Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

FOTO. Din pasiune pentru plante medicinale. Prof. dr. Marcel Duda de la USAMV Cluj vrea să facă un soi autohton de agastache

Publicat


Marcel Duda ceaiuri medicinale

Prof. dr. Marcel Duda de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca este pasionat de plante medicinale încă din studenție. El produce și vinde ceaiuri din plante crescute pe un teren al universității, iar noua „senzație” este ceaiul de agastache.

O plantă mai puțin cunoscută, poate, publicului larg, agastache a ajuns în România în urmă cu aproape 20 de ani și este cultivată și de profesorul clujean.

Din pasiune pentru plante medicinale. Prof. dr. Marcel Duda de la USAMV Cluj vrea să facă un soi autohton de agastache

Prof. dr. Marcel Duda de la Disciplina Fitotehnie din cadrul Facultății de Agricultură a USAMV Cluj-Napoca este pasionat de plantele medicinale și a ajuns nu doar să facă ceaiuri, ci și să le și vândă.

„Aici, la USAMV Cluj-Napoca, mi-am făcut lucrarea de diplomă și eram de pe atunci pasionat de plante medicinale. Cumpăram toate cărțile pe care le găseam despre utilizarea, culegerea și prelucrarea acestor plante.

Îmi făceam atunci, că eram mai preocupat de cum arăt și mi se părea că îmi cade părul, ceai de urzică și mă tratam. Pentru colegi era ceva ieșit din comun”, povestește prof. dr Marcel Duda.

Acesta a ajuns să predea chiar Plante medicinale la studenții din anul IV de la Agricultură și să își ducă pasiunea mai departe.

Ceaiuri din plante crescute la USAMV Cluj-Napoca

„Avem un teren mare la Hoia, în partea sudică a pădurii, și am reușit să îl prelucrez și să plantez pe 350 de metri pătrați, deocamdată. Dar de acolo am ajuns să pregătim ceaiuri și să le distribuim în magazinele universității. Cel mai <<de senzație>> este ceaiul de agastache”, spune profesorul.

Acesta a explicat că agastrache este o plantă mai nouă în țara noastră, fiind adusă de aproape 20 de ani. O plantă pentru care a și condus primul doctorat, al Cristinei Matei, acum 15.

„Atunci am studiat planta și merge foate bine în zona noastră, cu condiția să fie teren însorit și să nu fie o zonă prea rece, de munte. Nu îi place apa multă, deci numai bine având în vedere schimbările climatice. E o plantă care se poate adapta la secetă, își strânge frunzele ca și porumbul și rezistă bine”, explică prof. dr. Marcel Duda.

Cum se produce ceaiul

Pe terenul de la Hoia, profesorul a plantat și echinaceea, gălbenele, cătină, pe post de gard, dar și lavandă, salvie și roiniță, pe lângă agastache. Din toate face ceaiuri.

Prof. dr. Marcel Duda a și explicat cum decurge corect procesul.

„Plantele se recoltează la început de înflorit, ca să aibă conținutul maxim de principii active, și se usucă în condiții de umbră, în spațiu uscat. Nu se recomandă o cădură mai mare de 35 de grade la plantele care conțin uleiuri volatile, ca acestea să nu se piardă.

Eu am un pod și le pun pe niște rame și acolo se usucă foarte bine. După aceea le împachetăm în pungi de folie speciale, 35 – 40 de grame. Noi le facem manual. Lucrez cu colegii și cu studenții, sigur, în condiții de igienă”, a spus acesta.

Ceaiurile de la USAMV Cluj-Napoca au început să se vândă destul de bine și sunt tot mai căutate în perioada iernii. Asta pentru că mulți clujeni aleg să se trateze natural în sezonul virozelor.

Cum se prepară corect un ceai

Sunt o multitudine de ceaiuri și, chiar dacă sunt vrac sau ambalate în pliculețe separate, e bine de știut cam cât trebuie ținute în apa fierbine, tocmai ca să nu își piardă proprietățile.

„La ceaiurile aromate e important ca materialul vegetal să nu fie fiert. Acesta se pune în apa fierbinte, se scufundă, eventual se mișcă puțin și se ține doar 3 minute, nu mai mult pentru că altfel pierde din valoare.

Cel din flori se ține și mai puțin, iar cel de gălbenele, de exemplu, se poate ține în apă fierbinte și 5 minute”, spune prof. dr. Marcel Duda.

Pe pungile de ceai produse de profesor găsiți, însă, toate informațiile de care aveți nevoie pentru a face un ceai „ca la carte”. Acestea au fiecare un cod QR care poate fi ușor accesat.

„Este un mod modern de primi informații și tot acolo se poate vedea și modul de a face ceaiul”, a precizat profesorul.

Ce proprietăți are ceaiul de agastache, „planta magică”

Potrivit prof. dr. Marcel Duda, planta de agastache este foarte bună pentru sistemul digestiv, fiind un calmant, un liniștitor pentru stomac.

„Este foarte bună și la răceli. Preventiv, întărește organismul împotriva viozelor, iar curativ, în timpul afecțiunii, ajută organismul pentru însănătoșire”, precizează acesta.

Mai mult, agastache se poate folosi și ca îndulciutor.

„Nu va îndulci la fel de mult ca ștevia, dar nu mai trebuie pus zahăr sau miere, pentru că este dulce. Și se poate folosi și în salate, iar frunzele proaspete ca îndulcitor în diferite mâncăruri.

Este o plantă foarte interesantă, inclusiv ornamental. Nu mai vorbesc de albine sau alte insecte, care o caută. Deci este și o plantă meliferă, iar mierea are o culoare mai închisă, ca de mană”, explică profersorul.

Agastache, mai spune acesta, este o plantă perenă, care durează peste 10 ani în cultură, ceea ce este un avantaj pentru că trebuie doar îngrijită și recoltată, iar primăvara următoare crește singură.

Cu alte cuvinte, sunt numeroase motivele pentru care profesorul clujean vrea să facă un soi autohton de agahstache.

De unde vine planta

Agastache este o plantă medicinală şi aromatică. Numele genului provine de la grecescul „agatos”, cuvânt care înseamnă „admirabil”. Este numită şi „planta magică”, după cum se arată pe site-ul USAMV Cluj-Napoca.

A fost folosită frecvent în scop terapeutic de indienii din America de Nord, de unde și provine, sub formă de infuzie sau cataplasme. Are și proprietăţi antivomitive, antibacteriene şi antifungice, se mai arată pe site-ul universității.

Ceaiul de agastache, la fel ca și celelalte ceaiuri medicinale produse de prof. dr. Marcel Duda, se găsesc la magazinele USAMV Cluj-Napoca pe Calea Mănăștur nr. 7, capăt str. Liviu Rebreanu, dar și la standul de la mall-ul din cartierul Gheorgheni.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

Publicat

De

Emil Boc, soluții strada Uliului Cluj-Napoca

Emil Boc spune că expertiza finală privind cauzele alunecării de teren care a dus la suprarea unei părți din strada Uliului din Cluj-Napoca nu este gata.

Primăria a căutat soluții pentru a pune la dispoziția clujenilor rute alternative pentru a ajunge acasă, dar și pentru a proteja locuințele acestora.

Emil Boc: Aștept expertiza finală pentru strada Uliului. Noi am luat măsuri să protejăm și locuințele

În 1 Mai, primarul Emil Boc a convocat o ședință a Comitetului local pentru Situații de Urgență pentru strada Uliului, unde a avut loc o alunecare de teren care a dus la surparea drumului, în zona imobilului de la numărul 90.

Experții, a spus Emil Boc la Napoca Live, caută exact motivația alunecării de teren.

Trebuie condolidat dealul

„Nu știu când va fi gata expertiza, dar vor fi soluții mult mai complicate, având în vedere că toate dealurile Clujului au probleme”, a declarat Emil Boc, care a precizat că se poate să fie nevoie de piloni forați, cam s-a făcut pe strada Lombului, unde s-a forat la drum la 16 metri adâncime.

Ce măsuri s-au luat

Până la 1 Mai, a spus Boc, a fost creionată sursa alternativă de deplasare, pentru ca oamenii să ajungă acasă și s-a dispus consolidarea dealului.

Tot ieri, primarul a dispus reprezentanților companiilor de utiliăți, respectiv apă, gaz, electricitate, să monitorizeze în permanență zona.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Publicat

De

Gratare 1 Mai Cluj

Vremea a fost perfectă pentru o ieșire la iarbă verde, grătare, sport și relaxare de 1 Mai la Cluj-Napoca. Așa că mulți clujeni au ales să petreacă această zi la Sfântul Ion, un loc tradițional pentru mici și grătare, dar și sport.

De asemenea, mulți clujeni care locuiesc în cartierul Gheorgheni, și-au petrecut ziua la Baza Spotrivă din cartier.

 

VIDEO. FOTO. Cum au petrecut clujenii la grătare de 1 Mai

Primăria a amenajat locuri pentru gratare la Sfântul Ion, locul tradițional pentru petrecerea zilei de 1 Mai și în acest an. Așa că clujenii s-au urcat în mașini și s-au dus în număr mare să se distreze la iarbă verde.

Nu au mâncat doar tradiționalii mici, ci au făcut și sport, iar unii pur și simplu au stat întinși pe pături la soare.

Baza Sportivă Gheorgheni câștigă „teren” pentru o „ieșire” la iarbă verde de 1 Mai

Mulți clujeni au preferat să petreacă de 1 Mai aproape de casă. Așa că s-au dus la Baza Sportivă Gheorgheni pentru a mânca mici, pentru a bea o bere cu familia și prietenii, dar și pentru un pic de sport după masă.

La Baza Sportivă Gheorgeni, Primăria a amenajat și în acest an spații dedicate pentru grătar.

Pline au fost și parcurile proaspăt reamenajate ale Clujului, cum ar fi Armătura, Feroviarilor sau cel din Zorilor.

Video: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Publicat

lalele narcise gradina botanica (10)

Narcisele se sărbătoresc anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Evenimentul este moment de sărbătoare atât pentru comunitatea locală, cât și pentru vizitatori. Totodată, este evidențiat respectul față de natură.

În fiecare an, autoritățile locale din com. Bucium pregătesc un program cu obiceiuri și preparate locale, recitaluri de muzică populară și dansuri tradiționale, scrie Alba24.ro.

Narcisele se SĂRBĂTORESC anul acesta la Negrileasa în 18-19 mai. Legenda florilor albe din Munții Apuseni

Poiana Narciselor, aflată pe teritoriul comunei Bucium, este declarată arie protejată. Se află în custodia Administrația Natura 2000 Trascău.

Rezervaţia se află în Munţii Metaliferi, la est de Vârful Vâlcoi (1.348 m), între Valea Negrilesei şi Valea Grozei. Poienile cu narcise ocupă culmea şi versantul nord-vestic al Dealului Buciumanilor, la altitudini cuprinse între 1.150 şi 1.250 metri. După o mică întrerupere, ele se continuă pe versantul sud-estic al muntelui Vâlcoi. Rezervaţia are o suprafaţă de aproximativ 45 de hectare.

Serbarea Narciselor de la Negrileasa. Legenda florilor albe din Apuseni

Locuitorii din Munții Apuseni își amintesc de legenda florilor albe. Negrileasa, un munte aflat la granița dintre comunele Mogoș și Bucium, s-a făcut cunoscut datorită imensei coroane de narcise care an de an în luna mai albesc toate poienile din vârful muntelui.

Pe vremuri, ca și acum, poienile acestui munte reprezintă locul în care ciobani din toate părțile se întâlnesc, își povestesc peripețiile și se pregătesc pentru un nou an. Tot așa se zvonește că a apărut și legenda Negrilesei, din întâmplarea unor ciobani care mai apoi au povestit totul urmaşilor și astfel a ajuns până în zilele noastre.

Se spune că, o pasăre măiastră zbura din depărtări, doar o dată în an, în acești munți, pentru a vesti sărbătorile de cântec și joc ale anului. Aceasta s-a oprit în Poiana Negrilesei, așa pe când se îngâna ziua cu noaptea, pentru a se odihni după atâta drum.

narcise

„În aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise”

Era vremea când ciobani din zonă pregăteau cina în jurul focului de cetină. Unul dintre ei, mai bătrân, a văzut pasărea și, prin sunet de tulnic, și-a chemat prietenii ca să o prindă, pentru a-și împodobi pălăriile cu penele ei. Pasărea măiastră, frântă de osteneală, a așteptat ca păstorii să se aproprie. Le-a rostit cu grai omenesc și înțelept:

„Știu că vreți să-mi luați viața, pentru penele mele, cu care să vă împodobiți pălăriile. Dar de mi-ți cruța, voi umple aceste poieni cu aceste pene. Și an de an ele vor răsări mai frumoase și mai multe pentru voi, astfel încât copiii, nepoții și strănepoții voștri vor avea, cât vor fi acești munți, podoaba penelor mele”.

La aceste vorbe, ciobanii au lăsat pasărea în viață. Și-a luat zborul și nu s-a mai oprit decât pe Muntele Găina. Dar nu a uitat să își scuture penele fermecate, astfel încât de atunci și până acum, în aceste poieni din Negrileasa, cresc an de an, ca să vestească venirea verii, frumoasele narcise.

Citește mai departe

EVENIMENT

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

Publicat

iulius mall cluj

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, ci și valorile care ne definesc și aduc comunitatea împreună. Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Mall Cluj are un orar special. 

Sărbătorile pascale sunt un prilej pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi, astfel că, în perioada următoare, Iulius Mall Cluj are un program special. Sâmbătă, 4 mai 2024, ai timp să achiziționezi ultimele produse de pe lista de cumpărături deoarece, atât magazinele din Iulius Mall, cât și Auchan sunt deschise până la ora 18.00. Duminică, în prima zi de Paște, magazinele și hypermarketul sunt închise.

program iulius

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

MINA Pop-Up, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, va fi deschis sâmbătă, conform programului obișnuit – 12.00 – 21.00.  Iar în a doua zi de Paște sunteți așteptați să descoperiți primul spațiu imersiv din Cluj Napoca, în intervalul orar 14.00 – 20.00.

Cinema City vă așteaptă sâmbătă la film, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în a doua zi de Paște de la ora 10.30, pânp la 23.00. De luni, programul revine la normal: 10.00 – 22.00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax