Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Ghioceii au înflorit în Cluj. Cititor Cluj24: Natura e dată peste cap. Plantă otrăvitoare, prevesteşte moartea

Publicat


ghiocei 1

Deşi suntem în plină iarnă, chiar în luna lui gerar, temperaturile ridicate au făcut ca unele plante, cum sunt ghioceii, să înflorească deja.

ghiocei 3

„Mi-au înflorit ghioceii, chiar din prima zi a anului. Nu e nimic senzaţional, fiindcă tot în primele zile din an mi-au înflorit şi în 2020 şi 2021. Dincolo de frumuseţea şi bucuria înfloririi lor, nu cred că e tocmai un motiv de bucurie, fiindcă ştim că această înflorire este determinată de temperaturile nefiresc de mari pentru această perioadă. Chiar în Cluj24am citit că în urmă cu 60 de ani, în Cluj se înregistrau minus 34-35 de grade Celsius, iar acum temperaturile ajung la 8-10 grade. E o diferenţă imensă. Cred că natura este dată peste cap de activităţile umane, de încălzirea globală şi nu cred că ete de bun augur faptul că dereglăm bunul mers al naturii”, spune un cititor Cluj 24.

Floarea de lapte

 

ghiocei 2

Ghiocelul (Galanthus L.; din limba greaca: gala – lapte, anthos – floare) este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii.
Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este Ghiocelul comun (Galanthus nivalis).
Varietăți care înfloresc din ianuarie până în februarie
Galanthus nivalis- este ghiocelul obișnuit,care înflorește din ianuarie și care,în condiții favorabile,continuă să înflorească până în martie. Galanthus nivalis ‘Flore Peno’- este o varietate cu flori duble care se înmulțește foarte ușor.
Varietăți care înfloresc din februarie până în martie
G.’Magnet’- este o varietate viguroasă care face flori foarte mari și formează destul de repede grupuri mari de plante. G.nivalis Scharlockii – frunzele sunt gri-verzui,iar florile atârnă greu și nu se deschid de tot. G.nivalis ‘Pagoda’- petalele se răsucesc ușor în afară. G.plicatus – originar din Rusia,această specie are frunze crețe. G.nivalis ‘Virescens’- deosebite la această varietate sunt marcajele verzi de pe petale,care apar atât la cele din interior,cât și pe cele din exterior. G.caucasicus – frunzele sunt late,gri,iar florile mari;este printre ultimii ghiocei care înfloresc.

Varietăți neobișnuite

G.’S. Arnott’ – florile au un parfum subtil și sunt aproape de două ori mai mari decât florile ghioceilor obișnuiți,tulpinile ajungând până la 25 cm înălțime. G.elwessi – florile sunt foarte mari pe tulpini de 25 de cm și au un parfum dulceag; specia e originară din Turcia. G.ikariae – florile sunt mari, în formă de lanternă, iar frunzele late, de culoare verde deschis; și această varietate provine din Turcia și de aceea este mai potrivită pentru zonele ușor uscate. G.nivalis ‘Sandersii’ – se caracterizează prin margini galbene în loc de verde ,ca la majoritatea ghioceilor;este mai greu de cultivat decât varietățile cu margini verzi și de aceea sunt destul de rare.

G.reginae-olgae – originar din zona mediteraneană și înflorește toamna;florile se deschid foarte mult, are puține frunze și trebuie plantat într-un loc uscat,parțial umbrit.

Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare și tulpini erecte, lipsite de frunze, cu o singură floare în vârf, sub formă de clopot. Galanthus nivalis are în jur de 15 cm înălțime și înflorește în ianuarie și februarie în zonele temperate nordice. Bulbul este globulos, acoperit cu tunici brune. La baza tulpinii se află două frunze verzi-albăstrui, liniare, plane, slab carenate. Floarea albă este actinomorfă, bisexuată, are șase petale, cele trei exterioare fiind mai mari și mai convexe decât cele interioare. De asemenea, cele interioare au câte o maculă verde verzuie sau gălbuie, în funcție de specie, situată apical. Pe cele șase antere se deschid pori sau șanțuri. Ovarul este format din trei celule, iar din el rezultă o capsulă tricelulară.

Înmulțirea se face vegetativ (asexuat) prin bulbi, prin diviziunea atentă a lor când planta este matură, prin mutare când planta este în hibernare, imediat după ce frunzele se ofilesc; sexuat se înmulțește prin semințe.

Plantă otrăvitoare

Ghioceii sunt plante cu bulbi, originari din Europa si Asia. Au 2-3 frunze lungi si subtiri, de culoare verde inchis. Florile sunt albe si apar cate una la fiecare bulb, mai ales primavara devreme, dar uneori si pe la mijlocul sau sfarsitul iernii, lucru care face ca ghioceii sa fie primele plante cu bulb care infloresc. In unele zone ghioceii pot inflori chiar si de toamna tarziu. Cele trei petale franjurate, cu marginile verzi, din interiorul florii formeaza un fel de tub si se intercaleaza cu cele trei petale albe, mari.

Ghiocelul, floarea ce vesteşte primăvara, este originar din Europa şi Asia, răsărind din pământul înzăpezit când iarna se lasă gonită departe. Numele său ştiinţific este Galanthus şi înseamnă „flori albe ca laptele”.
Ghioceii răsar de multe ori înainte de topirea zăpezii şi rezistă foarte bine la temperaturile scăzute. Este vestitorul primăverii pentru unii, iar pentru cei care cred în superstiții prevestește moartea.
ATENȚIE! Bulbii lui sunt otrăvitori atât pentru animale, cât și pentru oameni.

Prima floare pe Pământ

Legenda spune că atunci când Dumnezeu a făcut toate câte sunt pe pământ, fiecare creaţie a Sa a beneficiat de culoare. Deoarece zăpada este pretutindeni, a lăsat-o să-şi caute singură culoarea. Prima dată s-a rugat de iarbă să-i dea din verdele ei frumos, însă a fost refuzată.

ghiocei 1

Apoi a luat la rând toate florile pământului, cerând un strop de culoare, de la trandafirul roşu, de la viorea, râvnind chiar la galbenul florii-soarelui, dar niciuna nu a vrut.
Tristă şi amărâtă, zăpada şi-a povestit necazul ghiocelului. Înduioşat de soarta zăpezii, acesta i-a spus că va împărţi bucuros cu ea albul său dacă va dori.
Omătul a primit cu bucurie darul ghiocelului. De atunci, zăpada poartă veşmântul alb şi, drept recunoştinţă, îl lasă să-şi facă apariţia primăvara din mantia sa friguroasă.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Stăpânul lui Arni, bulldogul francez care are stimulator cardiac: Cățeii cu probleme cardiace au o șansa reală în Cluj-Napoca

Publicat

De

bulldogul

Daniel Tamaș, stăpânul lui Arni, bulldogul francez în vârstă de 13 ani, căruia medicii clujeni i-au implantat, în premieră, un stimulator cardiac, consideră că a fost vorba despre un miracol pentru medicina veterinară clujeană și spune că, după această reușită, cățeii cu probleme cardiace au o șansă reală în Cluj-Napoca.

”Prof dr. Iuliu Scurtu de la USAMV Cluj impreuna cu prof. dr Horia Rosianu de la Institutul Inimii au facut un miracol, in premiera pentru medicina veterinara clujeana: pace maker pe un bulldog cu destui de multi kilometri si cu un radiator subdimensionat.
Toate posibile sub atenta administrare a anesteziei de catre dna. Dr. Iulia Melega. Stim ca a fost o intreaga echipa si din pacate nu am apucat sa va cunoastem pe toti. Va multumim!”, a spus Tamaș.

Probleme medicale pentru Arni

Acesta a povestit cum a ajuns să descopere că Arni are probleme cardiace și prin ce emoții a trecut împreună cu soția sa pentru a-l salva.

”Arni e un bulldog francez (frenchie ) care ne suporta ca familie din 2012 si in acelasi timp ne bucura in fiecare zi. Spre deosebire de alti bulldogi, Arni nu a avut probleme majore pana anul asta, lucru nefiresc rasei.
Noi din ianuarie am fost abonati aproape zilnic la alti profesionisti veterinari carora le multumim la fel de mult, celor de la Trivet Cluj, in special dnei Dr. Ioana Vasilciuc. De ce am fost? Pentru ca bulldogii francezi nu au doar respiratie deficitara, ci si incapatanare legendara care e cuplata cu tras aiurea in lesa.
De data asta s-a concretizat cu un ulcer cornean de toata frumusetea, practic isi putea pierde ochiul stang. Dna. dr. Vasilciuc l-a tratat senzational si catelul are ochi nou. 2 luni a durat tratamentul, cu picaturi, creme si solutii, administrate din 2 in 2 ore.
Terminasem tratamentul, aveam cătel cu faruri noi, in parametrii, putea din nou sa vada absolut toti rahatii de pe sosea/drum/ulita si sa traga ca un disperat sa-i miroase / linga. Ne-am bucurat. Dupa o saptamana de la terminarea tratamentului insa…
Toate astea s-au schimbat cand dintr-o data a cazut pe spate, fara vreun stimul. Am inceput drumurile la urgente, la radiografii, ecografii si ekg-uri sa vedem ce are catelul, intrucat era in dureri foarte mari. Durerile vin de la problemele cu spatele, pe care rasa asta le dobandeste odata cu inaintarea in varsta, iar incidental am descoperit ceva mult mai grav: AV Block grad 3”, a povestit stăpânul lui Arni.

Soluția la leșinuri

bulldog

Acesta a precizat că, initial, recomandarea doctorilor legata de un pacemaker l-a ingrozit stiind ca trebuie anestezie generala, nestiind ce inseamna sincopa, nestiind ce inseamna moarte subita.

”Am zis ca nu, din frica. Toate bune si frumoase, Dna. dr. Vasilciuc l-a stabilizat din punct de vedere al durerii, pana luni cand au inceput episoadele de sincopa. Sunt in crypto de 4 ani imediat, o piata stimulenta pe toate planurile (emotional, spiritual, financiar ) cu sus jos sus jos, la 4 ore si cu toate astea asa emotii n-am trait cum am trait saptamana asta vazandu-mi cățelul din lesin in lesin, cu riscul major ca urmatoarea sincopa sa fie fatala. Am dormit adunat vreo 10 ore atat eu cat si Anca.
Miercuri a facut 10 sincope in total care sunt mici lesinuri (1-2 secunde ), destul cat sa vezi spaima pe fata catelului si sa o simtit in stomac instant.
A trebuit sa actionam rapid, dna. Vasilciuc recomandandu-ne rapid sa mergem catre prof. dr. Iuliu Scurtu, care e nr. 1 pe medicina cardio veterinara, pentru ca nu e timp. Am albit, rozit, cand am inteles realitatea: pacemaker ASAP sau cățelul e pamant de muraturi pana marti.
Asa s-a intamplat sa avem ca autoritate in domeniu un alt nr. 1 al medicinei clujene, prof. dr. Horia Rosianu, șeful Sectiei de Cardiologie Umana de la Institutul Inimii Cluj care a intrat in actiune aproape instant si ne-a zis scurt: ma bag, avem ce trebuie, discut cu prof. Scurtu si intram in operatie.
+8,000 de pacemakere instalate pe cetateni ce pot inca un an sa-si vada familiile + un vibe comun venit dinspre ambii domni profesori: ce naiba, suntem oras universitar cu medicina top. cum sa duceti catelul in alta parte si sa ne umilim profesional, cand avem absolut tot ce ne trebuie sa facem operatia de succes? am stiut ca avem o sansa buna”, a mai spus Daniel Tamas.

Operație de trei ore

Potrivit acestuia, cei doi medici si-au adunat echipa si vineri la ora 15 Arni a intrat in operatie.

”Cand am vazut apelul prof. Scurtu la ora 6pm, mi-a stat inima in loc si mi-au tremurat genunchii. In toate literele alfabetului, grecesc si japonez. Am raspuns, cu puls 1 milion lejer si aud: Arni a iesit bine din operatie, vine acasa azi.
Nu am ce sa mai adaug decat ca de azi, cateii cu probleme cardiace au o sansa reala in Cluj-Napoca prin operatia in premiera al carei vedete nedorite a fost Arnică al nostru.
Domnilor doctori, prof Iuliu Scurtu, prof. Horia Rosianu, dr. Iulia Melega, dr. Ioana Vasilciuc, va multumim ca ne-ati redat inima casei”, a conchis Daniel Tamaș.

Acesta maiare un motiv în plus de recunostinta în condițiile în care vineri a fost ziua de naștere a prof. Iuoliu Scurtu, care a decis sa îl opereze pe cățel în loc să își vadă de copii, de program, ”dar si-a facut meseria exemplar”.

bulldog

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Stimulator cardiac implantat la Cluj, în premieră, la un câine. Reușita medicilor clujeni

Publicat

De

câine

Un medic veterinar, dr. Iuliu Scurtu, și un cardiolog de la Institutul Inimii Cluj-Napoca, dr. Horia Roșianu, au realizat, cu succes, o intervenție medicală mai puțin obișnuită, la un câine.

Cei doi au implantat cu succes la Facultatea de Medicină Veterinară a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca ”un stimulator cardiac la un pacient ce prezenta zilnic multiple episoade de lesin”.

”Operatia a fost un succes si o premieră la Cluj. O nouă viață tocmai a început pentru Arni!”, a spus dr. Scurtu.

Cine sunt medicii clujeni care au realizat intervenția

Dr. Iuliu Scurtu este profesor universitar la USAMV Cluj-Napoca, coordonatorul Serviciului Cardiologie Veterinară.

Dr. Horia Roșianu este șef de sectie la Institutul Inimii ”Nicolae Stăncioiu” Cluj-Napoca, medic primar cardiolog, doctor în medicină și conferentiar la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Circulație pe ambele sensuri, pe strada Răzoare din Florești. Stație de autobuz și locuri noi de parcare

Publicat

Vești bune pentru șoferii și locuitorii din Florești. Începând de sâmbătă, strada Răzoare va redeveni circulabilă în ambele sensuri, a anunțat primarul comunei, Bogdan Pivariu.

După o perioadă de lucrări intense, indicatorul de „sens unic” va fi eliminat. Zona a beneficiat de îmbunătățiri menite să crească confortul locuitorilor.

„Pe Răzoare, vom avea stație de autobuz. De sâmbătă, acest indicator dispare, iar pe Răzoare vom avea circulație pe ambele sensuri”, a transmis primarul într-o postare pe rețelele sociale.

Lucrările de modernizare a străzii Răzoare au inclus:

  • Două stații de autobuz nou amenajate
  • Zece locuri noi de parcare
  • Două locuri speciale pentru încărcarea vehiculelor electrice
  • Trotuare pe ambele părți ale carosabilului
  • Sistem de canalizare modernizat
  • Iluminat public de ultimă generație

Primarul le mulțumește cetățenilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă pe parcursul derulării proiectului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

Publicat

blanuta

Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.

Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.

Radu Constantea, președinte U Cluj

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.

Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.

„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.

Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.

„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”

Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.

Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.

Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate