Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Documentarul „Colectiv”, despre politicianismul românesc și drama unei generații

Publicat


Discuția purtată de criticul de film, Ionuț Mareș, alături de principalele persoane  care au realizat documentarul „Colectiv”, a fost una dintre cele mai interesante care au avut loc în cadrul evenimentului „TIFF Talks”. Printre cei care au participat la întâlnire s-au numărat Alexander Nanău, regizorul filmului, scenarista Antoaneta Opriș, medicul Camelia Roiu, fostul ministru al sănătății – Vlad Voiculescu și Mihai Grecu, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv.

Subiectul documentarului

Documentarul „Colectiv” urmărește povestea incediului din clubul bucureștean care a avut loc în noapte de 30 octombrie 2015. Acesta a izbucnit din cauza unor artificii care au aprins plafonul din burete poliuretanic. Tragedia soldată cu 64 de decese și cu demisia premierului de la acea vreme, Victor Ponta, a arătat incapacitatea sistemului medical românesc de a manageria un accident de un asemenea calibru. Unul dintre cele mai captivante documentare românești, „Colectiv” reușește să prezinte povestea din două perspective diferite, cea a jurnaliștilor și a fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

Incediul din clubul Colectiv, sursa foto:Digi 24

De ce documentarul nu este politizat?

„Vlad Voiculescu nu era un politician la momentul respectiv, era un om venit din afara sistemului, nu era în niciun partid. Practic, era un tehnocrat care a venit acolo să facă meserie. Dacă el era politican, vă dau în scris că el nu m-ar fi lăsat să intru acolo pentru că partidul i-ar fi luat gâtul.

Filmul arată un ONG-ist care a intrat să vadă cum poate ajusta un sistem, într-un timp foarte scurt. Vedem care sunt opreliștile, ce se întâmplă în spatele ușilor închise”, dezvăluie regizorul.

Înțelegerea dintre Vlad Voiculescu și Alexander Nanău

„Am încercat o săptămână să dau de tine și nu răspundeai. Cred că Claudiu Micu a intervenit și ne-am văzut într-un final. Tu mi-ai spus: Transparența este unul din punctele pe care vreau să le implementez. Am făcut această înțelegere că niciodată nu o să-mi spui să sting camera și că totul va fi la latitudinea mea”, explică Alexander Nanău.

Vlad Voiculescu și Alexander Nanău

Pactul cu jurnaliștii Gazeta Sporturilor

„A fost important să păstram acest aspect observațional și să fim foarte corecți față de toată lumea, să funcționăm în ambele tabere, dar fără să ducem vreodată informația dintr-o parte în alta.

În film, există acel moment în care Camelia vine ca whistleblower la jurnaliști cu viermii (n.r.: care îl mănâncă pe unul dintre pacienții de la Spitalul de Arși din București) și (n.r.: presa) îi bubuie în cap a doua zi (n.r.:  lui Vlad Voiculescu).

Evident, eu știam ce se va întâmpla, iar Vlad nu știa. Am vrut să văd cum se comportă acest ministru de bună credință. Era mai important atât pentru mine, cât și pentru spectatorii unui film, să înțeleagă cum se comportă un om dimineața, când îi cade tavanul în cap, pentru că niște jurnaliști scot ceva”, afirmă Alexander Nanău.

Vlad Voiculescu alături de Alexander Nanău

A schimbat filmul sistemul medical din România?

„Filmul nu a provocat cutremure nici în sistem, nici la mine în spital. Sistemul este la fel de distrus ca acum 4 ani, poate chiar mai rău”, a afirmat doamna doctor Camelia Roiu.

Colaborarea cu Mihai Grecu, unul din supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv

„Știam că Mihai a fost în Colectiv, că era pe moarte, nu mai știam dacă își revenise sau nu. L-am întâlnit în biroul lui Dan Perjovschi, după ce ieșise din comă, și îi povestea prin ce a trecut. Eu stăteam cuminte într-un colț, l-am ascultat și l-am întrebat dacă vrea să facă parte din echipa proiectului. Mihai a început să învețe sunet și a devenit sunetist la film”, subliniază Alexander Nanău.

Dorința supraviețuitorului care a vrut să spună adevărul despre Colectiv

„În spital, după ce am reușit să depășesc acea perioadă foarte grea, evident că văzând că au murit foarte mulți prieteni în club, am vrut să aflu ce s-a întâmplat. Mă gândeam la un documentar. După 2 luni, s-au aliniat astrele și am reușit să facem o echipă bună. Dimineața mergeam la recuperare medicală, nu puteam să-mi strâng mâinile, să țin foarte multe lucruri fine în mână. În fiecare zi, cam șase ore mergeam la kinetoterapie și după-amiaza aveam filmare”, a afirmat Mihai Grecu.

Mihai Grecu alături de Vlad Voiculescu

Mihai Grecu: „mai mulți oameni au curaj să vorbescă cu presa”

„Pentru mine e îmbucurător că sunt mai mulți oameni care au curaj să vorbească cu presa. Cred că asta este cel mai mare câștig. Știu asta de la jurnaliștii cu care sunt în contact. Sunt multe anchete foarte bune în presa românească după 2016, cu informații venite de la whistlebloweri, avertizori de integritate. După apariția filmului, au fost mulți care au afirmat că au prins curaj”, a explicat supraviețuitorul incendiului din clubul „Colectiv”.

„Sistemul nu ne va salva”, spune doamna doctor Camelia Roiu

„Știam că noi nu putem face față în timp de pace, dapăi în timp de război. Exact în martie, a fost o proiecție în București, când începuseră în Italia cazurile de Covid-19, și domnul Tolontan m-a întrebat foarte speriat: Ce facem? Ce se întâmplă? și eu, destul de resemnată, i-am spus: Nu vă așteptați că vă va salva sistemul. Nu vă faceți această iluzie. Ne va salva doar gena și Dumnezeu. Concluzia este că sistemul nostru este la pământ!”, a explicat medicul anestezist de la Spitalul de Arși din București.

Antoaneta Opriș și medicul Camelia Roiu

Cum a trăit debutul pandemiei fostul ministru al Sănătății?

„Cred că  a fost un noroc teribil că nu a venit valul mare de îmbolnăviri care se ducă foarte mulți pacienți în Terapie Intensivă, știind și cum funcționează spitalele românești și care e nivelul serviciului, dar și capacitarea de coordonare și de planificare la nivel central. Eu vedeam foarte negru.

Ce se întâmplă zilele ăstea ar trebui să ne dea fiori. Cred că lunile următoare o să vedem cum o să treacă România peste criza asta. Tragedii se întâmplă în fiecare zi, în spitalele noastre. Frica oamenilor de a ajunge la spital ne-a salvat”, a povestit Vlad Voiculescu.

Mihai Grecu și Vlad Voiculescu

O abordare obiectivă

„Nu s-a discutat doar cu Bănicioiu. S-a discutat cu absoluți toți oamenii care au fost într-un fel sau altul actorii zilelor ălora. Vorbim despre manageri de spitale, șefi de secție, despre toate fețele pe care nu le-ați văzut în film. Toți oamenii ăștia au cântat aceeași partitura în fața noastră. Abordarea noastră a fost una de a investiga toate părțile implicate în această poveste. Nu a fost părtinică pe o parte sau cealaltă”, afirmă Antoaneta Opriș.

De la stânga la dreapta: Mihai Grecu, Vlad Voiculescu, Alexander Nanău, Antoaneta Opriș, Camelia Roiu și Ionuț Mareș

Motivele deciziei de a reduce numărul de victime și familii îndurerate din film

„Decizia de a doza în film prezența victimelor a fost foarte dificilă și până la urmă, am hotărât că cea mai bună decizie e cea mai grea. Am subțiat lucrurile la maximum. Cu cât am fi prezentat mai multe fațete, există zeci de povești care au un același miez.

Astfel, am ales-o pe Tedy (n.r.: Mariana Oprea) care îi reprezintă pe toți supraviețuitorii inciendiului de la Colectiv. Drama și trauma ei este cu foarte mici elemente plus/minus aceeași cu a tuturor, iar familia Hogea este orice familie care a pierdut un copil, un apropiat. Am ales lucrurile astea pentru că am considerat că se ajunge mult mai direct la spectator pentru a spune o poveste pentru un colectiv”, afirmă scenarista documentarului „Colectiv”.

Antoaneta Opriș

Primul documentar românesc selecționat la Festivalul Internațional de la Veneția

„Când am fost selecționați la Festivalul de la Veneția, știam că am făcut un film puternic, pentru că aveam reacții de la oameni. Pentru noi era foarte important să avem un film care funcționează la un public internațional, pentru că ne-am dat seama pe parcursul producției că în timp ce filmam era acel an 2016 care ne-a dat ciocane în cap tuturor zi de zi, începând cu Brexit, Trump, Bolsanero.

De fapt, ce se întâmpla la noi, în România, se întâmpla în același timp, în toată lumea. Am sperat că reușim să facem un film în care se pot identifca oamenii din mai multe societăți care se pot identifica cu condiția cetățeanului din România”, a clarificat regizorul.

Echipa filmului la Festivalul de la Veneția, Sursa foto: Benedetta Bressani

„Colectiv” la Oscar

„Presa internațională a numit Colectiv unul dintre favoriții care ar putea fi  nominalizați. Este un drum foarte lung până acolo. Oscarurile de anul acesta au fost amânate, deci mai avem încă un an până atunci. Suntem unul dintre documentarele internaționale cu una dintre cele mai mari atenții în media și în presa de specialitate.

Totuși, concurența este cu alte zeci de filme. Suntem foarte norocoși că filmul nostru a fost într-adevăr achiziționat de 2 dintre cei mai puternici playeri din America, Magnolia Pictures și Participant. Cea din urmă este o companie care a fost în spatele unor filme precum Roma, The Green Book, Spotlight, ei cu asta se ocupă. Totul este o ghicitoare în acest moment!”, a concluzionat Alexander Nanău.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Simona Halep este de neînvins. Românca a ajuns la 11 victorii consecutive

Publicat

Simona Halep a reușit astăzi calificarea în sferturile de finală a turneului WTA de la Roma. Sportiva din România a trecut în optimile de finală de Dayana Yastremska (locul 29 WTA), scor 7-5, 6-4.

În urma acestei victorii, Simona Halep a ajuns la 11 victorii consecutive în circuitul WTA și la un total de 17 din 19 posibile în acest an.

Pentru un loc în semifinalele competiției din capitala Italiei, Halep se va duela cu Yulia Putintseva (locul 30 WTA).

37,910 € și 190 de puncte și-a asigurat Simona Halep pentru accederea în sferturile de finală de la Roma.

FOTO: Facebook / Simona Halep

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

OFICIAL: Situația COVID-19 la nivelul Clujului. 245 de clujeni sunt internați în spitalele clujene

Publicat

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.527 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

SITUAȚIE MĂSURI COVID-19 – JUDEȚUL CLUJ

  • Efective angrenate (polițiști, jandarmi, polițiști locali, ISU și SAJ) – 423
  • Persoane verificate cu privire la respectarea măsurii și interdicțiilor impuse – 414
  • Societăți comerciale/PFA verificate cu privire la respectarea interdicțiilor impuse – 58
  • Situația epidemiologică în județul Cluj se prezintă astfel:
  • În ultimele 24 de ore, 68 persoane au fost confirmate Covid-19 din județul Cluj
  • 29 persoane internate în ATI, din care 23 din județ
  • Total vindecați și externați 822, din care 664 din județul Cluj
  • Total decedați 73, din care 51 din județul Cluj.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat vineri pe strada Valea Chintăului din municipiu, pentru cuplarea conductelor noi

Publicat

Delgaz Grid informează că pentru execuția lucrărilor de cuplare a unor conducte noi la sistemul de distribuție este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale vineri, 18 septembrie a.c., între orele 09.00-17.00, pe strada Valea Chintăului din municipiul Cluj Napoca.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Lucrările de cuplare a conductelor noi la sistemul de distribuţie fac parte dintr-un proiect de investiţii al companiei Delgaz Grid care a vizat înlocuirea a 2,2 km de conducte şi branşamente de gaze naturale. Investiţia, în valoare totală de peste 1,8 milioane de lei, are ca scop îmbunătăţirea siguranţei şi a calităţii serviciului de distribuţie a gazelor naturale pentru consumatorii din zonă.

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primarul Boc indiferent la problemele clujenilor, dezvoltatorii construiesc abuziv! (PE)

Publicat

Candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca, profesorul Fițiu Avram, atrage atenția asupra fenomenului construcției abuzive de imobile, care a devenit o practică în Cluj-Napoca. Firmele private își înfig ciocanele în proprietățile asociațiilor de locatari fără a avea autorizație de construcție, iar Primăria ajută locatarii doar cu sfaturi: Dați-i în judecată, domnule!

Aceleași construcții neconforme care o dată au fost oprite, reapar după licitații, și de 10 ani, locatarii trăiesc în praf, poluare fonică și teama de a-și pierde căile de acces în blocuri. Acesta este și cazul Asociației de locatari de pe Calea Dorobanților, nr. 96, bl. 21, scara 1.

O firmă de construcții din București a trântit în batjocură o pancartă neconformă cu Ordinul 63/1998 privind obligația afișării la loc vizibil a panoului de identificare a investiției (care precizează faptul că datele trebuie să fie înscrise obligatoriu într-un panou de minim 60 x 90 cm, literele având o înălțime de cel puțin 5 cm, confecționat din materiale rezistente la intemperii și afișat la loc vizibil pe toată perioada lucrărilor; vederea de ansamblu poate fi: fotografie după machetă, o perspectivă sau o fațadă reprezentativă sau principală a investiției) în scopul realizării de împrejmuire teren pe strada Episcop Nicolae Ivan, nr. 9, Cluj-Napoca.

Terenul împrejmuit însă cuprinde o mare parte din calea de acces aparținând de Calea Dorobanților, nr. 96, bl. 21, și deci nu există niciun drum de servitute pentru locuitorii scării 1 din blocul 21, Calea Dorobanților.

Se blochează accesul localnicilor

Cea mai gravă încălcare a acestei acțiuni de construcție este blocarea accesului localnicilor – în eventualitatea unei urgențe medicale, ambulanța sau autospeciala pentru pompieri nu are cum să ajungă la scara 1 a blocului nr. 21.

Construcția care probabil nici măcar nu este autorizată încă de către primărie va fi ridicată în locul garajelor provizorii pentru care locuitorii au plătit timp de 10 ani chirie către Primăria Cluj-Napoca. Terenul a fost retrocedat de către Primăria Cluj-Napoca către proprietarul inițial, iar locuitorii blocului nr. 21 de pe Calea Dorobanților, nr. 96 au continuat să plătească chirie acestui proprietar.

Proprietarul inițial a pierdut terenul, iar banca l-a scos la licitație. Firma de construcții a cumpărat terenul și a pus presiune asupra locatarilor să își demoleze garajele provizorii de bunăvoie sau contra unei sume de bani.

După ce locatarii au rămas fără garaje și locuri de parcare sunt împinși acum să trăiască fără drum de servitute și blocați între zidurile unor construcții aprobate de Primăria Cluj-Napoca în mod abuziv.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate