Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Elevi din nouă județe, CAMPIONI la lectură și creativitate. Festivalul Ecvilemo s-a desfășurat la Liceul Bălcescu din Cluj

Publicat


FestivalEcvilemo, Liceul Nicolae Bălcescu, Cluj

Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”, din Cluj-Napoca, a fost, sâmbătă, gazda celei de a treia ediții a Festivalului – Concurs Interjudețean Literar Eco.Video.Moda.Lego. – Ecvilemo.

Proiectul, care are ca obiectiv principal promovarea lecturii, propune deschideri interdisciplinare, având în vedere că implică atât competențele digitale, cât și pe cele de sensibilizare în ceea ce privește mediul înconjurător.

FOTO. Elevi din nouă județe, CAMPIONI la lectură și creativitate. Festivalul Ecvilemo s-a desfășurat la Liceul Bălcescu din Cluj

Astfel, elevi din 20 de județe au acceptat provocarea de a citi cărțile propuse și de a participa, online, la un test de lectură, care a reprezentat proba eliminatorie a concursului.

Cărțile au fost următoarele

Nivelul 1: clasele a V-a și a VI-a

  • Copiii de făină, Anne Fine
  • Vacanța lui Nor, Ileana și Maria Surducan
  • Olguța și marea demascare, Alex Moldovan
  • Val și Cetatea sufletelor, Ana Alfianu

Nivel 2: clasele a VII-a și a VIII-a

  • Insula orfanilor, Laurel Snyder
  • Fahrenheit 451, Ray Bradbury
  • Pasărea albă, R.J. Palacio
  • Cum am supraviețuit clasei a VIII-a, Robert Ersten

25 de echipe din nouă județe

Au fost clasificate 25 de echipe, din nouă județe. Fiecare echipă, formată din patru membri, a ales o carte și a creat, apoi, un produs media prin care să o promoveze. Apoi au urmat probele desfășurate face to face.

La prima dintre ele, membrii juriului au adresat concurenților întrebări legate de produsul media creat, respectiv tehnici de realizare, coloană sonoră, imagini și altele.

La proba a doua, a fost testată capacitatea de a găsi argumente pro și contra pentru o afirmație extrasă din cartea selectată. Proba a treia a vizat creativitatea elevilor, fiindcă au trebuit să confecționeze costume din materiale reciclabile.

Ecvilemo, un proiect de suflet la Liceului Bălcescu din Cluj

Ecvilemo rămâne proiectul de suflet al Liceul Teoretic ,,Nicolae Bălcescu”, reușind să adune, sub semnul lecturii, elevi și profesori entuziaști de la Vaslui, București, Bacău, Cluj, Buziaș, Galați, Bistrița-Năsăud sau Hunedoara.

Reușita acestui proiect se datorează entuziasmului profesorilor din echipa de management a liceului, director prof. Zamfir Marinela Violeta, director adjunct Teodorescu Iulian, director adjunct Rad Ciprian, prof. Borza Emilia, prof. Năsăudean Nicoleta (persoana de contact în cadrul proiectului) și a celor din echipa de implementare, prof. Bindean Laura, prof. Sim Ramona, prof. Pălăcian Felicia, prof. Copaciu Elena Gabriel, prof. Berindeiu Nicolae, prof. Oprea Ioana, prof. Chereș Adriana.

Elevii au fost recompensați cu premii oferite de sponsori.

Comisia de jurizare a fost formată din Inspector de Limba și Literatura Română, Smaranda Graur, Inspector Școlar pentru Educație Permanentă și Activități Extrașcolare, Amalia Gurzău, Aurelia Câmpean, președinte al Asociației Learn and Vision, Roxana Truță, Director la Librăriile Cărturești, Ancuța Roman, scriitoare, profesoara Laura Bindean, profesoara Sorinela Giloan, profesoara Ramona Sim, profesoara Felicia Pălăcian, profesoara Georgeta Rarinca, profesoara Ileana Oneț, profesoara Alexandrina Giurgiu, profesoara Ioana Oprea, profesoara Constanța Stăncescu, profesoara Gabriela Copaciu, profesor Alexandru Ciurean, Laura Achim, profesor pentru învățământul primar, Laura Neciu, profesor pentru învățământul primar, Adriana Șcheau și profesor pentru învățământul primar, Ioana Urșuț.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation. Sunt OBLIGATORII pentru a primi până la 250.000 de lei

Publicat

De

Start-Up Nation

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) anunță lansarea oficială a sesiunii de înscrieri pentru cursurile gratuite de competențe antreprenoriale.

Înscrierile încep de marți, 15 aprilie, de la ora 11:00.

Cursuri gratuite pentru viitori beneficiari ai Start-Up Nation

Cursurile sunt dedicate persoanelor care doresc să dobândească abilități esențiale pentru a înființa și conduce o afacere de succes în România. Finalizarea acestor cursuri este una dintre condițiile obligatorii pentru accesarea finanțării nerambursabile de până la 250.000 lei per beneficiar, oferită prin programul Start-Up Nation.

Înscrierile se vor face exclusiv online, prin intermediul platformei oficiale. Cursurile sunt complet gratuite, iar fiecare participant va putea selecta furnizorul de formare dorit (dintr-o listă afișată în ordine alfabetică), precum și locația și formatul preferat – online sau fizic.

Locuri disponibile în continuă actualizare

MEDAT se află în prezent în faza de finalizare a semnării contractelor cu furnizorii de formare. Locurile neocupate, în urma eventualelor renunțări, vor fi redistribuite în mod transparent, prin acte adiționale. Ministerul subliniază că toată corespondența oficială privind înscrierea, notificările și repartizarea va fi realizată exclusiv prin aplicație.

Asistență dedicată prin call-center

Pentru sprijin suplimentar, cei interesați pot apela numărul unic de call-center 021 9059, disponibil pentru a oferi informații detaliate despre procesul de înscriere, cursuri și eligibilitate. Participarea la aceste cursuri reprezintă primul pas concret spre obținerea unei finanțări importante pentru lansarea propriei afaceri.

Atenție! Doar companiile înființate după absolvirea cursului sunt eligibile pentru finanțare.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea pădurii-parc Făget, derulată de ADI Zona Metropolitană Cluj, a primit recunoaștere internațională de bune practici

Publicat

De

recunoaștere

Clujul primește recunoaștere internațională pentru bune practici în proiecte europene. Primăria Cluj-Napoca alături de parteneri continuă să colaboreze cu orașe din toată Europa pentru a atrage noi fonduri europene și a învăța de la alte comunități din UE.

Astfel, două proiecte clujene s-au remarcat în mod special în aceste zile la URBACT City Festival, un eveniment european de referință care s-a desfășurat la Wroclaw (Polonia), sub egida președinției poloneze a Uniunii Europene.

Este vorba de Com’ON Cluj-Napoca- programul de bugetare participativă pentru tineri derulat de echipele PONT și Federația Tinerilor din Cluj alături de Primăria Cluj-Napoca și proiectul de amenajare a pădurii-parc Făget derulat de ADI Zona Metropolitană Cluj

”Aceste proiecte au primit oficial în Polonia distincția Good Practice Label URBACT, o recunoaștere internațională care subliniază că practicile de la Cluj sunt de impact, relevante pentru Uniunea Europeană și transferabile în alte orașe europene.
URBACT City Festival este dedicat orașelor care inovează și construiesc comunități mai implicate, mai sustenabile, mai orientate spre oameni. Evenimentul a reunit peste 600 de participanți din peste 100 de orașe din toată Europa”, arată Primăria Cluj-Napoca.

Colaborare cu alte orașe

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca alături de echipele PONT Group și ADI Zona Metropolitană Cluj au fost prezenți în Wroclaw pentru a pune bazele unor colaborări viitoare cu alte orașe, pentru a crea rețele internaționale de transfer pentru perioada 2025-2027 și, mai ales, pentru a învăța de la omologii europeni care și-au prezentat proiectele câștigătoare, implementate cu succes în comunitățile lor.

Aplicate în UE

”În acest context, modelele de bună practică de la #Cluj vor putea fi aplicate și în alte orașe din U.E. Spre exemplu, @comoncluj poate deveni Com’ON Europe – peste 15 orașe și-au exprimat interesul, la evenimentul din Polonia, de a lucra cu Primăria Cluj-Napoca și partenerii săi în acest sens. Standul ADI ZMC de la URBACT City Festival a atras de asemenea atenție internațională, cu expresii ferme de interes pentru crearea unei rețele europene de transfer”, mai arată reprezentanții Primăriei clujene.

 

Pădurea-parc Făget, din 2021

În pădurea-parc Făget, au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice și au fost montate panouri informative privind fauna și flora din zonă. Totodată, au fost montate băncuțe de odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu.

Toate aceste instalații ocupă o suprafață de 60 de metri pătrați, din totalul de 40 de hectare (400.000 de metri pătrați), adică 0,015%. Intervenția a fost gândită să fie cu un impact minim asupra mediului. În baza unui parteneriat cu Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB au fost realizate un plan strategic și un plan operațional pentru această zonă, ambele având ca element central protejarea biodiversității.

Studiul realizat în cadrul proiectului de experții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a fost publicat în prestigioasa revistă științifică „Frontiers in Environmental Sciences”.

Pe unde se poate intra în pădurea-parc?

Iată coordonatele GPS pentru trei puncte principale de acces:
Acces dinspre Sunny Hill: 46°42’57.5″N 23°34’59.6″E
Acces dinspre pensiunea Serena: 46°43’33.7″N 23°35’01.2″E
Acces dinspre Feleacu: 46°42’54.9″N 23°35’26.4″E

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Pictorul clujean Nicolae Maniu, numit și ”Salvador Dali de România”, împlinește 81 de ani

Publicat

Pictorul Nicolae Maniu

Nicolae Maniu, unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici contemporani, împlinește astăzi 81 de ani.

Pictorul s-a născut la Turda, în anul 1944.

Pictorul Nicolae Maniu a expus în galerii din Europa și SUA

Nicolae Maniu este recunoscut pentru stilul său suprarealist, care combină influențe clasice cu elemente moderne. În 1983 s-a stabilit la Köln, în Germania, iar în 1993, la Paris, în Franța. În prezent, locuiește în Cluj-Napoca.

Nicolae Maniu a expus lucrări în galerii din Europa și din Statele Unite ale Americii, iar criticii îl compară adesea cu Salvador Dali. Interesant este faptul că tatăl lui a fost proprietarul celei mai importante librării din Transilvania, ”Librăria Noastră”, astăzi Librăria Universității din Cluj-Napoca.

Foto: Nicolae Maniu/Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României

Publicat

hacker pixabay.com

S-au intensificat tentativele de fraudă de tip spoofing, apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului în care este folosită identitatea vizuală a BNR.

„În ultima perioadă, a fost semnalată intensificarea tentativelor de fraudă de tip spoofing, – apeluri telefonice, mesaje și site-uri care disimulează o comunicare oficială a unei instituții bancare sau a unei autorități a statului (ANAF, Poliția Română etc) – în care identitatea vizuală a Băncii Naționale a României (BNR) a fost utilizată, vizând obținerea de date personale sau efectuarea unor acțiuni care pot duce la tranzacții financiare bazate pe informații false (de tip ponturi sau recomandări de investiții). Alți atacatori au solicitat instalarea de aplicații, deschiderea de linkuri sau autorizarea unor acțiuni pe telefon prin amprentă”, transmite BNR într-un comunicat.

ATENȚIE! Tentative de FRAUDĂ în numele Băncii Naționale a României

Conform acestuia, toate aceste încercări vizează furtul de identitate, instalarea de programe malware sau efectuarea de tranzacții financiare în numele victimelor.

Comunicările oficiale ale Băncii Naționale a României în mediul online se realizează exclusiv prin website-urile bnr.ro, bnro.ro și conturile instituției pe rețelele sociale LinkedIn, X, Instagram și YouTube, transmite banca centrală.

„Totodată, semnalăm că astfel de încercări de manipulare pot include și apeluri telefonice, mesaje audio sau chiar video (deepfake) în care pot apărea persoane care se prezintă ca reprezentanți ai BNR. Aceste metode urmăresc să creeze aparența unei comunicări oficiale, cu scopul de a câștiga încrederea victimei”, se mai arată în comunucat.

BNR arată că nu solicită niciodată prin e-mail, telefon, mesaje-text sau mesaje instant, date cu caracter personal sau alte informații confidențiale despre credite, carduri sau conturi bancare, nici efectuarea unor transferuri de bani. De asemenea, reprezentanții BNR nu cer informații cu privire la veniturile personale, credite solicitate/ aprobate/ acordate de BNR sau de alți creditori profesioniști sau alte aspecte de natură financiară. Dacă se prezintă oportunități de investiții sau de obținere a unor câștiguri rapide, facile şi consistente, cel mai probabil este un atac de tip spoofing.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate