ECONOMIE
FOTO. Directori de companii, angajați la Cluj pe perioadă determinată. Noul trend în recrutarea de personal de top management

O firmă de recrutare din Cluj-Napoca s-a aliniat noului trend în materie de angajați de top management și oferă firmelor șefi pe perioadă determinată. Aceasta în condițiile în care tot mai multe companii aleg să lucreze cu lideri experimentați pe bază de proiect, fără a angaja un executiv full-time.
Conceptul de ”fractional management”, un model flexibil, deja popular în SUA și Europa de Vest, care redefinește leadership-ul modern, câștigă teren și în România, oferind firmelor acces la directori de top – CEO, CFO, CMO – pentru misiuni specifice, optimizând costurile și accelerând rezultatele.
Spre deosebire de consultanți, acești manageri sunt direct implicați în implementare și decizie, adaptând strategiile la nevoile fiecărui business.
Creștere cu 60%
Cererile de management fracționat înregistrate de o companie de recrutare din Cluj-Napoca au crescut cu aproximativ 60% în primele luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut.
Elena Cramba, cofondator al firmei de recrutare GetFrankly din Cluj-Napoca a declarat pentru Cluj24 că se ocupă de recrutare de peste 15 ani, compania fiind specializată în executive search și soluții flexibile pentru management.
”Am observat nevoia de fractional management odată cu creșterea cererii pentru expertiză de nivel înalt, fără angajamente permanente. În special, companiile aflate în tranziție – start-up-uri în creștere, firme care testează noi piețe sau reorganizări – au nevoie de lideri experimentați pe termen limitat.
Companiile au fost receptive, în special cele din industrii unde flexibilitatea este esențială. Antreprenorii și firmele internaționale văd fractional management ca pe o soluție eficientă pentru acces rapid la expertiză, fără a angaja permanent un C-level.
Pe de altă parte, și executivii seniori devin tot mai deschiși la acest model. Mulți preferă proiectele pe termen limitat, fie pentru diversitate profesională, fie pentru mai multă autonomie. Cei care au deja o carieră solidă văd în fractional management o oportunitate de a lucra pe proiecte de impact, fără constrângerile unui rol classic”, a spus Cramba.
Procesul de selecție
Potrivit acesteia, procesul de selecție combină recrutarea clasică cu o evaluare strategică.
”Analizăm experiența candidatului, dar și capacitatea sa de adaptare la misiuni pe termen limitat. Validăm expertiza prin studiu de caz și referințe directe de la foști angajatori sau clienți și ne asigurăm că există aliniere culturală între candidat și companie, mai ales în perioade de schimbare.
Este esențial ca un leader fractional să livreze impact rapid și să fie eficient din prima zi”, a precizat co-fondatorul firmei de recrutare.
Elena Cramba a explicat că există colaborări atât cu firme românești, cât și internaționale. În România, iar antreprenorii au început să înțeleagă beneficiile acestui model, mai ales în industrii precum producție, IT, retail sau servicii financiare.
”Pe de altă parte, companiile străine care intră pe piața locală sau au operațiuni aici folosesc frecvent fractional management pentru a găsi rapid expertiză locală.
Durata de colaborare a unui astfel manager într-o firmă variază în funcție de proiect și industrie: consultanță on-call pentru expertiză punctuală, câteva ore pe săptămână pentru strategie sau mentoring, 6-18 luni pentru restructurare sau scalare accelerată, full-time temporar pentru perioade critice, precum lansarea unui nou produs sau restructurarea unui department”, a menționat aceasta.
Soluție strategică
Elena Cramba susține că se observă o creștere accelerată a interesului pentru fractional management în România, estimând că în 2025-2026, cererea pentru acest model va crește cu 30-40%, în special în industrii unde viteza și flexibilitatea sunt esențiale.
”Factorii care alimentează această tendință include creșterea numărului de start-up-uri și companii în expansiune, nevoia de eficiență și optimizare a costurilor în mediul de business, disponibilitatea tot mai mare a executivilor seniori pentru proiecte pe termen limitat.
Astfel, fractional management devine o soluție strategică pentru companiile care vor să acceseze rapid know-how de top, fără angajamente permanente”, a conchis Elena Cramba.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România a revenit la ora de vară. Exasperat de pasivitatea autorităților care nu iau nicio măsură legat de această schimbare de oră, în lumina „libertății” de decizie recomandate de Bruxelles, istoricul clujean Ioan Bolovan vine cu o propunere.
„Furie și propunere!!!
De 4 ani, căpeteniile de la Bruxelles au dat liber statelor membre să decidă dacă mai recurg la alternanța semestrială a orei de vară și a celei de iarnă. În ciuda avertismentelor medicilor care vorbesc de creșterea anxietății și alte tulburări, de nemulțumirea sporită a cetățenilor, nimeni din cei care puteau lua decizia corectă de a NU mai face aceste schimbări nu au mișcat nimic: nici miniștrii sănătății, nici premierii, nici președinții camerelor legiuitoare și nici voievozilor de la Cotroceni nu le-au păsat de populația României.
PROPUNEREA istoricului clujean Ioan Bolovan legat de modificarea orei: s-o schimbăm TRIMESTRIAL în funcție de anotimp
În acest context am o propunere: să se decreteze urgent Ca să schimbăm trimestrial ora în funcție de anotimp. Poate acum cei care ne conduc ascultă și de “vocea boborului”. Poate iese o HG sau OUG ca să prindem încă din iunie prima schimbare”, a scris Bolovan pe Facebook.

Există posesori de câini care se întreabă dacă există vreo restricție legală în ceea ce privește numărul de animale pe care le poate crește la curte. Legea în vigoare este una care vine să lămurească această chestiune.
În ultimii ani, tot mai mulți români și-au îndreptat atenția către un animal de companie. Predomină câinii și pisicile, indiferent că vorbim de cetățenii care locuiesc în zonele urbane sau în cele rurale, scrie Fanatik.
Câți CÂINI ai voie să crești dacă stai la curte? Ce spune Legea
De altfel, o statistică dată publicității în 2024 de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA) arăta că suntem țara europeană cu cel mai mare număr de animale de companie deținute pe cap de locuitor. E vorba de un număr impresionant: 8,6 milioane de câini și pisici cu proprietar.
În aceste condiții, unii cetățeni s-au întrebat câți câini pot crește dacă locuiesc la curte. E important de spus că nu există o lege care să limiteze deținerea unui anumit număr de câini şi pisici în curte.
În schimb, un document pus în dezbatere publică de Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranța Animalelor (ANSVSA) în august 2024 prevedea noi obligații pentru deținătorii de animale.
Astfel, proprietarii de câini sunt obligați să asigure o suprafață minimă pentru fiecare animal în parte, respectiv, cel puțin 4 metri pătrați pentru câinii de talie mică și 6 metri pătrați pentru cei de talie mare. Până la intrarea în vigoare a actului normativ, legislația prevedea un minim de doar 2,5 metri pătrați pentru fiecare câine.
„Proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli”
Iată textul din proiectul legislativ. Proprietarii/deținătorii de câini au obligația de asigura o suprafață locativă minimă de:
a) 4 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mică, cu înălțimea la greabăn mai mică de 30 cm
b) 5 metri pătrați pentru fiecare câine de talie medie, cu înălțimea la greabăn situată în intervalul 30-50 cm
c) 6 metri pătrați pentru fiecare câine de talie mare, cu înălțimea la greabăn mai mare de 50 cm
Proiectul de mai sus stabilește şi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice care cresc câini pentru comercializare fără a fi înregistrate ca unități de tip canisă.
De asemenea, proprietarii de animale care stau la casă trebuie să mai țină cont de un set de reguli pentru a nu fi sancționați. Aceste măsuri se referă la locul în care este amplasată cușca animalului. Din 2025, proprietarii pot primi amendă de 500 de lei dacă nu respectă noua lege.
Astfel, proprietarii sunt obligați de lege să amplaseze cuștile câinilor la cel puțin 60 cm de gardul vecinului. Dacă nu respectă această lege riscă să fie amendați cu 500 de lei.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, susține că facturile la energie ar putea crește de la jumătatea anului. În acest context, el recomandă consultarea site-ului ANRE pentru a alege companiile care vin cu cele mai bune oferte.
Sebastian Burduja a amintit de faptul că, printr-o ordonanță adoptată de Guvern în urmă cu câteva săptămâni, plafonarea prețului la energie electrică a fost prelungită pentru trei luni, până la 1 iulie, scrie Fanatik.
Pentru a beneficia de cea mai bună ofertă, el îndeamnă consumatorii să aleagă cele mai convenabile companii pe portalul web al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Ministrul Energiei: Facturile la energie ar putea CREȘTE de la jumătatea anului
„Dacă intraţi pe ANRE, pe comparatorul de preţuri şi chiar îi rog pe toţi românii să o facă şi să-şi aleagă cea mai bună ofertă, sigur o să găsiţi o ofertă în jur de un leu. Ea e de la o companie din portofoliul nostru, nu vreau să-i fac acum reclamă, dar e o companie cu capital majoritar de stat, listată recent, un mare succes, şi care a ajutat şi să calmeze această piaţă a furnizării, că vine cu oferte foarte bune.
Sigur, nu e 0,68, cât este cel mai mic plafon pentru consum. Dar nu e nici 1,7, nici măcar 1,6, deci e un preţ, să spunem, destul de competitiv pentru piaţa actuală. Acum, până la 1 iulie se pot întâmpla multe, nu ştiu, se rezolvă conflictul din Ucraina, poate e un scenariu optimist, şi atunci Ucraina s-ar putea să redevină exportator către regiunea noastră, s-a mai întâmplat acest fenomen”, a afirmat Sebastian Burduja, vineri seară, la Antena 3.
Astfel, după data de 1 iulie, facturile s-ar majora, însă nu semnificativ, susține el. În acest context, el spune că în cazul consumatorilor vulnerabili, va exista un sprijin oferit de stat.
„Pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric un mecanism de sprijin”
Burduja a oferit și un exemplu. În situația unui consumator de 100 kWh pe lună, cu plafon de 0,68, factura va avea o valoare de aproximativ 40 de lei. De la jumătatea lunii, aceasta ar putea avea valoarea de circa 60 de lei.
„Dacă eu am un consum mic, de sub 100 kWh pe lună, am acel plafon de 0,68, deci pe mine mă costă pe lună undeva la 40 de lei curentul. Atât mă costă în momentul ăsta. Dacă nu sunt vulnerabil, pe noile preţuri, de exemplu pe oferta pe care vă spuneam, o să mă coste în jur de 60 de lei. Pare rezonabil, adică totuşi pentru a plăti factura la curent pe lună, pare rezonabil dacă nu sunt un consumator în sărăcie energetică vulnerabil.
Dacă am un consum astăzi de peste 300 kWh pe lună, am prin lege un plafon de 1,3 lei per kWh. Deci e posibil să văd chiar o mică ieftinire în facturi, nu semnificativă, dar nu va fi un dezastru. Dacă sunt undeva între pe la 250 de kWh pe lună sau 280 de kWh pe lună, da, o să fie o mică creştere, dar, încă o dată, eu cred că pentru românii care au într-adevăr probleme cu plata facturilor va exista categoric acest mecanism de sprijin, e prevăzut în ordonanţă. Pentru ceilalţi poate va fi ceva în plus, dar n-ar trebui să fie o povară atât de mare”, a adăugat Burduja.

Începând cu 1 aprilie 2025, sute de mii de români vor plăti rate mai mici. Este vorba de cei care au luat împrumuturi după anul 2019, cu ratele calculate în funcție de IRCC, indicele de referință pentru credite.
„O valoare de 5,55% versus 5,66% valabil încă în trimestrul 1. Înseamnă o rată mai mică. Scăderea nu este semnificativă, dar este o scădere”, explică Gabriela Mateescu, director creditare persoane fizice, conform observatornews.ro.
Românii care au luat un credit ipotecar de 350.000 de lei, pe 25 de ani, vor economisi 25 de lei la rata lunară. Odată cu reducerea IRCC-ului, scade și dobânda. Cu toate acestea, ratele nu se vor micșora semnificativ în viitorul apropiat, scrie Fanatik.
Rate mai MICI pentru români de la 1 aprilie 2025
În astfel de situații, pentru a mai scăpa de datorii, tot mai multe persoane aleg să își refinanțeze creditele. Banca Națională nu pare că anunță tăieri din dobânzi, astfel că românii cer dobândă fixă pe termen scurt.
„Optarea pentru un credit ipotecar standard, cu dobândă fixă. Noi avem dobânzi fixe care pornesc de la 4,79% pe 3 ani. Şi merg până la perioade fixe de 5 sau 10 ani. Este o variantă de a te pune la adăpost de această fluctuaţie a indicelui IRCC”, spune Marian Oprea, manager credite, pentru sursa menționată.
„Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi”
Înainte de a face un astfel de pas important, trebuie să te gândești dacă ai nevoie de lucrul respectiv și dacă poți, într-adevăr, să-ți plătești ratele. Este necesar să faceți o diferență între dorințe și nevoi.
De asemenea, pentru un credit ipotecar pe 20 de ani, este recomandat să începem să facem economii cu un an înainte. Ar fi ideal să avem deja suma echivalentă ratei respective. În acest fel, nu vor apărea probleme atunci când trebuie să plătești ratele.
„Trebuie să avem un buget de venituri şi cheltuieli. Altfel e foarte complicat, nu ştim pe ce dăm banii şi nu avem cum să îi gestionăm. Când vrei să iei un credit de nevoi personale pe 3 sau 5 ani este bine să economiseşti rata lunară, undeva între 3 şi 6 luni înainte să iei creditul.
La un credit ipotecar pe 20 de ani sau mai mult economiseşte un an înainte, echivalentul ratei, ca să vedeţi cum este înainte să iei acel credit. Pentru că ne dorim multe lucruri, mai repede, să trăim mai bine în viaţă, dar nu suntem conştienţi ce implică toate acele credite decât când le contractăm”, a explicat Iancu Guda, specialist economic, în cadrul rubricii IQ Financiar de la Antena 1.