Connect with us

EDUCATIE

FOTO. Din pasiune pentru plante medicinale. Prof. dr. Marcel Duda de la USAMV Cluj vrea să facă un soi autohton de agastache

Publicat


Marcel Duda ceaiuri medicinale

Prof. dr. Marcel Duda de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca este pasionat de plante medicinale încă din studenție. El produce și vinde ceaiuri din plante crescute pe un teren al universității, iar noua „senzație” este ceaiul de agastache.

O plantă mai puțin cunoscută, poate, publicului larg, agastache a ajuns în România în urmă cu aproape 20 de ani și este cultivată și de profesorul clujean.

Din pasiune pentru plante medicinale. Prof. dr. Marcel Duda de la USAMV Cluj vrea să facă un soi autohton de agastache

Prof. dr. Marcel Duda de la Disciplina Fitotehnie din cadrul Facultății de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca este pasionat de plantele medicinale și a ajuns nu doar să facă ceaiuri, ci și să le și vândă.

„Aici, la USAMV Cluj-Napoca, mi-am făcut lucrarea de diplomă și eram de pe atunci pasionat de plante medicinale. Cumpăram toate cărțile pe care le găseam despre utilizarea, culegerea și prelucrarea acestor plante.

Îmi făceam atunci, că eram mai preocupat de cum arăt și mi se părea că îmi cade părul, ceai de urzică și mă tratam. Pentru colegi era ceva ieșit din comun”, povestește prof. dr Marcel Duda.

Acesta a ajuns să predea chiar Plante medicinale la studenții din anul IV de la Agricultură și să își ducă pasiunea mai departe.

Ceaiuri din plante crescute la USAMV Cluj-Napoca

„Avem un teren mare la Hoia, în partea sudică a pădurii, și am reușit să îl prelucrez și să plantez pe 350 de metri pătrați, deocamdată. Dar de acolo am ajuns să pregătim ceaiuri și să le distribuim în magazinele universității. Cel mai <<de senzație>> este ceaiul de agastache”, spune profesorul.

Acesta a explicat că agastrache este o plantă mai nouă în țara noastră, fiind adusă de aproape 20 de ani. O plantă pentru care a și condus primul doctorat, al Cristinei Matei, acum 15.

„Atunci am studiat planta și merge foate bine în zona noastră, cu condiția să fie teren însorit și să nu fie o zonă prea rece, de munte. Nu îi place apa multă, deci numai bine având în vedere schimbările climatice. E o plantă care se poate adapta la secetă, își strânge frunzele ca și porumbul și rezistă bine”, explică prof. dr. Marcel Duda.

Cum se produce ceaiul

Pe terenul de la Hoia, profesorul a plantat și echinaceea, gălbenele, cătină, pe post de gard, dar și lavandă, salvie și roiniță, pe lângă agastache. Din toate face ceaiuri.

Prof. dr. Marcel Duda a și explicat cum decurge corect procesul.

„Plantele se recoltează la început de înflorit, ca să aibă conținutul maxim de principii active, și se usucă în condiții de umbră, în spațiu uscat. Nu se recomandă o cădură mai mare de 35 de grade la plantele care conțin uleiuri volatile, ca acestea să nu se piardă.

Eu am un pod și le pun pe niște rame și acolo se usucă foarte bine. După aceea le împachetăm în pungi de folie speciale, 35 – 40 de grame. Noi le facem manual. Lucrez cu colegii și cu studenții, sigur, în condiții de igienă”, a spus acesta.

Ceaiurile de la USAMV Cluj-Napoca au început să se vândă destul de bine și sunt tot mai căutate în perioada iernii. Asta pentru că mulți clujeni aleg să se trateze natural în sezonul virozelor.

Cum se prepară corect un ceai

Sunt o multitudine de ceaiuri și, chiar dacă sunt vrac sau ambalate în pliculețe separate, e bine de știut cam cât trebuie ținute în apa fierbine, tocmai ca să nu își piardă proprietățile.

„La ceaiurile aromate e important ca materialul vegetal să nu fie fiert. Acesta se pune în apa fierbinte, se scufundă, eventual se mișcă puțin și se ține doar 3 minute, nu mai mult pentru că altfel pierde din valoare.

Cel din flori se ține și mai puțin, iar cel de gălbenele, de exemplu, se poate ține în apă fierbinte și 5 minute”, spune prof. dr. Marcel Duda.

Pe pungile de ceai produse de profesor găsiți, însă, toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face un ceai „ca la carte”. Acestea au fiecare un cod QR care poate fi ușor accesat.

„Este un mod modern de primi informații și tot acolo se poate vedea și modul de a face ceaiul”, a precizat profesorul.

Ce proprietăți are ceaiul de agastache, „planta magică”

Potrivit prof. dr. Marcel Duda, planta de agastache este foarte bună pentru sistemul digestiv, fiind un calmant, un liniștitor pentru stomac.

„Este foarte bună și la răceli. Preventiv, întărește organismul împotriva viozelor, iar curativ, în timpul afecțiunii, ajută organismul pentru însănătoșire”, precizează acesta.

Mai mult, agastache se poate folosi și ca îndulciutor.

„Nu va îndulci la fel de mult ca ștevia, dar nu mai trebuie pus zahăr sau miere, pentru că este dulce. Și se poate folosi și în salate, iar frunzele proaspete ca îndulcitor în diferite mâncăruri.

Este o plantă foarte interesantă, inclusiv ornamental. Nu mai vorbesc de albine sau alte insecte, care o caută. Deci este și o plantă meliferă, iar mierea are o culoare mai închisă, ca de mană”, explică profersorul.

Agastache, mai spune acesta, este o plantă perenă, care durează peste 10 ani în cultură, ceea ce este un avantaj pentru că trebuie doar îngrijită și recoltată, iar primăvara următoare crește singură.

Cu alte cuvinte, sunt numeroase motivele pentru care profesorul clujean vrea să facă un soi autohton de agahstache.

De unde vine planta

Agastache este o plantă medicinală şi aromatică. Numele genului provine de la grecescul „agatos”, cuvânt care înseamnă „admirabil”. Este numită şi „planta magică”, după cum se arată pe site-ul USAMV Cluj-Napoca.

A fost folosită frecvent în scop terapeutic de indienii din America de Nord, de unde și provine, sub formă de infuzie sau cataplasme. Are și proprietăţi antivomitive, antibacteriene şi antifungice, se mai arată pe site-ul universității.

Ceaiul de agastache, la fel ca și celelalte ceaiuri medicinale produse de prof. dr. Marcel Duda, se găsesc la magazinele USAMV Cluj-Napoca pe Calea Mănăștur nr. 7, capăt str. Liviu Rebreanu, dar și la standul de la mall-ul din cartierul Gheorgheni.

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc și-a anunțat candidatura la Primăria Cluj-Napoca într-un live pe Facebook

Publicat

De

Emil Boc anunța candidatura la Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc și-a anunțat sâmbătă candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului. Anunțul a fost făcut de primar live, pe pagina sa de Facebook.


„Îmi voi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Clujului”, a anunțat Emil Boc.

VIDEO. Emil Boc și-a anunțat candidatura la Primăria Cluj-Napoca într-un live pe Facebook

Emil Boc s-a filmat în oraș. în piața Mihai Viteazu, și a transmis că face acest lucru pentru ca locuitorii orașului să afle de la el cu privire la decizia de a candida pentru un nou mandat de primar.

Boc a spus că nu i-a fost ușor să ia aceast decizie și a recunoscut că a primit invitația de a merge la Brixelles în Parlamentul European. A mai spus și că i s-a propus în urmă cu câțiva ani să fie judecător la Curtea Constituțională a României, dar spuen că parcă nu „l-a tras inima”.

Vrea să ducă mai departe proiectele din oraș

„Voi candida în primul rând pentru a continua lucrurile bune pe care le-am făcut împreună aici la Cluj”, a spus Emil Boc.

Acesta a mulțumit clujenilor „pentru onoarea” pe care i-au încredințat-o de a conduce „acest minunat oraș”.

„Împreună, am reușit să schimbăm în bine orașul nostru și să fim mândri că suntem clujeni. Singur, poți să faci atât de puțin, ÎMPREUNĂ putem face atât de mult”, a mai transmie Emil Boc.

Boc candidează pentru a șasea oară la Primăria Cluj-Napoca

Emil Boc are 57 de ani.  S-a născut la 6 septembrie 1966, în Răchițele, județul Cluj.

A fost ales pentru prima dată primar al Clujului în anul 2004.

La alegerile locale din 2008, Emil Boc a fost reales în funcția de primar încă din primul tur de scrutin, cu un procent de 76,21% din totalul voturilor valabil exprimate.

La alegerile locale din 2012, desfășurate într-un singur tur de scrutin, s-a clasat pe locul întâi, obținând 40,61% de voturi. În anul 2016 a fost ales, din nou, primar al Clujului cu 64,76% din numărul de voturi valabil exprimate.

În 2020, Emil Boc a fost votat de aproape 75% dintre clujeni pentru un nou mandat de primar.

Emil Boc și-a întrerupt cel de al doilea mandat de primar fiind numit prim-ministru al României. El a condus Guvernul între 22 decembrie 2008 și 6 februarie 2012.

În acest an, alegerile locale vor avea loc în data de 9 iunie, în același timp cu cele pentru Parlamentul European.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Street Food Festival revine în Iulius Parc din Cluj-Napoca cu prima ediție de Street Food Picnic

Publicat

Street Food Iulius

Street Food Festival, eveniment emblematic pentru iubitorii de mâncare stradală și experiențe inedite, revine în Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall Cluj, între 19 – 21 aprilie, cu prima ediție de Street Food Picnic. Clujenii și nu numai sunt așteptați să se bucure de un weekend plin de savoare, muzică și voie bună.

Loc al deliciilor culinare

Prima ediție de Street Food Picnic din acest an va transforma Iulius Parc într-un loc al deliciilor culinare pentru că aduce împreună o selecție diversificată de food truck-uri cu preparate delicioase din bucătării internaționale.

Pe lângă mâncarea gustoasă, timp de 3 zile vizitatorii vor putea dansa la DJ stage, pe ritmuri vibrante asigurate de un line-up de DJ format din Vlad Dobrescu, No Idea, Olaf, Dj Antenna, Akos și Mr. Goju.

Și cei mici au o zonă special dedicată lor cu activități interactive și jocuri care să-i distreze.

Vino să te bucuri de gusturi și ritmuri care îți vor trezi toate simțurile în perioada 19 – 21 aprilie, în Iulius Parc și pentru a scrie împreună primul capitol din acest an al Street Food Picnic!

Mai multe detalii găsești pe pagina de Facebook a evenimentului.

Street FOOD Festival este un eveniment prezentat de Staropramen. Brand oficial al evenimentului, Pepsi. Partener al evenimentului, Univer, alături de alte branduri care vor completa experiența festivalului.

Program DJ stage

street food iulius

Vineri, 19 aprilie

●                   16:00 – 19:30 – No Idea

●                   19:30 – 22:30 – Vlad Dobrescu

Sâmbătă, 20 aprilie

●                   16:00 – 19:00 – Olaf

●                   19:00 – 22:30 – Dj Antenna

Duminică, 21 aprilie

●                   16:00 – 19:00 – Akos

●                   19:00 – 22:30 – Mr. Goju

Program eveniment

●                     Vineri: 12:00 – 23:00

●                     Sâmbătă: 12:00 – 23:00

●                     Duminică: 12:00 – 23:00

Street Food Festivaleste mai mult decât un festival, este o celebrare a comunității și a pasiunii pentru mâncare și muzică de calitate. Nu rata ocazia de a face parte din această experiență memorabilă!

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Femeie dispărută la Valea Ierii. A fost găsită în pădure

Publicat

De

Femeie dispărută la Valea Ierii

O femeie de 39 de ani din localitatea Plopi, comuna Valea Ierii, a fost dată dispărută de familie.

UPDATE

În urma căutărilor, femeia a fost găsită sâmbătă de polițiști în pădurea din apropierea casei. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni.

A fost consultată de echipajul medical și lăsată în custodia familiei.

Aceasta a plecat vineri spre o zona împădurită din localitate, pentru a ajunge la o mănăstire, dar nu a mai reveit acasă. Familia o caută de vineri seara.

Femeie dispărută la Valea Ierii. A plecat la o mănăstire, dar nu s-a mai întors acasă

Poliția a fost sesizată vineri, în jurul orei 22.40 despre dispariția femeii. Ioana Nicoleta Hristea a plecat spre mănăstire în jurul orei 18.00.

Femeia are o înălțime aproximativă de 1,55 metri, 50 de kilograme, față ovală, ten deschis, ochi albaștri, păr brunet, scurt și constituției astenică, fără semne particulare.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o rochie fără mâneci, de culoare bleumarin, cu motive florale de culoare gri, purta doar șosete în picioare.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Călători: Programul trenurilor în minivacanța de 1 Mai și Paște. Se SUPLIMENTEAZĂ garnituri

Publicat

tren

Cu prilejul minivacanței de 1 Mai și Paște, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinațiile de vacanță, dar și spre domiciliu pentru a fi alături de cei dragi de sfintele sărbători de Paște, CFR Călători va asigura un program de transport special.

„În perioada minivacanței 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai 2024, pasagerii au în plus faţă de trenurile existente în programul obișnuit de circulaţie mai multe legături spre Constanţa și staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi, Suceava, Oradea, Arad, Craiova, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmației, Bistrița Nord, Cluj-Napoca, Brașov.

CFR Călători: Programul trenurilor în minivacanța de 1 Mai și Paște. Se SUPLIMENTEAZĂ garnituri

De asemenea, și călătorii din alte regiuni au la dispoziție o serie de conexiuni rapide din capitală, pe fondul existenței mersului de tren cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.

(click “trenuri directe spre Litoral”; click “trenuri directe dinspre Litoral”)

În zilele cu trafic crescut din această minivacanță, CFR Călători pune la dispoziția publicului călător capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă pentru asigurarea deplasării către zonele de interes aflate pe teritoriul țării. Se va monitoriza atent traficul de pasageri și în funcție de evoluția și dinamica cererii de călătorie, compania va suplimenta operativ cu vagoane trenurile care circulă spre/dinspre cele mai solicitate destinații în limita parcului de material rulant tehnic disponibil.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă pasagerilor cumpărarea cu anticipație a legitimaţiilor de călătorie.

Bilete

Biletele în trafic intern pot fi achiziţionate cu anticipație, utilizând următoarele canale de vânzare:

online, direct de pe www.cfrcalatori.ro;
– din aplicația mobilă – „CFR Călători bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
– de la automatele de vânzare bilete din stații
– direct de la casele de bilete din stații, agenții de voiaj CFR Călători și distribuitorii autorizați (agenții de turism).

Pasagerii se pot bucura de reduceri de până la 10% la cumpărarea cu anticipație sau de 10% reducere dacă optează pentru oferta dus-întors. De asemenea, conform legii, elevii pot călători gratuit, iar studenții beneficiează de 90% reducere la călătoria cu vagoane clasa a 2-a. Pentru detalii accesați  www.cfrcalatori.ro, secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități.

Înainte de urcarea în tren, recomandăm tuturor călătorilor să se asigure că au bilet de călătorie și după caz, documentele pentru transport aferente, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare”, se arată în comunicatul CFR Călători.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax