EDUCATIE
FOTO. Jucătorii CFR Cluj, întâlnire cu micuții Așezământului „Sfântul Onufrie”. Proiect de Service Learning la o facultate a UBB

În cadrul departamentului de Comunicare și Relații Publice a Facultății de Științe Politice, Adminsitrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB Cluj-Napoca, se întâmplă lucruri dintre cele mai frumoase, așa cum ar trebui, de altfel, să se întâmple în fiecare facultate.
”Aici, teoria se îmbină cu practica într-o manieră aparte, încă din primul an de studiu, prilej cu care studenții se familiarizează de la bun început cu activitățile pe care se presupune că le vor desfășura la finalizarea studiilor.
Un exemplu în acest sens sunt proiectele de Service Learning, în cadrul disciplinei de „Comunicare interpersonală”, acolo unde aflăm, de fapt, că Psihologia socială este pilonul interacțiunii noastre, atât în viața de zi cu zi, de la cele mai banale interacțiuni și până la cele mai diverse contexte socio-umane”, spus studenta Andreea Ciutacu – Coța.
Potrivit acesteia, având în vedere complexitatea acestei discipline, proiectele de Service Learning (SL) sunt mai mult decât o temă care se întinde pe durata unui semestru, pentru că atunci când îți desfășori activitățile zilnice în aceeași comunitate de o perioadă îndelungată, ai putea aluneca cu ușurință pe panta rutinei, și astfel ai putea crede că acea comunitate ar putea fi una lipsită de probleme, cu atât mai mult cu cât acestea nu te implică ori afectează în mod direct.
Drept urmare, proiectele de SL reprezintă o bună oportunitate de a observa și de a realiza o radiografie complexă și obiectivă atât a comunității de apartenență, cât și a realității acesteia.
Astfel, se conturează un bun prilej de a interveni într-o manieră reală în înlăturarea ori diminuarea problemelor descoperite”, a spus aceasta.
Combaterea abandonului școlar
Studenta a precizat că, în ceea ce privește echipa din care face parte, a optat pentru o temă considerată nu doar frumoasă, ci și extrem de benefică.
”Astfel, în urma unei astfel de observații atente, directe asupra comunității din care facem parte, am reușit să identificăm situații pe care le considerăm oportune de a fi supuse atenției și interesului comun în viitorul apropiat, pentru moment rezonând și empatizând în profunzime cu ceea ce face și tema proiectului echipei noastre, și anume „Combaterea abandonului școlar și integrarea copiilor orfani sau din familii în curs de separare”, aflați sub egida Așezământului „Sfântul Onufrie”, Mănăstirea Tăuți.
Acesta găzduiește, în momentul de față, sub regim permanent, 20 de copii orfani și ia forma unui centru de zi pentru mai binele altor zeci de prunci, care provin din familii defavorizate (monoparentale sau nu, care se situează la limita existenței) sau în curs de separare, ambele categorii fiind de o sensibilitate și importanță aparte.
Având în vedere toate acestea, dar și gradul lor de vulnerabilitate, într-o societate atât de incertă și de nesigură precum cea de azi, am considerat potrivit să venim înaintea acestor copii dar și a altora de vârstă similară, din câteva unități școlare clujene și să le vorbim despre nevoia și importanța educației în viața noastră, despre consecințele lipsei ei, despre pantele alunecoase, printre care cea mai importantă am considerat a fi delincvența juvenilă, prezentându-le situații reale, cifre exacte și exemple concrete”, a explicat Andreea Ciutacu – Coța.
În același timp, aceasta a considerat că micuții aflați sub ocrotirea Așezământului merită ocazia de a întâlni exemple palpabile, care să îi motiveze și să îi facă să înțeleagă că prin educație, muncă și determinare, totul este posibil, atâta timp cât seriozitatea și perseverența de a face lucrurile bine sunt așezate la loc de cinste.
Întâlnire cu jucătorii CFR Cluj
”În acest sens, aceștia au avut posibilitatea de a interacționa cu jucătorii echipei de fotbal CFR Cluj, să afle direct de la ei despre cele menționate anterior, iar la final s-au putut bucura împreună, primind mingi de fotbal, semnate de aceștia, pentru ca de fiecare dată când se vor juca cu ele, să își amintească de sfaturile de viață primite.
Și pentru că orice lucru serios presupune și o pată de culoare, aducătoare de zâmbete, am reușit să le deschidem ușile celor de la NTT DATA, care le-au pus copiilor la dispoziție o sală plină cu jocuri, așa cum fiecare copil își dorește, dorindu-le să le insuflăm sentimentul de apartenență, de egalitate cu fiecare dintre noi.
Pe cale de consecință, proiectele de Service Learning nu reprezintă doar un proiect, ci o șansă pentru fiecare dintre cei implicați, beneficiari sau organizatori, de a aduna experiențe de viață, de a umple goluri și, mai ales, de a face bine”, a conchis studenta FSPAC Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, AMÂNAT la Curtea de Apel Cluj. Procurorul vrea să îl AMENDEZE

Curtea de Apel Cluj a amânat, vineri, procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru data de 19 octombrie, la ora 10.00, pentru a-i da posibilitatea avocatului din oficiu să studieze dosarul.
Cherecheș s-a prezentat, vineri, la Curtea de Apel Cluj având un avocat din oficiu și un avocat ales, pe Stanca Gidro, fost decan al Baroului Cluj, care au solicitat acordarea unui termen pentru studierea dosarului.
Procurorul de ședință l-a acuzat pe Cherecheș că urmărește prin diverse tertipuri amânarea cauzei și prelungirea procesului până în aprilie 2024 când fapta de luare de mită se prescrie.
Procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, AMÂNAT la Curtea de Apel Cluj. Procurorul vrea să îl AMENDEZE
Mai mult, procurorul a cerut amendarea lui Cherecheș cu 5.000 de lei.
Instanța a acordat un nou termen în dosar pentru 19 octombrie, la ora 10.00, dată până la care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de strămutare a procesului înaintată de primar, care are termen în 17 octombrie.
Cătălin Cherecheș a venit la Curtea de Apel Cluj cu soția sa, Tabita, care a așteptat pe hol.
Magistrații Curții de Apel Cluj au luat în discuție și plasarea lui Cherecheș sub control judiciar pentru a se asigura că acesta nu se va sustrage judecății, urmând să ia o decizie.
5 ani de închisoare pentru luare de mită
Cătălin Cherecheș, care a primit o sentință de 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a făcut apel. Sentința a fost data la Tribunalul Cluj în data de 24 februarie 2022.
„Condamnă inculpatul C.C. – la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Interzice inculpatului exercitarea, pe o durata de 4 ani, cu titlu de pedeapsă complementară, începând cu data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a următoarelor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de primar.
Interzice inculpatului exercitarea, cu titlu de pedeapsă accesorie, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a aceloraşi drepturi a căror exercitare a fost interzisă cu titlu de pedeapsă complementară”, a arătat instanța.
Citește și: Primarul din Baia Mare condamnat la 5 ani de închisoare de Tribunalul Cluj pentru luare de mită
De asemenea, magistrații clujeni au dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit de DNA– Serviciul Teritorial Cluj asupra autoturismului marca Porsche Cayenne S, proprietatea lui Cherecheș, terenului intravilan în suprafaţă de 74 de metri pătrați, din municipiul Baia Mare, şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, nr. 2, din Municipiul Baia Mare, până la concurenţa sumei de 65.000 de lei şi 5.000 de euro cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.
Totodată, instanța Tribunalului Cluj mai dispune ca sechestrul asigurător să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 40.000 lei.
Foto: Cluj24.ro
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), după meciul cu Steaua: Prea UȘOR i-am lăsat să vină în careu. Am RISCAT un pic

„U” Cluj a învins-o pe CSA Steaua cu 3-1 în primul meci din Cupa României la fotbal, chiar pe Ghencea. Antrenorul clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău, n-a fost, însă, mulțumit de jocul echipei, scrie GSP.
Sabău și-a certat jucătorii pentru modul în care au gestionat finalul de partidă, atunci când le-au permis celor de la CSA să înscrie și să-și creeze alte ocazii de gol.
„În unele momente, da, mulțumit. Pe sfârșitul de joc sunt total nemulțumit. Am pierdut multe mingi, nu am avut răbdare atunci când am avut mingea. Să întoarcem jocul, să avem o posesie mai prelungită. Ai 3-1 și nu ai voie să aduci adversarul în careu. Prea ușor i-am lăsat să vină în careu, cu centrări din dreapta și în stânga.
Nu ne-au pus mari probleme, dar au prins încredere în câteva momente. Dar sunt mulțumit că am tratat serios această competiție cu o victorie bine meritată. Noi trebuie să ne refacem. Ce mă bucură mult e că am reușit să-i refac pe cei doi jucători importanți, Alex Chipciu și Dan Nistor.
E bine că au ieșit sănătoși azi. Am riscat un pic. Ca ritm, i-am recuperat pe Popadiuc, Vali Gheorghe. Kevin. A fost un joc în care am putut crește puțin ritmul acestor jucători. Noi individual arătăm bine. Avem jucători de calitate, valoroși. Vom construi o identitate”, a declarat Sabău la finalul partidei.
„Filip e un jucător care are calități”
Sabău a ținut să-l laude pe tânărul atacant Filip Ilie (21 de ani), marcator a unei „duble” împotriva roș-albaștrilor.
„E un jucător care are calități, stă bine din punct de vedere fizic. Are forță, viteză, lovește bine mingea cu ambele picioare. Mă întreb și vreau să văd de ce până în momentul de față acest jucător nu a jucat la un nivel bun. E primul an la senori, a mai jucat la Liga a 3-a pe undeva. Are potențial, trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu el.
Are potențial, are încrederea și susținerea noastră. I-am spus că e un început pentru el, să fie în continuare umil și să muncească. Are foarte mult de lucru la tehnică, la relații de joc. Dar ai cu cine să muncești. Ai nevoie de astfel de atacanți”, a mai spus Sabău.
EVENIMENT
Primul tronson al metroului de la Cluj, din piese LEGO, la expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește expoziția ETHNOLOGIA GALACTICA TM 2023, în perioada 4-8 octombrie 2023.
Una dintre cele mai importante expoziții ale fanilor sistemului LEGO(R), realizată de Asociația Brickenburg împreună cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, își va deschide porțile pentru vizitatori, începând de miercuri, 4 octombrie.
Primul tronson al metroului de la Cluj, din piese LEGO, la expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Organizatorii propun o ediție specială, la aniversarea a 15 ani, care reunește lucrări originale devenite celebre ca urmare a soluțiilor tehnice și a designului care le caracterizează, seturi și sisteme istorice care au adus bucurie tuturor vârstelor, precum și o galerie Toy Photo cu lucrări vizuale realizate de practicanți ai acestei linii a hobby-ului.
Mai moiult, venind în întâmpinarea unui subiect efervescent, care este la modă în zona Clujului, o lucrare funcțională reprezentând primul tronson al liniei de metrou, se va afla la loc de cinste în expoziție.
La fel ca în fiecare an, vor fi prezente cu lucrări LEGO(R) Users Groups din vecinatate – LUG Kolege și Skockani din Serbia, precum și invitați din România, Polonia și Elveția.
Atelier de construcție pentru vizitatori
Atelierul de construcție cu piese LEGO(R) va fi la dispoziția publicului pe tot parcursul expoziției.
Organizatorii reamintesc publicului vizitator că exponatele nu trebuie atinse, piesele LEGO(R) System puse la dispoziție pentru joacă se adresează celor cu vârsta mai mare de 5 ani, iar supravegherea copiilor este în sarcina părinților sau a altor peroane majore care îi însoțesc.
Expoziția va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21, în perioada 4-8 octombrie.
Programul de vizitare va fi miercuri 4 octombrie – sâmbătă 7 octombrie, între orele 11.00 – 19.00 cu ultima intrare la 18.30 și duminică 8 octombrie, între orele 11.00 – 17.00, cu ultima intrare la ora 16.30.
Foto: Asociația Brickenburg
EVENIMENT
FOTO. De cine ascultă pacienții mai mult? De dr. Google sau de medici și farmaciști? Dezbatere FICT Cluj-Napoca.

Evoluția tehnologiei a avut un impact semnificativ asupra tuturor domeniilor de activitate și asupra specialiștilor din acele domenii. Însă ce impact are asupra profesionistului în sănătate?
În cadrul dezbaterii „Tehnologia – amic sau inamic al profesionistului în sănătate?”, eveniment marca Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) Cluj-Napoca, s-a discutat despre modul în care tehnologia a influențat sănătatea, despre impactul influencerilor, părerile vecinilor și a dr. Google, a căror opinii, de multe ori, valorează pentru oameni mai mult decât părerea specialistului.
Evenimentul, moderat de Luminița Rusu, organizator FICT, a început cu o discuție despre modul în care social media influențează comunicarea dintre pacienți și specialiști.
„Ca specialist ajungi acum mult mai ușor la public decât prin metoda clasică, din vorbă în vorbă. Totuși, există și un dezavantaj: expunerea online nu este selectivă.
Pot să se erijeze în specialiști și alte personaje diverse. Într-adevăr, mediul online ajută în promovare, e mai ușor să ajungem la oameni.Însă oamenii trebuie să cearnă foarte bine ce întâlnesc online pentru a putea ajunge la specialistul potrivit. În ceea ce privește nevoia de promovare, dacă lucrezi în ambulator și fluxul de oameni este mare, nu este nevoie de promovare. Dacă lucrezi însă în mediul privat, trebuie să îți aloci o bucată de creier și pentru partea de marketing”, a spus Sigina Pop, nutriționist dietetician.
Horia Simu, manager general Serviciul Județean de Ambulanță Cluj, a vorbit despre cum a simțit în toți anii săi de carieră impactul tehnologiei asupra medicinei de urgență și care au fost efectele negative ale acesteia.
„Sistemul de urgență de acum 20 de ani era neprocedural, fără prea multă aparatură. O cameră de gardă însemna o asistentă, niște recoltări, o radiografie și cam atât. Ecografie? Însemna ori că ai cunoștințe, ori că ai altceva. A fost un boom începând din 2007.
A apărut aparatură nouă. A fost însă nevoie de o luptă cu mentalitatea celor care erau obișnuiți cu lucrurile așa cum erau, ca să treacă pe CD, spre exemplu. Am trecut apoi pe niște aparate care transmit date online la UPU, nou apărute. Erau experimente peste tot, dar experimente pozitive, în cazul pacientului. Cireașa de pe tort a fost sistemul unic de urgență 112, care a adunat mai multe agenții și a concretizat tot ce înseamnă un efort strict pentru pacient, om, cetățean.
Căci ajutorul pe 112 nu înseamnă doar că suni când te doare capul, ci înseamnă că suni când cineva ți-a furat portofelul sau dacă ți-a luat foc casa. Partea pozitivă e că a ajutat la creșterea eficienței sistemului medical de urgență. Partea negativă? Pot să zic că apelurile false care erau și înainte, sunt și acum. În toată Europa există un procent de apeluri false de 8-16%. Și la noi este cam la fel, în ciuda tuturor filtrelor care există. Unele persoane sunt foarte convingătoare”, a explicat Horia Simu.
Dr. Google
Cu toate că tehnologia a avut în mare parte un impact pozitiv, în special pentru pacienți, există și carențe. Iar acestea apar din cauza lipsei de educație a oamenilor, au spus specialiștii prezenți la dezbatere.
„Mai nou, este dr. Google. Pacientul sună la 112 și zice: la fix mă doare în piept, merge durerea până în ultimele 2 degete, cred că am infarct. Sau eu am luat medicamentul x, y, z, nu mă interesează ce mi-a dat medicul de familie. E un fel de informație nefiltrată și aici trebuie lucrat. Internetul îl citesc și adolescenții, și copiii și adulții.
Merge pe același principiu cu altă idee. Când îi ziceam mamei ce medicamente să ia, nu mă asculta. Așa că o sunam pe vecina ei și îi spuneam ce medicamente să îi recomande mamei. Și așa asculta”, a adăugat Horia Simu.
„Tehnologia a ajutat. Noi, oncologii, și nu doar noi, toți profesioniștii din domeniul medical au simțit pe pielea noastră, a pacienților, a aparținătorilor, că datele au început să fie tot mai mult în favoarea pacienților. Cu tehnologiile foarte moderne de acum, se observă că pacienții oncologici cu metastaze trăiesc mai mult. Factorul uman însă este cel mai important.
Factorul uman nu poate lipsi
Și într-un sistem, oricât de performant și tehnologizat ar fi acesta, factorul uman nu poate lipsi. Imaginați-vă spitale foarte bine dotate, dar care nu au specialiști. Imaginați-vă că avem aparate performante, dar nu le știu folosi. Trăim într-o medicină defensivă. Avem mulți pacienți, suntem aglomerați și începem să fim al dracului.
Se mai triază lumea, dar apar părerile care apar. Pacienții cer informații, trebuie să le explici și acele 20 de minute alocate per pacient se prelungesc, iar afară poate mai sunt 20 de pacienți care așteaptă. Cred că am câștigat mult cu tehnologia, dar în final ce ne lipsește, este educația: trierea informațiilor”, a spus dr. Radu Vidra, medic specialist oncologie.
„Ne confruntăm cu multe probleme. Acest salt tehnologic ne-a ajutat și ne poate ajuta în continuare, dar trebuie să avem măsură în tot ceea ce facem.
Așa cum și dacă mâncăm cu măsură nu este o problemă, așa este și cu tehnologia. Într-adevăr, viața farmacistului s-a complicat pentru că pacienții au impresia că știu totul, dar de fapt nu înțeleg nimic, pentru că nu au capacitatea necesară să extragă esențialul”, a spus și prof. univ. Elena Dinte, președintele Colegiului Farmaciștilor din Cluj.