Connect with us

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sau la Bonțida, că a început Electric Castle

Publicat


electric castle ziua 2 (4)

Cică se mai stinge jăratecul ăsta care pârjolește Clujul de ceva zile. Ar fi și normal, că doar începe Electric Castle și se știe că este unul dintre cele mai „umede” festivaluri.

De fapt, festivalul a început de miercuri, însă vineri, 19 iulie, va fi în plină desfășurare. Iată și programul pentru ultimele 3 zile:

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Sau la Bonțida, că a început Electric Castle

Vineri, 19 iulie
Main Stage

CTC, 18:00 – 18:50

COMA, 19:20 – 20:20

PAOLO NUTINI, 21:00 – 22:30

BRING ME THE HORIZON, 23:10 – 00:40

NINA KRAVIZ, 01:00 – 02:30

Sâmbătă, 20 iulie
Main Stage

IRINA RIMES, 18:00 – 19:00

KHRUANGBIN, 19:30 – 20:30

MASSIVE ATTACK, 21:10 – 22:55

CHASE & STATUS LIVE, 01:20 – 02:50

Duminică, 21 iulie
Main Stage

VAMA, 18:00 – 19:00

SEVDALIZA, 19:35 – 20:35

SEAN PAUL, 21:15 – 22:15

SUBCARPAȚI, 22:50 – 00:05

electric castle

De la 19.30 sunteți așteptați la o seară braziliană autentică la Restaurant Rodizio.
„Vă invităm să experimentați o seara autentică braziliană! Bucurați-vă de preparatele tradiționale braziliene și de faimosul churrasco – carne servită la spadă – pe ritmurile energizante ale muzicii braziliene și spectacolului captivant de dans al dansatoarei de la carnavalul din Rio”, sună invitația organizatorilor.

brazilian buffet

Sâmbătă 20 iulie, de la ora 18.00, sunteți așteptați la aniversarea Carrousel cu Alya Aris și DJ-ii Blackie & Carlos, la Chios Social Lounge.

chios

Duminică, 21 iulie, la Muzeul de Artă puteți admira expoziția „Dialogul culorilor. O călătorie vizuală” a pictorului-scenograf Andrei Șchiopu.

expozitie de arta

Sursa/ Foto: Zile și Nopți



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Progres semnificativ pe calea ferată Cluj-Napoca – Oradea. Top constructori din martie până în iulie

Publicat

De

Calea ferată Cluj-Oradea „prinde viteză”. Loturile construite de Alstom și Arcada au înregistrat cel mai bun progres, din primăvară până în luna iulie.

Tronsoanele liniei Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor au înregistrat progrese semnificative în perioada martie – iulie 2024, scrie Economica.net.

Cel mai bun progres, înregistrat pe lotul Aghireș – Poieni

Asocierea Alstom – Arcada a realizat un progres de peste 10 puncte procentuale din primăvară și până în iulie, în cadrul lucrărilor de electrificare a liniei Cluj – Oradea.

Tronsonul Aghireș – Poieni, gestionat de constructorul român Arcada, a raportat cel mai mare avans, de peste 14 puncte procentuale, cu lucrările ajunse la 17% pentru cei 36,53 kilometri, conform datelor CFR Infrastructură din iulie.

Podiumul este completat de asocierea Alstom – Arcada, care a progresat cu peste 9 puncte procentuale pe lotul Cluj Napoca – Aghireș. În iulie, lucrările la cei 30,41 kilometri erau realizate în proporție de 11%.

Avans bun și pe Cluj-Napoca – Aghireș

În top se află aceeași asociere Alstom – Arcada cu lucrările pe lotul Cluj Napoca – Aghireș, care au progresat cu peste 9 puncte procentuale. Astfel, în iulie, lucrările pe cei 30,41 kilometri erau realizate în proporție de 11%.

Asocierea WeBuild – Pizzarotti – Salcef continuă clasamentul, raportând un progres de 5 puncte procentuale pe lotul Aleșd – Frontieră Ungaria, în lungime de 46,74 de kilometri.

Cel mai lent avans s-a înregistrat pe tronsonul Poieni – Aleșd, în lungime de 52,74 km, unde Asocierea FCC – Gülermak – CCN a atins un stadiu fizic de doar 2,5% în luna iulie.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian: Marcel Ciolacu – să-ti fie rușine că nu știi nota de la bacalaureatul pe care l-ai dat acum 40 de ani

Publicat

Dragos Damian olimpici

”Este foarte grav ca Marcel Ciolacu nu știe pe de rost nota de la examenul de bacalaureat pe care l-a dat acum 40 de ani. Pentru că orice Decrețel născut în 1967 trebuie să știe obligatoriu pe de rost două cifre care îi vor marca soarta, scorul Apgar de la naștere și nota de la bacalaureat. Aceste doua cifre sunt astrale, ele te-au îndrumat în viață și în cariera daca ai fost născut în 1967”, susține CEO Terapia, Dragoș Damian.

”Lăsând sarcasmul la o parte, discuția despre nota de la bacalaureat, în tentă electorală, este absurdă, ne distrage atenția de la problemele majore ale României, sistemul sanitar, sistemul de educație, sistemul de pensii, criminalitatea fiscală, deficitul bugetar, războiul de la graniță, creșterea preturilor fără nici o șansă de oprire, și multe, multe altele.

Ce merită însă să amintim este cum se dădea bacalaureatul în 1985 si 1986, când l-au dat Decrețeii născuți in 1967. Era un examen foarte greu.

Chiar dacă partidul trebuia sa raporteze un număr mare de absolvenți de bacalaureat, examenul era chiar foarte greu. 4 zile de probe, matematică, limba română, o materie suplimentară în funcție de liceul absolvit și, în plus, o probă practică din meseria în care s-au pregătit – toți absolvenții de liceu, în caz că nu luau bacalaureatul sau că nu intrau la facultate plecau in lume cu o profesie în mână. Decrețeii făceau pe timpul liceului practică obligatorie în fabrici de producție, pe șantiere de construcții sau în ferme agricole.

Decrețeii știu nota de la examen

Toți Decrețeii care au dat Bacalaureatul în 1985 si 1986 știu astăzi că nu nota de la examen i-a ajutat în cariera și viață, indiferent ce au făcut mai departe. În schimb își amintesc că școala extrem de serioasa făcută atunci i-a ajutat în cariera și viață.

În loc de nota de bacalaureat mai bine să ne concentrăm pe problemele majore ale României, sistemul sanitar, sistemul de educație, sistemul de pensii, criminalitatea fiscală, deficitul bugetar, războiul de la graniță, creșterea prețurilor fără nici o șansă de oprire și multe, multe altele.

Și mai ales să ne concentrăm pe o buna guvernare a României începând cu 2025, ca să nu ne mai plece copiii și nepoții din țară după ce dau bacalaureatul”, a spus Damian.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cluj-Napoca, gazda OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024. E cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România

Publicat

De

Kyokushin kan

Cel mai mare eveniment de Kyokushin-kan organizat vreodată în România va avea loc în weekendul 7-8 septembrie 2024, la Cluj-Napoca: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12. Cele două competiții se vor desfășura la sala polivalentă BTarena și vor aduna la Cluj peste 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord.

Fiind un eveniment OPEN, acesta a fost deschis tuturor federațiilor și țărilor, oferind oportunitatea de participare sportivilor de elită din întreaga lume, indiferent de țară sau federație.

În cadrul Campionatului European, România va fi reprezentată de aproape 200 de sportivi, inclusiv câțiva dintre cei mai proeminenți: Sasu Simon – campion european U16; Dreptate Cristian – vicecampion european; Tudor Iacoboaie – vicecampion european la seniori; Maria Sirca, Ștefănuț Ilinca și Sofia Șerbănescu, campioane naționale la categorii de vârstă diferite și mulți alții.

La evenimentul din Cluj-Napoca va participa tot bordul Federației Mondiale Kyokushin-kan din Japonia, în frunte cu Kacho Hatsuo Royama, președintele federației, cel care a insistat ca această ediție a Campionatului European să fie organizată în România, la Cluj-Napoca.

Sensei Viorel Tătar, organizator, vicepreședintele Kyokushin-kan România și președintele CS Budo Gym Napoca: ”Eu și echipa mea de la CS Budo Gym Napoca suntem mândri să fim organizatorii acestui eveniment de mare amploare. După succesul unui eveniment internațional pe care l-am organizat anul trecut în Cluj, de dimensiuni mai mici, federația mondială a insistat ca noi să preluăm responsabilitatea organizării Campionatului European din acest an. Suntem onorați de această oportunitate și am depus toate eforturile necesare pentru a asigura un eveniment de excepție. Ne bucurăm că putem organiza acest campionat la BT Arena, în inima Ardealului.

Astfel, Cluj-Napoca devine un oraș emblematic, pe plan mondial, în artele marțiale.”

Intrarea este liberă

Intrarea la eveniment este liberă pentru toate categoriile de public,  oferind oricărei persoane oportunitatea de a participa la acest eveniment de amploare și a susține sportivii.

Shihan Ionel Stancu, președintele Kyokushin-kan România: ”Acest eveniment marchează un moment deosebit pentru România, fiind unul dintre cele mai importante organizate până acum în domeniul artelor marțiale. Prezența membrilor internaționali ai bordului federației, inclusiv a președintelui, subliniază importanța acestui campionat. Prin eforturile susținute ale comitetului de organizare, România se afirmă acum pe harta internațională a artelor marțiale, și a Kyokushin-kan în mod special, devenind un punct de referință de mare însemnătate la nivel mondial.”

Cele două competiții sunt organizate de clubul clujean de kyokushin-kan,  CS Budo Gym Napoca, cu sprijinul Kyokushin-kan România și a Federației Internaționale de Kyokushin-kan:

●     Cupa Internațională pentru sportivii cu vârste între 5 și 11 ani – 7 septembrie, între orele 10:00-14:00;

●     Campionatul European pentru sportivii cu vârste de 14 ani și peste – 7 și 8 septembrie.

Două categorii de concurs

Vor fi două categorii de concurs în cadrul campionatului: Kumite, care este o competiție de luptă directă între doi practicanți, bazată pe aplicarea tehnicilor de autoapărare într-un context real și controlat, și Kata, o probă de execuție tehnică ce presupune demonstrarea unor serii de mișcări prestabilite, pentru a evidenția precizia, echilibrul și disciplina fiecărui participant.

Participanții sunt împărțiți, la rândul lor, pe categorii de vârstă și greutate: U14 ani (12-13 ani, băieți: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg / fete: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg), U16 (14-15 ani, băieți: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg / fete: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg), U18 (16-17 ani, băieți: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 75+ kg / fete: 50, 55, 60, 65, 65+ kg), seniori (bărbați: 65, 75, 85, 95, +95 kg / femei: 55, 60, 65, 65+ kg). Competiția se va desfășura conform regulilor Kyokushin-kan International Karate-do Organization.

Campionatul European Kyokushin-kan se organizează din doi în doi ani, iar în acest an este pentru prima dată găzduit de România, ultima ediție având loc în Madrid, Spania. Pe de altă parte, Cupa Internațională, care se desfășoară anual, a avut loc anul trecut în Kazahstan, ca parte a Campionatului Mondial.

Ceremonia de deschidere și momente culturale

Participanții la competițiile Kyokushin-kan din weekend vor face spectacol în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului stradal Wonder Puck, vineri, 6 septembrie, de la ora 19:00, 400 de sportivi îmbrăcați în karate-gi (uniforma de arte marțiale), vor cânta la tobele tradiționale japoneze și vor face mici demonstrații de arte marțiale.

Ceremonia oficială de deschidere a Campionatului European de Kyokushin-kan OPEN 2024 va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, la ora 15:00, la BTarena și va include discursuri ale oficialilor din federație și invitați de seamă, inclusiv ambasadorul Japoniei, care va onora evenimentul cu prezența sa. Vor fi prezentate momente culturale autentice românești – dans cu ansamblul Mărțișorul și un moment tradițional japonez: spectacol taiko – toba japoneză.

La ceremonia de deschidere va participa și Excelența Sa Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România, care va lua cuvântul și va sublinia legătura strânsă dintre tradiția japoneză și comunitatea internațională de arte marțiale.

Programul evenimentului

Vineri, 6 septembrie (Piața Unirii):

19:00 – 19:30 WonderPuck 2024: A glimpse of 2024 Open Kyokushin-kan European Championship;

Sâmbătă, 7 septembrie (BT Arena):

10:00 – 14:00 OPEN BGN International Cup UNDER12;

15:00 – 15:30 Ceremonia de deschidere a OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024;

15:30 – 20:00 OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024;

Duminică, 8 septembrie (BT Arena):

13:00 – Semifinale și Finale Kumite;

18:00 – Ceremonia de premiere.

Despre Kyokushin-kan și Kyokushin-kan România

Kyokushin-kan este un stil de karate renumit pentru disciplina sa riguroasă și pentru valorile de respect, determinare și curaj. Originar din Japonia, Kyokushin-kan a câștigat recunoaștere internațională și respect pentru abordarea sa completă a artei marțiale, combinând tehnici de autoapărare cu un puternic accent pe dezvoltarea personală.

În România, kyokushin-kan a câștigat un loc proeminent în comunitatea sportivă după înființarea Kyokushin-kan România, în 2019. Aceasta este acreditată de Federația Mondială Kyokushin-kan și adună în prezent 14 cluburi din 7 orașe și peste 700 de membri. Asociația se străduiește să promoveze și să dezvolte artele marțiale, aducându-le în prim-plan pe scena internațională.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Școli moderne, la standarde europene. Instituțiile de învățământ special din Cluj, pregătite pentru elevi

Publicat

De

Instituțiile de învățământ special Cluj,

Elevii cu nevoi speciale din judeul Cluj vor începe și ei școala luni, 9 septembrie.

Instituțiile de învățământ special din județ sunt pregătite, atât pentru copiii de grădiniță, cât și pentru cei de gimnaziu și liceu.

Școli moderne, la standarde europene. Instituțiile de învățământ special din Cluj, pregătite pentru elevi

Unitățile de învățământ din Cluj au realizat o serie de activități și lucrări premergătoare începerii noului an școlar, în vederea derulării în cele mai bune condiții a procesului educativ.

Lucrările efectuate în perspectiva debutului unui nou an școlar vin în completarea investițiilor constante ale Consiliului Județean (CJ) Cluj în dezvoltarea infrastructurii educaționale speciale.

CJ Cluj, instituție care are în subordine școlile speciale a implementat o serie de proiecte cu finanțare nerambursabilă care au vizat asigurarea unui cadru educațional ultramodern, adaptat cerințelor actuale.

„Școlile speciale sunt pregătite pentru debutul noului an școlar, oferind elevilor condițiile optime necesare pentru învățare și dezvoltare. În județul Cluj avem școli speciale moderne, la standarde europene, Consiliul Județean derulând numeroase proiecte care au vizat modernizarea, reabilitarea, respectiv dotarea acestora.

Continuăm să investim în acest domeniu, astfel încât toți cursanții instituțiilor de învățământ special să beneficieze de un mediu educațional adaptat cerințelor lor”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Fiecare clasă, dotată cu laptop-uri și tablete

Astfel, la nivelul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă, instituție care are cel mai modern sediu al unei școli speciale din țară, construit de CJ Cluj în baza unui proiect din fonduri europene și recent inaugurat, a fost dotată fiecare clasă cu laptop-uri, tablete, iar cabinetul de informatică cu sisteme all-in-one.

Toate echipamentele au fost asigurate prin proiectul Consiliului Județean Cluj, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

În prezent, se dotează și se amenajează bucătăria didactică și cabinetul medical. Pentru facilitarea accesului la educație, școala se află în plin proces de înființare a claselor de învățământ special pentru elevii cu cerințe educative speciale din zona Turda.

Aceste clase vor funcționa ca o structură a CSEI Cluj-Napoca într-un spațiu pus la dispoziție de către Colegiul Tehnic Turda.

Scoala Samus, adusă la standarde și dotată cu tot ce au elevii nevoie

Școala Profesională Specială Samus a fost, de asemenea, beneficiara unor proiecte din bani europeni ce au vizat creșterea eficienței energetice a clădirilor școală, atelier și sală de sport cu baza de recuperare, respectiv a clădirilor cantină și internat, oferind condiții optime de învățare și dezvoltare.

Totodată, școala a fost dotată cu display interactiv, sistem sunet, cameră videoconferință, scanner mobil, sistem all in one, în urma unei investiții a Consiliului Județean.

Mai mult, a fost amenajat parcul din incintă, ca spațiu educațional și pentru activități recreative.

Studio de înregistrare a materialelor în limbajul mimico-gestual

La nivelul Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz au fost efectuate lucrări de igienizare a spațiilor, de amenajare a unei săli/studio de înregistrare a materialelor în limbajul mimico-gestual pentru susţinerea activităţilor instructiv-educative, de amenajare a unei săli pentru desfăşurarea activităţilor din cadrul orelor de Terapie ocupaţională.

De asemenea, arată reprezentanții CJ Cluj, au fost executate reparaţii la gardul de împrejmuire al şcolii, respectiv amenajarea de cabinete pentru desfăşurarea orelor de Terapii specifice de compensare.

În anul 2021, Consiliul Județean Cluj a dat în folosința liceului un nou internat, construit din bugetul propriu.

Și în cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere au fost realizate lucrări de reparații, igienizări și zugrăveli.

Liceul Tehnologic Special Dej are din acest an și o grupă de grădiniță

La Liceul Tehnologic Special Dej, începând din acest an școlar va funcționa o grupă de grădiniță pentru elevii cu dizabilități, fiind deja înscriși la această grupă specială, care va funcționa cu program prelungit, 10 preșcolari pentru anul școlar 2024-2025.

În vederea asigurării unui mediu terapeutic, de dezvoltare și adaptat pentru acești elevi, pe parcursul lunii august au fost demarate lucrări de amenajare a grupei de grădiniță prin dotarea acesteia cu mobilier și materiale educative.

Mai mult, au fost reorganizate spațiile de la grupul sanitar pentru preșcolari, acesta fiind adaptat pentru persoane cu dizabilități.

De asemenea, au fost derulate activități de dezinfecție și dezinsecție a spațiilor școlare și a fost instalată o centrală termică, astfel încât pe lângă confort să fie realizată și eficiența energetică.

Toate aceste investiții s-au realizat exclusiv prin alocarea bugetară de la Consiliul Județean Cluj pentru anul 2024.

Igienizări și curățenie generală la Grădinița Specială

Pentru îndeplinirea condițiilor educaționale optime, la nivelul Grădiniței Speciale au fost executate lucrări de reparații și igienizări, curățenie generală, deratizare, dezinsecție și dezinfecție.

De asemenea, au fost făcute lucrări de întreținere și modernizare a curții interioare și a gardului de împrejmuire a curții și clădirii, s-au înlocuit jaluzelele și rulourile solare în cabinetele de terapie, dar și geamurile termopan în două săli.

Echipamentele IT noi la Școala Specială Transilvania

Tot în scopul derulării în bune condiții a activităților instructiv-educative, la Școala Gimnazială Specială Transilvania Baciu au fost realizate lucrări de igienizare a spațiilor unde se desfășoară activități cu elevii, au fost realizate lucrări de întreținere a spațiului verde din curtea școlii, dezinfecția, dezinsecția, deratizarea fiind în programa activităților întreprinse.

Totodată, au fost distribuite în sălile de clasă echipamentele IT primite prin proiectul finanțat prin PNRR al forului administrativ județean.

O nouă grupă de grădiniță la Școala ”Kozmutza Flora” penttru copii cu deficiențe de auz

La Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz ”Kozmutza Flora” sălile de clasă, cabinetele pentru terapii și spațiile comune au fost igienizate și pregătite pentru începerea noului an școlar.

În cursul verii s-au executat lucrări de dezinsecție și deratizare, iar centralele termice și instalațiile din cadrul internatului au fost schimbate.

A fost achiziționat un dispozitiv care va transporta cărucioarele și scaunul cu rotile la etajul I al clădirii principale, unde se amenajează o nouă grupă de grădiniță.

Și la nivelul acestei instituții școlare, Consiliul Județean a derulat un proiect european ce a vizat reabilitarea structurală și reamenajarea arhitecturală pentru clădirea de ateliere a școlii.

Igienizări și reparații generale și la celelalte unități de învățământ special

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Miron Ionescu” a beneficiat de lucrări de reabilitare termică, tot prin grija Consiliului Județean Cluj, astfel că pentru începerea noului an școlar s-au efectuat doar activități de dezinsecție și deratizare, respectiv de igienizare a spațiilor.

Și la Școala Gimnazială Specială Huedin au fost efectuate lucrări de reparații generale și de renovare la toate cele trei corpuri de clădire, s-au efectuat lucrări de reparații a gardului, au fost demarate lucrările de reparații și renovare a părții corpului de clădire dezafectat – C3, cu 4 săli de clasă pentru ca acestea să poată fi reutilizate în procesul instructiv-educativ.

S-au efectuat lucrări de igienizări și zugrăveli interioare în 5 săli de clasă, s-au realizat lucrări de dezinsecție și deratizare în toate spațiile unității de învățământ.

Nu în ultimul rând, la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională au avut loc acțiuni de pregătire a profesorilor consilieri școlari și a profesorilor logopezi, pregătirea/ prezentarea/ diseminarea de materiale educaționale adresate elevilor, părinților și cadrelor didactice pe tematici legate de începerea școlii, revizuirea/ completarea, în funcție de feedback, a resurselor educaționale realizate și a programelor educaționale pentru facilitarea adaptării școlare a elevilor și dezvoltarea competențelor socio-emoționale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax