Connect with us

ACTUALITATE

FOTO/ DNA, pe firul urbanismului din Cluj-Napoca. Partea a II-a. Casa de nuiele

Publicat


Continuăm să prezentăm cazul unor vecini care au case în municipiu și care de 6 ani nu își găsesc pacea. Deja a intrat pe fir și Direcția Națională Anticorupție, după ce un clujean și-a acuzat vecinii că i-au surpat casa, totul cu complicitatea Primăriei Cluj-Napoca. De fapt problema este mult mai complexă. Și acest vecin, care se consideră păgubit, și-a construit casa în mod necorespunzător, cu o firmă care are ca obiect de activitate ”împletirea de nuiele”. Cazul arată și calitatea îndoielnică a unor specialiști care ar trebui să asiste brațul Justiției și a unor arhitecți care scot din joben autorizații. 

Ce faci când dorești să îți construiești o casă și dispui de resursele financiare necesare? Apelezi la un specialist, evident, care să întocmească un proiect.

Familia Pătcaș a primit din partea părinților un teren ca să își construiască o casă. A fost visul lor și al părinților să se stabilească pe strada Câmpului, împreună cu copiii lor. Puteau la fel de bine să construiască un bloc aici, dar au ridicat o casă frumoasă.

Ghinionul lor a fost să dea peste un arhitect care falsifica autorizații.

”Am aflat despre el în timp ce eram la o nuntă, de la alți constructori. Mi-au spus că mai face autorizații false, așa că a doua zi am sunat la Primărie să verific. Am rămas înlemnit când am văzut că numele secretarului municipiului era trecut greșit, că autorizația era emisă pe o doamnă Ildiko. Deja am început lucrul la proiect și a trebuit să spunem stop joc. El a primit cu suspendare și ne-a returnat toți banii. Din câte am înțeles, încă mai face proiecte în zona Chinteniului. Am început totul din nou, de la zero, de data aceasta cu altă firmă, Bogart Construct. Bineînțeles că totul este în regulă de data aceasta, deținem toate avizele și expertizele necesare. Avem cea mai verificată casă din Cluj, au fost la noi pe teren experți, judecători, polițiști, chiar și reprezentanți de la Inspectoratul de Stat în Construcții de la București, totul este în regulă”, a precizat Călin Pătcaș pentru Cluj24.

Problema casei care se surpă, a vecinilor din familia Pop – Pâgleșan, ar fi tocmai faptul că a fost construită prost, susține familia Pătcaș, de către o firmă care are ca obiect de activitate fabricarea articolelor din materiale vegetale. Bixino Import Export SRL, care aparține unui membru al familiei Pop-Pâgleșan, are ca obiect principal de activitate ”Fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor din pluta, paie si din alte materiale vegetale împletite”.

Prof. Dr. Popa Augustin a recomandat în anul 2015 ca între proprietăți să se facă un zid de sprijin, zid care era deja autorizat. Problema familiei Pop-Pâgleșan era că acest zid nu se realizează mai aproape de casa lor. Proiectul zidului de sprijin a fost verificat de însuși Popa Augustin și aprobat.
”Domnul Pop i-a făcut plângere penală inclusiv acestui domn expert care i-a făcut dânsului expertiza pe baza căruia am fost târâți în tribunale”, adaugă Călin Pătcaș.
În 2016 familia Pătcaș a fost pentru prima dată chemată în judecată pentru obligația de a face un zid de sprijin deși exista deja proiect și Autorizație de Construcție pentru acest demers.
Chiar la începutul litigiului, înainte să înceapă lucrările la zidul de sprijin, a fost făcut Interogatoriul părților, unde Pop-Pâgleșan recunoaste că avea avarii la casă cu mult timp înainte de a demara vecinii orice lucrare.
În cadrul procesului civil s-au dispus două expertize: una în construcții, care să evalueze casa familiei Pop-Pâgleșan și să verifice dacă respecta proiectul și Autorizația de Construcție întrucât acel imobil nu deține Cartea Tehnică a Construcției, așa cum cere legea, iar cealaltă – expertiza Af, referitoare la stabilitatea terenului.

De-a lungul anilor de procese s-au numit diverși experți judiciari pe care familia Pop-Pâgleșan îi contacta în mod constant și îi intimida pentru a face expertize după bunul lor plac, susține vecinul Pătcaș, iar unul dintre experți a renunțat efectiv la meserie.

Într-un final a fost numit în acest caz un expert din Timisoara, Bogdan Ion Alexandru, care s-a prezentat la fața locului, a făcut câteva poze, câteva măsuratori cu ruleta, a cerut niște acte și cam atât. Urmând ca după 2 luni să emită raportul de expertiză în care familia Pătcaș era vinovată pentru tot.

Expert cercetat pentru mărturie mincinoasă

”Am decis să facem o plângere penală împotriva acestui expert pentru mărturie mincinoasă. În acest moment, dl Bogdan Ion Alexandru a primit calitatea de SUSPECT în dosarul 15/P/2019 și s-a dispus continuarea cercetărilor. S-a prezentat la audieri, a refuzat să dea orice fel de declarație în scris, însă verbal a recunoscut în fața organului de cercetare și a avocatului nostru că nu a efectuat nicio investigație de specialitate și că a făcut expertiza pe baza pozelor vecinului nostru și a aprecierilor dânsului. Mai grav e faptul ca dl Pop- Pâgleșan și avocații dânsului știau de concluziile raportului de expertiză încă înainte ca ea să fie depusă oficial la tribunal”, declară Călin Pătcaș.
La rândul lor, familia Pătcaș a solicitat punctul de vedere al unui expert. Au apelat la profesorul emerit Florian Roman, iar concluziile acestuia spulberă raportul întocmit de către expertul tehnic din Timișoara.

O posibilă cauză pentru fisurile apărute la casa familiei Pop-Pâgleșan ar putea fi și partea de jos a imobilului, transformată în beci, care nu ar figura în proiect. E ca și cum sapi o groapă la vârful pantofului unei femei cu toc, tocmai în locul unde stă toată stabilitatea casei.

La aceasta contribuie și proasta fundare a construcției, la o adâncime necorespunzătoare, mai ales în tipul de soluri din zonă: PUCM (Pământuri cu Umflări și Contracții  Mari).

Gardul dintre vecini, clasic motiv de scandal

Călin Pătcaș crede că tot scandalul a început după ce i-a cerut vecinului său să își retragă gardul amenajat pe terenul său, cu 2,5 m.

Pop-Pâgleșan l-a retras, însă l-a reconstruit tot pe proprietatea familiei Pătcaș. Pop-Pâgleșan a precizat pentru Cluj24 că gardul său a intrat cu 2-15 cm pe terenul vecinilor din cauza săpăturilor adânci făcute de aceștia.

Un proces verbal întocmit însă de Poliția Locală arată însă că Pâgleșan a fost surprins în timp ce construia noul gard tot pe proprietatea vecinilor, adică intruziunea nu a fost cauzată de o deplasare a terenului.

Pentru acest gard amenajat ilegal, Pop Pâgleșan a primit 10.000 de lei amendă de la Inspectoratul de Stat în Construcții, respectiv 50.000 de lei de la Primăria Cluj-Napoca.

De fapt Pop Pâgeșan a fost și în atenția Gărzii de Mediu pentru că utiliza pentru casă o centrală alimentată cu uleiuri arse, și din nou în atenția autorităților locale pentru că nu are contract pentru salubritate.

Zidul de sprijin nu a afectat stabilitatea terenului

În anul 2019, adică la 2 ani de la finalizarea zidului, familia Pătcaș a cerut un nou studiu geotehnic pentru a determina dacă există mișcări de teren așa cum susține dl Pop-Pâgleșan. Studiul arată că nu există niciun plan de alunecare activ, concluzii bazate pe probe efectuate în laborator.

De altfel, doar pentru realizarea zidului de sprijin familia Pătcaș a investit 18.000 de euro.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. POP-PIGLESAN FLORIN-NICOLAE

    august 31, 2021 la 5:45 pm

    CREDEM IN JUDECATORUL SUPREM si in instantele actuale.>CEDO

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Ce se mai vinde la Cluj-Napoca. Un FAST-FOOD cu 22.000 de euro

Publicat

De

fast 0

O afacere tip fast-food, veche de doi ani, a fost scoasă la vânzare la Cluj-Napoca, cu toate autorizațiile și aparaturile aferente.

”Cumparatorul are posibilitatea de-si incepe activitatea in doar cateva zile de la achizitionare. Sunt contracte cu Foodpanda si Tazz, plus tablete. Toate autorizatiile sunt la zi, plus orar de functionare. Se vinde cu tot cu rețetar si meniu”, se arată în anunțul de vânzare de pe site-ul piataafacerilor.ro.

fast 1

Fast-food-ul dispune de toate utilitățile, inclusiv centrala termică, dar și de masa rece inox, dulap frigorific vertical 2 usi, aparat de vidat,  cuptor electric cu convectie, plita inductie 2 buc, grill/gratar electric,  friteuza dubla electronica mare, hota cu motor – 2 tigai – aparate sous vide 3 buc, robot cu 5 discuri, lada frigorifica, friteuza mica cu 2 cuve,  vitrina rece pentru salate, masa pizza frigorifica cu blat de marmura,  malaxor 20L, cuptor pizza 2×40 cm, lopata pizza – storcator citrice – 4 spalatoare cu robinet – 5 tocatoare – raft metalic – cutii de aluat si alte ustensile, lada frigorifica mare 4 usi.

De asemenea, localul are un kit supraveghere video – scaune bar – mese bar și este conectat la un sistem de alarma de la Nera Muresan.

Chiria lunara este de 500 euro.

”Afacerea se vinde la prețul de 22.000 euro, ușor negociabil”, se mai arată în anunț.

fast 2

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Permisul de sănătate devine obligatoriu de azi în Italia

Publicat

De vineri, toți salariații din Itaia sunt obligați să prezinte un permis de sănătate pentru coronavirus înainte de a intra la serviciu. Măsura ar putea induce o penurie de personal în unele industrii.

Măsura, o extindere a „permisului verde” introdus în luna august, impune lucrătorilor din sectorul public și privat să fi fost dublu vaccinați, să prezinte dovada unui test negativ efectuat în ultimele 48 de ore sau să se fi recuperat recent de la Covid-19, scrie The Guardian.

Cei care nu respectă regulile riscă să fie suspendați fără plată sau să primească o amendă de până la 1.500 de euro. Angajatorii riscă amenzi dacă nu verifică personalul.

Mai mult de 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani din Italia a fost vaccinată de două ori, iar majoritatea italienilor au acceptat cu ușurință permisul verde, care este necesar și pentru a lua masa în restaurante, pentru a intra în muzee, teatre și cinematografe, precum și pentru a fi folosit în avioane și trenuri.

Cu toate acestea, protestele față de regula privind locul de muncă au luat amploare în ultimele săptămâni, iar o demonstrație din Roma, la sfârșitul săptămânii trecute, a devenit violentă, grupurile neofasciste exploatând nemulțumirea.

Motivul care stă la baza impunerii permisului verde al Italiei este creșterea numărului de vaccinări și limitarea infecțiilor.

Confindustria, grupul de lobby al mediului de afaceri italian, susține ferm măsura de la locul de muncă. Cu toate acestea, diverse industrii invocă un potențial deficit de personal începând de vineri, pentru că lucrătorii intră în grevă sau pur și simplu aleg să stea acasă.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

313 candidați în cursa pentru ocuparea celor 293 de posturi de director și director adjunct în școlile din Cluj

Publicat

De

În județul Cluj, 313 cadre didactice au fost validate pentru a susține proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în unitățile de învățământ preuniversitar de stat, potrivit IȘJ.

Proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct se va desfășura vineri, 15 octombrie 2021, la centrul de concurs de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Cluj-Napoca.

În județul Cluj, pentru ocuparea celor 293 de funcții vacante de director și director adjunct, din care 214 sunt de director, s-au înscris 315 cadre didactice.

Ca urmare a desfășurării etapei de evaluare a dosarelor de înscriere, din perioada 15-26 septembrie 2021, 313 cadre didactice au fost validate pentru a participa la probele din cadrul concursului.

Candidații, monitorizați audio și video

În vederea susținerii probei scrise accesul candidaților în sălile de concurs monitorizate audio-video este permis în intervalul orar 9:00-9:30.

Proba scrisă se desfășoară începând cu ora 10:00 și are o durată de maximum 120 de minute. În structura probei scrise, circa 60% dintre itemi vor viza capacitățile cognitive și de leadership, circa 20% competențele de management, iar restul itemilor vizează reglementările legale din bibliografia de concurs.

Ulterior finalizării testului standardizat din cadrul probei scrise, candidații rămân în sala în care au susținut proba scrisă, în vederea participării la etapa de evaluare a lucrărilor scrise.

Candidații care au obținut minimum nota 7 ( șapte) la proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct vor susține proba de interviu în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2021, conform unui grafic stabilit de către Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

ATENȚIE! Sesiune specială pentru candidații cu Covid-19

Potrivit Inspectoratului Școlar Cluj, având în vedere identificarea unor situații de îmbolnăviri cu Covid-19 în rândul candidaților, Ministerul Educației va organiza joi, 28 octombrie 2021, o sesiune specială a probei scrise.

La aceasta vor avea acces candidații care transmit comisiei județene o solicitare însoțită de raportul medical/decizia de carantinare, eliberate de DSP, prin care aceștia sunt plasați în izolare/carantină ca urmare a contractării virusului SARS-CoV-2 sau al contactului direct cu o persoană infectată.

Cine nu a transmis documentul, acest lucru se mai poate face în intervalul 15-25 octombrie 2021, prezentarea sa constituind condiție obligatorie de participare la sesiunea specială.

„Am încredere că vom avea manageri dedicați”

Marinela Marc, șefa IȘJ Cluj, spune că are încredere că noii manageri vor continua modelul clujean de succes în învățământ.

„Creșterea calității actului educațional într-o unitate de învățământ depinde, în mare măsură, de managementul organizației școlare.

Directorii unităților de învățământ trebuie să-și asume o serie de roluri, de la definirea obiectivelor unității de învățământ, monitorizarea întregului proces educațional, elaborarea și gestionarea bugetului, a ofertei educaționale, până la colaborarea cu cadrele didactice, elevii, părinții, autoritățile locale și ceilalți parteneri educaționali, în vederea îmbunătățirii procesului de învățare al elevilor.

Pentru aceasta, este necesar ca persoanele care ocupă aceste funcții să facă dovada diverselor competențe de comunicare, capacitate decizională, transfer analogic, să dețină cunoștințe de management și legislație.

Am încredere că, în această perioadă foarte încărcată, colegii mei, cadre didactice care s-au înscris la concurs vor gestiona cu calm și echilibru probele concursului, astfel încât, unitățile de învățământ din județul Cluj să aibă, pentru următorii patru ani, acei manageri dedicați și performanți, care să continue modelul de succes al învățământului preuniversitar clujean”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Legile nu sunt pentru toți. Cum s-a ales un clujean de 21 de ani cu dosar penal

Publicat

De

Un tânăr de 21 de ani din comuna Sânpaul s-a urcat la volan, chiar dacă dreptul de a conduce mașina îi era suspendat.

Acesta a riscat și s-a urcat la volanul mașinii, dar a fost oprit în trafic de polițiștii din Baciu, pe un drum din localitate.

Polițiștii au făcut verificări și au constatat că avea dreptul de a conduce suspendat, drept pentru care pe numele lui a fost deschis un dosar penal.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate