Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Eleva de 10 la Bacalaureat de la Colegiul ”Emil Racoviță” Cluj: E un rezultat pentru care am muncit mult în ultimii 12 ani

Publicat


Teodora Stan este eleva de la Colegiul Național ”Emil Racoviță” care a obținut una dintre cele două medii de 10 din județul Cluj la examenul de Bacalaureat, cealaltă fiind Louise Vișan de la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca. 

Teodora a declarat pentru Cluj24 că se pregătește de admiterea la UMFIH Cluj-Napoca.

”Este un rezultat pentru care am muncit mult în ultimii 12 ani și, cu puțină atenție și perseverență, am reușit să îl ating. Când am ieșit de la examen am fost foarte mulțumită de ce am făcut, iar acum când am văzut că am avut media 10 sunt relaxată.

Mă pregătesc să dau examen la Universitatea de Medicină și Farmacie <<Iuliu Hațieganu>> Cluj-Napoca”, a spus Teodora.

Aceasta a precizat că nu a avut nevoie de meditații pentru obținerea acestui rezultat meritoriu la Bacalaureat.

Județul Cluj ocupă primul loc la Bacalaureat cu o rată de promovabilitate de 88,9% înainte de contestații.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri la Colegiul Medicilor Cluj. Actualul președinte, dr. Cosmin Puia, cele mai multe voturi pentru Consiliul CM

Publicat

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, s-a încheiat turul II al alegerilor pentru Colegiul Medicilor Cluj, pentru mandatul 2024-2028, în urma căruia actualul președinte, dr. Cosmin Puia, a obținut cele mai multe voturi pentru Consiliul CM.

Sâmbătă, 5 octombrie 2024, s-a încheiat turul II al alegerilor pentru organele de conducere ale Colegiului Medicilor Cluj, mandatul 2024-2028.

La finalul turului II al scrutinului, organizat în perioada 4 – 5 octombrie 2024, și-au exprimat votul un număr de 968 de alegători (825 voturi electronice și 143 voturi fizice).

În cadrul alegerilor, dr. Cosmin Puia, actualul președinte al Colegiului Medicilor Cluj, a obținut cele mai multe voturi pentru funcția de membru titular în Consiliul CM Cluj.

Două tururi pentru desemnarea membrilor Consiliului

Alegerile pentru desemnarea membriilor titulari și a celor supleanți în Consiliul Colegiului Medicilor Cluj au fost organizate în două tururi. În urma scrutinului, din cele 143 de voturi fizice exprimate pentru mandatul de membru în Consiliul Colegiului Medicilor Cluj, 3 buletine de vot au fost anulate ca fiind neconforme: 2 au conținut câte 2 ștampile aplicate pe același candidat, iar un buletin de vot a fost anulat deoarece a fost aplicată ștampila cu partea fără inscripția „VOTAT TURUL II”.

Totodată, din cele 143 de voturi fizice exprimate pentru mandatul de reprezentant al Colegiului Medicilor Cluj în Adunarea Generală Națională, 2 buletine de vot au fost anulate ca fiind neconforme: unul a conținut câte 2 ștampile aplicate pe același candidat, iar un buletin de vot a fost anulat deoarece a fost aplicată ștampila cu partea fără inscripția ”VOTAT TURUL II”.

Rezultatele votului pentru Consiliul CM Cluj

În urma procesului electoral, desfășurat în perioada 4 – 5 octombrie 2024, următorii medici au fost desemnați membri titulari și supleanți în Consiliul Colegiului Medicilor Cluj pentru mandatul 2024-2028:

Membri titulari în Consiliul CM Cluj

  • Puia Ion Cosmin – 263 voturi
  • Puia Aida – 233 voturi
  • Bucur Mihai – 197 voturi
  • Trancă Sebastian Daniel – 179 voturi
  • Costiug Emiliana – 176 voturi
  • Mihăileanu Florin Vasile – 168 voturi
  • Stancu Bogdan – 160 voturi
  • Dima Delia Monica – 154 voturi
  • Mureșan Ioan – 149 voturi
  • Rotar Alexandru Horațiu – 148 voturi
  • Dascăl Ana – 147 voturi
  • Man Sorin Claudiu – 145 voturi
  • Perju Dumbravă Dan – 140 voturi
  • Bălan Anca – 139 voturi
  • Vidican Marcela Georgeta – 125 voturi
  • Ona Victor Dan – 121 voturi
  • Mitre Călin Iosif – 116 voturi
  • Ardelean Iustina – 110 voturi
  • Barbu Angela Florentina – 109 voturi
  • Munteanu Doru – 108 voturi
  • Tudoran Teodor – 108 voturi

Membri supleanți în Consiliul CM Cluj

  • Dan Cristian Paul – 105 voturi
  • Siserman Costel Vasile – 104 voturi
  • Pîrșan Claudia Livia – 91 voturi
  • Nagy Elena – 90 voturi
  • Rajka Daniela – 89 voturi
  • Mirescu Ștefan Claudiu – 87 voturi
  • Trăistaru Remus – 87 voturi
  • Jutea Simona – 84 voturi
  • Zdrehuș Claudiu Dragoș – 83 voturi

Urmează alegerea Biroului Executiv

Următorul pas este alegerea președintelui și a celorlalți membri din Biroul Executiv al Colegiului Medicilor Cluj, proces care va avea loc în zilele următoare. Dr. Cosmin Puia, actualul președinte, rămâne favorit pentru a prelua un nou mandat, după ce a obținut cele mai multe voturi în cadrul alegerilor pentru Consiliu.

Contestațiile împotriva rezultatelor înregistrate pot fi formulate și transmise la adresa de e-mail: colmedcj@gmail.com în data de 06.10.2024, în intervalul orar 00.00 – 24.00.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Cu ce lucrări se laudă Dimex 2000, firma care vrea să pună mâna pe lotul 2 al centurii Clujului? Și-a dublat profitul în 2023

Publicat

De

Dimex 2000 este liderul asocierii care a depus singura ofertă din cadrul celei de-a doua licitații pentru lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului. Cu o cifră de afaceri de peste 273 milioane de lei și un profit în creștere cu 105% doar în 2023, compania bistrițeană se profilează ca un jucător important în domeniul infrastructurii rutiere și civile din România.

Asocierea formată din Dimex-2000 Company (lider), Hydrostroy Ad (Bulgaria), Integral Inzenjering AD Laktasi (Muntenegru) și alți 19 subcontractanți a depus singura ofertă din cadrul licitației relansate pentru lotul 2 al centurii metropolitane a Clujului, închieată joi, 3 octombrie.

Dimex 2000, singura ofertă pentru lucrări de 1 miliard de euro la centura metropolitană

Contractul, în valoare de 4,1 miliarde de lei (aproape un miliard de euro) are obiect una dintre cele mai mari lucrări de infrastructură din municipiu, de mare complexitate mai ales din cauza reliefului cu dealuri, după cum a subliniat primarul Emil Boc în mai multe rânduri.

După ce oferta depusă de asocierea condusă de CON-A a fost respinsă, vara aceasta, de comisia de evaluare, Compania Dimex 2000, care figura ca subcontractant în oferta depusă de sibieni, a preluat inițiativa.

Compania bistrițeană și-a dublat profitul anul trecut

Fondată în anul 2000 în județul Bistrița-Năsăud, Dimex 2000 a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, consolidându-și poziția în sectorul construcțiilor din România. În cei 24 de ani de activitate, firma s-a specializat în construcția și întreținerea drumurilor și podurilor, precum și în producția de betoane și mixturi asfaltice. Compania din Bistrița Năsăud a înregistrat o creștere spectaculoasă în special în ultimii ani, atât din punct de vedere financiar, cât și al portofoliului de proiecte.

Potrivit Termene.ro, Dimex 2000 a raportat o cifră de afaceri impresionantă de 273,08 milioane de lei în 2023, în creștere cu 50% față de anul precedent. Profitul net al companiei s-a dublat, ajungând la 14,05 milioane de lei, marcând o creștere de 105% față de 2022.Totodată, firma înregistra în 2023 datorii totale de 109,93 milioane de lei.

Numărul mediu de angajați raportat de companie este de 199 de persoane.

Peste 1.000 de proiecte finalizate

Cu un parc de utilaje și echipamente de ultimă generație, Dimex 2000 se laudă pe site-ul de prezentare cu peste 1.037 de proiecte, dintre care 894 de drumuri. Compania deține un portofoliu semnificativ de clienți, atât în sectorul privat, cât și în cel public, și a realizat lucrări de infrastructură majore în colaborare cu parteneri internaționali.

Printre proiectele de infrastructură câștigate de Dimex 2000 în ultimii ani se numără  proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a unor drumuri județene din Mureș. Contractul în valoare de aproximativ 106 milioane de lei (22,4 milioane de euro) este realizat în asociere cu parteneri internaționali, cum ar fi OPR Astfalt, Oblas Publicas Y Regadios și Explan.

Constructorul drumului expres de la Tureni

Anul trecut, Dimex 2000 a câștigat un alt contract important din zona Clujului, respectiv drumul expres DEx 4 de la Tureni, care va asigura legătura între Autostrada Transilvania (A3) și DN1. În cadrul acestui proiect, Dimex 2000 este liderul unei asocieri de constructori români și spanioli. Proiectul include lucrări complexe, inclusiv terasamente, consolidări, poduri și pasaje, precum și relocarea unor rețele de utilități.

Firma a lucrat și pe Autostrada Sibiu-Pitești, Lotul 1.

De asemenea, în octombrie 2023, Dimex a câștigat licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de la Domeniul Schiabil Semenic din județul Caraș-Severin, un proiect în valoare de peste 42 de milioane de euro. Începerea lucrărilor este așteptată în această toamnă.

Dimex 2000 a intrat în 2022 în topul celor mai mari constructori de drumuri din România, ocupând locul 9 în clasamentul național.

Citește mai departe

CULTURA

Maestrul Gheorghe Zamfir urcă pe scena Operei române clujene, într-un concert extraordinar de Ziua Națiunilor Unite

Publicat

Gheorghe Zamfir, simbol al muzicii românești, alături de alte nume prestigioase, vor urca pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, într-un tribut adus folclorului și legăturilor culturale globale dedicat Zilei Națiunilor Unite.

Concertul, programat în 24 octombrie 2024, aduce împreună artiști de renume într-o seară memorabilă, dedicată diversității culturale și valorilor internaționale. Evenimentul este organizat de Opera Națională Română Cluj-Napoca, Corpul Consular Cluj-Napoca și Fundația Dumitru Fărcaș, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii, cu ocazia Zilei Națiunilor Unite.

Gheorghe Zamfir, concert extraordinar la Cluj

Invitatul special al serii va fi maestrul Gheorghe Zamfir, care va încânta publicul cu virtuozitatea sa inconfundabilă. Alături de el, pe scenă vor urca talentați artiști precum Irina Sîrbu, Cezar Cazanoi și Cristian Totpati, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorală a maestrului David Crescenzi.

Programul muzical al serii evocă un dialog artistic între diferite culturi și stiluri muzicale, pornind de la piese tradiționale românești până la compoziții internaționale, într-o armonie a sunetelor care transcende granițele. Un omagiu adus marilor artiști ai folclorului românesc, dar și o celebrare a legăturilor culturale globale, evenimentul va aduce pe scenă momente de virtuozitate, emoție și simbolism, reflectând spiritul Zilei Națiunilor Unite.

Citește mai departe

POLITICA

George Simion: Agricultura trebuie să fie o componentă importantă a industriei românești

Publicat

Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești.

George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care în luna ianuarie au ieșit în stradă pentru dreptul lor la supraviețuire.

„S-a spus din ianuarie până acum că produsele din Ucraina au încetat să vină în țară. Nimic mai fals. România produce oficial 12.000 de tone de miere în fiecare an. De la începutul anului până acum, din Ucraina, a venit miere în cantitate de 42.000 de tone. (…) Fără a considera agricultura românească și securitatea alimentară a populației o problemă de siguranță națională, nu vom ieși din situația actuală”, a declarat liderul AUR.

„Să dăm undițe, nu pești”

Președintele AUR a subliniat că investițiile în infrastructură critică și investițiile în irigații au fost stopate în România cu mici excepții, arătând că ce are de făcut AUR la guvernare este infrastructură critică, „să dăm undițe, nu pești”. Acesta a atras atenția că degeaba avem producție de struguri, de prune, de mere și alte produse, dacă nu le putem comercializa. Mai mult, a menționat că un obiectiv al Planului Simion este acela de a asigura 50 de unități regionale de preluare, sortare, depozitare și investițiile în mini-fabrici de prelucrare.

George Simion a vorbit și despre fenomenul de land grabbing.

„Acest fenomen trebuie stopat. Noi propunem un moratoriu pentru vânzarea de păduri și de teren agricol în România și propunem ca nimeni care nu are reședință timp de 10 ani în România să nu poată cumpăra pământ”, a adăugat George Simion.

George Simion a vorbit și de pesta micilor rumegătoare

Un alt subiect abordat de președintele AUR a fost și cel al pestei micilor rumegătoare.

„Importăm cel puțin 70% din carnea de porc, așa o să ajungem să facem și cu carnea de oaie, pentru că în zilele acestea sectorul zootehnic ovin este pus la pământ de o pestă inventată. (…) Eram al doilea exportator de oaie în viu și o lege promovată de niște organizații ecologiste a intrat în Parlament, spunând că este o cruzime să exportăm animale în viu, e o cruzime ce facem cu săracele oițe și ar trebui să oprim exportul în viu. N-a trecut legea, dar a fost puternic promovată de Greenpeace și de alte organizații finanțate din Australia și din Noua Zeelandă. Voiau locul nostru pe piață în Orientul Mijlociu”, a spus liderul AUR.

„Primarii și alți băieți deștepți se fac proprietari pe pajiști”

Președintele AUR a precizat că statul român astăzi sprijină niște speculanți și mulți dintre primari sunt implicați în această schemă de deturnare de fonduri.

„Primarii și alți băieți deștepți se fac proprietari pe pajiști, se fac proprietari pe pământul comunităților, iau subvenție și nu produc nimic. Avem o mare problemă la APIA și avem o mare problemă cu felul în care astăzi se acordă subvenții pentru că felul în care se acordă este și moartea agriculturii românești. Soluția stă în unire, soluția stă în unirea micilor producători, în cooperative și în implicarea statului de a ajuta producătorii să vândă în marile lanțuri de magazin. Cum? Legislativ. Cum? Sprijinind și antreprenorii români care, pe modelul de bune practici din zona de bricolaj, pot organiza astfel de centre comerciale”, a conchis liderul AUR.

Hrana, apa și energia, prioritățile zero al omenirii în următorii 30 de ani

Sorin Chelmu, profesor universitar, cu o vastă experiență în domeniul agricol, a declarat că hrana alături de apă și de energie sunt prioritățile zero al omenirii în următorii 30 de ani.

„România este o țară meteodependentă. Este clar, ne-a demonstrat tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani de zile. Din păcate, în momentul de față, sistemul de irigații din România este total depășit. Dacă vreți, din punctul meu de vedere, ar trebui regândit, restructurat de la bază, întreg sistemul de irigații, iar soluții există. Avem potențialul și trebuie să știm să gestionăm apa, din păcate astăzi în continuare udăm pământul și nu plantăm, facem o risipă de apă. Va trebui să știm să ne gestionăm resursele, astfel încât să nu avem probleme”, a spus acesta.

„Politica agricolă din România trebuie să includă o strategie clară”

Dragoș Apostol, doctor inginer horticol, fermier, specialist în strategii și programe de investiții naționale și europene pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat că, începând cu anul 2000 și până în prezent, se constată, la nivelul întregii țări, că politica pe care noi o adoptăm în agricultură este strict legată de politica agricolă comună, cu foarte puțină influență din partea fermierilor, din partea agriculturii reale din România, care să pună o amprentă de autenticitate pe programele de finanțare.

Acesta a subliniat că fondurile europene pentru agricultură trebuie să aibă la rândul lor o strategie foarte clară de stimulare a anumitor zone, sectoare, care ne interesează, unde suntem deficitari.

„Ori acest lucru nu se întâmplă. Există sistemul acesta de-a valma, cu plățile la hectar și cu niște top-up-uri pentru anumite tipuri de culturi. Doar atât. Toată paradigma asta, dacă ar fi schimbată, banii aceștia, miliardele acestea de euro pe care Uniunea Europeană le alocă pentru România, ar putea să genereze, la nivelul agriculturii românești, mult mai multă plus valoare și mai mulți bani în buzunarele fermierilor. Am văzut, de-a lungul timpului, o sumedenie de strategii de dezvoltare a agriculturii românești. Mi se pare că strategia AUR este, în momentul de față, cea mai directă și aplicată, simplă și ușor de înțeles”, a afirmat Dragoș Apostol.

Ovidiu Piticari: „Viitorul fermierilor depinde de soluționarea problemei subvențiilor”

Ovidiu Piticari, crescător de animale din județul Suceava, a spus că își dorește ca George Simion și AUR să rezolve problema subvențiilor și pentru tinerii fermieri, și pentru oamenii care sunt de bună credință și să se verifice exact ce se face cu aceste subvenții.

„Nu iau subvenții pentru teren și îmi fac gater sau altceva. (…) Munții noștri se împăduresc cu vegetație forestieră nedorită. Nu mai lucrează nimeni terenul, rămân grădinile de lângă casă necosite și neutilizate. E un mare păcat. Numai în mâna guvernanților stă viitorul nostru și succesul nostru și siguranța alimentară a țării”, a declarat crescătorul sucevean.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax