ADMINISTRAȚIE
FOTO. Cum arată noul pod Oașului-Răsăritului. Costă 4,6 milioane de euro și e gata în proporție de 70%

Lucrările la noul pod Oașului-Răsăritului sunt în grafic, anunță primarul Emil Boc. Edilul spune că ar putea fi gata cu câteva luni mai repede decât era prevăzut.
Noul pod Oașului-Răsăritului este gata în proporție de 70%, iar termenul de finalizare, care este luna iulie 2023, poate fi devansat, potrivit primarului Emil Boc.
„Astăzi am fost în vizită de lucru la Podul Oașului-Răsăritului. În perioada următoare se va turna calea de rulare pe pod, iar lucrările sunt în graficul de execuție. Obiectivul proiectului de infrastructură constă în descongestionarea traficului din zonă, dezvoltarea și modernizarea orașului pentru a oferi clujenilor rute alternative de mobilitate”, a spus Emil Boc.
Cum arată podul Oașului-Răsăritului
Investiția se ridică la 4,6 milioane de euro, iar proiectul este realizat de către Asocierea Freyrom SA-Procons Group SRL-Costin și Vlad Birou de proiectare SRL-Integrated Road Solutions SRL.
Podul are 4 benzi pentru mașini, dar și piste de biciclete și va fi unul dintre podurile din oraș care va beneficia de un sistem de iluminat arhitectural.
Câteva detalii tehnice:
- suprafața terenului pe care se construiește noul pod este de 2.000 mp
- lungimea podului construit pe structură metalică este de 57,90 m
- secțiunea transversală a podului va avea 26 m
- partea carosabilă: 4 benzi de circulație, 2 piste de biciclete și 2 trotuare
- rețelele edilitare de pe pasarela existentă vor fi relocate pe noua construcție
- va fi instalat sistem de iluminat public arhitectural.
Foto: Emil Boc/Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Nelu Varga (CFR Cluj), după ieșirea lui Dan Petrescu: Nu veți mai vedea asemenea scene cât voi mai fi eu patron la CFR Cluj

Patronul echipei CFR Cluj, Nelu Varga, și-a cerut scuze public pentru incidentele de după meciul cu Farul Constanța și pentru ieșirrea nervoasă a antrenorului Dan Petrescu.
„Îmi cer scuze în nume personal și al clubului CFR Cluj pentru incidentele de aseară. Nu aceasta este imaginea CFR Cluj, ci blazonul că în ultimii ani 5 ani am fost campionii României. Indiferent de presiune trebuie întotdeauna să ne respectăm blazonul.
Felicit echipa Farul Constanța pentru titlul de campioană și pentru felul în care a jucat aseară la Cluj. Aceasta este calea! Calea fotbalului, calea corectitudinii sportive cu orice preț. Dacă ne abatem de la ea, pierdem însăși esența fotbalului, esența unui club precum CFR Cluj.
Ne pierdem identitatea, ceea ce este infinit mai grav decât un rezultat sau un campionat ratat. Vă asigur că atât timp cât sunt eu patron, nu veți mai vedea asemenea scene la CFR! Indiferent de cât am fi de supărați… trebuie să producem fotbal, nu frustrări! Forza, CFR!”, a spus Varga.
ADMINISTRAȚIE
FOTO. Șase parcuri din Cluj-Napoca, printre cele mai bine cotate parcuri și grădini publice din România. Parcul Mare, locul 4

Luna mai este momentul ideal pentru a te bucura de frumusețea parcurilor și grădinilor publice. Aceste oaze de verdeață și liniște reprezintă destinații preferate pentru toți cei în căutarea unei evadări din agitația urbană, pentru a se bucura de o plimbare, pentru un picnic sau pentru a se dedica activităților fizice și recreative, arată Clubulcopiilor.ro.
Pentru cei mici, parcurile oferă un spațiu vital pentru joacă, interacțiune socială și explorare. Ele sunt adevărate laboratoare în aer liber pentru copii, unde pot explora natura, flora și fauna. De asemenea, multe parcuri oferă locuri de joacă special amenajate, ideale pentru copii pentru a se elibera de energie și a se distra într-un mod sigur.
Dar care sunt cele mai frumoase parcuri și grădini publice din țară? Reprezentanții clubului au întocmit un clasament cu cele mai bine cotate 65 de parcuri și grădini publice din țara noastră pe baza datelor disponibile în Google Maps.
Google Maps a acumulat peste un milion de recenzii pentru parcurile și grădinile publice din România. Clasamentul întocmit de noi ia în calcul parcurile și grădinile publice care au acumulat cel puțin 1000 de recenzii de-a lungul anilor și care au obținut cele mai mari evaluări medii ale recenziilor. Acolo unde mediile recenziilor parcurilor au fost la egalitate, am prioritizat parcul care a adunat cele mai multe recenzii.
Cele mai bine cotate parcuri se află în marile orașe ale țării – Iași, Timișoara, București, Cluj-Napoca, Sibiu și Craiova. Dintre acestea, două parcuri – Grădina Publică Palas din Iași și Iulius Gardens din Timișoara -au reușit să obțină un rating excelent de 4,8, dintr-un maximum de 5.
În acest clasament figurează și șase parcuri din Cluj-Napoca: pe locul 4 Parcul Central Simion Bărnuțiu cu un rating de 4,7, pe locul 9 Parcul Iulius și Parcul Cetățuia pe locul 23, pe locul 31 Parcul Sportiv ”Iuliu Hațieganu”, pe locul 59 Parcul Rozelor și 64 Parcul Detunata.
Parcul Mare
Parcul Central „Simion Bărnuțiu” (Parcul Mare) este situat în centrul municipiului Cluj-Napoca și este cel mai popular parc din oraș.
Parcul oferă o varietate de activități pentru vizitatori. Există o zonă de joacă pentru copii, o pistă de biciclete, terenuri de baschet și zone speciale pentru hamace. O atracție principală a parcului este lacul Chios, pe care te poți plimba cu hidrobicicleta. În Parcul Central se află clădirea vechiului Casino, care găzduiește frecvent expoziții si evenimente culturale.
În timpul verii, parcul devine locul preferat al clujenilor pentru că aici se organizează concerte live, spectacole de teatru în aer liber și festivaluri. Copiii se pot bucura în fiecare weekend de zone de joacă și activități special create pentru ei.
EVENIMENT
FOTO. Accident cu un TIR, 2 autoutilitare și o motocicletă în Valea Drăganului. O femeie, transportată la spital

Pompierii de la Detașamentul Huedin intervin, luni, la un accident rutier petrecut pe raza localității Valea Drăganului. La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.
În accident au fost implicate un autotren, două autoutilitare și o motocicletă, toate acestea fiind ușor avariate.
”De asemenea, nu au existat persoane încarcerate. O femeie de aproximativ 50 de ani, conștientă și cooperantă, este evaluată de echipajul SAJ și va fi transportată cel mai probabil la spital.
Aceasta acuză dureri la un membru inferior. În paralel, pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, au spus pompierii.

CURS a realizat un sondaj în perioada 19-27 mai 2023, pe 1082 de respondenţi, la domiciliul acestora. Rezultatele arată o răsturnare în preferinţele de vot ale românilor. Lucrurile se complică având în vedere trendul intenției de vot și dacă aceste se menține, este posibil ca după alegerile din 2024, PSD și PNL să nu reușească să facă majoritate în Parlament, scrie Alba24.ro.
În sondajul CURS, PSD se menţine în continuare pe primul loc, însă lupta este strânsă pentru următoarele locuri.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar obține 31%, în timp ce PNL ar obține 20%.
Liderii celor două partide au transmis public faptul că ar dori o coaliție politică pe termen lung, iar calculele politice îi ”condamnă” la o alianță pentru asigurarea unei majorități parlamentare solide.
Pe locul 3 se clasează AUR cu 17%, dar atât PSD, cât și PNL au trecut partidul lui George Simion la ”nefrecventabile”. În acest context este puțin probabilă o alianță politică pentru a asigura guvernarea.
Cei de la USR ar obține 11%, în timp ce pragul electoral ar mai fi depășit de PMP și UDMR, ambele cu 5%.
În sondaj a obținut un număr de procente notabile și partidul Dianei Șoșoacă – SOS România, care desi nu ar întruni voturile necesare pentru a trece pragul electoral a obținut 4% în sondajul CURS.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?
Partidul Social Democrat (PSD) – 31%
Partidul Naţional Liberal (PNL) – 20%
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 17%
Uniunea Salvaţi România (USR) – 11%
Partidul Mişcarea Populară (PMP) – 5%
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) – 5%
SOS România (Diana Şoşoacă) – 4%
Partidul Umanist social-liberal (PUSL) – 4%
Sondaj CURS – Metodologie
Sondajul CURS a fost realizat în perioada 19-27 mai 2023, pe 1082 de respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion este de +/- 3% la un nivel de încredere de 95%.
Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților
Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS