von Mamula, deoarece el a fost cel care a decis să construiască un fort pentru a nu-i lăsa pe inamici să atace Imperiul Habsburgic, în anul 1853.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, între 30 septembrie 1942- 14 septembrie 1943, trupele dictatorului fascist Benito Mussolini au folosit insula drept lagăr de concentrare. 2300 de persoane au fost închise, în timp ce 130 și-au pierdut viața.

În 2016, decizia guvernului muntenegrean de a concesiona insula pentru 49 de ani dezvoltatorului Orascom a cauzat valuri în presa internațională. Acesta își propune să transforme insula într-un complex cu restaurante, plaje și discoteci. Investiția s-ar ridica la 16, 3 milioane de dolari.

Dubrovnik, perla coastei Dalmate

Dubrovnik este unul dintre cele mai emblematice orașe ale Croației, având o istorie îndelungată. De-a lungul Evului Mediu, cetatea Ragusa a cunoscut o perioadă înfloritoare între secolele al-XV-lea și al-XV-lea, din moment ce nu a fost cucerită de Imperiul Otoman din cauza zidurilor impenetrabile, înalte de 25 de metri.

În prezent, turiștii se pot urca pe ele pentru a admira frumusețea locației. Trebuie să vă înarmați cu răbdare pentru că durează câteva ore până înconjurați toată cetatea!

Pe de altă parte, puteți achiziționa un bilet prin care veți avea oportunitatea de a vizita muzeele din cetate, de la Muzeul de Arheologie până la Palatul Rectorului, reședința conducătorului cetății Ragusa, care datează din 1463.

Interiorul cetății Dubrovnik

Portul cetății Dubrovnik

 

Interior venețian

 

 

 

Cetatea Dubrovnik

 

 

Bombardamentele orașului Dubrovnik

Toamna anului 1991 a adus cu sine războiul civil, iar trupele sârbe au asediat orașul timp de 80 de zile. Mulți rezidenți au plecat din oraș pentru a-și salva viețile. Luptele s-au finalizat la data de 31 mai 1992, în timp ce numeroase clădiri istorice au fost afectate de bombardamente. Nu mai puțin de șapte palate în stil baroc au fost distruse, iar numeroase muzee au fost jefuite.

Ruinele bombardamentelor

Mașini distruse în Dubrovnik

 

 

 

 

 

 

 

                                                                  Citește și

FOTO / VIDEO. Jurnal de călătorie: Sudul Italiei – de evitat sau de vizitat?

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO. Parcul Primăverii, tot mai aproape de modernizare. Dispare benzinăria și crește suprafața spațiului verde

Publicat

Parcul Primăverii se va transforma radical. Primăria Cluj-Napoca a depus solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru începerea lucrărilor.

Proiect anunțat de Primărie încă de mai mulți ani, revitalizarea Parcului Primăverii și a zonei adiacente ar urma să fie realizată anul acesta. Municipalitatea a depus luni, 13 mai, solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru lucrări la Parcul Primăverii și la străzile Ion Meșter, Emil Cioran și Almașului.

Informațiile privind proiectul propus pot fi consultate la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, Calea Dorbonaților nr. 99 și la sediul Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Parcul Primăverii ar urma să fie realizat anul acesta, fiind inclus spre finanțare în bugetul pe anul 2024 al municipiului Cluj-Napoca.

Benzinăria din zonă va fi demolată

Stația de carburanți de pe strada Almașului va fi demolată. În septembrie 2023, consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre ce prevedea exproprierea benzinăriei pentru suma de 1,4 milioane de lei. în locul acesteia, va fi realizată o zonă umedă, care va deveni principalul element natural al parcului.

Proiectul presupune de asemenea decopertatea pârâului Calvaria, crearea unei grădini pluviale, extinderea parcului cu 25%, modernizarea circulației, realizarea unui parc pentru câini, dublarea numărului de arbori și amenajarea unei zone pentru evenimente publice.

Totodată, străzile adiacente devin spații „shared-space”, pentru utilizarea comună de către toate categoriile de utilizatori. Acestea își vor păstra însă sensul de circulație.

Mobilierul urban va fi înlocuit cu unul modern, iluminatul public se modernizează cu tehnologie LED.

Proiectul propune, de asemenea, desființarea locurile de parcare amenajate în zonă și redistribuirea lor, cu păstrarea numărului acestora. Vor fi amenajate stații de încărcare pentru autoturisme, biciclete și trotinete electrice.

Machetă 3D a cartierului Mănăștur

Cartierul Mănăștur va fi și primul care va avea propria machetă 3D care va fi amplasată în incinta parcului.

Primăria Cluj-Napoca a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor cu asocierea de firme ilfovene Garden Center Grup SRL și de Ro-Verde Landscaping SRL. Valoarea contractului este de 23,8 milioane de lei.

Proiectul va fi depus spre finanțare din fonduri nerambursabile în perioada de programare 2021-2027. Durata de execuție a lucrărilor este de 19 luni, după cum anunța primarul Emil Boc în 2022.

Conceptul de reorganizare a parcului a fost realizat de arhitecții Vlad Sebastian Rusu, Octav Olănescu și de Studio 82, fiind prezentat în dezbatere publică. Ordinul de începere pentru proiectarea Parcului Primăverii a fost semnat în noiembrie 2022.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O bucătărie de vară a luat foc într-o localitate din Cluj. Au intervenit pompierii

Publicat

O bucătărie de vară a fost cuprinsă de flăcări, în localitatea Văleni din județul Cluj. Pompierii din Huedin au intervenit pentru stingerea incendiului.

Potrivit ISU Cluj, a ars acoperișul bucătăriei de vară cu o suprafață de 5 metri pătrați. Focul a fost stins rapid de pompieri, astfel că nu s-a extins la casa din apropierea încăperii incendiate.

Din fericire, nu au existat victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu care a afectat bucătăria de vară a unei gospodării in localitatea Văleni, comuna Călățele. Până la sosirea echipajelor noastre, o femeie de aproximativ 80 de ani s-a autoevacuat și nu a necesitat îngrijiri medicale. Incendiul s-a manifestat la acoperișul bucătăriei de vară pe o suprafață de aproximativ 5 mp, fiind lichidat de către pompieri. Astfel, s-a reușit protejarea casei de care este lipită respectiva bucătărie”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul lui Florin Piersic din spital: Sunt viu datorită minunaților medici care mă îngrijesc

Publicat

Florin Piersic se recuperează după operație

Florin Piersic a transmis, luni, un mesaj de la Spitalul Foișor din București. Actorul dă de veste că „este viu” și le transmite mulțumiri tuturor medicilor care l-au tratat în ultimele săptămâni.

Actorul Florin Piersic, internat la Spitalul Foișor din București, a transmis un mesaj, după circa două săptămâni fără vreo apariție publică. În mesaj, actorul s-a adresat atât clujenilor și celor care l-au purtat în gânduri în această perioadă, cât și personalului medical care l-a tratat.

„Scumpilor și prea dragilor mei, celor care m-ați purtat în gândurile voastre, m-ați înconjurat cu atâta grijă și iubire, acum când tocmai s-a terminat Săptămâna Mare, vă spun Hristos a Înviat!

Cu aceasta ocazie, va dau și o veste: „sunt viu” și asta datoria minunaților doctori care mă îngrijesc. Mă amuză când văd la premiile Oscar cum vin actorii premiați cu un pomelnic de mulțumiri, dar astăzi chiar vreau sa ii pun fiecăruia medalia inimi mele în piept.

Mă refer la Prof. Dr. Adrian Molnar, Dr. Horia Roșianu, Dr. Florin Crișan, Dr. Raed Arafat, Prof. Dr Streinu Cercel, Dr. Adrian Marinescu, eroii mei – Dr. Șerban Dragosloveanu și Dr. Denisa Anastase, împreună cu Dr. Adelina Moise, cea care m-a trimis în lumea viselor în timpul operației, dar…m-a și adus înapoi.

Vă iubesc pe toți, oameni buni și vă copleșesc cu recunoștința mea! Țineți-mă aproape, pentru că mai am de spus multe povești minunatului meu public”, a transmis Florin Piersic, din unitatea medicală unde este internat.

A trecut cu bine operația de îndepărtare a protezei

Florin Piersic a trecut cu bine de cele 72 de ore critice după operația de îndepărtare a protezei de la genunchi de unde a pornit infecția generalizată cu care actorul s-a luptat mai multe săptămâni.

Actorul clujean a fost vizitat duminică de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că acesta are o evoluția așteptată de medici.

Actorul cluejan are o stare de spirit pozitivă, continuă tratamentul cu antibiotice şi este monitorizat, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Și premierul Marcel Ciolacu l-a vizitat duminică la spital pe actorul Florin Piersic.

Actorul, operat la Spitalul Foișor

Florin Piersic a fost operat de urgență joi seara, în 9 mai, la Spitalul Foișor. Intervenția chirurgicală a prevăzut extragerea protezei de la genunchi și implantarea uneia temporare.

Florin Piersic a fost operat și la Cluj-Napoca, la Institutul Inimii. Medicii clujeni i-au extras sondele de stimulare și au îndepărtat stimulatorul cardiac, chiar în prima zi de Paști. Intervenția a fost necesară, având în vedere că infecția de la genunchi s-a extins și în zona inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Desant spectaculos. 2000 de parașutiști militari la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii

Publicat

Circa 2.000 de parașutiști militari din mai multe țări au participat la un desant aerian, la Baza de la Câmpia Turzii, în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24.

Una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial are loc în cadrul exercițiului multinațional SWIFT RESPONSE 24, în perioada 5-24 mai.

Luni, 13 mai, aproape 2.000 de parașutiști din mai multe țări aliate au participat la o operațiune de desant, la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii. Exercițiul, programat inițial pentru ziua de duminică, 12 mai, a fost amânat din cauza condițiilor meteo.

Exerciții similare se vor desfășura, în această perioadă, și în alte cinci state aliate și partenere, respectiv Estonia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia și Suedia, în cadrul celei mai mari operații de desant din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

2000 de parașutiști militari la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), aproximativ 2.000 de parașutiști militari din Franța, Germania, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos au luat parte la secvențele desfășurate în România ale exercițiului SWIFT RESPONSE 24 (SR24) / DEFENDER 24.

În timpul exercițiului, s-a închis circulația pe tronsonul Târgu Mureș – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania, de la km 36+000 m, nod rutier Chețani, până la km 51+796 m, nod rutier Câmpia Turzii.

Exercițiu de recuperarea a unei baze militare ocupate

5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere participă, începând din 5 mai și până în 24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

România, arată reprezentanții MApN, participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice la acest exercițiu.

SWIFT RESPONSE 24 este un exercițiu specific misiunilor de desant aerian, al cărui scenariu presupune recuperarea unei baze militare ocupate, prin realizarea superiorității aeriene, parașutarea unei forțe aliate și executarea de trageri reale în poligon (LIVEX).

Pe teritoriul României, exercițiul este condus de Forțele Armate Germane în parteneriat cu Forțele Terestre Române, cu sprijinul Forțelor Aeriene Române.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax