ACTUALITATE
FOTO/ Cuplu de artiști de 30 de ani. Lucrează împreună și au deschis o expoziție de pictură la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduiește între 4 și 21 martie expoziția „Doppelgänger”, lucrările fiind realizate de doi artiști clujeni, Ioana Antoniu și Radu Pulbere.
Ambii sunt cadre didactice în cadrul Universității de Arte și Design (UAD) Cluj-Napoca.
Ioana Antoniu, o prezență renumită în domeniul artelor plastice, s-a remarcat pe plan național și internațional încă din anii ’90, expunându-și lucrările în țări precum Olanda, Suedia și Germania.
Radu Pulbere, decan al Facultății de Arte Decorative și Design din cadrul UAD și membru al Uniunii Artiștilor Plastici, are de asemenea o activitate expozițională impresionantă.
Expoziția celebrează modul în care cei doi artiști lucrează împreună de 30 de ani, iar titlul acesteia este sugestiv și specific ariei germane și britanice.
„<<Doppelgänger>> este un concept care exprimă dualitatea, un dublu al cuiva care nu înseamnă neapărat ceva similar, ci ceva ce se aseamănă ca înfățișare”, a spus Radu Pulbere.
Creație în stare solitară
“Noi lucrăm în atelier, într-o stare solitară, dar în cazul nostru suntem un cuplu de 30 de ani și lucrăm împreună. Tema aceasta care poate să fie un dublu posibil non-biologic, se referă la frânturi de imagini prezente în lucrările mele sau în alte lucrări, amintiri ale unor percepții, în care îți poti găsi dublul”, a adăugat Ioana Antoniu.
Cei doi completează descrierea expoziției cu câteva sintagme cheie: “căutare”, “imortalizarea timpului”, “ireversibil”.
Educație artistică, de la vârste fragede
Ioana Antoniu militează pentru educația artistică încă de la vârste fragede.
“Eu cred foarte mult în educația timpurie, o asemenea expoziție ar trebui să fie văzută de părinți împreună cu copii și bunicii.
Nu există o limitare, educația artistică trebuie făcută din cele mai fragede momente ale vieții unui copil și partea ludică care ține de joacă și de partea estetică este absolut fundamentală.
Tot ceea ce înseamnă instituții de cultură, muzeu, nu ar trebuie să aibă ușile închise pentru nimeni. Invit oamenii să fie mai curajoși, mai curioși și să intre in muzee”, a spus artista.
Restricții din cauza pandemiei
Din cauza pandemiei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca a impus măsuri speciale pentru siguranța vizitatorilor.
La intrarea în muzeu este obligatorie termoscanarea, utilizarea botoșeilor de unică folosință oferiți la intrare, iar participanții trebuie să păstreze distanța minimă de 2 m între ei. Numărul permis de vizitatori prezenți simultan este de 3, iar durata vizitei este limitată la 60 de min.
Diana Pop
Naomi Moiș
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
VIDEO/ Seară de spectacol online: ”Văduva veselă” de Franz Lehar la Opera Națională Română Cluj-Napoca

Cluj24.ro a lansat în premieră pentru presa locală un proiect de susținere a culturii în parteneriat cu mai multe instituții de cultură din Cluj-Napoca și vă prezintă spectacole online de teatru sau operă în perioada de pandemie.
Duminică de la ora 19, Opera Națională Română Cluj-napoca prezintă opereta onine în trei acte ”Văduva veselă” de Franz Lehar pe un libret de Victor Léon și Leo Stein după comedia ”L’attaché d’ambassade” de Henri Meilhac.
Opereta aranjată pe suavele note ale compozitorului Franz Lehár a reușit să declanșeze valuri de râsete și simpatie chiar de la premiera sa absolută, din anul 1905, atunci când compozitorul austriac a dat tonul unei noi abordări a genului. Prin Die lustige Witwe, Lehár a devenit de îndată reformatorul operetei, înviorând sălile de spectacol din întreaga lume și continuând și azi să captiveze generații de melomani prin strălucirea și melodicitatea sa.
Muzica plină de vervă şi romantism din Văduva veselă, împletită cu dialogurile spumoase ale protagoniştilor, conturează cu şarm prețioasa înaltă societate din La Belle Époque a secolului XX. Tânăra şi seducătoarea văduvă Hanna şi fermecătorul Conte Danilo, eroii operetei, trăiesc o poveste de dragoste siropoasă, printre trufii neclintite şi intrigi ambiţioase. Totul într-un spectacol savuros, pigmentat cu sentimente intense şi hilare răsturnări de situaţie, purtate pe paşi de vals pasional şi can-can francez, ce fac deliciul publicului.
Distribuția spectacolului
Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu
Regia artistică: Tiberius Simu
Scenografia: Viorica Petrovici
Coregrafia: Felicia Șerbănescu
Regie scenă culise: Cristina Albu
Hanna Glawari: Ștefania Barz
Contele Danilo Danilowitsch, secretarul Ambasadei: Andrei Manea
Valencienne, soţia ambasadorului: Oana Trîmbițaș
Camille de Rosillon: Sorin Lupu
Baronul Mirko Zeta, ambasadorul pontevedrin la Paris: Cristian Hodrea
Vicontele Cascada: Bogdan Nistor
Raoul de St. Brioche: Florin Pop
Njegus: Iulian Sandu
Bogdanowitsch, consul pontevedrin: Varga Janos
Sylviane, soţia lui: Elena Potopea
Kromow, consilierul ambasadei: Zoltan Molnar
Olga, soţia lui: Henrietta Almasi
Pritschitsch, ataşat militar: George Godja
Praskowia, soţia lui: Anca Aluaș
Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca
Maestru de cor: Emil Maxim
Dirijor cor: Corneliu Felecan
Pregătire muzicală: Lelia Serafinceanu
Preluare regie: Mihaela Sandu
Preluare coregrafie: Marius Toda
ACTUALITATE
Alegeri online la Organizația Studenților Mediciniști din UMF Cluj-Napoca. Vezi CALENDARUL

Perioadă de campanie
ACTUALITATE
Cîțu: Săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Ținta, 100.000 de VACCINAȚI pe zi

Premierul Florin Cîțu a anunțat că săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Totodată, spune premierul, în acest moment la nivel național mai sunt libere 6 paturi în ATI.
După ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), premierul Florin Cîțu a declarat că acum sunt 1.531 de persoane internate în ATI și doar șase locuri mai sunt libere la nivel național.
„Trebuie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi. Pe de o parte avem o evoluție pozitivă în ceea ce privește numărul de persoane infectate și vedem că, după ce am ajuns la un platou, începem să scădem, dar în același timp, oarecum contradictoriu, avem mai multe persoane internate în spital și mai multe persoane în ATI.
Am vrut să înțeleg ce se întâmplă și cum să ne pregătim pentru perioada următoare. Acest val poate va dura două – trei luni de zile și trebuie să ne concentrăm să avem resursele pentru perioada următoare, în timp ce ne ocupăm de campania de vaccinare”, a declarat premierul.
100.000 de vaccinați pe zi
În ceea ce privește campania de vaccinare, Cîțu a spus că săptămâna viitoare se mai deschid 171 de centre noi pentru vaccinare.
„După 15 (aprilie – n.r.) vom avea capacitatea să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că este singura soluție de a depăși pandemia.
(…) Am făcut tot ce este posibil pentru a avea dozele de vaccin. Avem doze necesare să vaccinăm 5 milioane de persoane la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie și 10 milioane la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Dozele vin în România, trebuie doar să ne vaccinăm. Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în platformă”, a afirmat Florin Cîțu.

Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022, în condițiile în care predarea online nu a funcționat în mod corespunzător, a declarat într-o intervenție telefonică, la Digi24, ministrul de resort Sorin Cîmpeanu.
„Ministerul Educației va propune, din timp, extinderea anului școlar, începând cu septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține ideea extinderii perioadei de cursuri pentru învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat perderi, deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a spus ministrul.
O altă variantă luată în calcul esti și revenirea anului școlar la trei trimestre. „Sunt argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică”, a spus ministrul.
Ministerul va organzia consultări cu asociațiile din învățământ și ale părinților.
Sursa: Mediafax