Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Din pasiune pentru plante medicinale. Prof. dr. Marcel Duda de la USAMV Cluj vrea să facă un soi autohton de agastache

Publicat


Marcel Duda ceaiuri medicinale

Prof. dr. Marcel Duda de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca este pasionat de plante medicinale încă din studenție. El produce și vinde ceaiuri din plante crescute pe un teren al universității, iar noua „senzație” este ceaiul de agastache.

O plantă mai puțin cunoscută, poate, publicului larg, agastache a ajuns în România în urmă cu aproape 20 de ani și este cultivată și de profesorul clujean.

Din pasiune pentru plante medicinale. Prof. dr. Marcel Duda de la USAMV Cluj vrea să facă un soi autohton de agastache

Prof. dr. Marcel Duda de la Disciplina Fitotehnie din cadrul Facultății de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca este pasionat de plantele medicinale și a ajuns nu doar să facă ceaiuri, ci și să le și vândă.

„Aici, la USAMV Cluj-Napoca, mi-am făcut lucrarea de diplomă și eram de pe atunci pasionat de plante medicinale. Cumpăram toate cărțile pe care le găseam despre utilizarea, culegerea și prelucrarea acestor plante.

Îmi făceam atunci, că eram mai preocupat de cum arăt și mi se părea că îmi cade părul, ceai de urzică și mă tratam. Pentru colegi era ceva ieșit din comun”, povestește prof. dr Marcel Duda.

Acesta a ajuns să predea chiar Plante medicinale la studenții din anul IV de la Agricultură și să își ducă pasiunea mai departe.

Ceaiuri din plante crescute la USAMV Cluj-Napoca

„Avem un teren mare la Hoia, în partea sudică a pădurii, și am reușit să îl prelucrez și să plantez pe 350 de metri pătrați, deocamdată. Dar de acolo am ajuns să pregătim ceaiuri și să le distribuim în magazinele universității. Cel mai <<de senzație>> este ceaiul de agastache”, spune profesorul.

Acesta a explicat că agastrache este o plantă mai nouă în țara noastră, fiind adusă de aproape 20 de ani. O plantă pentru care a și condus primul doctorat, al Cristinei Matei, acum 15.

„Atunci am studiat planta și merge foate bine în zona noastră, cu condiția să fie teren însorit și să nu fie o zonă prea rece, de munte. Nu îi place apa multă, deci numai bine având în vedere schimbările climatice. E o plantă care se poate adapta la secetă, își strânge frunzele ca și porumbul și rezistă bine”, explică prof. dr. Marcel Duda.

Cum se produce ceaiul

Pe terenul de la Hoia, profesorul a plantat și echinaceea, gălbenele, cătină, pe post de gard, dar și lavandă, salvie și roiniță, pe lângă agastache. Din toate face ceaiuri.

Prof. dr. Marcel Duda a și explicat cum decurge corect procesul.

„Plantele se recoltează la început de înflorit, ca să aibă conținutul maxim de principii active, și se usucă în condiții de umbră, în spațiu uscat. Nu se recomandă o cădură mai mare de 35 de grade la plantele care conțin uleiuri volatile, ca acestea să nu se piardă.

Eu am un pod și le pun pe niște rame și acolo se usucă foarte bine. După aceea le împachetăm în pungi de folie speciale, 35 – 40 de grame. Noi le facem manual. Lucrez cu colegii și cu studenții, sigur, în condiții de igienă”, a spus acesta.

Ceaiurile de la USAMV Cluj-Napoca au început să se vândă destul de bine și sunt tot mai căutate în perioada iernii. Asta pentru că mulți clujeni aleg să se trateze natural în sezonul virozelor.

Cum se prepară corect un ceai

Sunt o multitudine de ceaiuri și, chiar dacă sunt vrac sau ambalate în pliculețe separate, e bine de știut cam cât trebuie ținute în apa fierbine, tocmai ca să nu își piardă proprietățile.

„La ceaiurile aromate e important ca materialul vegetal să nu fie fiert. Acesta se pune în apa fierbinte, se scufundă, eventual se mișcă puțin și se ține doar 3 minute, nu mai mult pentru că altfel pierde din valoare.

Cel din flori se ține și mai puțin, iar cel de gălbenele, de exemplu, se poate ține în apă fierbinte și 5 minute”, spune prof. dr. Marcel Duda.

Pe pungile de ceai produse de profesor găsiți, însă, toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face un ceai „ca la carte”. Acestea au fiecare un cod QR care poate fi ușor accesat.

„Este un mod modern de primi informații și tot acolo se poate vedea și modul de a face ceaiul”, a precizat profesorul.

Ce proprietăți are ceaiul de agastache, „planta magică”

Potrivit prof. dr. Marcel Duda, planta de agastache este foarte bună pentru sistemul digestiv, fiind un calmant, un liniștitor pentru stomac.

„Este foarte bună și la răceli. Preventiv, întărește organismul împotriva viozelor, iar curativ, în timpul afecțiunii, ajută organismul pentru însănătoșire”, precizează acesta.

Mai mult, agastache se poate folosi și ca îndulciutor.

„Nu va îndulci la fel de mult ca ștevia, dar nu mai trebuie pus zahăr sau miere, pentru că este dulce. Și se poate folosi și în salate, iar frunzele proaspete ca îndulcitor în diferite mâncăruri.

Este o plantă foarte interesantă, inclusiv ornamental. Nu mai vorbesc de albine sau alte insecte, care o caută. Deci este și o plantă meliferă, iar mierea are o culoare mai închisă, ca de mană”, explică profersorul.

Agastache, mai spune acesta, este o plantă perenă, care durează peste 10 ani în cultură, ceea ce este un avantaj pentru că trebuie doar îngrijită și recoltată, iar primăvara următoare crește singură.

Cu alte cuvinte, sunt numeroase motivele pentru care profesorul clujean vrea să facă un soi autohton de agahstache.

De unde vine planta

Agastache este o plantă medicinală şi aromatică. Numele genului provine de la grecescul „agatos”, cuvânt care înseamnă „admirabil”. Este numită şi „planta magică”, după cum se arată pe site-ul USAMV Cluj-Napoca.

A fost folosită frecvent în scop terapeutic de indienii din America de Nord, de unde și provine, sub formă de infuzie sau cataplasme. Are și proprietăţi antivomitive, antibacteriene şi antifungice, se mai arată pe site-ul universității.

Ceaiul de agastache, la fel ca și celelalte ceaiuri medicinale produse de prof. dr. Marcel Duda, se găsesc la magazinele USAMV Cluj-Napoca pe Calea Mănăștur nr. 7, capăt str. Liviu Rebreanu, dar și la standul de la mall-ul din cartierul Gheorgheni.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste

Publicat

De

Polițiști intimidați la Cluj

Membrii sindicatului Europol au declarat, joi, că polițiști din cadrul IPJ Cluj s-au trezit cu…poliția la ușă.

Reprezentanții polițiștilor spun că este vorba despre o metodă de intimidare pentru a-i împiedica pe oamenii legii să mai protesteze în stradă, împotriva Ordonanței trenuleț.

Sindicatul Europol: Polițiștii din Cluj s-au trezit cu „potera” la ușă. Oamenii legii, intimidați ca să nu participe la proteste

“Cei care erau liberi sau în concediu au fost căutați de patrule de polițiști scoase din teren pentru a plimba tabele cu semnături prin care să ia la cunoștință extrase din ‘Jurământul de credință’, ‘Statutul polițistului’ și alte prevederi. Textul se încheia sec: ‘Având în vedere cele de mai sus, pentru încălcarea normelor legale, veți răspunde administrativ, penal sau disciplinar, după caz’. Poate, poate mai intimidează niște polițiști să nu participe la protestul din 17 ianuarie 2025”, arată reprezentanții Europol.

Aceștia spun că șeful IPJ Cluj, care este un împuternicit, comisar-șef Moșuțan, “pentru a-i face pe plac lui Despescu (Bogdan Despescu, șeful Poliției Române, n. red.) a “recurs la toate mijloacele de intimidare, inclusiv utilizarea polițiștilor din stradă pentru a-i căuta acasă pe colegii lor aflați în timpul liber”.

Sindicaliștii susțin că, Radu Adrian Moșuțan are un “salariu de excelență de 50% din venitul lunar”, asta în timp ce polițiștii operativi pierd peste 1.000 de lei pe lună la salariu prin Ordonanța austerității.

Un nou protest de amploare al polițiștilor va avea loc vineri, 17 ianuarie. Salariați ai MAI din toată țara se vor aduna în Piața Constituției, după care vor măr;ălui prin capitală și vor protesta la sediile ministerelor de Finanțe, Justiției, Afacerilor Interne, dar și la Guvern. Oamenii legii din Cluj au organizat până acum alte două manifestări, în stradă, inclusiv în fața Prefecturii. Potrivit Ordonanței trenuleț, polițiștii nu vor mai primi bani, ci zile libere pentru weekendurile și sărbătorile legale în care lucrează.

Foto: Europol

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc

Publicat

De

Incendiu pe strada Cantonului

Un nou incendiu a avut loc joi seara pe strada Cantonului din Cluj-Napoca.

Din fericire nu au existat persoane rănite.

Un nou incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. O locuință improvizată a luat foc

Două echipaje din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au acționat joi seara pe strada Cantonului, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință improvizată.

Flăcările au fost stinse de pompieri în limitele găsite. Deocamdată, nu se cunoaște cauza incendiului.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv

Publicat

De

Emil Boc, ales președinte executiv al AMR

Primărița din Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a fost aleasă, joi, în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

Funcția de președinte i-a aparținut până acum lui Emil Boc, primarul Clujului, care va fi de acum președinte executiv.

Lia Olguța Vasilescu preia funcția de președinte al Asociației Municipiilor de la Emil Boc. Acesta va fi președinte executiv

Lia Olguța Vasilescu a fost aleasă joi, cu unanimitate de voturi în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România (AMR).

În urma alegerilor desfășurate la sediul AMR de la București, Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, a fost ales în funcția de președinte executiv, iar cele două funcții de prim-vice președinte au revenit lui Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 București și lui Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați.

Prima femeie în această funcție

Potrivit unui comunicat al AMR, la alegerea Liei Olguța Vasilescu în funcția de președinte al AMR au contat experiența sa în administrația locală și centrală și realizările din municipiul Craiova avute, de-a lungul ultimilor 12 ani, sub conducerea sa.

Lia Olguța Vasilescu, este prima femeie din România care a ocupat funcţia de primar al unei reşedinţe de judeţ. Ea a ajuns la cel de al patrulea mandat. De astăzi, este și prima femeie care obține funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România. Până anul acesta, Lia Olguța Vasilescu a fost vicepreședinte al AMR.

Din această nouă calitate, Lia Olguța Vasilescu va face parte din comisia pe care Marcel Ciolacu vrea să o constutuie în PSD și care se va ocupa de proiectul de lege privind regionalizarea României.

Foto: AMR

Citește mai departe

EVENIMENT

Cluj-Napoca, primul oraș din România fără fum de țigară. O consilieră PSD îl sprijină pe Boc

Publicat

De

Aurelia Cristea, consilier PSD Cluj

Aurelia Cristea, consilier local PSD, care este iniţiatoarea legii antifumat, și-a declarat susținerea pentru primarul Clujului care vrea un oraș fără fum de țigară.

Emil Boc a declarat recent că “studiază” posibilitatea unei legi pentru a interzice fumatul în parcuri și în locuri de joacă, la Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca, primul oraș din România fără fum de țigară. O consilieră PSD îl sprijină pe Boc

“Având în vedere dezbaterea publică generată de inițiativa domnului primar Emil Boc privind restricționarea fumatului în anumite spații publice deschise, doresc să îmi exprim aprecierea și susținerea pentru această propunere”, a transmis Aurelia Cristea pe pagina de Facebook.

Ea spune că acest lucru este o continuare firească a politicilor publice care prioritizează sănătatea cetățenilor, iar viziunea ei este “de a transforma Cluj-Napoca în primul oraș din România fără fum de țigară”.

“Acesta este un obiectiv curajos și realizabil, inițiativa putând contribui semnificativ la reducerea expunerii la fumatul pasiv, educarea comunității cu privire la pericolele fumatului, sprijinirea fumătorilor actuali să renunțe și promovarea unui stil de viață sănătos, cu efect direct asupra sănătății generațiilor viitoare”, a precizat consiliera PSD Cluj.

“Oamenii apreciază măsurile cu impact direct asupra sănătății”

Aurelia Cristea este cea care a inițiat legea care a interzis fumatul în spațiile publice închise.

“A fost o măsură curajoasă, dar absolut necesară pentru protejarea sănătății publice. Larga susținere publică de care a beneficiat, atât înaintea adoptării, cât și după implementare a dovedit că oamenii apreciază măsurile cu impact direct asupra sănătății tuturor. Această lege a demonstrat că schimbările importante sunt posibile, iar astăzi milioane de români se bucură de un mediu mai sănătos și mai sigur.

În legea privind interzicerea fumatului am inclus deja o interdicție clară pentru fumatul în locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă acestea sunt în spații deschise sau închise. Este vital ca autoritățile locale să elaboreze și să pună în aplicare regulamentul care să asigure respectarea acestei prevederi, consolidând astfel protecția copiilor și a familiilor.
Există, însă, spații deschise în care publicul nu beneficiază de avantajele reducerii expunerii la fumatul pasiv, de aceea este vital ca legislația curentă să fie completată de măsuri adecvate – perimetrul parcurilor (suplimentar față de locurile de joacă din parcuri incluse în legislația actuală), intrările în instituțiile de învățământ și sanitare (o anumită distanță față de aceste intrări), perimetrul stațiilor mijloacelor de transport în comun, stadioanele, piscinele de agrement și alte locații în care se desfășoară activități sportive”, a mai spus Aurelia Cristea.

Aurelia Cristea vrea consultare publică

Consiliera PSD a subliniat că, avțnd în vedere  experiența largii consultări publice la nivel local în Cluj-Napoca din anul 2016, care a dus la inițierea legii privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise, consideră oportună lansarea unei inițiative cetățenești de consultare asupra soluțiilor optime de reducere a fumatului și expunerii la fumatul pasiv.

“O categorie specială de cetățeni a căror opinie ar fi vital să fie valorificată este cea a elevilor și studenților, pe care i-aș încuraja să vină cu propuneri de petrecere a timpului liber din timpul programului școlar în așa fel încât tentația fumatului să fie eliminată – locuri amenajate pentru activități sportive și de agrement în curțile școlilor, liceelor și instituțiilor de învățământ ar reprezenta un câștig major pentru sănătatea acestor tineri.

România a făcut un pas istoric în 2016 prin interzicerea fumatului în spațiile publice închise, dar lupta pentru sănătatea publică nu se oprește aici. Salut inițiativa administrației locale și sper ca aceasta să devină un model la nivel național, demonstrând că prin măsuri clare și curajoase putem construi comunități mai sănătoase și mai responsabile”, a mai spus Aurelia Cristea.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate