CULTURA
FOTO: Gala de deschidere TIFF. Tudor Giurgiu: Suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul
Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) a avut loc seara trecută, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
Spectatorii au fost entuziasmați de concertul producătorului clujean Paul Ilea și a sopranei Zsuzsana Cerveni.
Filmul „La Belle Epoque”, regizat de Nicolas Bedos și lansat în 2019, a deschis festivalul, fiin proiectat pe un ecran gigant din piață .
Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a anuțat că documentarul „Colectiv” urmează să fie nominalizat la Premiile Oscar.
Sistemul inteligent de măsurare a temperaturii
Organizatorii evenimentului au introdus un sistem prin care spectatorilor li se măsoară temperatura, după ce o cameră le scanează fețele. Voluntarii erau echipați cu viziere și măști de protecție în timp ce scanau biletele de acces.
Primul festival de film din Europa care începe în pandemie
„În primul rând, azi e o zi istorică pentru că, de obicei, la deschidere plouă! Mă bucur că am ales exact datele Untold-ului, că știam sigur că nu plouă! În al doilea rând, mă bucur că avem un ecran de protecție care e brand new, l-am adus din Germania și își inaugurează viața de proiecții de film aici!
În al treilea rând, mă bucur că suntem primul mare festival de film din Europa care își reia drumul! Va fi un festival cu multe nopți nedormite, cu proiecții în aer liber, cu locuri pe care cred că clujenii le vor redescoperi! Sper să vină lumea la film, asta este cel mai important”, a spus Giurgiu.
Recomandările lui Tudor Giurgiu
Președintele TIFF a precizat că retrospectiva Federico Fellini este punctul de atracție al festivalului, o ocazie să vedem filmele sale în versiunea restaurată.
”Sunt multe documentare românești extraordinare, dar și străine. Am și eu un favorit, este vorba de un film cu Gerard Depardieu și Michel Houellebecq, care se numește Talaso. Am discutat cu multe vedete și am lansat invitații în iarnă. Trăim vremuri paradoxale, multe dintre numele mari ale cinemaului mondial sunt libere, nu se prea filmează nici la Hollywood, dar ele nu pot să vină în România datorită blocajelor și interdicțiilor de călătorie”, a afirmat Tudor Giurgiu.
Proiecțiile din cadrul programului EDUCATIFF
„Singurele filme care au loc în timpul zilei la TIFF sunt proiecțiile din programul EDUCATIFF pentru că nu-i putem chema pe copii la ora 9:30 seara să vadă filme, că ne-ar amenda nu DSP-ul, ci Oficiul pentru Protecția Copilului sau mai știu eu ce. Grație tehnologiei LED, putem proiecta filme și în timpul zilei. Deci, la Muzeul de Artă, în fiecare zi, începând cu mâine se pot vedea filmele grupate pentru diferite categorii de vârstă, dar este vorba de filme pe care le pot viziona liniștit și părinții. Copiii nu trebuie amăgiți că lucrurile sunt roz bombon, trebuie să li se spună că în viață există și moarte, și divorțuri. Este vorba de filme care atacă subiecte ceva mai grele, mai dificile, pe care un copil le poate confrunta și la 8, 10, 14 ani”, a mai spus acesta.
Discuțiile de la TIFF Lounge
De asemenea, în timpul zilei, la TIFF Lounge, vor avea loc o seriea de interviuri Inspiratiff făcute de jurnalistul Mihnea Măruță, care continuă cu invitați de film, dar nu numai de film.
”Ce pot să vă divulg este că avem un film în programul de documentar care se numește Tineri și influenceri, este una din maniile actuale, tinerii care vor să dobândească faimă pe Facebook și Instagram. E un documentar care cartografiază foarte mișto aspirația, tentația tinerilor de a deveni vedete peste noapte, cu beneficiile și neajunsurile ei pe care le presupune povestea asta. Vom avea câțiva tineri influenceri din Cluj și București care vor veni să comenteze un pic filmul și să ne explice cum stă treaba cu influecing-ul”, a declarat și Mihai Chirilov, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Concertul Sync the Classics
Piaţa Unirii a devenit locul de întâlnire al muzicii clasice cu sound-urile electronice moderne, într-un moment artistic inedit: Sync the Classics – un nou concept al compozitorului şi producătorului clujean Paul Ilea, cu participarea extraordinară a sopranei Zsuzsana Cerveni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
CCR a solicitat Biroului Electoral Central RENUMĂRAREA voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.
De asemenea, sursele citate au arătat că judecătorii constituţionali au respins solicitarea lui Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur, pe motiv că ar fi fost formulată tardiv.
CCR a solicitat Biroului Electoral Central RENUMĂRAREA voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale
Totodată, Curtea Constituţională a amânat pentru vineri discuţiile pe cererea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, şedinţa urmând să aibă loc la ora 14,00.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur.
Comunicat oficial
„În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
*
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a transmis Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale.
EVENIMENT
De ce votul crucial din 1 decembrie este pentru continuarea investițiilor în spitale, nu despre energii paranormale (PE)
Pentru prima dată după 35 de ani, în România se construiesc spitale regionale, se modernizează sute de secții la standarde internaționale, iar angajații din sistemul medical vor ajunge la salarii comparabile cu cele din alte state ale UE. Doar în programul de guvernare al PSD, investițiile în Sănătate rămân prioritare.
Cele trei spitale regionale la care au început lucrările sub mandatul PSD vor fi terminate în 2028, iar inaugurarea primului centru de mari arși de la noi din țară este prevăzută anul viitor. Pentru ca aceste proiecte să continue, este nevoie de investiții masive și alocări bugetare consistente în Sănătate.
PSD, pilon al investițiilor în sănătate
România a intrat în ultimii 3 ani într-o perioadă a investițiilor masive pe toate domeniile cheie, precum infrastructură, sănătate sau educație. În acest moment se derulează proiecte de investiții în 119 spitale din țară, însă toate acestea s-ar putea opri brusc, dacă noul guvern nu prioritizează acest domeniu, așa cum a făcut PSD.
”Vrem să renunţăm la toate acestea şi să alegem un experiment, să alegem austeritatea, să facem contabilitate bugetară? Cum am mai făcut pe vremea lui Boc, cum am mai făcut-o pe vremea lui Câţu, când am fost închişi în case, când ne înmormântam rudele în saci, când economia era închisă. Sau vrem să avem o protecţie pentru PSD asta a făcut totdeauna, i-a protejat pe români, a protejat economia României. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare s-a văzut un echilibru în societatea românească. Trebuie ca duminică toţi oamenii să înţeleagă că aleg între un viitor sigur sau aleg un experiment”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu.
Continuarea investițiilor, la un vot distanță
În afară de social democrați, niciun alt partid nu are o viziune clară asupra investițiilor din Sănătate. Cu PSD la guvernare, 33 de miliarde de lei sunt alocați pentru investiții în 4 ani, împreună cu o abordare nouă a fondurilor Sănătății, prin bugetare multianuală.
CMF 11240017
EVENIMENT
FOTO. Centrală de Tratare Aer, în premieră, la Spitalul Județean de Urgență Cluj. Reduce infecțiile nosocomiale
Secțiile Clinice Medicină Internă I și ATI I din Clinica Medicală I a Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca au trecut în acest an printr-un amplu proces de renovare, reabilitare și dotare cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, fiind montată, în premieră în sistemul public medical clujean, o Centrală de Tratare Aer care va reduce infecțiile nosocomiale.
Managerul SCJU, Claudia Gherman, a declarat, joi, că finanțarea investițiilor a fost făcută prin PNRR și face parte dintr-un proiect mai mare, de 35,6 milioane de lei.
”Reamenajarea secțiilor a presupus compartimentarea în saloane de 2-3 paturi cu grupuri sanitare proprii, pentru separarea și izolarea pacienților, achiziția și montarea unei Centrale de Tratare Aer (CTA-ATI) cu automatizare, complet echipată și care are effect asupra tratării aerului din saloanele pacienților, astfel încât vom reuși să prevenim și să reducem infecțiilor nosocomiale, care reprezinră pericolul nr. 1 în ceea ce privește asistența medicală și bunul mers al pacienților.
De asemenea, s-au mai achiziționat și montat a 5 tablouri IT Medical, s-au înlocuit paturi pentru bolnavi și s-au achiziționat și montat 19 rampe medicale”, a spus Gherman.
Pacienții respiră un aer curat
Medic primar în Secției ATI 1, Dana Balea, a declarat la rândul său că proiectul a vizat reabilitarea generală, împreună cu compartimentarea în boxe și achiziția de paturi noi și rampe.
”Aveam o nevoie extraordinar de mare de o astfel de investiție, pentru prevenirea și reducerea infecțiilor nosocomiale, era prioritar”, a precizat Balea.
Șeful Secției Medicină Internă 1, Mihaela Mocan, a explicat că, în urma folosirii noii centrale de tratare a aerului, ”pacienții respiră un aer curat, deoarece modernizarea a inclus un sistem de ventilație și purificare a aerului, care va împiedica transmiterea infecțiilor respiratorii de la un pacient la altul”.
Ce prevede proiectul din PNRR
Valoarea totală a proiectului este de 35,6 milioane de lei, iar acesta prevede reabilitarea altor 5 facilități medicale ale SCJU Cluj, respectiv Secția Clinică ATI I (din Clinica Chirurgie Generală I), Laboratorul de Analize Medicale, Laboratorul de Microbiologie, Blocul Operator și Compartimentul ATI din Clinica de Ortopedie, Blocul Operator și Compartimentul ATI din Clinica Medicală II, acesta din urmă fiind, deja, finalizat.
Prezentarea modernizărilor a avut loc în preajma datei la care se aniversează l05 ani de la deschiderea oficială a cursurilor Facultății de Medicină a Universității Daciei Superioare (actualmente Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”) de către profesorul Iuliu Hațieganu, în această clădire a spitalului clujean.
ADMINISTRAȚIE
Program prelungit de lucru la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj, de alegerile parlamentare
Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Cluj va avea program special de lucru cu publicul, în perioada alegerilor parlamentare, în data de 30 noiembrie și 1 decembrie.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Cluj din subordinea Consiliului Judeţean Cluj anunță persoanele cu drept de vot, interesate de obținerea documentelor de identitate că, în scopul asigurării condițiilor necesare desfășurării în condiții optime a procesului electoral pentru alegerile parlamentare, din data de 1 decembrie 2024, își va adapta programul de lucru cu publicul, astfel încât să fie rezolvate în mod operativ solicitările privind eliberarea documentelor de identitate.
Astfel, programul este următorul:
- sâmbătă, 30.11.2024 – între orele 08.00-16.00;
- duminică, 01.12.2024, între orele 07.00 – 19.00 pentru depunerea documentelor în vederea eliberării actelor de identitate și între orele 07.00-21.00 pentru eliberări acte de identitate.
Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj recomandă cetăţenilor care şi-au depus actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sau a cărţii de identitate provizorii, ale căror documente sunt emise şi neridicate, să se deplaseze la sediul serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi, pentru ridicarea actelor de identitate, în vederea exercitării dreptului de vot.
Program prelungit și la Direcția de evidență a persoanelor a Primăriei Cluj-Napoca
Amintim de asemenea că, pentru a veni în sprijinul cetățenilor cu drept de vot, Direcția de evidență a persoanelor din cadrul Primăriei Cluj-Napoca va asigura program prelungit cu publicul, pe timpul desfășurării alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților. În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2024 s-a stabilit următorul program de lucru atât pentru primirea documentelor, cât și pentru eliberarea cărților de identitate astfel:
- vineri: între orele 8.30 și 14.30
- sâmbătă: între orele 8.00 și 16.00
- duminică: între orele 8.00 și 21.00
Peste 114 de acte de identitate, eliberate la alegerile prezidențiale
Informaţii suplimentare pot fi obținute accesând pagina web a Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Cluj: www.djepcluj.ro.
Amintim faptul că, în perioada premergătoare alegerilor pentru Președintele României, respectiv în 23 și 24 noiembrie 2024, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj a eliberat nu mai puțin de 114 acte de identitate.