Connect with us

CULTURA

FOTO. Jazzul în toate formele lui, la cea de-a 12-a ediție Jazz in the Park – noi artiști confirmați

Publicat


jazz

Jazzul se pregătește să îmbrace culori culturale din cele mai diverse, la Jazz in the Park Festival 2024. Noii artiști confirmați vor aduce la Cluj-Napoca ritmuri care traversează granițele și genurile muzicale, de la ritmuri dansante din Senegal, la jazz etnic din Azerbaijan, până la influențe tradiționale românești, totul într-un mix captivant de sunete și stiluri ce promite o experiență muzicală de neuitat.

Printre artiștii noi se numără Orchestra Baobab din Senegal, cunoscută pentru ritmurile sale influențate de son cubano, wolof și tradiții mande, precum și Isfar Sarabski Quartet din Azerbaijan, care redefinește jazzul prin elemente electronice inovatoare.

Publicul va avea parte și de influențe tradiționale moldovenești aduse de Trigon, dar și de vibe-ul urban românesc de la Norzeatic și Qinta Spartă. În plus, serile festivalului vor fi animate de seturi electrizante susținute de DJ-i precum DJ Hefe, Andi Moisescu, Moss Farai și Melomenuții.

Trupă africană

Jazz

Alin Vaida, fondator Jazz in the Park: ”Anunțul nou de lineup dovedește încă o dată cât de multă varietate oferă an de an festivalul nostru!

Ne continuăm tradiția de a avea o trupă africană prin Orchestra Baobab, avem o premieră națională prin Isfar Sarabski și ne bucurăm să revină prietenii noștri de la Trigon și Jazzbois, din țările noastre vecine.

E cumva ironic că Jazz in the Park e considerat un festival de nișă, fiindcă în lineup-ul nostru își găsesc ceva de ascultat atât pasionații de jazz, cât și fanii de electronică, world music, funk, hip-hop, afrobeat sau easy listening. Jazzul e incluziv, iar acesta e principalul nostru mesaj!”

Trupele invitate

Orchestra Baobab (Senegal) – Trupa din Dakar cu peste 50 de ani de activitate aduce pentru prima dată în România ritmurile vibrante de wolof și al tradițiilor mande. Orchestra Baobab e o invitație directă la dans și bună dispoziție.

Isfar Sarabski Quartet (Azerbaijan) – Tânărul pianist și compozitor combină jazzul cu elemente de electronică, oferind o experiență muzicală unică și captivantă. Originar din Baku, Sarabski a câștigat recunoaștere internațională pentru talentul său excepțional. La Jazz in the Park vine sub forma unui quartet.

Trigon (Moldova) – Îmbinând sunetele tradiționale moldovenești cu influențe moderne de jazz și rock, Trigon este o trupă de neratat la festivalul din acest an. Fondată în 1992, trupa a reușit să cucerească publicul cu stilul său unic, numit de unii ”un blend de punk greoi și rock, plus folk”.

NAUSYQA (Olanda) – Un sextet modern al cărui membri provin din Olanda, Portugalia, Spania și Italia,  Nausyqa sunt una din descoperirile recente ale concursului Jazz in the Park, ei câștigând locul 3 anul trecut. Stilul lor aparte ne-a făcut să continuăm colaborarea și în acest an.

Norzeatic și Qinta Spartă (România) – Norzeatic, cunoscut ca artist de hip hop și poet, va cânta alături de trupa Qinta Spartă și va aduce la festival un amestec de hip hop, funk și groove.

Jazzbois (Ungaria) – Trio din Budapesta care combină jazzul cu hip hop-ul, creând un sunet groovy și captivant.

Când are loc festivalul

Jazz in the Park Festival revine între 30 august și 1 septembrie în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca, iar printre artiștii anunțați anterior se numără: legendara trupă Cymande, Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox, Avishai Cohen Trio, Tigran Hamasyan Trio, Jazzanova Live, Manu Katché, Kinga Glyk, KRiSPER, Amphitrio, Oreglo și Wasted Generation.

Pe lângă concerte, organizatorii pun un accent deosebit și pe experiența participanților. Jazz in the Park Festival este singurul festival din România care încurajează practicarea muzicii ca hobby și promovează echipamente audio pentru cei care vor să o asculte mai bine.

Pentru a completa experiența de festival, vor fi oferite momente culinare speciale și diverse activități complementare, gândite pentru publicul de toate vârstele, cum ar fi Gin & Pizza Workshop: ateliere unde participanții pot învăța cum să facă o pizza delicioasă, iar mai apoi să o savureze în festival. La fel, și cu ginul și tainele mixologiei.

De asemenea, la Jazz in the Park va fi amenajat un Book Corner, unde cei care iubesc lectura pot să citească o carte cu muzică jazz live pe fundal. Întâlnirile pe Prispă vor reveni în acest an cu noi discuții tihnite, dar interesante, cu marii artiști care vor cânta la noua ediție a evenimentului, cu specialiști din industrie și nu numai.

Abonamente la preț redus

Până în data de 25 iulie, cei care vor să vină la festival pot să beneficieze de abonamente la preț redus: 399 lei. Un discount special este disponibil pentru muzicieni, artiști și studenți de muzică la liceu sau facultate de profil, care pot beneficia de cel mai bun preț al abonamentelor de doar 300 de lei, prin completarea unui formular online. Această campanie este valabilă în perioada 26 martie-8 iulie.

Despre Jazz in the Park

​​Jazz in the Park este un festival manifest care combină muzica bună cu promovarea de valori pozitive în comunitate. Festivalul a găzduit până acum peste 450 de concerte de jazz cu artiști internaționali și este astăzi unul dintre cele mai importante festivaluri europene de gen.

În 2019, Jazz in the Park a câștigat trofeul categoriei „Best Small European Festival”, la cea de-a XI-a ediție a prestigioasei competiții European Festival Awards. A devenit, astfel, primul festival de jazz din Europa (și implicit din România) care a obținut o distincție la acest eveniment. De asemenea, festivalul a fost finalist de 5 ori la aceeași categorie, ultima nominalizare fiind chiar pentru ediția de anul trecut.

Alte evenimente

Evenimentele marca Jazz in the Park sunt organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul acesta, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2024 include:

  • Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 5 – 7 iulie
  • Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 30 august- 1 septembrie
  • Music Gallery | Muzeul de Artă din Cluj-Napoca |4 – 26 octombrie

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

Publicat

De

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.

CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.

Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.

Echipele de start

CFR Cluj: Hindrich – Camora, Graovac, Sinyan, Abeid – Djokovic, Emerllahu, Fică – Nkololo, Postolachi, Kamara
Rezerve: Popa, Ilie, Bolgado, Șfaiț, Păun, L.Munteanu, Korenica, Simao, Tachtsidis

Antrenor: Dan Petrescu

CS Universitatea Craiova: Lung Jr. – Mora, Zajkov, Badelj, Ndong – Mekvabishvil, Screciu – Căpățînă, Houri, Baiaram – Lukic
Rezerve: Stoian, Bană, Lopez, Păcurar, Bancu, Barbu, Maldonadu, Mitriță, Safira

Antrenor: Mirel Rădoi

Jucătorii s-au dezlănțuit în a doua repriză

În prima repriză, oltenii au avut o posesie superioară, însă nu s-a tras niciun șut spre poartă.

Repriza a doua a fost, însă, mai animată. Universitatea Craiova a deschis scorul printr-un gol marcat, în minutul 50, de Ștefan Baiaram. Nu a durat mult până când clujenii au egalat. În minutul 59, Mohammed Kamaraa adus egalarea pentru CFR Cluj.

În minutul 63, Emerllahu a avut o ocazie excelentă de a duce CFR în avantaj, dar mingea a trecut pe lângă poartă. Louis Munteanu a ratat, în minutul 90, șansa de închide meciul. La 1-1 după timpul regulamentar de joc s-a intrat în prelungiri.

CFR Cluj a ratat în minutul 111 o mare ocazie de a înscrie prin Păun. La finalul reprizelor de prelungire scorul a rămas neschimbat, așa că s-a trecut la lovituri de departajare.

Meciul, tranșat la loviturile de departajare

CFR Cluj înscrie prin Emerllahu. 1-0

Anzor egalează pentru universitatea Craiova. 1-1

Tachtsidis înscrie și el. 2-1

Lukic marchează și el. 2-2

Korenica bagă mingea în poartă. 3-2

Căpățînă ratează pentru Craiova. 3-2.

Păun înscrie. 4-2

Baiaram reușește și el să înscrie. 4-3

Luis Munteanu înscrie golul victoriei. 5-3 pentru CFR Cluj.

Celelalte echipe calificate în semifinale sunt Farul Constanța, FC Hermannstadt și Rapid.

CFR Cluj și Universitatea Craiova se vor întâlni din nou luni, 7 aprilie, de la ora 20.30 în play-off.

Foto: Universitatea Craiova

 

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Echipa de studenți a UTCN, LOCUL 1 la concursul de simulare a cutremurelor din SUA

Publicat

De

UTCN

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. 

Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic Design Competition și a primit cel mai bun punctaj din partea juriului competiției.

Echipa UTCN este formată Cosmin Chiforescu (căpitan), Horațiu Arion, Diana Derșidan, Petra Marcu, Miruna Maxim, Ștefania Oltianu, Eduard Pînzaru, Shamaiel Shamal, Ștefan Barabulă, Andreea Șoplea, Ioana Trisciuc și Maria Trușcă, fiind îndrumată de Andrei Mureșan, Bianca Bologa, Paula Bosi, Robert Teodorescu, Victor Mitea și de profesorii coordonatori Ovidiu Prodan și Paul Moldovan.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Publicat

Mircea Abrudean, președintele Senatului

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.

Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.

Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil

Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri din 41 de state din regiunea Euro-Mediteraneană.

“România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei și va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene. Am reafirmat acest angajament, în contextul în care dezbaterile au vizat teme majore precum stabilitatea, securitatea și dezvoltare comună.

Am susținut, de asemenea, că, mai ales în vremurile actuale complicate, dialogul și colaborarea rămân esențiale pentru construirea unui viitor pașnic și prosper. La fel de important, conștientizarea rolului esențial al generațiilor tinere și de ce una dintre prioritățile noastre cheie trebuie să fie educația. Investim în tineri, investim pe termen lung”, a transmis Mircea Abrudean.

În marja forumului, președintele Senatului a participat la ceremonia „Grădina Păcii”, alături de președinții parlamentelor și șefii de delegații, la care au fost plantați măslini.

“Plantarea măslinilor nu este doar un gest simbolic, ci reflectă nevoia de a cultiva, prin efort susținut, relații durabile între națiuni, bazate pe încredere și respect reciproc”, a spus Mircea Abrudean.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Publicat

isj

Partida Romilor Pro-Europa Cluj a semnat un protocol cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în pragul Zilei Internaționale a Romilor, care este pe 8 aprilie.

„Scopul acordului de parteneriat îl constituie reglementarea colaborării în vederea implementării și derulării proiectului ”Școala, o șansă pentru copiii romi” – SOS COPIII ROMI, a schimbului de informații și diseminarea rezultatelor obținute în cadrul acestuia precum și creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă.

De ziua lor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Din partea Partidei Romilor Pro Europa Cluj a semnat Dragoș Roșianu, președintele organizației de tineret, iar din partea IȘJ Cluj, Marinela Marc, inspector școlar general.

„Este o campanie educațională derulată de Partida Romilor și ISJ Cluj de care prevede înscrierea copiilor de etnie romă în învățământul preșcolar și în clasa pregătitoarele și pentru admiterea elevilor romi în învățământul liceal pe locurile speciale în anul școlar 2025– 2026.

În pragul Zilei Internaționale a Romilor, romii au SEMNAT protocolul de colaborare cu IȘJ Cluj

Scopul campaniei este creșterea participării școlare a copiilor și elevilor de etnie romă prin activități de informare, consilieri și orientare școlară.

De asemenea, vor fi derulate activități extrașcolare pentru prevenirea violenței în școli, a căsătoriilor timpurii și pentru promovarea diversității etnice.

S-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de un an, prin care se urmărește stimularea participării elevilor de etnie romă la acţiunile şi activităţile de informare, consiliere şi orientare şcolară, cuprinse în Campania educaţională.

isj

Obiective:

– Identificarea elevilor de etnie romă din clasele a VIII-a, din şcolile gimnaziale de pe raza județului Cluj, în vederea informării, consilierii şi orientării acestora pentru admiterea în licee şi şcoli profesionale pe locurile speciale alocate romilor este un alt obiectiv al protocolului.

– Responsabilii celor două instituții vizează și informarea cadrelor didactice, a părinţilor de etnie romă şi a elevilor despre calendarul admiterii în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat.

– Furnizarea de informaţii cu privire la documentele necesare întocmirii dosarului de admitere, broşura admiterii cu numărul de locuri pentru fiecare unitate de învăţământ, emisă de IȘJ Cluj

– Informaţii despre rutele educaţionale care pot fi urmate, profilurile de pregătire, condiţiile de admitere, data limită până la care trebuie depuse dosarele elevilor de etnie romă, data şi locul în care se va desfăşura şedinţa publică de repartizare a candidaţilor romi pe locurile speciale

– Informarea elevilor şi părinţilor de etnie romă privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional”, comunică Partida Romilor.

Mai mult de atât, Protocolul prevede:

– menținerea posturilor de Director adjunct pentru romi în cadrul școlii Gimnaziale Traian Dârjan și Școala Poiana Turda, iar în funcție de nevoile școlilor cu număr ridicat de elevi romi și solicitările comunității rome conform legi 198/2023 aprobarea de noi posturi de Director

– creșterea numărului de Mediatori școlari în școlile cu nr semnificativ de romi

– asigurarea predării limbii materne rromani în urma solicitărilor părinților rromi

– asigurarea predării în limba maternă rromani în funcție de solicitările părinților romi

– cât și programul a două șansa

– în același timp, acțiunile și activitățile prevăzute în Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru 2021-2027”, a transmis președintele organizației de tineret a Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Dragoș Roșianu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate