EVENIMENT
FOTO Deficit de personal în industria HoReCa la Cluj. Restaurantele și barurile caută angajați la bursa locurilor de muncă AJOFM
Industria HoReCa din Cluj înregistrează un deficit de personal calificat, iar restaurantele și barurile caută peste 200 de angajați la Bursa locurilor de muncă organizată, miercuri, de AJOFM la Centrul de cultură urbană Casino din Cluj-Napoca.
Directorul executiv al AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean, a declarat că bursa destinată angajatorilor din HoReCa este la a treia ediție, fiind prezenți 20 de angajatori care oferă 225 de locuri de muncă vacante.
”Bursa este deschisă tuturor persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, dar se adresează, în special, tinerilor. În 2025, AJOFM Cluj a câștigat 2 proiecte cu finanțare europeană, iar implicarea pe piața muncii va merge în zona identificării tinerilor și a lansării lor în meseriile pe care și le doresc.
Angajatorii oferă posturi în zona de ospitalitate, la hoteluri – cameristă, recepționer, lucrător în industria hotelieră, dar se caută și meserii precum barman, ospătar, ajutor bucătar, barista.
Încercăm să oferim și demonstrații practice pentru a-i determina pe tineri să aleagă ceea ce le place”, a spus Chiciudean.
Profesionalizarea forței de muncă
Purtătorul de cuvânt al Asociației Patronale HoReCa din Cluj, Raimonda Boian, a declarat la rândul său că bursa organizată miercuri este extrem de utilă în condițiile în care industria înregistrează un deficit important de personal calificat, care a ajuns la nivel național la 25%.
”Misiunea noastră este să încercăm să încurajăm elevii care sunt înscriși la licee și școli profesionale din acest domeniu să participe la concursuri, să vadă că aceste meserii sunt de viitor și pot să își găsească rapid un loc de muncă.
Ne dorim să profesionalizăm forța de muncă prin intermediul unităților de învățământ din domeniu.
L-am adus la bursă pe chef Florin Chiș, antrenorul echipei naționale de gastronomie, dar avem și reprezentanții Bakery School, care sunt într-un sistem de școală duală cu Colegiul tehnic de industrie alimentară <<Raluca Ripan>>.
De asemenea, încercăm să promovăm și meseria de barista, nou întrată în nomenclatorul de meserii, și care nu înseamnă doar să știi să faci o cafea, iar cei prezenți la bursa au parte și de demonstrații.
Participă și cei din breasla bucătarilor”, a explicat Boian.
Bursa locurilor de muncă va dura până la ora 13.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger










