Connect with us

ACTUALITATE

FOTO INEDIT. Clujeanul care şi-a pus semnătura pe actul Marii Uniri. Premierul României de trei ori

Publicat


Una dintre cele mai mari personalităţi clujene, cel puţin prin rezultaele sale politice, este Alexandru Vaida-Voevod. Imaginea reprezintă o fotografie originală rară (arhiva Cluj24), realizată la Cluj, în anul 1933, de Fotofilm Cluj. În fotografie apar Alexandru Vaida-Voevod (al treilea din stânga), Emil Pop, VV Tilea şi alţi fruntaşi clujeni şi naţionali ai PNŢ.

Alexandru Vaida-Voevod (27 februarie 1872, Bobâlna, 19 martie 1950, Sibiu), om politic, medic, unul dintre liderii Partidului Național Român din Transilvania şi Partidului Național Țărănesc, de trei ori premier, inclusiv în timpul negocierilor de pace de la Paris, când s-au stabilit graniţele României. A fost primul premier al României Mari.

Apărător al românilor din Transilvania

Printre altele, a colaborat cu Aurel C. Popovici la elaborarea în 1891 a „Replicii” junimii academice române către studenții maghiari, ca răspuns la „Memoriul” studenților maghiari de la universitățile din Budapesta și Cluj.

În 1893 a luat parte la Sibiu la Conferința Națională a Partidului Național Român. Atunci, președinte al partidului a fost ales dr. Ioan Rațiu. Şi s-a hotărât elaborarea unui „Memorandum” al românilor, adresat împăratului de la Viena. „Memorandumul” a fost redactat pentru a susține revendicările românilor din imperiu și a denunța politica de asuprire națională și intoleranța practicată de guvernul de la Budapesta.

A făcut parte dintr-un Comitet Național care a ținut locul celor întemnițați. Iar pe manifestul lansat în timpul procesului de la Cluj apare semnătura sa, alături de cea a preotului Vasile Lucaciu.

S-a implicat în pregătirea și desfășurarea Conferinței Partidului Național Român din 10 ianuarie 1905 de la Sibiu. Conferinţa a adus triumful noului val din care mai făceau parte Iuliu Maniu, Aurel Vlad și Nicolae Comșa. Ulterior, a activat ca deputat în Parlamentul de la Budapesta, unde s-a distins ca unul din deputații cu vederi democratice.

Contribuţie deosebită la Marea Unire

A avut o contribuție deosebit de importantă la înfăptuirea Unirii Transilvaniei cu România. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea s-au desfășurat lucrările Comitetului Executiv al Partidului Național Român. În cadrul acestora s-a hotărât ca națiunea română din Austro-Ungaria, „liberă de orice înrâurire străină”, să-și aleagă „așezarea ei printre națiunile libere”. Rezoluția Comitetului Executiv a fost citită de către Alexandru Vaida-Voevod în Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie.

Pe 1 decembrie 1918, a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde cei 1228 de delegați aleși ai românilor „din Transilvania, Banat și Țara Ungurească” au votat Rezoluția Unirii care „decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România”. După acest eveniment istoric, el devine membru al Consiliului Dirigent, pentru a pregăti unificarea administrativă cu Vechiul Regat. Şi s-a numărat între cei patru delegați ardeleni (alături de Vasile Goldiș, Iuliu Hossu și Miron Cristea) care au adus regelui Ferdinand I Rezoluția Unirii pentru a fi ratificată.

A devenit mason pentru a ajuta Unirea

În 1919, Vaida-Voevod (alături de Tr. Vuia, C. Brediceanu, M. Şerban, Gh. Crişan, I. Pilat şi V. Niţescu) este primit în loja masonică „Ernest Renan”. Apoi, în același an, a participat la Paris, ca invitat special, la ședința de închidere a Conventului anual al Marelui Orient de Franța. În calitatea lui, recunoscută, de membru al Marelui Orient, Vaida a avut prilejul să trateze cu Georges Clemenceau și cu George Lloyd. La 21 iunie 1923, Vaida-Voevod a fost ales Membru Emerit al Suveranului Sanctuar al României (cu gradul 33). Iar în 1928 a fost ales Mare Orator Adjunct.

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Recomandările lui Doru Pop: Ce e de văzut și ce nu e de văzut la TIFF 2025?

Publicat

Doru Pop

Cluj-Napoca se pregătește să întâmpine, vineri, cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), eveniment care nu mai este doar o simplă vitrină de filme, ci o adevărată oglindă a tendințelor și frământărilor din lumea cinematografică. Într-un dialog deschis și plin de nuanțe, profesorul Doru Pop – eseist, teoretician și cadru didactic la Facultatea de Teatru și Film din Cluj – analizează în cadrul podcastului Contraste de la Cluj24 cum s-a transformat cinemaul românesc, dar și ce provocări și promisiuni aduce selecția TIFF din acest an.

„Suntem deja la a treia generație de cineaști români post-decembristă”, spune Doru Pop, vorbind despre noul val de regizori care nu doar că au obținut recunoaștere internațională, dar propun un limbaj cinematografic profund personal, marcat de teme ca identitatea, alienarea și criza sinelui în era digitală.

Selecția de anul acesta reflectă perfect această preocupare. Filmele din competiție sunt dominate de regizori tineri, europeni, care pun în discuție relația dintre tehnologie și individ, între realitate și identitatea construită artificial. Pelicule ca Anul nou care n-a fost sau producții germane și spaniole abordează frontal teme de actualitate precum presiunea rețelelor sociale sau dubla identitate digitală.

Premiu pentru Piersic

Profesorul amintește și de un alt punct forte al TIFF-ului 2025: retrospectiva dedicată legendarului cineast maghiar Béla Tarr. „E o influență majoră asupra cinemaului românesc – planurile secvență, estetica austeră. Cinefilii vor putea în sfârșit să vadă aceste filme cum trebuie: pe marele ecran”, subliniază el.

Discuția nu ocolește subiecte mai sensibile, precum poziționarea actorilor clasici ai cinematografiei românești. Florin Piersic, de pildă, va primi un premiu pentru întreaga carieră, dar rămâne o figură mai degrabă simbolică decât integrată în noul cinema. „Nici măcar propriul fiu nu l-a distribuit într-un film recent”, remarcă amar profesorul.

Cinemaul adevărat încă trăiește

Podcastul atinge și fenomenul democratizării cinematografiei – apariția unor figuri ca Ciprian Mega sau Mircea Bravo, creatori care reușesc să acceseze publicul larg cu producții digitale, dar care rămân la granița dintre divertisment și cinema.

În concluzie, TIFF 2025 nu este doar un eveniment monden – cu toată doza sa de „glam” și snobism recunoscut – ci rămâne un loc vital de reflecție și explorare artistică. Așa cum subliniază Doru Pop, „cinemaul adevărat încă trăiește. Dar trebuie să-l vezi acolo unde s-a născut: în sala de cinema, nu pe ecranul telefonului.”

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Și Burcă nu mai vine… Fundașul a refuzat-o pe CFR Cluj și a semnat în China pe un MILION de euro anual

Publicat

burca

CFR Cluj a ratat transferul lui Andrei Burcă, acesta semnând în China pe un milion de euro. Dan Petrescu s-a reorientat rapid și a ajuns la un acord cu nigerianul Kenneth Omeruo, de 31 de ani, fotbalist cu 69 de selecții.

În ultimele zile, formația lui Dan Petrescu a lucrat pentru a-l repatria pe Andrei Burcă. Internaționalul român a fost ofertat de CFR Cluj, cele două părți erau aproape de un acord, dar mutarea a căzut în ultima clipă, scrie GSP.

Și Burcă nu mai vine… Fundașul a refuzat-o pe CFR Cluj și a semnat în China pe un MILION de euro anual

Fotbalistul va merge în China, acolo unde va semna cu nou promovata Yunnan Yukun (locul 7 în prima ligă), și va încasa un salariu uriaș: 1 milion de euro pe an. La formația chineză se află și Alexandru Ioniță II.

Clubul finanțat de Ioan Varga a găsit un nou fundaș. E vorba de Kenneth Omeruo, care va semna în curând și se va alătura lotului condus de Dan Petrescu.

Omeruo este internațional nigerian din ianuarie 2013, bifând 69 de selecții. În patru dintre ocazii, a fost și căpitan. Fotbalist de picior drept și o înălțime de 1,85 m, Omeruo vine la Cluj din postura de jucător liber de contract. El a jucat din vara lui 2013, la Kasimpașa.

Luat de juniorii lui Standard în 2011, din Nigeria, Kenneth Omeruo a fost cumpărat de Chelsea în ianuarie 2012, dar nu a jucat niciodată pentru londonezi. A fost împrumutat la ADO Den Haag (ianuarie 2012 – iunie 2013), Middlesbrough (ianuarie 2014 – iunie 2013), Kasimpașa (2015-2017) și Alanyaspor (2017-2018). În vara lui 2019, după un an de împrumut, Leganes îl cumpăra de la Chelsea pentru 5 milioane de euro. Iar în 2023 îl dădea la Kasimpașa pentru un milion.

1.200.000 euro este cota lui Kenneth Omeruo, potrivit transfermarkt. Cea mai mare cotă a avut-o în februarie 2019: 5 milioane de euro.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: RESTRICȚII de circulație în zona Cluj Arena

Publicat

ctp

În perioada 13.06.2025 – 15.06.2025, din cauza manifestărilor publice care se desfășoară în cadrul evenimentului „Sports Festival 2025”, vor fi introduse restricții de circulație în zona Cluj Arena.

„Vineri, in data de 13.06.2025 între orele 19:00 – 19:30, va fi restrictionata circulatia pe strada George Cosbuc.

CTP Cluj: RESTRICȚII de circulație în zona Cluj Arena

Autobuzele liniei 30 vor fi deviate dupa cum urmeaza:

Tur: de la Pod Garibaldi pe strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Motilor. Se suspenda statia Cluj Arena si Hotel Sport. Se aloca suplimentar statia Uzinei Electrice.

Retur: Calea Motilor, strada Otetului strada Uzinei Electrice, Pod Garibaldi. Se suspenda statia Chios si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statiaSala Polivalenta de pe strada Uzinei Electrice.

Autobuzele liniei M26:

Tur: traseu nemodificat

Retur: Splaiul Independentei, strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Manastur. Se suspenda statia Chios si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Sala Polivalenta.

Duminica in data de 15.06.2025 între orele 08:00 – 11:00, va fi restrictionata circulatia pe strada George Cosbuc si Splaiul Independentei.

Autobuzele liniei 30 vor fi deviate dupa cum urmeaza:

Tur: de la Pod Garibaldi pe strada Uzinei Electrice, strada Otetului, Calea Motilor. Se suspenda statia Cluj Arena si Hotel Sport. Se aloca suplimentar statia Uzinei Electrice.

Retur: Calea Motilor, strada Otetului strada Uzinei Electrice, Pod Garibaldi. Se suspenda statia Chios si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Sala Polivalenta de pe strada Uzinei Electrice.

Autobuzele liniei M26:

Tur: str. Plopilor, Splaiul Independentei, Pod Garibaldi, P-ta 14 Iulie Sud, str. Dragalina, P-ta Mihai Viteazul. Se suspenda statia Cluj Arena si Parc Central. Se aloca suplimentar statia Piata 14 Iulie Sud si statia Dragalina Sud.

Retur: P-ta Mihai Viteazul, str. Dragalina, Piata 14 Iulie, Pod Garibaldi, Str. Uzinei Electrice, str. Otetului, Calea Motilor. Se suspenda statia Hotel Sport si Fabrica de Bere. Se aloca suplimentar statia Dragalina Nord, Piata 14 Iulie, statia Sala Polivalenta de pe strada Uzinei Electrice.

Tramvaiele liniei 101 vor fi inlocuite cu autobuze si vor circula pe traseu deviat in ambele sensuri in intervalul orar 05:30 – 12:00.

Tur: str. Primaverii, str. Plopilor, Pod Garibaldi – P-ta 14 Iulie – str. Octavian Goga – str. Dragalina – str. Horea – P-ta Garii. Se suspnda statiile: Cluj Arena, parcul Central si G. Baritiu. Se aloca suplimentar statiile: Piata 14 Iulie Sud, si statia Dragalina Sud.

Retur: P-ta Garii, str. I.L.Caragiale, str. Horea, str. Dragalina, P-ta 14 Iulie, Pod Garibaldi, str. Plopilor, str. Primaverii, str. Bucium. Se suspnda statiile: Opera Maghiara Est si Splaiul Independentei. Se aloca suplimentar statia Dragalina Nord, Piata 14 Iulie

Pe traseul P-ta Garii – B-dul Muncii, vor circula tramvaie pe linia 100”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Emil Boc: „Colegii mei de facultate s-au pensionat. Eu tot la șaibă”. Vrea reducerea inechităților sociale

Publicat

De

Emil Boc

Formarea unui nou Guvern este pe ultima sută de metri, dar este necesar ca partidele pro-europene să se pună de acord cu privire la reformele care vor fi adoptate în următorii ani.

Emil Boc, fost prim-ministru, actual prim-vicepreședinte al PNL, a vorbit despre reformele care ar trebui făcute, în opinia lui. Iar cea mai importantă este cea care ar reduce inechitățile sociale.

Emil Boc: „Colegii mei de facultate s-au pensionat. Eu tot la șaibă”

Emil Boc, care a condus un guvern în ani de criză economică, spune că trebuie eliminate inechitățile sociale, și asta cât mai repede.

„Eu am terminat două facultăți la zi. Colegii mei de la ambele facultăți sunt pensionari. Cei de la Drept sunt pensionați de 10 ani… și eu tot la șaibă”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Primarul Clujului spune că nu este normal să existe angajați care se pensionează la vârsta de 44–45 de ani doar pentru că sunt specialiști care pleacă din sistem.

„Să ne înțelegem, nu am nimic cu oamenii, pentru că ei au activat în regimul pensiilor speciale, au activat în baza unei legi. Dar cei care au făcut aceste legi au greșit… Acest lucru este și profund ineficient pentru sistemul nostru public, pentru că oameni care ajung la vârful maturității profesionale la 50 de ani, cum sunt judecătorii, procurorii, lucrătorii în poliție, armată, ar trebui să muncească măcar până la 55–60 de ani”, a declarat Emil Boc.

Egalitate de tratament în ceea ce privește plata taxelor

Edilul a spus că, din punctul lui de vedere, trebuie corectate aceste lucruri din sistem.

„Trebuie să fie un stat care să ofere egalitate de șanse pentru fiecare. Nu egalitarism…, dar putem fi egali în drepturi… Eu cred că acest proces nu se poate finaliza fără reforme structurale, iar asta înseamnă o reformă pe verticală. Ierarhizezi, dai niște principii, iar acelea produc efecte pe termen lung”, a mai spus Emil Boc, care a subliniat, încă o dată, că trebuie să existe egalitate de tratament în ceea ce privește plata taxelor și a arătat că, încă din anul 2012, s-a înrăutățit dramatic colectarea acestora.

„Reforma administrativă va distruge firele văzute și nevăzute, existente la nivel județean”

Emil Boc a pledat, din nou, și pentru realizarea reformei administrative, care, spune el, va elimina cheltuielile inutile ale statului, făcând referire la cele peste 1.000 de primării care nu au bani proprii pentru a plăti cheltuielile curente. Dar primarul Clujului s-a referit și la o altă problemă, pe lângă cea financiară.

„Reforma administrativă va aduce și avantajul distrugerii firelor văzute și nevăzute existente între diversele structuri de la nivel județean, regional, care s-au închegat în ultimii 56 de ani, de la ultima reformă administrativă.

Aceleași structuri sunt de 56 de ani, chiar dacă oamenii s-au schimbat. Se cunosc între ele, nu ai control eficient de la vârf, dar dacă le reorganizezi și rupi firele existente, intră din nou în funcțiune un mecanism de eliminare a potențialelor surse de influență”, a mai spus Emil Boc, care susține că această reformă trebuie făcută acum, ca să poată fi implementată în anul 2028.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate