Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Jazz, folk, teatru și ÎNGHEȚATĂ

Publicat


jazz

A trecut și bacalaureatul, ne-am mai liniștit și cu fotbalul, am început să părăsim cetatea, mergând în concedii… Dar nu toți. Cei care am rămas acasă profităm de weekend. Unul plin de jazz, folk, piese de teatru și… înghețată, că bere ați băut săptămâna trecută.

Vineri, 5 iulie, de la ora 16.00, începe în Parcul Central din Cluj-Napoca 𝗝𝗮𝘇𝘇 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗣𝗮𝗿𝗸 𝗖𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗩𝗜𝗜, un concurs de jazz de trei zile care arată ca un festival, în centrul orașului, cu tineri artiști din întreaga lume care așteaptă să-ți arate talentul.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. Jazz, folk, teatru și ÎNGHEȚATĂ

„Pe lângă competiție, vom încheia seara cu 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗚𝘂𝗲𝘀𝘁𝘀, jam sessions și cu o mulțime de activități pentru toată lumea. 𝗙𝗿𝗲𝗲 𝗼𝗳 𝗰𝗵𝗮𝗿𝗴𝗲”, anunță organizatorii.

jazz

jazz

De la ora 19.00, la Teatrul național puteți urmări piesa „Regele Cerb” de Carlo Gozzi, în regia lui Tudor Lucanu.

regele cerb

De la 21.30 sunteți așteptați la Movie Nights – Dune II în Iulius Mall Cluj-Napoca. Lumini, camera, acțiune! Movie Nights revine în Iulius Parc pentru cea de-a opta ediție.

Hai și tu să transformăm împreună serile de vineri în cele mai faine amintiri. Noi venim cu filmele, tu cu gașca de prieteni și împreună facem magie.

Vino la filmul Dune II să descoperim împreună călătoria parcursă de Paul Atreides în drumul său spre răzbunare. Va reuși alături de Chani și fremeni să-și răzbune familia? Va face alegerea potrivită între dragostea vieții și soarta Universului?

dune

Sâmbătă, 6 iulie, de la ora 15.00, în Piața Unirii „Pune Mâna pe Chitară – Folk & More”.

„Ne revedem în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în 6 iulie 2024, cu un scop clar: să căutăm cea mai faină experiență de artist pe care o putem trăi, să găsim cei mai tari colegi de trupă, restul chitariștilor participanți și să ne bucurăm de cei mai cei colegi de scenă marii artiști invitați să cânte împreună cu noi”, transmit organizatorii.

chitaristi

Duminică, 7 iulie, de la ora 19.00, „Slujitorii frumuseții” inspirat de Bhagavad Gita vă așteaptă la Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

slujitorii frumusetii

Sursa/ Foto: Zile și Nopți



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Începe acțiunea “pepenele românesc” în piețele din Cluj. Se verifică nivelul de pesticide

Publicat

De

Controale la pepeni în piețele din Cluj

Începând de luni, 8 iulie, vor începe controalele la pepenele românesc din piețele din Cluj, anunță Ministerul Agriculturii.

Inspectorii se vor asigura că pepenele corespunde din punct de vedere al calității și conformității cu standardele de comercializare, dar și din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.

Începe acțiunea “pepenele românesc” în piețele din Cluj. Se verifică nivelul de pesticide

“Având în vedere volumul crescut de legume și fructe din producția autohtonă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, a intensificat acțiunile de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide în vederea asigurării respectării prevederilor legale în domeniu.

În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe și legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, față de aceeași perioadă a anului 2023.

În plus, față de această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon care urmăresc respectarea legislației în vigoare și sancționarea abaterilor”, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Acțiunea “Pepenele românesc”, după “Cireașa și Căpșuna”

Ulterior acțiunii ”Cireașa și Căpșuna” desfășurată în perioada 30 mai – 5 iulie, ANF va demara o nouă operațiune de control tematic numită “Pepenele românesc”, care se va derula în perioada 8 iulie – 31 august.

Numărul de probe prelevate prin Programul Național de Monitorizare (84 de probe) va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eșantioanele vor fi colectate din piețele clujene.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Un clujean a ajuns în spatele gratiilor, după ce s-a urcat băut la volanul unei mașini. Nu are carnet de șofer

Publicat

De

Șofer fără carnet

Un clujean a ajuns 24 de ore după gratii, asta după ce a fost prins la volanul unei mașini, deși nu are carnet de șofer.

Bărbatul consumase și alcool.

Un clujean a ajuns în spatele gratiilor, după ce s-a urcat băut la volanul unei mașini. Nu are carnet de șofer

Polițiștii rutieri au oprit. sâmbătă, pentru verificări un autoturism condus de un bǎrbat de 52 de ani din Cluj-Napoca, care conducea oo mașinăp pe strada Uzinei Electrice.

Și băut, și fără carnet de șofer

În urma verificărilor a reieșit că bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Testat de către polițiști cu aparatul etilotest, acestuia i-a rezultat o concentrație de 0,41 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Citește și: Poliția Cluj va avea laborator propriu de analize pentru consum de droguri și alcool. Ce ȘOFERI vor fi testați cu drugtest

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.

24 de ore după gratii

De asemenea, polițiștii au emis o ordonanță de reținerea a celui în cauzǎ, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat în vederea dispunerii unei noi mǎsuri preventive.

În continuare sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cal abandonat pe un câmp din Cluj. E bolnav și are multiple leziuni

Publicat

Cal bolnav abandonat la Jucu

Cal abandonat pe câmp la Cluj pe o temperatură de peste 30 de grade.

Animalul este bolnav, potrivit Organizației pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului – OPMCB.

Cal abandonat pe un câmp din Cluj. E bolnav și are multiple leziuni

Calul are o inflamație masivă și leziuni multiple. Acesta ar fi fost abandonat duminică, 7 iulie, în Jucu de Sus.

“Calul se află într-o stare gravă de sanatate, după o evaluare sumară. Animalul, cu organele genitale hipertrofiate, leziuni multiple, plăgi deschise și urme de bici ar fi fost adus în câmp cu un autovehicul al unor fermieri din zonă, din spusele locuitorilor, la 35 de grade Celsius, fără apă sau adăpost”, mai spun cei de la OPMCB Cluj.

Citește și: VIDEO. Cruzime fără margini. Câine legat de mașină și apoi tras pe un câmp la Săndulești în Cluj

Aceștia au încercat să ia legătura cu Biroul pentru Protecția Animalelor, dar disponibili sunt doar polițiștii din Gherla.

La momentul publicării acestei știri, calul se află în același loc, pentru că nu se poate deplasa. Acesta ține un picior din spate ridicat în permanență.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Șerban Iosifescu, expert în educație, fost președinte ARACIP: Evaluarea Națională “scoate” carne de tun pentru liceele de fițe

Publicat

De

Evaluarea Națională pentru elevi Cluj

Profesorul Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al ARACIP – Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, vorbește în termeni duri despre ce a ajuns să fie Evalurea Națională – examenul pe care în susțin absolvenții de clasa a VIII-a.

Tot sistemul funcționează pentru școlile de fițe, spune acesta, lucru care duce la segregare.

Șerban Iosifescu, expert în educație, fost președinte ARACIP: Evaluarea Națională “scoate” carne de tun pentru liceele de fițe

“Nu mă interesează clasamentele de școli în funcție de rezultatele la EN. Repet: evaluarea națională după clasa a VIII-a nu e o evaluare a competențelor deținute, ci examen pur de selecție, cu singurul scop de a împărți populația de absolvenți în două categorii:

1. Carne de tun pentru liceele de fițe, ai căror profesori conduc, de facto, învățământul românesc, împreună cu universitarii, beneficiari ai ”muncii” acestor licee (sunt parlamentari, funcționari în Minister, autori de programe și manuale, influenceri în social media, autori și deținători de platforme cu subiecte de examene, meditatori de meserie).

2. Ceilalți, care nu interesează pe nimeni, pentru că nu au voce, care să conteze (politic și economic)”, a scris profesorul Iosifescu pe pagina sa de Facebook.

Programe făcute pentru “școlile de fițe”

Astfel, spune acesta, tot sistemul funcționează pentru școlile de fițe

Citește și: Cele mai bune ȘCOLI din Cluj-Napoca, după REZULTATELE la Evaluarea Națională. Rata de promovare, mai mică decât în 2023

“Adică segregate rezidențial și socioeconomic. Epentru profesorii care predau acolo și pentru părinții care au resurse pentru a-și trimite copiii în astfel de școli.

Toate programele sunt făcute pentru elevii acestor școli, numai o minoritate fiind capabili (numai cu ajutorul familiei și numai cu pomparea a nenumărate ore de meditații) să răspundă cerințelor programelor respective.

Industria manualelor și auxiliarelor nu face decât să servească aceste școli și acești profesori și părinți, care au resurse pentru a le achiziționa – neavând, altfel, șanse să rezolve subiectele de examen concepute tocmai de profesorii din școli de fițe (selectați ca autori de subiecte)”, spune profesorul Iosifescu.

O situație care crește riscul de abandon școlar

Profesorul Iosifescu susține că lipsește orice posibilitate de flexibilizare curriculară, care să permită profesorului să ajungă, cu fiecare elev, acolo unde poate acel elev, chiar dacă nu realizează toate obiectivele din programe.

“Ca urmare, decalajele cresc pe parcursul școlarizării, dincolo de posibilitatea oricărei recuperări (cu consecința creșterii abandonului școlar).

Toate studiile serioase spun că un examen de selecție ”cu miză mare” nu are ce căuta în interiorul învățământului obligatoriu.

În plus, actuala situație este discriminatorie: avem circumscripții școlare pentru 9 ani de învățământ obligatoriu, cu obligația (mai mult sau mai puțin respectată) de frecventare a școlii respective, dar nu și pentru cei 4 ani de liceu.

Ca urmare, toate liceele (care, repet, sunt parte a învățământului obligatoriu) ar trebui să devină școli de circumscripție și să ofere toată paleta de specializări și calificări”, susține acesta.

Reforma școlară, dependentă de reforma administrativă

Expertul în educație susține că separarea timpurie pe filiere, din clasa a IX-a (când studiile – PIAAC, de exemplu – arată că deținătorii de competențe cheie oferite prin învățământul general sunt mai proficienți ca adulți, decât cei care se specializează profesional de timpuriu) merită o discuție separată.

Citește și: Ligia Deca, la Cluj: Mă bucur pentru rezultatele de aici la Evaluarea Națională. Cum explică faptul că sunt mai slabe ca în 2023

“Dacă am pus în lege 14 ani de învățământ obligatoriu, statul este și el obligat să-l asigure, în totalitate și la un nivel corespunzător de calitate, în localitatea de domiciliu, sau să ofere alternative: transport, campusuri școlare etc.

1. Din această perspectivă, reforma / eficientizarea rețelei școlare este strict dependentă de reforma administrativă, nu numai de finanțare, sau de o politică cât de cât eficientă curriculară sau de resurse umane”, a mai scris profesorul Șerban Iosifescu.

Clujul, județ de top la Evaluarea Națională

Județul Cluj este pe primul loc în țară în ceea ce privește rezultatele elevilor la Evaluarea Națională. Elevii au obținut note bune, iar la liceele de top sunt foarte multe medii între 9 și 9.99.

Citește și: Secretul elevilor de 10 ai Clujului la Evaluarea Națională: Muncă, consecvență, seriozitate și meditații

Înainte de contestații erau 6 elevi la cluj cu media 10, mai puțini ca anii trecuți. În 2024, și rata de promovare este mai slabă decât în anul 2023.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax