EVENIMENT
FOTO/ DNA, pe firul urbanismului din Cluj-Napoca. Unui clujean i se surpă casa din cauza unui șantier cu autorizații false
De șase ani familia Pop – Pâgleșan sesizează toate autoritățile competente cu privire la șantierul unui imobil care s-a ridicat în vecinătatea lor și care a dus la surparea casei pe care au realizat-o cu mari eforturi. Au primit asigurări chiar din partea primarului Emil Boc, aflat în plină campanie electorală, că cei care au comis ilegalități în cazul lor vor fi trași de urechi. După câteva zile, Poliția Locală i-a amendat tot pe ei, cu 50.000 de lei. Sunt disperați de dimensiunea mafiei imobiliare din Cluj, mai ales după ce au văzut ce s-a întâmplat și pe strada Victor Papilian, iar acum și-au pus toate speranțele în Direcția Națională Anticorupție.
Au cheltuit în total, în toți acești ani, peste 70.000 de euro pe avocați și expertize tehnice.
Încă din 2014, Pop Pâgleșan a semnalat neregulile existente la șantierul inițial în pantă, al vecinilor. Terenul a fost nivelat, iar în câteva luni de la săpături au apărut primele fisuri la pereții casei familiei sale.
Sesizările sale s-au îndreptat către Serviciul Control Urbanism şi disciplina în construcţii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, către Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale, a fost în audiență la viceprimarul Dan Tarcea și a cerut să fie primit în audiență și la primarul Emil Boc, în afara campaniei electorale – însă fără succes.
”Locul domnului primar este în pușcărie. Mi-au distrus familia, sănătatea, casa. Sunt 6 ani de viață. Mi-am făcut abonament la experți și la avocați. Tot ce vorbesc este pe bază de probe și chitanțe. Nu merită ei să plătească pentru tot?”, a spus Pop- Pâgleșan.
În primă fază, familia Pâgleșan a intrat în discuții cu experți tehnici în 2015. Popa Augustin a fost pe teren când erau deja făcute săpături în baza unei autorizații false și el stabilea în concluzii că e obligatoriu să se implementeze un zid de susținere pentru protecția casei. Cu acea expertiză a fost înaintat primul dosar în instanță, care a fost suspendat din cauza proceselor care au început pe latura penală, trei în total.
Au fost deschise mai multe acțiuni penale, împotriva familiei Pătcaș, beneficiarul construcției, împotriva firmei care au făcut studiul geotehnic fals, pe numele mai multor angajați ai Poliției Locale.
Sunt 15 experți, doctori ingineri, care au concluzionat ilegalitatea actelor emise de Primăria Cluj-Napoca și necesitatea consolidării versantului pe bază de piloți.
Când săpăturile depășesc 3 metri adâncime, în zonele urbane se impune prima dată să se stabilească care sunt casele care pot fi puse în pericol în urma săpăturilor și să se execute un proiect de zid de sprijin. Trebuie să fie făcute monitorizări la toate construcțiile din zonă, adică expertize de topografie care stabilesc deplasările și tasările.
Nu una, ci trei autorizații de construcție sunt false
Într-un dosar penal deschis pentru distrugere, expertul judiciar Elena Cârcoană a arătat neregulile existente în documentațiile de urbanism urmărite de Primăria Cluj-Napoca. Și sunt multe. Complicitatea funcționarilor Primăriei este evidentă.
Avizul de la Electrica nu este valabil, avizul Comisiei de Urbanism a Primăriei este dat pentru altă stradă (Salviei), avizele de la salubritate, gaz și Agenția de Protecție a Mediului nu sunt valabile, s-a cerut avize pentru o casă de dimensiune P+E, dar s-a construit Sp+P+E, nu s-a marcat cota de nivel a terenului ce se va dezmembra pentru accesul pe amplasament…
S-a cerut aprobarea adăugării de lucrări
Complicitatea evidentă a Primăriei Cluj-Napoca
Am pierdut o casă
După tot acest efort depus de către familia Pâgleșan, casa și zidul vecin au fost realizate. Însă o nouă expertiză, din anul 2019, arată că într-un interval de referință de doar 6 luni deplasările și tasările sunt active, lucru care a fost confirmat și prin faptul că vizibil crăpăturile vechi s-au mărit, și au apărut unele noi.
”Nu este la locul lui să vinzi o casă defectă, care în câțiva ani de zile se prăbușește. Nu pot nici să îmi asigur locuința. Am chemat trei firme și am cerut asigurare pe locuință, cum am avut înainte. Asiguratorul a refuzat să prelungească contractul. Fără dovada stabilizării terenului, nicio firmă nu îmi face asigurare”, a declarat Pop Pâgleșan pentru Cluj24.
De la complicitate la intimidare
Familia Pâgleșan ne relatează că în mai multe rânduri s-a simțit chiar intimidată de către funcționarii Primăriei. Însuși Emil Boc a semnat o amendă de 50.000 de lei pentru că aceștia și-ar fi amplasat gardul cu 2-12 cm pe terenul vecinilor.
”Adică casa mi se deplasează 8 cm de la săpături, dar gardul să rămână fix? Săpăturile au fost realizate la o adâncime de 6 m, până la limita de proprietate. Gardul vecinului s-a curbat, s-a rupt. Pe o lungime de 80 de m, gardul este, și am arătat că este, pe proprietatea familiei Pătcaș tocmai din cauza deplasărilor de la săpături. Sunt scoase afară niște colțuri de beton și au profitat de acest lucru. Acest proces verbal semnat de Emil Boc a fost fabricat la comanda dlui Pătcaș. Chiar într-o postare pe facebook îi recomandă primarului să îmi aplice cea mai drastică sancțiune, adică tocmai 50.000 de lei, cum am și primit”, afirmă Pop Pâgleșan.
A primit și două amenzi pentru că are fosă septică la casă și nu s-a conectat la canalizare. Între timp și-a făcut credit bancar și a executat și această lucrare. Vecinii lor au la rândul lor fosă septică, dar ei nu au fost sancționați. Mai mult, când a reclamat acest lucru, Pop Pâgleșan a fost din nou amendat de Poliția Locală, cu 350 de lei, pentru că ”i-ar fi indus în eroare” cu privire la situația vecinilor.
Ca și cum n-ar fi fost de ajuns, a primit și o amendă de 10.000 de lei de la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru că n-ar fi avut diriginte de șantier când și-a ridicat gardul de la limita de proprietate.
FOTO: Pop Pâgleșan alături de Emil Boc, în campania electorală. ”O să verific, o să îi urechez pe cei care sunt vinovați”.
A urmat și un dosar penal din partea familiei Pătcaș pentru Pop Pâgleșan, pe motiv că acesta din urmă ar fi mituit experți judiciari. Aceste acuzații au fost însă clasate.
De cealaltă parte, familia Pătcaș a arătat că această casă se surpă deoarece a fost construită în 2004, în regie proprie, fără proiect, iar acum ar exista pretenția ca ei să deconteze fisurile apărute în timp. Ei ar fi construit totul pe bază de proiect verificat de specialiști, iar zidul de sprijin nu reprezenta un pericol atâta timp cât și în instanță familia Pop a pierdut procesul pentru stoparea lucrărilor prin Ordonanță Prezidențială. Călin Pătcaș a explicat și că acel zid de sprijin necesar a fost realizat la cererea lor, nu pentru că i-ar fi impus familia Pop.
Și Bogart Construct a răspuns la acuzații, arătând că la rândul lor au apelat la un expert tehnic ce a evalaut casa reclamantului.
Vecinii spun că el și-a construit casa necorespunzător, însă un expert tehnic arată că și dacă și-ar fi făcut casa din chirpici nu trebuia să se întâmple nimic.
A și făcut în anul 2016 o expertiză pentru extinderea casei sale, care a concluzionat că totul este în regulă.
Toate speranțele în DNA
După ce a cheltuit o căruță de bani pe expertize și procese, familia Pop își mai pune speranțele doar în Direcția Națională Anticorupție. Li s-ar fi dovedit în timp că nu mai pot să aibă încredere nici măcar în casele de avocatură pe care le-au angajat. Avocați după avocați doar i-au pregătit pentru pierderea proceselor, în timp ce le luau bani.
”Am impresia că DNA este o altfel de instituție. Am văzut că lucrurile se mișcă mult mai repede. Am fost chemați după doar o săptămână la audieri, lucru încurajator. Dar la ceea ce am trăit și pot dovedi de atâția ani, am văzut cum merge partea civilă în România, cum se mușamalizează totul, recomand tuturor celor aflați în situații similare, să nu se bazeze pe instanțele din civil, ci să își strângă probe pentru calea penală, să lupte până la CEDO dacă trebuie”, adaugă Pop Pâgleșan.
Familia Pâgleșan a formulat o plângere penală și împotriva firmei care a proiectat casa vecinilor, SC Bogart Construct SRL, dar și împotriva mai multor membri ai familiei Petrina.
Motivele invocate de Judecătoria Cluj pentru suspendarea procesului pe civil:
,,Potrivit ordonantei emise in dosarul nr. 9468/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca s-a dispus inceperea urmaririi penale cu privire la infractiunile de distrugere prev. de art. 253 alin. 1 NCP si cea prev. de art. 35 alin. 1 si 2 din Legea 10/1995 privind calitatea in constructii. Astfel, potrivit art. 35 din acest act normativ proiectarea, verificarea, expertizarea, realizarea unei constructii ori executarea de modificari ale acesteia fara respectarea reglementarilor tehnice privind stabilitatea si rezistenta, daca in acest fel este pusa in pericol viata sau integritatea corporala a uneia ori mai multor persoane, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Conform alineatului 2 fapta prevazuta la alin. 1, daca a produs una ori mai multe dintre urmatoarele consecinte: pierderi de vieti omenesti, vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii uneia ori mai multor persoane, distrugerea totala sau partiala a constructiei, distrugerea ori degradarea unor instalatii sau utilaje importante ori alte consecinte deosebit de grave, constituie
infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.
Potrivit ordonantei din data de 22.04.2019 emisa in dosarul nr. 9468/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca s-a dispus extinderea urmaririi penale cu privire la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata prev. de art. 322 alin. 1 NCP, in considerente retinandu-se de catre organul de urmarire penala ca exista indicii temeinice intrucat fisa incercarilor de laborator executate asupra probelor-care a stat la baza elaborarii, in cursul lunii aprilie a anului 2015, de catre SC GEOTEHNICA PROIECTARE SRL a studiului geotehnic pentru proiectul locuinta unifamiliala Sp+P+E str. Campului, nr. 303A provizoriu, Cluj-Napoca, ai carui beneficiari sunt Patcas Calin si Patcas Irina Ioana, nu a fost intocmita de catre SC GEOTEHNICUM SRL, in concret aceasta societate nu a intocmit niciodata vreun studiu geotehnic pentru Patcas Calin si Patcas Irina Ioana, nu a executat foraje, nu a prelevat probe de pamant pentru casa familiei Patcas.
Prin ordonanta din data de 23.04.2019 emisa in dosarul nr. 9468/P/2018 al Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca s-a dispus extinderea urmaririi penale fata de suspectul persoana juridica SC GEOTEHNICA PROIECTARE SRL.”
FOTO: Săpăturile efectuate pentru șantier
FOTO: Monitorizarea crăpăturilor din casă de către experți. Unii ”martori” au căzut pur și simplu din cauza deplasărilor
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Prețurile la apartamentele din Cluj, „umflate” în lunile de vară, au scăzut cu aproape 15% în septembrie
După ce prețurile la apartamente au atins un nou record în luna august, în urma unei creșteri de 19,5% față de luna precedentă, piața imobiliară a suferit o corecție importantă de -14,49%, în septembrie 2024.
În luna septembrie 2024, prețurile locuințelor din Cluj-Napoca au înregistrat o corecție importantă de preț, după majorările din luna precedentă, înregistrând o scădere cu -14,49%, arată Indicele Blitz.
Preț mediu de 2.425 euro/mp, în septembrie 2024
Prețul pe metru pătrat al apartamentelor de vânzare din portofoliul Blitz s-a stabilizat astfel la medie de 2.425 euro/mp, fiind chiar mai scăzut decât în urmă cu 3 luni cu -0,49%.
Evoluția pieței imobiliare pe segmentul vânzărilor de apartamente în Cluj-Napoca a fost de-a dreptul spectaculoasă de-a lungul anului 2024. De la prețuri de sub 1.300 euro/mp, ca minime ale orașului, s-a ajuns la prețuri de peste 3.000 de euro/mp, în câteva cartiere centrale și ultracentrale.
Cele mai mari scăderi înregistrate în septembrie 2024
Scăderile de prețuri la proprietățile înregistrate în baza de date Blitz din Cluj-Napoca au fost substanțiale:
- Europa: O creștere impetuoasă de -33,69% la un preț mediu: €2.870 pe mp.
- Mănăștur: O scădere cu -22,71%, cu un preț mediu pe mp de €2.093
- Bună Ziua: O scădere masivă de prețuri de -19,63%, la o valoare medie de €2.453 pe mp.
- Florești: O scădere de peste -18,05%, ajungând la €1.462 pe mp.
- Apahida: Prețurile pe mp au scăzut cu -15,81%, atingând €1.337.
- Mărăști: scădere importantă cu -11,54%, ajungând la €2.660 pe mp.
- Iris: O scădere proporțională cu -8,28%, cu prețuri la o medie de €2.171 pe mp.
- Dâmbul Rotund: scădere cu -7,87%, cu prețuri la o medie €2.294 pe mp.
- Gheorgheni: O scădere modestă de preț de -4,91% și un preț mediu de €2.691 pe mp.
- Zorilor: O scădere de preț cu -0,8% și un preț mediu: €2.741 pe mp.
- Someșeni: O scădere minoră cu -0,54%, cu prețul mediu pe mp la €1.832.
- Plopilor: O creștere moderată cu +5,82% și un preț mediu: €3.273 pe mp.
- Semicentrală: O creștere importantă cu +9,37%, la un preț mediu de €2.894 pe mp.
- Baciu: O creștere cu +13,14%, iar prețul mediu pe mp a fost de €1.842
- Central: O creștere majoră de preț de +15,03% la un pret mediu: €3.199 pe mp.
Atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului a ridicat nivelul aversiunii față de risc și a înmulțit plasamentele în actice considerate drept sigure precum aurul, dolarul american, francul elvețian sau yenul japonez.
Gramul de aur a crescut în 26 septembrie la 382,8727 lei, însă miercurea aceasta a fost atins un nou maxim istoric de 383,4311 lei, evoluție la care a contribuit aprecierea monedei americane în timp ce metalul galben se tranzacționa pe piețele specializate între 2.644,40 și 2.663,90 dolari, sub recordul de 2.679,20 dolari, atins în urmă cu o săptămână.
Aurul BATE toate recordurile. Prețul gramului a ajuns la un nou maxim
Piața valutară locală nu a resimțit în mod semnificativ evoluțiile externe, astfel că aprecierea cursului euro s-a limitat de la 4,9758 la 4,9764 lei, iar transferurile se efectuau în culoarul 4,975 – 4,977 lei.
La nivelul caselor de schimb valutar bancare cele mai ridicate de cotații de vânzare erau practicate de ING (5,0753 lei/euro) și BCR (5,0590 lei/euro).
Piața monetară a fost calmă la o zi după confirmarea noii conduceri a BNR și cu două zile înainte de ședința de politică monetară, de la care se așteaptă o nouă reducere a ratei de referință.
Ultimul sondaj realizat în august în rândul membrilor CFA România anticipa pentru sfârșitul acestui an un nivel dobânzii de politică monetară de 6%, echivalentul a două scăderi succesive de câte un sfert de punct procentual, care ar urma să continue în 2025 și va aduce rata până la 5%.
„Euro a scăzut la 1,1054 – 1,1083 dolari”
Miercuri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,60% iar cel la 12 luni la 5,64%.
Finanțele și-au propus să se împrumute în octombrie cu peste 6,4 miliarde lei, mai mult cu 730 milioane lei, față de luna trecută.
Euro a scăzut la 1,1054 – 1,1083 dolari, iar media monedei americane a urcat de la 4,4857 la 4,4952 lei, mai mult cu 5 bani față de începutul săptămânii.
Media francului elvețian s-a apreciat la 5,3087 lei iar cea a lirei sterline a scăzut marginal la 5,9751 lei.
În regiune, media monedei poloneze s-a depreciat 4,2952 zloți/euro iar a celei maghiare la 398,86 forinți/euro.
Criptomonedele continuă să fie vulnerabile atunci când crește apetitul pentru risc. Bitcoin se deprecia la 60.717 – 61.927 dolari iar ethereum la 2.441 – 2.498 dolari.
U-BT Cluj a pierdut, miercuri seara, și a doua partidă din EuroCup, de această dată în Franța, în fața finalistei din sezonul trecut, JL Bourg, scor 84-73.
Începutul a fost echilibrat, dar după 10 minute, gazdele au reușit să se desprindă, conducând cu 24-15.
Clujenii au fost ceva mai eficienți de la distanță și au reușit chiar să preia conducerea în cel de-al doilea sfert. JL Bourg a revenit în avantaj, conducând la pauză cu 42-36.
JL Bourg – U-BT Cluj, 84-73. Clujenii PIERD și al doilea meci din EuroCup
U-BT n-a reușit să țină pasul, jucătorii francezi au mărit diferența, care a ajuns la peste 20 de puncte. Cu 10 minute înainte de final, scorul era 68-46.
În ultima parte a jocului, clujenii n-au reușit să se apropie de gazde, care câștigă în final cu 84-73.
Cei mai buni marcatori al echipei clujene au fost Sasu Salin (18 puncte, două recuperări), Zach Hankins (17 puncte, două recuperări) și Deshawn Stephens (13 puncte, 8 recuperări).
Foto: Arhivă
CULTURA
Cluj Symphony Experience, la Sala Polivalentă. Subcarpați, Holograf sau Hara, acompaniate de orchestra Filarmonicii Transilvania
Festivalul Cluj Symphony Experience, care va avea loc între 4 și 6 octombrie, se mută în Sala Polivalentă pentru ca publicul să se poată bucura la maximum de concertele extraordinare. Prognoza meteo indică ploi în toate cele 3 zile de festival.
Cluj Symphony Experience, festivalul unic în România care aduce împreună stilurile muzicale precum rock, pop și muzică simfonică, începe în weekend la Cluj.
Experimente artistice și concerte în premieră națională
Headlinerii sunt Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Orchestra, fiecare dintre formații fiind acompaniate de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania.
Timp de trei zile, în 4, 5 și 6 octombrie, publicul va avea ocazia să asiste la experimente artistice și concerte în premieră națională. Organizatorii anunță acum că din cauza prognozei meteo toate concertele se mută la Sala Polivalentă pentru ca artiștii și publicul să aibă cea mai bună experiență.
„Am decis să mutăm festivalul la Sala Polivalentă pentru că prognozele meteo arată ploi de lungă durată în toate cele trei zile de festival. Avem mii de oameni care și-au luat abonamente și bilete și care fac un efort mare, mulți vin din București, Brașov, Ploiești, plus cei din Cluj și din apropiere care vor să petreacă alături de noi. Din respect pentru ei, precum și pentru artiști, am ales să mutăm concertele la Sala Polivalentă, ca să ne putem bucura cu toții de experiențele pe care pe pregătim”, declară Flavius Buzilă, organizatorul Cluj Symphony Experience.
Copiii până în 14 ani inclusiv au acces gratuit, însoțiți de cel puțin un adult. Abonamente și bilete sunt disponibile online.
Concerte unice și experiențe inedite
Pe scena festivalului vor urca, printre altele, trupele Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Orchestra, fiecare dintre formații acompaniate de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania în cadrul unor concerte extraordinare.
În plus, mai multe tinere talente în ascensiune vor deschide aceste concerte.
„Pregătim o ediție grandioasă și ne bucurăm din suflet că avem un line-up atât de fain la această ediție. Vor fi momente de neuitat cele în care îi vom asculta pe Subcarpați, Holograf, Lupii lui Calancea & Surorile Osoianu, Bosquito, Hara, Deliric & Silent Strike & Muse Orchestra – cu toții acompaniați de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania. Deja mi se face pielea de găină doar când mă gândesc. Va fi epic”, mai spune organizatorul festivalului.
Prezentatorul evenimentului va fi și în acest an Cristi Hrubaru.
Lansare de carte, în cadrul evenimentului
În plus, la Polivalentă, în cadrul Cluj Symphony Experience va avea loc și o lansare de carte: „Copilul din Stele”, prima apariție literară a Mirelei Buzilă, designer, cadru medical și hipnoterapeut specializat în vindecare spirituală. Cartea îi poartă pe cititori într-o călătorie fascinantă prin planurile ascunse ale existenței și este o călăuză literară pentru cei care caută răspunsuri la întrebările esențiale despre viață, moarte și destin.
Anul trecut, peste 4.500 de persoane s-au bucurat de concertele, activitățile și momentele spectaculoase de la Cluj Symphony Experience. Capete de afiș au fost atunci Cargo, Subcarpați și Alternosfera, Filarmonica de Stat Transilvania și artiști de folk, fado, rock alternativ și muzică simfonică.
Cluj Symphony Experience este unicul festival unde arta și stilurile muzicale se îmbină într-un mod inovator, iar astfel sunt create experiențe sonore remarcabile și unice.
Programul pe zile al Cluj Symphony Experience 2024
VINERI, 4 octombrie:
- 18.30: Mano and Gregor
- 19.30: Timothy Kross
- 20.30: Deliric & Silent Strike & Muse Quartet & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
- 22.00: SUBCARPAȚI & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
SÂMBĂTĂ, 5 octombrie:
- 16.00: lansare de carte Mirela Buzilă – Copilul din stele: Într-o lume în care realitatea fizică se împletește cu misterele necunoscute ale universului, „Copilul din Stele” ne poartă într-o călătorie fascinantă prin planurile ascunse ale existenței. Scrisă de Mirela Buzilă, designer, cadru medical și hipnoterapeut specializat în vindecare spirituală, această carte este o călăuză literară pentru cei care caută răspunsuri la întrebările esențiale despre viață, moarte și destin.
- 18:00: Adriana Berezovski & Trupa Viu Grai
- 19:00: Ada Morar
- 20:00: HARA SIMFONIC & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
- 22:00 HOLOGRAF & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
DUMINICĂ, 6 octombrie
- 18:00: Emeric Imre
- 19:00: Nidal
- 19:50: LUPII LUI CALANCEA ȘI SURORILE OSOIANU & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania
- 21:30: BOSQUITO & orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania