Connect with us

ECONOMIE

FOTO. Directori de companii, angajați la Cluj pe perioadă determinată. Noul trend în recrutarea de personal de top management

Publicat


top management

O firmă de recrutare din Cluj-Napoca s-a aliniat noului trend în materie de angajați de top management și oferă firmelor șefi pe perioadă determinată. Aceasta în condițiile în care tot mai multe companii aleg să lucreze cu lideri experimentați pe bază de proiect, fără a angaja un executiv full-time.

Conceptul de ”fractional management”, un model flexibil, deja popular în SUA și Europa de Vest, care redefinește leadership-ul modern, câștigă teren și în România, oferind firmelor acces la directori de top – CEO, CFO, CMO – pentru misiuni specifice, optimizând costurile și accelerând rezultatele.

Spre deosebire de consultanți, acești manageri sunt direct implicați în implementare și decizie, adaptând strategiile la nevoile fiecărui business.

Creștere cu 60%

Cererile de management fracționat înregistrate de o companie de recrutare din Cluj-Napoca au crescut cu aproximativ 60% în primele luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut.

Elena Cramba, cofondator al firmei de recrutare GetFrankly din Cluj-Napoca a declarat pentru Cluj24 că se ocupă de recrutare de peste 15 ani, compania fiind specializată în executive search și soluții flexibile pentru management.

”Am observat nevoia de fractional management odată cu creșterea cererii pentru expertiză de nivel înalt, fără angajamente permanente. În special, companiile aflate în tranziție – start-up-uri în creștere, firme care testează noi piețe sau reorganizări – au nevoie de lideri experimentați pe termen limitat.

Companiile au fost receptive, în special cele din industrii unde flexibilitatea este esențială. Antreprenorii și firmele internaționale văd fractional management ca pe o soluție eficientă pentru acces rapid la expertiză, fără a angaja permanent un C-level.

Pe de altă parte, și executivii seniori devin tot mai deschiși la acest model. Mulți preferă proiectele pe termen limitat, fie pentru diversitate profesională, fie pentru mai multă autonomie. Cei care au deja o carieră solidă văd în fractional management o oportunitate de a lucra pe proiecte de impact, fără constrângerile unui rol classic”, a spus Cramba.

Procesul de selecție

Potrivit acesteia, procesul de selecție combină recrutarea clasică cu o evaluare strategică.

”Analizăm experiența candidatului, dar și capacitatea sa de adaptare la misiuni pe termen limitat. Validăm expertiza prin studiu de caz și referințe directe de la foști angajatori sau clienți și ne asigurăm că există aliniere culturală între candidat și companie, mai ales în perioade de schimbare.

Este esențial ca un leader fractional să livreze impact rapid și să fie eficient din prima zi”, a precizat co-fondatorul firmei de recrutare.

Elena Cramba a explicat că există colaborări atât cu firme românești, cât și internaționale. În România, iar antreprenorii au început să înțeleagă beneficiile acestui model, mai ales în industrii precum producție, IT, retail sau servicii financiare.

”Pe de altă parte, companiile străine care intră pe piața locală sau au operațiuni aici folosesc frecvent fractional management pentru a găsi rapid expertiză locală.

Durata de colaborare a unui astfel manager într-o firmă variază în funcție de proiect și industrie: consultanță on-call pentru expertiză punctuală, câteva ore pe săptămână pentru strategie sau mentoring, 6-18 luni pentru restructurare sau scalare accelerată, full-time temporar pentru perioade critice, precum lansarea unui nou produs sau restructurarea unui department”, a menționat aceasta.

Soluție strategică

Elena Cramba susține că se observă o creștere accelerată a interesului pentru fractional management în România, estimând că în 2025-2026, cererea pentru acest model va crește cu 30-40%, în special în industrii unde viteza și flexibilitatea sunt esențiale.

”Factorii care alimentează această tendință include creșterea numărului de start-up-uri și companii în expansiune, nevoia de eficiență și optimizare a costurilor în mediul de business, disponibilitatea tot mai mare a executivilor seniori pentru proiecte pe termen limitat.

Astfel, fractional management devine o soluție strategică pentru companiile care vor să acceseze rapid know-how de top, fără angajamente permanente”, a conchis Elena Cramba.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj și vor ajunge curând la primării

Publicat

Încă 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj și urmează să ajungă în scurt timp la primăriile din județ.

Pas important pentru educația din mediul rural clujean. 25 de microbuze electrice noi au fost livrate duminică, 27 aprilie, Consiliului Județean Cluj. Acestea vor ajunge în scurt timp la primăriile din județ, oferind elevilor condiții moderne, sigure și prietenoase cu mediul pentru deplasarea la școală.

Încă 25 de microbuze electrice pentru elevi au fost livrate Consiliului Județean Cluj

Vehiculele moderne, electrice și prietenoase cu mediul, le vor oferi copiilor condiții de deplasare sigure, rapide și confortabile.

„Continuăm să oferim microbuze electrice pentru transportul elevilor din mediul rural. Acum o lună, Consiliul județean Cluj, din bani europeni, a oferit 34 de microbuze electrice școlilor și primăriilor din județul Cluj. Astăzi au mai sosit încă 25 de microbuze electrice pentru o educație de calitate.

Cea mai bună investiție pe care o putem face este în copiii noștri. Investiția în educație este o investiție care nu falimentează”, a transmis, într-un clip postat pe rețelele de socializare, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

Amintim că 34 de microbuze, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Andrei Gheorghieș, cercetat pentru omor după accidentul mortal din Câmpia Turzii. S-a schimbat încadrarea juridică

Publicat

Andrei Gheorghieș, tânărul din Câmpia Turzii care a provocat un accident mortal în care o tânără mamă și-a pierdut viața, pe strada Laminoriștilor, este cercetat pentru omor.

Organele de cercetare penală au decis schimbarea încadrării juridice din ucidere din culpă în omor, apreciind gravitatea faptelor comise. Ca urmare, dosarul a fost transferat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Tânărul rămâne în arest preventiv

Tribunalul Cluj a admis solicitarea procurorilor și a dispus prelungirea arestării preventive a lui Gheorghieș pentru încă 30 de zile, începând cu 27 aprilie și până la 26 mai 2025. Totodată, instanța a respins cererea inculpatului de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai ușoară.

„În baza art. 236 alin. 1 C.p.p. admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, astfel cum a fost precizată, şi, în consecinţă: În temeiul art. 236 alin. 2 C.p.p. prelungeşte măsura arestării preventive a inculpatului GHEORGHIEȘ DAN ANDREI, cercetat sub aspectul săvârșirii infracâiunii de omor, prev. de art. 188 alin. 1 C.p., măsură luată prin Încheierea penală nr. 43/26.02.2025 a Judecătoriei Turda, pronunțată în dosarul nr. 1579/328/2025, pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 27.04.2025 și până la data de 26.05.2025, inclusiv. Corelativ, respinge, ca nefondate, solicitările inculpatului de înlocuire a măsurii arestării preventive cu o măsură preventivă mai ușoară. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 24.04.2025”, se arată în soluția pe scurt.

Pedeapsă mai mare în cazul condamnării

Diferența dintre cele două încadrări juridice este esențială: pentru ucidere din culpă, pedeapsa era între 2 și 7 ani, cu posibilitatea de reducere sau suspendare în anumite condiții. În schimb, pentru omor, Codul Penal prevede o pedeapsă între 10 și 20 de ani, fără posibilitatea suspendării executării.

Andrei Gheorghieș a contestat decizia Tribunalului Cluj.

Tânărul a provocat un accident în noaptea de 21 spre 22 februarie 2025, pe strada Laminoriștilor din Câmpia Turzii, lovind mortal o tânără mamă în timp ce circula cu viteză excesivă. Potrivit surselor, acesta ar fi participat într-o cursă ilegală de mașini în timpul producerii accidentului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

A doua etapă de dezinsecție la Cluj-Napoca, pentru combaterea insectelor dăunătoare. Dan Tarcea: „Protejăm sănătatea publică”

Publicat

După mai multe plângeri venite din partea locuitorilor privind insectele, Primăria Cluj-Napoca a trecut la acțiune. În noaptea de vineri spre sâmbătă, echipele de intervenție au desfășurat a doua etapă de dezinsecție din luna aprilie.

Municipalitatea a desfășurat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a doua etapă a campaniei de dezinsecție programate pentru luna aprilie. Acțiunea a avut loc între orele 22:00 și 5:00 dimineața și a vizat combaterea muștelor, țânțarilor și altor insecte dăunătoare, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat.

 „Dăm startul celei de-a doua etape de dezinsecție împotriva muștelor, țânțarilor și insectelor dăunătoare. Campania începe în jurul orei 22 și se termină aproximativ la ora 5 dimineața. Soluția folosită nu este dăunătoare pentru animalele de companie și pentru păsări. Facem aceste campanii de cel puțin două ori pe lună, începând cu luna aprilie, până în luna octombrie”, a transmis Dan Tarcea.

Acțiunile, dependente de condițiile meteo

Desfășurarea operațiunilor depinde de condițiile meteo, fiind imposibilă intervenția în caz de ploaie sau vânt puternic.

„Un factor important în desfășurarea acestor activități sunt condițiile meteorologice. Nu putem desfășura această activitate în condiții de vânt sau ploaie, iar această acțiune se desfășoară pe domeniul public și privat al municipiului Cluj-Napoca”, a mai spus viceprimarul.

În ultimele săptămâni, mai mulți clujeni s-au plâns de creșterea numărului de țânțari și căpușe în parcuri și pe spațiile verzi din oraș.

Programul de dezinsecție va continua în perioada aprilie–octombrie, cu intervenții programate de cel puțin două ori pe lună, pentru a reduce disconfortul cauzat de insecte și pentru a proteja sănătatea publică în sezonul cald.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Spectacol de energie la Cheile Turzii! Prima ediție a Cheile Turzii Race a adunat 200 de alergători

Publicat

Cheile Turzii au vibrat astăzi de energie și entuziasm, la prima ediție a competiției Cheile Turzii Race, organizată duminică, 27 aprilie 2025. 200 de alergători din întreaga țară au luat startul în cursele de cros și semimaraton, traversând unele dintre cele mai spectaculoase peisaje din Munții Trascău.

Startul competiției a fost dat dimineața, într-o atmosferă electrizantă, cu aplauze și entuziasm pe chipurile concurenților. Participanții au pornit pe trasee tehnice și solicitante, marcate cu grijă, care i-au purtat prin defileul impresionant al Cheilor Turzii.

Cele două curse, crosul de 9 km cu o diferență de nivel de 700 m și semimaratonul de 23 km cu 1400 m diferență de nivel, au pus la încercare rezistența și spiritul de aventură al participanților, dar au fost și o oportunitate de a descoperi frumusețile naturale ale Rezervației Cheile Turzii.

Evenimentul a fost organizat de Romanian Obstacle Course Racing Association, în parteneriat cu Transylvania Mountains Project, și s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, sub autoritatea Consiliului Județean Cluj. Salvamontiștii au asigurat siguranța participanților pe traseu.

Pe lângă promovarea mișcării în aer liber și a sporturilor montane, organizatorii au avut ca obiectiv și protejarea mediului. La finalul competiției, zona va fi curățată complet, pentru a rămâne la fel de sălbatică și frumoasă ca înainte.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate