EVENIMENT
FOTO. ”Diamantele” de la Pata Rât. Flaviu a ajuns să învețe în clasa a VI-a în centrul Clujului, la Școala ”Ioan Bob”
S-a scris mult despre Pata Rât, în presa de la noi, ori de peste hotare, însă mai puțin de bine. Zona fostei rampe de gunoi a Clujului de la Pata Rât apare ca o pată adevărată pe o bucată de stofă nouă și care iese greu la spălat. Un lucru e sigur, să reușești să pleci de acolo, să ai o ușă de apartament normală, să ai un robinet la care curge și apa caldă,e o poveste de spus mai departe.
Cluj24.ro a stat de vorbă cu Maria Stoica, o femeie care a făcut o școală profesională, care muncește, care își dorește tot ce mai bun pentru familia ei, la fel ca oricare dintre noi și a fiului ei, Flaviu, elev al Școlii ”Ioan Bob” din Cluj-Napoca.
FOTO Maria si fiul ei
”Mereu mi-am dorit să plec de acolo!”, își începe Maria povestea ei. Are 30 de ani, iar primii 23 i-a petrecut în tot felul de locații din oraș, cu frica de a fi alungată, relocată, mereu și mereu.
Pentru noi, cei care avem o casă, un pat, lucruri personale la care ținem, poate părea ireal să dormi sub cerul liber sau să înghețe peretele lângă tine în iernile reci de iarnă. Maria spune că, de frica evacuărilor, ținea toate lucrurile sale într-o sacoșă, iar când trebuia să se mute punea repede mâna pe ea și pleca în altă parte, tot timpul cu speranța că un loc oarecare va deveni acasă pentru ea.
Apartament de la ZMC
De anul trecut, s-a mutat într-un apartament pe strada Frunzișului, în chirie, unde trebuie să plătească lunar 150 de lei, plus cheltuielile.
”Au venit tot felul de oameni, de asociații, care ne promiteau case, ajutor, astfel că la prima etapă de acordare a locuințelor sociale de către Asociația Zona Metropolitană Cluj, nu ne-am înscris.
De frică, dar și de deznădejde, părea că nu vom pleca de acolo niciodată! Dar, în etapa a doua, am depus dosar și am reușit să ne calificăm la toate comisiile, astfel că ne-am mutat. E foarte bine, avem un spațiu al nostru, baie, pentru prima dată nu ne mai spălăm cu apă rece, de la robinetele comune din comunitate”, ne spune ea.
Pe de o parte, a vrut să plece din comunitate, pe de alta, a rămas să-i ajute în continuare cu depunerea dosarelor pe cei care doresc să se mute de acolo, adică lucrează ca facilitator comunitar pentru ZMC (Zona Metropolitană Cluj). Merge des în comunitate, iar atunci când vorbește de Pata Rât, în general sau despre anumite cazuri pe care dorește să ni le povestească, are o anumită nostalgie în glas.
Un destin special
Am întrebat-o încă de la început dacă nu vrea cumva să-i protejăm identitatea, să nu spunem cum o cheamă, să nu aibă de suferit. Ne-a spus că mai bine ar fi să spunem adevărul. S-a obișnuit cu necazurile pe care i le-a adus până acum faptul că are pielea mai închisă la culoare. Să fie tratată urât, brutal sau cu indiferență!
Nu există o variantă scurtă pentru povestea ei. Doar una lungă, în care fiecare etapă e plină de detalii greu de descris. Acum e bine și acest lucru contează și trebuie să rămână puternică. Doar nopțile mai tresare, trezită de un coșmar de care nu poate scăpa…Doamne ferește ca micuții ei să se întoarcă vreodată în ”comunitate”!
Băiatul ei cel mare merge la școală și nu la orice școală, ci la una de prestigiu, de centru cum se spune. Cum a ajuns aici?, a fost întrebarea noastră, pentru că faima lui a întrecut-o pe cea mamei sale!
Inteligență peste medie
”La un centru de zi mi s-a spus că băiatul are o inteligență peste medie!”, ne-a confirmat Maria și că ar fi bine să fie dat la o școală bună. Noi aveam adrese temporare pe strada Republicii atunci pentru că voiam să ne luăm carnetul de conducere, doar soțul meu a reușit, acum e șofer la o societate de salubritate. Așa am ales Școala Ioan Bob. Dar, în sinea mea, mi-am spus că dacă încep copiii, părinții sau profesorii să râdă de el, îl mut imediat. Surpriza a fost că a fost foarte bine primit.
A avut o învățătoare în clasa 0, apoi iarăși am avut emoții. Dar, pe tot parcursul școlii, iar Flaviu e acum în clasa a șasea, nu am simțit discriminare. Învață bine, anul trecut a avut media 9.35, putea să fie mai mare, dar a luat un patru la un proiect pentru că nu l-a făcut la timp. Și părinții ne înțeleg, ori de câte ori avem activități împreună”, adaugă Maria.
În fiecare dimineață, Flaviu pleacă de acasă la 6,50, nu cumva să întârzie la prima oră. Ar mai fi multe de spus despre el, dar mai spunem doar că merge în continuare des ”comunitate” și îi ajută pe copiii de acolo la teme. Le explică noțiunile mai grele, ori le povestește cum e să ai o baie în casă și cât de important este să înveți.
Povestea Mariei, pe repede înainte
Ultima sa ”locuință” a fost pe Cantonului, alături de cea a mamei sale, care trăia în ”lux” după ce a primit termopan de la o companie și se menținea căldura înăuntru. Ea cu partenerul ei și cu Flaviu, au locuit într-o baracă din scânduri, undeva în apropiere. Iarna, când era ger sau bătea vântul tare, înghețau pereții, deși se trezeau cu rândul să pună lemne pe foc. Pe Flaviu îl mutau de lângă pereții, pe care apăreau țurțuri, pentru a-l menține sănătos.
A fost evacuată când era mică de pe strada Moților nr. 88, a stat prin parcuri cu mama ei, lângă Someș, în spate la CUG, iar într-un final pe Cantonului, unde au primit ”patru cuie și o sfoară”(n.r. vorbele ei) și le-au spus să-și construiască un adăpost.
Proiect ADI Zona Metropolitană Cluj
De 10 ani, a început un proces greu de desegregare a zonelor intitulate sugestiv ”Pata Rât”. O primă etapă s-a desfășurat între 2014-2017, când, 143 de persoane, 75 de adulți și 68 de copii s-au mutat în locuințe sociale decente. Atunci, printr-un proiect susținut din granturi norvegiene, au fost cumpărate 23 de apartamente de pe piața liberă și 13 apartamente au fost construite de la zero, iar 97 la sută dintre cei care s-au mutat în ele au reușit să se descurce singuri.
A urmat un al doilea proiect de locuințe sociale, demarat în 2019, prin care s-au cumpărat 75 de apartamente, unde au fost mutate alte 158 de persoane. ZMC desfășoară mai multe proiecte în zonă împreună cu reprezentanți ai Primăriei municipiului Cluj-Napoca, ori realizează studii pentru îmbunătățirea calității vieții, împreună cu specialiști ai Universității ”Babeș-Bolyai”.
Maria merge în aceste zile pe teren, ”la Rampă”. Adună cereri pentru acordarea unei locuințe sociale pentru cei care au mai rămas acolo, mai puțini, spune ea, dar trebuie mutați și cei care au mai rămas.
În continuare, în cele patru zone din Pata Rât – Cantonului, Dallas, Coastei și Rampă, trăiesc 1500 de oameni.
Cristina Pintilie-Șendrea
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EDUCATIE
Daniel David, despre candidatura la alegerile prezidențiale 2024: În acest moment NU este vorba despre mine
Marți, numele rectorului UBB Cluj, prof. Daniel David, a apărut printre mai mulți eventuali candidați la președinția României, propuși de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Miercuri, Daniel David a ținut să-și exprime poziția vis-a-vis de această nominalizare.
„Am văzut că în spațiul public circulă și numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potențialii candidați proeuropeni la alegerile prezidențiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potențială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală și care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situație punctuală.
Daniel David, despre candidatura la alegerile prezidențiale 2024: În acest moment NU este vorba despre mine
La solicitarea mass-mediei și a multor oameni fac următoarele comentarii (sincer, am încercat în această fază să am o atitudine de „no comment”, dar, din respect pentru întrebările insistente și probabil justificate în această situație, fac totuși câteva comentarii succinte):
În acest moment nu este vorba despre mine (și îndrăznesc să spun că nici despre alți potențiali candidați), ci despre ce doresc oamenii și cum văd situația și partidele politice (într-o democrație funcțională, totuși, acestea trebuie să fie vehiculele normalității politice).
Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă și cu atenție la nevoile și mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potențiali candidați, veniți din mediul politic, socio-economic și cultural-academic (și alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare).
Acești candidați trebuie analizați rațional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeași direcție) și riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii), inclusiv partidele să analizeze variantele un candidat vs. doi candidați proeuropeni (pe direcția stânga-dreapta).
Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susținerea candidatului care este cel mai bine poziționat.
În paralel, este fundamentală organizarea funcțională a Parlamentului și propunerea unui Guvern cu oameni competenți și cu atenție la cetățeni, care să dea speranțe oamenilor și care să organizeze cât mai repede și în siguranța legalității și a statului de drept alegerile prezidențiale”, a transmis Daniel David.
EDUCATIE
VIDEO FOTO. Târg de Crăciun la Școala Specială ”Samus” Cluj, cu ciocolată Dubai și decorațiuni confecționate de elevi
Elevii Școlii Profesionale Speciale ”Samus” Cluj-Napoca au prezentat, miercuri, la deschiderea târgului de Crăciun al instituției, dulciuri și decorațiuni confecționate cu mâinile lor, pe care le-au vândut, banii obținuți urmând să fie folosiți pentru diverse activități comune.
Pe mesele aranjate au fost expuse decorațiuni de Crăciun din nuci, lemn, conuri de brad, carton, metal, dar și dulciuri, vedeta fiind ciocolata Dubai, pregătită special de elevii clasei de cofetar-patiser.
Directorul școlii, Gabriel Vâtcă, a declarat că perioada Crăciunului este cea mai așteptată din an, iar la târgul organizat elevii își valorifică potențialul creativ.
”Socializarea în astfel de ocazii ajută foarte mult la integrarea lor socială și profesională.
La târgul de Crăciun sunt implicate toate clasele școlii, iar produsele expuse sunt realizate de elevi, în funcție de calificările profesionale. La patiserie-cofetărie avem dulciuri, preparate de elevi, printre care și vedeta acestei ediții, ciocolata Dubai”, a spus Vâtcă.
Dulciuri și decorațiuni hand-made
Elevii de la specializarea cofetărie – patiserie au pregătit fursecuri și ciocolată Dubai.
”Am preparat un aluat special pentru fursecuri, am pus deasupra ciocolată topită, iar altele sunt cu jeleuri. Îmi place mult la meseria asta să gătesc și să mănânc”, a spus Mario.
Ramona, alături de alți colegi, a gătit ciocolata Dubai: ”Rețeta nu e grea, am curățat fisticul, am tăiat și prăjit cataiful, am pus ciocolată topită. A ieșit foarte bună”.
Alex a confecționat felicitări și decorațiuni pentru târg, din lut, lemn, carton și hârtie, iar o colegă de-a sa din conuri de pin și nuci. ”Decorațiunile se pot agăța în brad sau pot fi puse pe ușă”, a spus eleva.
Raul a confecționat și pictat, împreună cu colegii săi, brăduți din lemn, dar și lumânări și spiriduși.
Banii rezultați, folosiți pentru activități comune
Directorul adjunct al școlii, Teofana Sferle, a precizat că produsele expuse au fost realizate de elevi cu mâinile lor și cu ajutorul maiștrilor instructori.
”Banii rezultați din vânzarea produselor rămân fiecărei calificări în parte – horticultură, tinichigerie, tâmplărie sau cofetărie-patiserie. Este și un fel de educație financiară pentru ei, iar cu banii adunați copiii merg la activități extracuricullare, cum ar fi ieșiri la pizza sau la un film. Le crește stima de sine prin ceea ce fac.
Unii copii investesc banii obținuți în alte produse pe care le vor vinde”, a menționat Sferle.
Diana Sîngerean, de asemenea director adjunct, a declarat la rândul său că târgul de Crăciun va fi deschis la Școala Samus până în 19 decembrie.
”Pe măsură ce se termină produsele confecționăm altele și suntem pregătiți și cu alte surprize în zilele următoare. Sperăm ca din ce în ce mai mulți oameni să treacă pragul târgului nostru”, a spus Sîngerean.
Unul dintre elevii școlii, Edi Silai, a încântat audiența cu un concert de colinde, acesta spunând că este ”nepotul spiritual” al lui Nicolae Furdui Iancu, deoarece sursa sa de inspirație o constituie piesele care i se potrivesc ale cunoscutului rapsod popular.
EVENIMENT
Tot lotul de ciocolată ”Calendar de Crăciun”, RETRAS din magazinele Lidl Cluj. Are gust ”nespecific”
Magazinele Lidl din Cluj au retras din vânzare un sortiment de ciocolată denumit ”Calendar de Crăciun”.
Produsul a fost rechemat de producătorul Millano sp. z o.o. S.K.A.
Tot lotul de ciocolată ”Calendar de Crăciun”, RETRAS din magazinele Lidl Cluj. Are gust ”nespecific”
”Calendar de Crăciun” are cod EAN 590084700578, iar producătorul a rechemat produsele din cauza unei ”modificări senzoriale – gust nespecific, care nu reflectă calitatea și savoarea standard”.
Astfel, din magazinele Lidl au fost retrase toate loturile de calendare de Crăciun livrate. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi returnată, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.
Complexul hotelier Univers T, al cărui acționar unic este Consiliul Județean Cluj, a obținut reclasificarea de la 3 la 4 stele, ocazie cu care și-a schimbat și denumirea în Hotel Univers.
Cu o experiență de circa 40 de ani pe piața HoReCa, Hotelul Univers a finalizat recent un amplu proces de renovare și modernizare a spațiilor și serviciilor, aspect care a contribuit la obținerea a noi standarde de confort și calitate, dar și crearea unei experiențe memorabile pentru oaspeți.
Obținerea clasificării de 4 stele deschide noi oportunități pentru atragerea unui public divers și consolidarea poziției complexului ca punct de reper în domeniul turismului în regiune.
57 de camere complet renovate
Hotelul emblematic al Clujului, cu o poziționare în proximitatea lacului Gheorgheni, dispune de 57 de camere complet renovate, de un centru de conferințe modern și ultra – tehnologizat cu 6 săli de conferințe cu capacități între 10 și 70 de locuri, un amfiteatru cu o capacitate de 300 de locuri, care dispune de o acustică impecabilă.
”Ne bucură faptul că am reușit să reclasificăm acest complex hotelier la un standard superior de confort și calitate a serviciilor, în urma numeroaselor investiții făcute în ultimii ani care au constat în renovarea și modernizarea restaurantelor, a camerelor, a sălilor de conferință și a amfiteatrului”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.