Connect with us

CULTURA

FOTO: Gala de deschidere TIFF. Tudor Giurgiu: Suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul

Publicat


Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc seara trecută, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Spectatorii au fost entuziasmați de concertul producătorului clujean Paul Ilea și a sopranei Zsuzsana Cerveni.

Filmul  „La Belle Epoque”, regizat de Nicolas Bedos și lansat în 2019, a deschis festivalul, fiin proiectat pe un ecran gigant din piață .

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a anuțat că documentarul „Colectiv” urmează să fie nominalizat la Premiile Oscar.

Sistemul inteligent de măsurare a temperaturii

Organizatorii evenimentului au introdus un sistem prin care spectatorilor li se măsoară temperatura, după ce o cameră le scanează fețele. Voluntarii erau echipați cu viziere și măști de protecție în timp ce scanau biletele de acces.

Sistemul de măsurare a temperaturii

Oamenii au fost entuziasmați de reluarea TIFF-ului

Primul festival de film din Europa care începe în pandemie

„În primul rând, azi e o zi istorică pentru că, de obicei, la deschidere plouă! Mă bucur că am ales exact datele Untold-ului, că știam sigur că nu plouă! În al doilea rând, mă bucur că avem un ecran de protecție care e brand new, l-am adus din Germania și își inaugurează viața de proiecții de film aici!

Ecranul de proiecție din Piața Unirii

În al treilea rând, mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul! Va fi un festival cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care cred că clujenii le vor redescoperi! Sper să vină lumea la film, asta este cel mai important”, a spus Giurgiu.

Recomandările lui Tudor Giurgiu

Președintele TIFF a precizat că retrospectiva Federico Fellini este punctul de atracție al festivalului, o ocazie să vedem filmele sale în versiunea restaurată.

”Sunt multe documentare românești extraordinare, dar și străine. Am și eu un favorit, este vorba de un film cu Gerard Depardieu și Michel Houellebecq, care se numește Talaso. Am discutat cu multe vedete și am lansat invitații în iarnă. Trăim vremuri paradoxale, multe dintre numele mari ale cinemaului mondial  sunt libere, nu se prea filmează nici la Hollywood, dar ele nu pot să vină în România datorită blocajelor și interdicțiilor de călătorie”, a afirmat Tudor Giurgiu.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF

Proiecțiile din cadrul programului EDUCATIFF

„Singurele filme care au loc în timpul zilei la TIFF sunt proiecțiile din programul EDUCATIFF pentru că nu-i putem chema pe copii la ora 9:30 seara să vadă filme, că ne-ar amenda nu DSP-ul, ci Oficiul pentru Protecția Copilului sau mai știu eu ce. Grație tehnologiei LED, putem proiecta filme și în timpul zilei. Deci, la Muzeul de Artă, în fiecare zi, începând cu mâine se pot vedea filmele grupate pentru diferite categorii de vârstă, dar este vorba de filme pe care le pot viziona liniștit și părinții. Copiii nu trebuie amăgiți că lucrurile sunt roz bombon, trebuie să li se spună că în viață există și moarte, și divorțuri. Este vorba de filme care atacă subiecte ceva mai grele, mai dificile, pe care un copil le poate confrunta și la 8, 10, 14 ani”, a mai spus acesta.

Discuțiile de la TIFF Lounge

De asemenea, în timpul zilei, la TIFF Lounge, vor avea loc o seriea de interviuri Inspiratiff făcute de jurnalistul Mihnea Măruță, care continuă cu invitați de film, dar nu numai de film.

”Ce pot să vă divulg este că avem un film în programul de documentar care se numește Tineri și influenceri, este una din maniile actuale, tinerii care vor să dobândească faimă pe Facebook și Instagram. E un documentar care cartografiază foarte mișto aspirația, tentația tinerilor de a deveni vedete peste noapte, cu beneficiile și neajunsurile ei pe care le presupune povestea asta. Vom avea câțiva tineri influenceri din Cluj și București care vor veni să comenteze un pic filmul și să ne explice cum stă treaba cu influecing-ul”, a declarat și Mihai Chirilov, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.

Mihai Chirilov, director artistic TIFF

Concertul Sync the Classics

Piaţa Unirii a devenit locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului şi producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Doi clujeni, reținuți pentru tentativă la omor și alte VIOLENȚE, în urma unei bătăi în Cluj. Trei tineri au ajuns la SPITAL

Publicat

urmarire generală

Doi clujeni, unul de 18 ani, celălalt de 15 ani, au fost reținuți pentru 24 de ore pentru comiterea infracțiunilor de tentativă la omor, alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice. Aceștia au participat, pe 8 martie, la o bătaie pe Bdul 21 Decembrie 1989 din Cluj-Napoca, în urma căreia, trei tineri au ajuns la spital.

„În data de 8 martie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre producerea unui conflict spontan pe Bulevardul 21 Decembrie 1989.

În fapt, la aceeași dată, între 4 tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani, s-a iscat un conflict spontan pe strada David Ferenc, din municipiul Cluj-Napoca, în urma căruia aceștia s-ar fi agresat reciproc.

Doi clujeni, reținuți pentru tentativă la omor și alte VIOLENȚE, în urma unei bătăi în Cluj. Trei tineri au ajuns la SPITAL

Ulterior, în jurul orei 15.20, tinerii s-au deplasat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, unde starea conflictuală a continuat, iar doi dintre aceștia ar fi utilizat obiecte tăietor-înțepătoare.

Ca urmare a conflictului, trei persoane au necesitat îngrijiri medicale.

În baza probatoriului administrat, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au dispus masura reținerii celor doi tineri, de 15 și 18 ani, pentru 24 de ore.

În cursul zilei de astăzi, 9 martie a.c., trei dintre tineri, de 14, 15 și 18 ani, au fost prezentați judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj în vederea dispunerii altor măsuri preventive.

Pe numele celor doi tineri de 14 și 15 ani a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

De altfel, în cazul tânărului de 18 ani s-a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile și schimbarea încadrării juridice din lovirea sau alte violente în tentativă la omor.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic și luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

Cercetările sunt continuate de către polițiști sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Mănăstireni, în Cluj. Cauza, un scurt-circuit

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, luni dimineața, la o casă din Mănăstireni, jud. Cluj. A ars acoperișul case și al unei bucătării de vară. Focul ar fi izbucnit de la un scurt-circuit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au încheiat în urmă cu puține momente o intervenție pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Mănăstireni. Apelul de urgență a venit în jurul orei 04.40, iar la fața locului s-au deplasat două autospeciale cu apă și spumă și un echipaj SMURD.

foc

FOTO. INCENDIU la Mănăstireni, în Cluj. Cauza, un scurt-circuit

În paralel, forțele au fost suplimentate cu o autospecială de mare capacitate de la Punctul de Lucru Florești. Incendiul s-a manifestat la acoperișul casei de locuit, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. De asemenea, a ars și acoperișul unei bucătării de vară pe o suprafață similară, de aproximativ 100 de metri pătrați.

Pe parcursul misiunii, nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale, iar incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza unei defecțiuni electrice în zona unde funcționa centrala termică cu boiler”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cosmonautul Dumitru Prunariu: Radiațiile cosmice și traiul în imponderabilitate, provocări ale colonizării planetei Marte

Publicat

De

Astronautul Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu, a subliniat provocările majore privind explorarea și colonizarea planetei Marte. Riscurile radiațiilor cosmice și dificultățile traiului în imponderabilitate sunt două dintre principalele obstacole care trebuie depășite înainte ca oamenii să poată trăi pe Marte.

Misiunile către Marte sunt tot mai aproape de realitate, însă o serie de provocări imense rămân de depășit înainte ca omul să poată păși pe această planetă roșie.

Dumitru Prunariu, primul român care a zburat în spațiu, a vorbit, într-o conferință recentă avută la Cluj-Napoca, despre dificultățile pe care astronauții le vor întâmpina în drumul lor către Marte. El a vorbit, pe de o parte, despre riscurile pentru sănătate, dar și despre drepturile internaționale care reglementează exploatarea teritoriilor din spațiu.

Expunerea la radiații cosmice poate provoca boli

Cea mai mare provocare a explorării spațiului cosmic este, în opinia lui Dumitru Prunariu, protecția împotriva radiațiilor cosmice, a căror valori pot fi chiar de 200 de ori mai mari decât la nivelul solului. Conform astronautului, expunerea prelungită poate duce la afecțiuni grave, precum cancere sau leucemii.

„(Cea mai mare provocare în demersul de colonizare a planetei Marte – n.red.) În primul rând, protecția împotriva radiațiilor cosmice. În drumul spre planeta Marte și în spațiul interplanetar, în general, nivelul radiațiilor cosmice este mult crescut. S-au făcut măsurători cu nave automate și s-au înregistrat valori cam de 200 de ori mai mari decât la nivelul solului. Problema cu radiațiile este care este cantitatea totală de radiații absorbită de organism și nu cât de mare este radiația absorbită la un moment dat. Aceasta dă toate perturbațiile și afecțiunile care pot rezulta din aceasta. Sunt oameni care au rămas și un an de zile în spațiul cosmic. Aceștia au fost monitorizați foarte strict după întoarcerea din spațiul cosmic, din punct de vedere al radiațiilor cosmice, și se caută să se prevină apariția unor cancere, leucemii”, a declarat Dumitru Prunariu.

Drumul dus-întors pe Marte durează circa un an și 4 luni

O altă provocare este traiul în microgravitație pe parcursul unui drum dus-întors până pe planeta Marte, care ar dura circa 16 luni.

„În afară de asta, o provocare este traiul în imponderabilitate pe parcursul unui drum dus- întors la planeta Marte. Opt luni de zile ar dura dusul până acolo, șederea pe planetă – câteva luni de zile, să presupunem, într-o gravitație de două ori și jumătate mai mică decât pe planta Pământ, și apoi încă opt luni de zile întoarcerea”, a mai arătat Prunariu.

În ceea ce privește drepturile asupra teritoriilor din spațiu, Prunariu a subliniat că spațiul cosmic, sateliții naturali sau planetele nu pot fi revendicat de o țară anume.

„Terenul pe alte corpuri cerești nu poate deveni proprietatea cuiva. Este o proprietate internațională. Poți, prin acord internațional, să îl deții pentru exploatare pentru o perioadă, dar nu să devii proprietarul lui”, a punctat acesta.

Citește mai departe

EVENIMENT

Adepții lui Georgescu s-au bătut cu jandarmii în București. Haos în Capitală. Mai multe persoane, reținute

Publicat

De

jandarmii

Mai multe persoane au fost reținute în urma ciocnirilor violente cu jandarmii care au izbucnit în fața sediului BEC din București, unde susținători ai lui Călin Georgescu s-au strâns, nemulțumiți de invalidarea candidaturii acestuia, arată Mediafax.

Jandarmeria Capitalei a anunțat că mai multe persoane au fost reținute în urma violențelor.

Oamenii ar fi aruncat cu diverse obiecte spre jandarmi, chiar și cu materiale pirotehnice. Mai mult, ar fi incendiat mobilierul stradal și ar fi răsturnat mașina unui post de televiziune. De asemenea, ar fi fost folosite mai multe materiale pirotehnice.

„Încercăm evacuarea, astfel încât să evităm orice fel de pagube și să îi extragem pe cei violenți”, a spus Marius Militaru, purtător de cuvânt al Jandarmeriei, la Antena 3 CNN.

Acesta a făcut apel la responsabilitate și a spus că toți cei care provoacă incidente vor fi identificați și trași la răspundere.

”Jandarmii au folosit gradual pulverizatoare cu substanță iritant-lacrimogenă, doar împotriva persoanelor care comit violențe”, a precizat Jandarmeria, care a anunțat că mai multe obiecte de mobilier stradal au fost incendiate și că se intervine pentru stingerea lor.

Terase vandalizate în Centrul Vechi

Șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone, spune că mai multe terase din Centrul Vechi au fost vandalizate în timpul ciocnirilor violente de duminică din Capitală.

Cristian Popescu Piedone a spus că, duminică seara, participa la un control tematic al ANPC desfășurat în centrul Vechi.

„Manifestanții au vandalizat în drumul lor anumite terase din circuitul public din Centrul Vechi, unde se aflau terase cu decoruri, scaune, corpuri de iluminat, ghivece ornamentale. În drumul lor, protestatarii au vandalizat efectiv terase, atunci noi am suspendat controlul tematic și am rămas pe poziții, colaborând cu agenții economici, introducând în spațiile închise toți consumatorii care se aflau la mese”, a declarat șeful ANPC la Antena 3 CNN.

Piedone a spus că ulterior forțele de ordine au reușit să creeze culoare consumatorilor către ieșirea din zona de pericol din Centrul Vechi.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate