Connect with us

CULTURA

FOTO. Doi elevi din Franța, CÂȘTIGĂTORII concursului de artă murală desfășurat la Cluj. Lucrările vor fi scoase la licitație

Publicat


Doi tineri din Franța au câștigat locul întâi la concursul internațional de artă murală „Murals of Youth” desfășurat la Cluj-Napoca, în weekend. Pe locul al doilea și al treilea s-au clasat tineri din Galați și Bacău

Concursul internațional de artă murală dedicat tinerilor artiști din toată lumea, „M.Y. – Murals of Youth”, și-a desemnat câștigătorii la finalul a trei zile de concurs. Evenimentul, ajuns la a doua ediție, s-a desfășurat în acest sfârșit de săptămână în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

Doi elevi din Franța au luat premiul cel mare

După selecția portofoliilor de participare, în competiție au intrat mai mulți elevi de liceu din România, Franța și Albania care au lucrat individual sau în echipe pentru a da culoare celor zece pânze din Piața Unirii.

Juriul, format din Sergiu Georgian Mazerschi, Karla Broșteanu, Kero Zen și Iulian Andercău, a decis ca premiul întâi în valoare de 300 de euro să fie atribuit echipei formată din Malonga Guth Lenny și Lugand Raphael (Franța). Pe locul al doilea a fost Marta-Patricia Crețu din Galați, iar pe locul al treilea s-a clasat Violeta Radu din Bacău.

„A fost o experiență incredibilă”

„Suntem atât de fericiți și onorați! Am fost aleși câștigătorii de la «M.Y. – Murals of Youth 2024». A fost o experiență incredibilă să participăm la acest concurs și să avem ocazia să contribuim cu arta noastră la peisajul urban din Cluj-Napoca. Deși venim din Franța, am simțit o conexiune profundă cu acest oraș și cu oamenii de aici”, a declarat Lugand Raphael, membru al echipei câștigătoare.

„Vrem să mulțumim organizatorilor, juriului și tuturor celor care ne-au susținut. Pentru noi, acest premiu reprezintă nu doar o recunoaștere a muncii noastre, ci și o motivație imensă de a continua să ne exprimăm prin artă și să căutăm noi modalități de a aduce oamenii împreună prin creativitate. Clujul va rămâne mereu în inimile noastre, iar această experiență ne-a inspirat să continuăm să explorăm și să ne dezvoltăm ca artiști. Cu siguranță și anul următor vom fi aici!“, a adăugat Malonga Guth Lenny.

Lucrări de artă excepționale, în Piața Unirii

„M.Y. – Murals of Youth nu este doar un concurs de artă, este o platformă de exprimare liberă, de dialog și de inspirație. Vedem în fiecare dintre acești tineri artiști nu doar viitorul artei, ci și o forță care poate schimba modul în care percepem și trăim în spațiul nostru urban. Ne dorim ca acest eveniment să crească și să inspire și în anii ce vor urma, atrăgând și mai mulți tineri talentați.

Suntem extrem de mândri de ceea ce am realizat la ediția din acest an și de impactul pe care acest eveniment l-a avut asupra comunității noastre. Am văzut lucrări de artă excepționale și tineri talentați care au transformat Piața Unirii într-o galerie de artă în aer liber. Arta are puterea de a depăși granițele geografice și culturale, unindu-ne într-o viziune comună a frumuseții și a creativității”, a declarat prof. Dr. Sergiu Georgian Mazerschi, organizatorul evenimentului și jurat.

Lucrările, scoase la licitație

După încheierea concursului internațional de artă murală, M.Y. – Murals of Youth 2024, operele create de tinerii artiști rămân în patrimoniul Asociației Comunității 156, alături de operele de artă realizate în anul precedent cu ocazia primei ediții.

Cei care sunt interesați de aceste opere de artă și vor să susțină acest demers vor putea achiziționa lucrările în cadrul Galei Comunității 156, din luna noiembrie, în urma unei licitații publice. Toți banii se vor folosi pentru activitățile ulterioare și materiale de lucru pentru elevii de liceu și membri ai Comunității 156.

Explozie de culoare, energie și activități în cele trei zile creative

Pe lângă concursul de artă murală, în Piața Unirii a avut loc și un concurs de breakdance unde 11 concurenți s-au întrecut pentru premiile oferite de organizatori. Spectatorii au admirat battle-uri 1v1 și ALL STYLE Battle (Breaking, Hip Hop, House, Popping, Locking, Dancehall, Afro, Vogue etc.).

Trecătorii au putut participa și la ateliere gratuite de caligrafie, de personalizat căni din ceramică și de desenat pe tricouri și au putut să-și manifeste simțul artistic pe mașina amplasată în centrul Pieței Unirii cu scopul de a încuraja interacțiunea și creativitatea vizitatorilor de toate vârstele. Trecătorii, de la cei mai mici la cei mai mari, au avut ocazia să lase o amprentă personală pe mașină, semnând și desenând pe suprafața acesteia.

Sustenabilitatea, tema centrală a ediției

Conferințele organizate în cele trei zile de festival au oferit o platformă pentru discuții despre teme de mare actualitate și relevanță în contextul urban contemporan. Evenimentele au acoperit subiecte variate, de la sustenabilitate și mișcarea „Go Green”, până la explorarea fascinantă a artei murale.

La cele patru conferințe au participat artiști, specialiști și experți din diferite domenii și reprezentanți ai autorităților locale care au creat un cadru propice pentru schimbul de idei și perspective inovatoare: Georgiana Sima, de la Primăria Cluj-Napoca, Andra Borz, fondatoarea Zaiafet pe Lună, Emilian Vasi, fondator Iarmaroc, Alex Boncu, fondator Ză Kup, Andreea Tătărușanu, fondatoarea My Famous Blazer,  Răzvan, membru al The Change Hub, Kero Zen, artist vizual și unul dintre “motoarele” mișcării de Street Art, Karla Broșteanu, creative art director și prof. dr. Sergiu Georgian Mazerschi, organizator.

Soluții pentru un viitor mai verde

Pe parcursul discuțiilor, s-au adus în prim-plan inovații și soluții ecologice care contribuie la reducerea impactului asupra mediului, s-au explorat modalități prin care educația poate promova conștientizarea ecologică și schimbarea comportamentului public, demonstrând angajamentul față de un viitor mai verde.

În același timp, arta murală a fost analizată din perspective multiple în cadrul conferințelor Impactul artei murale asupra spațiului urban a fost un punct de interes major, evidențiind modul în care lucrările murale pot transforma zonele urbane și pot spori atractivitatea orașelor. Provocările și oportunitățile pentru artiștii tineri au fost de asemenea discutate, evidențiind dificultățile întâmpinate de aceștia în accesarea resurselor și în promovarea lucrărilor lor, dar și oportunitățile de dezvoltare și expunere oferite de sponsorizări, colaborări și inițiative comunitare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi

Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu

Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.

În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.

Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.

În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.

În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.

În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.

În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.

CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Publicat

planeri casa

Din 1 ianuarie 2025 se aplică o regulă clară și unică privind TVA-ul pentru livrarea locuințelor: TVA-ul va fi de 9% pentru locuințele care îndeplinesc anumite condiții, indiferent când a fost semnat antecontractul și ce TVA s-a aplicat la avansurile deja plătite, scrie Alba24.

”Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranzitorie, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2025, cota de TVA este de 9% dacă sunt îndeplinite o serie de condiții’, a declarat consultantul fiscal Mariana Vizoli într-un comunicat transmis Agerpres.

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Prin livrare se înțelege momentul predării efective a locuinței și semnarea contractului de vânzare-cumpărare (adică momentul în care devii proprietar cu acte). Nu contează când ai dat avansul sau când ai semnat antecontractul, ci doar când se face predarea finală.

În ce condiții se aplică cota de TVA de 9%

Potrivit sursei citate, pentru a se aplica cota redusă de TVA de 9% trebuie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, respectiv:

– suprafața locuibilă trebuie să fie de maximum 120 mp (la calculul suprafeței locuibile nu sunt luate anexele gospodărești)
– valoarea, inclusiv a anexelor gospodărești (garaje, boxe, locuri de parcare) nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA
– persoana fizică nu trebuie să fi achiziționat de la 1 ianuarie 2023 alte locuințe cu cota redusă (cu excepția locuințelor achiziționate în baza dispozițiilor tranzitorii ale OG 16/2022)
– locuința trebuie să fie locuibilă ca atare.

”Definiția locuinței locuibile ca atare s-a modificat de la 1 ianuarie 2024, fiind adăugate condiții referitoare la finisaje interioare și exterioare, instalații și obiecte sanitare și instalații electrice (inclusiv întrerupătoare și prize)”, a precizat Mariana Vizoli.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locuințe

Astfel, locuințele care în momentul livrării pot fi considerate locuibile ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
– au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
– sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitary
– finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
– finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
– au instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; au instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize

Citește mai departe

EVENIMENT

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Publicat

eoliene

Cluj-Napoca devine, în perioada 27-28 mai, centrul dezbaterilor despre viitorul sustenabil al energiei, găzduind o nouă ediție a Transylvania Green Energy Forum – cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi.

Într-un context european în care tranziția energetică și sustenabilitatea sunt priorități strategice, evenimentul reunește lideri din mediul public și privat, experți naționali și internaționali, dar și decidenți politici, pentru a contura direcțiile următoare în domeniul energiei verzi.

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Ediția din 2025 propune un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice. Printre temele centrale se numără: inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.

Organizatorii au publicat deja lista primilor speakeri confirmați, aceasta reunind nume de prim rang din administrație, industrie și mediul academic:

●      Mircea Abrudean – Președintele Senatului României

●      Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

●      Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

●      George Niculescu – Președinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

●      Alexandru Petrescu – Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară

●      Antal István-Loránt – Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale

●      Sándor Bende – Președinte Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților

●      Ovidiu Cîmpean – Deputat

●      Mihaela Suciu – Director General Distribuție Energie Electrică Romania

●      Ștefan Gadola – Vice -Președinte al Consiliului de Administrație Energobit

●      Maria Metz – CEO NTT DATA Romania

●      Radu Vasile – Director General Eximprod Engineering

●      Bogdan Varga – Prof. Dr. Ing., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

●      Ciprian Bodiu – Chief Sales Officer Parapet

●      Christian Leonte – CEO WALDEVAR Holding

●      Mihaela Coroiu – Director Marketing Strategy & Sustainable Energy Projects, EnergoBit

forum

„​Suntem încântați să anunțăm primele confirmări pentru Transylvania Green Energy Forum 2025. Lista speakerilor și partenerilor este în continuă actualizare, iar temele abordate vor reflecta cele mai noi tendințe și provocări din domeniul energiei verzi.​ În prima zi, dezbatem subiecte precum tranziția către neutralitate carbonică până în 2050, evidențiind politici și tehnologii esențiale pentru reducerea emisiilor și decarbonizarea sectoarelor critice. De asemenea, vom discuta despre inovațiile tehnologice în domeniul energiei verzi, inclusiv progresele în tehnologiile fotovoltaice, soluțiile de stocare a energiei și dezvoltarea hidrogenului verde. ​

A doua zi va fi dedicată principalilor jucători din industria petrolului și gazelor, concentrându-ne pe adaptarea acestora la noile realități ale tranziției energetice și pe rolul lor în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.​

Vom reveni în curând cu noi anunțuri privind participanții și temele specifice ale fiecărui panel. Ne propunem, ca la fiecare ediție, să oferim o platformă de discuție relevantă și actuală, care să contribuie la conturarea unui viitor energetic sustenabil”, au anuntat organizatorii.

Urmează două zile de idei, strategii și conexiuni care pot accelera transformarea energetică a României și care plasează Transilvania pe lista regiunilor care contribuie activ la sustenabilitatea europeană. Mai multe detalii și înscrieri, aici.

Parteneri: PPC, EnergoBit, NTT DATA, OMV Petrom, Eximprod Grup, Nuclearelectrica, Distribuție Energie Electrică Romania, Parapet, Waldevar, Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising, în colaborare cu Federația Patronală a Energiei (FPE).

Citește mai departe

EVENIMENT

De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Publicat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.

Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.

Nominalizare la Premiul „Carol Davila”

Recent, în cadrul Galei aniversare a Colegiului Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, o distincție acordată pentru promovarea valorilor profesiei medicale. De asemenea, a primit titlul de ambasador onorific pentru unul dintre anii simbolici din istoria organizației, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba pacienților.

„Astăzi, 7 aprilie 2025, de Ziua Mondială a Sănătății, este cea mai bună ocazie să ne îndreptăm gândurile, aprecierea și recunoștința către toți cei care își dedică întreaga activitate îngrijirii bolnavilor.

Este, totodată, un moment potrivit să aducem în prim-plan profesioniști din domeniul sănătății, oameni dedicați cauzei ajutorării celor aflați în dificultate. Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar de chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, reprezintă unul dintre multele exemple de cadre medicale de excepție care își desfășoară activitatea în SCJU Cluj. De curând, la Gala aniversară Colegiul Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Ana-Maria Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale și a fost numită ambasador onorific pentru unul dintre anii de activitate din istoria Colegiului Medicilor. Acest premiu vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor profesiei de medic”, a transmis SCJU Cluj.

Activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității

Pe lângă munca desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, Dr. Zanfir este implicată activ în promovarea sănătății în comunitate. Organizează evenimente dedicate prevenției, stilului de viață sănătos și evaluării stării de sănătate a populației, fiind, totodată, realizatorul unei emisiuni TV cu tematică medicală.

„Alături de activitatea importantă desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, medicul Ana-Maria Zanfir desfășoară o intensă activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității, prin organizarea de evenimente publice dedicate evaluării stării de sănătate a cetățenilor, prevenției și promovării unui stil de viață sănătos. Este realizatorul unei emisiuni TV și coordonatorul departamentului de sănătate al unui cult religios, la nivel național”, a mai arătat instituția.

Prin activitatea sa, Dr. Ana-Maria Zanfir este un model de implicare, responsabilitate și empatie, întruchipând idealul profesiei de medic.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate