Connect with us

ECONOMIE

FOTO. Gustări sănătoase, bogate în fibre, produse din pulpă de legume și fructe de un start-up din Cluj. Bune pentru constipație

Publicat


hantz 3

Un start-up din Cluj-Napoca folosește, în premieră, resturile de fructe, legume și semințe oleaginoase, care, de obicei, se aruncă când se fac sucuri și uleiuri, producând gustări cu un conținut ridicat de fibre alimentare, cu rol benefic pentru sănătate. De asemenea, produce și sucuri naturale energizante, cu extract de ceai și guarana.

Proiectul a fost susținut de fonduri europene precum Diaspora Startup, iar o mare parte din finanțare provine din mai multe premii al European Institute for Innovation and Technology (EIT).

Dr. Hantz Peter, inițiatorul start-up-ului, a declarat pentru Cluj24 că snacks-ul cu fibre se vinde foarte bine în Olanda și Germania, iar sucul în România și Ungaria.

”Snacks-ul FiberVia, bazat pe fibre concentrate, s-a dovedit că are efecte benefice pentru cei care nu consumă fibre alimentare destule – și în regiunea noastră se mânâncă doar jumătatea cantității recomandate. Produsul, consumat cu mult lichid, cum ar fi ceaiul sau apa minerală, ajută, în special, pentru combaterea constipației”, a spus acesta.

Sucul natural JuuTee, cu gusturi intense, are un efect energizant îndelungat, datorită extractului de ceai verde, negru și guarana, fabricat tot în laboratorul start-up-ului.

hantz 2

Experiment de doi ani

”Am experimentat aproape doi ani pentru ca gustarea FiberVia, să aibă o consistență bună. Are în compoziție fibre rezultate din presarea unor mere, morcovi, sfeclă roșie, cânepă, și mai are puțin ovăz, la care se adaugă extract de lămâie sau ghimbir. Se poate consuma ca atare, dar se recomandă cu iaurt, ceai sau alte băuturi.

Sucul natural energizant este din mere și sfeclă roșie, cu aromă de lămâie, ghimbir și scorțișoară/portocală”, a precizat dr. Hantz.

Acesta a povestit cum i-a venit ideea de a valorifica resturile de fructe și legume care se aruncă – coji, cotoare, sâmburi, pulpă.

hantz 4

”De ce să aruncăm partea cea mai sănătoasă a legumelor și fructelor – fibrele ce rămân după stoarcere și de ce nu o prelucrăm?

Prin acest start-up, am valorificat produsele secundare rămase după stoarcerea sucurilor și presarea uleiului de cânepă, astfel încât să combatem risipa de alimente. Facem un așa-zis upcycling, adică utilizăm resturi să facem un produs cu valoare adăugată majoră.

Deși fibrele alimentare sunt esențiale pentru păstrarea sănătății, populația europeană consumă mai putin de jumătate din cantitatea zilnică recomandată.

Ideea a fost sprijinită și de Institutul European pentru Inovații și Technologie”, a precizat Peter Hantz.

Ambele produse, FiberVia și JuuTee, se vând și în mai multe magazine naturiste individuale din Transilvania, inclusiv unul din Cluj-Napoca.

Căutate de străini

Directorul start-up-ului a precizat că firmele producătoare de sucuri folosesc resturile ca fertilizator pentru culturi pe câmp, ca hrană pentru animale domestic sau sălbatice, extrag pectină din pulpă de măr, sau pur și simplu le aruncă.

Produsul din fibre produs la Cluj-Napoca are mai mare căutare la export – în Olanda sau Germania, în timp ce sucul energizant natural este vândut mai bine în Ungaria și România.

hantz 1

Start-up-ul a dezvoltat tehnologia de producție, a validat strategia de marketing, iar acum caută investitori pentru așa-zisul upscale, pentru echipamente de producție mai mari, dar și pentru un marketing mai intens.

Potrivit lui Hantz, s-ar putea ca producția să fie mutată în străinătate, unde sunt condiții și o mentalitate mai favorabile pentru inovații.

“Noi am avut probleme birocratice tragicomice în țară. Din ce am constatat, SUA oferă posibilități mai favorabile pentru start-up-uri, deoarece piața din Europa e fragmentată”, a explicat acesta.

Din problemele tehnice actuale, Peter Hantz a arătat, pe lângă pregătirea slabă a studenților de specialitate, și lipsa ecosistemul pentru start-up-uri în România.

Start-up-ul său lucrează pe mai multe inovații și participă în proiecte de cercetare științifică în domeniul microbiologiei de mediu.

hantz 5

hantz 6




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate