Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ Documentarul „Colectiv”, despre politicianismul românesc și drama unei generații

Publicat


Discuția purtată de criticul de film, Ionuț Mareș, alături de principalele persoane  care au realizat documentarul „Colectiv”, a fost una dintre cele mai interesante care au avut loc în cadrul evenimentului „TIFF Talks”. Printre cei care au participat la întâlnire s-au numărat Alexander Nanău, regizorul filmului, scenarista Antoaneta Opriș, medicul Camelia Roiu, fostul ministru al sănătății – Vlad Voiculescu și Mihai Grecu, unul dintre supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv.

Subiectul documentarului

Documentarul „Colectiv” urmărește povestea incediului din clubul bucureștean care a avut loc în noapte de 30 octombrie 2015. Acesta a izbucnit din cauza unor artificii care au aprins plafonul din burete poliuretanic. Tragedia soldată cu 64 de decese și cu demisia premierului de la acea vreme, Victor Ponta, a arătat incapacitatea sistemului medical românesc de a manageria un accident de un asemenea calibru. Unul dintre cele mai captivante documentare românești, „Colectiv” reușește să prezinte povestea din două perspective diferite, cea a jurnaliștilor și a fostului ministru al sănătății, Vlad Voiculescu.

Incediul din clubul Colectiv, sursa foto:Digi 24

De ce documentarul nu este politizat?

„Vlad Voiculescu nu era un politician la momentul respectiv, era un om venit din afara sistemului, nu era în niciun partid. Practic, era un tehnocrat care a venit acolo să facă meserie. Dacă el era politican, vă dau în scris că el nu m-ar fi lăsat să intru acolo pentru că partidul i-ar fi luat gâtul.

Filmul arată un ONG-ist care a intrat să vadă cum poate ajusta un sistem, într-un timp foarte scurt. Vedem care sunt opreliștile, ce se întâmplă în spatele ușilor închise”, dezvăluie regizorul.

Înțelegerea dintre Vlad Voiculescu și Alexander Nanău

„Am încercat o săptămână să dau de tine și nu răspundeai. Cred că Claudiu Micu a intervenit și ne-am văzut într-un final. Tu mi-ai spus: Transparența este unul din punctele pe care vreau să le implementez. Am făcut această înțelegere că niciodată nu o să-mi spui să sting camera și că totul va fi la latitudinea mea”, explică Alexander Nanău.

Vlad Voiculescu și Alexander Nanău

Pactul cu jurnaliștii Gazeta Sporturilor

„A fost important să păstram acest aspect observațional și să fim foarte corecți față de toată lumea, să funcționăm în ambele tabere, dar fără să ducem vreodată informația dintr-o parte în alta.

În film, există acel moment în care Camelia vine ca whistleblower la jurnaliști cu viermii (n.r.: care îl mănâncă pe unul dintre pacienții de la Spitalul de Arși din București) și (n.r.: presa) îi bubuie în cap a doua zi (n.r.:  lui Vlad Voiculescu).

Evident, eu știam ce se va întâmpla, iar Vlad nu știa. Am vrut să văd cum se comportă acest ministru de bună credință. Era mai important atât pentru mine, cât și pentru spectatorii unui film, să înțeleagă cum se comportă un om dimineața, când îi cade tavanul în cap, pentru că niște jurnaliști scot ceva”, afirmă Alexander Nanău.

Vlad Voiculescu alături de Alexander Nanău

A schimbat filmul sistemul medical din România?

„Filmul nu a provocat cutremure nici în sistem, nici la mine în spital. Sistemul este la fel de distrus ca acum 4 ani, poate chiar mai rău”, a afirmat doamna doctor Camelia Roiu.

Colaborarea cu Mihai Grecu, unul din supraviețuitorii incendiului din clubul Colectiv

„Știam că Mihai a fost în Colectiv, că era pe moarte, nu mai știam dacă își revenise sau nu. L-am întâlnit în biroul lui Dan Perjovschi, după ce ieșise din comă, și îi povestea prin ce a trecut. Eu stăteam cuminte într-un colț, l-am ascultat și l-am întrebat dacă vrea să facă parte din echipa proiectului. Mihai a început să învețe sunet și a devenit sunetist la film”, subliniază Alexander Nanău.

Dorința supraviețuitorului care a vrut să spună adevărul despre Colectiv

„În spital, după ce am reușit să depășesc acea perioadă foarte grea, evident că văzând că au murit foarte mulți prieteni în club, am vrut să aflu ce s-a întâmplat. Mă gândeam la un documentar. După 2 luni, s-au aliniat astrele și am reușit să facem o echipă bună. Dimineața mergeam la recuperare medicală, nu puteam să-mi strâng mâinile, să țin foarte multe lucruri fine în mână. În fiecare zi, cam șase ore mergeam la kinetoterapie și după-amiaza aveam filmare”, a afirmat Mihai Grecu.

Mihai Grecu alături de Vlad Voiculescu

Mihai Grecu: „mai mulți oameni au curaj să vorbescă cu presa”

„Pentru mine e îmbucurător că sunt mai mulți oameni care au curaj să vorbească cu presa. Cred că asta este cel mai mare câștig. Știu asta de la jurnaliștii cu care sunt în contact. Sunt multe anchete foarte bune în presa românească după 2016, cu informații venite de la whistlebloweri, avertizori de integritate. După apariția filmului, au fost mulți care au afirmat că au prins curaj”, a explicat supraviețuitorul incendiului din clubul „Colectiv”.

„Sistemul nu ne va salva”, spune doamna doctor Camelia Roiu

„Știam că noi nu putem face față în timp de pace, dapăi în timp de război. Exact în martie, a fost o proiecție în București, când începuseră în Italia cazurile de Covid-19, și domnul Tolontan m-a întrebat foarte speriat: Ce facem? Ce se întâmplă? și eu, destul de resemnată, i-am spus: Nu vă așteptați că vă va salva sistemul. Nu vă faceți această iluzie. Ne va salva doar gena și Dumnezeu. Concluzia este că sistemul nostru este la pământ!”, a explicat medicul anestezist de la Spitalul de Arși din București.

Antoaneta Opriș și medicul Camelia Roiu

Cum a trăit debutul pandemiei fostul ministru al Sănătății?

„Cred că  a fost un noroc teribil că nu a venit valul mare de îmbolnăviri care se ducă foarte mulți pacienți în Terapie Intensivă, știind și cum funcționează spitalele românești și care e nivelul serviciului, dar și capacitarea de coordonare și de planificare la nivel central. Eu vedeam foarte negru.

Ce se întâmplă zilele ăstea ar trebui să ne dea fiori. Cred că lunile următoare o să vedem cum o să treacă România peste criza asta. Tragedii se întâmplă în fiecare zi, în spitalele noastre. Frica oamenilor de a ajunge la spital ne-a salvat”, a povestit Vlad Voiculescu.

Mihai Grecu și Vlad Voiculescu

O abordare obiectivă

„Nu s-a discutat doar cu Bănicioiu. S-a discutat cu absoluți toți oamenii care au fost într-un fel sau altul actorii zilelor ălora. Vorbim despre manageri de spitale, șefi de secție, despre toate fețele pe care nu le-ați văzut în film. Toți oamenii ăștia au cântat aceeași partitura în fața noastră. Abordarea noastră a fost una de a investiga toate părțile implicate în această poveste. Nu a fost părtinică pe o parte sau cealaltă”, afirmă Antoaneta Opriș.

De la stânga la dreapta: Mihai Grecu, Vlad Voiculescu, Alexander Nanău, Antoaneta Opriș, Camelia Roiu și Ionuț Mareș

Motivele deciziei de a reduce numărul de victime și familii îndurerate din film

„Decizia de a doza în film prezența victimelor a fost foarte dificilă și până la urmă, am hotărât că cea mai bună decizie e cea mai grea. Am subțiat lucrurile la maximum. Cu cât am fi prezentat mai multe fațete, există zeci de povești care au un același miez.

Astfel, am ales-o pe Tedy (n.r.: Mariana Oprea) care îi reprezintă pe toți supraviețuitorii inciendiului de la Colectiv. Drama și trauma ei este cu foarte mici elemente plus/minus aceeași cu a tuturor, iar familia Hogea este orice familie care a pierdut un copil, un apropiat. Am ales lucrurile astea pentru că am considerat că se ajunge mult mai direct la spectator pentru a spune o poveste pentru un colectiv”, afirmă scenarista documentarului „Colectiv”.

Antoaneta Opriș

Primul documentar românesc selecționat la Festivalul Internațional de la Veneția

„Când am fost selecționați la Festivalul de la Veneția, știam că am făcut un film puternic, pentru că aveam reacții de la oameni. Pentru noi era foarte important să avem un film care funcționează la un public internațional, pentru că ne-am dat seama pe parcursul producției că în timp ce filmam era acel an 2016 care ne-a dat ciocane în cap tuturor zi de zi, începând cu Brexit, Trump, Bolsanero.

De fapt, ce se întâmpla la noi, în România, se întâmpla în același timp, în toată lumea. Am sperat că reușim să facem un film în care se pot identifca oamenii din mai multe societăți care se pot identifica cu condiția cetățeanului din România”, a clarificat regizorul.

Echipa filmului la Festivalul de la Veneția, Sursa foto: Benedetta Bressani

„Colectiv” la Oscar

„Presa internațională a numit Colectiv unul dintre favoriții care ar putea fi  nominalizați. Este un drum foarte lung până acolo. Oscarurile de anul acesta au fost amânate, deci mai avem încă un an până atunci. Suntem unul dintre documentarele internaționale cu una dintre cele mai mari atenții în media și în presa de specialitate.

Totuși, concurența este cu alte zeci de filme. Suntem foarte norocoși că filmul nostru a fost într-adevăr achiziționat de 2 dintre cei mai puternici playeri din America, Magnolia Pictures și Participant. Cea din urmă este o companie care a fost în spatele unor filme precum Roma, The Green Book, Spotlight, ei cu asta se ocupă. Totul este o ghicitoare în acest moment!”, a concluzionat Alexander Nanău.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Dezinformarea legată de refugiații ucrainieni, COMBĂTUTĂ printr-un joc digital educativ, la UBB Cluj

Publicat

joc video

O echipă formată din cinci studente masterande ale Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a dezvoltat un joc educativ în cadrul unei competiții universitare internaționale organizată de American Councils și EdVenture Partners și sponsorizată de Departamentul de Stat SUA.

„Campania de comunicare creată de studentele UBB în contextul concursului „Studenți pentru o Europă Unită și Rezilientă” urmărește combaterea dezinformării referitoare la situația refugiaților ucrainieni din România și țările vecine Ucrainei.

Dezinformarea legată de refugiații ucrainieni, COMBĂTUTĂ printr-un joc digital educativ, la UBB Cluj

„Jocul away/home urmărește sensibilizarea publicului și creșterea empatiei în legătură cu refugiații din Ucraina prin scenarii care urmăresc trei personaje care se confruntă cu diverse probleme pe care le-am identificat în urma cercetărilor și interviurilor cu experți”, declară Xenia Caramete, studentă la Media Communication și Research Design and Social Data Analysis.

Lansarea oficială a jocului va avea loc joi, 30 mai 2024, la sediul FSPAC (str. Minerilor nr. 85). Echipa away/home va susține o prezentare pe tema dezvoltării unui joc educativ („serious game”) în contextul necesității cultivării competenței media în rândul publicului tânăr. Prezentarea va fi urmată de o discuție liberă pe tema creșterii participării și diversității în domeniul designului de jocuri și utilizării instrumentelor AI în dezvoltarea jocurilor digitale.

„Am dezvoltat jocul folosind un motor de jocuri open source, în contextul în care dezvoltarea jocurilor digitale devine tot mai accesibilă, chiar și persoanelor care nu au cunoștințe aprofundate de programare.”, afirmă Alexandra Berzovan, studentă la Digital Media and Games Studies

Jocul „away/home” e disponibil pe platforma Web (https://www.awayhomethegame.com/) și ca aplicație mobilă. Poate fi jucat de către oricine, propunând povești inspirate din experiențele a trei categorii de refugiați – tinere, mame singure cu copii, respectiv tați singuri cu copii.

Bianca Miron, studentă la Media Communication, este de părere că „Poveștile celor trei personaje trec printr-o serie de puncte de turnură care pun jucătorii în fața unor alegeri bazate pe evenimente cheie ale ultimilor ani, de la părăsirea Ucrainei, centrele de primire a refugiaților, la găsirea unei locuințe, oportunități de angajare și integrarea în sistemul educațional.”

„Campania de comunicare vizează publicul tânăr”

Jocul „away/home” demonstrează cu succes potențialul utilizării instrumentelor bazate pe aplicații ale inteligenței artificiale (AI) în industriile creative, contribuind la producția resurselor vizuale și audio. Acest fapt este menționat și de Anca Cioroboiu, studentă la Digital Media and Games Studies, ea declarând că „În procesul de creație a designului vizual și ilustrației muzicale, am folosit o serie de noi instrumente bazate pe aplicații ale inteligenței artificiale; am creat imagini, fundaluri, sunete pe care le-am editat și le-am integrat în proiectul nostru de joc.”

Campania de comunicare vizează publicul tânăr, țintind platforme independente de jocuri digitale, precum și piața jocurilor pe dispozitive mobile, pe lângă platformele digitale cele mai utilizate de tineri, ca Instagramul. Astfel, conform celor spuse de Cosmina Ivan, studentă la Digital Media and Games Studies, „campania noastră pe Instagram și site-ul Web al proiectului oferă informații despre contextul dezvoltării proiectului, despre conceptul de serious games, dar documentează și experiența echipei noastre în contextul în care industria creativă a proiectării și dezvoltării de jocuri devine tot mai incluzivă în ultimii ani.”

Această inițiativă își propune să contribuie și la eforturile de lungă durată ale unor echipe precum cea a Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației, de a reflecta asupra unor teme precum dinamica și efectele migrației internaționale, migrația transnațională, implicarea civică, integrarea imigranților”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Guvernul deblochează 140 de posturi la Spitalul Județean de Urgență Cluj

Publicat

De

spital urgenta facebook

Guvernul a aprobat organizarea concursurilor pentru ocuparea a 140 de posturi vacante de la Spitalul Județean de Urgență Cluj. La nivel național, au fost deblocate circa 2.700 de posturi din sistemul sanitar.

Guvernul a aprobat, prin memorandum, organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante din sistemul sanitar, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, scrie Agerpres.

140 de posturi, deblocate la SCJU Cluj

Circa 140 de posturi vacante de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca au fost deblocate.

„Printr-un memorandum, Executivul a aprobat organizarea concursurilor pentru circa 2.700 de posturi vacante sau temporar vacante din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii. Măsura este necesară în vederea desfăşurării activităţii curente, a asigurării urgenţelor medicale, precum şi a celorlalte servicii medicale”, a precizat Constantin, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ce posturi sunt deblocate?

El a arătat că, din totalul de 2.702 de posturi, 310 sunt pentru medici, 1.221 pentru asistenţi medicali, 629 pentru personal auxiliar sanitar, brancardieri, infirmiere, iar restul reprezintă personal de specialitate medico-sanitar, adică farmacişti, biologi, biochimişti, fizicieni, personal TESA, registratori medicali, statisticieni, personal de cercetare, personal de deservire şi muncitori.

„Ocuparea acestor posturi nu generează un impact bugetar suplimentar, întrucât aceste posturi sunt deja finanţate”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Semnal de alarmă, tras la Cluj

Amintim că, recent, managerul Spitalului de Urgență Cluj avertiza cu privire la pericolul unei crize acute de personal.

Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca are un rol vital în regiunea de Nord-Vest a țării. Deși nu are probleme de personal ca alte unități spitalicești din țară, în viitor va fi tot mai greu să atragă oameni de valoare și să-i și păstreze.

Potrivit managerului spitalului, prof. dr. Claudia Gherman, în prezent sunt 438 de medici angajați pe perioadă nedeterminată, iar numărul personalului mediu sanitar ajunge la 1.527.

„Noi observăm o tendință de îmbătrânire a angajaților. Asta pentru că mediul este mult mai atractiv în alte părți. Dacă nu schimbăm lucrurile, vom ajunge la o criză acută de personal. Încercăm să fim atractivi, dar e greu”, preciza ptof. dr. Claudia Gherman.

Citește mai departe

CULTURA

Peste 200 de filme în 11 zile, muzică, artă și întâlniri esențiale la TIFF.23. VEZI programul

Publicat

De

200 de filme la TIFF.23

Peste 200 de filme au fost pregătite pentru cinefili la TIFF.23. Ediția din acest an Festivalului Internațional de Film Transilvania nu aduce doar filme, ci, așa cum ne-am obișnuit, vor fi și alte evenimente, dar și concerte, expoziții și o secțiune nouă.

Toate filmele au dublă subtitrare, în limba română și în limba engleză, iar biletele au fost puse în vânzare online.

Peste 200 de filme în 11 zile, muzică, artă și întâlniri esențiale la TIFF.23. VEZI programul

Producții apreciate, filme surpriză, o incursiune în fascinanta cinematografie japoneză, filme românești, Nasty – povestea lui Ilie Năstase, primul rebel din istoria tenisului care are premiera în România imediat după cea internaţională de la Cannes, concerte și expoziții, toate vor fi la TIFF.23.

Actrița Catrinel Dumitrescu, cunoscută pentru rolurile sale în film și teatru, va primi premiul de excelență la Gala de Închidere a celei de-a 23-a ediții a TIFF, care are loc între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca.

Programul filmelor îl puteți consulta AICI.

Focus Japonia

TIFF.23 va aduce un omagiu cinematografiei japoneze. Astfel, Focus Japonia propune un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

„Cele opt filme alese formează un caleidoscop cu tot atâtea genuri și stiluri, cu titluri ultra premiate și sonore, dar și un indie jucăuș, un anime-senzație, un documentar fără limită, sau un titlu proaspăt adus de la Cannes-ul de anul acesta”, spune Crăița Nanu, curatoarea secțiunii.

Game On, noutate la FIFF.23

O noutate a acestei ediții TIFF este secțiunea Game On, care cuprinde filme cu tematică sportivă despre meciuri istorice, povești inspiraționale și sportivi extraordinari. Programul AICI.

Film românesc, direct de la Cannes

Unele dintre cele mai relevante producții cinematografice din ultima perioadă se văd la TIFF, în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Direct de la Cannes, publicul festivalului va putea vedea în premieră națională Trei kilometri până la capătul lumii, în regia lui Emanuel Pârvu.

Artiști din Japonia, Ungaria, Franța sau Germania cântă la TIFF.23

Festivalul nu putea fi complet fără concertele de la Muzeul de Artă, unde artiști din România, Japonia, Ungaria, Franța sau Germania vor pregăti în fiecare seară show-uri de blues, electro, disco alternative sau rock.

Cine sunt aritiștii și care e programul vedeți AICI.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Clujenii vor plăti mai puțin pentru încălzire. 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de termoficare

Publicat

De

calorifer

Primăria Cluj-Napoca a semnat joi un contract de 50 de milioane de euro cu Guvernul pentru modernizarea a peste 20 kilometri de rețea de termoficare în municipiu.

Un contract de 50 milioane euro a fost semnat astăzi la București de administrația locală, prin viceprimarul Dan Tarcea, pentru modernizarea a peste 20 kilometri de rețea de termoficare în municipiul Cluj-Napoca.

Facturi mai mici pentru clujeni

Concret, investiția se va traduce în facturi mai mici pentru clujeni pentru energia termică și în mai puțină poluare, a punctat primarul Emil Boc.

„Primăria municipiului Cluj-Napoca a semnat astăzi, la București, un contract de 50 de milioane de euro pentru modernizarea a peste 20 de kilometri de rețea de termoficare din municipiu.

Ce înseamnă asta pentru clujeni? Înseamnă că vom plăti mai puțin la factură pentru energia termică, înseamnă că vom avea mai puțină poluare în oraș, înseamnă că, din bani europeni, continuăm modernizarea Clujului”, a declarat primarul Emil Boc.

Aceste 50 milioane euro se adaugă celor 4,5 miliarde euro proiecte cu fonduri europene în pregătire și în implementare la nivelul administrației locale a municipiului, a mai arătat edilul.

Potrivit ministerului Energiei, contractul de finanţare face parte din apelul aferent Programului-cheie 5 – Cogenerare de înaltă eficienţă şi modernizarea reţelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea şi realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficienţă şi pentru modernizarea reţelelor de termoficare.

„Ora exactă trebuie să se dea de la Cluj-Napoca!”

Municipalitatea continuă investițiile în latura verde, nepoluantă a orașului, prin reabilitarea termică a blocurilor, montarea de panouri fotovoltaice pe clădirile publice și extinderea flotei electrice și cu hidrogen de transport în comun.

„În ceea ce privește dimensiunea verde, nepoluantă, Primăria continuă să investească în reabilitarea energetică a blocurilor de locuit, în montarea de panouri fotovoltaice, în dezvoltarea tehnologiilor verzi în ceea ce înseamnă transportul public, autobuze electrice, dar și autobuze cu hidrogen, care deja au fost testate în municipiul nostru.

Ora exactă, în continuare, trebuie să se dea de la Cluj-Napoca!”, a mai arătat Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax