ECONOMIE
FOTO. Gustări sănătoase, bogate în fibre, produse din pulpă de legume și fructe de un start-up din Cluj. Bune pentru constipație

Un start-up din Cluj-Napoca folosește, în premieră, resturile de fructe, legume și semințe oleaginoase, care, de obicei, se aruncă când se fac sucuri și uleiuri, producând gustări cu un conținut ridicat de fibre alimentare, cu rol benefic pentru sănătate. De asemenea, produce și sucuri naturale energizante, cu extract de ceai și guarana.
Proiectul a fost susținut de fonduri europene precum Diaspora Startup, iar o mare parte din finanțare provine din mai multe premii al European Institute for Innovation and Technology (EIT).
Dr. Hantz Peter, inițiatorul start-up-ului, a declarat pentru Cluj24 că snacks-ul cu fibre se vinde foarte bine în Olanda și Germania, iar sucul în România și Ungaria.
”Snacks-ul FiberVia, bazat pe fibre concentrate, s-a dovedit că are efecte benefice pentru cei care nu consumă fibre alimentare destule – și în regiunea noastră se mânâncă doar jumătatea cantității recomandate. Produsul, consumat cu mult lichid, cum ar fi ceaiul sau apa minerală, ajută, în special, pentru combaterea constipației”, a spus acesta.
Sucul natural JuuTee, cu gusturi intense, are un efect energizant îndelungat, datorită extractului de ceai verde, negru și guarana, fabricat tot în laboratorul start-up-ului.
Experiment de doi ani
”Am experimentat aproape doi ani pentru ca gustarea FiberVia, să aibă o consistență bună. Are în compoziție fibre rezultate din presarea unor mere, morcovi, sfeclă roșie, cânepă, și mai are puțin ovăz, la care se adaugă extract de lămâie sau ghimbir. Se poate consuma ca atare, dar se recomandă cu iaurt, ceai sau alte băuturi.
Sucul natural energizant este din mere și sfeclă roșie, cu aromă de lămâie, ghimbir și scorțișoară/portocală”, a precizat dr. Hantz.
Acesta a povestit cum i-a venit ideea de a valorifica resturile de fructe și legume care se aruncă – coji, cotoare, sâmburi, pulpă.
”De ce să aruncăm partea cea mai sănătoasă a legumelor și fructelor – fibrele ce rămân după stoarcere și de ce nu o prelucrăm?
Prin acest start-up, am valorificat produsele secundare rămase după stoarcerea sucurilor și presarea uleiului de cânepă, astfel încât să combatem risipa de alimente. Facem un așa-zis upcycling, adică utilizăm resturi să facem un produs cu valoare adăugată majoră.
Deși fibrele alimentare sunt esențiale pentru păstrarea sănătății, populația europeană consumă mai putin de jumătate din cantitatea zilnică recomandată.
Ideea a fost sprijinită și de Institutul European pentru Inovații și Technologie”, a precizat Peter Hantz.
Ambele produse, FiberVia și JuuTee, se vând și în mai multe magazine naturiste individuale din Transilvania, inclusiv unul din Cluj-Napoca.
Căutate de străini
Directorul start-up-ului a precizat că firmele producătoare de sucuri folosesc resturile ca fertilizator pentru culturi pe câmp, ca hrană pentru animale domestic sau sălbatice, extrag pectină din pulpă de măr, sau pur și simplu le aruncă.
Produsul din fibre produs la Cluj-Napoca are mai mare căutare la export – în Olanda sau Germania, în timp ce sucul energizant natural este vândut mai bine în Ungaria și România.
Start-up-ul a dezvoltat tehnologia de producție, a validat strategia de marketing, iar acum caută investitori pentru așa-zisul upscale, pentru echipamente de producție mai mari, dar și pentru un marketing mai intens.
Potrivit lui Hantz, s-ar putea ca producția să fie mutată în străinătate, unde sunt condiții și o mentalitate mai favorabile pentru inovații.
“Noi am avut probleme birocratice tragicomice în țară. Din ce am constatat, SUA oferă posibilități mai favorabile pentru start-up-uri, deoarece piața din Europa e fragmentată”, a explicat acesta.
Din problemele tehnice actuale, Peter Hantz a arătat, pe lângă pregătirea slabă a studenților de specialitate, și lipsa ecosistemul pentru start-up-uri în România.
Start-up-ul său lucrează pe mai multe inovații și participă în proiecte de cercetare științifică în domeniul microbiologiei de mediu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Olimpiada voluntarilor la UBB. Liceenii care obțin premii sau mențiuni își pot crește nota de admitere la FSAS

Aplecarea către voluntariat îi poate ajuta pe liceenii care vor să devină studenți ai Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS) a UBB Cluj să-și crească semnificativ media de admitere participând la Olimpiada voluntarilor.
Organizată anual încă din anul 2015 de Departamentul de Asistență Socială al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Olimpiada voluntarilor se adresează elevilor din clasele a XI-a și a XII-a din întreaga țară.
Olimpiada voluntarilor la UBB
Concursul are ca temă descrierea, într-un eseu redactat în limbile română maghiară sau o limbă de circulație internațională, a unor activități de voluntariat în domeniul psihosocial, realizate de elevi în cadrul unor programe de voluntariat organizate de școli, servicii sociale, ONG-uri sau organizate și conduse chiar de ei, arată reprezentanții UBB.
Participanții care obțin premii sau mențiuni își pot crește media obținută la admitere și șansele de a obține bursă în primul an de facultate, iar toți participanții, indiferent de calificativul obținut la concursul de eseuri, primesc o diplomă de participare.
”Concursul încurajează participarea elevilor la activități de voluntariat, acumularea de experiențe privind modalitățile de întrajutorare a semenilor și reflecția la aceste activități. Voluntariatul adolescenților este o formă importantă de participare la viața cotidiană, iar noi, prin acest concurs încercăm să creăm o formă de recunoaștere a activităților de voluntariat, de popularizare, de valorificare dar și de creditare a experiențelor rezultate prin implicarea în acțiuni de voluntariat”, a declarat decanul Facultății de Sociologie și Asistență Socială (FSAS), lect. univ. dr. Anca Simionca.
Data limită de înscriere la Olimpiada voluntarilor din acest an este 14 aprilie 2025. Mai multe detalii găsiți AICI.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel mai tânăr măcelar.
Câștigătoare și campioană mondială a fost desemnată echipa gazdă, Franța, locul 2 a fost ocupat de Germania, iar pe locul 3 s-a clasat Australia.
Participarea, pentru prima oară, a echipei României a fost posibilă grație demersurilor lui Cosmin Moldovan, CEO al Carmangeriei Moldovan din Cluj-Napoca, acesta fiind și jurat al World Butcher’s Challenge.
De altfel, ”măcelarii de elită” ai României s-au antrenat la Cluj-Napoca pentru campionatul de la Paris.
EVENIMENT
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public. NU mai trebuie depuse copii după documente

Obligativitatea prezentării sau depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii a fost eliminată.
Astfel, potrivit prevederilor Legii nr.9/2023, fotocopierea gratuită a documentelor originale este asigurată de Casa de Pensii Cluj.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public
Conform noi legislații, care a intrat anul trecut în vigoare, există mai multe categorii de pensii care se acordă în sistemul public. Atenție! O persoană poate beneficia de o singură categorie de pensie în sistemul public.
Categoriile de pensii care se acordă în sistemul public:
- pensia pentru limită de vârstă;
- pensia anticipată;
- pensia de invaliditate;
- pensia de urmaş.
Dreptul la pensie, se acordă, la cerere, în condiţiile prevăzute de lege, arată reprezentnații Casei de Pensii.
Astfel, pensia se acordă în următoarele cazuri:
- persoanelor asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cât și celor asigurate voluntar;
- elevilor, ucenicilor şi studenţilor care au capacitatea de muncă diminuată din cauza bolilor profesionale sau accidentelor de muncă survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale;
- persoanelor care, la data solicitării drepturilor de pensie, nu mai au calitatea de asigurat;
- urmaşilor persoanelor susmenționate, respectiv copiii şi soţul supravieţuitor.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Caritate în modă: o nouă ediție ReClothing la Cluj-Napoca, pentru o cauză nobilă

Patru zile de târg și peste 1.000 de articole vestimentare care își așteaptă noii proprietari vor fi prezente la Iulius Mall Cluj-Napoca în perioada 1-4 aprilie. Proiectul ReClothing aduce o nouă ediție anul acesta, împreună cu o nouă cauză caritabilă, îmbinând moda sustenabilă cu faptele bune.
Anul acesta, vânzările se vor duce către asociația Gabrielle, care este alături de femeile care suferă de orice formă de cancer.
La târg puteți găsi și haine de brand, în condiții excelente, de la tricouri și sacouri, la rochii de ocazie, pantofi sau accesorii.
“Ideea a pornit undeva în 2021, eu am o pasiune foarte mare pentru haine, dar mi-am dat seama de partea de risipă și de cât de mult risipesc oamenii, dar și de obiceiurile pe care eu le am.
M-am uitat în jurul meu, am discutat cu alte persoane, am consultat statisticile, care sunt foarte îngrijorătoare, am spus ca se pot face niște pași în direcția asta. În ultimii 3 ani și jumătate am salvat undeva la 15 tone de haine, iar la târgul acesta am reușit să strângem în jur de 550 de kilograme de haine”, declară Ioana Pîrlea, inițiator ReClothing
Hainele, fapte bune
Întrebată de unde se strâng aceste sute de kilograme de haine, Ioana ne-a informat că înaintea târgului se realizează o campanie de colectare, care se desfășoară tot în mall, tocmai pentru a implica oamenii și comunitatea și pentru a încerca să îi educe: “Principalul scop este să educăm oamenii, și să le arătăm că hainele pot să fie fapte bune pentru planetă și pentru comunitate”.
Ioana explică unde se vor duce banii strânși din această campanie: ,,Asociația Gabrielle susține femeile ce se luptă cu orice formă de cancer, și este fondată de o tânără care a trecut prin această boală, iar acum vrea să ajute alte femei prin diverse metode, iar banii vor merge către un fond gratuit de peruci pentru femeile care nu își permit acest tratament.”
Industria textilă este a doua cea mai poluantă industrie, după cea petrolieră, așadar inițiativele precum ReClothing ne arată că fiecare pas mic contează. Prin implicare, educație și susținerea unor cauze caritabile, poți contribui la un viitor mai sustenabil, în care moda nu înseamnă doar consum, ci și responsabilitate.
Târgul are o durată de 4 zile, de pe 1 până pe 4 aprilie, și se află în incinta Iulius Mall.
Andreea Paparuș