CULTURA
FOTO. Experiența BRAZILIANULUI Eduardo la Cluj. ȘOCUL cultural, PRECONCEPȚIILE și concluziile: Am simțit că m-am întors în timp

Eduardo este un tânăr de 20 de ani, născut într-un oraș din Brazilia numit Curitiba, ce a decis să-și ia viața în mâini și să plece pe un alt continent pentru un internship. Printr-un program marca AIESEC, o organizație studențească internațională ce urmărește dezvoltarea tinerilor prin experiențe interculturale, brazilianul a aterizat în februarie 2022, la 10.000 de kilometri de casă, printre clujeni.
„Dintre multele variante din care ar fi putut să aleagă, inclusiv alte două în București și Atena, Eduardo a ales tocmai Cluj-Napoca. Deși plecatul într-o țară străină poate să pară o experiență singuratică, nu a fost și cazul său, fiindcă a experimentat pe deplin traiul tinerilor din oraș.
Știm cu toții că viața la cămin are și beneficii pe plan social. Acolo, dar și în cadrul AIESEC Cluj-Napoca, Eduardo și-a făcut prieteni cu care a vizitat țara, a colindat petrecerile din oraș și, în mod tradițional, a fost la cabane”, notează echipa AIESEC, pentru Cluj24.
Un bagaj de griji și preconcepții: „În Brazilia, există o credință generală cum că europenii nu s-ar spăla”
Cu toate acestea, înainte de a ajunge în România, Eduardo a venit cu un bagaj de preconcepții despre țara ce urma să o viziteze. Cea mai mare grijă a acestuia a fost că românii – și europenii, în general – nu se spală.
„În Brazilia, există o credință generală cum că europenii nu s-ar spăla, prin urmare, am venit cu adevărat îngrijorat de acest aspect, mai ales știind că urma să locuiesc într-un cămin alături de alți colegi de cameră. Lucrurile s-au schimbat atunci când m-am cazat – am descoperit că totul era doar o preconcepție greșită”, a precizat acesta, pentru Cluj24.
Lovit de șocul cultural, de realizarea că trebuie să gătească pentru el și să se întrețină singur, nemaiavând până atunci un job de 8 ore pe zi, – a lucrat ca backend developer la o companie de inteligență artificială – prima săptămână a fost o adevărată provocare.
„Eduardo a început să fie mai independent, mai responsabil și mult mai deschis față de culturi noi, oameni și experiențe. Pe scurt, a început să-i placă experiența de a fi departe de casă”, spun membrii AIESEC.
Brazilia versus România, prin ochii tânărului călător: „Brazilia e o țară mult mai progresistă, cel puțin atunci când vine vorba de LGBTQIA+ și drepturile femeilor”
„Orășelul” natal al lui Eduardo e considerat mediu, din punct de vedere al dimensiunii, având „doar” două milioane de locuitori.
„Îți poți deja imagina șocul său când a ajuns într-unul din marile orașe ale țării noastre, care în Brazilia ar fi considerat, poate, o comună”, adaugă ei.
Brazilianul a identificat, însă, alte diferențe, dar și asemănări între țara sa și România.
„În primul rând, mâncarea tradițional românească este total diferită față de cea braziliană. Micii, sarmalele și tocănițele nu au fost tocmai pe gustul meu.
În al doilea rând, viața de noapte este la un alt nivel în Brazilia. Experimentând-o și pe cea de aici, cluburile sunt foarte mici comparativ cu cele cărora le-am trecut pragul acasă.
Un alt aspect pe care l-am remarcat este că Brazilia e o țară mult mai progresistă, cel puțin atunci când vine vorba de LGBTQIA+ și drepturile femeilor. Când am ajuns aici, am simțit că m-am întors în timp.
În rest, românii și brazilienii sunt foarte similari. Am descoperit un popor plin de căldură și deschidere, deși mă așteptam să întâlnesc persoane reci.
Diferențe sau nu, un lucru e sigur pentru mine: a fost cea mai frumoasă experiență din viața mea”, descrie Eduardo.
Nomad prin Europa: „Fii deschis”
Și-a încheiat internshipul în România, însă așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă pentru a experimenta și mai mult viața în România, în special în Cluj-Napoca, orașul de care s-a îndrăgostit.
Dintr-un tânăr care nu mai fusese pe cont propriu vreodată, Eduardo s-a transformat într-un iubitor de experiențe noi și unice, de culturi diverse și călătorii. Drept dovadă, nu s-a întors acasă după experiența românească, ci a pornit într-o călătorie prin Europa de unul singur.
Sfatul său pentru persoanele care vor să aibă o experiență asemănătoare este: „Fii deschis. Descoperă cultura. Bucură-te de toată experiența și profită la maximum de ea”, iar pentru acest lucru, ONG-ul studențesc AIESEC e la un mesaj distanță.
Vizitează pagina lor de Instagram – cu un click aici – pentru a fi la curent cu activitatea lor.
Îi poți găsi și pe cluj.napoca@aiesec.net sau pe site-ul general, aiesec.org.
Pentru a lua legătura cu team leaderii, aceștia au pus la dispoziție următoarele adrese de email:
- adrian.ardelean@aiesec.net
antonia.ghioculescu@aiesec.net
alexiaciontos.alexiaciontos5@aiesec.net
sabina.lazar@aiesec.net
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Autoturism „ieșit în decor” la Copăceni, Cluj. Un tânăr de 20 de ani a ajuns la spital

Pompierii din Turda au intervenit, vineri dimineață, la un accident rutier cu un autoturism, petrecut la ieșire din localitatea Copăceni.
O mașină a ajuns în afara părții carosabile, vineri dimineață, la Copăceni. Pompierii din Turda au intervenit la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare.
Un tânăr de 20 de ani a fost transportat la spital.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din localitatea Copăceni. Echipajele noastre au găsit la fața locului un autoturism avariat, ieșit în afara părții carosabile. A rezultat o singură victimă, mai exact un tânăr de aproximativ 20 de ani, conștient și cooperant. Acesta a primit îngrijiri medicale din partea paramedicilor SMURD și a fost transportat la spital. La misiune a mai luat parte o autospecială cu modul de descarcerare”, a transmis ISU Cluj.
CULTURA
Izvorul Tămăduirii: Ce înseamnă această zi pentru creștinii ortodocși și cum este sărbătorită. Tradiții și semnificații

Vineri, 25 aprilie 2025, creștinii ortodocși marchează una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, Izvorul Tămăduirii. Această zi sfântă, prăznuită în fiecare an în vinerea din Săptămâna Luminată (cea care urmează după Paște), este asociată cu vindecarea, purificarea și binecuvântarea prin apă.
Sărbătoarea își are originea într-o minune petrecută în apropierea vechii cetăți Constantinopol, în secolul al V-lea. Potrivit tradiției, un orb și-a recăpătat vederea după ce s-a spălat cu apă dintr-un izvor aflat într-o pădure. Cel care l-a condus acolo a fost Leon, viitor împărat al Imperiului Bizantin, care la acea vreme nu fusese încă încoronat. Acesta a urmat un îndemn divin, venit chiar de la Maica Domnului, care i-a spus:
„Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure și, luând cu mâini apa tulbure, potolește cu ea setea orbului și unge cu ea ochii lui cei întunecați.”
Originea sărbătorii și miracolul de la Constantinopol
Ulterior, ajuns împărat (457-474), Leon a ridicat o biserică pe locul unde s-a petrecut minunea, dându-i hramul „Izvorul Tămăduirii”. Se spune că în același loc, mai târziu, împăratul Justinian s-a vindecat de o boală gravă, motiv pentru care a construit o biserică și mai mare. Lăcașul a fost distrus în 1453, în timpul cuceririi Constantinopolului de către otomani, dar izvorul sfânt s-a păstrat.
Astăzi, pelerinii care ajung la Istanbul pot vizita biserica ridicată în secolul al XIX-lea pe același loc, unde la subsol se păstrează un paraclis din secolul al V-lea și izvorul despre care se crede că are în continuare puteri vindecătoare.
Obiceiuri și tradiții de Izvorul Tămăduirii
În această zi, în biserici se săvârșește slujba de sfințire a apei, numită Agheasma Mică. Aceasta poate fi consumată de credincioși pe tot parcursul anului, pe nemâncate, spre deosebire de Agheasma Mare, care se bea timp de opt zile, începând cu Boboteaza.
Mii de credincioși din România aleg să meargă în această zi la izvoarele considerate tămăduitoare. Printre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj se numără Izvorul de la Mănăstirea Dervent, Izvorul de la Biserica Greacă din Brăila, Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova, Mănăstirea Horăicioara din județul Neamț, Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă din județul Argeș.
Obiceiuri populare de Izvorul Tămăduirii
În unele zone din România, în special în mediul rural, ziua este marcată de obiceiuri străvechi. Printre acestea se numără legământul juvenil, un ritual prin care adolescenții își jură prietenie și sprijin reciproc pentru toată viața. Legământul presupune rostirea jurământului, schimbul de obiecte simbolice (colaci, oale de lut, lumânări aprinse), îmbrățișarea frățească, ospătarea cu bucate ritualice și dansul tradițional.
După încheierea legământului, participanții deveneau „surate” sau „fârtați”, comportându-se ca și cum ar fi fost rude de sânge, oferindu-și sprijin moral și material în momentele grele.
Superstiții și interdicții în ziua praznicului
Tradiția populară spune că în această zi este bine ca oamenii să se spele cu rouă și să bea agheasmă, pentru a se feri de boli sau pentru a se vindeca. Tot acum, în unele localități, se curăță și se sfințesc fântânile, în credința că acestea nu vor seca în timpul secetelor.
Există și o serie de lucruri interzise în această zi: nu se spală rufe, nu se calcă și nu se croiesc haine, pentru că acestea „nu vor fi de folos” și nu vor fi niciodată terminate.
În schimb, gospodarii stropeau grădinile, livezile și animalele cu apă sfințită, pentru a le proteja și a avea un an roditor. De asemenea, la slujbă, preotul stropește credincioșii cu agheasmă, cântând: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta…”.

Răspunsul la întrebarea din titlu diferă adesea în funcție de cine și cum a cules datele. Am semnalat în ultimele două postări faptul că estimările intențiilor de vot variază mult în funcție de institut și tehnica de colectare a datelor (telefonic vs. online). Graficul de azi ne arată cum variază estimările intențiilor de vot în funcție de două variabile: tehnica folosită (telefonic vs. online) și experiența institutului care a produs estimările (institut nou vs. vechi; am considerat că un institut e nou dacă nu a publicat sistematic estimări ale intențiilor de vot cu ocazia ultimelor două runde de alegeri).
Valorile prezentate în grafic sunt predicții pe baza unui model de regresie multinominală în care am inclus două variabile de control: numărul de zile până la alegeri și o evaluare personală, (parțial) subiectivă, cu privire la existența unei posibile favorizări, nu neapărat intenționate, a unui candidat din partea unui institut. Am considerat că favorizarea are loc atunci când există un potențial conflict de interese între rolul de „sondor” și alte roluri (consultant campanie, servicii de colectare de date, membru sau simpatizant partid / candidat, istoric relevant comun). Despre favorizare voi discuta într-o analiză viitoare.
ANALIZĂ. Sociologul Mircea Comșa, UBB Cluj: Cine e pe LOCUL 2?
Valorile din grafic prezintă intențiile de vot prezise de model pentru ziua de 14 aprilie (20 de zile înainte de turul 1). Pentru fiecare candidat am estimat șapte valori: toate sondajele, sondajele online, sondajele CATI, sondajele online realizate de institute cu vechime, sondajele online realizate de institute noi, sondajele CATI realizate de institute cu vechime, sondajele CATI realizate de institute noi.
În cazul candidaților Elena Lasconi și Nicușor Dan variațiile intențiilor de vot sunt mici, deci, destul de probabil, estimările sunt apropiate de realitatea de la acest moment (14 aprilie). În cazul lui George Simion variațiile sunt puțin mai mari: intenția de vot pentru acest candidat este puțin mai mare în cazul sondajelor telefonice, respectiv a institutelor cu vechime (sondajele online realizate de institute noi produc estimarea cea mai mică).
„Lupta pentru locul doi este foarte strânsă”
Intenția de vot pentru Crin Antonescu, respectiv Victor Ponta variază foarte mult: Crin Antonescu obține scoruri mai mari în cazul sondajelor online (surprinzător și ciudat, aș zice, dat fiind profilul probabil al electoratului acestui candidat), iar Victor Ponta obține scoruri mai mari în cazul sondajelor telefonice.
Pe baza estimărilor din grafic, sunt șanse mari ca, la acest moment (14 aprilie), primul loc să fie ocupat de George Simion, iar ultimul de Elena Lasconi. Pe locul secund, funcție de datele la care ne uităm, se poate situa oricare dintre ceilalți trei candidați. Pentru că (1) sondajele telefonice sunt, în general, mai potrivite pentru contextul din România (mai ales că populația de interes este cea națională) și (2) în mod normal institutele care activează de mai multă vreme pe piață ar trebui să producă estimări mai corecte, am putea aprecia că intenția de vot pentru fiecare dintre cei trei candidați se situează undeva în intervalul 16-21%, prin urmare lupta pentru locul doi este foarte strânsă. Dacă alegem să avem încredere ceva mai mare în sondajele online, respectiv în institutele nou apărute, lupta pentru locul secund se dă doar între Crin Antonescu și Nicușor Dan, primul având probabil un ușor avans.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. Incendiu la o casă din Recea-Cristur. Femeie de 85 de ani, găsită carbonizată în bucătăria de vară

O intervenție a pompierilor din Dej este în desfășurare în localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur, joi seară. Două echipaje acționează pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit într-o gospodărie. Din păcate, o femeie de 85 de ani a fost găsită carbonizată în interiorul unei bucătării de vară.
„Două echipaje din cadrul Detașamentului Dej intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit într-o gospodărie din localitatea Osoi, comuna Recea-Cristur. Din primele date, flăcările au distrus o bucătărie de vară de aproximativ 20 de metri pătrați și o altă anexă gospodărească de aproximativ 70 de metri pătrați. În interiorul bucătăriei de vară, forțele noastre au găsit, din nefericire, o femeie de aproximativ 85 de ani carbonizată. Pompierii lucrează în continuare pentru stingerea incendiului”, a transmis ISU Cluj.
UPDATE
„Pompierii au finalizat intervenția în jurul orei 01.30. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. Flăcările s-au manifestat generalizat atât la bucătăria de vară, cât și la cealaltă anexă, fiind lichidate în limitele găsite”, a transmis ISU Cluj, vineri diimineață.