Connect with us

EVENIMENT

FOTO/ DNA, pe firul urbanismului din Cluj-Napoca. Unui clujean i se surpă casa din cauza unui șantier cu autorizații false

Publicat


De șase ani familia Pop – Pâgleșan sesizează toate autoritățile competente cu privire la șantierul unui imobil care s-a ridicat în vecinătatea lor și care a dus la surparea casei pe care au realizat-o cu mari eforturi. Au primit asigurări chiar din partea primarului Emil Boc, aflat în plină campanie electorală, că cei care au comis ilegalități în cazul lor vor fi trași de urechi. După câteva zile, Poliția Locală i-a amendat tot pe ei, cu 50.000 de lei. Sunt disperați de dimensiunea mafiei imobiliare din Cluj, mai ales după ce au văzut ce s-a întâmplat și pe strada Victor Papilian, iar acum și-au pus toate speranțele în Direcția Națională Anticorupție.

Au cheltuit în total, în toți acești ani, peste 70.000 de euro pe avocați și expertize tehnice.

Încă din 2014, Pop Pâgleșan a semnalat neregulile existente la șantierul inițial în pantă, al vecinilor. Terenul a fost nivelat, iar în câteva luni de la săpături au apărut primele fisuri la pereții casei familiei sale.

Sesizările sale s-au îndreptat către Serviciul Control Urbanism şi disciplina în construcţii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, către Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale, a fost în audiență la viceprimarul Dan Tarcea și a cerut să fie primit în audiență și la primarul Emil Boc, în afara campaniei electorale – însă fără succes.

”Locul domnului primar este în pușcărie. Mi-au distrus familia, sănătatea, casa. Sunt 6 ani de viață. Mi-am făcut abonament la experți și la avocați. Tot ce vorbesc este pe bază de probe și chitanțe. Nu merită ei să plătească pentru tot?”, a spus Pop- Pâgleșan.

În primă fază, familia Pâgleșan a intrat în discuții cu experți tehnici în 2015. Popa Augustin a fost pe teren când erau deja făcute săpături în baza unei autorizații false și el stabilea în concluzii că e obligatoriu să se implementeze un zid de susținere pentru protecția casei. Cu acea expertiză a fost înaintat primul dosar în instanță, care a fost suspendat din cauza proceselor care au început pe latura penală, trei în total.

Au fost deschise mai multe acțiuni penale, împotriva familiei Pătcaș, beneficiarul construcției, împotriva firmei care au făcut studiul geotehnic fals, pe numele mai multor angajați ai Poliției Locale.

Sunt 15 experți, doctori ingineri, care au concluzionat ilegalitatea actelor emise de Primăria Cluj-Napoca și necesitatea consolidării versantului pe bază de piloți.

Când săpăturile depășesc 3 metri adâncime, în zonele urbane se impune prima dată să se stabilească care sunt casele care pot fi puse în pericol în urma săpăturilor și să se execute un proiect de zid de sprijin. Trebuie să fie făcute monitorizări la toate construcțiile din zonă, adică expertize de topografie care stabilesc deplasările și tasările.

Nu una, ci trei autorizații de construcție sunt false

Într-un dosar penal deschis pentru distrugere, expertul judiciar Elena Cârcoană a arătat neregulile existente în documentațiile de urbanism urmărite de Primăria Cluj-Napoca. Și sunt multe. Complicitatea funcționarilor Primăriei este evidentă.

Avizul de la Electrica nu este valabil, avizul Comisiei de Urbanism a Primăriei este dat pentru altă stradă (Salviei), avizele de la salubritate, gaz și Agenția de Protecție a Mediului nu sunt valabile, s-a cerut avize pentru o casă de dimensiune P+E, dar s-a construit Sp+P+E, nu s-a marcat cota de nivel a terenului ce se va dezmembra pentru accesul pe amplasament…

S-a cerut aprobarea adăugării de lucrări

Complicitatea evidentă a Primăriei Cluj-Napoca

Am pierdut o casă

După tot acest efort depus de către familia Pâgleșan, casa și zidul vecin au fost realizate. Însă o nouă expertiză, din anul 2019, arată că într-un interval de referință de doar 6 luni deplasările și tasările sunt active, lucru care a fost confirmat și prin faptul că vizibil crăpăturile vechi s-au mărit, și au apărut unele noi.

”Nu este la locul lui să vinzi o casă defectă, care în câțiva ani de zile se prăbușește. Nu pot nici să îmi asigur locuința. Am chemat trei firme și am cerut asigurare pe locuință, cum am avut înainte. Asiguratorul a refuzat să prelungească contractul. Fără dovada stabilizării terenului, nicio firmă nu îmi face asigurare”, a declarat Pop Pâgleșan pentru Cluj24.

De la complicitate la intimidare

Familia Pâgleșan ne relatează că în mai multe rânduri s-a simțit chiar intimidată de către funcționarii Primăriei. Însuși Emil Boc a semnat o amendă de 50.000 de lei pentru că aceștia și-ar fi amplasat gardul cu 2-12 cm pe terenul vecinilor.

”Adică casa mi se deplasează 8 cm de la săpături, dar gardul să rămână fix? Săpăturile au fost realizate la o adâncime de 6 m, până la limita de proprietate. Gardul vecinului s-a curbat, s-a rupt. Pe o lungime de 80 de m, gardul este, și am arătat că este, pe proprietatea familiei Pătcaș tocmai din cauza deplasărilor de la săpături. Sunt scoase afară niște colțuri de beton și au profitat de acest lucru. Acest proces verbal semnat de Emil Boc a fost fabricat la comanda dlui Pătcaș. Chiar într-o postare pe facebook îi recomandă primarului să îmi aplice cea mai drastică sancțiune, adică tocmai 50.000 de lei, cum am și primit”, afirmă Pop Pâgleșan.

A primit și două amenzi pentru că are fosă septică la casă și nu s-a conectat la canalizare. Între timp și-a făcut credit bancar și a executat și această lucrare. Vecinii lor au la rândul lor fosă septică, dar ei nu au fost sancționați. Mai mult, când a reclamat acest lucru, Pop Pâgleșan a fost din nou amendat de Poliția Locală, cu 350 de lei, pentru că ”i-ar fi indus în eroare” cu privire la situația vecinilor.

Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, a primit și o amendă de 10.000 de lei de la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru că n-ar fi avut diriginte de șantier când și-a ridicat gardul de la limita de proprietate.

FOTO: Pop Pâgleșan alături de Emil Boc, în campania electorală. ”O să verific, o să îi urechez pe cei care sunt vinovați”.

A urmat și un dosar penal din partea familiei Pătcaș pentru Pop Pâgleșan, pe motiv că acesta din urmă ar fi mituit experți judiciari. Aceste acuzații au fost însă clasate.

De cealaltă parte, familia Pătcaș a arătat că această casă se surpă deoarece a fost construită în 2004, în regie proprie, fără proiect, iar acum ar exista pretenția ca ei să deconteze fisurile apărute în timp. Ei ar fi construit totul pe bază de proiect verificat de specialiști, iar zidul de sprijin nu reprezenta un pericol atâta timp cât și în instanță familia Pop a pierdut procesul pentru stoparea lucrărilor prin Ordonanță Prezidențială. Călin Pătcaș a explicat și că acel zid de sprijin necesar a fost realizat la cererea lor, nu pentru că i-ar fi impus familia Pop.

Și Bogart Construct a răspuns la acuzații, arătând că la rândul lor au apelat la un expert tehnic ce a evalaut casa reclamantului.

Vecinii spun că el și-a construit casa necorespunzător, însă un expert tehnic arată că și dacă și-ar fi făcut casa din chirpici nu trebuia să se întâmple nimic.

A și făcut în anul 2016 o expertiză pentru extinderea casei sale, care a concluzionat că totul este în regulă.

Toate speranțele în DNA

După ce a cheltuit o căruță de bani pe expertize și procese, familia Pop își mai pune speranțele doar în Direcția Națională Anticorupție. Li s-ar fi dovedit în timp că nu mai pot să aibă încredere nici măcar în casele de avocatură pe care le-au angajat. Avocați după avocați doar i-au pregătit pentru pierderea proceselor, în timp ce le luau bani.

”Am impresia că DNA este o altfel de instituție. Am văzut că lucrurile se mișcă mult mai repede. Am fost chemați după doar o săptămână la audieri, lucru încurajator. Dar la ceea ce am trăit și pot dovedi de atâția ani, am văzut cum merge partea civilă în România, cum se mușamalizează totul, recomand tuturor celor aflați în situații similare, să nu se bazeze pe instanțele din civil, ci să își strângă probe pentru calea penală, să lupte până la CEDO dacă trebuie”, adaugă Pop Pâgleșan.

Familia Pâgleșan a formulat o plângere penală și împotriva firmei care a proiectat casa vecinilor, SC Bogart Construct SRL, dar și împotriva mai multor membri ai familiei Petrina.

Motivele invocate de Judecătoria Cluj pentru suspendarea procesului pe civil:

,,Potrivit ordonantei emise in dosarul nr. 9468/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la infractiunile de distrugere prev. de art. 253 alin. 1 NCP si cea prev. de art. 35 alin. 1 si 2 din Legea 10/1995 privind calitatea in constructii. Astfel, potrivit art. 35 din acest act normativ proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari ale acesteia fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, daca in acest fel este pusa in pericol viata sau integritatea corporala a uneia ori mai multor persoane, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Conform alineatului 2 fapta prevazuta la alin. 1, daca a produs una ori mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante ori alte consecinte deosebit de grave, constituie
infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

Potrivit ordonantei din data de 22.04.2019 emisa in dosarul nr. 9468/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 322 alin. 1 NCP, in considerente retinandu-se de catre organul de urmarire penala ca exista indicii temeinice intrucat fisa incercarilor de laborator executate asupra probelor-care a stat la baza elaborarii, in cursul lunii aprilie a anului 2015, de catre SC GEOTEHNICA PROIECTARE SRL a studiului geotehnic pentru proiectul locuinta unifamiliala Sp+P+E str. Campului, nr. 303A provizoriu, Cluj-Napoca, ai carui beneficiari sunt Patcas Calin si Patcas Irina Ioana, nu a fost intocmita de catre SC GEOTEHNICUM SRL, in concret aceasta societate nu a intocmit niciodata vreun studiu geotehnic pentru Patcas Calin si Patcas Irina Ioana, nu a executat foraje, nu a prelevat probe de pamant pentru casa familiei Patcas.

Prin ordonanta din data de 23.04.2019 emisa in dosarul nr. 9468/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca s-a dispus extinderea urmaririi penale fata de suspectul persoana juridica SC GEOTEHNICA PROIECTARE SRL.”

FOTO: Săpăturile efectuate pentru șantier

FOTO: Monitorizarea crăpăturilor din casă de către experți. Unii ”martori” au căzut pur și simplu din cauza deplasărilor

Nivelul trotuarului a scăzut


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Corina Crețu: Spitalul Regional de Urgență Cluj bate pasul pe loc, dar Guvernul are de mult banii în conturi

Publicat

Europarlamentarul Corina Crețu a declarat, sâmbătă, că banii pentru spitalele regionale de urgență din România sunt deja aprobați ȘI transferați către Guvernul României. 

„Acum, banii pentru spitalele regionale sunt deja aprobaţi şi transferaţi către Guvernul României, rămânând în continuare beneficiar Ministerul Sănătății”, a anunțat Corina Crețu, cu referire la exercițiul financiar european care s-a încheiat anul trecut.

Pentru ca proiectele să fie deblocate, europarlamentarul recomandă ca la exercițiul financiar următor să fie schimbat beneficiarul, Ministerul Sănătății, cu autoritățile locale și județene.

Citește mai departe

EVENIMENT

Video Încă o explozie controlată eșuată la Dej. S-au spart geamurile altor clădiri, construcția vizată doar s-a înclinat

Publicat

img 20211128 wa0017

Ieri a avut loc o nouă explozie controlată eșuată la Dej, pe platforma fostului combinat de celuloză și hârtie.

Terenul a fost cumpărat de un investitor din Sibiu, care vrea să amenajeze depozite frigorifice.

Clădirea vizată doar s-a înclinat. În schimb s-au produs pagube la mai multe firme din apropiere, care au rămas fără geamuri.

Investitorul a renunțat la ideea exploziilor și va dărâma construcțiile de sus în jos, mecanizat.

În 2011 a avut loc o altă explozie eșuată la Dej, la unul din cele mai înalte turnuri din România.

Citește mai departe

CULTURA

NIMIC nu înlocuieşte IUBIREA, dar iubirea înlocuieşte NEAJUNSURILE. Preot VIZIONAR, pictor. Arsenie Boca, 32 de ani de la moarte

Publicat

patericul 1 horz

„Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuieşte toate neajunsurile”, spunea Arsenie Boca. Pe 28 noiembrie se împlinesc 32 de ani de la moartea sa. Sunt făcute demersuri pentru trecerea sa în rândul sfinţilor. În imagini sunt Patericul, dăruit de Arsenie Boca şi de Serafim Popescu poetei şi monahiei Zorica (Teodosia) Laţcu (arhiva Cluj24) şi două dintre picturile sale controversate.

patericul

Arsenie Boca, părinte, pictor, vizionar

Arsenie Boca (29 septembrie 1910, 28 noiembrie 1989), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist). Este considerat de către unii cel mai mare duhovnic român al secolului XX, iar la mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic mii de pelerini.

arsenie boca alta

A fost stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop, unde, datorită personalității sale, veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.
Episcopia Devei și Hunedoarei a anunțat joi, 5 septembrie 2019, aprobarea documentației necesare pentru canonizarea Părintelui Arsenie Boca întocmite de Comisia specială teologică a Mitropoliei Ardealului.

„S-a luat act de propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Ardealului de canonizare a părintelui Arsenie Boca și de documentația înaintată în acest sens. A fost aprobată transmiterea acestei propuneri Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români. Această comisie va invita specialiști din diferite domenii de competență să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească și de disciplină monahală. De asemenea, vor fi evaluate și referate ale cercetătorilor istorici permanenți desemnați de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989″, anunţa Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2019.

Mitropolitul Ardealului: Arsenie Boca va fi canonizat când vrea acesta şi Dumnezeu

În urmă cu două zile, mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, preşedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfinţilor români, a declarat că părintele Arsenie Boca va fi canonizat când vrea acesta şi Dumnezeu.

Întrebat de tineri în timpul unei conferinţe online când va fi canonizat părintele Arsenie Boca, mitropolitul Ardealului a răspuns: „Ştie Dumnezeu. Noi când facem previziuni din acestea, nu am darul premoniţiei, nu ştiu. Va vrea Dumnezeu! Când vrea Dumnezeu şi când vrea şi părintele (Arsenie Boca n.r.) şi va fi. Noi nădăjduim”.

ÎPS Laurenţiu Streza a explicat că se adună în continuare dovezi ale minunilor înfăptuite de părintele Arsenie Boca, însă a atras atenţia că nu este cazul să se exagereze unele vorbe ale sale.

„Este adevărat că părintele a spus că nu mai merge mult, nu mai rabdă Dumnezeu mult, dar nu i-a pomenit niciodată numele lui Ceauşescu, pentru că era foarte atent cu reacţia oamenilor, cu senzaţionalul. (…) În momentul de faţă nu are nevoie de mistificările unora. Unele sunt chiar aşa mistificări, că l-a văzut unul aici şi l-a văzut şi dincolo. (…) unele sunt caraghioase, pur şi simplu caraghioase şi pe noi nu ne-au amuzat, ci ne-au întristat, deci comisia de cercetare, de canonizare a fost pur şi simplu uimită de unele afirmaţii, dar aşa sunt oamenii. Dar cele bune întotdeauna au trecut peste celelalte, au răzbătut. Aşa se cerne şi rămân numai lucrurile adevărate şi folositoare”, a explicat ÎPS Laurenţiu Streza.

Zorica Laţcu şi Patericul

*Zorica (Teodosia) Laţcu (17 martie 1917, 8 august 1990), poetă, traducătoare şi monahie. A fost preparator principal la Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” din Cluj şi a colaborat la Dicționarul limbii române al lui Sextil Pușcariu. A fost considerată cea mai bună poetă interbelică. În 1948 a intrat în monahie cu numele Teodosia. Era apropiată şi îndrumată de Arsenie Boca, acestuia dedicându-i volumul „Poemele Iubirii“. De asemenea, a fost apropiată de Valeriu (Bartolomeu) Anania şi de Lucian Blaga.

patericul 1 horz

„Cuvintele, pe care nu le-am spus/ Sunt tot atâtea trepte ce coboară/ Cu sufletul tot mai adânc m-am dus/ Pe treptele tăcerii ca pe-o scară/ Ca-ntr-un cuprins de peşteră boltit/ M-am coborât în lumea nerostirii/ Şi-n cutele de piatră i-am gătit/ Acolo-n fund, un ascunziş Iubirii”, scria Zorica (Teodosia) Laţcu.

*Patericul este una dintre cărţile de seamă ale Bisericii Ortodoxe, dupa Sfânta Scriptură şi alături de Filocalie, scrierile şi Vieţile Sfinţilor. „Patericul” vine din greacă, „patir”, adică „tată”, „părinte duhovnicesc”. Este un gen de literatură duhovnicească, foarte răspândit în ortodoxie, care cuprinde scurte istorisiri şi cuvinte de folos duhovnicesc. Faptele sfinte menţionate în carte sunt scrise pe scurt, sub formă de „apoftegme” (fraze scurte, proverbe, sentinţe). Primele culegeri de asemenea apoftegme au apărut în pustiul Egiptului, în sec. al IV-lea.

*Serafim Popescu (1912, 1990), stareţ al Mănăstirii Sâmbăta, apropiat al lui Arsenie Boca şi ucenic al mitropolitului Nicolae Bălan al Ardealului.

Picturi controversate ale lui Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca a realizat în anul 1968 o pictură despre care se zice că ar fi prevestit evenimentele importante ale secolului XX.

profetie pictura arsenie boca

Pictura interioară a bisericii din Drăgănescu, operă care a stârnit aprigi controverse, a fost interpretată şi de duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă, Iustin Pârvu.
La biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Drăgănescu (Giurgiu) Arsenie Boca a lăsat moştenire una dintre cele mai frumoase picturi interioare ale ortodoxiei, considerată „Capela Sixtină” a României. El a venit aici după ce i s-a interzis să mai slujească la altar, nefiind admis decât ca pictor bisericesc. Pictura bisericii surprinde cele mai importante evenimente din Noul Testament. Toate frescele sunt completate cu mesaje sugestive care îndeamnă omul la pocăinţă, însă îi arată şi slăbiciunile sau păcatele.

pictura arsenie boca

„Drăgănescu este o expresie a artistului. Dar este o greşeală pe care Dumnezeu i-a iertat-o, pentru mulţimea uriaşă a faptelor lui bune din restul vieţii sale. Sunt convins că s-a pocăit de acele picturi, dar n-a mai fost vreme să schimbe ceva”, a explicat Iustin Pârvuieşirea părintelui Arsenie Boca din canoanele picturii bisericeşti bizantine.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Deputatul Viorel Băltărețu urmărește cu atenție finalizarea lucrărilor la Podul peste Arieș

Publicat

pod aries 1

Deputatul USR de Cluj Viorel Băltărețu a declarat, vineri, că urmărește cu mare atenție finalizarea lucrărilor la podul peste Arieș.

Constructorii au toate șansele să finalizeze podul în cursul lunii decembrie.

Deputatul s-a implicat în proiect încă de la început, când lucrurile se mișcau greoi și a efectuat nenumărate vizite la fața locului.

Viorel Băltărețu a menționat că acum, când USR a trecut în opoziție, aceste acțiuni nu vor fi abandonate, și s-a angajat să fie chiar mai atent la acțiunile administrațiilor locale, care de multe ori se ascund sub ”machiaj”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate