Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o gospodărie din Ceanu Mare, pornit de la afumătoare. Focul s-a extins la grajd

Publicat


Pompierii din Turda au intervenit, marți seară, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare. Flăcările s-au extins de la o afumătoare și au cuprins un grajd.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare.

Animalele, evauate din grajd

Proprietarul a reușit să evacueze în siguranță o scroafă și 14 porci aflate în interiorul grajdului, înainte de sosirea pompierilor.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Ceanu Mare. Flăcările au pornit de la o afumătoare și s-au extins parțial la acoperișul unui grajd, pe o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați. Până la sosirea forțelor noastre, proprietarul a reușit să scoată din interiorul grajdului o scroafă și 14 porci. Ulterior, echipajele au stins incendiul în limitele găsite, la fața locului acționând două autospeciale cu apă și spumă”, a transmis ISU Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Pâinea, ca AURUL. Se scumpește pe zi ce trece. Cât a ajuns să coste o pâine albă la Panemar Cluj

Publicat

paine

Este clar, prețurile au luat-o razna în România. Cuvântul „scumpire” e din ce în ce mai prezent în vocabular, în timp ce „ieftinire” este pe cale de dispariție. Inflația e de vină, spun comercianții… Și benzina, și curentul, și gazele. Din 1 februarie, și pâinea se aliniază la galopul necontrolat al prețurilor.

Dacă în urmă cu 4 ani, Panemar scumpea pâinea albă cu 1 leu, de la 8 la 9 lei, iar în 2022 mai sălta cu 1 leu, la 10 lei, a venit și 2025 cu o nouă scumpire, tot cu 1 leu. O pâine albă a ajuns să coste 11 lei, pâinea casei la fel, dar aici scumpirea a fost de 2 lei, melcii au ajuns la 9 lei.

Pâinea, ca AURUL. Se scumpește pe zi ce trece. Cât a ajuns să coste o pâine albă la Panemar Cluj

INS raportează o creștere de preț cuprinsă între 3 și 5% pentru acest tip de produse la nivel național. În realitate, se pare că procentul a ajuns la 10%. Creșterea de preț o vor simți românii zilnic. Fiecare român consumă lunar aproximativ șapte kilograme de pâine. Spre comparație, consumul de cartofi, un alt aliment ce nu lipsește de pe mesele din țara noastră, este de trei kilograme lunar per persoană.

Brutarii acuză și faptul că a fost secetă și că s-a scumpit grâul. Asta cu scumpirea grâului nu prea corespunde realității. dacă în 2023 era 215 euro/ tonă, la final de 2024 era 212 euro/ tonă. Combustibilii au avut și perioade de descreștere a prețului, vi s-a părut cumva c-ar fi scăzut vreun preț la produsele de bază?

Citește mai departe

ECONOMIE

Guvernul a APROBAT proiectul de buget pentru acest an. Ciolacu: Este un PLUS de 30 de miliarde față de anul trecut

Publicat

guvern

Guvernul a aprobat sâmbătă proiectul de buget pentru anul în curs, construit pe o creștere economică de 2,5% și un deficit bugetar de 7% din PIB.

„Am adoptat astăzi bugetul la care am lucrat aproape 4 săptămâni. Este un buget cumpătat, care se bazează pe o prognoză prudentă. Este un buget echilibrat, pe lângă investiții avem fonduri suficiente să plătim salarii și pensii. Punem fundamentele unei noi viziuni prin care să rezolvăm o serie de probleme structurale”, a anunțat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat ședinței de Guvern.

Guvernul a APROBAT proiectul de buget pentru acest an. Ciolacu: Este un PLUS de 30 de miliarde față de anul trecut

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul de buget pe anul 2025, unul „fără modificări de taxe și impozite”.

Acesta a arătat că bugetul este unul „de dezvoltare”, în care investițiile ajung la un „nou record”, respectiv 150 de miliarde de lei. Ciolacu a punctat că este „un plus de 30 de miliarde față de anul trecut”.

„20% din cheltuielile totale în 2025 merg către investiții și asta se va vedea în creșterea PIB la 1913 miliarde lei. Iar la mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2000 miliarde lei. Adică 400 miliarde euro, dublu față de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, a spus prim-ministrul.

El a menționat că vor fi reduse costurile de funcționare a statului cu 0,5%. Totodată, vor fi ajustate cheltuielile de personal și cele de bunuri și servicii.

„Va continua sprijinul pentru economie și IMM-uri”

„Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut de la 1 ianuarie salariul minim la 4050 lei. În 2025, câștigul salarial net va crește cu 6,1%, peste nivelul inflației de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici și îmi asum această decizie”, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu

Premierul a precizat că va continua sprijinul pentru economie și IMM-uri „cu toate schemele de ajutor de stat” din Planul Bugetar Structural agreat cu Comisia Europeană.

„Sunt zeci de miliarde de lei țintite spre creșterea producției industriale locale. Mi-aș dori ca împreună să promovăm firmele și produsele românești oriunde, chiar și pe tik-tok”, a adăugat Marcel Ciolacu.

„Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni”

Totodată, vor fi prioritizate investițiile locale în funcție de impactul economic, a mai spus acesta. Vor fi alocate 11 miliarde de lei Programelor Anghel Saligny și PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR și 3,3 miliarde celor din fonduri europene.

„În plus, creștem simțitor în acest an descentralizarea finanțărilor publice către autoritățile locale. Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni și voi pune o presiune uriașă pe toată lumea să luăm acești bani”, a declarat Ciolacu.

Prim-ministrul a cerut ca suma alocată investițiilor să fie mai mare decât deficitul.

„Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale și un sistem de educație mai performant. Și chiar avem o veste bună de la domnul ministru al Finanțelor: în ianuarie 2025 s-au colectat 44,7 miliarde de lei, în comparație cu anul 2024, când s-au colectat 41,6 miliarde de lei. Înseamnă o creștere de 7,5%”, a declarat Marcel Ciolacu.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Pisică salvată dintr-o FÂNTÂNĂ, la Florești

Publicat

pisica 1

O pisică a căzut într-o fântână adâncă de 8m, pe str. Avram Iancu din Florești. Pompierii au intervenit cu corzi și un coș și au reușit s-o salveze.

„Un echipaj de la Punctul de Lucru Florești a intervenit în urmă cu puține momente într-o gospodărie de pe strada Avram Iancu, pentru a salva o pisică. Aceasta a căzut într-o fântână de aproximativ 8 metri adâncime, iar pentru a o scoate la suprafață, pompierii au utilizat corzile de salvare, la care au atașat un coș de nuiele.

VIDEO. Pisică salvată dintr-o FÂNTÂNĂ, la Florești

Împreună cu stăpânul, pompierii au improvizat și au pus în coș mâncare, astfel că pisica a sărit singură în interiorul coșului. Ulterior, misiunea s-a încheiat cu succes”, a transmis ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Simona Halep a ajuns la Cluj-Napoca. Ea va participa la Transylvania Open WTA 250

Publicat

halep

Cel mai tare turneu de tenis din România a debutat, sâmbătă, la BTarena din Cluj-Napoca. Cea de-a cincea ediția Transylvania Open WTA 250 reunește șase românce pe tabloul principal de simplu și cinci pe cel de dublu. Simona Halep, care va juca și la dublu cu Ana Bogdan, a ajuns în această dimineață la Cluj-Napoca.

Simona a fost întâmpinată de Patrick Ciorcilă, organizatorul turneului. A mai fost prezent și Marcel Bonțidean, directorul poliției locale din cadrul primăriei. Cei doi i-au înmânat buchete de flori.

VIDEO. Simona Halep a ajuns la Cluj-Napoca. Ea va participa la Transylvania Open WTA 250

„E un lucru bun că sunt foarte multe românce. Am avut o accidentare gravă, acum sunt bine, dar nu am mai jucat un meci oficial de ceva timp. Sunt încrezătoare că o să mă simt fizic perfect. Mă bucur că voi putea juca și la dublu cu Ana. Îi aștept pe toți marți. E inevitabil la un moment dat să mă gândesc și la retragere. Am o vârstă, totuși și problemele fizice îmi trag un semnal de alarmă. Dar acum sunt aici și vreau să mă gândesc doar la acest turneu”, a declarat Simona Halep la sosirea pe aeropoort.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate