Connect with us

CULTURA

FOTO: Gala de deschidere TIFF. Tudor Giurgiu: Suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul

Publicat


Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc seara trecută, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Spectatorii au fost entuziasmați de concertul producătorului clujean Paul Ilea și a sopranei Zsuzsana Cerveni.

Filmul  „La Belle Epoque”, regizat de Nicolas Bedos și lansat în 2019, a deschis festivalul, fiin proiectat pe un ecran gigant din piață .

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a anuțat că documentarul „Colectiv” urmează să fie nominalizat la Premiile Oscar.

Sistemul inteligent de măsurare a temperaturii

Organizatorii evenimentului au introdus un sistem prin care spectatorilor li se măsoară temperatura, după ce o cameră le scanează fețele. Voluntarii erau echipați cu viziere și măști de protecție în timp ce scanau biletele de acces.

Sistemul de măsurare a temperaturii

Oamenii au fost entuziasmați de reluarea TIFF-ului

Primul festival de film din Europa care începe în pandemie

„În primul rând, azi e o zi istorică pentru că, de obicei, la deschidere plouă! Mă bucur că am ales exact datele Untold-ului, că știam sigur că nu plouă! În al doilea rând, mă bucur că avem un ecran de protecție care e brand new, l-am adus din Germania și își inaugurează viața de proiecții de film aici!

Ecranul de proiecție din Piața Unirii

În al treilea rând, mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul! Va fi un festival cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care cred că clujenii le vor redescoperi! Sper să vină lumea la film, asta este cel mai important”, a spus Giurgiu.

Recomandările lui Tudor Giurgiu

Președintele TIFF a precizat că retrospectiva Federico Fellini este punctul de atracție al festivalului, o ocazie să vedem filmele sale în versiunea restaurată.

”Sunt multe documentare românești extraordinare, dar și străine. Am și eu un favorit, este vorba de un film cu Gerard Depardieu și Michel Houellebecq, care se numește Talaso. Am discutat cu multe vedete și am lansat invitații în iarnă. Trăim vremuri paradoxale, multe dintre numele mari ale cinemaului mondial  sunt libere, nu se prea filmează nici la Hollywood, dar ele nu pot să vină în România datorită blocajelor și interdicțiilor de călătorie”, a afirmat Tudor Giurgiu.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF

Proiecțiile din cadrul programului EDUCATIFF

„Singurele filme care au loc în timpul zilei la TIFF sunt proiecțiile din programul EDUCATIFF pentru că nu-i putem chema pe copii la ora 9:30 seara să vadă filme, că ne-ar amenda nu DSP-ul, ci Oficiul pentru Protecția Copilului sau mai știu eu ce. Grație tehnologiei LED, putem proiecta filme și în timpul zilei. Deci, la Muzeul de Artă, în fiecare zi, începând cu mâine se pot vedea filmele grupate pentru diferite categorii de vârstă, dar este vorba de filme pe care le pot viziona liniștit și părinții. Copiii nu trebuie amăgiți că lucrurile sunt roz bombon, trebuie să li se spună că în viață există și moarte, și divorțuri. Este vorba de filme care atacă subiecte ceva mai grele, mai dificile, pe care un copil le poate confrunta și la 8, 10, 14 ani”, a mai spus acesta.

Discuțiile de la TIFF Lounge

De asemenea, în timpul zilei, la TIFF Lounge, vor avea loc o seriea de interviuri Inspiratiff făcute de jurnalistul Mihnea Măruță, care continuă cu invitați de film, dar nu numai de film.

”Ce pot să vă divulg este că avem un film în programul de documentar care se numește Tineri și influenceri, este una din maniile actuale, tinerii care vor să dobândească faimă pe Facebook și Instagram. E un documentar care cartografiază foarte mișto aspirația, tentația tinerilor de a deveni vedete peste noapte, cu beneficiile și neajunsurile ei pe care le presupune povestea asta. Vom avea câțiva tineri influenceri din Cluj și București care vor veni să comenteze un pic filmul și să ne explice cum stă treaba cu influecing-ul”, a declarat și Mihai Chirilov, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Mihai Chirilov, director artistic TIFF

Concertul Sync the Classics

Piaţa Unirii a devenit locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului şi producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Ultimele zile în care poți descoperi „Dinos and Sea Monsters”, expoziția din parcul Iulius Mall Cluj

Publicat

Expoziția din parcul Iulius Mall Cluj, care reunește 35 de exponate animatronice, mai poate fi vizitată până duminică, 31 martie 2024, astfel că încă ai ocazia să te bucuri de o parte dintre misterele erei mezozoice. „Călătoria” fascinantă printre Sea Monsters, cum ar fi Mosasaur, Megalodon, Mososaurus, te va transpune în vremuri de mult uitate și vei avea parte de o experiență pe cât de amuzantă, pe atât de interactivă.

Pasionații de dinozauri, curioșii, dar și cei care vor afle mai multe despre misterele oceanului și era mezozoică sunt așteptați până pe 31 martie, în Iulius Parc, unde are loc „Dinos and Sea Monsters”, expoziție ce prezintă 35 de exponate din categoria Sea Monsters, dar și  dinozauri animatronici.

FOTO. Ultimele zile în care poți descoperi „Dinos and Sea Monsters”, expoziția din parcul Iulius Mall Cluj

„Dinos and Sea Monsters” poate fi vizitată în intervalul orar 10.00 – 20.00, iar biletul de intrare costă 30 lei. De asemenea, prichindeii cu vârstă mai mică de 3 ani au intrarea liberă, toți copiii care vin în grupuri mai mari de 10 persoane plătesc 25 de lei/copil, iar însoțitorul are  intrare liberă. Acces gratuit au și persoanele cu dizabilități, alături de un însoțitor.

Vino să descoperi „dinozaurii mării”, în Iulius Parc: Mosasaur, un animal marin asemănător unei șopârle uriașe, perfect adaptat pentru a înota în mare precum un șarpe; Megalodon, un rechin ce a dispărut în urmă cu 2,6 milioane de ani și care este considerat unul dintre cei mai mari prădători marini din istoria planetei; Plesiosaurus, un dinozaur de dimensiune gigantică ce ar putea fi strămoșul balenelor și delfinilor din prezent,  și mulți alții!

Tot aici vei putea să afli mai multe și despre Diplodocus, cea mai înaltă creatură care a existat vreodată pe Pământ și care se ridică la o înălțime de peste 11 metri echivalentul a două girafe puse una peste cealaltă; Dimetrodon – strămoșul terapsidelor (grupa de animale din care au evoluat mamiferele) se evidențiază prin creasta semicirculară, poziționată deasupra prelungirilor vertebrelor de pe spate așa că o să-l identifici ușor și alte câteva surprize.

Vino la Iulius Mall Cluj și bucură-te de experiența „Dinos and Sea Monsters”!

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean: Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice, prioritate strategică a Guvernului

Publicat

De

Mircea Abrudean, secretar general al Gvernului

Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice, reprezintă o prioritate strategică a Guvernului, mai ales în această perioadă în care se discută de PNRR, fonduri europene şi aderarea la OCDE, potrivit secretarului general al Guvernului, Mircea Abrudean.

Declarația a fost făcută, luni, la Palatul Victoria, la ceremonia de acordare a diplomelor pentru absolvenţii Programelor de formare specializată pentru numirea într-o funcţie de demnitate publică de prefect şi subprefect 2023, respectiv pentru ocuparea unei funcţii publice corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici 2023, eveniment organizat de Institutul Naţional de Administraţie.

Mircea Abrudean: Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice, prioritate strategică a Guvernului

„Modernizarea şi consolidarea administraţiei publice reprezintă o prioritate strategică a Guvernului României, a fost dintotdeauna, mai ales în acest context în care discutăm foarte mult de PNRR, de fonduri europene, de aderarea la OCDE.

Cu atât mai mult cred că trebuie să şi facem ceea ce ne propunem de foarte mult timp, adică să modernizăm administraţia publică. S-au făcut paşi mărunţi sau mai puţin mărunţi în ultima perioadă sau în anii mai de demult.

În ultima perioadă cred că se fac paşi destul de serioşi în direcţia modernizării administraţiei şi Institutul Naţional de Administraţie contribuie pe deplin la acest deziderat al nostru. Aşa că, vă felicit că aţi ales să faceţi parte din această reţea importantă a celor are au absolvit INA, fie că sunteţi prefecţi, subprefecţi, înalţi funcţionari publici, funcţionari sau contractuali”, a declarat Mircea Abrudean, potrivit Agerpres.

Este nevoie de idiei noi

El a evidenţiat parteneriatul cu INA, dezvoltat în baza „cursului de inovare în administraţia publică”.

„Este nevoie de inovare, este nevoie de idei noi, pentru că altfel nu vom moderniza niciodată administraţia, cu aceleaşi concepţii şi aceleaşi metehne pe care le ştim de foarte mult timp.

Inovarea nu înseamnă doar inteligenţă artificială, nu înseamnă doar digitalizare, înseamnă şi idei noi, pe care cei care lucrează în administraţie le pot pune sub umbrela laboratorului de inovare pe care noi îl avem la SGG şi care este o structură nou înfiinţată cu sprijinul OCDE”, a mai declarat Mircea Abrudean.

OECD, o viață mai bună pentru români

În context, şeful SGG a transmis celor prezenţi la eveniment că este foarte importantă, în această perioadă, comunicarea către publicul larg cu privire la beneficiile aderării la OCDE.

„Vreau să vă rog să discutăm mai mult despre OCDE, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Nu se vorbeşte suficient despre acest proiect de ţară al României, care este cel mai important după NATO şi Uniunea Europeană.

Foarte puţină lume ştie ce înseamnă această organizaţie şi de ce vrem noi să intrăm acolo. Adică, nu este doar aşa, o discuţie sau un vis pe care-l avem din 2000 încoace, de când tot încercăm să ajungem pe acolo. Deci, vorbiţi mai mult despre OCDE, despre faptul că noi vrem să ajungem în OCDE, pentru că vrem o viaţă mai bună pentru români.

Trebuie să le explicăm foarte simplu oamenilor de ce vrem în OCDE, pentru că avem acces la creditări mai bune, pentru că avem investiţii mult mai multe care vor veni în România”, a precizat Abrudean.

15.000 de cursanți

Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan, preşedintele Institutului Naţional de Administraţie, a vorbit de importanţa profesionalizării administraţiei publice şi prin intermediul cursurilor derulate în cadrul INA.

Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan

„Nu sunteţi aici pentru că trebuie să primiţi o diplomă onorifică, sunteţi aici şi pentru că vreţi să faceţi parte din această reţea de absolvenţi ai INA, înalţi funcţionari publici, prefecţi, subprefecţi, personal de conducere din cadrul instituţiilor publice, alţi funcţionari publici sau personal contractual, altfel spus, toţi cei care vor să profesionalizeze administraţia publică.

Pentru INA, anul trecut a însemnat mai mult de 15.000 de participanţi la cursurile noastre, patru proiecte finalizate cu succes, două dintre ele în parteneriat cu ANAP. În continuare, şi anul acesta, pe zona de sustenabilitate vom face cursuri pe achiziţii publice.

Anul 2023 a mai însemnat şi 20 de parteneriate la nivel naţional şi internaţional, asta înseamnă că avem parteneriate, deja, cu majoritatea instituţiilor omoloage din cadrul UE. Anul 2023 a mai însemnat şi o bază de formatori, întărită, cu mai mult de 200 de formatori şi aici nu este vorba doar despre numere, este vorba şi despre calitatea formatorilor noştri „, a declarat Ioana-Roxana Melenciuc-Ioan.

Cursuri de profesionalizare a aleșilor

Preşedinta INA a punctat că anul 2024 va însemna organizarea unor cursuri noi, dar şi continuarea profesionalizării aleşilor, având în vedere că este un an electoral.

„Anul 2024 înseamnă titluri noi, înseamnă că înţelegem că suntem într-un an electoral şi încercăm, aşa cum putem, să contribuim la profesionalizarea celor care candidează sau care vor fi aleşi într-o funcţie de ales. Înseamnă că vrem, în continuare, să contribuim la consolidarea corpului managerilor din cadrul instituţiilor publice.

Înseamnă că vrem să intrăm şi pe zone pe care poate că în mod tradiţional nu o făcusem până acum, respectiv pe zona de afaceri europene şi vom face asta în parteneriat cu Institutul European din România. Titluri noi pe zona de comunicare, inclusiv pe relaţia cu cetăţenii, titluri noi pe zona de politici publice şi urbanism”, a mai declarat Melenciuc-Ioan.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Elevii clujeni au obținut rezultate de excepție la două concursuri școlare. Ce premii au luat

Publicat

De

Elevii clujeni s-au întors cu premii și mențiuni de la două concursuri școlare.

La Concursul interjudețean de matematică ,,Grigore Moisil”, elevii clujeni au obținut două prenii I, iar la Concursul „Tehnici Matematice” un premiu I.

Elevii clujeni au obținut rezultate de excepție la două concursuri școlare. Ce premii au luat

Cei mai buni elevi la matematică din județul Cluj au participat, în perioada 22 -24 martie 2024, la Concursul interjudețean de matematică ,,Grigore Moisil” organizat la Oradea, în județul Bihor.

La acest concurs participă elevii din loturile județene de matematică din județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare și Sălaj, în vederea pregătirii pentru etapa națională a olimpiadei de matematică.

Județul Cluj a fost reprezentat la disciplina matematică de 20 elevi din clasele a V-a – a XII-a, obținând două Premii I, trei Premii II, două Premii III și patru Mențiuni.

Mai jos, numele elevilor și școlile la care învață (foto principal).

Rezultate excelente și la Concursul „Tehnici Matematice”

De asemenea, tot în perioada 22-24 martie 2024, loturile de matematică formate din elevi clujeni au participat la Concursul național de matematică „Tehnici Matematice” 2024, organizat la Vâlcea, în cadrul secțiunilor Tehnic și Științele Naturii, obținând 1 Premiul I, 1 Premiul II și 6 Mențiuni.

Premii elevi concurs „Tehnici Matematice”

 

Aceștia sunt:

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu pe strada Spicului din Cluj-Napoca. Focul a cuprins o anexă și acoperișul unei case

Publicat

De

Incendiu strada Spicului

Un incendiu a izbucnit pe strada Spicului din Cluj-Napoca.

Pompierii intervin cu două autospeciale cu apă și spumă, respectiv autoscara.

Incendiu pe strada Spicului din Cluj-Napoca. Focul a cuprins o anexă și acoperișul unei case

Potrivit ISU Clujm incendiul a izbucnit la o anexă gospodărească și la acoperișul unei case. Din primele date, flăcările se manifestă pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați.

Din fericire, până acum nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale.

Incendiul este localizat și se lucrează pentru lichidare.

UPDATE

O femeie care a făcut atac de panică a fost evaluată de către echipajul SMURD.

Aceasta nu a fost, însă, transportată la spital.

Pompierii au lichidat incendiul în limitele găsite.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax