CULTURA
FOTO. Platforma BD – primul festival internațional de bandă desenată, ilustrație și animație organizat la Cluj-Napoca
Muzeul de Artă din Cluj-Napoca găzduiește în perioada 7- 10 noiembrie selecția oficială expozițională a International Cluj Comics, Illustration and Animation Festival, eveniment pilot dedicat tinerilor artiști din sfera artei secvențiale.
Platforma BD – o scenă a celor tineri
Festivalul a fost organizat la inițiativa Asociației Artivistory, o comunitate de artiști, curatori, cercetători și alți profesioniști care lucrează împreună, cu precădere prin intermediul artei secvențiale, pentru implicare socială. „În aceste patru zile, vă propunem să descoperiți un spațiu cu o energie formidabilă, un context în care primează creativitatea studenților noștri”, menționează conf. univ. dr. Alice Iliescu, de la Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca,creatoarea conceptului festivalului.
De fapt, evenimentul are ca scop principal susținerea tinerilor artiști care creează bandă desenată, ilustrație și animație prin asigurarea unui mediu profesionist în care aceștia să-și facă vizibile proiectele și în care să se poată coagula o comunitate de profil în România.
E timpul să gândim în afara cutiei
Pentru prima ediție, organizatorii și-au propus să exploreze tema noilor orizonturi. Astfel, clasicul îndemn „Think outside the box” s-a concretizat prin încercarea de a depăși limitele convenționale ale creativității și inovației și de a reimagina structurile tradiționale ale narațiunii vizuale. Anul acesta invitația lansată participanților a fost de a explora storytelling-ul în trei areale diferite – ilustrație, animație și bandă desenată.
Din 298 de înscrieri, au fost preselectate un număr de 201 proiecte care au intrat în competiție în cele trei categorii: 108 proiecte de bandă desenată, 64 proiecte de ilustrațieși 40 de proiecte de animație.
Lucrările le aparțin unor tineri artiști din 20 de țări printre care și Brazilia sau chiar Singapore.
Construim povești prin imagini
Proiectele selectate în cadrul competiției vorbesc despre identitatea și preocupările constante ale tinerilor. De exemplu, participanții au ales să ilustreze concepte ca: spiritualitatea, tradițiile, comunitatea și relațiile sociale, universuri ficționale sau chiar fragmente cotidiene.
Unii artiști și-au propus chiar să reevalueze narațiunile vizuale dominante în universul socio-politic. De exemplu, pot fi menționate titluri ca: „A murit Iliescu”, „am oboist”, „spleen” sau „va fi bine”, dar și titluri în engleză precum „Out of the bubble” sau „and now what”.
O privire în viitor
„Noi, cei de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca avem în plan de a crea noi start-up-uri artistice.(…) E un proiect tânăr și pentru universitate, pentru că secția bazată pe arte secvențiale a fost deschisă abia în 2017, dar sunt deja generații care au terminat. De exemplu, în organizarea festivalului a fost implicat activ Adrian Buda – un absolvent de la master din această sferă”, afirmă rectorul UAD, prof. univ. dr. Florin Ștefan.
Festivitatea de premiere va avea loc la Cinema –Teatru Florin Piersic în 10 noiembrie, începând cu ora 14.00
Paula Mariuța
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Salariul mediu anual ajustat cu normă întreagă pentru angajaţii din Uniunea Europeană a fost în 2023 de 37.900 euro, reflectând o creştere de 6,5% faţă de nivelul din 2022, de 35.600 euro, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În rândul statelor membre UE, cel mai ridicat nivel al salariului mediu anual ajustat cu normă întreagă a fost în Luxemburg (81.100 euro), Danemarca (67.600 euro) şi Irlanda (58.700 euro), iar cel mai scăzut în Bulgaria (13.500 euro), Ungaria (16.900 euro), Grecia (17.013 euro) şi România (17.739 euro).
Grecia, Bulgaria, Ungaria și România au cel mai SCĂZUT salariu mediu anual din UE în 2023
ADMINISTRAȚIE
Primărița din Chinteni amenință cu amenzi pentru parcarea mașinilor pe domeniul public. Nu se pot realiza marcajele pe străzi
Lucia Suciu, primărița din Chinteni, anunță locuitorii comunei că sunt pasibili de amenzi.
Aceasta se confruntă cu probleme în derularea proiectului privind modernizarea unor drumuri din comună, din cauza mașinilor parcate pe carosabil.
Primărița din Chinteni amenință cu amenzi pentru parcarea mașinilor pe domeniul public. Nu se pot realiza marcajele pe străzi
Lucia Suciu, care spune că încearcă să rezolve cu “duhul blândeții” problemele cu care se confruntă comuna, i-a anunțat pe locuitori că va începe să amendeze posesorii de mașini care încurcă lucrările de modernizare a drumurilor.
“Cu toate că, în cursul zilei de 6 noiembrie 2024, am anunțat pe rețelele de socializare despre faptul că pe străzile Munții Oașului, Munții Șureanu, Munții Bucegi, Nucului, Curcubeului, Callatis, Păcii, Decebal și Burebista urmează a se executa marcaje rutiere, rugând locuitorii să evite parcarea autoturismelor pe partea carosabilă, am avut surpriza, ca la ora 23:00, să fiu informată de executantul lucrării că nu se va putea efectua marcarea străzilor, întrucât autoturismele sunt parcate pe ambele sensuri de mers”, a scris primărița din Chinteni pe pagina de Facebook, unde a anunțat că va trece la aplicarea sancțiunilor pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public sau privat al comunei.
Oamenii au parcări în curte
În localitatea Chinteni se derulează un proiect de modernizare a străzilor, finanțat prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Acesta, spune Lucia Suciu, are prevederi foarte clare, printre care și obligativitatea montării indicatoarelor rutiere și aplicarea marcajelor, lucru care nu s-a putut efecua pe străzile amintite mai sus.
“La autorizarea construcțiilor, a fost autorizată și amenajarea parcării, în incinta curților proprii, în cazul fiecăruia dintre dumneavoastră.
În consecință, pentru a evita sancționarea dumneavoastră, vă adresăm din nou rugămintea de a vă conforma și de a lua toate măsurile care se impun pentru parcarea corespunzătoare a autovehiculelor deținute”, a transmis primărița din Chinteni.
Foto: Primăria Chinteni
EVENIMENT
FOTO. Clinica Ortomed ”Alex Bucur” Cluj-Napoca, în haine noi. Lucrări de modernizare de 1 milion de lei și o specializare nouă
Clinica Ortomed ”Alex Bucur” din Cluj-Napoca s-a redeschis, vineri, în urma unor lucrări de modernizare care au costat peste un milion de lei.
”Am început, inițial, cu ideea unei renovări a clinicii, cu extinderea cu un salon și un cabinet plus sală de operații, dar apoi am decis să face o modernizare de la zero a clădirii.
Clinica are, în plus, 3 cabinete de consultații, 2 săli de operații modernizate, dintre care una de mici intervenții,
Ca specializări avem ortopedie, chirurgie generală și infantilă, chirurgie vasculară, chirurgie plastică și avem o specializare nouă, chirurgie oncologică”, a declarat pentru Cluj24 directorul medical Oana Hoteiuc.
Potrivit acesteia, clinica dispune de aparatură medicală modernă, iar tot ce ține de partea de radiologie s-a digitalizat.
Intervenții oncologice mici
Directorul general Bogdan Manea a declarat la rândul său că noua specializare de chirurgie oncologică este la mare căutare pe piața Clujului.
”Este păcat ca intervențiile mici să se facă în marile spitale, cum este Institutul Oncologic, pentru că ocupă mult timp și săli, astfel că pot fi făcute în clinica noastră”, a precizat Manea.
Clinica Ortomed ”Alex Bucur” de pe str. Republicii nr. 65-67, în care activează 25 de medici , a fost înființată în urmă cu 16 ani, în 2008.
EVENIMENT
Cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii decembrie. Vor ALTERNA perioadele reci cu cele calde
Vremea va fi schimbătoare în România până aproape de mijlocul lunii decembrie. Potrivit ANM, perioadele cu frig vor alterna cu zile cu temperaturi mai mari decât mediile normale la începutul iernii. De asemenea, în unele zone vor fi precipitații.
Cum va fi VREMEA până la jumătatea lunii decembrie. Vor ALTERNA perioadele reci cu cele calde
Săptămâna 11– 18 noiembrie
Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sudice și sud-estice, dar și deficitar în cele nordice, centrale și la munte, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 18 – 25 noiembrie
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Săptămâna 25 noiembrie – 2 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 2 – 9 decembrie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.